drago boric

srijeda, 09.01.2008.

Mostar podijeljen u glavama ljudi

Mostar je 12 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma administrativno jedan grad,ali gradjani tvrde kako je u svijesti ljudi jos urezana podjela na lijevu i desnu stranu obale Neretve.Mostarci kazu da od rata lijeva i desna obala rijeke nije prirodna,vec nacionalna podjela na bosnjacku i hrvatsku stranu.
Dvadesetcetverogodisnja Lorina Sabljo,studentica Sveucilista u Mostaru,smatra kako je problem"u glavama obicnih,malih ljudi".
"U podsvijest ljudima se urezala podjela na lijevu i desnu stranu grada,odnosno kako se to u Mostaru kaze na ovu i na onu stranu Neretve.No,jednom kada BiH postane sredjena drzava i ta ce se podjela izbrisati iz glava ljudi",kaze Lorina.
Slicnog je misljenja i Emir Adzerovic(31),radijski tehnicar,koji smatra kako je situacija u Mostaru komplicirana time sto je Mostar nakon zavrsetka rata imao specijalni status.
"Trenutno je u gradu situacija puno bolja u odnosu na zavrsetak rata jer se dosta toga popravilo u medjuljudskim odnosima.Mostar je samo ogledalo BiH.Problem je u drzavi,a ne u Mostaru.Kada BiH bude funkcionalna,tada ce i u Mostaru stvari biti puno bolje.U cijeloj drzavi situacija je staticna",smatra Emir.
Lejla Taljic(29),profesorica engleskog i francuskog jezika,kaze kako je stanje u Mostaru trenutno znatno bolje nego proteklih godina.
"Osobno cijeli Mostar dozivljavam jednim gradom.Ne mogu reci da ne vidim podjelu na lijevu i desnu stranu,ali za mene je Mostar jedan grad.Problem je u drzavi BiH koja je nefunkcionalna",smatra ona.
Naposredno nakon rata Mostar,po striktno etnickom principu,bio je podijeljen na sest opcina.Medjunarodna zajednica je potom,posredstvom OHR-a,Mostaru nametnula Statut,cime je ukinuto sest ratnih opcina,a uspostavljena je jedinsvena Gradska uprava,kao i Ured gradonacelnika.
Gradjani sa kojima smo razgovarali kazali su da ih brine sto se i 12 godina od zavrsetka rata u gradu na Neretvi gotovo redovito dogadjaju nacionalno motivirani neredi.
("Nezavisne novine")

- 15:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi