Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

KAKO JE NERETVA IZGLEDALA PRIJE 1968 GODINE IZ ZRAKA

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je prije 2 tjedna tjedna pustilo u rad web stranicu „Informacijski sustav prostornog uređenja“ na kojem se mogu vidjeti karte nastale prije 1968 godine za cijelo područje Republike Hrvatske, pa tako i za dolinu Neretve. Snimke otkrivaju izgled, veličinu, gustoću i tip naselja, rasprostranjenost cestovne mreže i ostale infrastrukturu te brojne druge zanimljive urbanističke podatke o Hrvatskoj iz tog vremena.

Posebno je zanimljivo vidjeti naselja doline Neretve koja su se temeljito proimjenila u izgrađenosti, obzirom da su karte uglavnom s početka i sredine 60-tih u odnosu na dolinu Neretve. Naime karte za dolinu Neretve su uglavnom pribavljene od Vojnogeografskog instituta koje su tih 60-tih godina snimane iz avina za vojne potrebe.

Pristup informcijskom sustavu je moguć klikom na link:
ISPU

Web portal pruža dosta opcija, a posebice su zanimljive opcije s lijeve strane izbornika. Pa tako kad izaberete naselje ili katastarsku općinu, klikom na „DGU SLOJEVI“ možete izabrati i katastarske čestice i vidjeti koje današnje čestice odgovaraju tadašnjem dijelu avionske snimke.

Karte nažalost nisu velike rezolucije, ali se ipak u većini slučajeva da vidjeti gdje su bile koje građevine,zemlje, zidine....

Neka mjesta imaju nešto slabiju rezoluciju uslijed lošijeg snimanja ili oštećenja snimke, ali kod većine mjesta će svaki građanin znati naći lokaciju svoje građevina ukoliko sumnja da li će imati dokaz o gradnji prije 1968. godine, s tim da treba ponovno napomenuti da je dobar dio karata iz npr. 1962., 1966 godine (kao i nekih drugih godina). Takav dokaz je dobar dokaz i kada se dokazuje pravo vlasništva u odnosu na Republiku Hrvatsku (ukoliko vam je upisana Republika Hrvatska kao vlasnik u zemljišnoj knjizi na vašoj građevini)

Evo i nekolicina snimaka naselja (ili dijela naselja) uz napomenu da neke snimke na portalu informacijskog sustava mogu biti veće, ali su smanjene kako bi veći dio naselja mogao stati na blog. Neka naselja koja nisu stavljena na blog (npr. Vid) imaju nešto lošiji snimak iz tog razdoblja, ali je isto uz pomnije gledanje, moguće vidjeti gdje se koja kuća nalazi.

Banja
Image and video hosting by TinyPic

Komin – dio naselja
Image and video hosting by TinyPic

Krvavac
Image and video hosting by TinyPic

Kula Norinska
Image and video hosting by TinyPic

Matijevići
Image and video hosting by TinyPic

Metković – predio današnjeg podvožnjaka, dio Željezničkog kolodvora i luke
Image and video hosting by TinyPic

Momići
Image and video hosting by TinyPic

Opuzen
Image and video hosting by TinyPic

Ploče
Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 02.08.2015. u 13:38 sati.