Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Norveska traga za osumnjicenim ratnim zlocincima u ovoj zemlji:START U"BOSANSKOM ARHIVU"

Drzavna agencija za strance(UDI)pocela je pretrazivati stare arhive trazeci osobe koje bi eventualno mogle biti umijesane u ratne zlocine.Pretraga je pocela s imenima osoba koje se mogu dovesti u vezu sa zlocinima pocinjenim na podrucju BiH.
-Razlog zasto smo odlucili da pokrenemo ovaj projekt bas sa Bosancima je dosta jednostavan.To je najveca grupa gradjana u Norveskoj koja dolazi iz zemlje u kojoj su se desili zlocini.Mi smo mogli izabrati bilo koju drugu zemlju,ali s obzirom na to da je ovo tek prvi pokusaj mi smo se odlucili za grupu koja je najveca,kaze zamjenik direktora UDI-ja,Frode Forfang.
U prvom redu ce zaposleni u UDI-ju odabrati 200 mapa iz svojih arhiva.Cilj je da se vidi da li moze biti pronadjen bilo kakav trag koji bi ukazivao na ucesce u ratnim zlocinima.
-Tih 200 osoba ce biti odabrano nasumicno,s tim sto ima nekih parametara koji moraju biti zadovoljeni.
Provjericemo osobe koje su dosle u Norvesku u toku rata,muskarce u odrasloj dobi.
S obzirom na to da se UDI prevashodno bavi razmatranjem boravisnih dozvola i azila,uposlenici se nece baviti policijskim dijelom posla.
-Mi ne mislimo sprovoditi istragu jer za to nemamo kompetencije.Slucajevi u kojima se eventualno utvrdi da postoji neka sumnja bice proslijedjeni u Kriminalisticku policiju koja ima odjeljenje za medjunarodni kriminalitet.Daljnja istraga bice obavljena od strane kvalifikovanih sluzbenika policije.
Razlog za ovaj projekat Forfang objasnjava nedavnim otkricem da se u Norveskoj nalazi izvjestan broj osoba koje su ucestvovale u ratnim zlocinima u zemljama iz kojih dolaze.Dvije osobe iz BiH se nalaze u pritvoru pod sumnjom za ratne zlocine.
-Mi nemamo ambicije da se bavimo otkrivanjem ratnih zlocina,ali zelimo da pokusamo utvrditi u kojoj mjeri se sumnja za ratne zlocine moze potvrditi pretragom nasih arhiva,kaze Forfang.
Cinjenica da je izvjestan broj osoba naveo lazne podatke o pripadnosti vojnim i pravojnim grupacijama koje su se ogrijesile o zakone rata nije nepoznata u UDI-ju.
-Naravno da je izvjestan broj ljudi,u zelji da"pojaca"svoj slucaj naveo da su pripadali odredjenim vojnim grupama koje su cinile zlocine.Mi znamo da dosta od toga nema veze sa stvarnoscu,ali ono sto mi trazimo i nema narocito veze s tim.Mi prije svega nastojimo da ustanovimo koliko toga sto nije izreceno ima u tim starim mapama.
Projekt o kojem je rijec je u ovom trenutku tek pilot-projekt.Kolika je svrsishodnost toga bice razmatrano nakon sto se posao sa pomenutih 200 slucajeva iz BiH u cijelosti obavi.
Ukoliko bude rezultata,projekt bi mogao postati sastavni dio djelatnosti UDI-ja.
Do sada Norveska nije provjeravala jesu li osobe koje traze useljenicku vizu na bilo koji nacin povezane s ratnim zlocinima pocinjenim bilo gdje u svijetu.
Mediji takodjer izvjestavaju kako postoji mogucnost da ce osobe koje budu otkrivene u ovom postupku biti izvedene pred sudove u Norveskoj,sto omogucavaju novi zakoni koji tretiraju zlocine protiv covjecnosti,ratne zlocine,genocid i terorizam.

Post je objavljen 21.01.2008. u 15:14 sati.