Zivot u Zabolandu

24.03.2012., subota

Lajati tuzno ili veselo

Netko kao da je procitao moj zadnjii blog. Jer Zaboland je za ne prepoznati. Cijeli ovaj tjedan, vedro, toplo, sunce, proljece u zraku, kao da si negdje drugdje. Kratki rukavi, suknje i cizme. Ovo zadnje vrijedi za hokejske familije, koje drze do mode ili statusa, a tu cizma ocito nesto znaci, iako meni jos uvijek nije jasno kak to izdrze.
Uglavnom vrijeme pravo proljetno, pticice pjevaju, ves mozes staviti vani da ti se susi, bez da ti ga za pola sata zalije lokalni pljusak. Terase se otvaraju i pale se rostilji. Gotovo da bi mogli cuti Animatore: Ljeto nam se vratilo.

A onda citas novine i nemres vjerovati u kakvoj mocvari zivis. U politici sve koso i naopako. Vlada je u krizi. Nizozemsku kritiziraju u Europi. Proracun je prekoracen za 4,5 posto umjesto dozvoljenih 3 posto, sto znaci da ce nakon mjera stednje od 18 miljardi eura, morati ustedjeti jos 8 milijardi. Kako i gdje? Nitko ne zna. Zdravstvo, skolstvo, cistaci strajkaju... I kakva je sad razlika izmedju HR i NL? Reklo bi se: Psi laju, karavane prolaze.

Mozda je ipak puno vaznije kakvo je vrijeme. Bilo je nazalost prekasno za moj fikus, ali vani na granama vidim pupoljci se otvaraju, grane zelene. Zivotna energija ulazi u njih i sve nas.

06.03.2012., utorak

Amon Fikus Ra

Amon Ra sigurno nikada ne bi postojao da su Stari Egipcani zivjeli u Zabolandu. Velike rijeke - da. Nizina - da. Pijeska koliko hoces. Poplave - da. Ali sunca..sunca...ni za lijek.

Ili kak je Zvonimir rekao na kraju svog desetodnevnog boravka ovdje: "Hrvatski hokej mi uopce ne nedostaje. Hrana, pa za sad ni to. Ali sunce.... eee Sunce!!!" Od kada je otisao odlucio sam malo bolje to popratiti. U tih deset dana imali smo mozda jedan dan tu i tamo sunce. U petak je bilo oko tri sata sunca. Danas je dan poceo lijepo, ali sve izgleda da ce se zadrzati na kojih dva i pol sata sunca, jer sivilo je opet nemilosrdno zagospodarilo nebom. Kad ovdje kazu djelomicno oblacno onda je to uglavnom oblacno s tu i tamo kojom zrakom sunca. Ili kak u prognozi pise sansa za sunce: 15 %. Znaci mozda ga ni nece biti. Onda se ja cudim kad meni moj fikus vene.

Joj taj fikus. Imam jedan mini fikus (ala bonsai) vec jedno godinu i pol i sve je bilo dobro dok nije prije mjesec i pol poceo gubiti listice. Pozutjeli bi i poceli bi padati. U cvjecarnicama u gradu nisam mogao dobiti pametan savjet, jer kaj. Oni prodaju biljke i eventualno aranziraju, ali nisu uzgajivaci. Prosarao sam internet, pa vise svjetla, pa manje vode, bez gnojiva, presaditi, premijestiti, nepremijestiti... uglavnom sve sam probao i nista ne pomaze. Biljka sve vise slabi i ima samo jos par listica koji se drze. Sve mi je tesko gledati... ma pjevao bi mu ja, kada bi znao sto mu treba pjevati...

"Sunca, sunca gospodaru! Ne vidjesmo davno sunca!"


P.S. hmm da trebao bi stvarno promijeniti ime bloga. Ruka se lagano oporavlja, dok u pocetku nisam mogao ni spuzvastu lopticu stisnuti lijevom sakom, sad je to vec moguce. No mali prst je jos uvijek osjetljiv i ograniceno mobilan. Eh da buraz zamisli koji peh, ne mogu glasno pljeskati dlanovima...lekker voor me.

03.03.2012., subota

Odlazak fuka

U cetvrtak je otisao Zvonimir, nakon desetak dana druzenja vratio se u svoj svijet u Zagreb. Bas smo se lijepo druzili i slagali. Kada je Zvonimir na kraju rekao da je i njemu bilo prekrasno i da ne zna kako da mi se oduzi. Sjetio sam se sebe, kako sam to isto jos davno rekao Riti i Franku. I kako sam tada zakljucio da im se vjerojatno nikada necu mocu oduziti, ali da cu mozda ja jednog dana nekome moci pruziti priliku kakvu su oni meni pruzili. Drago mi je da se bar mali komadic toga ostvario. Zvonimir se inace odlicno snalazio u Zabolandu i Arnhemu, naucio je dosta nizozemskog, napredovao u hokeju, upoznao hrpu ljudi, odlicno komunicirao na engleskom... Kako bi Rita rekla, jedno je pruziti priliku, a drugo je sto ce ta osoba s tom prilikom napraviti.

Kad smo vec kod engleskog. Predzadnji dan smo kupovali Zvonimiru kartu za vlak do Dortmunda. Na salteru malo starija sluzbenica, usminkana plavusa i Zvonimir komuniciraju na engleskom i Zvone pita moze li dobiti popust i pokaze medjunarodnu studentsku iskaznicu. Ona kaze: "Ne, ali je mogu iskoristiti da prepisem podatke za kartu." Uvijek treba probati. Zvonimirovo prezime je Vuk. Ona za potvrdu pita: "Vase prezime je Vuk?" Ali kak se na nizozemskom "v" cita "f". To je zvucalo kao: "Vase prezime je Fuk?" A to je na nizozemski isto kao i na hrvatski. Mi prasnemo u smijeh, a i ona se od srca nasmije. Kaze Zvone: "Nije, nego Vuk." Ona kimne glavom. Utipka na zaslon i okrene monitor prema nama, te za svaki slucaj upita: "Znaci ovako je dobro?" Na monitoru je pisalo "Fuck" !!!!! LOL :-)
Platismo kartu u smijehu i nevjerici, te je na odlasku Zvonimir pozdravi sa: "Have a nice ...!" :-)


<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>