Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Samo jedan doktor radi na identifikaciji Srebrenicana!

Ni jedna porodica nece ukopati samo jednu kost svojih najblizih,nego ce cekati kompletiranje tijela.Mnogi to nikada nece ni docekati.
Ovako Hajra Catic,predsjednica Udruzenja gradjana"Zene Srebrenice",gleda na uspjehe Medjunarodne komisije za nestale osobe(ICMP)u Tuzli,koja je protekle sedmice objavila da je utvrdjeno 5000 preklapanje analiza DNK sa uzorcima krvi zivih Srebrenicana.
"Jos mnogo vreca kostiju ceka na identifikaciju,a sa 5000 preklapanja za 12 godina ne mogu biti zadovoljna.Jos je mnogo masovnih grobnica za koje se zna,a koje nisu otvorene",kaze Hajra Catic.
Na identifikaciji nestalih u proteklom ratu u BiH radi samo pet forenzicara,dok je za identifikaciju nestalih Srebrenicana,pri ICMP,ovlasten samo jedan doktor.
Predsjednik Udruzenja za trazenje nestalih BiH Ahmet Grahic tvrdi da bi ovaj proces bio ubrzan osnivanjem forenzickog instituta na drzavnom nivou,cime bi"uticaj entitetskih politika bio ogranicen".
"Dok kompleksna drzavna struktura usporava proces pronalaska nestalih,strahujem da pocinioci zlocina onemoguce identifikaciju ubijenih Podrinjaca posipanjem kiselina na kosti.Ako su bili u stanju prekopavati ih,onda je sve za ocekivati",tvrdi Grahic.
Prema statistickim podacima Istrazivacko-dokumentacionog centra Sarajevo,odnosno istrazivanju"Zrtve rata u BiH
1992-1995",od ukupnog broja stradalih Srebrenicana cak je 49,28 posto nestalih.Navedeni podaci odnose se na period do jula 2007.,te ne predstavljaju krajnji ishod stradalih.
("Oslobodjenje")

Post je objavljen 03.01.2008. u 13:35 sati.