AgroPolitika https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

subota, 05.03.2011.

MAFIJAŠKI NAČINI U RIBARSTVU


PISMENI INTERVJU S PROFESIONALNIM RIBAROM :
DANIELE KOLEC IZ UMAGA

“ ŠLAG NA TORTI” BITI ĆE REFERENDUM ZA EU

U RIBARSTVU nije bilo problema niz godina, jer sve do nedavno informacije o ribarima i ribarstvu rijetko su bile u medijima. No odjednom su u javnost doprle informacije u kojima se kaže da ribari prosvjeduju i najvaljuju nove prosvjede. Ribara Danile Koleca iz Umaga zamolila sam da pojasni u kakvim su se problemima ribari našli. Gospodin Kolec je pristao dati informaciju, ali je na moja je pitanja odovorio – pismeno.

Daniele Kolec (47) rođen je u Puli, živi u Umagu.Završio je srednju pedagošku i tri godine studija na agronomskom fakultetu u Italiji.Ribar je od 1987.godine i ima dva ribarska plovila. Predsjednik je Ribarske Zadruge SARGUS koja se bavi uzgojem dagnji u Savudrijskoj vali. Od 1999. do 2003. bio je predsjednik ribara pri Udruženju obrtnika u Umagu. Godine 2008. osnovao je Udrugu profesionalnih ribara MARE CROATICUM kroz koju se danas provodi koordinacija sa Udrugama iz Istre i Dalmacije.Naknadno je ušao u tim za pregovore u poglavlju 13 Ribarstvo. Organizator je niz prosvjeda u vezi granice sa Slovenijom.

_ Čime su hrvatski ribari nezadovoljni i što je to što Vas ribare potiče da prosvjedujete?

20 se godina probleme ribarstva stavljalo pod tepih. Zakoni, pravilnici idu u pravcu da nas sve više pritišću, danas smo došli do toga da se bojimo ribariti, prekršajne kazne postale su krivične.Danas nemate više pravo razvijati ribarsku djelatnost, jedan ribar koji bi htio investirati nprimjer u plivaričarsko plovilo to više ne može.
Danas smo došli do toga da mi moramo voditi neku statistiku, a ne onaj koji je za to plaćen, pa nas zatrpavaju sa brdo papira, počevši od očevidnika, izvještaja, računa, obrascem o porijeklu ribe itd. i ako to ne ispunjavaš slijede kazne od nekoliko tisuća kuna. Ribarski inspektori prvo što rade je da pitaju dali si ispunio svu tu papirologiju, umjesto da kontroliraju tko koliko baca mreža, oka mreža ili što je najvažnije da spriječe ulov nedorasle ribe. Na meti su uvijek profesionalni ribari, a do sada se nikoga nije ulovilo i kaznilo od npr. sportaša sa više od 5 kg ribe.
Uglavnom kod nas prolaze samo oni zakoni u ime EU koji odgovaraju političarima, a oni koji nama odgovaraju ne prolaze. Često volim reći, EU zakoni, Balkanski uvjeti. Imamo bezbroj primjera. Jedan je npr. Hrvatski registar brodova. U EU kategorija brodova počinje od 24 metra , kod nas od 12 metra . Tko je pod H.R.B. ima puno veće troškove i probleme sa administracijom. Ti ljudi su ubili ,,kravu za šniclu,,. Radi njih danas imamo ribarsku flotu koju imamo. Da ne pričamo o povlasticama. U EU nema revizije povlastica. Zemlja koja mora riješiti višak brodova jednostavno kupuje plovilo i povlasticu, kod nas se to pokušalo na mafijaški način. Oduzimanjem alata i povlastica bez da se kupe, oduzimanjem prava da ribar proda povlasticu i plovilo kome želi. O nafti da i ne govorimo. Gospodarski pojas je tema za sebe.

_ Kako se resorno ministarstvo odnosi prema problemima koje ribari iznose?

Mi ne tražimo nikakav novac, već samo tražimo da imamo normalne uvjete za rad. Već odavno znamo npr. što se dešava sa poticajima i tko je tu profitirao. Da je taj novac od poticaja išao za izgradnju, vezova, veletržnica, u ribarska ulaganja, stimulacije marikulture, nafte, danas vjerujte bili bi sretniji i bogatiji.
Resorno min.bježi od toga, ne želi čuti da je već izmišljena topla voda, pa da bi dokazali da nešto rade izmišljaju lude zakone. Iza svake naše kritike stoji konkretno rješenje, ali uzalud, ne žele ih se čuti, pa će se sada početi sa prosvjedima.

_ Postoji li rješenje za te probleme? Kako se ti problemi mogu riješiti?

Rješenja postoje. EU je propisala određene dokumente (uredbe) s kojima regulira cijeli ribolov. Mi tražimo samo da se prihvatimo tih uredba kako piše, a ne da nam se pišu ekstremne uredbe s kojima ne možemo doći na kraj. Napisao sam nedavno ministru Čobankoviću da mi ne vidimo konkurenciju u Španjolcima ili Francuzima, već vidimo kao konkurente Slovence i Talijane. Dijelimo isto more. Zato moramo imati bolje zakone od njih samih.
Jedan od najvećih problema je tržište ribom. Ministarstvo poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja nije bilo u stanju regulirati tržište, tj nije znalo i niti ne zna kako da ribar proda ribu po što boljoj cijeni. Ministarstvo ne zna da je odgovorno za riblji fond na Jadranu i da ribari moraju raditi po principu –zaradi više radi manje.
Otvorile su se dvije burze u Poreču i Rijeci. Državne su.U Rijeci su pokušali rtaditi ali bez rezultata, a u Poreču nisu nikada niti pokušali raditi. Ne funkcioniraju, kao što su i zadruge otišle u krivi smjer. Ne rade po principu zadrugarstva već rade po principu ,,gulaga,,. Zadruge moraju biti servis ribarima, a ne obratno. Dio zadruga gleda svoj profit, a ne profit ribara. Rezultat svega toga je da je riba neopravdano skupa na tržnicama, a ribaru se ista plaća smiješnom cijenom.
Problem za sebe je i HOK. Da je ta institucija radila u interesu ribara ili obrtnika danas bi stanje bilo puno bolje. Silom zakona smo upisani u tu instituciju i vjerujte obrtnici bi se masovno ispisali. U Sloveniji se ne trebaš upisati po sili zakona u tu instituciju, a u EU nema niti neku određenu važnost. Tu kod nas postoji radi kontrole obrtnika, a ja sam sto puta rekao da ribari nisu obrtnici već proizvođači hrane, pa nam tu mjesto ne pripada. U ostalome što nije čudno? Osnovala se poljoprivredna komora, a mi smo ostali u obrtničkoj.

_ Kako su ribari zadovoljni s pregovorima u poglavlju 13 Ribarstvo – o kojima javnost gotovo ništa ne zna? Koliko su ribari upoznati s tijekom pregovora i onim što je ispregovarano?

Pa godinama ništa nismo znali. Glavni pregovarač za poglavlje 13 Ivan Katavić nije se nikada potrudio obavijestiti javnost kako teku razgovori. Koordinacija udruga je napravila veliki pritisak prema ministarstvu i na svu sreću ministar Čobanković je shvatio našu potrebu i postavio mene u tim zajedno sa stručnjakom za ribarstvo dr.Alenom Soldom, koji sjedi i u svjetskom odboru za ribarstvo, ali tu kod nas nije mogao uči u taj tim za pregovore. Predaje ribarstvo u cijelom svijetu ,ali ni državni tajnik Tonči Božanić kao niti gospodin Katavić nisu ga htjeli.
Uglavnom, odmah sam počeo informirati ribare o pregovorima, a gospodin Soldo je uspio spasiti tradicionalne alate. Postojala je ta grupacija koja je htjela žrtvovati tradicionalne alate. Moram tu pohvaliti i gospodina Drobnjaka koji je vrhunski pregovarač.
Shvatio je jako brzo bit ribarskih alata kao našu potrebu. Problematična je ostala mreža koča. Taj alat dr Alen Soldo ne rješava sa EU.
Zahvaljujući nama po prvi puta ribari su shvatili mehanizam EU i što se od nas zahtjeva.Sve su institucije od HOKa, HGK, vlasti itd. debelo zakazale.
Ne znamo niti što se pregovaralo sa Slovenijom oko malograničnog sporazuma, tj. da Slovenci mogu ribariti do Vrsara. Nedavno je Slovenski veleposlanik izjavio da slovenski ribari moraju tradicionalno loviti u Hr teritorijalnim vodama i da taj sporazum ulazi u paketu sa poglavljem 13 ribarstvo. Oko toga se gospodin Katavić kao niti državni tajnik nisu nikada očitovali.
Interesantno je isto da do sada niti jedna EU uredba nije prevedena na hrvatski jezik. Svaka EU država ima prevedene uredbe i sva je sreća da znamo strane jezike pa znamo objasniti ribarima što se od nas traži ili ih upućujemo gdje i što moraju tražiti. Sva sreća da postoji Internet i kamoli sreće da bi se svaki ribar znao služiti njime.

_ Što sada sijedi od strane ribara, što namjeravate poduzimati?

O naših 10 zahtjeva do sada nismo dobili odgovor ( prošlo je 15 dana op.a.) Imali smo poslije sastanka u Zadru sa ministrom Čobankovćem još sastanaka sa njime, bio je i jedan sastanak sa gospodinom Friščićem, ali uzalud. Tajnika ne žele maknuti i uglavnom uvjerili smo se da je najveći krivac za stanje u Hrvatskom ribarstvu seljačka stranka sa svojim čelnicima koji očito imaju debele interese u ribarstvu na štetu Hrvatskih ribara. Jedan primjer su dodijele kvota tuna.Tajno se dijele iste i to je posao za USKOK.
Nafta nije riješena i od sastanka u Zadru poskupjela je dva puta. Jedna od bržih stvari koje su se mogle uraditi, a to je smjena ribarskoga tajnika, nije učinjena. Slijede zato prosvjedi. Prosvjedovati ćemo u fazama. Vlasti neće znati ni kada, ni gdje, ćemo nešto blokirati, a do ljeta ako neće ništa biti riješeno zatvarati ćemo luke i bezinske pumpe. Francuski ribari su naš primjer. Vlasti mira neće imati. I vjerujte imati će više štete nego koristi. ,,Šlag na torti,, biti će referendum za EU. Bez obzira kako će teći ti prosvjedi, tražiti ćemo da profesionalni ribari zajedno sa svojim članovima izađu obavezno na referendum, ali da glasaju protiv ulaska Hrvatske u EU.
Ako Vlasti misle da mogu to riskirati neka izvole.



05.03.2011. u 18:17 • 1 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2011 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Svibanj 2024 (10)
Travanj 2024 (37)
Ožujak 2024 (33)
Veljača 2024 (32)
Siječanj 2024 (31)
Prosinac 2023 (33)
Studeni 2023 (31)
Listopad 2023 (32)
Rujan 2023 (31)
Kolovoz 2023 (31)
Srpanj 2023 (27)
Lipanj 2023 (26)
Svibanj 2023 (24)
Travanj 2023 (19)
Ožujak 2023 (35)
Veljača 2023 (26)
Siječanj 2023 (28)
Prosinac 2022 (31)
Studeni 2022 (28)
Listopad 2022 (32)
Rujan 2022 (21)
Kolovoz 2022 (17)
Srpanj 2022 (28)
Lipanj 2022 (28)
Svibanj 2022 (33)
Travanj 2022 (26)
Ožujak 2022 (32)
Veljača 2022 (28)
Siječanj 2022 (28)
Prosinac 2021 (29)
Studeni 2021 (12)
Listopad 2021 (30)
Rujan 2021 (28)
Kolovoz 2021 (33)
Srpanj 2021 (33)
Lipanj 2021 (30)
Svibanj 2021 (31)
Travanj 2021 (34)
Ožujak 2021 (33)
Veljača 2021 (28)
Siječanj 2021 (32)
Prosinac 2020 (33)
Studeni 2020 (30)
Listopad 2020 (31)
Rujan 2020 (30)
Kolovoz 2020 (29)
Srpanj 2020 (30)
Lipanj 2020 (32)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga AgroPolitika

Poljoprivreda i sve njene grane, stanje i problemi, poljoprivreda vođena državnom politikom i politikom resornog ministarstva, prilagodba politikama EU


----------------------------------------
Na dan 14. siječanja 2013. stari BROJAČ POSJETA na kome sam tada imala broj 37829, zamijenila sam novim brojačem koji sada registrira broji posjeta na blog i broj pregleda tekstova na blogu.


GODINE 2013. TOČNIJE OD 14. SIJEČNJA, KADA SAM PROMIJENILA BROJAČ ULAZA NA BLOG AGROPOLITIKA, DO 1. SIJEČNJA 2014. BROJAČ JE REGISTRIRAO 23 853 ULAZA.
BROJAČ PREGLEDA BLOGA REGISTRIRAO JE 37 182 PREGLEDA TEKSTOVA.


Brojač posjeta 12. veljače 2015.;
broj pregleda 64 387
broj posjeta 43 836

Blog AgroPolitika otvorila sam 31.12. 2007. godine. Dana 17. siječnja 2013. objavila sam 330. tekst .
Dana 21.studenog 2014. objavila sam 634 tekst.

Dana 12. veljače 2015. objavila sam 693 tekst.
Fotografije uz tekstove koje su objavljene na blogu
nastale su mojim fotografiranjem u 99,%. Samo nekoliko objavljenih fotografija nisu moje snimke.

Dana 21. travnja 2016. objavila sam 992 tekst
Istiga dana brojač posjeta bilježio je broj 61 200


Dana 1. 1. 2017. godine:

broj pregleda: 96964
broj posjeta: 70747




S 1. svibnjem 2017. u Hrvatskom novinarskom društvu stavila sam moj novinarski status u mirovanje. Razlog tome je moja odluka da novac za život koji ne mogu zaraditi u novinarstvu zaradim u turizmu tijekom turističke sezone. Dakako da ću pisti i dalje u vrijem kada radim u turizmu, ali vjerojtno rijeđe. Nakon 25 godina novinarskog pisanja ne mogu tek tako prestati pisati, posebno ne kada vidim dobru temu.

Slijedom prethodne informacije objavljujem da sam u članstvu Hrvatskog novinarskog društva ponovo od 1. studenog 2017. godine.

Dana 1.8. 2018. broj posjeta na blogu bio je 90 055 , a broj pregleda 119 000 .

NAKON 66 DANA PONOVO JE USPOSTAVLJEN BROJAČ NA BLOGU. BROJENJE POSJETA I PREGLEDA BLOGA NASTAVLJENO JE OD BROJA OD KOJEG JE BROJAČ BIO UKLONJEN, DAKLE POSJETE NA BLOG BROJIM OD BROJA 90 055, A PREGLED BLOGA OD 119 000. Margareta Zouhar Zec



Autorica bloga:
Margareta Zouhar Zec novinarka
članica Hrvatskog novinarskog društva
redni broj HND iskaznice 3048
meil:
margareta.zouhar@zg.t-com.hr

----------------------------------------

Linkovi

MPS.HR
Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

MRRSVG.HR
Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva


BROJAČ PREGLEDA

page visitor counter
who is online counter blog counter

BROJAČ POSJETA

page visitor counter
who is online counter blog counter