drago boric

četvrtak, 31.01.2008.

Cetnicko grafiti ludilo!

Ovo je Srbija!
BUDALO,OVO JE POSTA!
(grafit u Sarajevu,1992.)

- 15:51 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Center za dehumanizacijo(CZD)-POCITNICE V IRAKU

Po televiziji so nam povedali
Da gremo v Irak
Tam nic ne bomo delali
Samo za stvar mora biti vsak

Rekli so,da bodo sprejeli nas
s polko,zaseko in cvetjem
plesala bosta mesto in vas
Vrnili jim bomo s petjem

Pocitnice v Iraku
Tja gremo letovat
Pocitnice v Iraku
Tam clovek je cloveku brat

Seveda jih bomo povabili
Naj pridejo k nam
Jedli bomo prsut in vino pili
Jim odprli srce in hram

Hvalezni bodo nam vsem
Se dolgo za naprej
srecen v Irak jaz grem
da sem ponosen vsem povej

Na pocitnice v Irak
Gremo nic se bat
Na pocitnice v Irak
Tam okupator je branilcu brat.

- 15:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

SRDJAN ALEKSIC(1966-1993)-UMRO JE DA BI LJUBAV ZIVJELA!

Proslo je vec ko zna koliko mjeseci od one skupstine bh.Helsinskog komiteta,koju su prekinule suze,a cini se kao da je to bilo jucer.Prohladna sala sa svecano obucenim uglednicima,pristiglim da poprate predaju posthumne plakete Radetu Aleksicu,ocu Srdjana,preminulog 27.januara 1993.od batina zadobijenih dok je branio zivot sugradjanina Alena Glavovica,nakon odgledanog filma"Srdjo"dugo je sutjela.Onda se razlegao aplauz.
Nije bilo covjeka koji tada nije brisao suze i nekako je bilo tako prirodno da Srdjan Dizdarevic objavi kako ce se sjednica nastaviti drugi put.Dodjela povelje jedini je konkretan cin,materijalni znak opceg sjecanja na dvadesetsedmogodisnjeg Trebinjca.Od tada,tisina se opet spustila nad ovu pricu,ili se to samo tako cini.
BITI COVJEK
-Upravo cu ovih dana razgovarati s opstinskim nacelnikom oko nekih urbanistickih rjesenja vezanih za centralni dio grada,gdje bi,kako se sada govori,trebalo da stoji spomenik Srdjanu,kaze nam jucer,kao i uvijek,bezmjerno kosmicki produhovljen Rade,kojeg je,bas zato i neukusno pitati:a da se tu nesto ne oteze.Rade nastavlja o fontani,kao mogucem spomen-obiljezju.
-To znaci da ce poteci i teci voda,nesto bez cega se ne moze.Kao ni bez ljubavi,govori nam Srdjanov otac.
Na fontani bi najvjerovatnije pisalo:COVJECE,VOLIM TE.
Jer,njegov sin je umro,naucen da na sve ljude gleda kao na svjetlucave zvijezde njeznom rukom spustene na zemlju.Umro je da bi ljubav zivjela.
Prije nekoiko dana,gostujuci u beogradskoj tv-emisiji"Kljuc"sa nekoliko osoba,koje su,krecuci se sitnim,slabasnim koracima,spasile po jedan zivot,Rade je na pitanje gdje stanuje hraborost,odgovorio:SAMO TREBA BITI COVJEK.
Da bi se to naucilo,vise od 120 nevladinih organizacija je predlozilo da se u svakom bh.gradu po jednoj ulici da Srdjanovo ime,nakon sto je najmladji drzavni parlamentarac Denis Becirovic pokrenuo inicijativu za podizanje obiljezja u Trebinju Aleksicu u cast.
"Proslijedjena je Vijecu ministara,a sto nije realizovana,samo svjedoci koliko je vladajucim do suzivota.
Predsjedavajuci Nikola Spiric je najodgovorniji za to",govori nam Becirovic.Ni u Novom Sadu slicna ideja nije ostvarena.
-Znate kako prolaze prijedlozi opozicije,smireno govori Rade,a mi se prisjecamo i odluke skupstine KS-a da jedna sarajevska ulica bude nazvana po tom mladicu.No,Ivo Komsic,posljednji predsjednik Komisije za obiljezavanje licnosti...jos prije mjesec je dao ostavku,a njegovo mjesto nije popunjeno.Da li je samo zbog toga inicijativa Sase Magazinovica na cekanju?
Pitanje bi imalo smisla da su"svoje"ulice dobili ovdasnji,svemirski heroji,Goran Cengic,recimo,ili da je vracena oteta ulica dr.Bogdanu Zimonjicu,koji je cijeli svoj zivot i imetak potrosio na lijecenje ljudi.Ali,nije iz stranackog jata,pa ga niko nije imao braniti kada su ga sutnuli.Kao sto danas sutaju table s imenima mladica,koji su branili Sarajevo,a koji su postali nepocudni zato sto izgleda svakoga podsjecaju na agresiju(!!!),a nikoga na multietnicku BiH!
Zato,kada se sve ovo oko smrti tih mladih,cistih nevinih ljudi,prosije zlacastim koncem obicnog ljudskog postovanja,nemoguce je ne primjetiti da je u nasoj drzavi malo obiljezja koja spajaju?
SRDJANOVA ULICA
Naravno,mozda jesu u pravu i oni koji tvrde da je groteska davanje ulice po Srdjanovom imenu u njegovom rodnom Trebinju kada se u tom gradu najavljuje i davanje imena drugim ulicama po onima koji su nesumnjivo vrsili ratne zlocine.Ne bi li odustajanje od"Srdjanove ulice"bio jos gori izbor?
To bi bilo isto kao i da je mladi Aleksic,kada su cizmama i kundacima cetvorica u uniformama poceli udarati covjeka,okrenuo glavu,poput drugih na trebinjskoj pijaci.Oni jesu zivi,ali nije nadrealno ni to sto Rade govori da je ziv i njegov veliki djecak.
"Uselio se u duse ljudi...To je ljepota Srdjanove smrti",naglasava Rade Aleksic,koji je,u spomen zivotu,sam vec izgradio dvije fontane,cija voda ne budi usnulog mu sina.Plasimo se da mu nece dati mirno spavati u narednom periodu.Kako se budu zahuktavale predizborne radnje,sve ce vise politicara mahati Srdjanovim imenom,te na kraju sigurno od toga profitirati.
(Edina Kamenica,"Oslobodjenje")

- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Tozibabe-KO BOS PRISEL

ko bos prisel
prinesi mi roze
ko bos prisel
prinesi mi noz
ko bos prisel
prinesi mi svojo glavo
ko bos prisel
prinesi mi svoje srce
(ubilo ga bo moje sonce)
in ne reci mi zbogom.

- 14:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Aziz Hadzihasanovic-NASI NAPOLEONI-2

...U listu"Ognjiste"(Pale,juni 1993.)junak jedne reportaze svjedoci da se etnicki osvijestio.Postao je Srbin.Reporter tim povodom veli da je"svima koji su ga od ranije poznavali to govorio sa vidljivim tragovima stida-znao je da mu oni ne vjeruju i da laze njih i samoga sebe".Reporter zatim egzaltirano zakljucuje da je,medjutim,u pitanju bio genetski faktor.To je"tajna krvi",jer su se,"podstaknuti spolja pradjedovski geni oslobodili svog omotaca,zaplivali u krvi,uzburkali je,zapjenusali".
Ni danasnji lovac paljanskih lopova Biljana Plavsic,nije u tom pogledu sjedila skrstenih ruku.U"Borbi"(28.juli 1993.)istice da su Srbi u Bosni rasno superiorniji ne samo od Muslimana nego i od Srba u Srbiji.U takvoj tvrdnji otkriva se logika svojevrsnog socijalnog darvinizma.Srbi u Bosni su,narocito u granicnim podrucjima-rekla je tada B.Plavsic-razvili i izostrili sposobnost da osjete opasnost po naciju i da razviju mehanizam zastite...Taj se mehanizam-kaze Plavsiceva-ne stvara brzo:za to su potrebne decenije,vijekovi..."Ja sam biolog,pa znam da najbolju moc adaptacije i opstanka imaju one vrste koje zive kraj drugih vrsta i koje su njima ugrozene".
U listu"Zena"(7,avgust 1993.)B.Plavsic citaocima objasnjava zasto je bila protiv da izvjesna gospodja,polujevrejka Klara Mandic,bude savjetnik Radovana Karadzica na pregovorima u Zenevi.Tvrdi da je"alergicna na samo takvo ime".Da je,veli,neka Janja ili Milojka,narod bi rekao da je Milojka otisla da pomogne.Zato"Milojka moze,al`nemoj mi neku Klaru!"
U nedjeljniku NIN(27.avgust 1993.)cetnicki vojvoda i potpredsjednik Vlade Srbije Vojislav Seselj porucuje osoblju bolnice u Slankamenu gdje se lijece ranjenici iz Bosne:"Srpske ranjenike mogu da lece samo Srbi",pa zato ako bolnica ocekuje plate dobice ih"kada se ocisti od onih koji nisu Srbi".
Radoslav R.Unkovic pokusava da u listu Srpske radikalne stranke"Velika Srbija(avgust 1993.)bosanske ratne i politicke prilike objasni psihoanalitikom ratne teorije dr.Jovana Raskovica o"kulturnoj tradiciji ili mozda genetskom
nagonu za prociscenoscu".Sasvim iskrivljeno tumaci rijec"balija"kao turski izraz za fukaru i to najcesce za vjerskog konvertita.To je,kaze Unkovic,bosanski sloj koji je,"o nesrece nase!"-uzvikuje pateticno-"srpskog porekla i on se stidi podanickog porekla i nosi to u podsvesti".Zbog toga,veli Unkovic,"zeli da zatre nase korene i svoja mutna i sramotna secanja".Po istoj verziji"katolik koji sebe od nedavno zove Hrvatom,takodje je do vremena Marije Terezije bio Srbin,pravoslavac,te i on zeli da iz podsvesti ukloni tragove porekla i moralne stramote pretka".
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj,u isto vrijeme,smatra(Javnost,4.septembar 1993.,Pale)stetne sve rasno i etnicke mjesovite brakove,jadajuci se da"smo mnoge od njih izgubili,a imamo danas izjave tih sinova i protiv nase vojske i protiv naseg srpskog naroda".
Zato ce odmah potom cetnici zapjevati pjesmu tzv.BAJE MALOG KNINDZE:
"OJ SRPKINJO,SEJO MILA,
NEMOJ,SEJO,NEMOJ TURCINA,
BIRAJ,SEJO,BIRAJ PRAVU MERU,
BIRAJ,SEJO,PRAVOSLAVNU VERU".
U listu"Svet"(Novi Sad,6.septembar 1993.)B.Plavsic kaze o Muslimanu u istocnoj Bosni da"ja njima ne zelim nista dobro,ali da ja budem mirna,ja njima moram dati da oni imaju neki nacin zivota;da sebi organizuju zivot;da ne bi mene celo vreme uznemiravali".Plavsiceva o izjavi Ejupa Ganica da Muslimani vode porijeklo od Srba kaze da je to tacno,ali da je taj"genski kvaran srpski materijal presao na islam"i kasnije postajao"sve gori i gori",pa mu je sve to sada"vec u genima usadjeno".
Dr.Miroljub Jevtic(Javnost,11.septembar 1993.)ustaje protiv pojave imena Emina,Omer i Merima u srpskim bukvarima,a da za to"nema nikakvog razloga da se spominju imena nama strane i neprijateljske religije".
Tako je mnogo ranije sijano sjeme klasicnog rasizma,a da je pri tome svemu,do dana danasnjeg,gotovo redovno davan atribut iskljucivo nacionalisticke euforije srpskog velikodrzavlja.Povrsinom bosanske rijeke u stvari je plutao otpad cije su krive etikete prikrivale ortodoksni rasizam.Klasicni fasizam.
Nietsche kaze,govoreci o silini primitivnih nagona koji podsticu nasilje,da samo barbari umiju da se brane.Pod tim u ovim hudim bosanskim prilikama treba podrazumijevati sposobnost svakog ekstremnog nacionalizma da apsurdno dovede do realnog;da nemoguce dovede do moguceg;zdravo do bolesnog;staro do novog.
Minule strahote licile su na nepreglednu oranicu na koju su sistematski bacana kvarna sjemena.Nakon tih ne tako davnih surovih sjetvi stizu danasnje zetve svega i svacega.Po svemu tome,po svim tim danasnjim daytonskim oranicama,iznova gaze nasi mali Napoleoni.Samo prividno i pritvorno gaze uz smjerne i skrusene poglede.Sada igraju ulogu uzornih ratara koji podizu i plijeve samo korisne i zdrave urode.
Izdaju ih pri tom raniji jezik i ranije rijeci i djela.Treba im samo trenutak da se odaju;da bace oko na ono sto su i u ime cega su najprije i sami,u toku ratnih pustosenja,ubijanja,etnickih ciscenja,dioba i ukupne svenarodne nesrece sijali i podizali.
Ne kaze savremeni satiricar slucajno:danasnji Napoleoni ostaju tamo gdje su-narod salju na Svetu Jelenu.Nema danas,cini se,meridijana bez hude izbjeglicke bosanske Svete Jelene-ovdje u Bosni ulogu malih Napoleona igraju samozvani nacionalni lideri.Ovih dana u izuzetnom muzeju franjevackog samostana u Fojnici procitao sam duhovitu metaforu ispod jedne izlozene drevne sablje:"Od ove sablje rane zacjeljuju-od jezika nikada!"
Banjalucki gradonacelnik Dj.Umicevic,arijevski zabranjujuci muftijinu sahranu,sa moralnog i civilizacijskog stanovista zaista je izgubljen slucaj.
Tom duhu spasa nema-takav mali Napoleon vec se gusi u moralnom blatu.Uzasno zaudara na moralnu trulez.
(Aziz Hadzihasanovic-"VRIJEME PROSLO-VRIJEME SADASNJE")

- 14:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 30.01.2008.

Tomaz Pengov-RODOVNIK VINA

Iz zemlje gre v trto,
lavindi undi trto,
trti trtula vindijo,
oj,trta,zivijo.

Iz trte gre v grozdje,
lavindi undi grozdje,
grozdi,grozdula vindijo,
oj,grozdje,zivijo.

Iz grozdja gre v brente,
lavindi,undi brente,
brenti,brentula vindijo,
oj,brenta,zivijo.

Iz brent gre pa v prese,
lavindi undi prese,
presi,presula vindijo,
oj,prese,zivijo.

Iz pres gre pa v sode,
lavindi undi sode,
sodi,sodula vindijo,
oj,sodje,zivijo.

Iz sodov gre v litre,
lavindi undi litre,
litri,litrula vindijo,
oj,litri,zivijo.

Iz litrov gre v glazke,
lavindi undi glazke,
glazi,glazula vindijo,
oj,glazki,zivijo.

Iz glazkov gre v grlo,
lavindi undi grlo,
grli,grlula vindijo,
oj,grlo,zivijo.

Iz grla gre v glavco,
lavindi undi glavco,
glavci,glavcula vindijo,
oj,glavca,zivijo.

Iz glavce gre v zemljo,
lavindi undi zemljo,
zemlji,zemljula vindijo,
oj,zemlja,zivijo.

- 16:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gojko Beric,novinarska institucija-OZIVLJAVANJE MRTVACA

U cemu je sustina predsjednickih izbora u Srbiji?Pa,valjda u njihovom doprinosu prastarom pravilu prema kojem je iskrenost posljednja stvar koja bi u politici bila pozeljna.Jer,i Boris Tadic i Tomislav Nikolic savrseno dobro znaju da je Kosovo izgubljeno za Srbiju,ali obojica igraju na kartu njegovog opstanka unutar bivse najvece jugoslovenske republike.Cista fatamorgana!To je klasican primjer kad uzarene nacionalne emocije ne korespondiraju sa stvarnoscu.Zato su veliki samo oni politicari koji te dvije stvari razlikuju.Kad je mocni jevrejski lobi ponudio Albertu Ajnstajnu da bude premijer novostvorene drzave Izrael,tvorac toerije relativiteta je to odbio,objasnivsi da bi,u protivnom,izraelskom narodu morao reci ono sto on ne zeli da cuje.
Kolektivno suocavanje sa prosloscu nikada nije lako,ali je katarzicno.Beogradski NIN,najsofisticiraniji medijski proizvod Milosevicevog rezima,koji je u toj misiji nadzivio i samog Milosevica,postavio je pitanje:"Sta Srbija mora uciniti u 21.vijeku?",i potrazio odgovore medju sesnaest"mislecih Srba".Njihova misljenja su objavljena u dva januarska broja ovog nedjeljnika.U tom akademskom spasavanju Srbije od"zla svakojega"oglasili su se i neki prononsirani velikosrbi,poput istoricara Vasilija Krestica i knjizevnika Milovana Danojlica.NIN je za potrebe svoje ankete angazovao i dvojicu nasih bivsih sugradjana,akademika Milorada Ekmecica i politologa Nenada Kecmanovica,koji su svoje akademske karijere stekli u Sarajevu.
Ekmecic tvrdi da Srbi svoju proslost,ukljucujuci i Miloseviceve ratove,nisu pravili po vlastitom izboru,te da ce i u neposrednoj i daljoj buducnosti"tancovati na Balkanu kako svetski orkestri budu svirali,pa ce nase sutra biti isto sto je bilo nase juce".Shodno tome,ugledni istoricar zakljucuje da Srbi ne smiju vise ratovati,"jer ce im Veliki brat preko okeana prirediti etnicko ciscenje iz Bosne,kao sto je uradio iz Hrvatske i Kosova".Iz ovog tumacenja srpskih vojnih,
politickih i moralnih poraza proizlazi da Srbi nisu iscrpili sve motive i razloge za jos malo ratovanja ili,sto bi rekao Matija Beckovic-ceranja,ali da to ne smiju samo zato sto ce ih Amerika jos jednom surovo kazniti!?
Izgleda da Beckoviceva programska pjesma"Ceracemo se jos",napisana nakon Milosevicevih izgubljenih ratova,
ne pije vise vodu ni kod velikosrpskih nacionalista.
Trebalo bi pitati psihologe i psihijatre zasto neki ljudi,napustivsi svoju domovinu kad joj je bilo najteze,sa toliko zara prizeljkuju njenu propast i nestanak?Paradigma tog sindroma je Nenad Kecmanovic,kratko vrijeme clan ratnog Predsjednistva BiH,a potom opravdano odsutan zbog odlaska na Pale,odnosno u Beograd.Bivsi profesor
Sarajevskog univerziteta godinama u tom istom NIN-u objavljuje tekstove u kojima Bosna i Hercegovina nestaje ili ce nestati..U pomenutoj anketi,Kecmanovic koncept multikulturalizma proglasava propalim i pretpostavlja mu balkansku prekompoziciju drzavnih granica na teritorijalno-etnickom principu."A prica o tome kako se Kosovo i Albanija poslije nece ujediniti jednako je naivna koliko i prica kako ce se poslije Lajcakovih ustavnih reformi tzv.Herceg-Bosna i Republika Srpska udruziti sa bosnjackim kantonima u jedinstvenu BIH,ili Makedonija sacuvati svoj zapadni dio,ili Crna Gora bez problema opstati u sadasnjim granicama."
Kecmanovic je predocenom prekompozicijom granica na Balkanu ponudio svoj odgovor na zadatu temu,iza kojeg se krije sifrovana poruka da ce Srbija biti uvecana za Republiku Srpsku,a Hrvatska za pokojnu Herceg-Bosnu.Sve dok se taj proces ne dovede do kraja,"sveukupne drustvene energije bice usmjerene na nacionalno i drzavno biti ili ne biti".Ovo zvuci odnekud poznato,kao politicki plagijat.Ideja,naime,nije izvorno Kecmanoviceva,njeni tvorci su Milosevic i Tudjman.Istrajavajuci na ozivljavanju dvojice mrtvaca koji su u Karadjordjevu nazdravljali nad mapom Bosne i Hercegovine,Kecmanovic,htio to ili ne,promovira sebe u njihovog sljedbenika.
Elem,u tih sesnaest"inspirativnih intelektualnih odgovora mislecih ljudi",kako NIN najavljuje svoju anketu,navedena su mnoga zla koja prijete Srbiji,od onih cije je ishodiste u teoriji zavjere,medju Srbima omiljenoj naucnoj disciplini,
preko politicke i druge zapustenosti srpskog drustva,pa sve do bauka globalizacije.Ali ima tu i korisnih ideja,poput zalaganja za stvaranjem novog kulturnog modela,koji bi zamijenio tradicionalni poredak vrijednosti medju Srbima.
Preporucuje se i mirenje s cinjenicom da je Srbija jedna mala i siromasna zemlja.Ali,nema onog sto bi svemu tome trebalo da prethodi-intelektualnog vapaja za suocenjem sa bliskom prosloscu i za nacionalnom katarzom.
Nema Vukovara,Sarajeva i Srebrenice.Ta ista proslost porodila je nezavisnost Kosova.Ako je u suocenju s njom"mislecim Srbima"stran jedan Ginter Gras,zasto bar ne poslusaju jednog Rusa,knjizevnog giganta Aleksandra
Solzenjicina:"SVAKI NAROD MORA MORALNO DA ODGOVARA ZA SVOJU CIJELU PROSLOST-I ZA ONU KOJA JE SRAMNA.I KAKO DA ODGOVARA?POKUSAJEM DA OSMISLI-ZASTO JE TAKO NESTO BILO MOGUCE?"
("Oslobodjenje")

- 16:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Edvard Kocbek-V POZGANI VASI

Slonim ob zidu,
se vedno je vroc
od dolgega pozara,
nikjer ni cloveka,
nikjer zlocinca,
tla se udirajo,
vesolje razpade,
zvezde poginjajo.

Naenkrat zavalovi
duh po vijolicah,
zacnem poslusati
mile glasove,
trava se vzdiguje
za nove stopinje,
pepel se objema
za novo trdnost.

Studenec stropota
v kamnito korito,
macka se vraca
na ozgani prag,
vedno bolj rastem,
postajam velikan,
ze vidim grozi
preko ramena.

- 15:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Aziz Hadzihasanovic-NASI NAPOLEONI-1

Povrsinom zamucene bosanske rijeke danas plutaju raspadnuti ostaci raznolikog ratnog smeca-od fasistickog revansizma do profiterstva,od osvete do nacionalne i vjerske iskljucivosti,od raznih dioba do raznih sumnjicenja,od mrznje do komsijske pakosti.Mnogo nasih malih Napoleona danas gazi po tom plovecem bunjistu-odrzavaju se gacajuci po moralnom blatu.Nastoje prikriti,ili bar marginalizirati,vlastiti udio pri stvaranju takvog i tolikog istorijskog smetljista.Sada su manje glasni,ali,ipak,uporno gaze po usculoj barustini.
Ako ste nekoga usutkali-upozorava Morley-to ne znaci da ste ga preobratili.Vodite racuna-savjetovao bi opet Bacon-da je rijec o usutkanim u cijim se glavama vrzma osveta kao neka vrsta divlje pravde.U tim ostacima raznih atavizama,sirovih i jos osmudjenih dimom baruta,moguce je prepoznati,uz ostale prljavstine,i ostatke minulih ratnih grozota,nesto cega na ovim prostorima,bar sto se leksike tice,nije bilo-rasizma.Bar tih termina u bogatoj leksici dioba,klanja,silovanja,genocida,pljacki i progona nije bilo.Rasizam,bar kao ternmin,nije spominjan.O rasizmu je nedavno govoreno u Vitezu.Tamosnji hrvatski nacionalisticki celnici digli su glas protiv Bosnjaka koje su svojevremeno sa tih prostora surovo istrijebili,popalili i protjerali.U obracanju nadleznim medjunarodnim instancama,ne stideci se u svojoj primitivnoj opsesivnosti bilo cega,sada tvrde da ne zele Bosnjake oko sebe jer ce njihovim ubogim,popaljenim stracarama,ni manje-ni vise,biti oskrnavljen estetski izgled progonitelja!Njihova estetika ne zeli ljude druge vrste oko sebe,ma koliko ubogost onih koje ne zele proisticala upravo iz njihove ne tako davne bahatosti i bestijalnosti.
Rasizam je tako na mala vrata usao u nasu poratnu terminologiju.Druga je stvar,naravno,sto je njegova fasisticka i sovinisticka sustina,pod drugim laznim imenom,zapravo zivjela godinama u glavama i postupcima onih koji su u rukama imali vece puske a u pameti vece velikodrzavne,jednonacionalne ideje i ciljeve.Republika Srpska takvih primjera glorifikacije velikosrpskih morfoloskih osobina,pa cak i velicanja vlastitog psihickog i umnog habitusa,
naspram drugih(Bosnjaci,Hrvati)ima i dan-danas u izobilju.Sve se cini-i tu se malo sta krije-da se dokaze da"nizim rasama"na tim osvojenim prostorima nema mjesta.Na osoben nacin na sceni su naci-fasisticke teze o izabranim tipovima ljudi("nadljudi")naspram drugih etnickih grupa i naroda.Mjere su izvorne bosanske glave i lobanje i potom samo po plemenskim imenima zbrajaju i oduzimaju prednosti i mane,plusevi i minusi lokalnih antropoloskih tipova-bas kao sto su svojevremeno cinili J.A.Gobierneau otkrivajuci dugoglave"arijevske rase"ili Ludvig Guplowicz zastupajuci tezu o stalnoj bioloskoj borbi medju rasama.Takve glave,takve rase i takve borbe trebalo je,po svaku cijenu,pronaci u nesrecnoj Bosni.
Nevolja je bila sto je u ovom otuznom bosanskom brojanju i oduzimanju vrlina i mana,dugoglavih i uskoglavih komsija-rodjaka,sve polazilo od jednog korijena,od jednog pretka,od jednog stabla,obicaja i jezika.Geni su zato morbidno prebrojavani u razlicitim imenima i tradicijama koje je istorija ovog podneblja izdasno i surovo nadjevala i oblikovala.Pokazalo se jos jednom da nacionalisticka ludost nema granica.
Republika Srpska-kojoj je Muhamed Sacirbej,pravdao se sada ili ne,kumovao svojim potpisom i time oznacio nastajanje jednog nacionalno-entitetskog velikodrzavnog bastiona-pokazala je koliko se i kako se u jednom"cistom"
nacionalnom segmentu stvarao nakazan pristup ljudskoj,etnickoj,vjerskoj,pa cak i psiholoskoj,konstrukciji dojucerasnjih komsija i kumova.Nedavna ogavna afera sa zabranom sahrane hadzi Ibrahima ef.Halilovica,muftije u Banja Luci,pokazuje dokle je dosegla takva rasisticko-fasisticka paranoja.
Na ovaj fenomen hrabro je i posteno ukazao Ivan Colovic jos 25.septembra 1993.godine na simpozijumu
"Beogradskog kruga".Tada su malobrojni beogradski slobodni duhovi raspravljali o temi uloge srpskog nacionalizma i rasizma u nastaloj balkanskoj nesreci.Okarakterisao je pojavu otvorenog propagiranja i propovijedanja ekstremnih oblika velikosrpskog sovinizma.Pojavila se tada citava lepeza najrigidnijeg rasizma kao ideje i oblika razbuktalih strasti u srpskom velikodrzavlju na tlu Bosne i Hercegovine.Na djelu su bili jedna surova politika i jedan rasisticki program.
Sama teza ratnog isticanja nasljednih faktora-gena kako sinonima tzv."karaktera srpskog naroda"izrazavala je klasicni rasizam.Vec tada,u ratnom vihoru pustosenja u Bosni i nad Bosnom,slogan bioloske predodredjenosti bio je dominantna poruka velikosrpske propagande.Primjera je na pretek...
(Aziz Hadzihasanovic-"VRIJEME PROSLO-VRIJEME SADASNJE")

- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Branko Miljkovic

...KAD NAROD OTKRIJE TAJNU KAKO SE POSTAJE VELIK,
TRGOVI CE OSTATI BEZ SPOMENIKA...

- 15:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dragan Banjac:Tomislav Nikolic,predsjednicki kandidat Seseljevih radikala-GROBAR ZA SRBIJU

U drugi krug predsjednickih izbora u Srbiji takmac demokrati Borisu Tadicu za srpski prijesto bice radikal Tomislav Nikolic,iako bi redoslijed imena u ovoj recenici mogao da bude i obrnut.Smrknuti Seseljev zamjenik vec je svikao na gubljenje u finalu,sto mnogi predvidjaju i naredne nedjelje(3.februara),iako su on i njegovi sljedbenici ovaj put,izgleda,realno u prilici da konacno zapocnu sa osvajanjem vlasti i totalnom radikalizacijom zemlje.
SESELJEV UCENIK
Nikolic je rodjen u Kragujevcu(15.februara 1952),gdje je zavrsio osnovnu i Srednju tehnicku(vrlo dobar)skolu,
gradjevinskog smjera.Upisivao se i na studije prava,ali je to batalio jer mu je,po sopstvenom priznanju,tesko islo uz rad posto se"zbog slabog imovnog stanja"i smrti oca Radomira(puskar u"Zastavi")zaposlio.Poceo je u GP
"Zegrap"na gradnji pruge Beograd-Bar,radio je kao gradjevinac sirom bivse Jugoslavije-Majdanpeku,Priboju,
Prijepolju,Trebinju...U"22.decembru"Tomislav je 12 godina bio sef investicija,dvije godine i tehnicki direktor JKP"Gradska groblja"u Kragujevcu,otkad vjerovatno i datira nadimak Toma Grobar.Ozenjen je Dragicom,s kojom ima dva sina,Radomira i Branislava.
Nikolic se kasno latio politike,u 38.godini.Iako ga neki smatraju uspjesnim,vise je onih koji tvrde da mu se"osladilo"i da njemu i radikalima samo pogoduje tesko stanje u zemlji,koje traje koliko i njegova politicka karijera.Uvodjenjem visepartijskog sistema postaje funkcioner Narodne radikalne stranke,nakon cega,kazu,inicira ujedinjavanje najveceg broja opstinskih odbora radikala i Srpskog cetnickog pokreta u Srpsku radikalnu stranku i trajno vezuje za Vojislava Seselja.
Radikal je od 23.januara 1991.godine.Najprije je biran za potpredsjednika,potom tajnim glasanjem na tri partijska kongresa za zamjenika predsjednika.Poslanik je u Skupstini Srbije od 1992.godine,a nakon Seseljevog odlaska u Hag preuzima vodjenje stranke.Na predsjednickim izborima u novembru 2003.godine dobio je 1166896 glasova,
ucestvovao i i na izborima za predsjednika SRJ 2000 godine(treci,iza Vojislava Kostunice i Slobodana Milosevica).
Prvi put s Tadicem se nadmetao u junu 2004.godine,kada u prvom krugu osvaja 954339 glasova(30,60%),a Tadic 853584(27,37%),ali je izgubio u drugom krugu.
Za Seselja kaze da je"najveci intelektualac kojeg sam sreo u zivotu i ne sramim se da to isticem.On mi je rekao koje knjige prvo moram da procitam ako mislim da budem uspesan politicar.Poslusao sam ga.Mnogo sam ucio i naucio".Aferim.Voli da kaze da je"genetski radikal",ponosan je sto nije bio komunista,a svog sefa slijedio je u slijepom zalaganju za"veliku Srbiju",da svi Srbi zive u Srbiji,cija bi zapadna granica bila na liniji Karlobag-Ogulin-Karlovac -Virovitica.Na Bosnu je uvijek gledao kao na privremenu tvorevinu,ciji ce makar jedan dio"jednog dana"biti u sastavu Srbije.Cetiri mjeseca proveo je na ratistima Slavonije,gdje su on i ostali seseljevci,govorio je,"imenu cetnika vratili stari,predratni sjaj".Njegovo ucesce na slavonskim ratistima Fond za humanitarno pravo i Natasa Kandic okvalifikovali su suprotno od sjaja.
LAZNA OBECANJA
Prije nekoliko godina obecao je da ce kao predsjednik promijeniti Srbiju,suzbiti kriminal,rijesiti problem Kosova i Metohije.Hljeb ce,kazao je tada Nikolic,biti tri dinara(kostao je 15,a danas plus toliko,u prosjeku-prim.D.B.),vojska i policija(u okviru mirovnih snaga)vratice se na Kosovo...Pripajanje Republike Srpske Srbiji tada mu je bilo
"aktuelno","Republike Srpske Krajine"takodje i mnogi su mu povjerovali."Velika Srbija je tolika kolika je danas i nada se da ce jednog dana UN omoguciti svakom gradjaninu,pa i Srbima,da mirno i bezbedno zive na svojoj imovini...Mislim da Bosna i Hercegovina,ovakva kakva je,ne moze da opstane i da Republika Srpska nema drugi put osim zajednice sa Srbijom i Crnom Gorom",govorio je pred ocit raspad SCG.
Svojevremeno je Mladicu i Karadzicu javno porucio da se ubiju."Ja sam jasno rekao Karadzicu i Mladicu,oni ne smeju da stignu zivi u Hag.To je,valjda,poruka dvojici koji su za sobom vodili narod,ljudima koji su svoju zemlju,
Republiku Srpsku,uveli u veliki rat,a na kraju,taj rat je vodjen mimo njihove volje.Prihvatlili su sve sto je od njih trazeno,narod koji su vodili prihvatio je sve mirovne opcije koje je svet,Srbija,bilo ko drugi,ponudio i sad im pred ocima nestaje drzava za koju su se borili,a njihova osuda u Hagu,posto njihov odlazak u Hag znaci osudu,
predstavlja novo mucenje za narod koji su predvodili",izjavio je prije tacno jedanaest mjeseci.
O Ratku Mladicu je govorio:"Znate,kad covek vodi vojsku i kad ta vojska ima jedan zadatak-da spasi drzavu,i kad u toj vojsci pet,15,50 pojedinaca nacine ratni zlocin koji je on zabranio..."Na pitanje da li je moguce da je 15 pojedinaca pobilo 7000 ljudi u Srebrenici odgovara protivpitanjem:"Je li moguce da je ubijeno 7000 ljudi?Odakle ta brojka?Muslimani iz Srebrenice ubili su isto toliko Srba koliko je ubijeno i muslimana u Srebrenici."Sadasnjem konkurentu Tadicu veoma je zamjerio sto je otisao na veliki skup u Srebrenicu.Da li je Srebrenica zlocin?Tomislav odgovara:"Jeste,najverovatnije..."
Da li zahvaljujuci americkoj agenciji koja ga savjetuje,tek Tomislav je skinuo bedz sa liderom iz Haga i nesto umeksao izjave,neke vise ne pominje,ali na momente je onaj stari Nikolic.U kampanji do prvog kruga biracima je ugadjao rijecima:"Donosim pravdu i blagostanje.Zaustavicu hajku koja se godinama vodi na najhrabrije srpske sinove koji su branili nas narod u RSK-u,RS-u i na Kosovu.Vise nikada nijednog Srbina ne smemo da isporucimo nekoj stranoj drzavi,takozvanom Medjunarodnom sudu..."
MORBIDNI GOVORNIK
Prosle srijede mitingovao je ispred Palate pravde,gdje je od gradjana zatrazio podrsku"kako bi naterao policiju i pravosudje da rade u intreresu gradjana,a ne u interesu politicara,funkcionera i bogatasa".Doveo je u pitanje presudu za ubistvo premijera Srbije Zorana Djindjica,za koje su osudjeni Milorad Ulemek i pripadnici"zemunskog klana",najavljuje da ce provjeriti"da li su ti ljudi zaista krivi".Za skupstinskom govornicom ne tako davno je ne trepnuvsi izjavio da se nada da ce se u Srbiji sve cesce slusati ruska himna,ali se prosle srijede popravio rekavsi:
"Moje srce je najpre u Srbiji,a potom u Rusiji."
Otvarajuci miting na Trgu Republike(23.februara 2003.),dan pred odlazak lidera SRS-a u Hag,Nikolic je izrazio nadu da ce uskoro u njihovim rukama da bude"i sudbina Vojislava Kostunice,i Zorana Djindjica,i cele bande koja Srbiju zavi u crno".Govor je zavrsio rijecima:"AKO NEKO OD VAS U IDUCIH MESEC ILI DVA VIDI NEGDE ZORANA DJINDJICA,RECITE MU DA JE I TITO PRED SMRT IMAO PROBLEMA SA NOGOM."
Brojke i procenti mogu da zavaraju,Nikolicevih 39,99%odsto glasova je mnogo,ali isto toliko je i apstinenata.
Problem je to sto kaze da se nece smiriti dok ne zagospodari Srbijom i sto je sve vise onih koji misle da bi ovom mracnjaku to trebalo i dozvoliti.Ipak,najveca srpska nevolja je Vojislav Kostunica,s kojim mora najmanje losi-Tadic.Sa Nikolicem Srbija(i okruzenje!)mnogo gubi,sa Tadicem mnogo ne dobija.
("Oslobodjenje")

- 14:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 29.01.2008.

Dino Mustafic

Srbija nije jos uvijek demokratska zemlja.Izjave njenih vodecih lidera se ne razlikuju mnogo od politike Milosevicevog rezima,Tadicev intervju stranim medijima o analogiji Kosova sa Bosnom,stvaranju neke"male bosnjacke drzave"kao potencijalnom leglu terorista,nazalost je dokaz da je njegova politika nekonzistentna,neprincipijelna i desnicarski koketna,a o Kostunici nije vrijedno ni govoriti.Srbija nema vecinu za alternativu kao sto su Cedomir Jovanovic,Zarko Korac,Sonja Biserko i mnogi drugi.

- 15:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jasmila Zbanic

Vidim brojne probleme s kojima se gradjani EU srecu i sa kojima ce se bh.gradjani sresti.Ali to jeste sistem koji ovoj drzavi odgovara,za razliku,recimo,od saudijskog,iranskog i americkog sistema,koji ovoj zemlji pristaju kao saka u oko.Za neke ljude je i taj sistem idealan,ali ja govorim o mom vidjenju i poznavanju BiH.To je sistem koji ce mom djetetu garantovati da rata nece biti,ukoliko to globalno gledano,iko moze garantovati.Tu na svako dalje objasnjavanje stavljam tacku,jer necu da se upustam u spekulacije kako ce biti manje nacionalizma,kako ce biti bolja ekonomska situacija,manje korupcije,vise ljudskih prava.Ne,Evropska unija ce takodjer biti trauma,ali koja se moze prezivjeti!

- 15:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Prof.dr.Nikola Kovac-TRAGICNO SUOCENJE ZRTVE

...Politicki roman je zasnovan na uvjerenju da vlast,i po svom porijeklu i po prirodi svoje misije,nastoji da na sve nacine odredi i usmjeri covjekove postupke.Autoritet vlasti i njeni represivni mehanizmi obuhvataju citav prostor covjekove zivotne drame i unaprijed ogranicavaju polje slobodnog izbora.Kafkin junak Jozef K.je zahvacen zupcanicima birokratskog sistema,kao sto su i Kamijevi junaci iz"Kuge"pogodjeni i zarobljeni epidemijom i,bez obzira na njihovu nevisnost i razloge njihovog protesta,ne mogu prekoraciti granice realne situacije.Neminovna je i smrt Borisa Davidovica u romanu Danila Kisa,kao sto su neizbjezna tragicna iskusenja Malroovih junaka u"Ljudskoj sudbini",koja su rezultat njihovog revolucionarnog zavjeta.Nema uzmicanja ni za Selimovicevog dervisa,koji je rigorizam svog mevlevijskog reda podredio osjecanju ljubavi za ugrozenog brata,kao sto nema spasa ni za doktora Zivaga,koji iracionalnim silama rata i zabludama ideologije suprotstavlja svoj neostvareni san o sreci.Svi ovi primjeri potvrduju da je ponasanje junaka u politickom romanu podredjeno logici arbitrarnih zakona koji su izvan njega ali koji proizlaze iz samovolje sistema.Stoga je i njegov zivot uvijek u zavisnosti od sila koje ne moze obuzdati ni zaobici,uvijek izlozen nepredvidljivim obrtima situacije i u stalnoj prijetnji od unistenja.Ako se krug zivotnih mogucnosti stalno suzava a odluke donose kao imperativni nalog politicke volje,ljudske vrijednosti gube svoj smisao i uzalud se na njih pozivati.Covjekov polozaj u sistemu prinude svodi se na tragicno suocenje zrtve sa zatvorenim svijetom u kome se iskusenja zavrsavaju fatalnim ishodom.
U tom smislu poredjenje politickog romana sa tragedijom ne izgleda ni pretjerano ni neumjesno:ako tragedija predstavlja covjeka izlozenog izuzetnim sudbinskim silama koje ga pritiskuju i ne ostavljaju mu ni minimalnu sansu da izbjegne neminovni rasplet,politicki roman artikulise situaciju sukoba i antagonizama u cijem polarizovanju je covjek odredjen kao zrtva,bespomocan,unaprijed pobijedjen.Politicki roman oblikuje,dakle,svijet moderne tragedije,u kojoj su sudbinski mehanizmi izgubili svoje izvorne pokretace ali su zadrzali svu tezinu neopozivih odluka...
("POLITICKI LOGOS I ROMANESKNI MITOS")

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Srecko Kosovel-DELIRIJ

Martirij misli.
Sinje morje.
Siva jeca.
Vojak nabada misli obupne
na svoj bajonet
pred oknom.
Pardon."O,nic."
Sigaretta.
Eine Edison.
Cujem sinje morje
ki bije enakomerno
ob mojo lobanjo.

- 13:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Miroslav Kirin-CAMAC SE ISPUNIO

CAMAC SE ISPUNIO,obala je
opustjela,veslali smo satima,

odlazili smo i dolazili,
bijase to jalov posao,

kazaljke nam se nisu
primicale,ipak,

doplovili smo
u srce nove zemlje,

u njemu je vec netko
bio;

camac pun krvi
njihao se.

- 13:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 28.01.2008.

Jasmila Zbanic

Evropa nije reagovala na genocid u BiH,jer su,izmedju ostalih razloga za neangazman,zrtve bili muslimani.Ako nisam u pravu,nek nas prime u EU i pokazu da to nije tako!

- 17:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dino Mustafic

To bi bilo strasno,ali cu parafrazirati repliku iz Winterbotonovog filma"Welcome to Sarajevo"kada dvojica anglo-saksonskih novinara razgovaraju o eventualnoj vojnoj intervenciji Evrope u Bosni i jedan kaze:Zar ne mislis da bi dosada vec bila intervencija da se ovo dogadja krscanima u Evropi,a ne muslimanima?Mislim da je ova replika tacna,optuzujuca za Evropu kao posmatraca genocida na kraju 20.stoljeca.

- 17:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ademir Kenovic

S jedne strane,ja nisam siguran da intelektualci kod nas sute,a s druge strane,kod nas je uvijek problem da kad ljudi nesto kazu onda ih pitaju-ko ste vi da govorite.Kod nas,normalno,jos uvijek ne postoji redovnost rijeci,necu da kazem sloboda.Ovdje nije uobicajeno da se ljudi previse glasno bave politikom.Ja mislim da je potrebno da se govori misljenje i mislim da mi stalno i govorimo.Mi nismo politicari,ali ljudi iz filma javno izrazavaju svoja misljenja.Ona nikako ne mogu biti jasnija.Ali neka se stvori kriticna masa,onda ce se vjerovatno nesto poceti desavati.

- 17:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 26.01.2008.

Taja Kramberger-LES CHOSES ET LES MOTS(THINGS AND WORDS)

Karnisa:
Pridi k meni,
objemi me,
trdno se me drzi.

Tudi ko se oddaljis,ko odides
na potovanje(v pralni stroj),
pomisli kdaj name.
Tu sem in te cakam.

Zavesa:
Prihajam.In hvala za
oporo.Danes je tezko najti nekoga,
na kogar se lahko naslonis.

Tudi ko bom
na dopustu,se rada vrnem,saj si ti
edina stvar,ob kateri se lahko
razkrijem,razgrnem v celoti.

V sosednjem prostoru nekdo obesa zavese.
Sodeluje v obredu poroke med stvarmi,
o katerem nic ne ve.

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pero Kvrgic,velikan hrvatskog glumista

...Sto najvise fali danasnjem teatru?
-Fali mu ljubavi.Bez ljubavi nema nista.Opcenito je u zivotu danasnjeg covjeka ponestalo ljubavi.Imam osjecaj da smo zatrpani i bombardirani nepotrebnim informacijama,negativnostima,zlima koja se oko nas dogadjaju.U ljudima kao da postoje samo nagoni za destrukcijom i nagoni za uciniti zlo drugomu.To se narocito vidi kod male djece.
Teatru je potrebno ljubavi,a i tema"Sna ivanjske noci"bili su san i ljubav...
("Vjesnik")

- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Jan Fabre,belgijski umjetnik i kazalisni redatelj

...Glumce i plesace nazivate"ratnicima ljepote".Sto pod tim podrazumijevate?
-Potrebne su godine da bi plesaci postali ratnici ljepote.To znaci prije svega biti umjetnik,a on ima zadacu braniti ranjivost ljepote,ali i ranjivost ljudske vrste.Na pozornici su to oni umjetnici koji znaju kako funkcionira ljudsko tijelo,meso,kosti...To su oni umjetnici koji sebe vide kao metu vlastitog istrazivanja i shvacaju svoju profesiju vrlo ozbiljno.
Kako biste opisali svoj teatar?
-Generalno,moj je teatar hommage ljudskoj vrsti i tijelu,to je teatar pun strasti i zbog toga pun pogresaka i promasaja.
On je na neki nacin glorifikacija pogresaka svojstvenih ljudima.Moj je teatar vrsta farmakoma,grckog lijeka koji te moze izlijeciti ili otrovati.
Osim kazalistem bavite se takodjer vrlo uspjesno i vizualnom umjetnoscu.Na koji su nacin povezana ta dva ipak razlicita podrucja Vaseg djelovanja?
-Sve sto radim na neki je nacin povezano,ali se nikako ne smatram multimedijalnim umjetnikom.Moj je rad u vizualnoj umjetnosti takodjer koncentriran na istrazivanje tijela.Prije svega bavi se idejom kako ljudsko tijelo moze prezivjeti bez pomoci tehnologije.Sve skulpture koje radim nisu ostvarene upotrebom tehnologije.U radu
"Umbraculum"vidite skulpture koje predstavljaju redovnike,neku vrstu duhovnih bica koja imaju novi kostur.Kostur sastavljen od skarabeja,koje cesto koristim u svom radu,podrazumijeva svijest o tome da vise nismo ranjivi,da smo se odmakli od rana,Kristove muke.Zelim pokazati novu,drukciju vrstu razmisljanja,dati svojevrsnu viziju za buducnost...
...Neki Vas kriticari usporedjuju s Rubensom.Sto mislite zasto?
-Trenutno je postavljena jedna velika izlozba u Antwerpenu gdje su konfrontirana moja djela s Rubensovim,medju ostalim.Zajednicka nam je mozda stanovita drama u djelima i spiritualna komponenta.Sebe smatram pomalo staromodnim umjetnikom,gotovo srednjovjekovnim.U mom je radu prisutno odbijanje suvremenog drustva.Nisam pomodan kad je rijec o umjetnickim temama.Mozda zato postoji ta usporedba s Rubensom.Tu je dakako i naglasak na istrazivanju ljudskog tijela...
...Odakle Vasa opsesija insektima koji su postali prepoznatljivi dio Vaseg rada?
-Jos kao dijete stvorio sam svoj laboratorij u vrtu obiteljske kuce.Podigao sam sator s malim stolom i mikroskopom.Hvatao sam kukce,insekte i proucavao ih.Stvarao sam neku vrstu novih bica spajajuci razlicite dijelove tih insekata.Onda sam otkrio da je moj predak Jean Henri Fabre bio glasoviti entomolog.Citao sam njegove rukopise i knjige.Slike s motivom vanitasa bile su takodjer bitne kao poticaj,insekti na njima i njihova znacenja.Dosta u svome radu koristim skarabeje koji su most izmedju zivota i smrti.Medjutim rijec je o smrti kao pozitivnoj energiji,a ne negativnoj.Sve su te stvari postale bitne u mom umjetnickom jeziku.
("Vjesnik")

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 25.01.2008.

Aleksandar"Nedjeljom u 2"Stankovic u"klincu"s"Tudjmanom u suknji",podlim prljavim"vojnikom partije"Hloverkom Novak-Srzic!

...Hloverka je rekla da je Jelincicevo ugoscavanje bila Vasa pogreska.Sto biste ucinili da vam je ona kojim slucajem pokusala zabraniti tu emisiju?
Stankovic:Ona na to formalno ima pravo(naravno,ne posredstvom novinara),ali da je to pokusala,nastojao bih je uvjeriti da Zmago treba biti gost moje emisije.Jer,ako mozemo razgovarati s Veljkom Kadijevicem,kojem smo cak i platili intervju iako on jos nije objavljen,onda se moze razgovarati i sa Zmagom.I zapravo,uopce ne vidim sto je tu oko njega sporno.Moj je stav da u emisiju pozivam goste koji su relevantni.A kad sam pogledao koliko je taj Zmago u posljednjih sest godina dao intervjua hrvatskim medijima,nabrojio sam ih 34.Znaci,interes za njega postoji...
("Vecernji list")

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Stjepan Mesic,predsjednik Republike Hrvatske

POLITIKA BH.HRVATA MORA SE VODITI U SARAJEVU!

- 14:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alija Kebo-MOSTOVI I LJUDI:VOLIM MOSTAR MAKAR`VAKI

Stari most opet ruse.Ili ce ga srusiti!Pobogu,sta napisa vas hronicar,necu reci:ujeo se za jezik!Ovaj mostopisac,
to je isto rekao da ce ustase srusiti Stari most pocetkom jeseni 1993.godine.I:pogodio A?Sta velis?
Njemu,vasem izvjestacu to je,prvi,saopstio poznati mostarski arhitekta i casni covjek Josip Silic u Zagrebu,sto je novinar objavio u intervjuu u inostranom izdanju Oslobodjenja.Pa se na nj,tada,digla kuka i motika.
I danas je slicna situacija u gradu na Neretvi.Na sceni je razbuktali nacionalizam.Samo sto se ne ratuje oruzjem,
nego drugim,perfidnijim i"suptilnijim"sredstvima.Sve je umotano u neki neizljecivi pesimizam,sve ogrezlo u mrznju a mrznja je,vele,opasnija od pticje gripe.Sve gorko.Bez izlaza i utjehe.
Grobari Starog mosta vec su sljegli u staro jezgro grada.I nagrdili ga grafitima sa kukastim krstovima.Pitanje je:odakle ce ispaliti posmrtne hice.Hoce li sa Stotine odakle je propali reziser Slobodan Praljak izvrsio najtezi urbicid u povijesti ovog grada i ove zemlje,a po zapovijedi Franje Tudjmana i odobrenju Mate Bobana i Jadranka Prlica.
Ili ce smisliti kakvu lagariju poput one koju je lansirao profesor Muhamed Suceska,(ko ce kome,ko svoj svome!).
Po njemu,Muhamedu,granate sto su ispaljivane sa Stotine i zvizdale iznad glava i krovova Mostaraca ulijevajuci stravu i jezu u zitelje Donje Mahale nisu ispisale nekrolog Starom mostu.Nego su,kobajagi,pripadnici Armije BiH postavili dinamit i kurdelu i,u datom trenutku u paramparcad zdrobili simbol svoga grada.
Tada je,da podsjetimo na ono sto i vrapci znaju,u istocnom Mostaru proglasen Dan zalosti,dok su na zapadnoj strani seirili i pucnjavom slavili ovaj vandalski cin.To je bio delirium odusevljenja ekstremista HVO,HV,i nekolicine domacih Hrvata.Ta slavljenicka paljba"ovjekovjecena"je i na tv-ekranima pa ce,kad -tad njen eho doprijeti i do usiju profesora Muhameda,kojeg je na centralnom dnevniku Senada Hadzifejzovica,dr.Berko Zecevic,vjerodostojnim argumentima demantovao i osramotio.
I danas,trinaest godina nakon ubijanja duhovne svetinje Mostara,ovdje mnogi smatraju da je najveci neprijatelj grada propaganda podjela,podvojenosti,netolerancije.Dosta je dogadjaja,skupova,tribina i emisija koji pozljedjuju stare rane.
Zlo,uzajamne optuzbe,zavist,korupcija,organizovane kradje i provale,stalni strajkovi i raspustene skole su fenomeni koji u ovoj sredini poprimaju velike srazmjere.Muku i bijedu grada,kao i apsurdne razlike u standardu na istocnoj i zapadnoj obali Neretve,cini se,najbolje oslikavaju grafiti po kojima Mostar podsjeca na urbanu pustinju.
Otidjite u nekad najelitnije mostarsko naselje DUM,gdje se zivjelo tako lijepo,rodbinski,komsijski i ljudski,a sada je veoma,veoma tuzno pa cete se uvjeriti.Fasade zgrada su rugoba od koje treba kloniti oci.Sve je isarano crtezima i psovkama,onim najprostackijim i najuvredljivijim:...em vam majku kurvu ustasku i vlasku...bem vam majku kurvu balinsku i muslimansku.Psuju i meni,i tebi,i njima,i svima.
A svi smo braca.Nismo braca po krvi i mlijeku,ali jesmo po zemlji u kojoj smo rodjeni,po gradu i rijeci gdje zivimo,
po suncu koje nas grije i po zraku koji udisemo.
Zalosno je da mnogi ne vole ovu rodjenu zemlju,ne postuju njenu povijest,njenu zastavu,njenu himnu,njene praznike,njenu nezavisnost.Jos zalosnije je kada Ivo Miro Jovic optuzuje Bosnu i Hercegovinu da je izvrsila agresiju na Republiku Hrvatsku!A cime smo to mi mogli da napadnemo susjednu prijateljsku zemlju koja je ukazala gostoprimstvo desetinama i stotinama hiljada nasih prognanika i izbjeglica.Mozda prackama i toljagama.
Kada se sretne s grafitima u DUM-u,na Strijelcevini,Aveniji,na zgradi"Celovine",na Rudniku,u Prijeckoj carsiji,ovaj se zapisivac pribojava da su njihovi akteri spremni da opet sruse Stari.Pri cemu bi im mogli da budu na"usluzi"
prevejani kriminalci i lopovi koji su,zimus,na ulazu u Kujundziluk,s krova i kroz prostorije Zavoda za zastitu spomenika provalili u agenciju"Fortuna-turs"i odnijeli 60 hiljada KM.Ubrzo zatim,u najstrozem centru grada,u Fejicevoj ulici upali su u sjediste Air-Bosna i odnijeli kasu tesku oko 400 kg,sa 50 hiljada KM i 200 avionskih karata,
sto,kako upuceni tvrde,nisu mogli izvesti bez"viljuskara"i teretnog kamiona;da bi nedavno usred bijela dana opljackali i banku cije je sjediste u Hotelu penzionera!...
...Dok god ovdje buja nacionalizam koji je brat od strica fasizma,ovaj slovopisac bez obzira na to kako ce ko protumaciti ovo slovo oduvijek je tvrdio da nas dobri glasovi,sklad i cistota duse,pomirenje,ljubav,umjetnost i uredjeni grad mogu spasiti od ovog ludila i ponora u koji smo gotovo ponovo zakoracili.
Za sve ima jedna utjeha.Jedan"svjez"grafit.Procitajte ga na zgradi"Razvitka",odmah kraj semafora:
"VOLIM MOSTAR MAKAR I `VAKI!"
Razjedinjeni,razmostareni,razgradjeni,udvojeni,razbraceni.ali-naski.
Mostar u srcu,Velez do groba,a i Zrinjskom svaka pohvala.
("Most")

- 14:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Viktor Ivancic-SKOLSKI LIST

30.XI 1993.
Uciteljica Smilja je pitala nas u razredu da ima li ko za izvalit neku zgodnu salu ili dosjetku za skolski list.Mi smo pitali da li je to neki saljivi i dosjetljivi list.Uca je rekla da je jer posto tako oce nas direktor.Onda je ona klapnila rukama i podviknila je:"Ajmo,ajmo,ko prvi izvali neku salu dobice peju iz vladanja!Okej?"Onda je u roku odma skocio se Kane Steta.On je rekao:"Uciteljice,evo ja sam maloprije izvalijo kvaku na vratima!Kao intelektualac!Bilo je revijski,svi u razredu su riknili od smijade!"Uca je skupila obrve i rekla je:"Kane,ne pravi se papan!Nismo rekli da cemo izvaljivat kvake nego sale i dosjetke!Okej?"Kane je rekao:"Pa ja sam izvalijo kvaku kao od sale!Jesam,
majke mi mile!To je bio opci pis od smijancije!"Uca Smilja je dreknila:"Sjedi,Kane,zbicicu ti asa!"Onda je Kane Steta sjeo u roku munja.Uca je rekla:"Djeco,nemojte se salit!Dica mi je rekao da se ne vracam sa sata bez vasih sala i dosjetki!Okej?"Onda je pederica Sandra pitala:"Pa kako cemo izjavljivat sale ako se ne smijemo salit?"Uca Smilja je rekla:"He-he,u tome i jest mudrost prave sale i dosjetke!Ajmo,ajmo,brzo ce zvonit!Ali vam to nija gula pojavit se u skolskom listu?"Onda sam ja pitao:"A jel moramo mi bas izvaljivat sale?Mislim,mozemo li,naprimjer primjera,ispaljivat baze ili prosipat brume?"Uca je rekla:"Naravski,pa to je isto!"Ja sam rekao:"Evo juce je Sera Blajburger ispalijo vrhunsku bazu za dicu!"Uca je rekla:"Bravo!Aj opisi nam tu bazu!"Ja sam rekao:"Tvrda kao kamen!Sera mu je ispalijo drito u sofersajbu!"Tu je rulja u razredu blokala od smijade.Tek se smirilo kad je meni uciteljica Smilja strovalila asa u dnevnik.Onda je moj drug Dino dignijo dva prsta.Uca je njega pitala:"Os i ti ispaljivat baze za dicu,a?Ocu ti odma upisat topa?"Dino je pocesao se po glavi:"Ovaj,meni se trpi...mislijo sam pitat za jel mogu u ve-ce..."Uca je rekla:"Ajde,ajde...Ali odma se vrati,znas!"Dino je rekao:"Naravski!Samo da prospem brumu!"
Robi K.(IIIa)
(Viktor Ivancic-"BILJEZNICA ROBIJA K.")

- 12:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Stjepan Mesic,predsjednik Republike Hrvatske

Niti Ured niti ja ne mozemo nikoga pretvoriti od optuzenog ili osumnjicenog,u zasticenog svjedoka,niti je to moja funkcija.Ja se nisam ni u ciji posao mijesao,vec sam u dogovoru s drzavnim odvjetnikom poslao covjeka da dodje do odredjenih materijala do kojih smo smatrali da mozemo doci.Kada zavrse ratovi u svijetu onda u ratovima profitiraju ratni profiteri koji zavrse u zatvoru.Na zalost,kod nas jos uzivaju u onome sto su opljackali narodu i ovoj drzavi.
("Vjesnik")

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Korupcija u hrvatskom zdravstvu-LIJECNICI UZMU TRI MILIJARDE KUNA MITA!

Gotovo 50 posto ispitanika obuhvacenih USAID-ovim izvjescem o regionalnome monitoringu korupcije,drzi da je u Hrvatskoj korupcija medju lijecnicima strahovito rasirena dok,prema istim podacima,priblizno 18 posto korisnika zdravstvene usluge u Hrvatskoj te usluge placa"ispod stola".
Podaci su sistematizirani u nedavno objavljenoj analizi o"neformalnome placanju"u zdravstvu,ekonomske analiticarke Svjetske banke Maureen Lewis,u kojoj je Hrvatska promatrana u paketu sa 29 zemalja u tranziciji i razvoju,od Albanije do Gane.
Nema preciznog tumacenja odnosi li se recenih 18 posto na ukupnu populaciju u Hrvatskoj ili na korisnike zdravstvene usluge,no brojke se uklapaju u procjenu Svjetske zdravstvene organizacije po kojoj na takozvano out of pocket placanje ide upravo 18 posto zdravstvenog budzeta.
Okvirno govoreci,radilo bi se o oko tri milijarde kuna na godisnoj razini ili nesto vise od 700 tisuca ljudi koji za zdravstvo placaju zaobilazeci sluzbene institucije zdravstva ili osiguranja.Neformalna placanja pacijenti najcesce koriste kako bi preskocili liste cekanja,dobili kvalitetnu zdravstvenu zastitu,pa cak i zato da bi sebi osigurali bilo kakvu pomoc.Darovi lijecnicima najcesce nisu samo izraz zahvalnosti,nego sluze kao"osiguranje"da ce pacijent od istog lijecnika i ubuduce dobiti primjerenu njegu.
Kada je rijec o mogucem boljitku,jedno drugo istrazivanje pokazalo je da Hrvatskom vlada malodusnost gradjana:u rasponu od 0 do 10 bodova,hrvatski su ispitanici dali 4,9 bodova mogucnosti da se drzava rijesi korupcije,sto je ocijenjeno kao-"umjereni pesimizam".

POLICAJCI NAJKORUMPIRANIJI
Odgovarajuci na pitanje"koliko je rasirena korupcija medju slijedecim skupinama",odgovor"kod skoro svih ili vecine"lijecnika dalo je 53,2 posto hrvatskih ispitanika,nakon cega slijede carinici,policajci,odvjetnici i poreznici.Cak 16,60 posto anketiranih izjavilo je da su osobno bili u situaciji u kojoj je lijecnik trazio"nesto za rjesavanje problema".Od lijecnika u Hrvatskoj ispadaju gori jedino policajci,kod kojih je pozitivan odgovor dalo 24,8 posto ispitanika.
("Slobodna Dalmacija")

- 12:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 24.01.2008.

Partibrejkers-SLOBODA ILI NISTA

Necu da stojim u redu
Da cekam na tvoju bedu
Necu,necu ne ne ne

Za saku mrva
Da me pravis jadnijim od crva
Necu,necu ne ne ne

Sloboda ili nista
Sloboda ili nista
Sloboda ili nista

Necu da se bojim
Sto uopste i postojim
Necu,necu ne ne ne

Kao cvet za moju malu
Kao dete za svoju mamu
Zednom u pustinji voda
Putniku zvezda sa nebeskog svoda

Sloboda ili nista
Sloboda ili nista
Sloboda ili nista

Mo`s da pricas bilo sta
Mo`s da me vodis bilo gde
Svo zlato,srebro sveta
Ja ne vidim nista bez nje

Sloboda ili nista
Sloboda ili nista
Sloboda ii nista

Bez nje covek mre
Bez nje covek mre
Bez nje covek mre
(Partibrejkers-"SLOBODA ILI NISTA",2007)

- 13:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zoran Kostic Cane,Partibrejker

...Promenila se arhitektura grada.Unakazili su Beograd jos vise i sto nisu uspele NATO granate,uspele su ambicije preduzimaca.Zaboravili su da je taj grad na brezuljcima i da se sa njih prostire lep pogled unaokolo.Isekli su nam pogled.Mnogo je vise ljudi koji,po mom misljenju,veoma tesko zive,ali moraju da ostanu tamo da bi ostvarili neki minimum egzistencije.Ostali su tragovi i duhovi raznih ljudi koje sam znao.Moji tragovi su isto tamo,tako da je u stvari sve tu i sve je u redu.Puno je proslosti u tom gradu,ali gde je puno proslosti,nekad nema buducnosti...

...Bunt jeste,ali sve to zavisi od ljudi.Mi nikog ne huskamo,samo dajemo materijal za razmisljanje i melem za dusu.U stvari,to je poziv na evoluciju.Revolucija je obicno sinonim za mutnu radnju,jer pojede svoju najbolju decu.Sljam se tada pretvori u jedinu pravu i mogucu vrednost,sve dok ga ne raskrinka vreme i pravi zivot...

...Vise volim ovo ovde,jer ono sve tamo nije za mene.Sve je nekako upakovano,obelezeno i spremno za potrosnju.A kad to vidis i ovde...Jer,moj dom je tamo gde je moj jezik,gde je moj jezik tu su moji ljudi,gde su moji ljudi tu je moj svet.Ne znam,jednostavno volim da me cuva moje nebo i nekako me u inostranstvu bole noge...
("NIN")

- 13:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zoran Lilic,bivsi predsednik SR Jugoslavije,Milosevicev Mariolino

...Milosevic je imao znatan uticaj i kontrolu nad bosanskim i hrvatskim Srbima i finansijski je kontrolisao Republiku Srpsku i Republiku Srpsku Krajinu...
(Haag,2003.)

- 13:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Thomas Franck

...Politika etnickog ciscenja i zlocina isplanirana je u Beogradu i odatle je rukovodjeno aktivnostima na njenoj realizaciji.Ta je politika nesrbima,a posebno Bosnjacima,uskratila pravo na opstanak...
(na sudjenju Srbiji i Crnoj Gori u Haagu)

- 13:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Andreas Riedlmayer,americki ekspert za otomansko kulturno naslijedje Balkana

...Paralelno s etnickim ciscenjem nesrpskog stranovnistva sistematski je i namjerno transformiran i kulturni pejzaz Bosne koji je ociscen od munara i zvonika katolickih crkava,koji su nestajali zajedno s ljudima koji su nekada u ta obiljezja gledali kao u vidljive znake svog prisustva u toj zemlji.Unistavanje arhitekture je bilo povezano s unistavanjem zajednica koje ona simbolizira,pa se zato moze smatrati elementom genocida...
(na sudjenju Srbiji i Crnoj Gori u Haagu)

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zoran Djindjic

Bivsi predsednik Vlade Srbije Zoran Djindjic nameravao je izruciti Ratka Mladica Haskom sudu,izjavila je bivsa glasnogovornica haskog tuziteljstva Florence Hartmann.
Prema njenim recima,NATO se nije odazvao pozivu na hapsenje Mladica a zapadne sile nisu reagovale na Djindjicev predlog.
"Djindjic je pokusavao uspostaviti vezu sa zapadnim silama kao bi izrucio Mladica,ali one nisu reagovale",kaze Hartmannova.
Djindjic je 28.juna 2001.u povodu izrucenja Slobodana Milosevica u Hag nazvao glavnu tuziteljicu Haskog suda Karlu del Ponte i ponudio joj izrucenje Mladica.
Uslov je bio da NATO reaguje i uhapsi ga u roku od cetiri sata,jer se Mladic u tom trenutku nalazio u Beogradu.
Medjutim,pomoc NATO-a nije stigla.
"Ne znam sta se dogodilo",izjavila je Hartmann.
Na pitanje zasto je Djindjic izrucio Milosevica ako ona sama u svojoj knjizi tvrdi da ni Vasington ni Brisel nisu trazili njegovo izrucenje,Hartmann je odgovorila da je Djindjic zeleo sto je brze moguce ispuniti medjunarodne obaveze kako bi doneo napredak Srbiji.
("Vesti",Frankfurt)

- 12:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Florence Hartmann-MIR I KAZNA

...Djindjic je zeleo da reaguje.Nijednog trenutka nije sumnjao da je Milosevicu mesto u zatvoru.Ali,Srbi su zeleli da mu sude zbog patnji koje je naneo svom,sopstvenom narodu,zbog toga sto je ruinirao Srbiju i izgubio cetiri rata.Ne zele da se suoce sa zlocinima koje je pocinio,najcesce uz njihov pristanak,u Hrvatskoj,Bosni ili na Kosovu...

...Odnos velikih sila prema pravu cinican je i selektivan.Srbija je,tacno je,izlozena americkom i evropskom pritisku.Ali,ni Vasington ni Brisel ne zahtevaju da Milosevic bude izrucen Hagu.Potreban im je za pregovaranje i odrzavanje stabilnosti u regionu...

- 12:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KO JE CENZURIRAO MONOGRAFIJU"ALIJA IZETBEGOVIC 1925.-2003."?

Reprezentativna fotomonografija"Alija Izetbegovic 1925-2003.",objavljena povodom cetverogodisnjice smrti prvog predsjednika BiH,ne prestaje da izaziva reakcije i brojna pitanja koja su jos bez bilo kakvog odgovora.Razlog je sto se u monografiji ne spominju neki od prvih saradnika i saboraca Alije Izetbegovica tokom agersije na BiH i pojedini drzavni funkcioneri iz tog vremena.Po nekim misljenjima,radi se o svojevrsnom i skandaloznom prekrajanju povijesne istine i cinjenica.
IZBACILI KOMANDANTA
Inace monografiju su priredili Zijah Gafic i Ajet Arifi,autor teksta je Nihad Kresevljakovic,autor fotografija Zijah Gafic.Kao izdavac je naveden"Connectum",a za izdavaca je potpisan Ajet Arifi.U fotomonografiji se navodi da je njeno izdavanje omogucio Fond Memorijala"Alija Izetbegovic"ciji je direktor Ibrahim Hadzibajric.Predsjednik Savjeta Muzeja"Alija Izetbegovic"je Denis Zvizdic.
One koji su obisli postavku u Muzeju i koji su vidjeli fotomonografiju naprosto je sokirala cinjenica da su iz dijela koji govori o srpsko-crnogorskoj agresiji na BiH i ratnom periodu,dakle od aprila 1992.do kraja rata 1995.godine,
naprosto izbrisane i izbacene mnoge licnosti ciji je doprinos borbi za slobodu nase zemlje ogroman.
Tako,primjera radi,nigdje nema fotografije Sefera Halilovica,ratnog komandanta Armije RBiH.
U fotomonografiji su zaobidjeni i visoki oficiri Armije RBiH i Izetbegovicevi ratni saradnici,generali Stjepan Siber i Jovo Divjak.Nema ni pomena Dragana Vikica,proslavljenog sarajevskog ratnog specijalca,a zaobidjen je i Ejup Ganic cija se fotografija pojavljuje samo u dijelu koji govori o izborima 1990.odnosno prvom Predsjednistvu BiH,zajedno sa Nikolom Koljevicem.Antom Borasom,Fikretom Abdicem,Biljanom Plavsic i Stjepanom Kljuicem.
Izbrisan je i Zlatko Lagumdzija kojeg su zajedno sa Izetbegovicem snage bivse JNA zarobile na sarajevskom aerodromu.
NEMA OBJASNJENJA
Iz ove knjige,odnosno njenog dijela o ratnom periodu BiH,izbacen je i Miro Lazovic,ratni predsjednik Skupstine BiH.Takodjer su izbrisani i Mirko Pejanovic,Tanja Ljujic-Mijatovic,Ivo Komsic,Nijaz Durakovic,clanovi ratnnog Predsjednistva BiH.
Ovakvih i slicnih primjera ima jos,pogotovo kada je rijec o nekim ratnim herojima,"zlatnim ljiljanima".Pada u oci i cinjenica da je objavljen isti broj fotografija iz Srebrenice i sa manifestacije u Ajvatovici-po tri.
ZAOBISLI I TIHICA
Zanimljivo je da se u fotomonografiji"Alija Izetbegovic"samo na jednoj fotografiji nalazi Sulejman Tihic koji je Izetbegovica naslijedio na funkciji predsjednika SDA.Sam Izetbegovic je,u krajnjem,odredio Tihica za celnika te politicke stranke,pa je utoliko cudnije sto su autori i priredjivaci odlucili da ga prakticno eliminisu.Inace,Tihic je godinama bio prvi saradnik predsjednika SDA Alije Izetbegovica.
("San",Sarajevo)

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 23.01.2008.

Arhangel-VOJNA

TOA E TAMNICA KOJA GOLTA SE STO E ZIVO
VO TEBE I VO MENE
CESTO SE PRASUVAM SO MOZE COVEK
PROTIV LUDOST,GLUPOST I SUETA?

TAA E ODRAZ
TAA E EHO NA NECII TRAUMI
VOJNA E DEVOJKA KOJA NEMA MILOST
NITU ZA EDEN SVOJ LJUBOVNIK

NIE BEVME NIE SME SAMO
POSLUSNI DECA POSTROENI POD ZNAMETO
I SESTO BEVME BEVME SAMO
VO NASITE SRCA,BOLNI OD ILUZII

GLEDAM IDOL NA ZIDOD,GLEDAM NASMEAN KRVNIK
VO NEGOVATA PREGRATKA KE ZASPIEME SITE

AKO MOZES DA SE RAZBERES,ZASTANI GOL PRED SMRTA
TAMU KAJ STO NEMA GOSPOD BOG
SAMO POTREBA DA VERUVAS.

- 15:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zija Dizdarevic-SDA NA IDEOLOSKOJ RAZMEDJI:POZIVNICA ZA PROSLOST

Dnevni avaz je u kurbanbajramskom izdanju osuo najzescu mogucu paljbu po Sulejmanu Tihicu s odlucnom namjerom da ga se kompromituje medju Bosnjacima i ukloni s mjesta predsjednika Stranke demokratske akcije.
Ovaj poziv na odstrel dosao je nakon sto je Tihic prozvao Dnevni avaz i TV Hayat,odnosno CD Senada Hadzifejzovica,da sistematicno atakuju na njega i potpiruju unutarstranacku krizu.Tihica odnedavno voze u blindiranom dzipu po uputi drzavne informativno-siguronosne agencije SIPA.Prethodno je celniku SDA provaljeno u stan,bez pljackaskih namjera,a prijetnje mu stizu sa vise strana.
STRANKA U STRANCI
Imponuje sto se Tihic upustio u bitku sa dva mocna medijsko-politicka punkta.Pritom,celnik SDA ne prihvata pricu o zaledju nastojanja Hayata i Dnevnog avaza spram njega,tvrdeci da je rijec o pretenzijama vodjstva tih medija da uredjuju politicki zivot Bosnjaka.
Ko sve ide na rusenje Sulejmana Tihica vidno je iz"Komentara dana"koji je izdiktirao vlasnik Avaza Fahrudin Radoncic,a potpisao Husein Orahovac.Osnovu tog prijeteceg pamfleta cini obrusavanje na Tihicevu tezu da bi za SDA bilo pogubno da slijedi politiku iz 1990.godine,kada je osnovana SDA,jer su politicke okolnosti bitno drugacije.
Toj tvrdnji Avaz suprotstavlja ocjenu da je to"najbezobrazniji i najbezobzirniji udar na Aliju Izetbegovica i svega cega je on personifikacija:odbrana drzave,borba za fizicki opstanak Bosnjaka,izgradnje multietnicke zajednice...
Izjava je to koja besramno omalovazava hiljade domoljuba koji su branili i stvarali BiH.Njome se,u konacnici,negira genocid nad Bosnjacima Srebrenice(...)Iskazujuci svojevrsno gnusanje prema politici svoje stranke iz devedesetih godina,Tihic,de fakto,izjednacava SDA sa SDS-om i Bobanovim HDZ-om.Izjednacava ulogu ove tri stranke u tim vremenima iako dobro zna da je maltene cijelo vodstvo SDS zavrsilo na haskim listama,da je dobar dio HDZ-a koji je vodio Mate Boban,takodjer,bio zanimljiv haskim istraziteljima".
Vratimo se u 1990-u.SDA je prva nacionalna stranka nastala u vrijeme komunista.Uslijedice formiranje HDZ-a BiH i SDS-a.SDA se s njima uhvatila za ruke,uspostavljajuci trodiobnu vlast koja je rezultirala formiranjem SAO,
kao uvoda u RS,te"HR Herceg-Bosne".Tokom agresije odrzavane su svakovrsne veze medju trima strankama,a i poratna vlast bila je u tom (tro)znaku.E,sad,kakva je uloga u tim odlucujucim politickim poslovima Alije Izetbegovica i s kakvim posljedicama,a kakva je Sulejmana Tihica,ratnog logorasa?
Braneci nenapadnutog rahmetli Aliju Izetbegovica,uz optuzbe Sulejmana Tihica za drzavno i nacionalno veleizdajstvo,Avaz dovodi u posebnu poziciju Bakira Izetbegovica.Njegova rijec jeste i bice medju odlucujucim na ovoj razmedjenoj prici u i o SDA.
Tihic,u razgovoru o SDA i njemu u njoj,potencira samo ime Hasana Cengica.Bitnije od toga je Tihicevo ukazivanje da vodjstvo Stranke za BiH(citati:Haris Silajdzic)i dalje vrslja po SDA.Rasciscavanje te besprimjerne medjustranacke situacije je prvenstveno na Tihicu.Potpuno je blesavo stanje u kojem se lider jedne stranke zali okolo da mu vodja druge stranke radi o glavi unutar njegove stranke.Silajdziceva teznja da ovlada i SDA-svojom maticnom strankom je logicna.SBiH mu ne moze osigurati dovoljno birackih glasova.
CRVENA MARAMA
Vratimo se jos jednom Avazovom komentaru mrznje:"Ali,ovakva i ovolika Tihiceva drskost ima kontinuitet.On je,naime,jedan od rijetkih-ako ne i jedini s obzirom na to da Zlatka Lagumdziju niko ne dozivljava autenticnim bosnjackim liderom-politickih prvaka Bosnjaka koji s vremena na vrijeme udara na sve vrednote naroda kojeg,
eto,predstavlja".Unutar ove osude bez dokaza,Avaz sad uvodi Zlatka Lagumdziju,predsjedniika SDP-a,kao potrebnog za jasno ideolosko distanciranje.Lagumdzija je stalna meta Avaza,koji je itekako zasluzan sto je jos na celu partije.Jednostavno,ataci na Lagumdziju,koji znaju biti i najprizemnije naravi,bude u SDP-u inat koji cuva njihovog sefa.
Nedavna"Cazinska buna"i protestni skup koji zagovara povratak SDA na izvor iz 1990.godine osnovani su na odlucnom otporu saradnji SDA i SDP-a,u cemu je najgrlatiji bio Hasan Cengic,osnivac i clan GO SDA.Tom
(dvo)stranackom mitingu poseban doprinos je dala i SBiH,jako zabrinuta za sudbinu SDA.Svaki put kada dodje do priblizavanja SDA i SDP-a slijedi alarmiranje javnosti od Avaza i reisa Cerica,pa i u ovom navratu:"Valja se prisjetiti njegovog blacenja reisu-l-uleme Mustafe ef.Cerica,zatim medija koje Bosnjaci dozivljavaju istinski svojim..."U Avazovom komentaru nema navoda koji bi potvrdili Tihicevo blacenje reisa.Bitno je ef.Cerica imati u prici,kao,
inace,glavnog junaka tog lista.
Najozbiljnije osporavanje predsjednika SDA reis je ucinio nakon sto je Tihic posjetio grob Josipa Broza Tita.Tihic je deklarisani antifasista,ponosan sto je iz partizanske porodice,politicar koji posebno istice znacaj ZAVNOBiH-a
za bh.drzavu.To mahanje"crvenom maramom"jako uzbudjuje(i)ef.Cerica.
EU KAO OPASNOST
Reis je i tada osporio bilo kakve zasluge antifasistima i komunistima medju njima,koji su odlucujuce doprinijeli reafirmaciji bh.drzave i uspostavi Muslimana kao nacije.Po reisu i slicnim tumacima historije,Bosnjaci su nasljednici"dobrih Bosnjana",a muslimani bosanskih heretika(bogumila),dok je drzavno uporiste BiH na liniji Kulin ban-Osmansko carstvo,onda pauza,pa period 1990-1995.,za koji se tvrdi da je tad rodjena bosnjacka nacija i bh.drzava.Nece biti bas tako:da nije ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a ne bi bilo ni danasnje bh.drzave!
Inzistiranje na povratku SDA u 1990.salje dvije osnovne poruke.Tom pozivnicom za proslost se iskazuje zal za vremenom uspostave trodiobne vlasti vodecih nacionalnih stranaka,sto je dokazao koncept koji,sam po sebi,radi o glavi i BiH i Bosnjacima.Istodobno,otpor saradnji sa SDP-om porucuje da desnicarima u SDA i SBiH ne treba savez sa partijom neupitne bosanskohercegovacke,multietnicke i gradjanske orijentacije.No,Avaz i"avazovci"su posebno osjetljivi na rijeci"revizija privatizacije"i tu se krije bit otpora prema SDP-u.
Nije slucajno sto se ovaj desni udar na vrh SDA zbiva u vrijeme povratka bh.drzave na evroatlantski pravac.U zaledju otporu Tihicu je otpor prema"evropeizaciji"BiH,sto je proces koji ce neminovno dovesti u pitanje vaninstitucionalne centre moci,koji uredno ubiru politicke i novcane kamate na glavnici nastaloj na navodnoj odbrani nacionalnih interesa.Jacanje demokratije,sistema vlasti i odgovornosti za njeno vrsenje direktna je prijetnja politicko-ekonomskim monopolima,lobijima i korupcionaskom mentalitetu koji ne podnosi Tihica,covjeka suprotnog morala.SDA je dovedena do opredjeljivanja izmedju oligarhijskih i kleronacionalnih interesdzija i demokratizacije po mjeri evroatlantskih integracija.Desnicarsko i rusilacko uplitanje SBiH u poslove SDA dovodi do pitanja da li je ta Silajdziceva stranka uistinu za"evropeizaciju"BiH?
("Oslobodjenje")

- 14:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Brana Crncevic,knjizevnik-SRPSKI FASISTA

Postoje ljudi koji veruju da su lukavi i da,ako u Evropu ne mogu da udju spreda,mogu da udju odnazad.

- 12:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Seka Aleksic,pevacica-AMEBA

Malogradjani su negativno komentarisali to sto sam u jednom intervjuu citirala misao nobelovca Ive Andrica.Bilo bi pretenciozno da citiram samu sebe.

- 12:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 22.01.2008.

Ferida Durakovic-ANDRIC:200 KM

Trideset dvije su godine od smrti jedinog knjizevnog nobelovca bivse Jugoslavije i jedinog knjizevnog nobelovca Bosne i Hercegovine(za sada?).Koliko,medjutim,Ivo Andric danas pripada Bosni i Hercegovini,koja nazalost zivi vise u mojim iluzijama,nego u mojoj realnosti?Koliko je Andric pisac moje domovine?Onoliko koliko ga mi prihvatimo kao svoga.Naravno,sad slijedi neizbjezno:ko smo MI?Voljela bih da kazem:Mi,ponosni drzavljani Bosne i Hercegovine,svi skupa,kolektivni vlasnici jedinog knjizevnog nobelovskog imena!Nazalost,ne mogu.Andrica su prvo Srbi,a potom Hrvati u toliko neprijatnoj kolicini protumacili i prisvojili ili kako se to voli ovdje reci,privatizirali pa se bojim da od Ive Andrica nakon tih"aproprijacija"za Bosnjake doista nije ostalo nista!I manje od nista.Odnosno,nedovoljno cak i za to da Andric bude i bosnjacki,nego taman toliko da bude u izvjesnim ideoloskim krugovima docekan na noz kao antibosnjacki pisac.
Enver Kazaz,jedan od nepristranih i punopravnih"vlasnika"Andrica,povodom ovoga kaze:"Ivo Andric je bez sumnje jedna od figura koja obiljezava nase vrijeme,i ne samo nase vrijeme nego i kompletan 20.vijek svojom vizijom Bosne,
svojom slikom povijesne Bosne i svojom slikom ljudske sudbine i egzistencije u Bosni.Desne ideologije sa svojim stajalistima,naravno,pokusale su da od Andrica pribave ono sto njegovo djelo ni po cemu ne moze biti,dakle,
argument za vlastitu veliku nacionalnu ili nacionalisticku naraciju.To je slucaj kako sa bosnjackom,tako i sa srpskom i hrvatskom ideologijom,pri cemu je Andric zapravo pisac granice,pisac u onom smislu u kojem Bosnu gleda kao granicni identitet izmedju Okcidenta i Orijenta,gdje se Okcident i Orijent dodiruju ili harmonicno ili pak u sukobu,a mjesto tog sukoba je progon,koji Andric spusta u bosansku povijest.Taj Andricev most ne moze biti procitan iz nacionalistickog ugla jer ako ga citate iz nacionalistickog ugla,nuzno se suocavate sa bezbrojnim falsifikatima."
U medjuvremenu,knjizevnost sama po sebi,zbog koje uopce i postoji Ivo Andric,kao da je nestala sa scene.Prema Povelji Medjunarodnog PEN-a,"knjizevnost,mada nacionalna po porijeklu,ne zna za granice i treba da sluzi kao zajednicko dobro naroda usprkos politickim i medjunarodnim promjenama."Nakon politickih (zlo)upotreba Andrica,koje su u posljednjim decenijama bile vidljive do gadjenja i stida,sve se u Bosni i Hercegovini podijelilo na"nase"i"njihovo"jer vise ne postoji nesto sto se zove zajednicko,bosanskohercegovacko,a dejtonske monstruozne entitetske konstrukcije tome svesrdno i s ociglednim zadovoljstvom doprinose:gaze sve sto zamirise na toleranciju i mudrost kompromisa.Moje temeljno pitanje u vezi sa politickom upotrebom Andrica jeste:da li je od sve ove blasfemije s Andricem svima nama lakse,ljepse,ugodnije,bolje zivjeti jer smo svi tog"svoga"i tog"njihovog"Andrica smjestili tamo gdje mu je mjesto?Jesmo li postali bolji ljudi zato sto smo Andrica stavili negdje tamo,gdje"pripada"?Je li nam to donijelo historijsku korist i blagostanje?Prosto sumnjam.Mislim da nam je ustvari svima muka od onoga sto smo sami sebi napravili,a to je nazalost mnogo vidljivije kod nas u Bosni i Hercegovini,nego kod nasih susjeda:lijepa multietnicka sustina je zadatak za one najbolje u BIH.
Kada se jednom ohlade politicke strasti,akobogda,Andrica pisca treba prvo u nasim glavama vratiti u domovinu,
Bosnu i i Hercegovinu,njegovati ga kao naseg jedinog nobelovca,pa voljeli ga ili ne voljeli,hvaliti se time sto ga imamo i ne dopustiti susjednim nacionalistickim ideolozima da nam ga zauvijek uzmu.Obnavljanje rada Andriceve zavicajne kuce u Travniku jedan je od lijepih pokusaja te vrste.Jedno ovako veliko,obimno i slozeno djelo ne moze se,ne treba se svesti na jedino i iskljucivo nacionalnu ili nacionalisticku ili politicku dimenziju.Previse je vazno knjizevno djelo Andricevo za sve nas u BiH da bi bilo samo politicko,samo"nase"ili samo"njihovo".
Politickih pisaca ima na pasja preskakala,a Andrica ima samo jednom.
Najstrasnija i najporaznija stvar u cijeloj ovoj prici jeste da Andrica ustvari svi tumace,a niko ga ne cita!Nije da narod ne cita samo Andrica,nego ne cita uopce!Spomenik Andricu se rusi ne zato sto je onaj koji rusi spomenik citao Andriceva djela,nego sto mu je Andrica neko prepricao i ideoloski kratkovido protumacio!U tome lezi tragicni smisao price o politickoj upotrebi pisca.Jer nacitan narod,informiran narod,obrazovan narod,koji misli svojom glavom,koji zna da,i za dobro i za lose,on sam odlucuje i o sebi i mjestu gdje zivi,tesko da bi dozvolio da mu se u uho zabijaju tako prozirna ideoloska tumacenja knjizevnosti,kako se to radilo i nazalost jos radi kod nas.Citajte Andrica pa ga onda tumacite kako hocete.Argumenti su u tom slucaju na strani pisca Ive Andrica.On trenutno u ovoj i ovakvoj Bosni i Hercegovini-kako su nam odredili oni koji o nasem zivotu odlucuju umjesto nas-vrijedi cijele dvije stotine KM!
("Oslobodjenje")

- 15:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dr.Vojislav Kostunica,CETNIK

OVO JE PRIMER KAKO TREBA IZGLEDATI BUDUCA GRANICA SRBIJE.OHRABREN SAM MORALOM I ODLUCNOSCU NASIH BORACA DA NE ODSTUPE.
(Vojislav Kostunica tokom obilaska polozaja vojske bosanskih Srba oko Sarajeva)

- 14:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dr.Radovan Karadzic,RATNI ZLOCINAC

SARAJEVO CE PASTI ZA JEDAN DAN,BICE 500000 MRTVIH,A MUSLIMANI CE NESTATI ZA MJESEC DANA.ONI CE BITI ZBRISANI SA LICA ZEMLJE.
(Radovan Karadzic u razgovoru sa Slobodanom Milosevicem,1991.)

- 14:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U CETIRI GROBNICE GLOGOVA ZATRPANO OKO 600 TIJELA

Sjeo je na klupu drzavnog Suda za svjedoke i s mirnim izrazom lica,koje nije otkrivalo niti najmanju uzrujanost zbog onoga sto ce ispricati sudecem vijecu,poceo govoriti o broju leseva koje su njegovi radnici jula 1995,po naredjenju haskog optuzenika,pukovnika Ljubise Beare,zatrpavali u masovne grobnice Glogova.Za Dragomira Mirkovica,bivseg direktora Javnog komunalnog preduzeca u Bratuncu,bili su to samo brojevi,ali ne i zrtve.Govoreci u odbranu jedanaestorice osoba koje Tuzilastvo tereti za genocid u Srebrenici,nabrojao je:
"Na raskrsnici u Konjevic-Polju vidio sam cetiri do pet leseva.Medju njima je bila i jedna zena.Nekoliko leseva bilo je pored puta,prema sumi;na kamionima deset po petnaest leseva;pred Osnovnom skolom`Vuk Karadzic`pet do sest,ispred hangara u Kravicama na gomili i do sto..."
KOPANJE U RAKE
Brojevi su se nizali sve dok na koncu nije zakljucio da se radi o tri do cetiri puta vise tijela koja su 1992.ukopana ispod mosta na Drini.U cetiri grobnice Glogova bile su tri manje,sa dimenzijama oko cetiri metra,i jedna veca,
dimenzija 15 sa 10 metara dubokih oko pet metara,u koje je zakopano 500 do 600 tijela!Ubijeni su u Kravicama,
Konjevic-Polju i u bratunackoj osnovnoj skoli.
Dva dana su radnici Komunalnog preduzeca i Civilne zastite ubijene zatrpavali u rake.Kojeg dana i datuma se to dogodilo,svjedok se danas ne sjeca.Ali pamti da se,iduci prema Konjevic-Polju,a po naredjenju Bearinog oficira,cije ime nije znao,zaustavio u MZ Kravica,pored skladista.
"Vidio sam kamaru ubijenih.Vidio sam cak i ubijanje.Produzio sam dalje,do Konjevic-Polja,gdje sam nasao ljude koji kupe leseve",sjeca se Mirkovic.
No,o ovom"incidentu",kako ga je nazvao Rade Golic,branilac optuzenog Milenka Trifunovica,svjedok nije nikoga obavijestio,niti je pokusao sprijeciti ubijanja ljudi.Ko je ubijao zrtve,Mirkovic ne zna.Vidio je covjeka u maskirnoj uniformi.Ni onog momenta kada mu je haski optuzenik Beara naredio da se sa masinama(dva kipera,utovarivacem i rovokopacem koji je licno obezbijedio pukovnik)kopaju rake,nije ga interesiralo,niti ga je pitao o kojem se broju leseva radi."Nisam ga pitao ni gdje se nalaze ti ljudi".
Iako je ranije,tokom iznosenja dokaza drzavnog Tuzilastva,koristen izvjestaj Dzona Klarka(John Clark),patologa,koji je svjedocio protiv Radislava Krstica i Vidoja Blagojevica pred Medjunarodnim krivicnim sudom za bivsu Jugoslaviju o postojanju sest razlicitih raka u masovnoj grobnici Glogova,Mirkovic ostaje pri tvrdnji da su radnici Komunalnog preduzeca i Civilne zastite iskopali cetiri.
Svjedok je negirao da je Jovanu Nikolicu,direktoru Zadruge,rekao da su hangar u Kravicama"obezbjedjivali"pripadnici specijalne jedinice iz Skelana.
BEZ PITANJA TUZIOCA
Nikolic je ranije ove navode potvrdio istraziteljima Agencije za istrage i zastitu(SIPA).Mirkovic je negirao i to da je njegov,kako je rekao,dugogodisnji prijatelj,prvooptuzeni Milos Stupar bio prisutan na veceri u hotelu"Jasen"na koju je pozvao Borovcanina,a kojoj su prisustvovali haski osudjenik Miroslav Deronjic,Srbislav Davidovic,bivsi predsjednik opcinske vlade u Bratuncu,te jos tri policajca.
Drzavni tuzilac,sto svakako nije uobicajena praksa,ovaj put nije imao niti jedno pitanje za unakrsno ispitivanje svjedoka.
Milos Stupar,Milenko Trifunovic,Petar Mitrovic,Brano Dzinic,Aleksandar Radovanovic,Slobodan Jakovljevic,Miladin Stevanovic,Velibor Maksimovic,Dragisa Zivanovic,Branislav Medan i Milovan Matic optuzeni su za strijeljanje oko 1000 Bosnjaka na farmi u selu Kravica.
("Oslobodjenje")

- 14:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 21.01.2008.

NRK POZIVA NA SURADNJU

NRK,norveski centralni TV kanal radi na seriji reportaza o mogucim ratnim zlocincima koji imaju prebivaliste u Norveskoj.Ukoliko imate nekih informacija o mogucim ratnim zlocincima u Skandinaviji,ljubazno vas molimo da nam se obratite.Podaci ce biti povjerljivo tretirani,i,naravno,garantiramo vam anonimnost ako je pozeljna.

S razlogom vjerujemo da norveske vlasti nisu ucinile dovoljno da istraze zlocine ove vrste tokom devedesetih godina.Ukoliko ste vi,ili neko koga znate,obavijestili norveske vlasti o ratnim zlocinima,a da to nije urodilo ozbiljnom istragom,onda bismo rado zeljeli cuti to sto ste ispricali vlastima.

Takodjer radimo na reportazi o povredi ljudskih prava u logoru Dretelj.Ako poznajete nekoga ko je bio u tom logoru,
mnogo bi nam znacilo da nas kontaktirate.

Nasa novinarka Hege Moe Eriksen odgovara na sva vasa obracanja,i moze se kontaktirati na:

hege.moe.eriksen@nrk.no
Tel.:+47 936 13 483

- 15:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Norveska traga za osumnjicenim ratnim zlocincima u ovoj zemlji:START U"BOSANSKOM ARHIVU"

Drzavna agencija za strance(UDI)pocela je pretrazivati stare arhive trazeci osobe koje bi eventualno mogle biti umijesane u ratne zlocine.Pretraga je pocela s imenima osoba koje se mogu dovesti u vezu sa zlocinima pocinjenim na podrucju BiH.
-Razlog zasto smo odlucili da pokrenemo ovaj projekt bas sa Bosancima je dosta jednostavan.To je najveca grupa gradjana u Norveskoj koja dolazi iz zemlje u kojoj su se desili zlocini.Mi smo mogli izabrati bilo koju drugu zemlju,ali s obzirom na to da je ovo tek prvi pokusaj mi smo se odlucili za grupu koja je najveca,kaze zamjenik direktora UDI-ja,Frode Forfang.
U prvom redu ce zaposleni u UDI-ju odabrati 200 mapa iz svojih arhiva.Cilj je da se vidi da li moze biti pronadjen bilo kakav trag koji bi ukazivao na ucesce u ratnim zlocinima.
-Tih 200 osoba ce biti odabrano nasumicno,s tim sto ima nekih parametara koji moraju biti zadovoljeni.
Provjericemo osobe koje su dosle u Norvesku u toku rata,muskarce u odrasloj dobi.
S obzirom na to da se UDI prevashodno bavi razmatranjem boravisnih dozvola i azila,uposlenici se nece baviti policijskim dijelom posla.
-Mi ne mislimo sprovoditi istragu jer za to nemamo kompetencije.Slucajevi u kojima se eventualno utvrdi da postoji neka sumnja bice proslijedjeni u Kriminalisticku policiju koja ima odjeljenje za medjunarodni kriminalitet.Daljnja istraga bice obavljena od strane kvalifikovanih sluzbenika policije.
Razlog za ovaj projekat Forfang objasnjava nedavnim otkricem da se u Norveskoj nalazi izvjestan broj osoba koje su ucestvovale u ratnim zlocinima u zemljama iz kojih dolaze.Dvije osobe iz BiH se nalaze u pritvoru pod sumnjom za ratne zlocine.
-Mi nemamo ambicije da se bavimo otkrivanjem ratnih zlocina,ali zelimo da pokusamo utvrditi u kojoj mjeri se sumnja za ratne zlocine moze potvrditi pretragom nasih arhiva,kaze Forfang.
Cinjenica da je izvjestan broj osoba naveo lazne podatke o pripadnosti vojnim i pravojnim grupacijama koje su se ogrijesile o zakone rata nije nepoznata u UDI-ju.
-Naravno da je izvjestan broj ljudi,u zelji da"pojaca"svoj slucaj naveo da su pripadali odredjenim vojnim grupama koje su cinile zlocine.Mi znamo da dosta od toga nema veze sa stvarnoscu,ali ono sto mi trazimo i nema narocito veze s tim.Mi prije svega nastojimo da ustanovimo koliko toga sto nije izreceno ima u tim starim mapama.
Projekt o kojem je rijec je u ovom trenutku tek pilot-projekt.Kolika je svrsishodnost toga bice razmatrano nakon sto se posao sa pomenutih 200 slucajeva iz BiH u cijelosti obavi.
Ukoliko bude rezultata,projekt bi mogao postati sastavni dio djelatnosti UDI-ja.
Do sada Norveska nije provjeravala jesu li osobe koje traze useljenicku vizu na bilo koji nacin povezane s ratnim zlocinima pocinjenim bilo gdje u svijetu.
Mediji takodjer izvjestavaju kako postoji mogucnost da ce osobe koje budu otkrivene u ovom postupku biti izvedene pred sudove u Norveskoj,sto omogucavaju novi zakoni koji tretiraju zlocine protiv covjecnosti,ratne zlocine,genocid i terorizam.

- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Londonski listovi o kosovskoj nezavisnosti:SRBIJI SUDBINA AUSTRIJE IZ 1918.GODINE

Ako kosovski Albanci proglase nezavisnost pokrajine,londonski Tajms upozorava na mogucnost krvoprolica na Balkanu ili podstrek ostalim regionima da pokusaju ostvariti mikrodrzave.Ugledni londonski Gardijan trenutno izvodljiv nacin vidi u"koordinisanom proglasenju nezavisnosti".Publicista Timoti Garton Es u autorskom tekstu kaze da bi kosovske lidere trebalo ubijediti"da sacekaju sa proglasenjem nezavisnosti do 3.februara",datuma eventualnog odrzavanja drugog kruga izbora u Srbiji,kako bi se sprijecilo da Srbi,uslijed povisenih tenzija zbog Kosova,"ne izbace ekstremistu u predsjednicki kabinet u Beogradu"."Vecina Srba ce reci ne,ali u srcima oni mozda pocinju da govore-da"smatra Es i dodaje da vecina Srba"u srcu zna da je Kosovo za Srbiju izgubljeno,ali malo njih to zeli javno da prizna".U narednih 10 godina,pise Es,"Srbija i Kosovo ce kao dvije evropske zemlje postati clanice EU,a hronicari ce navoditi da je Kosovo nekada bilo dio Srbije.To ce biti porazena i slomljena Srbija,sjenka sebe same,kao Austrija na kraju Prvog svjetskog rata",ocjenjuje Es i dodaje da ce gubitak Kosova za Srbiju biti"poput amputacije,i to veoma bolne".
Es na kraju navodi da u medicini 21.vijeka prevladava stav da je uklanjanje izmucenog i gangrenom zahvacenog ekstremiteta"uvijek u interesu pacijenta".
("Oslobodjenje")

- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mehmedalija Mak Dizdar

POEZIJA SE PISE KAO STO SE ZIVI-DUGO I MUCNO.

- 13:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 19.01.2008.

Bora"kulturna legenda Srbije XX veka"Djordjevic-Corbalino-OFUCANA CETNICKA KLJUSINA

...Zna se da je Kosovo vestacki naseljavano Siptarima jos posle Drugog svetskog rata,zna se da je Leposavic vestacki pripojen Kosovu jos sezdesetih godina,zna se da je Broz bio kum svakom devetom detetu dole...

...Hoce li Karadzic i Mladic 2008.biti,kako vi u jednoj pesmi kazete,"haske hadzije"?
-Onog momenta kada Amerikanci uhapse Kastra,mislim da ce se Karadzic i Mladic sami predati Haskom tribunalu.


Corbalino ima i"najnoviju pesmu":

SRBIJA JE NEPRISTOJNA

Srbija je nepristojna,
Disciplina treba vojna,
Potrebna je ruka stroga,
Pa da vidi svoga Boga.

Kada cujes rukovodstvo,
Koje takve stvari tvrdi,
Idiot bi ukacio,
Da od ribe glava smrdi.

Uzmi bombu atomsku
Na Srbiju baci je,
Tako su odlucile,
Ujedinjene nacije.
("NIN")

- 14:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 18.01.2008.

PAPA BENEDIKT XVI(u ranoj mladosti stigao cak biti i clanom Hitlerjugenda!No,dobro sad,...takva su vremena bila.)

CRKVENI PROCES PROTIV GALILEA GALILEIJA JE BIO RAZUMAN I PRAVEDAN.
(Joseph Ratzinger 15.ozujka 1990.u Parmi)

- 13:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

GLE CUDESA,BRACO`RVATI:BLAZENIK STEPINAC,VLC.ZLATKO"KRIZ NA CELU"SUDAC...

Kongregaciji za pitanje svetaca u Rimu dostavljeni dokumenti o hrvatskom blazeniku

TRI CUDA OZDRAVLJENJA KARDINALA STEPINCA

Djevojcica rodjena gotovo bez krvi,u KB-u"Sestre milosrdnice"u Zagrebu,ozdravila je nakon molitvi njezinog oca blazenom Stepincu.Jedna starija osoba u Zagrebu takodjer je navodno cudom ozdravila,kao i jedna u Svicarskoj,
nakon zagovaranja blazenika.Ta su tri cuda dokumentirana u dosjeu koji je postulator kauze mons.Juraj Batelja predao u cetvrtak u Rimu u Kongregaciji za pitanje svetaca...
DANIMA GA ZAGOVARAO
Dakle,ako se utvrdi da je djevojcica ozdravila za medicinu neobjasnjivim nacinom,odnosno zato sto je za njezino ozdravljenje njezin otac molio Stepincevu pomoc,onda bi hrvatski kardinal,koji je postao blazenikom 1998.,mogao biti proglasen svecem.Djevojcica se,koliko smo uspjeli doznati,rodila prije vise od pet godina,u KB-u"Sestre milosrdnice",gotovo bez krvi.Kada je o tome obavijesten,njezin je otac odmah otisao moliti u kapelici crkve.
Danima je zagovarao Stepinca,a onda je djevojcica ozdravila i sada se igra normalno u dvoristu svoje kuce.Hoce li i strucnjaci koje bude imenovala Kongregacija za svece utvrditi isto sto su utvrdili i strucnjaci cije je misljenje trazio postulator Batelja?O toj ocjeni ovisit ce hoce Stepinac biti proglasen svecem.
("Vecernji list")

- 13:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Petar Kriste,bivsi hrvatski ministar obrane

...PITAO SAM TUDJMANA:MISLIS LI DA BI ISTOCNA GRANICA HRVATSKE TREBALA BITI NA DRINI,NA STO MI JE ON ODGOVORIO:DA,SVI MUSLIMANI SU HRVATI...
(Petar Kriste-"SJENA NAD SLOBODOM")

- 13:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dr.Ivo Komsic

...Nema nikakve sumnje da se Franjo Tudjman zalagao za podjelu Bosne i Hercegovine.Mogao bih reci da je bio opsjednut njenom podjelom...Sve sto je cinio,cinio je u tom smjeru,vodjen tim ciljem.To je bilo evidentno iz otvorenih razgovora koje sam vodio s njim,a licno sam to saznavao i iz nekih drugih prilika,odnosno razgovora...Bio sam jedan od petorice intelektualaca iz Bosne i Hercegovine;a to hrvatska javnost zna,koji su mu na pocetku 1992.godine poslali pismo.Upozorili smo ga da kao predsjednik susjedne drzave nema ni politicko,ni moralno,ni povijesno pravo da ucini bilo sta sto pridonosi podjeli Bosne i Hercegovine...
Dakle,to je bio nas zahtjev prije nego sto je doslo do otvorenog mijesanja Hrvatske u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine...Cinjenica je da su Hrvati danas manjinski narod u Bosni i Hercegovini i da nemaju onu disperziju koju su nekada imali.To je direktno posljedica politike Franje Tudjmana...I druga stvar,Republika Srpska je takodjer najvaznija politicka cinjenica agresije na Bosnu i Hercegovinu.Bez podrske koju su Franjo Tudjman i HDZ davali Milosevicu u razgradnji Bosne i Hercegovine,ona nikada ne bi bila napravljena...
("Novi list")

- 13:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Josip"nijedne nema bolje od nase policije!"Manolic

...Poslije sastanka u Karadjordjevu,25.ozujka 1991.,Tudjman je meni i Stjepanu Mesicu rekao da su se on i Milosevic nacelno slozili oko pitanja podjele Bosne i Hercegovine.Bile su cak formirane dvije komisije koje su trebale da naprave karte i pronadju prihvatljivo rjesenje za jednu i drugu stranu...

- 12:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Slobodan Milosevic,ratni drug Franje Tudjmana!

Slobodan Milosevic Hrvoju Sarinicu,"Franjinoj sobarici"(po nalogu sefa Tudjmana,a prema vlastitom priznanju,odrzao je cak 14 sastanaka s Milosevicem):

...Otvoreno Vam kazem da sam sa Republikom Srpskom u Bosni,koja ce postati deo Srbije,resio nacionalno pitanje Srbije kao sto je Franjo resio nacionalno pitanje Hrvatske svojim konceptom Banovine Hrvatske...

- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hrvatsko pravosudje-LOSI SUCI,SKUPI ODVJETNICI

Jedan od najvecih problema s kojim se suocava Hrvatska na putu u EU je nesredjeno stanje u pravosudju,a zbog cega je put do pravde spor i skup.
SUDACKE AFERE
Posebna su prica suci.Svakih nekoliko mjeseci,naime,izbije neki skandal,pa je tako nedavno prasinu uzvitlao gospicki sudac Branko Milanovic jer je iz zatvora privremeno na slobodu pustio osudjenog ubojicu da bi se,kao,
brinuo o djetetu koje je iz inozemstva doslo na odmor u Hrvatsku!Isti je sudac vec i prije izazvao nekoliko skandala:krajem 2005.lokalnog tajkuna je oslobodio optuzbe za silovanje s obrazlozenjem DA JE GURANJE PRSTA U ANUS-RUKOVANJE(!),a dvije godine prije je u obrazlozenju presude za ratni zlocin jednom Srbinu NAVEO I OPTUZBE NA RACUN NJEGOVIH PREDAKA,KOJI SU ZAJEDNO S TURCIMA PREKO 500 GODINA UNISTAVALI HRVATE!
Aferama se"proslavio"i sudac Slavko Lozina,kako skandaloznim vodjenjem procesa za zlocine u vojnom zatvoru Lora,tako i bijegom s mjesta prometne nesrece koju je izazvao i nepruzanja pomoci unesrecenom i drugim zgodama.
Oba spomenuta,a i mnogi drugi suci koji su,objektivno,tesko narusili dignitet funkcije,i dalje kroje pravdu jer se nadlezno Drzavno sudbeno vijece tesko odlucuje kazniti"svoje".Tako je u posljednjih sedam godina provedeno oko 90 stegovnih postupaka(a postupak se pokrece kada ima dovoljno argumenata za to),ali je svega 10 sudaca razrijeseno!
Losi suci,dakako,utjecu i na sporost postupka pa je Hrvatska jedinstvena po paradoksu da je u Europi medju prvima po broju sudaca,a pri zacelju po rijesenim predmetima(!).To,naravno,cesto dovodi i do zastara,ali sve skupa i do-korupcije.
STO SPORIJE-TO BOLJE
No,takvo stanje pogoduje odvjetnicima.Jer,sto duze proces traje,to vise zaradjuju.I ne samo to-tarife hrvatskih odvjetnika,kako je to naglaseno i na raspravi koju je nedavno u Zagrebu organizirala nevladina udruga"Juris Protecta",su medju najvisima u Europi,pa cak 10 do 15 puta(!)vece od tarifa u Njemackoj.
Odvjetnicke tarife drasticno su povecane sredinom 2004.godine.Tada je,npr.,cijena satnice povecana sa 40 na cak 500 kuna,dok je za zastupanje u kaznenim djelima tarifa po raspravi odredjena prema visini zaprijecene kazne i krece se po raspravi od 1000 do 4000 kuna,s time da se svaki sat proveden na raspravi placa i spomenutih 500 kuna.
Visina odvjetnicke naknade u parnicnim postupcima ovisi o vrijednosti spora te se krece od 250 do 100000 kuna ili do maksimalno 30 posto vrijednosti spora.
Drastican porast honorara neki povezuju sa cinjenicom da se dio odvjetnika poprilicno obogatio obranom haskih optuzenika.A kako svi ne mogu u Haag,ostali su se pobrinuli da se barem donekle potkoze i preuzimanjem obrane na domacim sudovima.
ZARADE HASKIH BRANITELJA
Sve u svemu,kao isticu u"Juris Protecti",sudski procesi u Hrvatskoj traju predugo,odvjetnicke tarife su lihvarske,pravosudje je korumpirano,suci nekompetentni i nesposobni,a stanje se u posljednje tri godine nije uopce pomaklo.
Ocito je da nema politicke volje da se stanje promijeni pa se sumnja i na spregu politike i odvjetnika.
Stoga je ponovljen zahtjev Vladi i Ministarstvu pravosudja da se donese zakon koji bi regulirao pitanje tarifa i ukinuo dosadasnji monopol Hrvatske odvjetnicke komore da samostalno kroji svoje cijene.
Iz Komore,inace,na sve takve i slicne optuzbe i prijedloge odgovaraju da ih se lazno optuzuje,a udruzi"Juris
Protecta"vec mjesecima prijete-sudskom tuzbom!
("Oslobodjenje")

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Viktor Ivancic-DJETE PALOG BORCA

16.XI 1993.
Najveca ludjaja je kad ekipa iz ulice baci takmicarstvo ciji je tata najvise najebenzi na fronti.Kane Steta je rekao:"Meni su tatu zdimila dva snajperska u rame,civice,skoro je zaginijo!"Onaj flomic Boban je rekao:"Nije to nista,covice,meni su tati geleri propizdili po ledjima i strisali mu glavusu!Vec je bijo riknit,ali su ga ozivili na imtezivnoj!"Moj drug Dino je rekao:"Ma sta je to,covice!Meni je tata uletijo sam sa perunom izmedju deset cetnjikosa!Jedva su ga poslije sastavili!"Sve mulice iz ekipe su govorile:"Mmme,Dino,blaago ti se..."Samo sam ja drzao cunku zacepenzi.Onda sam ja poslje dosao kuci plakajuci.Tamo su moj tata i Piple d Smajling Fejs drinkali po pivo u primacoj.Tata je mene pitao:"Sta je,sinak,sta cendras?"Ja sam samo tulijo i sutijo sam.Tata je opet pitao da koji mi je klinac.Onda sam ja rekao:"Svima od rulje je tata baremko negdi ranjen!Samo je moj zadnji bezveznjikos!"Tata je samo zinijo i iskobecio je oci.Mama je viknila:"Hoala ovoga,u pene,totalni je umobolac!Je li to ljubav prema roditeljima,a?"Ja sam zatulijo:
"Kakvi mi je to roditelj kad se nemos sa njim brcit pred ekipom!"Onda je Piple mene pitao:"A da ti tatu slucajno ubeke cetnjikosi,a?Pa da ga vise nemas?"Ja sam rekao:"Onda bi uletila mi strava!Ali bi bio glavna faca u dvoru!Kao Dino!"Piple je rekao:"Bogami sam ja sa Dinovim starim jutros rasturao na mali balun!"Ja sam zinijo:"N bava kua!!!"
Kad je prosla mi zbunjoza onda sam ja se fljasnijo po celu i skocijo sam.Tata je pitao:"Staje,di ces sad?!"Ja sam rekao:"Idem trkom na ulicu!Slagacu da ti je haubica otkinila nogu i desno uvo!"Tata je arlauknijo:"Ma idi ti u krasni trokurac,znas!Koji vam je to djir lagat takve gadarije?!To je cisto ludilo!"Ja sam rekao:"Sori,tajo,meni je to sklopu domovinskog rata!"Tata je zinijo:"Ma kojo?"Ja sam rekao:"Bitka za ranjenike!"
Robi K.(IIIa)
(Viktor Ivancic-"BILJEZNICA ROBIJA K.")

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 17.01.2008.

Srecko Kosovel-EJ,HEJ

EJ,HEJ:DEZUJE NA SIVE LJUBLJANSKE HISE,
DA SE ZAGRINJAJO V SIVO ZAVESO PRED SONCEM.
V TRSTU NAM POZIGAJO EDINOST.
KRIST JE PRISEL V DRUSTVO NARODOV.
NE,TO NI TISTI DOBRI,TISTI LEPI,
Z GLORIJO LJUBEZNI OBZARJENI.
PSEVDOKRIST JE V ZENEVI.
KAKO,ALI TUDI V ZENEVI DEZUJE?
KRIST JE PRISEL MED RJAVE PUNTARJE,
TAM NA SIVI ULICI STOJI
IN IZGANJA PISMARJE IN FARIZEJE.
STRELJA IN UBIJA.
STRELJA IN UBIJA.
O,TI OVCJI,TI BELI NAROD!
ALI SPOZNAS ZDAJ,KAJ SI?

- 13:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Martin Krpan-NJEN TRENUTEK PRIHAJA

Njen trenutek prihaja
ze slisim njen glas.
In okna zapiram,
si manem oci,
prihaja njen cas.
Njen dih me dusi,
zapira mi pot,
me grabi za vrat.
Iz okna zapiram,
si manem oci,
prekleta,
se zmeraj si me zeli.

Njen trenutek prihaja,
prihaja njen cas.
Njen trenutek prihaja,
prihaja njen cas.

Mi s prsti polzi
po kozi v srce,
mi diha v obraz.
In okna zapiram,
zari mi v oci
prihaja njen cas.

Njen trenutek prihaja,
prihaja njen cas.
Njen trenutek prihaja,
prihaja njen cas.

- 13:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Juan Mihovilovich,cileanski pisac

...Nesreca je dio zivota,a ljudi zive u jednom svijetu za koji misle da je nepromijenjiv.I zato pate jer misle da se svijet ne moze promijeniti,da se oni ne mogu promijeniti,da se okolina ne moze promijeniti.Autor nije taj koji treba moralizirati o tome je li to tocno ili nije,vec treba dopustiti drugima da to sami otkriju...

...Moderni svijet je svijet pretvaranja.Ljudi izbjegavaju upoznati sami sebe,a na taj nacin gube mogucnost upoznati i nekog drugog.Knjizevnost u kojoj se ostvaruje i upoznaje covjek,u kojoj se promislja o bitnim temama kao sto su bol,mrznja,ambicija i smrt pruza mogucnost svakome od nas da se pronadje,da razmislja i da shvati.Na taj se nacin covjek pocinje preispitivati o sebi i o svijetu u kojem zivi.I vrlo brzo ce doci do zakljucka da taj svijet nije samo ono sto se vidi na prvi pogled,te da ispod povrsine postoji i nesto mnogo dublje i misterioznije,i da smo zapravo svi braca...
("Vjesnik")

- 13:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Fra Mile Babic

Zlo je u nama,u neodgovornim ljudima koji nemaju snage biti covjekom.

- 13:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sonja Biserko,predsednik Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji

Drzavna politike Srbije prema Bosni nije se promenila od Milosevica.Vojislav Kostunica je jasno stavio na znanje da je Drina kicma srpskog naroda.

- 13:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Muhamed Filipovic,akademik

...Bosna nikad nije bila podijeljena,razbijena i unistena kao cjelina,kao teritorij,kao tradicija,kao mentalitet i kao duh...

- 13:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

J.Fine R.Donia

...Iako je Bosna jos u srednjem vijeku ima tri vjere,njihovi pripadnici su tolerisali jedni druge.Ovdje je tradicionalno njegovan odnos dobrosusjedstva i tolerancije.Oruzani sukob,etnicko ciscenje,bombardiranje gradova i zlocini protiv civila u Bosni nisu bili predodredjeni kao posljedice etnonacionalnih podjela u bosanskom drustvu,oni su se razvili kao rezultat transformacije JNA u instrument srpskih nacionalista,aneksionistickih ambicija srpske i hrvatske vlade,te revnost nacionalnih ekstremista da povedu kampanju etnickog ciscenja uz podrsku i pomoc organizovane vojske u regiji...

- 13:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gojko Beric,novinarska institucija-BEZVRIJEDNI POJEDINAC

Ugledavsi me na vratima,vlasnik kafica u koji povremeno navratim doceka me s mustulukom:"Ima jedna koverta za tebe."Na ovecoj koverti pisalo je moje ime i prezime.A ko je ovo ostavio?"Onaj filmadzija,reziser."Da nije Kenovic?"Ma jok...onaj Srbin."Nisam mogao da se sjetim tog Srbina."Ma,kako ne znas...onaj sa crnim sesirom."Ispalih u trenu njegovo ime."Ma ja...taj",rece gazda,zadovoljan sto smo utvrdili identitet donosioca.
Taj kafic je,inace,malo kosmopolitsko sastajaliste,jedna od prezivjelih oaza predratnog Sarajeva u kojoj se spontano gube i nestaju socijalne,vjerske,etnicke i slicne razlike kolektivisticke provenijencije.Zajedno sjede,ili se tiskaju nacickani oko pravougaonog sanka od cigle trgovci mesom i sirom iz Markala,sudije i advokati,slikari i filozofi,taksisti sa obliznjeg standa,poslovni ljudi,penzioneri,novinari i pisci...Kafana,kao sto se zna,nije za neki ozbiljan eglen,ljude ne vole da im u kafani postavljas teska pitanja i tjeras ih da misle.Ali ako trazis spas od dnevne politike,neces ga naci ni u tom kosmopolitskom kaficu u centru Sarajeva.
Uz povike"jos jednu turu",politika nezaustavljivo osvaja kafic od stola do stola,mijesajuci se s muzikom s CD-a.To me zna naljutiti,pogotovo kad cujem kako neki od prisutnih,obicno iz neznanja,pocinje pricati gluposti.Jedan sudija me tjesi:"Pa,ovo je kafana.A kafana je kolijevka balkanske demokratije."Sta me zapravo nervira?To sto neki gosti,koji dopodne komuniciraju kao individue,popodne,valjda zagrijani picem,pocinju da govore u prvom licu mnozine:"mi Bosnjaci","mi Srbi","mi Hrvati"...Istina,ova retoricka kolektivizacija najcesce ima prizvuk ironije i zajebancije.Ali sa zajebancijom je sve i pocelo,onom s kojom su nas svojevremeno zabavljali legendarni sarajevski"Nadrealisti".
Iza vatrometa smijeha u njihovoj produkciji krila se intuitivna poruka da prolazi vrijeme kad nismo mislili niti znali ko je koje nacije i da ce se ljubav koja je do tada vladala medju socijalistickom bracom uskoro prometnuti u mrznju.
Padom komunizma,totalitarni rezim zamijenjen je terorom Nacije,a parola bratstvo-jedinstvo nacionalistickim kolektivizmom,koji je u svoju mrezu uhvatio jedinku i poceo manipulirati njenim duhom.I kao sto je u bivsoj zajednickoj drzavi svako oficijelno"mi"imalo znacenje svenarodnog"u krvi iskovanog jedinstva",ta je mnozina u novonastalim drzavama postala izraz neporecive pripadnosti Naciji.Raskid s ideoloskom"anacionalnoscu"bio je temeljit i nemilosrdan,a svaka individualna pobuna protiv represije novog kolektivizma tretirana je kao izdaja nacionalnih interesa.Od tog novog terora,koji je redovno u sprezi s klerofasizmom,ni danas se ne moze disati.
Boljsevicki komunizam,fasizam i nacionalsocijalizam temeljili su se na ponistavanju svake individulanosti."Covjek-kako to gordo zvuci!"Ova cuvena misao Maksima Gorkog demantovana je u njegovoj vlastitoj zemlji na najgori nacin koji se mogao zamisliti-strasnim straljinistickim terorom nad milionima gradjana Sovjetskog Saveza.Staljin je nazvao pisce"inzenjerima ljudske duse",pripisujuci im jednu od najvaznijih uloga u stvaranju novog,sovjetskog covjeka,a upravo je one najgenijalnije medju njima slao u Sibir,gdje je stradala cijela plejada ruskih pisaca...I sam Gorki,ikona ruske"proleterske knjizevnosti",bio je jedno vrijeme u nemilosti...
Jedan analiticar opusa genijalnog francuskog pisca Luja Ferdinanda Selina,koji je svoju egzistenciju osramotio cinicnim antisemitizmom i simpatijama za Hitlera,navodi da je u komediji"Crkva"jedan Selinov lik opisan ovako:
"To je licnost bez znacaja za drustvo,to je pojedinac."Covjek koji ne pripada partiji,klanu,organizovanoj grupaciji, bilo koje vrste,on je naprosto bezvrijedni-pojedinac.Iako je to spoznao jos od djetinjstva,odrastajuci u jednom pariskom pasazu,potom kao dobrovoljac u francuskoj vojsci,kao i bezbroj puta kasnije,Luj Ferdinand nije,istice pomenuti analiticar,odustao od toga da bude pojedinac koji ce po sopstvenom nahodjenju sluziti ljudima.
Ovo Selinovo iskustvo je univerzalno,to je iskustvo svakog covjeka koji odluci da bude-pojedinac.Zar je danas nesto drugacije?Kakve su danas sanse jednog"neorganizovanog"gradjanina Bosne i Hercegovine?Male ili gotovo nikakve u odnosu na one koji su organizovani u nekoj od vodecih nacionalistickih stranaka,u koje je strpan gro nacije.Ne marsirati pod zastavom partijskog,etnickog ili vjerskog kolektivizma znaci biti prezreni otpadnik.Na obezlicavanju pojedinca udarnicki rade i vjerske institucije,u skladu s dogmama Svetih knjiga.Tvrdeci da je covjek samo ono sto pise u uputstvima s nebesa,one umjesto licnosti regrutuju podanike.Otuda i nevidjeni prezir prema ateistima,sto je Slavoja Zizeka,jednog od najatraktivnijih savremenih filozofa,navelo da ustvrdi kako danas-"kad religija sve vise postaje nadahnucem za ubojstva i nasilje diljem svijeta"-ispravno krscansko eticko stajaliste zivi uglavnom u ateizmu.
U oprostajnom intervjuu"Oslobodjenju",doskorasnji americki ambasador u Sarajevu Daglas Meklhejni nasao je za shodno da istakne kako"pojedinac mora biti iznad svakog naroda".Gradjanin je temelj savremenog zapadnjackog drustva.Bosna i Hercegovina je ovog utorka,posto joj je Brisel mnogo toga progledao kroz prste,parafirala vjeridbu sa Evropskom unijom.Put u Evropu iziskuje odricanje od nacionalistickog kolektivizma i njegovih vodja.Ovdje jos imamo posla s nacionalizmom i fasizmom.Tako ce biti sve dok se ne pojave pravi demokratski lideri koji ce polaziti od ljudi,a ne od nacija.
("Oslobodjenje")

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Florence Hartmann-MIR I KAZNA

...Pedesetak najodanijih cuvara otisli su s Mladicem u Srbiju.Smestili su se u kasarni u Topcideru,u srpskoj prestonici.Vojska iz Beograda obezbedila je logistiku,kretanja,nadgledanje.Ratko Mladic zivi u svojoj beogradskoj vili,u ulici Blagoja Parovica broj 11-7A,u rezidencijalnom kvartu Banovog brda,gde je vojska podigla kuce za svoje visoke oficire.
Tokom NATO bombardovanja Mladic odlazi u unutrasnjost Srbije.Boravio je prvo u odmaralistu"Stragari",u blizini malog grada Topola,a onda se smestio u jednom vojnom odmaralistu,na Rajcu,u blizini Valjeva.Posle prestanka neprijateljstava,Ratko Mladic provodi vreme izmedju Beograda i unutrasnjosti...

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bezuspesne potrage za Ratkom Mladicem

Pripadnici srpskih bezbedonosnih sluzbi tokom 2006.i 2007.godine su obavili pretres vise vojnih i civilnih objekata za koje se sumnjalo da se u njima krio Ratko Mladic.Pripadnici VBA su 16.maja prosle godine pretresli vojni hotel
"Deligrad"u Beogradu,nakon dojave da se u njemu nalazi Mladic,ali bez rezultata.Vojna policija je 18.oktobra 2007.rano ujutro iznenada blokirala i pretresla kasarne u Pancevu i Zrenjaninu,ali najtrazenijeg haskog begunca ni tada nije pronasla.
7.maja 2006.,specijalne policijske snage blokirale su valjevski kraj u potrazi za Mladicem.U akciji su ucestvovala dva vojna i jedan policijski helikopter i tom prilikom pripadnici specijalnih jedinica MUP-a pretresli su stan porodice Starcevic,a potom i njihov pcelinjak u selu Suvodanje,u podnozju Medvednika.Mladic ni tada nije pronadjen.
("Blic")

- 11:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 16.01.2008.

Barbara Korun-POLJUB

katera beseda
ti spi na ustnicah
katera

katera pokrajina
zari pod vekami
katera

kateri glas
v skoljki sluha
odzvanja

v ognju dotika
trepetavi odblesk
zlatih kril

- 15:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Enver Kazaz-PRAVA POVRIJEDJENIH I UVRIJEDJENIH

BiH je drzava u ciju je zakonodavnu i politicku strukturu ugradjen princip krsenja elementarnih ljudskih prava.
Vec njena ustavna definicija drzave konstitutivnih naroda,Bosnjaka,.Hrvata i Srba zamucuje stvari,pa je nemoguce razjasniti da li je BiH kao cjelina nosilac suvereniteta ili su to njeni narodi.Iz takve ustavne definiranosti proizlazi naredni problem-kome,naime,pripada ta drzava.Da li samo konstitutivnim narodima ili svim njenim gradjanima.Ove nedoumice unekoliko razrjesava Izborni zakon sto se primjenjuje u BiH.Prema njemu,odredjene funkcije na vlasti mogu obavljati iskljucivo predstavnici Srba,Hrvata i Bosnjaka,dok onima koji se ne osjecaju i ne izjasnjavaju tako ostaje isprazno pravo na patriotizam,ljubav prema domovini i gorke obaveze prema vampirskoj prirodi drzavnog aparata i autoritarnih vlastodrzaca.
Iz takve ustavne strukture i proizlazi sovinisticka priroda ideoloskih i politickih strategija ovdasnjeg tranzicijskog beznadja,a drustvo koje se narcisoidno poziva na multietnicnost i multikulturalnost realizira drzavni aparat krajnje,zakonodavno utemeljene,diskriminacije i s njom uskladjene asimilacije svakog oblika manjinskih identiteta.Diskriminatorsku sustinu strukturnog uredjenja BiH pokusalo se popraviti ugradnjom Medjunarodne konvencije o ljudskim pravima u jedan od aneksa Dejtonskog ugovora.Ali,stav o univerzalnosti ljudskih prava,bez obzira na rasni,nacionalni,spolni,rodni,klasni ii neki drugi identitet,kosi se sa ovdasnjim ustavnim i rjesenjima sadrzanim u izbornom zakonu.
Katastroficna praksa krsenja ljudskih prava ne proistice,dakle,samo iz vampirske prirode ovdasnjih vlasti,nego i iz politickog sistema,odnosno dejtonskog ustroja tranzicijske BiH.Otud je u njoj diskriminacija na etnickoj,polnoj,
rodnoj,religijskoj,klasnoj i citavom nizu drugih osnova pravilo a ne izuzetak.Troetnicka perspektiva u analizi dejtonskog ustroja BiH rezultira saznanjem o nemogucnosti konstituiranja funkcionalne i samoodrzive drzave.
Manjinski pogled,medjutim,ukazuje na citav niz razloga da ta drzava zbog svoje diskriminatorske prirode i ne treba da postoji.To iskustvo nose i same konstitutivne etnije,i to onda kada se dvije od njih na teritoriju na kojem vlada ona treca u pravilu pretvaraju u status diskriminiranih manjina.Manjinski identiteti u BiH izlozeni su osim diskriminaciji i procesima stalne asimilacije.To je vidljivo vec u diskursima vjerskih poglavica,koji,govoreci o politickim pravima muslimana,katolika ili pravoslavaca,pod tim kategorijama podrazumijevaju iskljucivo konstitutivne narode,ali ne i istovjerske nacionalne manjine.
Religijski diskursi na toj osnovi omoguciju politicku asimilaciju manjina.Romi,Poljaci,Ukrajinci,Albanci,Slovenci i citav niz drugih manjina,na ovom prostoru sluze samo kao glasacka tijela,dok se njihova nacionalna prava gaze na svakom koraku.Diskriminaciji su izlozene i zene,kojih na izbornim listama politickih partija,zahvaljujuci nalogu medjunarodne zajednice,ne smije biti ispod granice od trideset procenata.Zasto zene,koje cine vise od polovine ukupne populacije,moraju biti zastupljene bas ovim procentom-niko nikad nije objasnio niti to moze uciniti.
Posebnu paznju bi zahtijevala analiza nikad objelodanjenih podataka o njihovom procentualnom ucescu u izvrsnoj vlasti,obavljanju menadzerskih funkcija u preduzecima sa drzavnim vlasnistvom,ili u javnim ustanovama,a da se ne govori o gazenju njihovih prava pri zaposljavanju.Patrijarhalna,muskocentricna osnova drustva ne da diskriminira,nego teroru izlaze homoseksualne skupine,prijeteci im cak i fizickom likvidacijom.
Ovako,ukratko skicirani,neki od aspekta ugrozenosti ljudskih prava u BiH ne dohvacaju sudsku ili,pak,praksu svakodnevnih odnosa na radu.Tamo se otkriva ne samo seksizam i mizoginija,vec i mobing,ucjene najgore vrste,
a gazenje prava radnicke klase sastavni je dio partijskih politika te razlicitih formi tajkunizacije drustva koje je iz socijalisticke utopije kroz krvavi rat palo u fazu najcrnjeg oblika kapitalisticke prvobitne akumulacije kapitala.
Tu bi se mogao otkriti i odgovor na pitanje sa pocetka ovog teksta.Ova drzava,naime,ne pripada ni konstitutivnim narodima,ni ostalim njenim gradjanima,nego partijskim i vjerskim oligarhijama,vampirima na vlasti i njihovim tajkunima,dok se ponizenim i uvrijedjenim nudi krhka utjeha da ce nakon ovostranog mucenistva zaraditi bogatstvo onostranog raja ili dzeneta.
("Oslobodjenje")

- 15:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Miroslav Kirin-PO ZICI IDE

PO ZICI IDE-ptica
spaljenih krila:

zimski san:
vjetar obavijen

oko tisine:
idemo tvrdi

u svojoj upornosti:
dizemo kamenje

i ubijamo
sve cega jos

uvijek ima:
dok ubijamo-

ima nade:
dok ima

nade-

- 14:47 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sjecanje na pobjede na Zuci 1992.godine:VANZEMALJCI IZNAD SARAJEVA-2

...SIFRA"JABUKA"
U noci 14/15 decembra,nakon tri dana neizvjesne borbe,nacelnik Staba 1.mehanizovane Ibro Dervisevic korigovao je plan napada i sutra je sve islo kao pjesma.Golo brdo je osvojeno tacno u podne 15.decembra.Znacajnu ulogu u pobjedi imala je jedinica 1.mehanizovane kojom je na terenu komandovao ranjeni Mehemed Cero,kao i vojni policajci ove brigade na celu sa Esnafom Muhovicem.Muhovic je i pobo pobjednicku zastavu na Golom brdu.
Sehovic je tada svim ucesnicima bitke izdao naredjenje kojim zabranjuje bilo kakve represalije nad civilnim stanovnistvom.Jer,u podnozju Golog brda nalazi se selo Zivkovici i Sehovic je mislio da u selu ima civila.Ali,nije ih bilo.
Tada su ratnici sa Zuci prozvani vanzemaljcima.
Ohrabren uspjesima boraca na Zuci,nacelnik Staba Armije RBiH Sefer Halilovic izdao je iduceg dana naredjenje da 18.decembra otpocne dugo pripremana operacija deblokade Sarajeva pod nazivom"Koverat".Operacijom je sa Igmana komandovao Vehbija Karic,a glavni pravac napada nasih snaga je bio preko Jahorine i Trebevica.Na taj zadatak su u noci 19/20 decembra upuceni hercegovacki borci.
Komandant Prvog korpusa Mustafa Hajrulahovic Talijan takodje je 16.decembra izdao naredjenje svim jedinicama unutar obruca da"u cilju sto ranije deblokade Sarajeva...teziste borbenih dejstava usmjere ka Vogosci".Bio je to pomocni pravac deblokade naseg glavnog grada.Borbe koje su se tada vodile sa Zuci prema Vogosci imale su tajni naziv"Jabuka".
Tako je 20.decembra na Zuci otpocela nova bitka prema Mijatovica strani,Perivoju,Mujkica brdu,odnosno prema Vogosci i vogoscanskoj petlji.
Borci Armije RBiH uspjeli su da pomjere linije prema Perivoju,ali toga dana hercegovacki borci na glavnom pravcu ne samo da nisu deblokirali Sarajevo preko Romanije i Trebevica,nego su se u rasulu povlacili.Dozivjeli su strasnu tragediju:poginulo ih je 52,a mnogi su bili ranjeni i promrzli.
Nakon debakla na Jahorini i Trebevicu,Glavni stab Armije RBiH na celu sa Seferom Halilovicem donosi odluku o deblokadi glavnog grada preko Vogosce istovremenim dejstvima jedinica izvan i unutar sarajevskog obruca.Od sarajevskih jedinica opet su glavni zadatak dobili Sehovicevi i Zajkini borci,kao i borci vogoscanskih odreda.
U srijedu,23.decembra,opet je zavladalo slavlje u gradu jer je objavljeno da su vec slavni ratnici sa Zuci dobili jos jednu bitku i oslobodili kotu 772(ili Mujkica brdo).Izgledalo je da su sva vrata prema Vogosci i vogoscanskoj petlji otvorena.Tuzan sto nisam pratio tu bitku,kasno nocu svratim u Sehovicevu komandu gdje se ponovo slavilo kao i poslije oslobadjanja kote 850.Pred ponoc,kad su slavljenici otisli u Komandu Prvog korpusa,sa Zuci je dosao Salko Hajdarevic i kazao da Mujkica brdo-nije oslobodjeno.
Sutra se pokazalo da Mujkica brdo zaista nije oslobodjeno.I ta prokleta kota ne samo da je zaustavila napredovanje nasih boraca prema Vogosci,nego su,boreci se za nju,poginuli mnogi poznati ratnici sa Zuci.
U jednoj od najzescih bitaka za ovu kotu,koja je vodjena 28.decembra,poginula su dva cuvena ratnika-Hakija Mrso i Remzija Vejo.Hakiju je granata presjekla u pola rijeci dok je preko motorole komandovao.Tu je bio i njegov brat Sejo koji je uzeo bratovu motorolu i nastavio da komanduje,ponavljajuci da je izgubio brata.Onda je ranjen i on,ali je i dalje pozivao saborce da nastave prema koti,te da tamo ide i on-na jednoj nozi.
Istog dana,s druge strane sarajevskog obruca,napadali su borci 7.muslimanske i mudzahedini.Grupa njih se zaklela da ce preko Ilijasa i Vogosce uci u Sarajevo ili poginuti.Iako su za nekoliko minuta uzeli dominantnu kotu Visegrad iznad Ilijasa,pojacanje im nije doslo i oni ne samo da su izgubili Visegrad,nego i dozivjeli strasnu tragediju.Poginulo je 29 boraca 7.muslimanske i izmedju 10 i 15 mudzahedina.Tada je grupa boraca na celu sa komandirom cete Ramom Durmisem napala clanove Komande operacije"Koverat",zarobila ih,pretukla.Htjeli su i da ih strijeljaju,u cemu su sprijeceni.
To je bio prvi i jedini put u minulom ratu da su komandanti Armije RBiH kaznjeni za izgubljene bitke.
NADA I STRADANJA
Na pravcu napada prema vogoscanskoj petlji nada u uspjeh se pojavila 7.januara 1993.kada je Zajko komandovao bitkom u kojoj su njegovi borci znacajno napredovali.U sumrak tog sretnog dana vec se racunalo da ce se Zajkini borci i borci sa vanjske strane obruca za tri-cetiri dana sresti na vogoscanskoj petlji i da ce tako Sarajevo biti deblokirano.Ipak,bio je to samo jos jedan san o susretu na vogoscanskoj petlji.
Proklet je bio i utorak,12.januar 1993.kada su u bici za Mujkica brdo poginuli Jusuf Juka Gojak i Dubravko Andjelic.Gojak je poginuo gotovo na slican nacin kao i Mrso.Fehim Agic Aga,koga su zvali"munja sa Zuci",18.februara
1993.planirao je oslobadjanje Mujkica brda,ali je narednog dana poginuo na pocetku borbe.
Sve do 12.juna 1993.linije na Zuci nisu pomjerane.A toga dana oslobodjena je Mijatovica strana i-poginuo Safet Isovic.Pet dana iza Isovica,poginuo je Safet Zajko,cetrdeset dana poslije Zajke poginuli su Enver Sehovic,braca Panjeta...
Sve do 1992,odnosno do pocetka agresije na nasu zemlju,mnoge Sarajlije nisu ni cule da postoji brdo Zuc.U decembru 1992.Zuc je za njih postala najznacajnije i najslavnije brdo na svijetu.
Danas,petnaest godina poslije,mladje generacije vjerovatno ponovo ne znaju za Zuc.A i mi ga sve vise zaboravljamo.
(Sefko Hodzic,"Oslobodjenje")

- 14:03 - Komentari (12) - Isprintaj - #

Warren Zimmerman,posljednji americki ambasador u SFRJ

...Na nesrecu americka nepokretnost podudarala se sa sve vecim pritiscima na Bosnu.Ni Milosevic,ni Tudjman se uopce nisu trudili da preda mnom prikriju svoje namjere u vezi s Bosnom.Kao mjesto na kojem su Srbi,Hrvati i Muslimani vijekovima zivjeli manje-vise u miru.BOSNA JE PREDSTAVLJALA UVREDU ZA OVU DVOJICU RASISTA...

- 13:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Richard Dannatt,britanski general iz sastava UNPROFOR-a

...Vojska Republike Srpske u operativnom smislu je bila agent koji je djelovao na ostvarivanju"opceg cilja"definiranog u Beogradu.To,"opci cilj",znaci stvaranje drzave u kojoj ce zivjeti svi Srbi,a cija ce teritorija biti veca od tadasnje SR Jugoslavije,odnosno da ce obuhvatiti i dijelove Hrvatske i Bosne i Hercegovine.U tom kontekstu,unatoc povremenih nesuglasica izmedju Milosevica i Karadzica,Ratko Mladic je nastavio do kraja rata ici u Beograd na redovne konzultacije s Milosevicem...
(iz svjedocenja u Haagu)

- 13:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Florence Hartmann-MIR I KAZNA

...Kada se lecio,na prolece 2001.i tokom 2002.godine,u vojnoj bolnici u Beogradu,Mladic nije ulazio na ulaz u suterenu na nivou garaze,vec je prosao kroz glavni ulaz...
...Posecuje restorane u svom kvartu,prisustvuje fudbalskim utakmicama.Beogradjani ga cesto susrecu...
...U januaru 2002.godine u Njujorku,Djindjic je rekao Karli del Ponte:"Trazio sam od Amerikanaca da mi pomognu da lociram Mladica,ali oni kazu da ne znaju gde je"...
...Za to vreme,u srcu Beograda,Mladic slavi odlazak u penziju,u restoranu Doma vojske,ispod Trga Republike,sa svojom suprugom i njegovim bivsim saradnicima.21.oktobra 2002.vecera u Milosevom konaku,u Kosutnjaku,500 metara od rezidencije svajcarskog ambasadora,gde Karla del Ponte razgovara s medjunarodnim diplomatama o svojoj poseti Beogradu.Kada policija pokrene veliku istragu i seriju hapsenja posle atentata na Djindjica,Mladic se sklanja na Bezanijsku kosu,na periferiji Beograda,na putu izmedju centra grada i aerodroma,u kucu jednog penzionisanog generala.Na kraju,kupuje zemlju izmedju Valjeva i Loznice gde se jedno vreme bavi pcelarstvom...
...Dugo je Zapad odbijao da prizna da Mladic boravi u Srbiji,potpuno nekaznjen.Cak iako su mogli lako da ga sretnu u Beogradu.Ali,svaki put kada bi Karla del Ponte zelela da reaguje,trazili su cvrste dokaze...

- 13:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Na balkanskim sudovima 12000 tuzbi bh.logorasa

Savez logorasa BiH u 2007.predao je ukupno 12000 tuzbi prema sudovima za naknadu nematerijalne stete za osobe koje su bespravno bile zatvorene u logorima na prostoru BiH,ali i sire u regionu.
BUDITE UPORNI
Vecina tuzbi,njih oko 1200 podnesena je protiv RS-a,oko 500 tuzbi podignuto je protiv Hrvatske a 150 tuzbi je podneseno,preko Fonda za humanitarno pravo iz Beograda,i protiv Srbije.Takodjer,podignut je odredjen broj tuzbi protiv FBiH.
Ovi podaci izneseni su u Zenici,na sjednici odbora Saveza logorasa BiH,uz objasnjenje kako je u Savezu jos oko 5000 dosjea za obradu i pripremu za izdavanje uvjerenja kako bi se podnijele tuzbe.
"U dogovoru sa advokatskim timovima,za jedan dan proveden u logoru trazi se 300 eura,a na ovu sumu se dodaje zahtjev ukoliko ima ostecenja psihickih ili fizickih problema,nastalih zbog boravka u logoru.Svaki clan,naravno,ima pravo odluciti da li ce podnijeti tuzbu,a poslije toga,ako se odluci za njeno podnosenje,i odrediti visinu odstetnog zahtjeva.Naravno,sud je taj koji daje konacnu ocjenu i kaze koliko treba da tuzilac dobije",objasnjava Murat Tahirovic,predsjednik Saveza logorasa BiH.
Banjalucanin Zijahudin Smajlagic prvi je logoras koji je na sudu dobio presudu po tuzbi za naknadu nematerijalne stete zbog toga sto je bespravno bio zatvoren 19 mjeseci u ratu u logorima na prostoru RS-a.Logorasima koji su podnijeli tuzbe porucio je da imaju strpljenja,da budu uporni i istrajni.
SUD U STRAZBURU
"Ja sam podnio tuzbu protiv RS-a jos 1999.Dobio sam presudu Osnovnog suda u Banja Luci,pa potvrdjenu presudu Okruznog suda.Bio sam nezadovoljan ne samom presudom,nego zbog toga sto je novac koji sam trebao dobiti kao obestecenje pretvoren u javni dug,pa sam aplicirao prema Ustavnom sudu BiH i od njih sada ocekujem odgovor.Treba samo biti uporan",veli Smajlagic.
On je objasnio kako su clanovi Regionalnog saveza logorasa Banja Luke podnijeli i 132 tuzbe protiv FBiH.U clanstvu ovog regionalnog saveza je 816 logorasa hrvatske nacionalnosti,685 bosnjacke,te 132 srpske nacionalnosti.
Zijahudinovo nedobijanje naknade pred sudom uskoro ce se naci i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.
("Oslobodjenje")

- 13:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 15.01.2008.

Mitropolit Amfilohije"pozdravljaju te The Rolling Stones!"Radovic,CETNIK!

...Onaj Crnogorac koji bi potpisao nezavisnost Kosova i Metohije,na sebe ce navesti kletvu Svetog Petra Cetinjskog i uzece obraz Crnoj Gori.Bio bi to najsramniji cin u Crnoj Gori jer je nas kralj Nikola oslobodio Decane,Djakovicu i Pec...

- 15:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Crnogorska cetnicka krmad!

Crnogorsko drzavno tuzilastvo podnijelo je Visem sudu u Bijelom Polju zahtjev za sprovodjenje istrage protiv sedam osoba koje su osumnjicene da su pocinile"zlocin protiv covjecnosti u pljevaljskoj Bukovici od 1992 do 1993.godine".
Bukovica je podrucje na sjeveru Crne Gore,na granici prema BiH,iz kojeg je pocetkom devedesetih otjerano gotovo svo muslimansko stanovnistvo.Iz tuzilastva nisu saopstili imena osoba protiv kojih je pokrenuta istraga,jer je taj proces,kako se istice,jos uvijek u toku.
Nezvanicno,radi se uglavnom o stanovnicima Pljevalja koji su pocetkom devedesetih kao pripadnici tadasnje Vojske Jugoslavije i crnogorske policije ucestvovali u progonu stanovnistva Bukovice.U tom periodu,osam ljudi je stradalo,
osamdesetak je fizicki zlostavljano,na desetine kuca je spaljeno i opljackano,a vecina Bosnjaka su,iz straha za goli zivot,bili prinudjeni da se isele iz tog podrucja.
("Deutsche Welle")

- 15:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Bora Djordjevic-Corbalino,CETNIK

...Ja sam clan DSS-a jako dugo i to jos od vremena kada to nije bila politicki relevantna stranka i nema razloga da sada menjam svoja ubedjenja.Jedini problem je sto Srbi nisu navikli da imaju normalnog coveka na vlasti.Kroz istoriju su naucili da ih uvek neko laze i jebe u mozak.TAKO DA IM KOSTUNICA KAO STALOZEN I NORMALAN COVEK MOZE DELOVATI VEOMA SUMNJIVO.Setimo se samo Karadjordja koji je molio da ga ne izaberu za vodju ustanka,jer je preke naravi,ali ga izabrase.Prvo sto je uradio bilo je da ubije rodjenog brata.Dobro,mozda je tu bio u pravu,jer je brat,dok je on bio na putu,silovao zene po selu.Ali verovatno nije bio u pravu kada je ubio rodjenog oca koji nije hteo da se povuce preko reke sa njim,i Karadjordje ga je roknuo puskom iz camca.Da ga ne oda ili da ga mozda postedi muka, ko zna.Nakon toga imali smo`velikog vladara`Milosa Obrenovica,koji je u krvi ugusio svaku bunu protiv njega,pa Aleksandara Karadjordjevica koji je uveo Sestojanuarsku diktaturu,pa nas Tito jebo pola veka u veliki mozak,pa nas Sloba jebo dvanaest godina u srednji mozak i konacno stigli ovi dosovci,samo do malog mozga...
("Srpska rec")

- 15:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Florence Hartmann

...Sta da radi sud koji nema sudsku policiju?Sta da radi kada sudija,predsedavajuci Haskog tribunala,ne poziva Savet bezbednosti zbog neizvrsenja naloga za hapsenje,a medjunarodne trupe ne dobijaju nalog od svoje drzave da uhapse i odvedu begunca u Hag,dok ga lokalna policija dozivljava kao nacionalnog heroja i stiti ga...

...Mogu samo da kazem da sve upucuje na to da bi Karadzic pre bio ubijen nego prebacen u Hag.Genocid u Srebrenici je pocinjen i Karadzic je za to osumnjicen zajedno sa drugima.Zapad je gresio i voljan je da sacuva tajnu na taj period jer je bio spreman na kompromise koji su omogucili vrsenje genocida,koji nisu sprecili kada je vec poceo...
("Nezavisne novine")

- 15:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Projekt Saveza logorasa BiH:BAZA PODATAKA O RATNIM ZLOCINIMA

"Baza podataka o ratnim zlocinima i genocidu te zrtvama i oblicima torture tokom rata u BiH 1992-1995"naziv je projekta koji je predstavio Savez logorasa Bosne i Hercegovine.
Rijec je o bazi koju je Savez uspostavio u sklopu svoga Centra za istrazivanje i dokumentaciju.Sadrzi osobne podatke zrtava torture logorasa,mjesto njihovog hapsenja,mjesto torture,logora,ime izvrsitelja torture,ratnih zlocinaca,oblike torture itd.Na temelju toga ocjenjuju se karakter ratnih sukoba u BiH izmedju 1992 i 1995 i istina o ratnim zlocinima i genocidu.
U bazu podataka uneseno je vec 10000 dosjea.Baza je zasticena i moze identificirati pocinitelja ratnog zlocina i u slucaju da je pocinio zlocin u vise logora.

- 15:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ivo Banac

Bosna i Hercegovina predstavlja zasebno drustvo-zaseban kulturni prostor.Tri bosanske zajednice nikad nisu zivjele u potpunoj izolaciji,odvojeni obicaji i mentaliteti prozimali su se(a smatram da se jos uvijek prozimaju)u drustvu razlicitom od onoga Hrvatske i Srbije.Upravo zato sto je ova Bosna bila integrirani kulturni prostor sa zasebnim povijesnim identitetom,ona se ne moze usporediti s Jugoslavijom.Jugoslavija je bila drzava,a ne drustvo.Bosna,s druge strane,ma koliko slaba kao drzava,predstavlja istinsko drustvo.

- 14:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sjecanje na pobjede na Zuci 1992.godine:VANZEMALJCI IZNAD SARAJEVA-1

Kad pogledamo Enver Sehovic i ja odavde koliko su nasi borci oslobodili prostora,ispada da smo udvostrucili slobodnu sarajevsku teritoriju.
Ovo je u novogodisnjoj noci 1993.kazao slavni sarajevski komandant Safet Zajko.Nalazili smo se na Zuci,ispred zemunice na koti Vis,koja je smatrana najudaljenijim dijelom,odnosno granicom slobodne sarajevske teritorije.
U toj nezaboravnoj noci srpski i borci Armije BiH na Zuci pucali su u nebo,ali i jedni na druge.Srpski vojnici,koji su bili stotinjak metara dalje,ispaljivali su i svjetlece rakete i obasjavali sumu okicenu injem,pa je Zajko kazao kako"ispade da zajedno slavimo Novu godinu".
BRDO SPASA
Ali,borci Armije RBiH,odnosno Prve mehanizovane brigade,pod komandom Envera Sehovica i Druge motorizovane pod komadom Safeta Zajke,kao i vogoscanskih odreda,zaista su imali razloga da slave u toj prvoj ratnoj Novoj godini.Jer,u decembru 1992.oni su oslobodili tada slavne kote na Zuci:Vis,Kotu 850 i Golo brdo.S obzirom na to da je ranije,odnosno juna 1992.oslobodjena najdominantnija kota Orlic,cijeli greben Zuci bio je slobodan.Tako su oslobodioci Zuci postali simboli hrabrosti,ali i metafora odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine.Komandanti,politicari,umjetnici,akademici,privrednici,koji su bili hrabriji,smatrali su najvecom cascu da odu na Zuc i gore se slikaju sa legendarnim ratnicima,a obavezno sa Safetom Zajkom i Enverom Sehovicem.
Ali od decembra 1992.na Zuc je svakog dana odlazilo na stotine Sarajlija i Sarajki po drva.Zuc je bila obrasla sumom i tako je spasila gradjane Sarajeva ratnih zima od smrzavanja.
Pa da se prisjetimo bitaka na Zuci decembra 1992.godine.
Borbe su pocele u utorak 1.decembra i to zestokim napadom srpskih snaga na Sokolje.Zajko je nazvao komandira policije svoje brigade Smaju Sikala i rekao mu:"Smajo,pade grad ako ne zaustavimo cetnike na Sokolju."Vojni policajci,na celu sa Sikalom,pohitali su u Sokolje i nakon velike borbe uspjeli da odbiju srpski napad.Sikalo je u svaku borbu isao noseci sljem,ali tog jutra dao ga je jednom saborcu.U smiraj borbi,geler granate pogodio ga je u glavu i tesko ranio.Njegova smrznuta krv danima je crvenjela pored stabla mlade jabuke.
BITKA ZA KOTU
Cetiri dana kasnije borci Sehoviceve Prve mehanizovane,Zajkine Druge motorizovane i vogoscanski odredi,kojima je komandovao Ejub Delalic,napali su srpske polozaje na Zuci.Nazalost,toga dana poginuli su Ejub Delalic i Hamdo Radonja,pomocnik komandanta Velesickog bataljona 1.mehanizovane.Delalica je zamijenio Meho Kosaric.Narednog dana nadomak Kote 850 gine i komandant Velesickog bataljona,vec proslavljeni ratnik Fikret Kavazovic.Sehovic za komandanta Velesicana postavlja Salku Hajdarevica.
Tri dana je vodjena poziciona borba u kojoj su tenkisti 1.mehanizovane"omeksavali"teren,odnosno u nebo dizali srpske bunkere na visovima Zuci.Tada je zablistala zvijezda Slavise Sucura,koji je postao najslavniji tenkista Armije RBiH.U toj strasnoj bici,u Slavisinoj tenkovskoj posadi su jos bili Ljubo Jakovljevic,Dino Duhovic i Nermin Kunic.
U utorak 8.decembra sreca je prevagnula na stranu branilaca Sarajeva.Zajkini borci,predvodjeni"munjom sa Zuci"
Safetom Isovicom,zauzimaju Vis,a Sehovicevi na Koti 850 sa srpskim snagama vode borbe prsa u prsa.Istog dana na Koti 850 gine hrabri ratnik i"zlatni ljiljan"Rudo Tomic,komandir diverzanata Prve mehanizovane,a u bolnici umre Smajo Sikalo.
Kota 850 oslobodjena je narednog dana-9.decembra.Zastave na kotu pobili su poznati ratnici Fehim Agic Aga i Juka Gojak.A na sehidskom mezarju Kovaci ukopan je Smajo Sikalo.Nije mu bilo sudjeno da direktno ucestvuje u oslobadjanju ni Visa,ni Kote 850.Ali,indirektno je,ipak,ucestvovao.Jer,njegovi policajci su mjesec ranije zarobili srpske vojnike Branislava Heraka i Sretka Damjanovica.Oni su,posebno Herak,kazali sve o srpskim polozajima na Zuci,sto je bilo dragocjeno u pripremanju ovih bitki.
Uvece su u Komandu Envera Sehovica dosli Sefer Halilovic,Mustafa Hajrulahovic Talijan,Vaha Karavelic,Safet Zajko,Salko Gusic i mnogi ratnici sa Zuci.Stigao sam i ja i tu mi je Sefer za Oslobodjenje izjavio kako ce"cetnici tek sad da osjete snagu Armije RBiH",a Talijan da je jedna kapija grada otvorena.Komandant Drugog korpusa Zeljko Knez nazvao je telefonom Sefera i kazao kako pobjede na Zuci snazno motivisu i borce Drugog korpusa.
Iza ponoci smo napustili Sehovicevu komandu,a padao je snijeg i dobro se vidjelo.Bila je to neobicna sarajevska bijela,sretna noc!
POBJEDA U PODNE
Nakon tri dana predaha,borbe su nastavljene 12.decembra,i to za Golo brdo.Pocetak bitke je kasnio zbog magle.Druga tenkovska posada Prve mehanizovane privukla je tenk ispod Kote 850 i cekala da se razidje magla,pa da gadja srpski tenk koji se nalazio na Golom brdu.Medjutim,kad se magla razisla,srpski tenkisti su bili spretniji i brzi i pogodili su tenk Armije BiH.Niko od tenkista nije ni poginuo,niko nije bio ni ranjen,ali su svi bili u soku,a neki i drhtali od straha.Sehovic je pozvao Slavisu Sucura da izvuce tenk i pokusa dejstvovati,ali vise to nije bilo moguce.
Borbe za Golo brdo su vodjene cetiri dana.Iako je i Slavisa Sucur sa svojom posadom bio u pripravnosti,ipak su glavnu stvar uradili artiljerci Mensur,Ivan,Zlaja I,Zlaja II,Jota,Adil i Deni,koji su ZIS-om gadjali i pogadjali srpske polozaje na Zuci.Gadjali su ih municijom koju su od njih zaplijenili na Koti 850.Vise puta je iz ZIS-a pucao i Sehovic.Srbi su jednom ispalili projektil sa bojnim otrovima i vjetar je nosio opasni dim prema maskiranom tenku gdje su bili Slavisa i njegovi drugovi.Skriveni u zemunici,oni nisu vidjeli da vjetar prema njima goni otrovni dim.
Tada je Zlaja ocajnim glasom dozivao Sucura:
"Slavisaaaa!Maskeeee!"
Njegov glas je odzvanjao brdom iznad Sarajeva na koje je padao snijeg...
(Sefko Hodzic,"Oslobodjenje")

- 14:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Edgar Schein,strucnjak za korporacijsku kulturu

OTPOR UCENJU VRLO JE OCEKIVAN FENOMEN I STOGA MORA BITI OBJASNJEN,S NJIM SE TREBA SUOCITI POKAZUJUCI LJUDIMA ZBOG CEGA TREBA UCITI.

- 13:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dr.Andjelko Milardovic-KSENOFOBIJA-DRUGO LICE DRUGE MODERNE

Postoji i ona druga strana druge moderne!Moze se,dakle,govoriti o protumoderni ili njezinoj ponocnoj strani te ksenofobiji kao radikalnoj oporbi.Problematiziranje ksenofobije kao pojave diljem Europe dolazi iz potrebe prethodnog bavljenja meksim aspektima druge moderne.Mislim nadasve na politicku ideologiju konzervativizma i neokonzervativizma i meki euroskepticizam.Kao sastavnica desno radikalnih populistickih ideologija,ksenofobija pociva na iracionalizmu ili iracionalnom strahu od stranaca.Ili u sirem kontekstu,modernizirana je inacica sekularnih fundamentalizama,onakvih kakvi su nam znani iz muzeja politike 20.stoljeca.Moderna ksenofobija nastavak je povijesti netolerancije cije je primjere iznio Voltaire u"Raspravi o toleranciji".
Njezino je podrijetlo,kako izvori navode,u bioloskim determinantama obrane teritorija od stranaca,stranih i nepoznatih kultura,zatim kulturnim u kolektivnom distanciranju od drugih kultura s vrecom kojekakvih predrasuda te,napokon,ekonomskim prikazanim strahom od gubitka radnog mjesta koji bi mogao izazvati stranac.Ta ekonomska determinanta moze biti shvacena i tumacena kao egzistencijalna obrana od stranog i nepoznatog bica.Njezina ontologija je iracionalizam,a pogonsko gorivo iracionalni strah od stranoga,neobicnoga i nepoznatoga.S njom posla ima psihijatrija jer je rijec o fobijama cije je podrijetlo razlicito i kojih je napretek,pa se nakon 11.rujna u Americi i EU sve vise govori o"islamofobiji"kao vrsti ksenofobije.Njezinu drustvenu uvjetovanost i predrasude pokusavaju objasniti socijalna psihologija i sociologija,a politicku artikulaciju politologija koja se upusta u istrazivanje desno radikalnih populistickih stranaka kao nositelja desnog radikalizma cija je jedna od stozernih sastavnica i ksenofobija.Eto,tek nekoliko rijeci o predmetu i pojavi radi lakseg nastavka bavljenja pojavom u kontekstu odnosa modernizacije i protumodernizacije.
Slijedi nuzno pitanje.Iz cega nastaje potreba problematiziranja ksenofobije u kontekstu druge protumoderne?Iz pobude ponovnog problematiziranja refleksivne modernizacije i njezina pogodovanja protumodernizaciji,
poglavito"crnim protekcionizmom",koji ksenofobija dijelom pokriva.To je ona teorijska razina s fenomenoloskim pristupom.Zatim postoji posve konkretna,prakticna suocavanja s posljedicama demografske dimenzije globalizacije.To se nastoji amortizirati populacijskom politikom dio cega je imigracijska politika s troskovima integracije stranaca u europska drustva,kao skup racionalnih mjera planiranja i upravljanja useljavanja stanovnistva u prostor EU.Podrazumijeva oblikovanje mjera legalne imigracije i nadzor ilegalne.Imigracijska
politika,kao dio sire populacijske politike EU-a,potaknuta globalnim demografskim promjenama,svijescu o depopulacijskom trendu,koji ugrozava globalizacijske ambicije Europe,na tragu dokumenta Europske komisije iz 2005.godine u izravnom je sudaru s ksenofobijom i"crnim protekcionizmom",koji podrazumijeva siroki spektar meke i tvrde obrane nacionalnih drzavnosti od procesa dekonstrukcije potaknutoga globalizmom i globalizacijom.
S jedne strane imamo EU-ovu proklamiranu politiku imigracije izazvanu nuznostima ekonomske globalizacije,s pokusajem ubalazavanja depopulacijskog trenda i nakanom odrzavanja konkurentnosti u sve vise globaliziranom neoliberalnom gospodarstvu,a s druge aktivirani ideolosko politicki populisticki ili crno protekcionisticki ksenofobijski potencijal sto izravno ponistava proklamiranu politiku imigracije.Licem u lice,dakle,stoji proklamirana i kontrolirana imigracijska politika koja nuzno mijenja krajobraz pojedinacnih europskih drustava,njihovu konfiguraciju,i identitet suocavajuci se s ksenofobijskom reakcijom.Imigracijska politika u globalistickoj politici prepoznaje ugrozu i rastakanje nacionalne drzavnosti.Ono sto je vidljivo zapravo je unutardrustveni sukob ideologija otvorenog i zatvorenog drustva.Politika otvorenog i kozmopolitskog drustva prima strance,a onog zatvorenoga kaze stop strancima.
Ksenofobija kao drugo ruzno lice druge moderne pokazuje njezinu ruzniju sliku.Ruzniju sliku Zapada koji tu protumodernizacijsku sliku varira kroz sve vrijeme svojeg uzleta i emancipacije od srednjega vijeka do danas.Sliku iracionalizma hranjenog razlicitim fobijama ciji su korijeni u proslosti Zapada,kao i danas objasnjivi sociopsiholoskim pronicanjem u protu-pokret(Gagenbewegung)drugoj modernizaciji svijeta.Dakle,protu-pokret koji ne vjeruje u globalizacijske dobre namjere u odnosu na topos nacije drzave,nego na tragu psihologije sekularnog fundamentalizma gradi bunker i utvrde pred razgradnjom gradjevnih blokova nacije drzave.Jedan od njih je i stanovnistvo,koje nuzno pod utjecajem demografske dimenzije globalizacije i demografskih promjena poprima sve vise multietnicki i multikulturalni karakter.Receni protu-pokret pociva na jasnom odnosu prijatelj-neprijatelj,cija je sredisnja figura stranac kao neprijatelj,a figura o neprijatelju sastavnica je svih sekularnih fundamentalizama.Taj protu-pokret postavlja jasnu crtu razgranicenja izmedju stranaca i domacih kao razgranicavanje domacih jezika,tradicija,identiteta,kultura i religija.On potice ekskluziju/ekskluzivnost cije zrtve mogu biti oni drugi,kao izravni narusitelji autohtonih jezika,tradicija,kultura,identiteta i religija.Dakle,kao remetilacki cimbenik koji se ponajprije oznacava.Zatim se potice mehanizam agresije,a u blazem obliku izolira,odnosno getoizira.
Ksenofobija sa sociobioloskim,kulturnim i ekonomskim izvorima predstavlja oblik protumodernizacijskog otpora neoliberalnim vladama EU-a u doba globalizacije,njihovim imigracijskim politikama u kontekstu populacijske politike.Ona je radikalni tip obrane toposa nacije-drzave,njezine geofizicke dimenzije(teritorij),duhovne(jezik i kultura)i egzistencijalne ili materijalne dimenzije(gospodarstvo).Kao takva zapravo pokazuje duboki jaz izmedju globalizirane i protekcionisticke Europe.Predstavlja radikalnu inacicu crnog protekcionizma koji u globalizmu i globalizaciji prepoznaje kraj ili smrt nacije drzave.Druga se moderna mora suociti i s ovakvim tipom rizika.Kazem mora,jer ga jednostavno proizvodi i jer je njezin protudinamicki dio.Stoga prema njemu mora biti odgovorna!A odgovornost je moguca tek u osiguranju od svih rizika,ukljucujuci i politicke.
("Vjesnik")

- 13:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.01.2008.

Anna Ternheim-YOU MEAN NOTHING TO ME ANYMORE

Let the curtain fall,on me and you
Let the lights go out and blow out the fuse
No strings attached between me and you

Amazing
It seems you mean nothing to me anymore
We`re aquainted.As we`re expected to be
when we grow up

You remind me of not letting go
Disabled by fear to be on my own
Having a twin as your lover,you`ll never be free

Amazing
It seems you mean nothing to me anymore
We`re aquainted,as we`re expected to be
when we grow up

When we grow up.
(Anna Ternheim-"SEPARATION ROAD",2006.)

- 13:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sri Chinmoy,filozof

JUCER SAM BIO PAMETAN.STOGA SAM ZELIO MIJENJATI SVIJET.DANAS SAM MUDAR.ZATO MIJENJAM SEBE.

- 12:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Prof.Radivoj Stepanov-SRBIJA MOZE OSTATI BEZ VOJVODINE

Profesor Radivoj Stepanov kaze da Srbija moze ostati i bez Vojvodine ako Beograd nastavi centralisticku politiku.
"Pre ili kasnije,Vojvodina ce ucinkom takve beogradske politike postati drzava",rekao je profesor novosadskog Filozofskog fakulteta na tribini povodom godisnjice donosenja Ustava Srbije.On je ocenio da se Srbija i u slucaju Kosova i u slucaju Vojvodine branila od drzavnostI pokrajina tako sto im je ukidala autonomije.
"Besprizornim gazenjem po stecenim pravima autonomije Vojvodine i primitivnim podsmevanjem savremenim procesima regionalizacije i evropeizacije sadasnja vlast i desna srpska opozicija prisiljavaju autonomiju na drzavnost",kaze Stepanov.
On je ocenio da je novi Ustav Srbije samo radikalnija verzija prethodnog,Milosevicevog Ustava,kad je rec o Vojvodini.
"Mozda je ovo pravi trenutak da Vojvodina ozbiljno testira svoje gradjanske potencijale i gradjansku kulturu i tako,zbog sadasnjih i buducih generacija,dodje do povoljnijeg teritorijalnog statusa od onog koji ima",naveo je Stepanov.
("B92")

- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rada Trajkovic,potpredsednica Srpskog nacionalnog veca(SNV)Kosova

...Da li ce ona biti nadgledana ili kontrolisana nije bitno,ali je nezavisnost Kosova realnost.Beograd zato mora Srbe pripremiti na tako nesto i dati im podrsku da tu i ostanu...
("Gradjanski list")

- 12:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gojko Beric-LIKOVI SA KARLINOG STOLA

Vjerovatno posljednja stvar koju je Karla del Ponte uradila u svojstvu glavne tuziteljice Haskog tribunala bio je zahtjev Pretresnom vijecu da ukine privremeno pustanje na slobodu generala Rasima Delica zbog njegovog zvanicnog susreta s Harisom Silajdzicem.Dezurni sudija u Tribunalu je ove srijede odbio njen zahtijev.Ona je u medjuvremenu odrzala oprostajnu konferenciju za novinare na kojoj,naravno,nije imala reci nista novo.Sada uzurbano prazni svoj kabinet.Tesko da ce u njemu ostati ista sto bi podsjecalo na zenu koja je tu provela osam godina.Kad je u septembru 1999.sjela za svoj radni sto,"ukrasila"ga je portretima Milosevica,Karadzica i Mladica.
Kad je dvadesetak mjeseci kasnije Milosevic doveden u Hag,Karla je prekrizila njegov portret,smatrajuci da je slucaj rijesen time sto je zvijer strpana u kavez.Nastavak price je poznat.Glavna tuziteljica se do posljednjeg casa nadala da ce se u sudnici suociti s Mladicem,ali se to nije dogodilo.Dugo ce sanjati ta tri zlikovacka lika.
Sezdesetogodisnja Svajcarkinja odlazi za ambasadorku svoje zemlje u Argentini.Niko je nije volio:ni balkanski lideri,ni rodbina zrtava ratnih zlocina,ni vlade zapadnih sila na celu s Amerikom,ni Putinova Rusija,na kraju ni mnogi iz tima kojim je rukovodila i koji broji oko 400 ljudi.Prigovoreno joj je da se na racun svog posla bavila politikom,neracionalno troseci vrijeme i novac.Nema sumnje,bila je to jedna od najmocnijih zena u svijetu.Ali,ko bi odolio tolikoj slavi i moci?Uostalom,drugi su je stvorili takvom.Majke i zene Srebrenicana pobijenih u Mladicevoj genocidnoj operaciji ne mogu joj oprostiti sto je njihov dzelat i dalje na slobodi.One ne mogu da shvate da hapsenje Mladica nije bio njen posao.Cak stavise,da je glavna tuziteljica u tome bila potpuno bespomocna.Njena greska je bila u tome sto je pristajala da je vlasti u Beogradu tako dugo i bestijalno lazu.Mozda ni poslije svega nije shvatila sta je Balkan.
Jureci za njom gdje god bi se pojavila,novinari su bili ti koji su Karlu del Ponte ucinili zvijezdom i medijskom manekenkom.Uzvracala im je tako sto im je omogucavala da intervjuima s njom zarade koju paru.Sada su je ispratili obrisavsi o nju svoju obucu.U tome im se pridruzio i jedan od njenih najblizih saradnika Dzefri Najs,
tuzitelj u nezavrsenom procesu protiv Slobodana Milosevica.Nije najbolje prosla ni u nedavno objavljenoj knjizi njene smijenjene glasnogovornice Florens Hartman"Mir i kazna".Ali i Karla je najavila svoje memoare.Ako ih napise,imace se sta citati.Mozda cemo tada saznati je li Amerika bila ta koja nije zeljela da se Karadzic pojavi u Hagu,i kakvu su ulogu u fingiranim potjerama za njim i Mladicem imali Englezi i Francuzi.Ove price,utemeljene na svima privlacnoj teoriji zavjere,godinama se povlace po svjetskim medijima.Karla del Ponte se o njima nije nikada precizno izjasnila.
Ali,ni Haski tribunal nije institucija pravde,koju cine sve samo sveci.Ona je sastavljena od ljudi skupljenih s raznih strana svijeta.Sve su to pravnici s reputacijom u svojim zemljama,ali oni ponekad u nasim ocima izgledaju smijesni u svojoj neobavijestenosti i nespretnosti.Nije cudo sto su neke njihove presude,poput one za zlocin vukovarske trojke,skandalizirale javnost.Lose pripremljene optuznice ili nesto drugo?
Balkanska ratna prica uglavnom je ispricana.Ni film"Lov u Bosni",sa Ricardom Girom u naslovnoj ulozi,nije iz nje uspio izvuci neku posebno zanimljivu fabulu.Tesko je da tu jos ima nekih velikih tajni.O ratu u Bosni i Hercegovini napisane su na stotine knjiga i hiljade novinskih clanaka.Tu je i gigantska dokumentacija koju je prikupio Haski tribunal.Nikakvo senzacionalno otkrice nije vise moguce,niti ono moze promijeniti sliku tog rata.
Bio je to uzasno prljav rat,genocidan i pljackaski,rat u kojem je Karadzic saradjivao ne samo s Milosevicem,vec i sa Tudjmanom.Kako godine prolaze,izgledi da Karadzic i Mladic vide Hag sve su manji.Razlog je jednostavan-Srbi ne zele da ih hapse.Sva druga objasnjenja su sporedna.Da su htjeli da ih privedu pravdi,njihove vlasti su to mogle da ucine potpuno nezavisno od toga da li ih Amerika pritisce ili ne.
Gostujuci proslog ponedjeljka u emisiji Porota BHT,americki diplomata Rafi Gregorijan,prvi zamjenik visokog predstavnika,izjavio je da premijer Srbije Vojislav Kostunica moze jednim telefonskim pozivom da uhapsi Karadzica i Mladica."Oni su u Srbiji,a ljudi koji ih stite ubili su premijera Zorana Djindjica.Oni su opasnost za drzavu Srbiju i ne vidim kako Kostunica nije toga svjestan",rekao je Gregorijan.Ovo je do sada najdirektnije izrecena americka optuzba na racun zvanicnog Beograda,koji svojim cinjenjem ili necinjenjem pruza zastitu dvojici najtrazenijih ratnih zlikovaca.Ta optuzba istovremeno navodi na zakljucak da Amerika nema namjeru da taj posao obavi umjeto Kostunice.Nije to ucinila ni u mnogo povoljnijim prilikama,u vrijeme kad su se komandosi NATO-a mimoilazili s Karadzicem i Mladicem u Bosni.
Iz Beograda je i ovog puta stigao isti odgovor:"Ukoliko je Gregorijan ubedjen da zna na kojoj se adresi skrivaju Radovan Karadzic i Ratko Mladic,neka ta saznanja dostavi nadlezinim organima Srbije,koji ce postupiti po zakonu."Istovjetan odgovor je bezbroj puta dobila i Karla del Ponte.Kakvo stanje duha proizvodi takva hipokrizija najbolje svjedoci cinjenica da je Srbija prije nekoliko mjeseci postala bogatija za jos jednu nevladinu organizaciju,
ali za razliku od mreze onih koje su proglasene filijalama zapadnih vlada,sto ce reci izdajnickim,o ovoj ime sve govori:Narodni patriotski savez"General Ratko Mladic".U saopstenju koje je izdato tim povodom,navedeno je i slijedece:"SAVEZ CE SE SVAKODNEVNO MOLITI BOGU ZA ZDRAVLJE,SLOBODU I DUG ZIVOT GENERALA RATKA MLADICA,IAKO JE ON VEC DAVNO STEKAO OREOL BESMRTNOSTI."
ZVANICNA HIMNA SRBIJE,KAO STO JE POZNATO,ZOVE SE BOZE PRAVDE!
("Oslobodjenje")

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Florence Hartmannn

...Od SAD smo trazili telefonske razgovore koji su vodjeni 1995.godine izmedju vrha Srbije i vlasti bosanskih Srba i
rekli su da nemaju nista od toga,a onda smo od drugih izvora saznali da imaju i dobili smo kopije nekoliko razgovora...

...Drugi razlog moze biti da u Srebrenici nije uradjeno sve sto je moglo i to je ocigledno problem za neke zapadne zemlje...

...Da je postojalo neko obecanje u nekom trenutku ili opasnost za NATO,nema razloga da obecanja ili obaveze prema zlocincima traju tako dugo u odnosu na obecanja prema zrtvama...

...Lokalne vlasti su blokirale sve predmete,zapadne zemlje su vrlo odredjene stvari blokirale...
("Nezavisne novine")

- 11:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

General Veljko Kadijevic,ratni zlocinac

...Seselj je sam otisao u Hag da rastura taj sud,pa neka ga rasturi...
(RTS)

- 11:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Biljana Plavsic,ratni zlocinac

SRPSKO LOBIRANJE ZA"ZATOCENU"PROGONITELJICU

Iako je vlada Svedske u aprilu odbacila zahtjev da se pusti iz zatvora u kojem sluzi jedanaestogodisnju kaznu,
Biljana Plavsic ne odustaje od nakane da se docepa slobode.
Uvidjevsi kako joj stockholmske vlasti nece bas puno pomoci,Plavsiceva se dosjetila kako,jos jednom,na noge podici srpski narod u Republici Srpskoj da joj pomogne.Tako je Svetozar Mihajlovic,njen bliski saradnik,formirao Odbor za pustanje Plavsiceve na slobodu,te pozvao javnost u Republici Srpskoj da pruzi podrsku za njeno pomilovanje i trajno pustanje na slobodu.
A,razlozi su-humane vrste(!?)
KRHKA STARICA
Ova starica(77),kako je gledaju njeni bivsi bliski saradnici,nije zasluzila da propada u svedskom zatvoru jer je njeno zdravlje"krhko",a zatvorski uvjeti nezadovoljavajuci.
O tome koliko je bivsa predsjednica Repubilke Srpske tokom rata u Bosni i Hercegovini bila"humana"postoji bezbroj dokaza.A,jedan od njih je i samo njeno priznanje,dato pred Haskim tribunalom,oktobra 2002,da je kriva za progon nesrpskog stanovnistva na vjerskoj,rasnoj i politickoj osnovi i to u okviru"zlocinackog poduhvata"na kojem su od 1.jula 1991.radili Slobodan Milosevic,Radovan Karadzic,Ratko Mladic i drugi.
Plavsiceva je time pod svoju odgovornost podvela progon bosanskih Muslimana i Hrvata u 37 opstina u BiH do decembra 1992,i to uz asistenciju JNA,srpske policije i paravojnih formacija,koje su pocinile brojne zlocine,a sve pod finansijskom i strategijskom brigom Milosevica.
Humano,zar ne?
Nakon sto je priznala krivicu i izdejstvovala odustajanje od jos nekoliko tacaka optuznice,Plavsiceva se izborila da kaznu zatvora sluzi u Hisenbergu,valjda vjerujuci kako ce je vlasti ubrzo pomilovati.Jer,prema svedskim zakonima,osobe koje navrse 70 godina pustaju se na slobodu.No,za razliku od ostalih zatvorenika,Plavsiceva je pod ingerencijama Haskog suda.
Po svemu sudeci,bivsa predsjednica RS i njeni dojucerasnji saradnici smatraju kako bi se ona trebala naci na slobodi samo zato jer se pokajala i priznala da je bila dio sistema koji je ubijao.
(NE)ISKRENO POKAJANJE
A da se radi o gresnici-pokajnici svjedoce i pisma koja je slala iz zatvora.Tako u jednom pismu kaze da ne razumije zasto je osudjena jer"nije imala nikakvu izvrsnu vlast"i samo se bavila"humanitarnim radom"tokom rata?!
Danas jos samo celnici Odbora za njeno oslobadjanje vjeruju da priznanje i kajanje za pocinjene zlocine Biljane
Plavsic nije bilo farsa kako bi"izvukla"sto manju zatvorsku kaznu.
("Oslobodjenje")

- 11:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Djole,mars iz Pazove!

Djordju Balasevicu otkazan je koncert u Staroj Pazovi uz obrazlozenje da NIJE DOBRODOSAO!Naime,panonski mornar tradicionalno seriju novogodisnjih koncerata pocinje bas u Pazovi.Zakazao je nastup za 20.decembar,ali su mu organizatori prvo saopstili da je sala tog dana,navodno,zauzeta.Kada su ga drugi put pozvali,REKLI SU MU DA JE SALA SLOBODNA ALI DA ON"NIJE DOBRODOSAO U STARU PAZOVU."
("Novosti")

- 11:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 12.01.2008.

Kent-COLUMBUS

Du har tänkt allt som sagts om mig
Du kan tro allt du hört om mig
Du kan ställa frĺgor om sanningen
Finns det en eller finns det tusen

Svara rakt frĺn hjärtat nu
Dit medlidande kan jag vara utan
Om det här ska vara allt vi hann
Sĺ hĺll mig hĺrt
Hĺll mig älskling nu

Stockholm vaknar lĺngsamt
Pĺ droger och pĺ sorg
Snön hyr ut sin oskuld
till hela Kungsholms torg
Det känns som när jag kom hit
way back in 93
en ynklig rad av fotspĺr
En okänd kontinent

Släpp snälla,släpp taget nu
Jag kan stĺ,gĺ eller krypa häryfrĺn
Om det här är allt vi hinner med
sĺ hĺll mig hĺrt min ĺlskling nu

Vaknar staden lĺngsamt
och jag är full igen
Snön hyr ut sin oskuld
för skiten bara känns
Det känns som när jag kom hit
way back in 93
en ynklig rad av fotspĺr
en oändlig kontinent

Stockholm vaknar lĺngsamt
och jag är full igen
Snön hyr ut sin oskuld
till hela Kungsholmen
Och det känns som när vi kom hit
till möjlighetens land
Du kan följa mina spĺr hem
Columbus var mitt namn.
(Kent-"TILLBAKA TILL SAMTIDEN",2007.)

- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Eva Ras-ZA NEKE ISTINE SAM MORALA DA OSTARIM

...-Ovo je roman("Divlji jaganjci")o poboznom Jevrejinu.U izvesnoj meri o mom ocu i dogadjajima koje,srecom,ja nisam dozivela.To je i prica o dve devojcice,koje su posle Drugog svetskog rata postale zrtve pedofila.Zato sam u knjizi naglasila da je za starije od 18 godina,sto nije znak za zastitu morala,vec maloletne dece.

Zasto se tek u ovim zrelim godinama vise bavite svojim poreklom?
-U svakoj mojoj knjizi toga ima,ali nikad ovoj temi nisam posvetila ceo roman.Pre dve godine,bilo je sest decenija od oslobodjenja Ausvica,a desilo se da Jugoslaviju na tom skupu niko nije predstavljao,mada je imala mnogo zrtava holokausta!Bio je to jedan podsticaj za knjigu,a drugi su dela Prima Levija koje sam cesto citala i"precitavala".Preziveo je Ausvic,da bi cetrdeset godina kasnije oduzeo sebi zivot.Takav podatak o piscu pokrene citaoca,i ja sam posle njegovog odlaska s vise neznosti citala dela,odjednom sam razumela i ono sto ranije nisam-njegovu teznju da dokaze"bilo je Ausvica,dakle,nema Boga".Godinama nisam o tome razmisljala,a kada sam ostarila setila sam se oca koji je preziveo Dahau.Ali,uhvatili su ga Rusi i nije bilo sanse da izbegne sibirski gulag-do 1954,godinu dana posle Staljinove smrti.

Oca ste kasno upoznali?
-Da,sa 22 godine,vec kao gospodja Ras.Zivela sam u Jugoslaviji,on u Madjarskoj...Jedna od glavnih licnosti mog romana je baka(oceva majka),ortodoksna Jevrejka,inace,pravi despot i tiranin.Sinove je tretirala kao svoje vlasnistvo.Sva petorica prezivela su rat,ali su iskoristili prvu priliku da se odvoje od majke.Pa,ipak,ona je jedna od najlepsih likova u mojoj knjizi.Obozavala sam njen autoritet,samosvesnost i stameni karakter.Nikakvog licemerja kod nje nije bilo.Imala sam srece da me je podizala...Oca sam kasno upoznala jer se 1948.godine desio Informbiro,tesko je moglo da se ide u Madjarsku,a baka je imala nepredvidive reakcije.Zelela je da se ne sretnemo iz razloga koji mi ni dan-danas nisu poznati.Tek,u Crvenom krstu Madjarske je javila da smo mi nestali,a nasem Crvenom krstu da oca nema.Sasvim sam ga slucajno upoznala,tako sto sam od bake na prevaru saznala adresu.

Mnogi od onih koji su preziveli koncentracione logore imaju tezu da ljudima koji su tamo bili o logorima ne treba govoriti,a onima koji nisu,takodje:ne mogu razumeti.To je razlog zbog kojeg nikada ne pricaju o strahotama kroz koje su prosli...
-Za razliku od Levija,otac je bio pobozan covek.Posle Dahaua postao je jos pobozniji,uverivsi se da Boga ima i da mu je zahvalan zato sto mu je namenio ulogu zrtve a ne dzelata.U toj cinjenici je video bozju primisao.Moj otac nije govorio o logoru a ni ja nisam htela da ga pitam.Bila sam obesna kao i sva deca,htela sam da mu pricam o svom odrastanju.Ipak,secam se da je verovao da onaj ko je preziveo nema prava da svedoci o onome kroz sta su prosli oni koji su pretvoreni u pepeo.Dakle,bila su dva Dahaua:onih koji su uspeli da se spasu i onih koji nisu...
("Novosti")

- 12:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rujana Jeger

...Nisam odrastala znajuci da cu biti pisac ili nesto drugo.Moje je pisanje rezultat stjecaja okolnosti.Na jednom sam tulumu pricala neke price pa mi je prisla jedna djevojka i pitala me pisem li za kazaliste.Nakon sto sam je cudno pogledala,rekla mi je da razmislim o tome.Nisam razmislila nego sam neka svoja razmisljanja zapisala i namjeravala ih staviti na internet...Primjerak sam poslala prijatelju Edi Popovicu da mi kaze sto misli,a on me samo obavijestio da je rukopis poslao Modernim vremenima i da ce ga oni objaviti.Sve se nekako dogadjalo mimo mene,jer nisam ni razmisljala o objavljivanju tog rukopisa.Jednostavno su se poklopile okolnosti...
("Vjesnik")

- 10:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 11.01.2008.

Buldozer-DIVJE HORDE

Divje horde prihrumele
vse vzele,vse vzele

Divje horde pridivjale
razdejale,razdejale

Divje horde naskocile
pomorile,pomorile

Nas resile od nas samih
naredile iz nas divjake
skoraj teke kot so sami.

- 14:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Stjepan Mesic,predsjednik Republike Hrvatske-TKO BI S VUKOJEVICEM HTIO DOBROVOLJNO U KREVET?!

OVIH DANA AKTUALIZIRANE OPTUZBE ZA SILOVANJE U RATNIM VREMENIMA U BiH PROTIV DONEDAVNOG SUCA USTAVNOG SUDA HRVATSKE VICE VUKOJEVICA

...U popularnoj radijskoj emisiji"Interview dana"Radija 101 predsjednik Stjepan Mesic je,komentirajuci optuzbe za silovanje protiv Vice Vukojevica,izjavio kako vjeruje"DA SE TO MOGLO DOGODITI JER TKO BI S NJIME HTIO DOBROVOLJNO U KREVET".
"Nikada nisam pomno pratio Vukojeviceve pohode po BiH niti me zanima njegov seksualni zivot.O tome znam iz novina,a ako je to istina,slucaj se moze kvalificirati kao ratni zlocin",dodao je Mesic.
O poznanstvu s Vukojevicem ispricao je da se sjeca kako je Vukojevic,kada ga je on prilikom osnivanja HDZ-a zvao da postane clan stranke,odgovorio da ce se uclaniti tek kad ih bude 500...
(index.hr)

- 14:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ZLO CINILA TROJICA USTASA

Prema djevojcinu iskazu,pripadnici Hrvatskog vijeca obrane uhapsili su je 23.kolovoza 1993.godine,zajedno s jos tri zene i cetiri muskarca,civila,i to sve pod izlikom da ih salju u razmjenu.U logor Vojno je,tvrdila je tada,dovedena istog dana.Imala je 22 godine.
"Mene su bojovnici smjestili u kucu u kojoj je u pocetku bilo samo 20-30 zena,ali posto su zene i djecu stalno dovodili,mislim da nas je u kuci bilo 60-70.Mozda su jednu trecinu cinila djeca,medju kojima je bilo puno dojencadi,te djece od samo godinu ili dvije",tvrdila je tada djevojka.
Logorasica nadalje tvrdi:
"Ja sam kao mlada djevojka,studentica,Bosnjakinja,u logoru Vojno vise puta silovana.To zlo i ponizenje cinili su mi trojica ustasa.Jedan od njih bio je zapovjednik stozera HVO MARKO RADIC MAKA.Drugi je bio MARIO MIHALJ,a treci VICE VUKOJEVIC,sabornik u Saboru Republike Hrvatske."

- 14:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vesna Pusic,predsjednica Hrvatske narodne stranke

...Prvo se Stranka demokratske akcije Hrvatske mora zapitati o svojoj poziciji,s obzirom da njihov manjinski zastupnik u Saboru nije bio spreman poduprijeti nasu inicijativu,recimo,za opoziv Vice Vukojevica kao suca Ustavnog suda,s obzirom na optuzbu za silovanje Bosnjakinje,muslimanke,u logoru za vrijeme rata i koji,ocito,na ovaj nacin,po mom dubokom uvjerenju,pokusava prikriti cinjenicu svog neuspjesnog mandata u hrvatskom parlamentu...
("Oslobodjenje")

- 14:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

JASENOVAC I GRADISKA STARA

Marko Perkovic Thompson porucio je na nedavnom koncertu u Mostaru da ce pjevati u Sarajevu,jer je i to"hrvatski grad".
Perkovic,na cijim se koncertima pojavljuje ustaska ikonografija,rekao je da mu nije jasno zasto mu zabranjuju nastup u Sarajevu,KADA ON PJEVA O BOGU,PORODICI,VJERI I DOMOVINI.

- 14:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Carl Bildt,ministar vanjskih poslova Kraljevine Svedske

Carl Bildt je bio vrlo aktivan kao posrednik u sukobima na podrucju bivse Jugoslavije.Bio je posebni europski izaslanik za bivsu Jugoslaviju,supredsjedatelj mirovne konferencije u Daytonu i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu od kraja 1995.do 1997.Od 1999.do 2001.bio je posebni izaslanik za Balkan generalnog tajnika UN-a.Bildt je tijekom mandata europskog posrednika za mir ostro kritizirao pokojnog Franju Tudjmana i zahtijevao da se hrvatskog predsjednika osudi zbog zlocina pocinjenih u"Oluji"i protjerivanja Srba.TUDJMAN JE ZBOG TOGA POKUSAO BILDTU ZABRANITI KRETANJE PO HRVATSKOJ.

- 13:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sudjenje za ratne zlocine u Stocu-ZVJERSKO MUCENJE IMAMA ZLOMUZICE

Na nastavku sudjenja za ratne zlocine u Stocu,pocinjene septembra 1993.u prostorijama Kostane bolnice,pred Vijecem Kantonalnog suda u Mostaru su nova tri svjedoka tuzilastva iznijela detalje o mucenjima i premlacivanju koja su dozivjeli nakon sto su ih uhapsili pripadnici Vojne policije HVO-a.
Nijedan svjedok nije teretio prvooptuzenog Petra Matica.Prema rijecima Semira Balavca,koji je uhapsen 1.jula 1993.kao vojnik HVO-a,u hangaru koncentracionog logora u Dretelju tukao ga je Ante Kresic.
"Udarao me zeljeznom sinom po ledjima,zatim po nogama i rukama.Potom mi je zice od poljskog telefona prikopcao na tijelo,a on je okretao rucicu telefona,pa sam od udara struje u vise navrata gubio svijest",rekao je Balavac i dodao kako je u hangaru bilo jos deset vojnih policajaca HVO-a koji su ga nakon Kresica tukli nogama i rukama po glavi.
"Glava mi je bila sva krvava,a jedan pripadnik HVO-a stavio mi je saku soli na krvave rane",prisjetio se Balavac.
Prilikom suocavanja sa Kresicem,koji je negirao da ga poznaje,Balavac je odgovorio:JA TEBE DOBRO POZNAJEM!
Ibrahima Zlomuzicu,mjesnog imama u dzematu Borojevici,u Kostanoj bolnici u Stocu vojni policajci HVO-a tjerali su da se penje na stolicu,te da uci ezan,nakon cega bi mu izmicali stolicu,a on bi potom pao i tjerali ga da sve opet ponavlja.
"Lice mi je bilo potpuno izobliceno i krvavo od udaraca Ante i Dragana Kresica.Mislim da je Ante Kresic poznavao i znao da sam vjerski sluzbenik.Zivjeli smo u istom selu",posvjedocio je imam Zlomuzica koji je,kako se izjasnio,iz principijelnih razloga odbio odgovarati na pitanja advokata Marka Raguza i njegovog branjenika,optuzenog Ante Kresica.
("Oslobodjenje")

- 13:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.01.2008.

Edo Maajka-NEMOJ SE BOJAT

Milic na Yutelu,stari otvara butelju
isprobava fotelju,kaze"Opet seru,
i Slovenci,a evo sad i ovi nasi`,
Ja uplaseno malo djete vjerovo sam tati
kad je reko:`Nemojte se bojat,pa svjet nas nece prodat,nece to tako hodat,
svako zna da nas cuva JNA,mi smo djeco Jugosloveni,
nemojte se bojat,vjerujte meni`,
Hajd dobro,prolaze praznici razni,a komsiluk se lagano prazni
Pametni prodaju kuce,mi se djeca igramo klikera gdje je devedesete ubijem Muce
Kod Zuce je iz Vukovara dosla tetka,prica
muz joj je ubijen sa dva metka
I to pred njezinim ocima,stari nije spavo nocima
Na fotelji samo sjedio i razmisljo
Nije ni pomisljo da bjezimo:`Nece ba nas,nece nas`
Jedne druge po kuci tjesio,mati se brine kaze:
`Nemoj se bojat sine,idemo sutra na svadbu kod nase strine,
sutra se zene Mahir i nasa mala Alma`,
`Dobro necu se bojat mama`
`Kaj,kaj,kuzis bu i nebu`,tako pricaju ovdje u Zagrebu,
Posto sam purger na neodredjeno vrijeme,
Uklopio sam se u sve zagrebacke seme,
Kad imam probleme odem do Save
al`sjecanja iz glave se tesko zaborave,
Od kad sam cuo za Dayton,zamisljam ispred kuce beton,
Sjecam se starog sa cigaretom,
Tesko je bez roditelja bit cetri ljeta,
a cudno je ic`u zemlju s pun kurac entiteta,cudno,kad nisi vise izbjeglica,kad hodas
po gradu a ne znas nijednog lica,
Sami stranci,a svi bosanci,po ulicama naoruzani Amerikanci,
Sve je isto,a ustvari nista nije,
Jedino mati i otac puno mrsaviji nego prije
Otac pije,reko:`de nam natoci dvije`,
Dok u drugu toci,vidim zasuzise mu oci,
Kaze:`sine,proslo se pun korac toga,
ali ipak vidis da ima nekakvog boga,
ma bice ovo Svicarskja,bice zemlja snova
bice svega sad je vlast nova`
`Dobro je ba,stari pa nemoj mu srat`,iz druge sobe vice moj stariji brat,
`Edo,mozes birat:Australija,Kanada,ja imam motiv,
ovdje ne postoji nikakva nada,samo veze,stela,ilegalna djela,
hajmo zajedno vani da nam djeca budu debela`.
Reko:`Sorry buraz,al ja cu ostat
kad mi dodje crno tabletama se rokat,
domace vino lokat,fino je tamo fakat,
ali ovdje kad se budem bojo bar cu imat s nekim plakat`
Nemoj bojat se sine moj kad cujes korake,nemoj plakat,
Sve,ma,bice dobro sve,
Budi mi silan i dobro mi stoj.

- 14:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vlast se umijesala u rad Islamske zajednice Srbije

Posljednja zbivanja oko Islamske zajednice u Srbiji pokazuju da se vlast umijesala u unutrasnje pitanje IZ Srbije dajuci podrsku uspostavi institucije reisu-l-uleme u Srbiji,za sto nema ni historijskog ni stvarnog uporista,naveo je u pismu reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa ef.Ceric kojeg je preko srbijanske ambasade u Sarajevu uputio predsjedniku Srbije Borisu Tadicu.
Reis Ceric u pismu Tadicu kaze da bi to bilo isto kao kad bi se u BiH uspostavila institucija srpskog Patrijarha i osporilo pravo Srbima u BiH da komuniciraju s Beogradom radi zadovoljavanja njihovih duhovnih i intelektualnih potreba.Vrhovni poglavar IZ BiH podsjeca Tadica da su zajedno u prisustvu muftije sandzackog Muamera ef.Zukorlica
i ministra u Vladi Srbije Rasima Ljajica suglasili oko toga da je IZ Srbije autonomna u svom radu i djelovanju.
Kao takva,navodi reis Ceric,ima historijsko i moralno pravo da legalno i javno bude u savezu sa Islamskom zajednicom u BiH kao svojim duhovnim sredistem na isti nacin kao sto Srpska pravoslavna crkva u BiH ima pravo da bude u savezu sa SPC u Beogradu.
"Srbija nema ni serijatsku ni historijsku osnovu(Mensuru)za instituciju reisu-l-uleme",naveo je reis Ceric i dodao da Bosnjaci u Srbiji,posebno u Sandzaku,nemaju obavezu,ali imaju pravo na duhovnu vezu sa Sarajevom i niko im to pravo ne moze osporiti.
("Oslobodjenje")

- 13:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sonja Biserko,predsednica Helsinskog odbora za ljudska prava u Srbiji o situaciji u Sandzaku

...Sandzak je poslednjih godina pod specijalnim rezimom,a stvorena represija i atmosfera doprinela je razbijanju bosnjacke zajednice...

...Dogadjaji koji se desavaju u ovoj regiji poslednjih par godina su pripremljeni za slucaj nekog vanrednog stanja,
ukoliko to bude trebalo Vladi Srbije,nakon sto bude resen status Kosova...

...Na zalost,ni lokalni politicki lideri,pa ni elita,nisu pokazali dovoljno odgovornosti da se nose sa problemima regije...

...Zatvoren je medijski prostor i bilo koji prostor gde se moze izneti i cuti javno neko drugo misljenje,po bilo kom pitanju...

- 13:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

UJEDINJENI NARODI SU 1995.IZGUBILI I ENKLAVU I RAZUM

Kenijski pukovnik Dzozef Kingori je u nastavku svjedocenja na sudjenju oficirima vojske i policije bosanskih Srba optuzenim za zlocine u Srebrenici i Zepi,opisao kako je,u nemogucnosti da pomogne Bosnjacima zarobljenim u"bijeloj kuci"u Potocarima,pokusao da zabiljezi sto vise njihovih imena,dok je pratio kako ih pripadnici vojske i policije
13.jula 1995.ukrcavaju u autobuse i odvode u nepoznatom pravcu.
"Rekao sam im da sto glasnije izvikuju svoja imena,mada nisam bio siguran da cu ih tacno zapisati",rekao je Kingori.
"BIJELA KUCA"
Buduci da su zarobljenici ukrcavani u autobuse bez licnih stvari i dokumenata,koje su morali da ostave pred
"bijelom kucom",u kojoj su do tada drzani,Kingori je htio da"barem negdje ostane zabiljezeno ko su ti ljudi".
Ranije istog dana,Kingori je nastojao da utvrdi sta se dogadjalo sa bosnjackim civilima koje su srpski vojnici odvodili"iza nekih zgrada",odakle se vise nisu vracali.Pripadnici Holandskog bataljona,koji su o tome izvijestili vojne posmatrace,opisali su da se iz pravca gdje su ti ljudi bili odvodjeni cula pucnjava.
U jednom od izvjestaja,koje je uputio komandama UN-a u Sarajevu i Zagrebu,Kingori je naveo da se 12.jula 1995.u Potocarima okupilo blizu 30 hiljada Srebrenicana.Potvrdjujuci autenticnost tog izvjestaja,bivsi vojni posmatrac UN-a je dodao da je u krugu baze Holandskog bataljona u Potocarima bilo oko deset hiljada ljudi,dok ih je oko baze bilo dvostruko vise.
POSLJEDNJI IZVJESTAJ
Do 13.jula uvece,na tim mjestima vise nije bilo gotovo nikoga osim pripadnika UNPROFOR-a,opisao je Kingori.
Njegov kolega iz misije vojnih posmatraca UN-a major De Han je u posljednji izvjestaj za taj dan zapisao:
"Veoma nam je zao sto nismo mogli uciniti vise za izbjeglice koje su od nas trazile pomoc i koju im nismo mogli pruziti.IZGUBILI SMO I ENKLAVU I RAZUM."
Misija vojnih posmatraca UN napustila je enklavu zajedno sa Holandskim bataljonom 20.jula 1995.Kenijski oficir ce svjedocenje nastaviti u januaru 2008,nakon pauze u radu Tribunala,kada ce odgovarati na pitanja timova odbrane sedmorice optuzenih.Dzozef Kingori jedan je od posljednjih svjedoka tuzilastva koje bi svoj dokazni postupak trebalo da okonca do 1.februara 2008.
("Oslobodjenje")

- 13:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Novo sudjenje za zlocine u Bratuncu

Citanjem optuznice i uvodnim rijecima drzavnog Tuzilastva,te odbrane MIRKA TODOROVICA i MILOSA RADICA, pocelo je jos jedno sudjenje za zlocine u Bratuncu.Drzavno Tuzilastvo ovu dvojicu tereti za zlocin protiv covjecnosti,
odnosno za ucestvovanje u napadu,mucenju i ubistvima 14 civila u naselju Borkovac u Bratuncu,20.maja
1992.godine.
Adnan Gulamovic,drzavni tuzilac,kazao je da namjerava utvrditi kako su,pocevsi od aprila 1992.,"naoruzane formacije lokalnih Srba"napale i razorile vise mjesta u Bratuncu,cime je pokrenuta"kampanja etnickog ciscenja".

- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Odgovorni za zlocine mirno setaju Prijedorom!

Ni sva tuga koju Prijedorcani od te ratne 1992.godine nose u sebi nije mogla stati u dva autobusa koja su se jucer u popodnevnim satima zaustavila ispred zgrade Suda i Tuzilastva Bosne i Hercegovine.Oko stotinjak
Prijedorcana,ljuto zbog neprocesuiranja osumnjicenih za ratne zlocine u ovom kraju,dosli su u Sarajevo traziti pravdu,ali i upozoriti da i 12 godina od okoncanja rata jos uvijek tragaju za kostima svojih najmilijih.
STRIJELJANJE NAD PONOROM
Zahida Fazlic,Zumra Zaimovic i Tenzila Alic danas dijele istu bol i tugu.Godinama traze sinove koji su,zajedno sa vise od 200 logorasa iz Trnopolja,ubijeni avgusta 1992 na Koricanskim stijenama,na planini Vlasic.Strijeljani su nad provalijom dubokom 300 metara.Istu sudbinu dijeli i Fikret Hirkic,koji je u ratu izgubio trojicu brace i cak 15 blizih rodjaka.Svi su odvedeni iz Trnopolja i ubijeni na Koricanskim stijenama.
"Nije mi jasno zasto su u Prijedoru obustavljene ekshumacije.Mozda odgovorni nemaju para ili nemaju vremena",
pravda Hirkic entitetske komisije za trazenje nestalih osoba,i dodaje da su do sada ekshumirana samo cetiri kompletna tijela,te da Prijedorcani tragaju za jos oko hiljadu svojih sugradjana.
Iako je stajao iza transparenata koje su nosili Prijedorcani,a na kojima je bilo ispisano:Niste podigli niti jednu optuznicu za ratne zlocine.Koricanske stijene vasa su bruka,Hirkic kaze kako ipak vjeruje u rad drzavnih tuzilaca.
"Osim smrti,mi nemamo vise sta cekati.Imam 70 godina i sve sto zelim je pronaci kosti mog sina.Zbog unutrasnjeg,ali i mira koji ce pronaci moj unuk",kaze Asima Memic.Kroz suze govori kako vise ne vjeruje ni policiji ni ovdasnjim tuzilastvima.Memiceva zeli iza brave vidjeti one koji se sumnjice za ratne zlocine,a danas setaju Prijedorom,a neki od njih su i direktori javnih preduzeca.O njihovim imenima ne zeli govoriti.
RAZGOVOR S TUZIOCIMA
Edin Ramulic iz Udruzenja"Izvor",tvrdi da Prijedorcani nece odustati od mirnih protesta,ali da ce Drzavnom tuzilastvu ostaviti jos vremena da procesuiraju zlocince.Okupljenim Prijedorcanima niko se od tuzilaca jucer nije obratio.
Kako doznajemo,predstavnici"Izvora"ipak su se susreli sa celnicima Posebnog odjela za ratne zlocine Drzavnog tuzilastva,Dejvidom Svendimenom i Miloradom Barasinom.Osim sto su ih saslusali,tuzioci im nisu obecali skora hapsenja i podizanja optuznica.
ESKHUMIRANA SAMO CETIRI TIJELA!
Ni Fatima Fazlic,predsjednica Udruzenja"Izvor",ne razumije zasto su ekshumacije u Prijedoru obustavljene jer se jos uvijek traga za vise od hiljadu nestalih osoba.Ona podsjeca da je za zlocine jedino odgovarao DARKO MRDJA,
koji je Haskom tribunalu priznao krivicu te je osudjen na 17 godina zatvora.Mada u haskim presudama jasno stoji da su uz Mrdju na Koricanskim stijenama bili i DRAGAN KNEZEVIC,SASA ZECEVIC,ZORAN BABIC,ZELJKO PREDOJEVIC I BRANKO TOPOLA,njih jos niko nije pozvao na odgovornost.
("Oslobodjenje")

- 12:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Senad Bajric,predsjednik Glavnog odbora SDA 1990-ZELIMO SE VRATITI IZVORNOJ SDA

Sasvim neocekivano glavna medijska licnost u Unsko-sanskom kantonu(USK)postao je Senad Bajric iz Cazina,
saljuci saopstenje za javnost da je u Opcinskom sudu u Bihacu registrovana Stranka demokratske akcije 1990.
Pocela su nagadjanja i spekulacije kako je to odgovor porazene cazinske struje u Kantonalnom odboru SDA USK,
kako su"devedesetasi"instrument za rusenje predsjednika SDA Sulejmana Tihica.
"Lako je provjeriti da smo u Opcinskom sudu u Bihacu 13.novembra 2007 registrovani kao politicka stranka pod nazivom SDA 1990.Sve one koje to zanima obavjestavam da je broj rjesenja 017-0-RegPo-07-000001",kaze Bajric,koji je predsjednik Glavnog odbora te novoosnovane stranke.
NN:Kada ste se razisli sa Strankom demokratske akcije?
Bajric:Uvodjenjem povjerenistva u opcinsku organizaciju SDA od Mirsada Cemana.On je u rukovodstvo stranke postavio komuniste,koji postaju veliki nacionalisti i sovinisti,cak i protiv vlastitog naroda,te su mnogi platili i glavama.Tim potezom razbijen je odbor koji je u 80 posto slucajeva bio lojalan stranci i Bosni i Hercegovini i koji se odlucno suprotstavio Fikretu Abdicu.Po zavrsetku rata,kao politicki aktivista,ali ovog puta kao nezavisni kandidat za Vijece opcine Cazin,namjeravao sam razotkriti prljave rabote ubacenih Cemanovih ljudi,ali sam eliminisan grubom izbornom prevarom.Sada kada nas je puno omalovazenih i obespravljenih rijesili smo da izvrsimo
"povratak otpisanih"kako bi vratili dostojanstvo izvornoj ideji SDA i nase vlastito.Sad se nalazim na birou rada i primam 150 KM,kojim hranim troje djece.
NN:Sta je cilj osnivanja SDA 1990?
Bajric:Mi cemo biti glas malog covjeka,kojem je SDA iz devedesetih godina proslog vijeka jos uvijek u srcu.U nase redove pristupaju organizatori otpora,dobrovoljci Domovinskog rata.Mi cemo reci odlucno"ne"korupciji u drzavi i vladavini veleposjednika iza kojih ostaju samo siromastvo,bijeda i jad.Takvih je puna sadasnja SDA,a ista stvar je i jos gora kod drugih stranaka.Krajnje je vrijeme da kazemo"stop"kriminalcima koji u ime ugrozenosti naroda pljackaju ovo sto je jos preostalo,a onda ce nas ponovo gurnuti u nacionalne sukobe kako bi opravdali svoju
"postenu borbu za nacionalnu stvar".
("Nezavisne novine")

- 12:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 09.01.2008.

Indexi-POZOVI ME NA KAFU,DRAGA

U svome malenom stanu
Vecernja svjetla palis
I dobru kafu sada
Mozda drugom spremas
Cesto se pitam u sumrak
Da li bar nekad zalis
Sto me vise nemas

Onog tuznog proljetnog dana
Bili smo lose volje
Mnoge smo uvrede rekli
Do tada nerecene
Sad mi se cini draga
Bilo bi mnogo bolje
Da si pored mene

Pozovi me na kafu sada
Ako si tuzna ili sama
Dosao bih da te cuvam
Jer znam da te plasi tama
Pozovi me na kafu draga
Za ovu noc il` zivot cijeli
Suvise te volim i nikom vise nikad
Ne bih dao da nas dijeli

- 15:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mostar podijeljen u glavama ljudi

Mostar je 12 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma administrativno jedan grad,ali gradjani tvrde kako je u svijesti ljudi jos urezana podjela na lijevu i desnu stranu obale Neretve.Mostarci kazu da od rata lijeva i desna obala rijeke nije prirodna,vec nacionalna podjela na bosnjacku i hrvatsku stranu.
Dvadesetcetverogodisnja Lorina Sabljo,studentica Sveucilista u Mostaru,smatra kako je problem"u glavama obicnih,malih ljudi".
"U podsvijest ljudima se urezala podjela na lijevu i desnu stranu grada,odnosno kako se to u Mostaru kaze na ovu i na onu stranu Neretve.No,jednom kada BiH postane sredjena drzava i ta ce se podjela izbrisati iz glava ljudi",kaze Lorina.
Slicnog je misljenja i Emir Adzerovic(31),radijski tehnicar,koji smatra kako je situacija u Mostaru komplicirana time sto je Mostar nakon zavrsetka rata imao specijalni status.
"Trenutno je u gradu situacija puno bolja u odnosu na zavrsetak rata jer se dosta toga popravilo u medjuljudskim odnosima.Mostar je samo ogledalo BiH.Problem je u drzavi,a ne u Mostaru.Kada BiH bude funkcionalna,tada ce i u Mostaru stvari biti puno bolje.U cijeloj drzavi situacija je staticna",smatra Emir.
Lejla Taljic(29),profesorica engleskog i francuskog jezika,kaze kako je stanje u Mostaru trenutno znatno bolje nego proteklih godina.
"Osobno cijeli Mostar dozivljavam jednim gradom.Ne mogu reci da ne vidim podjelu na lijevu i desnu stranu,ali za mene je Mostar jedan grad.Problem je u drzavi BiH koja je nefunkcionalna",smatra ona.
Naposredno nakon rata Mostar,po striktno etnickom principu,bio je podijeljen na sest opcina.Medjunarodna zajednica je potom,posredstvom OHR-a,Mostaru nametnula Statut,cime je ukinuto sest ratnih opcina,a uspostavljena je jedinsvena Gradska uprava,kao i Ured gradonacelnika.
Gradjani sa kojima smo razgovarali kazali su da ih brine sto se i 12 godina od zavrsetka rata u gradu na Neretvi gotovo redovito dogadjaju nacionalno motivirani neredi.
("Nezavisne novine")

- 15:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Njemacki list portretira reisa Cerica-VELIKI MUFTIJA OD SARAJEVA

Vodeci njemacki dnevni list Suddeutsche Zeitung(SZ)iz Minhena objavio je na svojim stranicama portret poglavara
bosansko-hercegovackih muslimana,reisu-l-uleme Mustafe ef.Cerica,popracen slikom ispod koje pise:Mustafa Ceric-
veliki muftija od Sarajeva i lice evropskog islama.Povod za tekst je gostovanje reisa Cerica u Njemackoj na poziv islamske zajednice Penzberg u Minhenu.Ova islamska opcina poznata je po tome sto bavarskom ministru unutarnjih poslova prigovara nedostajacu distancu s islamistickim stremljenjima,pise SZ.
POMIRENJE
"Kada covjek sa sijedom bradom i bijelim fesom govori,on citira Kanta i Hegela,francuskog sociologa Emile Durkheima ili Al Gora",zapocinje svoju sliku od dr.Cericu novinar Mathias Drobinski.Potom on ocjenjuje da dr.Ceric razumije religioznu netoleranciju kao nedostatak prave religioznosti i da zastupa tezu da razum i religija pripadaju jedno drugomu.
Mustafa Ceric je,navodi se dalje,bio i medju onih 38 muslimana koji su pisali papi Benediktu XVI nakon njegova govora u Regensburgu,kriticno,ali bez polemike.On je napisao i deklaraciju evropskih muslimana,u kojoj zahtijeva da muslimani shvate demokratsku Evropu kao-kucu ugovora,u kojoj ce i oni,moguce je i jedinstveno organizirani,morati naci svoje mjesto,pise Drobinski.
Dr.Ceric je studirao u Kairu,a doktorirao u Cikagu,te SZ ocjenjuje da 57-godisnji reisu-l-ulema,vrhovni poglavar bosanskih muslimana,vazi kao lice prosvijecenog,evropskog islama.
Njemacki list podsjeca da su ef.Cerica 1992.izabrali sarajevski muslimani na duznost reisa,koju su uveli Habzburzi,kako bi imali i muslimanskog partnera u razgovorima.
U Evropi je Ceric zbog njegovog angazmana visoko cijenjen,pise SZ.U Bosni je,naprotiv,veliki muftija sporan.
"On je isuvise malo ucinio protiv vehabija iz Saudijske Arabije,koja je od gradjanskog rata u Bosni sagradila vise od 100 dzamija i koja je,takodjer,mnoge bosanske dzamijske opcine radikalizirala",doslovce pise u ovom portretu dr.Cerica.
ISLAMOFOBIJA
"Kada je 2005.godine ponovno izabran,Ceric je dobio samo 180 od 300 mogucih glasova",navodi se i konstatuje da je i njegova deklaracija evropskih muslimana naisla na kritiku:je li zeljeno jedinstvo u islamu uopce moguce,ako su mu,ipak,crkvene strukture strane?I sta znaci to ako on u deklaraciji zahtijeva da se treba priznati muslimansko pravo u porodicnom pravu?Treba li biti dozvoljena poligamija?
"Nije to tako lose sto su Saudijci sagradili dzamije",odgovara lezerno Ceric svojim kriticarima.Sve ovisi od toga ko propovijeda u dzamijama.Ceric nije za to da se uvodi serijat,mnogo je vise za to da se muslimani prilagode datom pravnom poretku-konstatuje njemacki list u svom napisu o reisu Cericu.
("Oslobodjenje")

- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Zija Dizdarevic-DEJTONSKA BiH-DRZAVA KOJE NEMA

Na dvanaestu godisnjicu od parafiranja Mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu u Dejtonu bjelodano se dokazuju organske mane tog akta:nespremnost i nesposobnost dosadasnjih mirovnih misija kao rezultat izostanka,volje medjunarodnih autoriteta da uistinu rijese bh.pitanje na zdrav nacin;karakter aktera domace politicke scene koji rade o glavi bh.drzavi iz razlicitih motiva,svjesno ili nesvjesno.Drzava je u blokadi,atakuje se na njen integritet,prijeti joj se novim ratom
(NE)ZELJENA ZEMLJA
BiH kao drzava nije zeljena ni od kog van nje u vremenu kojeg je obiljezio pad berlinskog zida,raspad SSSR-a i Varsavskog pakta,krvavo rasturanje SFRJ.Od odlucujucih medjunarodnih faktora BiH je ostavljena u cetiri navrata na
(ne)milost susjeda pomahnitalih od postkomunisticke velikonacionalne euforije,koja je ozivjela ovoprostorni nacifasizam sa uzasima sto ih takva ideologija nosi.Prvi put je BiH zanemarena,kad su Njemacka i Vatikan sa srodnim zemljama,podrzali ubrzano osamostaljivanje Slovenije i Hrvatske po osnovi historijsko-vjerskog sentimenta
i obnovljenih geopolitickih i ideoloskih interesa.Drugi put je BiH ostavljena sama sebi kada je od nje tadasnja Evropska zajednica trazila da referendumom potvrdi zelju za suverenitetom,sto je uradjeno na najdemokratskiji nacin s dvotrecinskim postotkom glasova za samostalnost.Umjesto da zastite takvu odluku prijetnjom pretendentima na njen prosor,BiH je formalno medjunarodno priznata u punom kapacitetu i prepustena agresiji susjednih Srbije i Crne Gore i,potom,u manjoj mjeri Hrvatske.Treci put je izdana od Savjeta bezbjednosti OUN-a,koji je cak zabranio zrtvi agresije pravo na oruzje za odbranu,mada se rat odvijao od pocetka i s vidnom genocidnom namjerom.Cetvrti put je BiH prepustena hirovima medjunarodnih mocnika i hegemonista iz susjedstva Dejtonskim sporazumom i ustavom unutar njega,koji je sugerisao da je pitanje dana kada ce se bh.drzava raspasti.BiH se raspala nije,ali nije ni drzava koja o sebi moze voditi racuna.
Dejtonski ustav je geopoliticki legitimirao Republiku Srpsku(ali ne i kao medjunarodnopravno zasticeni ekskluzivitet,kako bi se htjelo u Banja Luci),sto je ne samo priznanje ucinaka agresije i genocida,vec odrzavanje
"prava"da taj entitet unutar sebe i prema bh.drzavi djeluje po osnovu primarnog motiva,a to je podjarmljivanje BiH velikosrpskim namjerama.Istodobno,ostavljeno je Hrvatima i Bosnjacima da se gloze oko ostatka BiH,jer su danas demografski i politicki sasma inferiorni u RS-u.
Sam diskriminirajuci naziv Republika Srpska i njena prostornost govore da je u biti te tvorevine negacija Bosne i Hercegovine i kao drzave,s dokazanim i medjunarodno priznatim kontinuitetom,i kao civilizacijske posebnosti.
Hrvanje BiH i RS-a traje vec trinaestu postdejtonsku godinu,a pocelo je i ranije.Neko mora nadjacati-milom ili silom.
Neodrzivo je ustavno stanje u kojem je entitet RS dokazano jaci od drzave.
Gotovo dvije decenije traje politika otudjivanja bh.Srba od svoje domovine,svog kulturno-historijskog zavicaja i civilizacijske samosvojnosti,od svoje drzave Bosne i Hercegovine,koju su sa predstavnicima drugih naroda uspostavili 25.i 29.novembra 1943.Uprkos tome,nedavno objavljeni rezultati istrazivanja pokazuju da vise od dvije trecine bh.Srba nemaju nista protiv BiH i zivota u zajednickoj drzavi sa Hrvatima i Bosnjacima.Dakle,treba pruziti ruku dobre volje ovdasnjim Srbima kako bi izasli iz (samo)izolacije i oduprli se (samo)otudjivanju-nametnutim im od njihovih nazovi nacionalnih vodja cija politika dokazuje da je samo na stetu Srba,radikalno im smanjujuci prostor gdje su bili svoji na svom sa drugima.Sada su tamo dominantno-drugi.
Velikosrpske i velikohrvatske politike cine civilizacijski grijeh prema sunarodnjacima u BiH,nastojeci da im potaru njihovu bosanskohercegovacku izvornost i utemeljenost.To je,uz ostalo,otvorilo prostor da kvazitumaci bosnjacko-muslimanskih interesa pokusaju uspostaviti primat te nacionalno-vjerske grupacije u BiH,pozivajuci se na izdaju"onih drugih".Pri tom treba naglasiti da kleronacionalizam medju Bosnjacima,koji preferira panislamizam,takodje zagovara otudjenje bosnjackih muslimana od sebe i svog.
STAKLENO ZVONO
Pod staklenim zvonom tzv.medjunarodne zajednice BiH vegetira kao drzava i drustvo.Dejtonski staklenik ocuvao je klice zla,slabasno sijuci sjeme za oplodjivanje bosanskohercegovackog moguceg dobra.
SDA i SBiH gotovanski uzivaju pod dejtonskim staklenim zvonom,sipajuci parole o bh.drzavi,a istodobno svidjaju
svoje poslove koristeci pogodnosti sto im pruza vlast.Te dvije stranke medjunarodnim pokroviteljima delegiraju odgovornost za pravljenje drzave za koju su oni,kao najvise.SBiH postaju inicijativnom tek kada njen stranacki prvak dodje u opasnost da bude uklonjen s politicke scene od visokog predstavnika.SDA i SBiH besramno igraju na kartu Bosnjaka kao zrtve,govoreci u ime mrtvih,a na stanje i potrebe njihovih najblizih gledaju s arogancijom onih kojima niko nista ne moze,a svasta im treba.Takav je njihov odnos i prema vecini branitelja BiH,i gradjana,generalno.
Socijaldemokrati takodje uzivaju pod staklenim zvonom,kolebajuci se u ideoloskim odrednicama,ruzeci na sve strane,ulizujuci se protektorima,i,ne cineci nista ozbiljno na izmjeni stanja po mjeri svojih programsko-predizbornih zakletvi.Nazoviliberali prodali su poodavno dusu i ugled za jedno ministarsko mjesto i,danas i ovdje,ne znace nista u vremenu koje bi trebalo da je u znaku njihove ideje.
Dejtonska Bosna i Hercegovina je drzava koje nema.BiH je zrtva kalkulantstva medjunarodnih autoriteta,zarobljenik ratnih politika iz susjedstva,zatocenik parazitskih i nekompetentnih domacih politicara.
BiH su zatekle tri tranzicije,kao ni jedno drugo drustvo.Sam povratak iz socijalizma u kapitalizam je vanrednost koja sasma obrce socijalno-politicko stanje pojedinaca,porodica,drustva,drzave.Drugi prelazak,iz rata u mir,je ovdje i danas odlucujuci,a traje.Trece je nastojanje da se BiH premjesti iz Dejtona-kao sinonima medjunarodnog grijeha i protektorata,u Brisel-kao obecavajuceg simbola optimalne sigurnosti,demokratske perspektive i ekonomsko-socijalnog napretka.
RATNA LOGIKA
Medjunarodni autoriteti moraju napokon punom snagom i udruzeno pomoci BiH da stane na svoje noge,inace ce im se bh.problem vratiti kao ko zna kakva sve mora.Ovdje je nuzna snazna mirovna misija sve dok BiH ne dobije ustav takve demokratske snage i takve samozastite da drzava moze funkcionisati djelotvorno unutra i prema vani,s efikasnim mehanizmom odbrane od unutrasnjih opstrukcija.Ovdje je nuzan OHR sve dok BiH ne postane cvrst kandidat za EU.Ovdje su nuzne medjunarodne vojne snage(EUFOR sa NATO-om u zaledju)sve dok BiH ne udje u NATO.
Ali,ne moze se sve dobiti na tanjuru.Ovdje je neophodna nova politicka volja koja ce ici na prestrukturiranje bh.politicke scene,udruzujuci snage mira protiv jos vladajuce ratne logike,uvezujuci gradjanski politicki potencijal radi nadvladavanja nacionalistickih hegemonizama i separatizama.Ovdje je prijeko potreban snazan prodor demokratski motivisanih mladih na politicku scenu spram njihovih vrsnjaka zavedenih kleronacionalizmom.A stanje mladih i
(ne)odnosi medju njima je glavni bh.problem,
("Oslobodjenje")

- 14:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Milan Kundera

EVROPA JE MAKSIMUM RAZLICITOSTI NA MINIMALNOM PROSTORU.

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Oscar Wilde

Voljeti samog sebe pocetak je dozivotne romanse.

- 12:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 08.01.2008.

Ferida Durakovic-ZENA PROTIV SISTEMA

Moja Farah T.je skakala od bijesa na reklame za higijenske uloske.Pobogu,kaze,u reklamama se zenski dani u mjesecu zovu ONI DANI,tecnost na uloscima(s krilima ili bez!)je PLAVE boje-pa vidite li vi dokle ide ta musko-sovinisticka,licemjerna,ponizavajuca reklama za nesto sto je tako prirodno i neodvojivo od normalnog zenskog roda?Sve se umotava,da se nedaobog ne povrijedi neokaljani nacionalni moral,a ispod svake te reklame lezi nepatvoreno gadjenje prema zenskom rodu kao nizoj polovici covjecanstva!
Dugo mi je trebalo da shvatim zasto se Farah T.toliko ljuti na reklame ove vrste,dok nisam(s kasnim paljenjem)shvatila da su reklame za uloske tek jedan od oblika negirajuceg i nipodastavajuceg odnosa prema zeni,posebno ako se radi o najnormalnijim,svakodnevnim,sveprisutnim stvarima vezanim za dom i porodicu.
Jucer sam u kucu unijela sest boca raznih higijenskih sredstava za ciscenje,ribanje,struganje,dezinfekciju,
sprecavanje smradova(oni to kazu"losih mirisa"jer je smrad bezobrazna rijec,a smradovi su drustveno-politicka cinjenica!)ubijanje bakterija,sta jos sve ne.Naravno,kupila sam one koje se reklamiraju na tv.Boce raznih
"domestosa"u reklamama obavezno i opcenito hvali nekakva pokabasta nevoljnica srednjih godina(ovako kao ja!),najcesce s naocarima(ovako kao ja!),skromnih glumackih i govornih sposobnosti(bogami ne kao ja!)i beskrajno odbojna u svakom erotskom ili estetskom pogledu.
Sirotica,u silnoj zelji da usreci cijelu porodicu,a prije svega muza,ona riba,pere,tresu se njene opustene grudi i spustena zadnjica,ona nezaustavljivo plazi po peksinavim odjevnim predmetima,podovima,kupatilima i kuhinjama,
klize po masnoci i bajama koje u hordama naviru da uniste njeno malo kucno carstvo,zaviruje u klozetske solje odmah nakon svojih najdrazih(koji katkad smrde iako su najdrazi!)...
Njena je rodjena wc-skoljka gleda s prezirom!Moze zamisliti kako je tek gledaju muz,majka,svekrva,djeca,koji,
uzgred,u tim reklamama-kao i u zivotu!-ne rade po kuci nista nego ulijecu spolja lijepi,mladi,veseli,zderu njene obroke,kupaju se,razbacuju prljave carape,ostavljaju za sobom dlake i bakterije,pa zapisavaju te iste wc solje,bez ikakve primisli da bi sve to sami mogli uzeti i ocistiti.
Nedostaje jos samo reklama u kojoj ta sirota domacica vlastitim jezikom premazanim antibakterijskim sredstvom polize wc skoljku prije nego na nju neustrasivo pljesnu covjek ili dijete njenoga zivota i uhakaju je do daske,i preko daske,i mimo daske!
Tide je za super mame.Domestos za dobre domacice.S Bonuxom jos i ustedis-za sta?Za ONE DANE?Za drugacije dane?Pa ona jadnica nema vremena ni da pocisti sve,a kamoli da zivi s radoscu,provodi se,trosi na sebe i putovanja sa svojim najdrazim...Cak i na putovanjima ona jedva ceka da je zatvore negdje u kupatilo pa da ga dobro oriba umjesto sobarice!
Zene moje.Mile moje.Ne dajte se zavarati.Barem ne jos jednom.
Ima jedna tv reklama gdje jedan komarac-muskarac,s naocarima vecim od lica,ispod tusa reklamira i primjenjuje
"Mr.Muscolo".Razmislite o njemu:takav je meni zgodniji,ljepsi,njezniji i pazljiviji od svih onih sto vam,najcesce namjerno,u blatnjavim cipelama ugaze hodnik koji ste tek pobijedili,rasture spajz koji ste tek pospremili,isprljaju rublje koje ste tek popeglali i zapisaju wc solju koju ste tek polizali!
("Oslobodjenje")

- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Lacni Franz-NAJ TI POLJUB NARISE USTNICE

Tri dni si dalec sama,tri dni je strasno dalec stran
Jutro me caka zunaj,zdaj vec ne upam sanjat sam
Naj ti poljub narise,narise ustnice.
Glej,zdaj ti risem lice,po rosni sipi vlecem prst
Z lasmi odkrivas strehe,mogoce Zagreb,jutri Trst
Naj ti poljub narise ustnice
Naj ti poljub narise ustnice

Zametne,naj vampir zbudi ciganko
Ugrizni vanje
Naj ti poljub narise,narise ustnice

Na licih prvo sonce zbuja ledene dimnike
Zalostne ladje skrite med dolge sive ulice
Naj ti poljub narise,narise ustnice.
Zdaj imas oci otprte,spet hocem slisat kaksna si
Se polna zvezd na vekah,cakas na lastovke
Naj ti poljub narise,narise ustnice
Naj ti poljub narise,narise ustnice

Zametne,naj vampir zbudi ciganko
Ugrizni vanje
Naj ti poljub narise,narise ustnice.
Zametne,naj vampir zbudi ciganko
Ugrizni vanje
Naj ti poljub narise,naj ti poljub narise ustnice
Naj ti poljub narise,naj ti poljub narise ustnice
Ustnice.

- 13:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Alex Kapranos-SOUND BITES-EATING ON TOUR WITH FRANZ FERDINAND

Osim seksa,droge i rock`n`rolla,zivot glazbenika moze imati i mnogo drugih sadrzaja.Zivi dokaz za to je Alex Kapranos,vodja skotske grupe"Franz Ferdinand"koji svaku turneju svoga banda koristi za gastroavanture.Poznat kao veliki sladokusac i gastroznalac,pa cak i pravi chef koji prijatelje cesto iznenadi virtuoznim jelima,vec dvije godine za britanski dnevnik"Guardian"pise dnevnik o svojim kulinarskim iskustvima.Ta je gradja sada skupljena i objavljena kao knjiga pod naslovom"Sound Bites-Eating On Tour With Franz Ferdinand".

- 13:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ASTRID LINDGREN-ZIVOT JE IGRA-2

...PRIZNANJA I ANGAZMANI
Godine 1958.Astrid Lindgren dobiva medalju Hans Christian Andersen,najprestizniju svjetsku nagradu za djecju literaturu.Uslijedila su i brojna druga nacionalna i inozemna priznanja,a1970.dobiva Zlatnu medalju svedske akademije.U izjavi za novine kazala je kako je ta medalja"teska poput Pilsnera".Godine 1973.objavljuje"Bracu Lionheart",koji izazivaju gnjev kritike."Braca Lionheart uvreda su za slobodnjacke pokrete u svijetu",napisala je Kerstin Stjärne u Arbetetu.I mnogi su se drugi slozili s mislju da su u toj knjizi avanture dosegle nedopustivu razinu.Ipak,ta iznimna zena ne posustaje,a tri godine poslije,na pragu sedamdesete upusta se u prvu javnu raspravu o porezima.Raspravlja,dakako,na svoj nacin,pisanjem price o Pomperripossi.Imalo to veze s time ili ne,ali socijaldemokrati,cija je bila pristalica,na skorasnjim izborima gube vlast nakon cetiri desetljeca.
Iako vec u poznim godinama,Astrid ne posustaje i sve se vise javno angazira.Tako se svojim istupima uspijeva izboriti za poboljsanje zakona o zivotinjama te se snazno,kao uostalom i ranije tijekom zivota,zauzima za djecja prava.Mnogima je novcano pomagala,jer njoj samoj novac nikada nije znacio vise od sredstva za prezivljavanje.
Godine 1994.prima nagradu Right Livelihood,`alternativnoga Nobela`za djelovanje upravo u ta dva podrucja.Njezina slava 1996.prelazi granice planeta Zemlje,jer ruska akademija znanosti novootkrivenom asteroidu daje njezino ime."Od sad me mozete zvati Asteroid Lindgren",u sali je prokomentirala.Nesto prije 90.rodjendana izjavljuje pak kako joj je sad ipak najveca zelja postati"usamljenim bicem u sumi".Iste je godine proglasena i Svedjankom godine sto je prokomentirala rijecima:"Mislim da ste zaboravili jednu stvar.A to je da sam ja stara osoba koja je gluha i gotovo slijepa i gotovo posve luda.I takvu ste osobu proglasili Svedjankom godine!Moramo paziti da se vijest ne prosiri,jer ce ljudi misliti da su svi Svedjani upravo takvi..."Umrla je cetiri godine poslije,u sijecnju 2002.,ostavivsi za sobom neprocjenjivo literarno bogatstvo,na cemu joj se njezin narod zahvalio jos jednom utemeljivsi medjunarodnu knjizevnu nagradu s njezinim imenom.Ove se godine diljem svijeta,posebno u njezinu rodnome kraju,obiljezava stota obljetnica rodjenja te velike knjizevnice koja je slovila i kao izniman moralni uzor stoljeca u kojem je zivjela.
("Vjesnik")

- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ZASTO MAMA PIPI DUGE CARAPE NIKAD NIJE POSTALA NOBELOVKA-2

...I prije nego sto je postala poznata pa sve do kraja svoga zivota Lindgren se uvijek borila za prava djece i mladih.
Svedska je inace prva zemlja u svijetu koja je zabranila fizicko i psihicko nasilje nad djecom,1979.godine.Jednom je prigodom spisateljica upoznala momka koji je bio skinhead te mu je savjetovala da prestane s tim.Nazvala je i svoju prijateljicu novinarku i rekla joj:"To su mali idioti,koji cak izvikuju`Heil Hitler`,moramo se angazirati".
Pocetkom pedesetih godina Lindgren je sudjelovala i u raspravi o samohranim majkama na svedskom radiju.Ona sama bila je samohrana majka,no to nitko nije znao sve do njezine 70.godine,osim obitelji.Astrid Lindgren je zatrudnjela kad joj je bilo samo 19 s covjekom koji je bio 30 godina stariji od nje.No kad joj je ponudio brak,odbila je.U radijskoj emisiji prisjetila se i tih vremena.
"Ne smijete kriviti majku,jer ce se ta krivnja kasnije prenijeti i na dijete.Lako je okriviti neudanu majku,ali se nikada ne krivi neozenjeni otac.Ako djeca odrastaju u okruzenju punom ljubavi,i kad odrastu,s ljubavlju ce se odnositi prema ostalima,a ako kao odrasli budu na poziciji moci,svi cemo od toga imati koristi",rekla je tada Astrid Lindgren.
Prozivjela je oba svjetska rata,a prvog dana Drugog svjetskog rata pocela je pisati dnevnik koji je vodila sve do kraja rata.U njezinu arhivu u Stockholmu cuva se 15 dnevnika,no oni nisu dostupni javnosti.
"Danas sam zapocela raditi na necemu toLiko tajnom da se cak ni ovdje ne usudjujem o tome pisati",zapisala je,medju ostalim,u svoj ratni dnevnik.Astrid Lindgren dobivala je mnogo pisama od vojnika sa svedske granice pa je prije vecine Svedjana bila jako dobro upucena u to sto se dogadja u Europi,unatoc cenzuri.
Jos jedna velika polemika koja se vodila oko Astrid Lindgren bila je ona vezana uz Nobelovu nagradu.Naime,ta je spisateljica jedanput bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir,a cak nekoiko puta za knjizevnog Nobela.Zvuci upravo nevjerojatno da jedna od najprevodjenijih autorica na svijetu nije nikad dobila Nobelovu nagradu za knjizevnost.O tome se u Svedskoj i izvan nje naveliko raspravljalo,no na neki konkretniji odgovor trebat ce jos dosta cekati.Naime,tek ce se za kojih 40 godina,kad se otvore arhivi Svedske akademije znanosti u Stockholmu koja odlucuje o laureatima Nobelovih nagrada,saznati zasto Astrid Lindgren nikad nije dobila nijednu Nobelovu nagradu.Prema rijecima voditeljice njezina arhiva u Nacionalnoj knjiznici,pisci za djecu ne mogu dobiti Nobelovu nagradu za knjizevnost,jer je Nobelova nagrada za odrasle(!?).
("Vjesnik")

- 11:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 07.01.2008.

Nela Erzisnik

...Nasmijavala sam kao estradna komicarka publiku,one male ljude koji su bas zato i dosli da pobjegnu od necega sto ih je mucilo i tistilo,da im ja makar zakratko uveselim zivot.Cesto sam se i sama smijala s njima,ali vrlo je tesko opisati i objasniti da se ja,zaduzena za smijeh onih koji su taj smijeh unaprijed platili,smijem cak vise od njih,kao da sam i ja platila sama sebi.Jednostavno bi se za vrijeme nekog moga nastupa dogadjalo u atmosferi nesto za sto ja ne mogu reci da sam to ja umjetno stvarala,ali sam se poistovjetila s onim stotinama ili tisucama potreba i zelja
za smijehom,i to je bilo ono nevjerojatno.Misljenja sam da komicari,dakako oni voljeni i zeljeni,dozivljavaju neopisive trenutke ushita kojemu jednostavno-ravno nije nista.Jer nasmijati drugog covjeka,podariti mu smijeh,to je veliki dar svevisnje Bozje sile covjeku kao neki univerzalni lijek za one tegobe koje se ne mogu lijeciti ni fizikom ni kemijom.I lijececi druge,zacijelo sam lijecila i sebe samu...
(Nela Erzisnik-"MOJA TRI ZIVOTA")

- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ASTRID LINDGREN-ZIVOT JE IGRA-1

Kada je prije ravno 100 godina,14.studenoga 1907.u obitelj Ericsson stigla prinova,djevojcica Astrid Anna Emilia Ericsson,nitko nije ni slutio da je rodjena jedna od najvecih djecjih knjizevnica u povijesti.No u sredini u kojoj je rasla nije to bilo tesko postati.Romanticno imanje Näs,nedaleko od mjestasca Vimmerbyja u Svedskoj,mjesto je gdje se masta nadarena djeteta moze uzdici do neslucenih visina.Priroda koja je okruzivala malenu Astrid na caroban je nacin utjecala na njezinu viziju svijeta,dajuci joj snazan osjecaj slobode i nesputanosti.Istodobno,obitelj joj je pruzala sigurno utociste i bila mjestom gdje je djevojcica ucila sto znaci bezvremenska i bezuvjetna ljubav.Njezin je otac Samuel August imao samo 13 godina kada se zaljubio u njezinu majku Hannu,tada 9-godisnjakinju.Ljubav je trajala i trajala,a 17 godina od tog sudbonosnog susreta par se vjencao.Mala je Astrid bila drugo od njihovo cetvero djece.
Godine 1911.Astrid je dobila prvu knjigu."Kad sam bila dijete,knjige su bile rijetkost i dobivali ste jednu godisnje.A prvu koju sam dobila bila je
`Snjeguljicin bozicni kalendar 1911`.Na naslovnici je bila mala Snjeguljica s dugom crnom kosom i malim crvenim sesirom i meni se cinila prekrasnom.Unutra su prekrasne price,mislila sam dalje.Imala sam tu knjigu i naucila je do posljednje rijeci,doista sa srcem",opisala je svoje prvo knjisko iskustvo.
U skolu je krenula 1914.godine,a sest godina poslije iznenada je shvatila da je vrijeme djetinjstva nepovratno proslo."Sjecam se kako je strasno bilo kada sam otkrila da se vise ne mogu igrati.Sjecam se posve jasno.Uvijek smo se igrali sa svecenikovom unukom kada bi dosla u Näs tijekom
praznika.No jednoga ljeta kad je stigla te smo se poceli igrati na uobicajen nacin,shvatili smo da to vise nije moguce.Bio je to glupav i tuzan osjecaj,jer sto bismo mogli raditi ako se ne igramo?Imali smo 12,13 godina i djetinjstvo je bilo gotovo",sjetno se spominje.Godine 1923.zavrsava osnovno obrazovanje,a i ocjene pokazuju da joj je najomiljeniji predmet bio materinski jezik.
PIPI ZA OZDRAVLJENJE
Do selidbe u Stockholm 1926.godine radi kao lektorica i izvjestiteljica s lokalnih priredbi u mjesnim novinama.Njezin pak gradski zivot,zapocinje rodjenjem sina Larsa,ali kako ga nije mogla sama odgajati,jer je istodobno i studirala,dala ga je u udomiteljsku obitelj u Copenhagenu.Cetiri godine poslie Lasseova udomiteljica obolijeva a Astrid sina odvodi svojim roditeljima u Näs,a godinu poslije udaje se za svoga sefa u tvrtki KAK,
Sturea Lindgrena,te njezin sin Lars napokon pocinje zivjeti s njome."Nije bila od onih majki koje samo sjede u parku na klupi i gledaju svoju djecu u igri.I sama se zeljela igrati i vjerujem da ju je to zabavljalo jednako kao i mene",opisao je svoj odnos s majkom Lars u jednom inteviewu godinama poslije.
"Kada sam dobila djecu,shvatila sam kako sam jos jako zaigrana.I zelim da svi tuzni tinejdzeri znaju:Moze postati opet zabavno.Oh,kako smo se igrali!Odlazili smo u Karlberg`s Park gdje bilo divna drveca za penjanje te bi se penjali i penjali.Jednom kada smo se sklizali niz Karlbergov kanal straga mi se poderala haljina.Sjecam se kako se
Lasse previjao od smijeha na putu kuci.A to je cinio hodajuci tik iza mene kako se poderotina ne bi vidjela",opisuje svoju zaigranost Astrid Lindgren.
Godine 1934.radja kci Karin i,iako je i do tada uz redovne poslove u tiskovinama objavljivala uglavnom bozicne price,taj je trenutak bio prijeloman u njezinu zivotu.Naime,upravo je Karin,maste razuzdane kao u majke,"zasluzna"za radjanje jedne od najpoznatijih literarnih djecjih junakinja-Pipi Duge Carape.Kada je 1941.godine oboljela od upale pluca,dosjetila se toga neobicna imena i trazila od majke da osmisli lik i prica joj price o njoj na bolesnickome uzglavlju.Tako su nastale neobicne avanture pjegaste crvenokose djevojcice s carapama do iznad koljena, koja zivi s majmunom i konjem."Ime je bilo toliko ludo da su i price morale biti takve",rekla je poslije Karin.Nezgodan pad i jednotjedni boravak u krevetu 1944.godine bio je prigoda za Astrid Lindgren da napokon zapise price o Pipi.Bio je to dar Karin za 10.rodjendan,a kopiju je poslala i izdavacu Boniersu,koji je rukopis odbio.No sljedece je godine,s ponesto obnovljenim materijalom,pobijedila na natjecaju izdavacke kuce Raben&Sjögren.Pipi je izazvala sjajne reakcije i kritike i publike.Izdanje je rasprodano,ponovno tiskano,i opet rasprodano...
Dvije godine poslije zaposljava se kao urednica djecjih izdanja u Raben&Sjögren gdje radi do umirovljenja 1970.U medjuvremenu,a i poslije nastaju brojni novi likovi u vise od 120 knjiga prevedenih na gotovo 80 jezika,a na veselje i malih i velikih.Od detektiva Billa Bergsona i djece iz Bullerbyja do Mija ili"Karlssona na krovu"koji je 1955.dozivio golemu popularnost u ondasnjemu Sovjetskome Savezu.U 60-ak izdanja rasprodano je vise od 10 milijuna primjeraka.Ljudima u centraliziranom i cenzorskome Sovjetskom Savezu lik debela muskarca u najboljim godinama s propelerom na straznjici koji se davi o krofnama svidio se do te mjere da su u to doba,prema Borisu Pankinu,ambasadoru u Stockholmu,u vecini sovjetskih domova bile obvezne dvije knjige-"Biblija"i"Karlsson na krovu"...
("Vjesnik")

- 12:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ZASTO MAMA PIPI DUGE CARAPE NIKAD NIJE POSTALA NOBELOVKA-1

Astrid Lindgren(1907.-2002.),slavna mama Pipi Duge Carape,bila je mnogo vise od najprodavanije autorice djecjih knjiga na svijetu.Ta je spisateljica,kojoj je protekli tjedan u rodnom Vimmerbyju i u cijeloj Svedskoj priredjena velicanstvena proslava stogodisnjiice rodjenja,bila i vazna kreatorica javnog mnijenja u svojoj zemlji te osoba koja je utjecala na velike promjene u svedskim zakonima.
Prica o Astrid Lindgren,rodjenoj Astrid Anna Emilia Ericsson,moze upravo zbog razlicitih podrucja u kojima je djelovala,poceti bilo gdje.Ipak,jedno od najiscrpnijih i najzanimljivijih vrela o njezinu zivotu i radu je Nacionalna knjiznica Svedske u Stockholmu u kojoj se cuva Arhiv Astrid Lindgren.Arhiv je prije dvije godine uvrsten na Unescovu listu svjetske kulturne bastine,a ujedno je najveca pismohrana koja postoji o nekom Svedjaninu.O toj vrijednoj gradji skrbi Lena Törnqvist,voditeljica Arhiva i clanica Vijeca Drustva"Astrid Lindgren".Arhiv obuhvaca 150 metara polica na kojima se cuva izmedju 50000 i 75000 pisama.Astrid Lindgren je,naime,primala oko 150 pisama na tjedan i,sto je vrlo zanimljivo,osobno je odgovarala na vecinu njih.Koliko je bila omiljena,svjedoci i podatak da je za svoj 90.rodjendan dobila 14 vreca cestitki.
Pokazujuci nam izlozbu priredjenu u cast Astrid Lindgren,Lena Törnqvist ispricala nam je zanimljivu pricu o spisateljici koja je napisala vise od 80 knjiga,prevedenih na 90 jezika.
Astrid Lindgren obicno se budila u pet ujutro i u krevetu pisala pisma,u osam je vec razgovarala sa svojim izdavacem(radila je za najveceg svedskog nakladnika djecjih knjiga"Raben&Sjögren",koji i danas djeluje u Stockholmu)),a do 13 sati obavljala je ostale poslove.Zatim bi odlazila na posao u izdavacku kucu koja je bila blizu njezina stana,te bi pomagala ostalim piscima i ilustratorima na njihovim knjigama.Svaku vecer pisala je jos dvadesetak pisama i uza sve to pronalazila je vremena i za vlastita mala zadovoljstva.Voljela je odlaziti na koncerte klasicne glazbe(Mozart joj je bio omiljeni autor),a rado je posjecivala i kina i kazalista.Rado se druzila i s prijateljima,a svake je subote k sebi pozivala svoju obitelj.Nacionalna knjiznica ovom je izlozbom zeljela pokazati kakav je utjecaj Astrid Lindgren imala na svedsko drustvo potkraj 20.stoljeca,i to kroz cetiri glave teme spisateljicinog javnog angazmana.Jedna od njih je i slavna debata Astrid Lindgren s ministrom financija Gunnarom Strängom 1975.godine,koja je potaknula pitanje visokih svedskih poreza,a Lindgren ucinila javnom licnoscu.
Naime,kad je spisateljica saznala da mora platiti 102 posto poreza, rekla je kako to nije moguce te da ce rado platiti 70 ili 80 posto,ali da je 102 posto previse.Odlucna u svom stavu,poslala je pismo ministru financija u kojem mu je porucila da bude razuman i da promijeni tu odluku.No,on joj je odgovorio kako si ona to moze priustiti s obzirom na svoje bogatstvo te da mora platiti porez.Spisateljicu je jako naljutila Strängomova arogancija,pa je odmah napisala bajku o vjestici Pomperipossi koja se isto tako naljutila jer je morala platiti veliki porez.Prica se jako svidjela novinarima i ubrzo je objavljena u najvecim svedskim dnevnim novinama,i to bas onoga dana kad se u parlamentu raspravljalo o proracunu.U Svedskoj je nakon toga pokrenuta velika rasprava koja se prosirila i na inozemstvo jer su svedski zakoni bili na losem glasu.
Astrid Lindgren je tada rekla:"Politicki sam osvijestena,uvijek sam glasala za socijaldemokrate,ali necu i ove godine".Svedski premijer odmah je shvatio da ce to biti katastrofa za njih,i zaista,nakon 44 godine vladavine socijaldemokrata uslijedila je smjena vlasti,a Lindgren je bila jedna pod najzasluznijih za to.Kad je 1970.otisla u mirovinu,veselila se mirnom zivotu,pisanju knjiga i boravku u svom ljetnikovcu,ali je tim angazmanom zapravo pocela novu karijeru.
Knjizevnica je pomogla i jednom mladom bracnom paru iz Estonije koji je prvo prebjegao u Finsku,a zatim u Svedsku,ali je dvogodisnja kci ostala s bakom u Estoniji.Majka je na sve nacine pokusavala dovesti dijete u Svedsku,cak je i kampirala ispred sovjetskog veleposlanstva u Stockholmu,no djevojcica nikako nije mogla dobiti dozvolu da izadje iz Sovjetskog Saveza.Kada je saznala za taj slucaj,Astrid Lindgren je odmah potegnula svoje veze,a potrudila se i napisati pismo sovjetskom predsjedniku Mihailu Gorbacovu.Djevojcica je nakon dva tjedna bila u Stockholmu i jos danas zivi u Svedskoj...
("Vjesnik")

- 11:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

TOPLA SVJETLOST BAJKOVITOG SJEVERA

OD STOCKHOLMA DO VIMMERBYJA,BAJKOVITOG MJESTA U KOJEMU JE PRIJE 100 GODINA RODJENA NAJPOPULARNIJA DJECJA SPISATELJICA

...Stanovnici Vimmerbyja,mjestasca u provinciji Smĺland,inace poznatoj po staklu,priredili su svojoj Astrid za njezin rodjendan 14.studenoga veliku proslavu.Festa je pocela vec rano ujutro na glavnom trgu,a zavrsila uvecer dugom povorkom ljudi koji su u rukama nosili zapaljene baklje,od farme u Näsu,na kojoj je Astrid Lindgren odrasla,do sredista mjesta.Farma na kojoj je Astrid Lindgren zivjela do svoje 20.godine(kad je otisla u Stockholm)imala je veliki utjecaj na price sto ih je kasnije pisala.Ovdje su zaceti njezini literarni junaci,tu je i"drvo limunade"na koje se verala nestasna Astrid kad je bila klinka,a kasnije,u knjizi,i njezina Pipi.Mnoge igre iz svog djetinjstva,ta je spisateljica prenijela u svoje knjige.
Rodni dom Astrid Lindgren danas izgleda gotovo jednako kao nekad i fantastican je osjecaj kad udjete u njega.
Kuca je drvena i obojena u crveno,a uz nju rastu ruze koje izgledaju nestvarno lijepo pod snijegom.Od starog pokucstva,kojim su se koristila tri narastaja Lindgrenovih,sacuvani su stol i stolci,stara pec,posudje,pegla,nesto sto je vjerojatno sluzilo kao tavica,drvena lopata za stavljanje kruha u pec,vjesalica napravljena od kravljih rogova,
stari sesir okacen na njoj...Astrid se bojala spavati sama jer je mislila da ce iz velikog ogledala u spavacoj sobi iskociti djavao,pa je znala spavati s ocem u velikom krevetu.U kuci je i pijanino.No Astrrid nije voljela satove glazbe pa je smisljala razlicite nacine kako da ih izbjegne.Tako je jadanput,nakon sto je punih 20 minuta visila naopacke sa stabla blizu kuce,dosla majci i rekla joj da je boli glava i da ne moze nista.
Kuca je danas u privatnom vlasnistvu,prizemlje se pokazuje posjetiteljima,a na katu zive tri kceri brata Astrid Lindgren.I citav Vimmerby izgleda pomalo bajkovito,sa svojim sarenim kucama-roza,oker,narancastim,zutim i bijelim,a taj dojam pojacava snjezni ugodjaj i bozicno ozracje koje se ovdje vec naveliko osjeca...

KAO DA U STANU I DANDANAS ZIVI...
Jedna od najvecih atrakcija u Stockholmu je stan Astrid Lindgren koji nije otvoren za javnost premda ga spisateljicina kci Karin ponekad pokazuje ljudima.Dakako,bilo je ideja da se od stana napravi muzej,ali obitelj ga nije zeljela komercijalizirati.A mi smo bili medju onima koji su imali srecu vidjeti ga.
U tom je lijepom cetverosobnom stanu Astrid Lindgren zivjela od 1941.godine,no on nikad nije bio u njezinu vlasnistvu(u to je vrijeme bio uobicajeno da se stanovi ne kupuju vec unajmljuju).Strani novinari cesto su stoga postavljali pitanje zasto Astrid Lindgren nije,s obzirom na svoje bogatstvo,imala veliku kucu na ladanju,a ne unajmljeni stan u Stockholmu.No,poznatoj se knjizevnici taj stan jako svidio.
Kad udjete u njen stockholmski dom,na cijim ulaznim vratima jos stoji plocica s imenom Astrid Lindgren,imate dojam da ona u njemu zivi i dandanas.Dnevnim boravkom dominira veliki ovalni stol na kojem je postavljen bijeli stolnjak i vaza s cvijecem.U kuhinji je izvadjeno posudje iz ormarica,u kanti za smece otpatci,a stroj za pranje rublja pun je vesa,bas kao da tu netko zivi.U radnoj sobi nemarno su svuda naokolo poslagani papiri,slike i knjige,
kojih je prepuna kuca i koje nas podsjecaju koliko je najomiljenija autorica djecjih knjiga na svijetu voljela citati i pisati...
("Vjesnik")

- 10:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 05.01.2008.

Oliver Dragojevic-CESARICA

Zlatni konci litnje zore
dosli su u njene dvore
da bi moju jubav budili
Svitlo nek` joj ljubi lice
svitlo ka u cesarice
kad je ja ne mogu jubiti

Zlatna mreza njenog tila
dusu mi je uvatila
da je baci nazad u more
Svake noci prije zore
dolazin u njene dvore
bile dvore moje pokore

Cilega zivota ja san tija samo nju
da do njenog srca nadjem put
cilega zivota moje tilo je bez nje
ka cvice bez vode.
(Zlatan Stipisic Gibonni)

- 12:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Hector Berlioz

Sto je netko veci umjetnik,to vise mora trpjeti zbog toga;sto su njegova djela obiljezenija novostima i velicinom,to ga stroze moraju kazniti posljedice njegova rada;sto je polet njegovih misli visi i brzi,to je manje na dohvatu slabijih ociju mnostva.

- 12:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Goran Paskaljevic

Lepota filma po meni ogleda se u njegovoj bliskosti zivotu.A da bi verno oslikao zivot on mora da se koristi metaforom,bas kao i poezija.

- 12:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 04.01.2008.

Gibonni-OPROSTI

Malo je rec`da se prelija pjat
kad se vonj od nevoje u zraku cuti
ja ne idem lec`da ne osjetim led
sa tvoje strane postelje di mucis

Di svako drzi svoju stranu
i ponosa i gluposti
moglo bi bit`da je lakse umrit`
nego judima rec`oprosti

Ja te ne mogu nac`takvu kakvu te znam
i to sta hoces od mene ja ne razumin
i ovo ovde nisi ti,ni ovo ovde nisan ja
to su neki furesti,bisni judi

Oh,Boze da mi te prominit`
ili tebe ili sebe,isto je
moglo bi bit`da je lakse umrit`
nego judima rec`oprosti

Say,say to each other I`m sorry

- 15:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Stjepan Mesic,bivsi HDZ-ovac

...Otvarao sam mnoge znacajne teme,od korupcije do ratnog profiterstva,koje bi svakome tko se bavi politikom trebale biti vazne.No,nitko se za njih nije uhvatio.Govorilo se o crvenima i crnima,iako je besmisleno govoriti o tome tko je crveni a tko crni.
Uostalom,danas najvise clanova nekadasnjeg Saveza komunista ima u HDZ-u,koji je najveca stranka.Bio sam u toj stranci,pa dobro znam koliko ih je unutra...
("Radio 101")

- 15:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vice"U"Vukojevic-RAPEMAN!

VICE VUKOJEVIC:SILOVANJE MI JE SMJESTILA UDBA

...Slucaj je,kazete,ponovo aktualiziran prosle godine nakon vaseg svjedocenja u Munchenu.Zasto?
-Odmah nakon povratka u Hrvatsku bilo mi je navijesteno da ce Udba uzvratiti udarac.Tako je i bilo.Vec nakon nekoliko dana krenula je medijska hajka protiv mene,a potpredsjednik Sabora Vesna Pusic zatrazila je da budem suspendiran na Ustavnom sudu do okoncanja sudskog postupka zbog navodnog silovanja,premda taj postupak nitko nikad nije ni pokrenuo.Jedino je Dobroslav Paraga na temelju pisanja Ferala i Nacionala podnio kaznenu prijavu protiv mene.Zeljko Peratovic na blogu pise da je Pusicku aktivirao Mesic kako bi ublazio tadasnje nezgodne medijske izvjestaje u Munchenu i odluku njemackog pravosudja da raspise medjunarodnu tjeralicu za Perkovicem.A Vesna Pusic ima osobni animozitet prema meni,jer me smatra odgovornim sto se spomenuta komisija otkrila da je njezin djed Danko Andjelinovic odrzavao kontakte s vodjama cetnickog pokreta u Dalmaciji,dok je njegov sin,a Pusickin stric Vuk Andjelinovic bio pripadnik jedinice,11.dalmatinske brigade,koja je pocinila pokolj nad hrvatskim vojnicima i civilima na Kocevskom rogu.Ona me smatrala odgovornim i sto je u javnost izasla informacija da je Grga Andjelinovic,brat njezina djeda,naredio pokolj hrvatskih demonstranata 5.prosinca 1918.na Trgu bana Jelacica u Zagrebu.Na kraju,njezin otac Eugen Pusic bio je visoki duznosnik u vlasti grada Zagreba i Hrvatske nakon Drugog svjetskog rata,dakle u vrijeme najgorih progona komunistickih vlasti...
("Vecernji list")

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vesna Pusic,predsjednica Hrvatske narodne stranke

...Sokirali ste javnost tvrdnjom da je Hrvatskoj mjesto u istocnom bloku?Otkud takav zaokret u stavovima?
-Navikla sam na to da moja tendencija da vidim dva,tri koraka unaprijed najprije izaziva sokove,a onda postane opce mjesto.Kada sam govorila da je EU nas povijesni i politicki prostor,bilo je raznih reakcija,a onda je to postalo opce mjesto.Hrvatska prakticno vec jest u EU,pregovore cemo zavrsiti kroz godinu i pol do dvije.Dakle,to nije alternativa EU,to je odgovor na pitanje,sto nakon ulaska u EU.Koje su nase mogucnosti?Svaka zemlja treba sagledati svoje komparativne prednosti i potencijalnu sansu da ima veci znacaj,utjecaj i rezultat od svoje velicine.Kroz dvadesetak godina smo stekli tranzicijska znanja koja nitko drugi nema.Ono sto znaju Nizozemci i Danci sigurno je ispred nas,ali je vrlo tesko primijeniti u tranzicijskim zemljama,od izgradnje infrastrukture do toga kako se to reflektira da katastar i zemljisne knjige,sto raditi sa socijalnom politikom,u koje zamke se moze upasti do izgradnje institucija drzave.To smo mi iskustvom vlastite koze skupo platili i imamo danas ljude koji razumiju procese izgradnje institucija po standardima EU-a.Znamo i pogreske i probleme,znamo kako graditi auto-cestu u nasim financijskim uvjetima,znamo prednosti i nedostatke regionalne suradnje.Nije rijec o tome,kao sto sam vidjela u komentarima,da cemo prodavati svoju`bofl`robu na istok,u tome mi nismo konkurencija,ali u znanjima koja smo stekli svakako jesmo.

Koja su to znanja koja bi koristila zemljama na istoku?
-Kako u uvjetima niskokreditnog rejtinga,postkonfliktne drzave,dobiti model financiranja za velike infrastrukturne projekte i sto nam to donosi?Kako pregovarati s EU-om?Koji su preduvjeti,koje sluzbe trebaju,a koje ne trebaju?Nema vise utjecaja zemlje velicine Hrvatske na temelju nametanja.Mi se vise nikome ne moze nametnuti,a nasa je golema prednost sto nismo ni za koga opasni u smislu ugrozavanja sigurnosti bilo koje zemlje u okruzenju.
Nasa je sansa da izgradimo jos bolje odnose sa zemljama u regiji.Ne smatram da je nasa regija bivsa Jugoslavija minus Slovenija plus Albanija,nego smatram da nasa regija seze do Crnog mora i da svoja iskustva i znanja mozemo prodati cijeloj toj regiji.Sama cinjenica da smo prisutni u tim zemljama potencijalno nas cini atraktivnijima i za njihove i za nase investicije.Ako mozemo biti znacajan faktor u stabiliziranju i napretku tih zemalja,onda nasa vaznost u EU prelazi nasu velicinu i to mora biti cilj svake vanjske politike.

Hocete reci da bismo bili zanimljivi EU samo kao takvi?
-Da,od nas ce imati koristi ako imamo ulogu koja prelazi nasu snagu s obzirom na broj stanovnika,povrsinu i ekonomsku snagu.Samo tako mozemo dati doprinos buducnosti EU-a kao nova clanica...
("Vjesnik")

- 14:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Logorasi tuze Federaciju BiH(kao pravnu sljednicu Hrvatskog vijeca obrane)i Hrvatsku!

Udruzenje logorasa grada Mostara tuzit ce Federaciju BiH,kao pravnu sljednicu HVO-a,kako bi dobilo financijsku naknadu za dane provedene u logorima bivse Herceg-Bosne.
Na popisu tuzenih nalazi se i Republika Hrvatska,koja je potpisivala posebne sporazume o posebnim odnosima s Herceg-Bosnom,tvrdi advokat bosnjackih logorasa Josip Sladic.
"Time se automatski involvirala u taj problem i to predstavlja i njenu suodgovornost.Neki ljudi su bili i na teritoriji Republike Hrvatske i tu je Hrvatska iskljucivo odgovorna.Ima ljudi koji su,nazalost,bili u tim logorima HVO-a,gdje je,po meni,hrvatska drzava suodgovorna",utvrdio je Sladic za Radio Slobodna Evropa.
On je naveo da ce tuzbe biti adresirane na domace pravosudne institucije,ali ne iskljucuju mogucnost,ukoliko bude potrebno,da pokrenu sudski proces i kod Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

- 13:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ante Tomic-ZA SAKU PFENIGA

Cackati uho kljucem od mercedesa i razmetljivo cascavati dangube u gostionici bili su znakom uspjeha u selu u kojem sam odrastao.Solidan svapski stroj parkiran pred vratima i lijencine koje za tvoj novac piju unutra covjeka su cinili boljim i pametnijim,slobodnim da pjeva,vice,cak grdi i vrijedja druge ili-ovo prije svega-zamorno propovijeda o tome kako je u Njemackoj,brajo moj,sve pod konac,od salame do prometne signalizacije,pa il`se pokloni,il`se ukloni.U gostionici o Bozicu,Uskrsu ili Velikoj Gospi,odslusao sam bezbroj takvih prica i bezbroj seminara o vjecnoj temi kako ishoditi njemacku radnu dozvolu.U takvim prigodama svak bi sutio i slusao pa makar ga teme i ne zanimale,kako je vec pristojno sutjeti kada govori onaj sto ti je platio gemist.
U svemu ovome najzanimljiviji je taj hranidbeni-ili bi mozda ispravnije bilo kazati pojidbeni-lanac izmedju onih sto su castili i onih koji su bivali casceni.Jer,oni sto su dosli iz bijeloga svijeta i velikodusno vadili sveznjeve tvrde valute,kvalitetnih novcanica koje nisu trunule od inflacije,zapravo su i sami nekoc bili u onoj drugoj kategoriji,
nikogovici koji su cekali da se pojavi netko pa da ih ponudi casom vina.Tako je bilo sve dok se jednoga dana nisu postidjeli da im drugi placaju racune u birtiji,ili im se jednostavno vise nije dalo slusati zenina zvocanja kako su nesposobni,pa bi i oni,stazama gastarbajterske revolucije,otperjali preko granice.I onda-sada dolazi najljepsi dio price-kada bi se bivsi seoski besposlicar i niskoristi napokon tamo negdje u Svabiji smjestio i zaposlio,
stao lijepo zaradjivati i sa suzom u oku glacati i preslagivati novcanice kao djevojka miraz,sve sto je zelio s tim parama napraviti jest da se ponovo nadje u krcmi u svome selu pa da svim onim jadnicima sto su ostali u domaji,i Mati,i Stipi,i Juri i Anti plati koliko mogu popit,pa da im onda svima skupa odrzi jednu vatrenu prodiku o tome kako je u Njemackoj,brajo moj,sve pod konac,od salame do prometne signalizacije,pa il`se pokloni,il`se ukloni.
Zvuci besmisleno?Besmisleno je i bilo.Jer,ako bolje pogledamo,sto je ostalo od nebrojenih gastarbajterskih pustolovina u nekoliko desetljeca ovoga fenomena medju Hrvatima?Smijesne rijeci,kao sto su GETRIBA,
GEDORA,CVIKCANGE,BORMASINE I SASIJA,mnostvo nerazumno golemih kuca po nasoj Zagori i ruzinave olupine automobila na poljima zaraslim u korov i dracu.I nista vise.Danas,kada se granice visokorazvijenih zemalja sve cesce zatvaraju za dosljake iz pasivnih krajeva Evrope,kada se sretni ksenofobicno zacahuruju pred nesretnima,kada,na posljetku,mozemo obznaniti da je ova pojava blazeno preminula u Gospodinu i napraviti konacni skor koliko nam je ona dobra donijela,mozemo se samo uzasnuti koliko je to sve bilo besmisleno.
Zorom se uzverati na skelu i sve do mraka rintati slusajuci kako se njemacki poslovodja izdire na tebe,a navecer snaps,pivo i pevaljka u zavicajnom klubu,suha hrana i vlazne barake,sav taj jad gastarbajtere cini nalik Indijancima kojima je bijeli covjek prodao vatrenu vodu.Prepadnuti nerazumljivim neonskim natpisima iznad sirokih ulica,oni nikada nisu postali dijelom zajednice u kojoj su se zatekli,za mnoge od njih jedini intimniji kontakt s domorocima bio je placeni sat s gospodjicom s BANHOFA.Pocesto,naravno,njima nije bilo ni dano da postanu bliski sa svojim domacinima:getoizirani u svojim neuvjetnim radnickim naseljima,oni su bili dozivljavani kao mracni Treci svijet,
nedostojniji od najbjednijeg medju Nijemcima.Znamo,uostalom,kako Nijemci znaju biti iskljucivi kada to hoce.No,
cak i unatoc tomu,one vrijednosti o kojima su nasijenci zaneseno pricali u krcmama u svome selu,ta zadivljujuca germanska disciplina,red i rad,sve to oni su samo vidjeli i pokorili se,ali nikada dozivjeli iznutra,sazivjeli se s tom promisljenom prirodom koja je,nakon svakoga izgubljenoga rata,nevjerojatnom brzinom osovljavala zemlju na noge.
I sada,kada mozemo povuci crtu,bez imalo krzmanja mozemo kazati-nasi su tu utakmicu u gostima izgubili.Gdje si bio-nigdje,sto si radio-nista!Gastarbajterski novac,sve te krvavo stecene marke,nestale su u bljesku varljive raskosi,u ruznim,nikada dovrsenim kucama,vrlo se rijetko oplodio,a da i ne govorimo koliko je malo od toga ulozeno u obrazovanje.Djeca gastarbajtera,oni klinci s kojima sam odrastao,a koje pamtim po vojnickim vjetrovkama s crno-crveno-zutom zastavicom na rukavu,koji su me velikodusno castili zetonima za fliper i na tjelesni dolazili u novcijatim dresovima BAYERNA iz Munchena,s lijepim koznim balunima koje sam i sam nabijao,
danas su u istoj onoj situaciji u kojoj su bili njihovi ocevi sredinom sezdesetih.I oni sami mogu biti tek gastarbajteri,
samo sto je njima sada ta mogucnost uskracena.Bolno ih je vidjeti kako mracno sute u kutu gostionice,uvrijedjeni kao da im je napravljena nekakva golema nepravda.U cijelom selu ne mozes naci dva jamca za kredit pa da ga okrenes naglavce.
A vise od svega rastuzuje vas kada vidite umirovljenoga gastarbajtera.Ti krepki muskarci koje ja iz djetinjstva pamtim kao fizionomije iz narodnih pjesama,junaci koji su dizali Njemacku iz rusevina sada su sami napola rusevine,prerano ostarjeli i klimavi.Desetljeca kulucenja zavrsila su vrlo nelijepom starosti s baustelskom kostoboljom,probave unistene pastetama.Tek su njihovi mercedesi ostali dobro uscuvani,i to mi se doima kao vrhunac cinizma:to da su ti solidni svapski strojevi prakticno neunistivi.
(Ante Tomic-"SMOTRA FOLKLORA")

- 13:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.01.2008.

DJ Krmak-SVIDJAM SE I MOMKU TVOM

Nasli smo se,nasli u tudjini
na istoj smo talasnoj duzini
nasli smo se,uspjela bi veza
ali ima nesto sto nas zeza

Ja sam bas po ukusu tvom
ti si prava po ukusu mom
al`smo u problemu joj
svidjam se i momku tvom
al`smo u problemu joj,joj,joj
zeli me i momak tvoj

Ljubismo se vatreno i malo
vrebao nas pa mu se dopalo
zelio bi da mijenja djevojku
on bi htjeo sa nama u trojku

Ja sam bas po ukusu tvom
ti si prava po ukusu mom
al`smo u problemu joj
svidjam se i momku tvom
al`smo u problemu joj,joj,joj
zeli me i momak tvoj.


DJ Krmak u stampi/tisku:
...Trazim krmacu svog zivota...
...Zene me stipkaju za guzu...
...Pjevam cijeli zivot,radim to sto radim.Jednostavno sam dosao do nekog psiholoskog zakljucka da bi naciju trebalo da iziritiram.Razmisljao sam dugo sta da uradim...

Brojni Internet-forumi o zivotu i (ne)delu ovog umetnika:
...Krmcino,dokle ti mislis tako!?...
...Krmak je zakon!...
...Mijenjamo Miroslava Lajcaka za Krmka i vise u Bosni nema problema!...
...Znam ga ja odlicno,isla sam sa njim u skolu.Sejtan je to ljudi,sejtan!...
...Ko nam naseg Krmka dirne,smesta je najeb`o!On je ZAKON DIJASPORE!...

- 14:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Likovi Karadzica i Mladica na etiketi vina!

U australskim trgovinama odnedavno se pojavilo vino na cijoj etiketi su likovi dvojice najtrazenijih ratnih zlocinaca s podrucja bivse Jugoslavije:Ratka Mladica i Radovana Karadzica,otkrio je list The Advertiser iz Adelaidea.
Naime,na policama supermarketa Omega Foods u juznoaustralskom gradu Hindmarshu pojavile su se boce s likovima dvojice bivsih vodja bosanskih Srba,a prema pisanju Advertisera,vino se odlicno prodaje i ne pada im na pamet povuci ga zbog necije uvrijedjenosti.
Medju prvima je reagirao australski Hrvat Marijan Glamocak,clan Odbora za istinu o ratu kojeg su osnovali nasi sunarodnjaci u Australiji,koji je od distributera zatrazio uklanjanje spornog vina s polica.
-Moji rodjaci su poginuli zbog njihovog terora i zato je smijesno stavljati likove Mladica i Karadzica na vinske etikete-kazao je Glamocak za Advertiser,dodajuci da bi ovakav potez mogao dovesti do ugrozavanja odnosa izmedju Srba s jedne,te Hrvata i Bosnjaka s druge strane.
Kako su potvrdili u Omega Foods,proizvodjac vina je vinarija Ellisile Estates iz Novog Juznog Walesa,medjutim ni oni nisu stavili etiketu,nego neimenovani distributer iz Melbournea.Da stvar bude zanimljivija,vinarije Ellisile nema ni u jednom registru australskih vinarija,pa je vjerojatno rijec o vrlo malom proizvodjacu.
-Ne zaboravimo:Karadzic i Mladic su medju najtrazenijim ratnim zlocincima na svijetu,a sada ih netko na ovaj nacin slavi.Mozda bi sve bilo uzeto znatno ozbiljnije da su na etiketama Osama bin Laden ili Adolf Hitler.Osim toga,jako bi me zanimalo gdje odlazi prihod od prodaje tog vina,mozda i za financiranje njihovog bijega-kaze Marijan Glamocak.
("Jutarnji list")

- 14:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Samo jedan doktor radi na identifikaciji Srebrenicana!

Ni jedna porodica nece ukopati samo jednu kost svojih najblizih,nego ce cekati kompletiranje tijela.Mnogi to nikada nece ni docekati.
Ovako Hajra Catic,predsjednica Udruzenja gradjana"Zene Srebrenice",gleda na uspjehe Medjunarodne komisije za nestale osobe(ICMP)u Tuzli,koja je protekle sedmice objavila da je utvrdjeno 5000 preklapanje analiza DNK sa uzorcima krvi zivih Srebrenicana.
"Jos mnogo vreca kostiju ceka na identifikaciju,a sa 5000 preklapanja za 12 godina ne mogu biti zadovoljna.Jos je mnogo masovnih grobnica za koje se zna,a koje nisu otvorene",kaze Hajra Catic.
Na identifikaciji nestalih u proteklom ratu u BiH radi samo pet forenzicara,dok je za identifikaciju nestalih Srebrenicana,pri ICMP,ovlasten samo jedan doktor.
Predsjednik Udruzenja za trazenje nestalih BiH Ahmet Grahic tvrdi da bi ovaj proces bio ubrzan osnivanjem forenzickog instituta na drzavnom nivou,cime bi"uticaj entitetskih politika bio ogranicen".
"Dok kompleksna drzavna struktura usporava proces pronalaska nestalih,strahujem da pocinioci zlocina onemoguce identifikaciju ubijenih Podrinjaca posipanjem kiselina na kosti.Ako su bili u stanju prekopavati ih,onda je sve za ocekivati",tvrdi Grahic.
Prema statistickim podacima Istrazivacko-dokumentacionog centra Sarajevo,odnosno istrazivanju"Zrtve rata u BiH
1992-1995",od ukupnog broja stradalih Srebrenicana cak je 49,28 posto nestalih.Navedeni podaci odnose se na period do jula 2007.,te ne predstavljaju krajnji ishod stradalih.
("Oslobodjenje")

- 13:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Kako sacuvati dokaze o ratnim zlocinima?

U Hagu su poceli razgovori eksperata o nacinima za skladistenje vise miliona stranica dokaznog materijala i hiljada sati videosnimaka iz sudnice,koji cine arhiv sudova UN sa sudjenja osumnjicenima za ratne zlocine pocinjene na tlu bivse Jugoslavije i u Ruandi.
Savjet bezbjednosti UN je stavio pritisak na oba tribunala da do 2010.godine zavrse rad.Tribunali za ratne zlocine u bivsoj Jugoslaviji i u Ruandi poceli su da razmatraju najbolje nacine za ocuvanje arhiva i ucine ih dostupnim za zrtve i prezivjele u ratovima.
Red eksperata je kljucan za ocuvanje naslijedja oba tribunala i za zrtve,kao i za buducnost medjunarodnog krivicnog prava,rekao je vodja tima strucnjaka Richard Goldstone,bivsi tuzilac u oba tribunala.
Tribunal za ratne zlocine pocinjene na tlu bivse Jugoslavije osudio je 161 osobu i zavrsio je 108 sudjenja.

- 13:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

CETVRTA KOLONIZACIJA NECE PROCI!

Zitelji Srbije obavijesteni su o suglasnosti njenog premijera Vojislava Kostunice i Ferenca Djurcanjija,predsjednika vlade Madjarske,da bi najbolje bilo da"kosovsko pitanje"bude rijeseno sporazumom Beograda i Pristine,kako im je preneseno poslije njihovog nedavnog susreta u Budimpesti.Posebno je pritom naglasena Kostunicina izjava da je Srbija ucinila sve da do kompromisa dodje,ali da su za to"potrebne dvije strane".
OSUDA JAVNOSTI
Do javnosti,medjutim,nije stiglo sto su dvojica premijera susjednih drzava zakljucili u vezi s polozajem Madjara u Vojvodini,o cemu je svakako bilo razgovora,mada bi po spremnosti za kompromis bilo moguce zakljuciti da je to princip koji vazi i za"otvorena pitanja"iz te oblasti.Jedno od njih je nedavna odluka opstine Senta,gdje su Madjari vecinsko stanovnistvo,da"nije u stanju"da prihvati doseljenike.Ona je jednoglasno usvojena(dakle predstavnici svih nacionalnosti su za nju glasali),a predstavlja reakciju na mogucnost da u Senti nadje utociste jedan broj ljudi,
uglavnom Roma,koji ce biti deportovani u okviru sporazuma o readmisiji iz zemalja Evropske unije.
U prvi mah odluka je naisla na osudu sire javnosti uz kvalifikaciju da je rasisticka,cak profasisticka,jer je svedena na otpor naseljavanju Roma.Tesko je osporiti da i od te cinjenice zaziru Sencani,ali nista lakse nije tako tesku ocjenu spojiti sa pitomom varosi na obali mirne,gotovo lijene Tise.Lider Demokratske zajednice vojvodjanskih Madjara(DZVM)Sandor Pal podsjeca da Ustav Republike Srbije zabranjuje nasilno mijenjanje etnicke strukture stanovnistva na podrucjima gdje pripadnici nacionalnih manjina zive u vecem broju.
Pal kaze da medju madjarskim strankama postoji potpuni koncenzus oko toga:"Mi cemo svim diplomatskim metodama inzistirati na postovanju ovog elementarnog ljudskog i manjinskog,stecenog prava i,ako bude potrebno,
doci do svih medjunarodnih instanci do kojih mozemo doprijeti."
Pal je dalje kazao kako ga apsolutno ne interesuje da li su to Srbi,Romi ili ljudi bilo koje trece nacionalnosti,vec jednostavno inzistira na tome da se ljudi vrate tamo odakle su otisli,a ne tamo gdje,navodno,ima praznih kuca!
"Uostalom,ima sasvim dovoljno praznih kuca i juzno od Save i Dunava,pa neka ih nasele tamo".naglasio je Pal,aludirajuci na"popis praznih kuca"koji je obavljala policija po vojvodjanskim mjestima.
POLITIKA SVIH SRPSKIH VLASTI
Uz opasku,koja zvuci kao slogan,"cetvrta kolonizacija nece proci",predsjednik DZVM je u igru ubacio jos jednu dimenziju.Na novu kolonizaciju"necemo pristati ni po koju cijenu,jer smo vidjeli sta su nam dobijele one ranije",
dodao je Pal uz opasku:"To je,inace,politika svih srpskih vlasti,bez obzira na njihova politicka ubjedjenja,i to su vec uradili poslije Prvog i Drugog svjetskog rata,kao i nakon ovih skorasnjih balkanskih ratova,kada su se u Vojvodinu slile dvije trecine od ukupnog broja izbjeglica s prostora SFRJ,tako da definitivno ne namjeravamo da u tome ucestvujemo i cetvrti put",odlucan je Sandor Pal.

ISTI BROJ STANOVNIKA CIJELI VIJEK
U Senti vise od jednog vijeka zivi gotovo nepromijenjeni broj stanovnika,izmedju 25 i 26 hiljada,koji vode racuna o rodnoj kuci pisca Stevana Sremca,njeguju uspomenu na njegovog ujaka Jovana Djordjevica,pisca teksta aktuelne srpske himne"Boze pravde"i utemeljitelja najprije novosadskog Srpskog narodnog pozorista,a potom i Narodnog pozorista u Beogradu.
Iako su,dakle,vecina Madjari,brinu o svojim poznatim sugradjanima Srbima,a to je detalj koji sam dosta govori i pod upitnik stavlja ocjenu o fasizmu.
("Oslobodjenje")

- 13:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 02.01.2008.

Slaven Bilic,izbornik hrvatske nogometne reprezentacije,URBANI TIP

Steve Harris,osnivac,sef i basist legendarnih Iron Maiden je,kao i ostatak banda,veliki navijac West Hama,kluba za koji je svojevremeno uspjesno igrao danasnji hrvatski izbornik Slaven Bilic.U jednom interviewu Slaven je ovako opisao susret sa Steveom:"Sjecam se da mi je nakon jedne domace utakmice suigrac rekao:`Slavene,dodji,netko te zeli upoznati.`Mislio sam da se radi o nekom navijacu koji zeli autogram.Izadjem iz svlacionice,a ispred mene stoji Steve Harris.Drhtao sam kada sam ga ugledao.Medjutim,tada sam vidio da se i on ukocio,najprije izustivsi:
`Moj Boze,Slaven Bilic!`"
Na sluzbenoj web stranici potvrdjena je vijest koja raduje sve regionalne fanove heavy metal zvuka-IRON MAIDEN STIZE 10.KOLOVOZA NA SPLITSKI STADION POLJUD,U SKLOPU SVJETSKE TURNEJE"SOMEWHERE BACK IN TIME-WORLD TOUR 2008".
Hrvatski fanovi su vec najavili docek za ponos i diku!Zastavu dimenzija 100 puta 75 metara razviti ce u cast 50.rodjendana pjevaca Brucea Dickinsona.Torcida,Bad Blue Boysi,Armada,Kohorta&ostali,svaka Vam cast!TAKO SE TO RADI!
Dakle,Zapadni Balkan zna gdje treba biti tog 10.kolovoza.Ta i dva Poljuda bi bila premala sa takvu glazbenu svetkovinu!Jer,Maideni su poput najboljeg starog vina,mozda im cak nikad u visedecenijskoj karijeri nije bolje islo.Upravo rasprodaju,kroz ovu najnoviju turneju,stadione sirom svijeta k`o od sale!
A za Slavena Bilica jos jedna prijatna vjestica,ona o bandu kojeg on najvise voli.Slavene,ali i brojna armijo obozavatelja,Metallica definitivno okoncava rad na vec dvije godine najavljivanom novom albumu.Dolazi nesto potpuno drugacije od"St.Angera"(2003.),tu je i novi producent.Nenadjebivi Lars Ulrich najavljuje novi frontalni iskorak ali i povratak necemu sto je prethodilo cuvenom"Crnom albumu".Slavene,nova Metallica mozda cak i prije nogometnog Eura u Austriji i Svicarskoj!

- 14:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

U pripremi novi Krivicni zakon u Norveskoj-NEMA UTOCISTA RATNIM ZLOCINCIMA

Norveska Vlada predlozila je nove zakonske odredbe protiv genocida,ratnih zlocina i zlocina protiv covjecnosti.
Ministar pravosudja Knut Storberget smatra da ce prijedlog izmjene krivicnog zakona doprinijeti efikasnijem sankcionisanju ove vrste krivicnih djela,kako bi se sprijecilo da Norveska bude mirno utociste za lica koja se gone zbog slicnih djela.
Predlozene zakonske izmjene omogucice da Norveska moze asistirati medjunarodnim krivicnim sudovima i preuzeti te vrste krivicnih gonjenja.Na taj nacin norvesko pravosudje ce moci samo provesti kompletan krivicni postupak za ova krivicna djela i nece morati ustupati ove predmete Medjunarodnom sudu u Hagu.
Takodjer je predlozeno da se za najteze oblike krivicnih djela poveca maksimalna kazna zatvora sa 21 godine,
koliko se do sada moglo izreci u Norveskoj,na 30 godina.
Nove zakonske odredbe imace povratno(retroaktivno)dejstvo,sto znaci da ce se moci voditi krivicni postupak i protiv lica koja su izvrsila neko od pomenutih krivicnih djela prije stupanja na snagu ovog zakona.Medjutim,zbog postojanja zabrane iz clana 97 Ustava,nece se moci izreci strozija kazna od one koja je vazila u momentu izvrsenja krivicnog djela.To znaci,za sve zlocine izvrsene prije stupanja na snagu ovog zakona,moci ce se izreci maksimalna kazna od 21 godine zatvora.
Izmijenjenim zakonom utvrdice se da krivicna odgovornost za djela genocida,zlocini protiv covjecnosti i najtezi oblici drugih ratnih zlocina,nikada ne zastarjeva,ukoliko vec nije nastupila zastara prije stupanja na snagu ovog zakona.U slucaju da je nastupila zastara krivicnog gonjenja prema do tada vazecim zakonskim odredbama,ipak ce se okrivljeni moci izruciti drugim drzavama,kako bi se krivicni postupak mogao tamo provesti.
Zakonskim izmjenama uvodi se i jedno novo krivicno djelo.Ratnim zlocinom ce se smatrati i regrutovanje ili upotreba djece u oruzanim snagama.Rimskim statutom Medjunarodnog krivicnog suda iz 1988.godine,a koji je stupio na snagu 2002.godine,utvrdjena je starosna granica od 15 godina za ucestvovanje djece u oruzanim snagama i u ratnim sukobima.Predlozenom zakonskom izmjenom,u Norveskoj se ta granica povecava na 18 godina starosti,kako bi se maksimalno smanjilo ucesce djece u oruzanim snagama.
Zakonske izmjene nisu mimoisle ni teror i borbu protiv terora,koji je zadnjih desetak godina jedna od najaktuelnijih medjunarodnih tema u svijetu.Mijenja se sama definicija teroristickog djelovanja,tako da odredbe samo pogadjaju one koji pocine ubistvo ili neko drugo ozbiljno djelovanje u cilju stvaranja straha,haosa,kao i ometanja funkcionisanja vlasti.Prijedlog je da se teroristicka aktivnost kaznjava zatvorom od 30 godina i da ovo djelo ne zastarjeva.Posebno ce se krivicno goniti oni koji regrutuju,obucavaju ili javno podsticu druge na teroristicko djelovanje.
Novina se ocekuje i za tzv.krivicna djela mrznje(hatkriminalitet),koja su motivisana etnickom,religioznom ili seksualnom pripadnoscu zrtve,koja ce biti sankcionisana strozijim kaznama.
Novi krivicni zakon ce zamijeniti danasnji krivicni zakon iz 1902.godine.Ocekuje se da ce novi zakon biti usvojen u toku 2008.godine.

- 14:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Uzeir Bukvic-SEVDALINKA U ZEMLJI ROMULA I REMA

Imam srecu pa me za Vjecni grad drze zanimljiva iskustva,draga prijateljstva i fine okolnosti.Jos u godinama pravog egzila,u vrijeme nase izbjeglicke nesigurnosti,jos dok su trajale devedesete bio sam u ovom gradu"na velika vrata"na promociji knjige"Violentate",desetak dana takoreci iz televizije u televiziju,iz novina u novine,s radija na radio,da bih potom ovdje dovrsavao i dokumentarne filmove"Dzeneta"i"Tetovirane duse",a nesto kasnije i dokumentarac o"Bosanskoj ljetnoj skoli u Kristiansundu"".Tako sam se pomalo poceo osjecati gradjaninom Rima.
Srecom pa tada sretoh i divnog drugara,Hrvata iz Zadra,Josipa Duielu,reditelja u Vatikanu,osobu izuzetne finoce i kulture,bez koga,siguran sam,ne bi bilo ni posla kakvog je bilo,niti bi za mene Rim bio to sto jeste i kakvim sam ga poceo upoznavati.
Josip,cujem,nije vise u Rimu,vratio se kao i svaki pomorac u svoju luku,usidrio se u svoj Zadar,gdje prerano trosi
penzionerske dane.Bar mu je lakse,ako mu je lakse,pun je sjecanja i finih uspomena.
U Rimu godinama rimuje i moja sinovica Enisa,jednom sam,cini mi se,rekao da je Rim svezala u cvor.Nema koga ne zna i s kime nije u nekoj vezi.U Rimu je i nasa Mersiha Colakovic,nekadasnja televizijska zvijezda u bivsoj Jugoslaviji,jedno od sigurno najuspjesnijih televizijskih imena iz toga vremena.A konkurencija je bila zestoka.U zemlji gdje je TV voditeljstvo dovedeno do savrsenstva Mersiha radi kao instruktor voditeljima u mocnom RAI-u.Nasa je i to sasvim nasa Talijanka,slobodna novinarka i spisateljica Alda Radaeli,koja je u ratnom Sarajevu prozivjela tri najteze godine,opstajuci na Karitasu,da bi talijanska javnost saznala iz prve,a rekao bih i prave ruke,sta se desava u Bosni i Sarajevu.Ovih dana se upravo bavi idejom da svoju knjigu"Sabur"sa talijanskog prevede i na nas jezik,htjela bi da i nasi znaju i uvjere se u njeno novinarsko i spisateljsko postenje i hrabrost.U Rimu je i nasa mlada slikarka,zapravo slikarska nada,Ruza Djuric,rodom iz Tramosnice kod Gradacca.Vec je skrenula na sebe paznju talijanske likovne javnosti,a to vec puno znaci i obecava.
Teatro de salette je jedan od stotine finih intimnih umjetnickih kutaka u Rimu.Ugodna kamerna scena primjerena za stotinak publike,u vecini kulturnih metropola u Evropi to su veoma omiljena mjesta za pozorisne i muzicke predstave.Nadomak je Vatikana,dakle u srcu Rima,u ulici stvorenoj za intimu;poplocanom kamenom kockom i s cesmom ispred samog teatra.Ubilo se da se ubije ljetnje vece.Kao da je projektant i tog teatra i tog dijela grada i ulice imao u nekoj tajnoj odaji svoje maste nesvjesnu slutnju da ce se tu bas,nekad u zarko rimsko vece pjevati Santiceva balada o Emini i Hajneova"Kraj tanana sadrvana".I eto,desi se i to.Obistini se tajna darovitog Rimljanina-graditelja i u Teatro de Salette pred pomijesanim slusaocima,iz Bosne i Talijanima,pjevalo se i govorilo o sevdahu,o sevdalinki,o tudjini i otudjenima,o sudbini te Bosanske Sijermine djece koja se kao rijetko kada te veceri nisu osjecala napustenom.
Sumnjam da je skoro ovaj Teatar imao slican program.Sa kraja Evrope iz Hamburga dosao je Hamid Ragipovic Besko,pjevac,Sjenicak rodom.Iz Minhena Zerina Cokoja,znam je i pamtim po drugacijoj kajdi.Sevdalinka joj i pristaje i pase.Ima i stasa i glasa.Zeta joj Beska odsad smatram majstorom ove pjesme i pjevanja.Eminu je pjevao kao da je drugovao sa Santicem,s puno dara i emocija.Ne znam sa kog meridijana je stigao Tufo Veletanlic,harmonikas,muzicar od skole i zanata,akademac.Medju prvima je na ovo vece dosao profesor Predrag Matvejevic,Mostarac sa dna kace.Ne ustrucava se i ne zazire od nasih,a zna se gdje mu je mjesto u evropskoj intelektualnoj eliti.On nema taj kompleks.Govorio je Talijanima o nasoj pjesmi,o njenoj zblizavajucoj snazi,o tome odakle je sve dosla i ko je sve prihvatio.Spomenuo je i vezu nekih sevdalinki s dolaskom Jevreja Sefarda u Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo,podsjecajuci da je bas jedna cisto sarajevska zapravo pjesma koju su pjevali Sefardi-"Kad ja podjoh na Bembasu".Te veceri drazesna Zerina Cokoja je Hajneovu,a potom nasu pjesmu"Kraj tanana sadrvana"
najprije izgovorila na njemackom,koji joj je haman kao i maternji jezik,a potom je otpjevala njezno i sjetno kako to njoj i pristaje.Santicevu"Eminu"Mersiha Colakovic,koja inace nije mogla da prikrije zadovoljstvo i uzbudjenost ovom veceri,bojeci se prethodno sigurno da to ne bude jedna od onih kakvih se osobe njenog senzibiliteta i ukusa klone,
govorila je vrlo nadahnuto stihove Santiceve EMINE,koju je potom,rekoh vec,majstorski otpjevao Hamid Ragipovic Besko.Koliko je to bilo moguce u jednoj veceri i predvidjenom trajanju o sevdalinki u sazvjezdju evropske lirike govorio je Vehid Gunic Talijanima,vrlo inace odabranoj publici o cemu se danima brinula Enisa.Spomenuvsi da je prva zabiljezena sevdalinka"Kisa ide trava raste",koju je potom u Kvakinoj verziji odsvirao i otpjevao Tufo Veletanlic.Prisla mi je,nakon programa Alda Radaeli,govori solidno hrvatski,bila je dalmatinska snaha,i zahvalila na zadovoljstvu kojim je ispunjena predstavljanjem bosanske kulturne tradicije.Stroga Alda,nije stroga sto nas mrzi nego sto nam je prijatelj i razalostilo bi je svako razocarenje.
Arhitekta Armando Montabello,koji me je prije sedam godina pronasao cak u Kristiansundu,htio je da osjeti norvesku zimu,ali ko zainat tih dana nit je bilo zime nit snijega,a kraj decembra.
Da sam je ja trazio nasao bih je usred Afrike,mene hoce zima.Iz postovanja,a i ponesen utiskom kupi moju knjigu,
mada ne razumije ni jednu jedinu rijec.Uostalom,nije knjiga samo ono sto u njoj pise.Zna to mastoviti Armando.
Sutradan nas je put vodio na sjever Italije u Pijacencu.Kazu jedna od najrazvijenijih komuna regije,gdje je naslo utociste oko 1200 nasih ljudi iz okoline Jajca,Teslica i Zavidovica.Stodvadeset ih,vele,imaju svoje privatne firme.Imaju i udruzenje"Bosna i Hercegovina van granica"koje vodi zvanicno Medaga Hodzic,Jajcanin,a nezvanicno njegova supruga Mersiha,prodorna,visprena i osoba potpuno evropskih manira.Radi i kao prevodilac i pomaze nasim ljudima da lakse shvate zivot i pravila u Italiji.Zapjevala je cak to vece s malo bezrazlozne treme,a bez pretjerivanja mogla bi
odmah sa Beskom i Zerinom.Hodzici su prica za sebe.Prvi je Pijacencu pronasao Jajcanin Omer Hodzic,otac osam sinova od kojih su trojica sada gradjani Pijacence,jedan od njih je Medaga.
Vrijedi ovaj boravak u Pijacenci i zbog susreta sa Bijeljincem Salihom Selimovicem,neobican susret s neobicnim covjekom.Stigao je na vidjenje iz Milana sa suprugom Helgom,Talijankom i kcerkicom Lunom.Kao da su sletjeli sa neke druge planete.Salih je u Italiju emigrirao nakon boravka u slovenackim izbjeglickim kampovima.Bio sam u jednom takvom kampu,bivsoj kasarni,znam taj rahatluk.To je propisao,progovorio lirski.Tako je zapao za oko nekim Talijanima i tako se i nasao u velikom i nepoznatom Milanu.Sad je to druga prica.Sad je Salih svoj na svome.Danju radi u nekoj tvornici boja na odrzavanju masina,ono od cega se zivi,a onda za svoju dusu sklada pjesme,o Bijeljini,o sebi i svom zivotu,o sudbinama njegovih sunarodnika i braci po sudbini,prevodi ih na talijanski.Talijanima se to dopada,stampali su mu i zbirku neobicnog naslova"Moja Bosna prasnjava i sama".Kakva pisceva sudbina takav i naslov.Bavi se i teatrom,veli,pokusava u nekoj vrsti eksperimentalnog pozorista,opet na istu temu-izbjeglice,egzil,
ljudi bez domovine.
Cudna je ptica taj Bijeljinac Salih.Veli da je sretan,mozda je,mada ostavlja utisak usamljenog covjeka,bas poput onog
Hajneovog junaka iz pjesme"Kraj tanana sadrvana".
Sevdalinka koja zivi!

- 13:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Mirjana Karanovic

...U poslednje vreme sam primetila nicim izazvanu aroganciju anonimnih srpskih filmskih kriticara koji su GRBAVICU,
a sada i GOSPODJICU,proglasili za filmove koji nisu zasluzili nagrade koje su dobili.Ja ne znam kako neko normalan moze tako nesto da izjavi?Reci da ljudi koji sede u tim medjunarodnim zirijima nisu kompetentni da donesu takve odluke,to zaista pokazuje vrhunsku nekompetentnost takvog autora.Takvu osobu i takav tekst zaista mozes samo da prezres.To se potpuno slaze uz ovu celu nasu filmsku situaciju gde mi zapravo vise i nemamo nekih ozbiljnih autoriteta kad je rec o filmskoj kritici,koji bi mogli da budu orijentir i meni i nekim mladjim stvaraocima...
("NIN")

- 12:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Munib Delalic-ALFASET

Vidis,dragi Ajanovicu Gorane,
sve postaje su nam bile tek usputne.
Sve rana do rane;i svaka ista,svaka
se isto pise-govorim,po stoput sebi;
sad kad nemam komu,kad tebe
nema vise...

Sve postaje su nam bile usputne.
I sve iste,Gorane.Isto mutne.Bez
pravoga reda voznje...

Te cudili smo se kako nam je uvijek,
i posvuda,do kosti bilo hladno;kao da
je dno tamno nase staniste stalno...
I zasto nas toliko sve boli,kao da smo,
uvijek,pred svijetom cijelim,i bosi i goli...
I odjednom ne znamo sta trenutak je,
sta godine svjetlosne...Nista,
kao da nismo iz Bosne...

Tek usputne,Gorane.Sve do one krajnje,
u koju nam sve stane;sve sto sa sobom
smo ponijeti mogli...

Alfaset.Sto i cita se kako je napisano,
kako bi i trebalo biti.Tako su nas ucili,zar
ne,Gorane,a sto je ovdje rijetkost,nauceno
nam ne vrijedi,nase se znanje ovdje
obicno ne primjenjuje...

A mozda je s grobljima tako u svijetu;
prilagode se;ucine te nepovratno svojim;
s nama im draze,sta li,po nama cak i ime
dobiju,te sad se Bugojnu na norveskom
Alfaset kaze...O dragi Boze...

A mozda je tako i najbolje.Tu smo sigurni,
svoji na tudjemu,tu nas nece pronaci oni
kojima ne trebamo,koji nas ne traze...

U bijeloj tisini,brate Gorane.U tihoj
bjelini,u koju si otisao.Gdje smjesta se sve
zaboravi.Svi treni,sve godine svjetlosne.
Gdje sve se zalijece rane;sve nase male
i velike bosne;od koje je,vjerovali smo,
san sazdan;i noc,i dan,i svijet cijeli,po
kojoj se svijet i ravna,mislili smo,svijetovo
crno svjetlo,svijetlov bijeli mrak...

No ipak zahuliti evo moram,iako obecao sam
pred mrtvim tobom da necu,a i obicaj mi
huliti nije:O Boze,zar za tebe nista sveto nije!
Kako vjerovati u te,i u pravdu tvoju,kleti se-
cime?,kad uzimas najbolje,a ostavljas hulje;
sto na koraku svakom samo ti skrnave ime...

- 12:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi