drago boric

srijeda, 09.01.2008.

Njemacki list portretira reisa Cerica-VELIKI MUFTIJA OD SARAJEVA

Vodeci njemacki dnevni list Suddeutsche Zeitung(SZ)iz Minhena objavio je na svojim stranicama portret poglavara
bosansko-hercegovackih muslimana,reisu-l-uleme Mustafe ef.Cerica,popracen slikom ispod koje pise:Mustafa Ceric-
veliki muftija od Sarajeva i lice evropskog islama.Povod za tekst je gostovanje reisa Cerica u Njemackoj na poziv islamske zajednice Penzberg u Minhenu.Ova islamska opcina poznata je po tome sto bavarskom ministru unutarnjih poslova prigovara nedostajacu distancu s islamistickim stremljenjima,pise SZ.
POMIRENJE
"Kada covjek sa sijedom bradom i bijelim fesom govori,on citira Kanta i Hegela,francuskog sociologa Emile Durkheima ili Al Gora",zapocinje svoju sliku od dr.Cericu novinar Mathias Drobinski.Potom on ocjenjuje da dr.Ceric razumije religioznu netoleranciju kao nedostatak prave religioznosti i da zastupa tezu da razum i religija pripadaju jedno drugomu.
Mustafa Ceric je,navodi se dalje,bio i medju onih 38 muslimana koji su pisali papi Benediktu XVI nakon njegova govora u Regensburgu,kriticno,ali bez polemike.On je napisao i deklaraciju evropskih muslimana,u kojoj zahtijeva da muslimani shvate demokratsku Evropu kao-kucu ugovora,u kojoj ce i oni,moguce je i jedinstveno organizirani,morati naci svoje mjesto,pise Drobinski.
Dr.Ceric je studirao u Kairu,a doktorirao u Cikagu,te SZ ocjenjuje da 57-godisnji reisu-l-ulema,vrhovni poglavar bosanskih muslimana,vazi kao lice prosvijecenog,evropskog islama.
Njemacki list podsjeca da su ef.Cerica 1992.izabrali sarajevski muslimani na duznost reisa,koju su uveli Habzburzi,kako bi imali i muslimanskog partnera u razgovorima.
U Evropi je Ceric zbog njegovog angazmana visoko cijenjen,pise SZ.U Bosni je,naprotiv,veliki muftija sporan.
"On je isuvise malo ucinio protiv vehabija iz Saudijske Arabije,koja je od gradjanskog rata u Bosni sagradila vise od 100 dzamija i koja je,takodjer,mnoge bosanske dzamijske opcine radikalizirala",doslovce pise u ovom portretu dr.Cerica.
ISLAMOFOBIJA
"Kada je 2005.godine ponovno izabran,Ceric je dobio samo 180 od 300 mogucih glasova",navodi se i konstatuje da je i njegova deklaracija evropskih muslimana naisla na kritiku:je li zeljeno jedinstvo u islamu uopce moguce,ako su mu,ipak,crkvene strukture strane?I sta znaci to ako on u deklaraciji zahtijeva da se treba priznati muslimansko pravo u porodicnom pravu?Treba li biti dozvoljena poligamija?
"Nije to tako lose sto su Saudijci sagradili dzamije",odgovara lezerno Ceric svojim kriticarima.Sve ovisi od toga ko propovijeda u dzamijama.Ceric nije za to da se uvodi serijat,mnogo je vise za to da se muslimani prilagode datom pravnom poretku-konstatuje njemacki list u svom napisu o reisu Cericu.
("Oslobodjenje")

- 15:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi