Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

SRDJAN ALEKSIC(1966-1993)-UMRO JE DA BI LJUBAV ZIVJELA!

Proslo je vec ko zna koliko mjeseci od one skupstine bh.Helsinskog komiteta,koju su prekinule suze,a cini se kao da je to bilo jucer.Prohladna sala sa svecano obucenim uglednicima,pristiglim da poprate predaju posthumne plakete Radetu Aleksicu,ocu Srdjana,preminulog 27.januara 1993.od batina zadobijenih dok je branio zivot sugradjanina Alena Glavovica,nakon odgledanog filma"Srdjo"dugo je sutjela.Onda se razlegao aplauz.
Nije bilo covjeka koji tada nije brisao suze i nekako je bilo tako prirodno da Srdjan Dizdarevic objavi kako ce se sjednica nastaviti drugi put.Dodjela povelje jedini je konkretan cin,materijalni znak opceg sjecanja na dvadesetsedmogodisnjeg Trebinjca.Od tada,tisina se opet spustila nad ovu pricu,ili se to samo tako cini.
BITI COVJEK
-Upravo cu ovih dana razgovarati s opstinskim nacelnikom oko nekih urbanistickih rjesenja vezanih za centralni dio grada,gdje bi,kako se sada govori,trebalo da stoji spomenik Srdjanu,kaze nam jucer,kao i uvijek,bezmjerno kosmicki produhovljen Rade,kojeg je,bas zato i neukusno pitati:a da se tu nesto ne oteze.Rade nastavlja o fontani,kao mogucem spomen-obiljezju.
-To znaci da ce poteci i teci voda,nesto bez cega se ne moze.Kao ni bez ljubavi,govori nam Srdjanov otac.
Na fontani bi najvjerovatnije pisalo:COVJECE,VOLIM TE.
Jer,njegov sin je umro,naucen da na sve ljude gleda kao na svjetlucave zvijezde njeznom rukom spustene na zemlju.Umro je da bi ljubav zivjela.
Prije nekoiko dana,gostujuci u beogradskoj tv-emisiji"Kljuc"sa nekoliko osoba,koje su,krecuci se sitnim,slabasnim koracima,spasile po jedan zivot,Rade je na pitanje gdje stanuje hraborost,odgovorio:SAMO TREBA BITI COVJEK.
Da bi se to naucilo,vise od 120 nevladinih organizacija je predlozilo da se u svakom bh.gradu po jednoj ulici da Srdjanovo ime,nakon sto je najmladji drzavni parlamentarac Denis Becirovic pokrenuo inicijativu za podizanje obiljezja u Trebinju Aleksicu u cast.
"Proslijedjena je Vijecu ministara,a sto nije realizovana,samo svjedoci koliko je vladajucim do suzivota.
Predsjedavajuci Nikola Spiric je najodgovorniji za to",govori nam Becirovic.Ni u Novom Sadu slicna ideja nije ostvarena.
-Znate kako prolaze prijedlozi opozicije,smireno govori Rade,a mi se prisjecamo i odluke skupstine KS-a da jedna sarajevska ulica bude nazvana po tom mladicu.No,Ivo Komsic,posljednji predsjednik Komisije za obiljezavanje licnosti...jos prije mjesec je dao ostavku,a njegovo mjesto nije popunjeno.Da li je samo zbog toga inicijativa Sase Magazinovica na cekanju?
Pitanje bi imalo smisla da su"svoje"ulice dobili ovdasnji,svemirski heroji,Goran Cengic,recimo,ili da je vracena oteta ulica dr.Bogdanu Zimonjicu,koji je cijeli svoj zivot i imetak potrosio na lijecenje ljudi.Ali,nije iz stranackog jata,pa ga niko nije imao braniti kada su ga sutnuli.Kao sto danas sutaju table s imenima mladica,koji su branili Sarajevo,a koji su postali nepocudni zato sto izgleda svakoga podsjecaju na agresiju(!!!),a nikoga na multietnicku BiH!
Zato,kada se sve ovo oko smrti tih mladih,cistih nevinih ljudi,prosije zlacastim koncem obicnog ljudskog postovanja,nemoguce je ne primjetiti da je u nasoj drzavi malo obiljezja koja spajaju?
SRDJANOVA ULICA
Naravno,mozda jesu u pravu i oni koji tvrde da je groteska davanje ulice po Srdjanovom imenu u njegovom rodnom Trebinju kada se u tom gradu najavljuje i davanje imena drugim ulicama po onima koji su nesumnjivo vrsili ratne zlocine.Ne bi li odustajanje od"Srdjanove ulice"bio jos gori izbor?
To bi bilo isto kao i da je mladi Aleksic,kada su cizmama i kundacima cetvorica u uniformama poceli udarati covjeka,okrenuo glavu,poput drugih na trebinjskoj pijaci.Oni jesu zivi,ali nije nadrealno ni to sto Rade govori da je ziv i njegov veliki djecak.
"Uselio se u duse ljudi...To je ljepota Srdjanove smrti",naglasava Rade Aleksic,koji je,u spomen zivotu,sam vec izgradio dvije fontane,cija voda ne budi usnulog mu sina.Plasimo se da mu nece dati mirno spavati u narednom periodu.Kako se budu zahuktavale predizborne radnje,sve ce vise politicara mahati Srdjanovim imenom,te na kraju sigurno od toga profitirati.
(Edina Kamenica,"Oslobodjenje")

Post je objavljen 31.01.2008. u 15:04 sati.