Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

STABLINA ODNIJELA POBJEDU NA MARATONU LAĐA PRETJEKAVŠI GUSARE KOMIN U CRNOJ RIKI

U Metkoviću je danas krenuo start Maratona lađa na Neretvi. Tisuće ljudi na obalama,ali i nešto manje brodova ove godine, željno su čekali start Maratona lađa najavljen u 17 sati.Maraton su došli pratiti i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, ministar kulture Berislav Šipuš, ministar turizma Darko Lorencin,ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, ministar financija Boris Lalovac, , te mnogobrojni drugi političari, uglednici i poznate osobe.

Na Maratonu su nastupile 42 ekipe s oko 600 prijavljenih lađara. Od ukupnog broja je 5 ekipa iz inozemstva (po jedna iz Latvije, Srbije i Italije, te 2 iz BiH), a od hrvatskih ekipa čak 14 ih je izvan doline Neretve.

Pobjedu je nakon uzbudljive bitke odnijela ekipa Stabline i to pretjecanjem u Crnoj riki (iako mnogi misle da je to nemoguće i da se to dosada nije događalo, to nije slučaj jer je i ekipa Gusara Komina već jednom odnijela pobjedu pretjecanjem Donjana Donjih 2009. godine). drugi su na cilj stigli "Gusari" Komin, a treći "Crni put" Metković.

Cijela utrka je bila obilježena borbom Stabline i Gusara iz Komina, a Crni put je već u Kominu imao teže dostižni zaostatak za ovim dvima ekipama.

Start u Metkoviću je prvi put u povijesti Maratona lađa protekao bez iti jednog lađarskog incidenta, sudara, potapanja ili nezgode od strane ekipa. Iako je bilo primjetno da su neke ekipe bile malo slabije upućene glede držanja vesala u zraku tijekom same himne, to nije utjecalo na dobro upravljanje lađama na samom startu. Pomalo iznenađujuć znak za start odmah nakon himne neke je ekipe zatekao pa su koju desetinku kasnije zaveslali, ali je start krenuo točno kako je najavljeno u 17 sati.

Poravnate su ekipe bile iz prvog reda prvih 100-tinjak metara, da bi nakon 200 metara Crni put, Gusari Komin i Stablina poprilično poravnato izbili u prvi red. Zanimljivo je bilo vidjeti da Gusari Komin imaju na startu veći broj kraćih zaveslaja, dok je Stablina imala nešto manji broj dužih zaveslaja u minuti.

Na Duvratu su se neznatno izdvojile ekipe Gusara Komina, Crnog puta i Stabline, ali u Kuli Norinskoj prema Krvavcu dolazi do izbijanja Gusara Komina i Stabline na prvo mjesto jer je Stablina pretekla Crni put. te ih vjerno prati u pariću Crni put.

U Krvavcu velik broj navijača očekuje svoju ekipu koja se nalazi na prijelazu druge u treću skupinu ekipa. Nastoje pratiti i eventualno preteći ekipu Gusari Komin 2. Baklje su upaljene, vjerni navijači s spremnim pićem zajedno navijaju na obali, zvona zvone s tornja kapele u Krvavcu.

Ispred njih je skupina ekipa (4.-6. mjesto) „Argonauti“ Bjelovar, "Žrnovo" Korčula, „Gusari“ Komin (druga ekipa).
Poredak je kroz Krvavac otprilike (otprilike jer s obale nije bilo lako vidjeti zastave): 1 i 2. Gusari i Stablina, 3. „Crni put“ Metković, 4. „Argonauti“ Bjelovar, 5. Žrnovo Korčula, 6. Gusari Komin, 7. „Gospa Karmelska“ Krvavac, 8. Rogotin, 9. „Južnjak“ Ploče, 10. Čeljevo, 11. „Škrapa“ Momići, 12. Staševica, 13. Šarić struga, 14. Peračko blato... (isprike ekipama ukoliko poredak u nekom dijelu nije točan).

Na ulazu u Komin fenomenalna atomosfera – baklje, dim, trube, bubnjevi, pjesma, vika! Stablina i Gusar Komin i dalje poravnati, a Crni put za njima sve teže prati tempo te je već primjetan zaostatak.

Na ulazu u Crnu riku, ispod mosta ekipa Gusari Komin izbija na prvo mjesto, za njima u pariću Stabline, a za njima sa zaostatkom Crni put kao treći. Argonauti Bjelovar su 4. s zaostatkom od nekih 300 metara. Ekipa Stabline se posebno taktički pripremala za pretjecanja u Crnoj riki, a voze tik u pariću Gusarima.
Već nakon par minuta Stablina izbija na prvo mjesto, ali Gusar Komin nakon kraće bitke poravnava poziciju te lađe Gusara i Stabline veslaju paralaleno jedna s drugom. Borba je neizvjesna, a Crna rika na mjestima nedaje mogućnost prolaska obaju lađa istodobno.
Ponovno nakon 2-3 minute Stablina izbija pred Rogotinom na prvo mjesto, a za njima par metara iza vesla ekipa Gusara, Crni put je sada već u prevelikom zaostatku i na trećem mjestu je. Takav poredak ostaje nepromijenjen do kraja, te lađari Stabline slavodobitno ulaze pobjednički u cilj nakon 11 mjeseci priprema pod vodstvom Ivana Šabijana, najtrofejnijeg lađarskog trenera (trenirao ekipe Rogotina, Gusara Komin, Stabline, a pripomogao još nekolicini ekipa savjetima i povremenim treninzima).

I ovaj put je radi i disciplina donijeli pobjedu. Naime poznato je bilo i prije da je ekipa Stabline imala dosta jaku ekipu i prije trenera Šabijana, međutim nedostatak je bio vidljiv u tehnici i disciplini ekipe. Dolaskom trenera Šabijana stvari se mijenjaju i ekipa Stabline postaje jedan od najvećih favorita Maratona lađa. Rani početak treninga (rujan 2014) pod čvrstom palicom trenera Šabijana donijeli su zasluženi rezultat Stablini koja je bila možda i najžednija zlatne medalje od svih ekipa jer su u više navrata bili tik do zlata na dosadašnjim Maratonima lađa.

Neslužbeni poredak
Image and video hosting by TinyPic

Donjani Donji, iako su nastupilina brzinskoj utrci, i bili vrlo dobri 6., nisu nastupili na Maratonu lađa smatrajući da zbog izostanka treninga nema smisla veslati na Maratonu.

Izvan konkurencije veslali

• „Sv. Nikola“ Metković
• „Crni put juniori“ Metković
• „Troja“ Gabela, BiH
• Staševica juniori
• Latvija
• Associazione culturale comunita Croata del Molice „Luigi Zara“ Italija
• „Torcida“ PločeImage and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

„Sv. Nikola“ Metković – izbacivanje vode
Image and video hosting by TinyPic

„Gospa Karmelska“ Krvavac u Krvavcu prolaze kroz bakljadu iza ekipa „Gusari Komin 2“.
Image and video hosting by TinyPic

Borba od 11. do 13 pozicije u Krvavcu – „Škrapa“ Momići prevode,a slijedi ih Staševica, a Staševicu Šarić struga.
Image and video hosting by TinyPic

Tripice u Metkoviću za sve koji su ostali nakon starta Maratona u Metkoviću
Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 08.08.2015. u 18:45 sati.