drago boric

petak, 18.01.2008.

Hrvatsko pravosudje-LOSI SUCI,SKUPI ODVJETNICI

Jedan od najvecih problema s kojim se suocava Hrvatska na putu u EU je nesredjeno stanje u pravosudju,a zbog cega je put do pravde spor i skup.
SUDACKE AFERE
Posebna su prica suci.Svakih nekoliko mjeseci,naime,izbije neki skandal,pa je tako nedavno prasinu uzvitlao gospicki sudac Branko Milanovic jer je iz zatvora privremeno na slobodu pustio osudjenog ubojicu da bi se,kao,
brinuo o djetetu koje je iz inozemstva doslo na odmor u Hrvatsku!Isti je sudac vec i prije izazvao nekoliko skandala:krajem 2005.lokalnog tajkuna je oslobodio optuzbe za silovanje s obrazlozenjem DA JE GURANJE PRSTA U ANUS-RUKOVANJE(!),a dvije godine prije je u obrazlozenju presude za ratni zlocin jednom Srbinu NAVEO I OPTUZBE NA RACUN NJEGOVIH PREDAKA,KOJI SU ZAJEDNO S TURCIMA PREKO 500 GODINA UNISTAVALI HRVATE!
Aferama se"proslavio"i sudac Slavko Lozina,kako skandaloznim vodjenjem procesa za zlocine u vojnom zatvoru Lora,tako i bijegom s mjesta prometne nesrece koju je izazvao i nepruzanja pomoci unesrecenom i drugim zgodama.
Oba spomenuta,a i mnogi drugi suci koji su,objektivno,tesko narusili dignitet funkcije,i dalje kroje pravdu jer se nadlezno Drzavno sudbeno vijece tesko odlucuje kazniti"svoje".Tako je u posljednjih sedam godina provedeno oko 90 stegovnih postupaka(a postupak se pokrece kada ima dovoljno argumenata za to),ali je svega 10 sudaca razrijeseno!
Losi suci,dakako,utjecu i na sporost postupka pa je Hrvatska jedinstvena po paradoksu da je u Europi medju prvima po broju sudaca,a pri zacelju po rijesenim predmetima(!).To,naravno,cesto dovodi i do zastara,ali sve skupa i do-korupcije.
STO SPORIJE-TO BOLJE
No,takvo stanje pogoduje odvjetnicima.Jer,sto duze proces traje,to vise zaradjuju.I ne samo to-tarife hrvatskih odvjetnika,kako je to naglaseno i na raspravi koju je nedavno u Zagrebu organizirala nevladina udruga"Juris Protecta",su medju najvisima u Europi,pa cak 10 do 15 puta(!)vece od tarifa u Njemackoj.
Odvjetnicke tarife drasticno su povecane sredinom 2004.godine.Tada je,npr.,cijena satnice povecana sa 40 na cak 500 kuna,dok je za zastupanje u kaznenim djelima tarifa po raspravi odredjena prema visini zaprijecene kazne i krece se po raspravi od 1000 do 4000 kuna,s time da se svaki sat proveden na raspravi placa i spomenutih 500 kuna.
Visina odvjetnicke naknade u parnicnim postupcima ovisi o vrijednosti spora te se krece od 250 do 100000 kuna ili do maksimalno 30 posto vrijednosti spora.
Drastican porast honorara neki povezuju sa cinjenicom da se dio odvjetnika poprilicno obogatio obranom haskih optuzenika.A kako svi ne mogu u Haag,ostali su se pobrinuli da se barem donekle potkoze i preuzimanjem obrane na domacim sudovima.
ZARADE HASKIH BRANITELJA
Sve u svemu,kao isticu u"Juris Protecti",sudski procesi u Hrvatskoj traju predugo,odvjetnicke tarife su lihvarske,pravosudje je korumpirano,suci nekompetentni i nesposobni,a stanje se u posljednje tri godine nije uopce pomaklo.
Ocito je da nema politicke volje da se stanje promijeni pa se sumnja i na spregu politike i odvjetnika.
Stoga je ponovljen zahtjev Vladi i Ministarstvu pravosudja da se donese zakon koji bi regulirao pitanje tarifa i ukinuo dosadasnji monopol Hrvatske odvjetnicke komore da samostalno kroji svoje cijene.
Iz Komore,inace,na sve takve i slicne optuzbe i prijedloge odgovaraju da ih se lazno optuzuje,a udruzi"Juris
Protecta"vec mjesecima prijete-sudskom tuzbom!
("Oslobodjenje")

- 12:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • rokenrol

Linkovi