O NAMA
Image and video hosting by TinyPic
Ovaj blog piše o aktualnostima Neretve i cilj mu je podizanje informiranosti građana o životno važnim temama za Neretvu.
Mjesto Matijevići su naselje u Općini Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, staro najmanje 170 godina. Naše selo i naša općina su davali mnoge poznate osobe koje se pamte i pamtit će ih Neretva, ali i Hrvatska. Iz našeg sela je pok. župan Dubrovačko-neretvanske županije Ivan Šprlje, dok korijeni Predsjednika Sabora Luke Bebića (njegova majka) kao i mnogih drugih gospodarstvenika i intelektualaca, sežu iz našeg sela. Blog je namjenjen svima koji žele znati aktualnosti Neretve i našeg mjesta.

MATIJEVIĆI I NERETVA

15.07.2014., utorak

NA 10. LAĐARSKOM KUPU U KRVAVCU CRNI PUT ODNIO POBJEDU

Image and video hosting by TinyPic
Start 10. Lađarskog kupa

U Krvavcu je održan vrlo jaki 10. lađarski kup Župe Bagalovići na kojem je sudjelovalo 18 ekipa.

Favorizirane ekipe su ponovno ostvarile uspjeh, pa je tako Crni put iz Metkovića zauzeo prvo mjesto, Gusari Komin drugo, a Žrnovski galijoti iz Korčule treće mjesto.
Ove tri ekipe ujedno među poznavateljima lađarskih prilika uživaju status favorita za prva tri mjesta na Maratonu lađa jer su takvu formu pokazale i na prošlogodišnjem Maratonu lađa, ali i na regati održanoj u Korčuli. Ujedno je zanimljivo da je Crni put drugi put ove godine bio ispred Gusara iz Komina, pa se mnogi pitaju da li je došlo vrijeme za promjenu nositelja štita kneza Domagoja.

Start 10. Lađarskog kupa je bio okrenut prema Metkoviću gdje su se ekipe trebale okretati oko stupa mosta i vratiti na cilj u Krvavac.

Na startu organizator nije dopuštao da iti jedna ekipa krene mimo startne linije, a kad je dan znak za start, ekipe su žestokim tempom krenule. Većina ekipa je izabrala dio Neretve bliži Krvavcu II držeći očito da je tu kraći put i eventualno povoljnije strujanje vode. No dio ekipa je takvu taktiku skupo platilo

Tako je u tom dijelu odmah došlo do gužve, a nakon 50-ak metara je nakon manjih dodira ostalih ekipa, došlo i do sudara lađa i spajanja lađa ekipa Šarić Struge i Peračkog blata u kojem su obje ekipe izgubili dragocjenih stotinjak metara, ali i vrijeme za ponovno pokretanje lađe.
Sudar ekipa Šarić Struge i Peračkog Blata
Image and video hosting by TinyPic

U Metković ispod mosta su ekipe pristigle mahom u dvije skupine gusto zbijenih lađa, a prvu skupinu je predvodila ekipa "Gusara" iz Komina iza koje se smjetila ekipa Čeljeva koju je gotovo paralelno pratio Crni put kao treći, a za njima su slijedili Stablina i Jerkovac. Čim se kipa "Gusara" okrenula oko stupa mosta, iza njega je nastala gužva tijekom okretanja iz koje je prvi izašao Crni put i probio se na drugo mjesto da bi u daljnjem tijeku utrke prešao u vodstvo.

Natjecanje lađara je inače na početku pozdravila dožupanica Marija Vučković, a startu su prisustvovali i načelnici općine Kula Norinska Nikola Krstičević, Pojezerja Borislav Dominiković, Zažablja Ivan Obradović, gradonačenik Metkovića Božo Petrov i njegovi zamjenici Nikola Grmoja i Katarina Ujdur

Poredak ekipa koje su sudjelovale na 10. Lađarskom kupu:
1. Crni put Metković
2. "Gusari" Komin
3. Žrnovski Galijoti - Žrnovo Korčula
4. JerkovacMetković
5. Stablina
6. "Gusari" Komin (II ekipa)
7. Čeljevo
8. "Škrapa" Momići
9. Športska udruga Crni put
10. "Gospa Karmelska" Krvavac
11. Šarić Struga
12. Peračko blato
13. "Sveti Ilija" Metković
14. Župa Dusina
15. "Domagojevi gusari" Vid
16. i 17. Veterani 4.gbr (skupa ušli u cilj s Opuzenom)
16.i 17 Opuzen, (skupa usli u cilj s Veteranima 4. grb)
18. "Gusarice" Metković

Ekipa Crnog puta - bijelu zastavu drži Drago Kaleb iz Matijevića, inače zadnjih godina veslač Crnog puta

Image and video hosting by TinyPic

- 23:58 - Komentari (3) - Isprintaj - #

06.07.2014., nedjelja

TRODNEVNICA GOSPI KARMELSKOJ BOGATA DOGAĐANJIMA

Župa Gospe Karmelske Bagalovići koja obuhvaća mjesta Krvavac, Krvavac II, Kula Norinska, Matijevići, Momići, Podrujnica, 16. srpnja (srijeda) slavi blagdan Gospe Karmelske.

Stoga će se u Župi Gospe Karmelske Bagalovići održavati trodnevnica s misama u župskoj crkvi u Bagalovićima i to:

Ponedjeljak 14.07. u 19.00 sati

Utorak 15. 07. u 19.00 sati

Srijeda 16. 07. - Gospa Karmelska:


- 04.00
- 05.00
- 06.00
- 07.00
- 09.30
- 18.30


U svjetovnom dijelu proslave valja istaknuti također niz događanja

15. srpnja (utorak)
- Proslava dana Općine Kula Norinska (dan Općine je inače 16. srpnja) koja počinje 15. srpnja svečanom sjednicom koja će se održati u prostoru Doma kulture u Krvavcu i na kojoj će sudjelovati pored svih vijećnika Općine Kula Norinska, Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predstavnici ostalih gradova i općina iz doline Neretve, te mnogobrojni gospodarstvenici i uglednici s područja općine i doline Neretve.

- 10. lađarski kup Župe Bagalovići-Krvavac. Program počinje mimohodom u 17.30, a start utrke je predviđen oko 18.00 sati.

16. srpnja (srijeda)
- Malonogometni turnir Mario Nikolić- Kiš, Krvavac - završnica turnira (rezultate i raspored možete vidjeti na web stranici turnira )

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.06.2014., četvrtak

METKOVSKI GRANIČNI POLICAJAC UHIĆEN S DROGOM OTVARA ODREĐENA PITANJA

Dio vijesti koju su prenijeli današnji portali diljem RH i BiH

"U nastavku akcije 'Šetač', specijalci Federalne uprave policije jučer su uhitili petoricu osumnjičenih dilera droge među kojima i Ljubušaka zaposlenog u Graničnoj policiji RH u Metkoviću, kao i njegovog sugrađanina koji čuva zgradu županijske Vlade u Širokom Brijegu. Zatekli su ih na spavanju u mjestu Bijača i Studencima, a jednog u okolici Čapljine kod kojega su inspektori FUP-a i našli više od pola kilograma marihuane."


Kako neslužbeno saznaje Dubrovački vijesnik, djelatnik granične policije u Metkoviću je Dragan Džolić, koji je inače bio raspoređen kao policijski službenik u "dubinskoj" kontroli granice. Organizirana skupina je svoju djelatnost organizirala tako bi se droga prenosila iz BiH u RH, gdje bi se u Opuzenu predavala novoj osobi i transportirala u Zagreb.

Vijest za dolinu Neretve inače ne bi bila toliko zanimljiva samo zbog droge da ne otvara neka pitanja koja bi nadležne institucije morale odgovoriti.

1. Kako to da je policajac koji je bio zaposlen prije par godina u MUP-u u Metkoviću stvarno bio iz druge države i živio u okolici Ljubuškog, a fiktivno prijavljen u Pločama?

2. Da li su se sankcionirale osobe koje su na svojoj adresi imale prijavljene osobe za koje su znale da ne žive na njihovoj adresi?

3. Kako to da nitko od nadležnih institucija nije reagirao kada je jedan neretvanski gradonačelnik prije par godina u eteru jednog neretvanskog radija javno ustvrdio da on osobno sređuje posao na natječaju za policiju i da ih je već dosta primljeno na njegovu intervenciju?

4. Kako to da nitko od nadležnih institucija nije reagirao 2003-2004. godine kada je jedna velika politička stranka jasno davala do znanja da se članstvom u toj stranci jedino može postići prijam u policiju?


Sve su ovo podaci koje su nadležne institucije imale, ali nisu reagirale, već je lakše bilo držati se one bosanske poslovice "ne talasaj".

U dolini Neretve je dakle javna tajna da su se mnogi djelatnici primali preko veza, međutim ono što je šokantno je koliko je puno djelatnika primljeno, a da nisu imali uvjete za to jer su stvarno živjeli u BiH, a imali su fiktivno prijavljeno prebivalište u Pločama ili okolici.
Formalno su takve osobe imale uredne papire, ali se realno postavlja pitanje kako su u to vrijeme kada su se vršile provjere kandidata (sigurnosne i druge zakonske provjere) bile organizirane provjere kandidata za policiju i da li se uopće vršila stvarna (ili samo formalna) provjera kandidata na terenu.

Postaja granične policije u Metkoviću (PGP Metković) je unatoč svemu poznata po velikoj disciplini, dobro obučenom i organiziranom osoblju i dosljednoj primjeni propisa, no upućeni drže da zaslugu za to ima isključivo čvrsta i stručna zapovjednička struktura PGP Metković, a ne početna (ne)kvaliteta kadra koja je općenito među starijim kolegama ocjenjivana lošom kada su ti mlađi kadrovi prije par godina bili primani u službu.

Zanimljivo je da je PGP Metković jedna od najkvalitetnijih postaja upravo glede otkrivanja narkotika, pa su tako u proteklih godinu dana u raznim temeljitim pregledima otkrili dotada nezamislivih više stotina kilograma droge.

- 21:36 - Komentari (10) - Isprintaj - #

06.06.2014., petak

U JESEN DO MEĐUGORJA AUTOCESTOM

Dolina Neretve, ali i jug Dalmacije će uskoro dobiti novu prometnicu koja će povezivati Hrvatsku i Hercegovinu.
Prema najavama iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH ove godine će se u Hercegovini pustiti u promet dionica autoceste od Bijače (Novih Sela) do Međugorja (zapravo Zvirovića) u duljini 10 kilometara i to već do jeseni.. Naime već je u 2013. godini završeno 5 kilometara na poddionici Bijača - Kravice, a ove godine će se završiti i ostatak do Međugorja (Zvirovića).

Najavljeno je nakon toga povezivanje Počitelja s Međugorjem, kao dva važna turistička i kulturno-povijesna centra, s Hrvatskom, a trenutno se privode kraju završne aktivnosti na izradi glavnog projekata te pripreme za početak izvlaštenja. Izgradnju te dionice će financirati Europska investicijska banka. To znači da će unatoč činjenici da će dionica do Međugorja biti puštena u promet za par mjeseci, nastavak gradnje prema Počitelju ipak ponešto biti duži.

U sklopu daljnje gradnje dionice Međugorje – Počitelj gradit će se i najduži most na Koridoru 5C (gotovo 1 kilometar dug sa stubovima visine preko 90 metara), a još su projektirani tunel i petlja Počitelj.

Promet na dionici Bijača -Međugorje koja će biti puštena ove godine, nadzirat će se i upravljati putem moderno opremljenog centra koji, iako je smješten u dalekoj Drivuši (Zenica), u sekundi će imati sve podatke o prometu i moći reagirati prema lokalnim ustanovama (vatrogasci, MUP itd...).

Trenutno na području Federacije BiH ima 56 kilometara autoceste u funkciji, a do kraja godine se planira pustiti još toliko, čime će 2014. godina postati najuspješnija godina u izgradnji autocesta.

Pregled dinamike planiranja, projektiranja i izgradnje dionice Bijača – Počitelj (izvor JP Autoceste FBiH )
Image and video hosting by TinyPic

Pregled dinamike planiranja, projektiranja i izgradnje dionice Bijača - Mostar
Image and video hosting by TinyPic

Asfaltiranje u tijeku na dionici Zvirovići - Krvavica
Image and video hosting by TinyPic

- 00:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.05.2014., srijeda

UMRO ZDRAVKO SRZENTIĆ - POZNATI NERETVANSKI AKTIVIST

Image and video hosting by TinyPic

Umro je poznati neretvanski aktivist i bloger Zdravko Srzentić iz Ploča.

Zdravko Srzentić je Neretvanima poznat po svom širokom aktivizmu u kojem se tijekom godina bavio uglavnom pitanjima pločanske i donjoneretvanske scene, ali i pitanjima koja su se ticala cijele doline Neretve.

Bio je i nezavisni gradski vijećnik u Gradu Ploče, nezavisni kandidat za gradonačelnika grada Ploča, a 2013. godine je ušao i u Skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije kao vijećnik MOST-a, ali je svoje mjesto odmah skromno prepustio sljedećem na listi držeći to moralnim činom, smatrajući da je doprinos drugih s liste bio veći od njega.

Po struci je bio inžinjer građevine te je svoja stručna znanja aktivno koristio u borbi za dobrobit Neretve.

Zdravko se u zadnje vrijeme žestoko borio s karcinomom, ali u tijeku najtežih trenutaka svog života nije posustajao u borbi za opće interese Ploča i doline Neretve, pa se tako i u zadnjim danima žestoko bprio protiv izgradnje termoelektrane u Pločama.

Oni koji nisu na druge načine saznali za njegovu životnu borbu s bolešću, iz njegovog općeg djelovanja nisu ni mogli saznati da boluje od teške bolesti jer je Zdravko bio društveno aktivan do zadnjih dana.

Zdravka će se pamtiti i po ljubavi prema pločanskoj povijesti koju je posebno njegovao kroz očuvanje fotografija iz povijesti Ploča. Ta njegova posebna ljubav prema fotografiji je postala neprocjenjiv izvor sjećanja iz povijesti Ploča i malo tko će moći nadoknaditi ono što su Ploče izgubile smrću Zdravka Srzentića.

Njegovi članci i istupi na blogu Srza vas trza nikad nisu prolazili nezamijećeno i bez reakcija. Direktan, oštar, bez umotavanja - tim riječima se može sažeti Srzino pisanje na blogu.

Zdravko, upućujemo ti posljednji pozdrav mi koji ostajemo virtualno djelavati u Neretvi. Ovo je 500-ti post na ovom blogu i kao da je taj 500-ti članak čekao nešto vrlo važno za napisati. Sa žaljenjem, to je vijest o tvojoj smrti.

Posljednji pozdrav Zdravko - časno si živio, čast si i zaslužio!- 00:58 - Komentari (4) - Isprintaj - #

26.05.2014., ponedjeljak

ANALIZA NERETVANSKIH REZULTATA IZBORA ZA EU PARLAMENT

Blog Neretva i Matijevići donosi analizu rezultata izbora za Europski parlament. Rezultati su glede redoslijeda uspjeha vrlo slični onima na državnoj razini, s iznimkom liste koju je predvodio Neretvanin dr. Nikica Gabrić koji je u pravilu u neretvanskim općinama i gradovima zauzimao 3. ili 4. mjesto po broju glasova, za razliku od 6. mjesta na državnoj razini.

Izlaznost je u dolini Neretve bila u prosjeku znatno viša od prosjeka izlaska na izbore na državnoj razini, pa je tako jedna od najvećih izlaznosti općenito u Republici Hrvatskoj zabilježena na području grada Pločama (razlozi su navedeni u tekstu) , dok je općina Zažablje opet nositelj neslavnog državnog rekorda po postotku nevažećih listića od čak 9,37% pa će se i aktualne političke opcije i birački odbori morati zapitati što to ne štima na njihovom području da ponovno bilježe neslavne rekorde.

Karakteristika izbora u dolini Neretve se općenito može svesti na par činjenica:
- znatno veća izlaznost od prosjeka RH
- znatno veća politička nepismenost prilikom glasovanja (nevažeći listići)
- bolja pozicioniranost liste dr. Nikice Gabrića (NF, HSLS, PGS, RI) od prosjeka RH
- dominacija desnice


Rezultati po gradovima i općinama:

GRAD METKOVIĆ
Ukupno pristupilo glasovanju: 26,71%
Nevažećih listića od toga: 2,88%
Image and video hosting by TinyPic
Grad Metković se uklopio u prosjek RH glede izlaznosti i nevažećih listića, a za razliku od ostalih područja, ovdje je na drugom mjestu po broju glasova lista koju je predvodio poznati Neretvanin i Metkovac dr. Nikica Gabrić.

GRAD PLOČE
Ukupno pristupilo glasovanju : 45,70%
Nevažećih listića od toga: 4,69%
Image and video hosting by TinyPic
U gradu Pločama je zabilježena gotovo rekordna izlaznost u RH, ali za to se zasigurno zasluge mogu pripisati činjenici da su se isti dan održavali na području Grada Ploča i izbori za mjesne odbore za koje su kandidati/stranke radili intenzivniju kampanju.
U Pločama je za razliku od ostalih područja u dolini Neretve, primjeto izjednačavanje desnice i ljevice. Neobičan je i visok postotak nevažećih listića koji dosada nije karakterizirao područje Grada Ploča

GRAD OPUZEN
Ukupno pristupilo glasovanju : 32,20%
Nevažećih listića od toga: 3,43%
Image and video hosting by TinyPic
U gradu Opuzenu pomalo iznenađuje nizak broj glasova liste NF, HSLS, PGS, RI, koje je bio nositelj Neretvanin dr.Nikica Gabrić.

OPĆINA KULA NORINSKA
Ukupno pristupilo glasovanju : 36,18%
Nevažećih listića od toga: 5,44%
Image and video hosting by TinyPic
U općini Kula Norinska je ponovno zabilježena jedna od većih izlaznosti u Republici Hrvatskoj. Broj nevažećih listića je pak gotovo duplo veći od prosjeka RH.

OPĆINA POJEZERJE
Ukupno pristupilo glasovanju : 25,17%
Nevažećih listića od toga: 1,38%
Image and video hosting by TinyPic
Općina Pojezerje se uklopila u prosjek Hrvatske po izlaznosti, a ima znatno niži broj nevažećih listića od prosjeka RH

OPĆINA ZAŽABLJE
Ukupno pristupilo glasovanju : 33,19%
Nevažećih listića od toga: 9,37%
Image and video hosting by TinyPic
U općini Zažablje je zabilježena jedna od boljih izlaznosti u RH, ali je zabilježen i neslavan rekord postotka nevažećih listića na državnoj razini od gotovo 10%!!
Ujedno je općina Zažablje područje gdje je koalicija predvođena HDZ-om izvojevala u Neretvi jednu od najuvjerljivijih pobjeda.

OPĆINA SLIVNO
Ukupno pristupilo glasovanju : 37,13%
Nevažećih listića od toga: 4,55%
Image and video hosting by TinyPic
U općini Slivno je zabilježena znatno veća izlaznost od prosjeka RH, ali i visok postotak nevažećih listića. Desnica je i dalje ostala uvjerljiva na ovom području.

- 00:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.05.2014., ponedjeljak

DVD KULA NORINSKA I OPĆINA KULA NORINSKA SKUPLJAJU POMOĆ ZA UGROŽENE

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Općina Kula Norinska i DVD Kula Norinska su se priključilIi velikoj akciji skupljanja pomoći za poplavom ugrožena područja u Republici Hrvatskoj.

Prikupljanje će se vršiti u vremenu od 16 -20 sati u razdoblju 19-25. svibnja 2014. u prostorijama DVD-a Kula Norinska (ulaz do školske dvorane OŠ Kula Norinska, a također se donatori mogu javiti i djelatnicima caffe bar BILI )

Prikuplja se konzervirana i suha hrana (koja nije lako kvarljiva!), voda, svijeće, baterije, pelene, higijenske potrepštine, papirnati ubrusi, sredstava za čišćenje i dezinfekciju.

Za sve dodatne informacije obratite nam se na broj tel:020/693-006 u vremenu od 16-20 sati.

Molimo Vas da se akciji odazovete u što većem broju,svaka pomoć je dobrodošla

Općina Kula Norinska obavještava da se novčane donacije mogu uputiti:

- uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08* (primjer internet uplate )

- pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen)**

- on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.


Sve on-line uplate izvršene putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada. Prilikom uplate iz inozemstva koristite SWIFT: PBZGHR2X

Prikupljena pomoć bit će predana Crvenom križu te isporučena najpotrebitijima.

- 22:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.05.2014., petak

SUTRA U SUBOTU VELIKI PROSVJED U PLOČAMA

Image and video hosting by TinyPic

- 04:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

19.04.2014., subota

"METKOVSKI PREZIMENSKI MOZAIK" - PREDSTAVLJANJE U UTORAK 22.TRAVNJA

U utorak 22. travnja u 20 sati u Metkoviću u Gradskom kulturnom središtu (Domu kulture) predstavit će se knjiga dr.sc. Domagoja Vidovića Metkovski prezimenski mozaik. Vrlo zanimljiva knjiga u kojoj se piše o metkovskim prezimenima, kako onima današnjim, tako i onima koja koja su nekad obitavala u Metkoviću. U knjizi se vrlo često može pročitati detaljno o nastanaku, porijeklu, pa ponekad i sudbini obitelji ili plemena, pa toplo preporučamo knjigu svima koje interesira više o njihovom prezimenu.

Knjigu će predstavljati Ivica Puljan, dr. sc. don Ivica Puljić, Stanislav Vukorepa i najavljeni gost iznenađenja (za kojeg se toplo nadamo da (ne)će biti tipa Zdravko Mamić)


Image and video hosting by TinyPic

- 13:19 - Komentari (3) - Isprintaj - #

17.04.2014., četvrtak

OPROSTI NAM BOŽE JER SMO NERETVANI

Oprosti nam Bože jer bogatstvo doline pretvaramo u siromaštvo
Oprosti nam Bože jer smo od političara stvarali bogove
Oprosti nam Bože jer smo se takvim „bogovima“ molili, a Tebe se stidjeli
Oprosti nam Bože jer smo Crkvu zamjenili strankama
Oprosti nam Bože jer smo zavjete s krštenja zamjenili članskim iskaznicama
Oprosti nam Bože jer smo samostalnost države shvatili kao poziv da je samostalno pljačkamo
Oprosti nam Bože jer smo normalan život umjesto radom, tražili vezama
Oprosti nam Bože jer smo škole kupovali, a duše prodavali
Oprosti nam Bože jer smo djeci govorili da uče da ne bi trebali morati raditi
Oprosti nam Bože jer smo se oko zemlje koju si nam dao za živjeti, odlučili smrtno posvađati
Oprosti nam Bože jer smo napredak koji si nam omogućio, odlučili uništiti nebrigom
Oprosti nam Bože jer smo umne najčešće potjerali, a maloumne najčešće birali
Oprosti nam Bože jer si nam dao jezik da se sporazumijevamo, a mi se svađamo
Oprosti nam Bože jer smo Bibliju zatvorili, a otvorili žute novine
Oprosti nam Bože jer ne prihvaćamo drugačije ljude
Oprosti nam Bože jer smo držali ludima i glupima one koji su nas upozoravali da hodimo krivim putem
Oprosti nam Bože jer se prodajemo za manje od 30 srebrenjaka - mi ti se prodamo već za 200 kuna
Oprosti nam Bože jer mi te ne izdasmo 3 puta, već 33333 puta
Oprosti nam Bože jer te nismo mi razapeli, ali bi te još bolje razapeli da si kod nas propovijedao
Oprosti nam Bože jer bi nam nestalo brokava koliko bi nas stajalo u redu da te pribije na križ
Oprosti nam Bože jer su nam psovke postale bogatije od molitve
Oprosti nam Bože jer su nam svećenici postali predmet priče jedino ako pogriješe
Oprosti nam Bože jer prepoznajemo samo tuđe grijehe, a naše ne znamo
Oprosti nam Bože jer se ne znamo ispovijedati, ali znamo tuđe grijehe pripovijedati
Oprosti nam Bože jer pamtimo kome smo pomogli, ali zato da znamo tražiti uslugu natrag
Oprosti nam Bože jer ćemo od doline bogate vodom stvoriti slanu pustinju
Oprosti nam Bože jer nas nije briga o našim budućim generacijama
Oprosti nam Bože jer su nam kafići popularniji od crkava
Oprosti nam Bože jer smo „heroji“ u kafićima, ali šutimo gdje trebamo pričati
Oprosti nam Bože jer smo zaboravili na odgovornost svakog od nas za budućnost i zato što za sve čekamo da netko drugi riješi za nas
Oprosti nam Bože jer su nam gospodarstvenici radije kupovali stanove i skupa auta nego davali plaće radnicima
Oprosti nam Bože jer smo od rata za slobodu stvorili rat za mirovine, stanove i povlastice
Oprosti nam Bože jer smo od biblijske „Podajte caru carevo, a Bogu Božje“ stvorili neretvansku „daj meni sve, a za Boga nije briga nikoga“
Oprosti nam Bože jer se od nekad srdačnih ljudi pretvaramo u ljute zmije
Oprosti nam Bože jer sve volimo uveličavati da bi sebi dali na važnosti
Oprosti nam Bože jer smo iz riječnika izbacili riječ „oprost“, al je očekujemo da je svatko zna kad mi pogriješimo

Oprosti nam Bože, oprosti nam što smo Neretvani

Image and video hosting by TinyPic

- 23:31 - Komentari (23) - Isprintaj - #

13.04.2014., nedjelja

UMRLA ILANA SHAFIR - ŽIDOVKA KOJE SE SKRIVALA U KULI NORINSKOJ OD RASNOG PROGONA

Image and video hosting by TinyPic

Jučer je u izraelskom gradu Ashkelonu u 90-oj godini preminula Ilana Shafir (rođena kao Jelena Stark), Židovka koja se s obitelji od 1942 do 1944. godine skrivala u Kuli Norinskoj od progona nacista i fašista.

Ilana je 2009. godine, tada kao 85-godišnjakinja imala veliku želju posjetiti ponovno Hrvatsku i Kulu Norinsku, te ju je posjetila kao i Danila Jerkovića iz Kule Norinske, te i niz drugih osoba koje su joj pomogle prisjetiti se turbuletne mladosti.

Kao dijete Jelena (Ileana) je s obitelji krenula u zbijeg iz Sarajeva pred njemačkom vojskom koja je vršila etničko čišćenje od Židova, te se u tom zbijegu skrila sa dijelom obitelji u Kuli Norinskoj u željezničkoj kamenoj kući u kojoj ih je samo zid dijelio od susjedne prostorije u kojoj su stali talijanski, a kasnije njemački vojnici.

Nakon što je njen otac, inače inžinjer koji se smjestio u Sarajevu prije rata, priskrbio obitelji lažne dokumente, krenuli su iz Sarajeva vlakom prema teritoriju pod okupacijom Italije koji je bio manje neprijateljski prema Židovima. Međutim, kako je željeznička pruga bila minirana i uništena na par mjesta, putovanje se pretvorilo u neizvjesnu avanturu prepunu strahovanja. Srećom, željezničari su se organizirali pa su prebacivali putnike vozilima, skelama i drugim sredstvima do dijelova koji su bili vozni za vlakova, pa je Jelena (Ileana) s obitelji konačno odahnula kada je nakon mukotrpnog putovanja došla do teritorija pod okupacijom Talijana koji su slabije provodili rasne direktive, te Kule Norinske gdje su se smjestili u željezničkoj kući.

Tada je i ispričala kako je to bilo živjeti svaki dan u strahu da će te netko otkriti i odvesti u smrt, kako je to biti dijete i ne moći se potpuno slobodno igrati kao druga djeca, a opet nastojati živjeti kao i drugi.

Obitelj Jelene (Ilane) se 1944. godine preselila u Pulu gdje su mnogobrojni Talijani ostavili prazne stanove nakon pada Italije, a vrlo brzo se sa sestrom preselila u Zagreb gdje je 1949. godine završila Likovnu akademiju i odmah po završetku akademije se preselila u Izraela na poziv tadašnje države u osnivanju da se svi Židovi nasele u Izraelu.

Pri tom Jelena (Ielana) do smrti nije zaboravila govoriti hrvatski jezik. Ne samo da ga govorila, već se 2009. godine prilikom njene posjete iz niti jedne njene riječi nije dalo razabrati da živi već 65 godina izvan Hrvatske. Sama nam je tada rekla da nije imala puno prilike govoriti hrvatski, ali se trudila da ga ne zaboravi.

Ilana je u Izraelu bila priznata slikarica, a upravo mnogobrojne slike nacrtala je u Kuli Norinskoj slikajući pejzaže Kule, ali i portrete ljudi na Kuli.

Ilana je te 2009. godine došla s kćerkom te s Eugeniom Sherman Brown, povjesničarkom (inače profesoricom na američkom sveučilištu). Ilana se posebno interesirala za informacije ili fotografije o Don Petru Bašiću koji je bio veliki pomagač naroda u ratu, i koji je znao za Židove i pomagao njihovo skrivanje, pa tako i njeno skrivanje. Don Petar je posebno napućivao obitelji koje su znale porijeklo Ilane, da o tome šute i nikom ne govore te je na svakojake načine pomagao opstanak te obitelji u Kuli Norinskoj.

Međutim, iako je don Petar Bašić bio antifašist, komunisti i mrzitelji crkve su ga došli glave. Naime don Petar je po planu jednog od komunističkih vođa (po pričanju starih ljudi radilo se komesaru Karamatiću iz mjesta Karamatići) kamenovan u zasjedi upravo u predjelu Karamatići nakon što je pozvan zajedno sa svećenikom Milanom Šetkom (iz Desana) da ispovjeda u tom kraju. Karamatić je organizirao djecu da skupe hrpe kamenja kojima će zasuti don Petra i don Milana Šetlku kad naiđu. Kako je Milanu Šetki bio poznat taj kraj, on je uspio pobjeći pred zločinom kad su krenula prva kamenja, dok se don Petar Bašić nije snašao pred bujicom kamenja koji su ga zasuli te je zadobio ozljede bubrega od kojih je nedugo nakon kamenovanja preminuo 1951. godine

Kamenovatelji nisu nikad kažnjeni, a don Petar Bašić kao uvjereni antifašist i čovjek koji nije poznavao razlike između nacija i vjera, umro je od posljedica onih koji su se pravili da poštuju ideje jednakosti i slobodoumnosti.

- 13:06 - Komentari (14) - Isprintaj - #

07.04.2014., ponedjeljak

8 NOVIH VATROGASACA ZA DVD-OVE U DOLINI NERETVE

U Kuli Norinskoj je danas 8 osoba iz cijele doline Neretve položilo i zadnji dio ispita za vatrogasca dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Izobrazbu je započelo 11 kandidata, ali tijekom postupka, nakon završetka teoretskog i praktičnog dijela prije 16 dana, pismenog dijela ispita prije 7 dana, te današnjeg usmenog dijela, uspješno je izobrazbu završilo 8 kandidata.

Ispitivanje su provodili Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović i Zapovjednik DVD Kula Norinska Jure Pilj.

Po završetku ispitivanja kandidati su se odlučili za koji DVD će djelovati.

Tako su se 4 vatrogasca opredijelila za DVD Kula Norinska, 2 DVD Metković i 2 DVD Ploče.

Image and video hosting by TinyPic

- 22:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.04.2014., četvrtak

ZA LAĐARSKE DVORE 300.000 KN

Udruga lađara Neretve se krajem 2013. godine zajedno s Gradom Metkovićem, Turističkom zajednicom Grada Metkovića, te uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije prijavila na natječaj „Fond za razvoj turizma“ za nepovratna sredstva za sufinanciranje projektne dokumentacije objekata u službi razvoja turizma.

Ministarstvo turizma je jučer, 2.travnja 2014. donijelo odluku o prvim projektima javne turističke infrastrukture i očuvanja resursne osnove kojima su dodijeljena sredstva iz programa, a upravo među 40 odabranih programa (od oko 400 prijavljenih) je i projekt „Lađarski dvori“ sa 300.000,00 kn odobrenih sredstava čime je Udruga lađara Neretve zajedno s Gradom Metkovićem uz potporu Županije postala ozbiljan igrač u složenim projektima koji zahtjevaju dugotrajnu pripremu.

Podsjetimo, taj projekt je krajem siječnja 2014. izaslanstvo iz doline Neretve uspješno branilo pred komisijom Ministarstva turizma.

Nakon nadopune projekta dodatnom dokumentacijom uz potporu Grada Metkovića, Ministarstvo turizma je ocijenilo projekt vrlo zanimljivim i odlučilo odobriti 300.000,00 kn za izradu projektne dokumentacije "Lađarskih" dvora koji bi imali multifunkcionalan karakter.

Više o projektu "Lađarski dvori" možete pročitati na linku

- 20:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.03.2014., petak

U UTORAK OBUSTAVA VODE ZBOG ISPITIVANJA CJEVOVODA

REPUBLIKA HRVATSKA
DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA
OPĆINA KULA NORINSKA
Kula Norinska, 21.03.2014.g.

O B A V I J E S T

„NPKLM“ D.O.O. KORČULA obavljati će radove na ispitivanju cjevovoda na podrčju Općine Kula Norinska dana 25. ožujka 2014. godine (UTORAK) u vremenu od 10 do 13 sati.

Zbog navedenih radova doći će do prekida u isporuci vode u navedenom terminu za naselja:

Krvavac
Kula Norinska
Matijevići
Momići
Podrujnica

Stoga se moli stanovništvo za razumijevanje

OPĆINA KULA NORINSKA

- 20:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< srpanj, 2014  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Srpanj 2014 (2)
Lipanj 2014 (2)
Svibanj 2014 (4)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (3)
Veljača 2014 (6)
Siječanj 2014 (3)
Prosinac 2013 (9)
Studeni 2013 (3)
Listopad 2013 (3)
Rujan 2013 (3)
Kolovoz 2013 (7)
Srpanj 2013 (8)
Lipanj 2013 (8)
Svibanj 2013 (13)
Travanj 2013 (16)
Ožujak 2013 (11)
Veljača 2013 (6)
Siječanj 2013 (12)
Prosinac 2012 (11)
Studeni 2012 (6)
Listopad 2012 (13)
Rujan 2012 (6)
Kolovoz 2012 (11)
Srpanj 2012 (10)
Lipanj 2012 (6)
Svibanj 2012 (5)
Travanj 2012 (10)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (10)
Siječanj 2012 (10)
Prosinac 2011 (8)
Studeni 2011 (10)
Listopad 2011 (5)
Rujan 2011 (7)
Kolovoz 2011 (7)
Srpanj 2011 (8)
Lipanj 2011 (5)
Svibanj 2011 (7)
Travanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (7)
Veljača 2011 (6)
Siječanj 2011 (12)
Prosinac 2010 (34)
Studeni 2010 (14)
Listopad 2010 (2)
Rujan 2010 (4)
Kolovoz 2010 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

GLAS NARODA!
Pratite naš Facebook profil gdje možete vidjeti i preuzeti zanimljive fotografije Neretve


Na našoj vikalici možete anonimno ostaviti svoje komentare:

KONTAKT
norinmatijevici@yahoo.com

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se