PREKOGRANIČNA SURADNJA U PROTUPOŽARNOM SUSTAVU
[ # ]

TIVAT

Hrvatska, BiH i Crna Gora dogovorile su suradnju u slučajevima prirodnih katastrofa i požara. Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije na čelu sa zamjenikom županice Ivom Karamatićemu četvrtak su u Tivtu sudjelovali na sastanku Komisije za prekograničnu suradnju u slučaju prirodnih i ostalih katastrofa na području upravljanja resursima, priopćila je u petak Dubrovačko-neretvanska županija.

Uz nazočnost veleposlanika Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, na sastanku su bili i predstavnici lokalne i regionalne samouprave te koordinatori pograničnih općina i gradova, a predstavljeno je desetak projekata.Zamjenik županice Ivo Karamatić i savjetnik za protupožarnu zaštitu Miše Miloslavić predstavili su projekt pod nazivom "Projekt automatskog protupožarnog motrilačkog sustava graničnih područja Hrvatske, BiH i Crne Gore" koji, kako je rečeno na sastanku, ima potporu svih uključenih strana da bude prihvaćen i ostvaren.Sastanak komisije održan je na poziv Ministarstva vanjskih poslova Republike Crne Gore, a u suradnji s Igmanskom inicijativom i EastWest Institutom (EWI), navode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.Igmanska inicijativa je regionalni forum koji okuplja više od 140 nevladinih organizacija.EWI-iju osnovanom 1981. sa sjedištem u New Yorku u središtu djelovanja je područje istočne i jugoistočne Europe, uključujući Rusiju i Ukrajinu. Javno

31.10.2008. ...22:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽAN SASTANAK KOMISIJE CTIF-a ZA VATROGASNU MLADEŽ
[ # ]

SCHORNDORF
Piše: Livio Andlar

Zapisnik sa protekle sjednice je jednoglasno usvojen,bez ikakvih komentara ili nadopuna,te se odmah pristupilo sljedečoj točci dnevnog reda,a to je bilo izlaganje predsjednika komisije gospodina Tolla.

U svom govoru osvrnuo se na točnost podataka svih adresa članova komisije za vatrogasnu mladež,te ažuriranje istih. Važno je da su adrese točne radi međusobne komunikacije članova u vremenu između dviju sjednica i lakših priprema tema za predstojeće sjednice i zadatke.Uz to spomenuo je da bi bilo dobro doznati i podatke nacionalnih saveza Srbije i Crne Gore,koje bi se trebale uključiti u rad komisije CTIF-a za vatrogasnu mladež.Za sljedeću sjednicu očekuje da svi članovi komisije izrade i dostave,te izlože nacionalne planove i projekte u radu s vatrogasnom mladeži.

Uz sve to istaknuo je da su članovi komisije sa svojim kolegama iz Velike Britanije spremni nastaviti operaciju „FLORIJAN“ na području Makedonije,te traži podršku i ostalih nacionalnih saveza da im se pridruže i pomognu.Pojašnjava taj stav činjenicom da su mladi vatrogasci iz Makedonije bili gosti u kampu za mlade vatrogasce u Škotskoj.Sastanku se u međuvremenu pridružio predsjednik nacionalnog saveza Njemačke ,koji se odmah i obratio nazočnima sa nekoliko rečenica,a između ostalog rekao je da iz iskustva zna, da treba u našu vatrogasnu organizaciju učlaniti što veći broj žena koje bi mogle doprinjeti u radu s mladim vatrogascima.Izložio je i nekoliko interesantnih tema ,između ostalog o otvaranju ureda u Bruxellu na nivou EU,preko kojeg bi se trebalo pokušat ujedinit nacionalne saveze na nivou EU.U drugoj točci donesene su odluke o vremenu i mjestu sljedećih sastanaka i to kako slijedi:detaljnije na stranici HVZ-a

...18:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POŽAR KUĆICE NA BORONGAJU
[ # ]

ZAGREB
Piše: Ivana Živko

U kući godinama nitko ne živi. Planula je i brzo su došli vatrogasci. Malo se nagnula, no nije cijela izgorila jer su brzo ugasili požar.

Šetao sam po kvartu i odjednom vidio dim. Primijetio sam da gori stara napuštena kućica. Godinama je prazna i u njoj se ponekad skupljaju narkomani, rekao je Marko Borković koji je fotografije snimio u zagrebačkom naselju Borongaj.
- Vatrogasci su brzo došli. Kućica se već malo nagnula, no brzo su ugasili požar tako da nije cijela izgorjela - rekao je Borković. Dodaje da je bila prazna kad je požar buknuo te da ozlijeđenih nije bilo. U PU zagrebačkoj kažu da će uzrok požara znati nakon što se obavi očevid. 24 sata





...16:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCIMA TRG SA SPOMENIKOM
[ # ]

TISNO

Općina Tisno je pripremila dokumentaciju za raspisivanje javnog i pozivnog natječaja za idejno rješenje spomenika svojim tragično stradalim vatrogascima, a očekuje se da će se na njega odvazvati sva eminetna imena hrvatskog kiparstva

Potpuno obnovljeni Trg tišnjanskih bratovština, na kojemu treba još samo postaviti javnu rasvjetu i obnoviti nasade, dobit će novo ime i zvat će se Trg tišnjanskih vatrogasaca, a u njegovu središtu bit će postavljen spomenik petorici vatrogasaca iz Tisna koji su poginuli u kornatskoj tragediji 2007. godine: Ivici i Anti Crvelinu, Tomislavu Crvelinu, Josipu Lučiću i Marku Stančiću.

- Trg tišnjanskih bratovština bio je godinama neuređen i zapušten, kazao nam je Josip Stegić, načelnik općine Tisno.

- Bilo je nekih prijedloga da ga se pretvori u parkiralište, no prihvaćeno je za Tisno bolje rješenje. Potpuno je obnovljen i uređen pa će biti novim ukrasom Tisna. Sada, nakon završetka radova, koji su stajali više od pola milijuna kuna, rodila se ideja da ga se preimenuje i posveti našim vatrogascima, žrtvama kornatske tragedije, te da im se u njegovu središtu podigne spomenik. Općina Tisno je pripremila dokumentaciju za raspisivanje javnog i pozivnog natječaja za idejno rješenje spomenika svojim tragično stradalim vatrogascima, a očekuje se da će se na njega odvazvati sva eminetna imena hrvatskog kiparstva. Slobodna Dalmacija

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRA PROGUTALA SPISE
[ # ]

ŠABAC

Policija osigurava kuću u Šapcu u kojoj živi predsjednica suda Mirjana Pajtić. Stigle i dojave o podmetnutim bombama u jednoj prodavaoni u Vladimircima i Općinskom sudu u Šapcu.

Polupana sva stakla na zgradi Općtinskog suda u centru Vladimiraca, izgorio kompjuter, ostatak nagoreljih spisa, oštećena kancelarija predsjednice suda, spaljen službeni auto-epilog su požara koji je, za sada nepoznata osoba izazvala u ovom mjestu.Tri sata iza ponoći Miljana Stević koja živi u neposrednoj blizini zgrade suda, obavjestila je policijsku postaju u Vladimircima i vatrogasce da u dvorištu suda gori službeni auto. Šabački vatrogasci i policija su izašli na mjesto događaja i dok su gasili službeni auto marke „zastava“, primjetili su da iz zgrade izlazi gusti dim. Odmah su polupali prozore, ušli u zgradu i počeli gasiti požar.

Na mjesto događaja odmah su izašli predsjednica Općinskog suda Mirjana Pajtić, načelnik SUP-a Šabac Slaviša Spasojević, specijalna ekipa za očevide iz Policijske uprave i istražni sudac Okružnog suda Saša Knežević. Utvrđeno je da je nepoznata osoba razvalila vrata sa zadnje strane suda, ušla u zgradu i iz pisarnice uzela predmete iz krivične materije, odnjela ih u sudnicu broj 9 i zapalila ih. Uništena je oprema i kompjuter sa arhivom, zbog čega će mnogi predmeti biti rekonstruisani, ali je zahvaljujući brzoj akciji šabačkih vatrogasaca sprečena šteta većih razmera.Vatra je gorjela i u kancelariji predsjednice suda. .... detaljnije

...11:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POLOŽENI VIJENCI ZA PALE BRANITELJE
[ # ]

SAMOBOR

Povodom blagdana Svih Svetih, jutros su položeni vijenci i upaljene svijeće ispred Velikog križa na samoborskom gradskom groblju i u Parku Domovinske zahvalnosti. Vijence su, uz gradonačelnika i njegove zamjenike položili i predstavnici političkih stranaka, Policijske postaje, brojnih udruga proizišlih iz Domovinskog rata, zatim predstavnici Matice Hrvatske, osnovnih i srednjih škola, javnih gradskih ustanova, Javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljnih vatrogasnih društava i mjesnih odbora.Prigodnu molitvu izrekao je župnik Vlado Bogdan, koji će predvoditi i svetu misu zadušnicu od 18 sati, u Župnoj crkvi Svete Anastazije.





...10:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAŠTO DUBIMO BUNDEVE
[ # ]

ZAGREB

Običaj dubljenja bundevi zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku O'Lanternu (Jack Fenjer) poznatom po njegovoj domišljatosti, ali i škrtosti.

Jedna od priča govori kako je prevario vraga tako što mu je ponudio dušu u zamjenu za piće i nakon što se vrag pretvorio u novčić kako bi platio piće, Jack ga je brzo stavio u džep u kojem je bio križ, zbog kojeg se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik.Tek nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa.Nakon deset godina opet je prevario vraga tako što ga je zamolio da mu doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao križ, tako da ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti.Kada je Jack umro, nije bio primljen zbog svog griješnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je vrag i poslao natrag u mrak, a kako bi ga se rješio dao mu je žeravicu ugljena.Jack je u džepu imao bundevu koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući, luta mrakom noseći izdubljenu bundevu u ruci.Tako je Jack O'Lantern (Jack Fenjer) postao simbol duše, koja je prokleta i koja luta između svjetova.

...07:18 [ Komentari (1) ] Isprintaj

NAJMANJE 61 ŽRTVA U 18 EKSPLOZIJA
[ # ]

GUWAHATI

Najmanje 61 osoba je jutros poginula, a više stotina je ranjeno u 18 eksplozija bombe koje su skoro istovremeno odjeknule u četiri grada u državi Asam, na severoistoku Indije, uključujući prestonicu Guvahati, javila je indijska televizija NDTV. VIDEO

Lokalna televizija emitirala je snimak na kojem vatrogasci gase automobile u plamenu dok se iznad Guwahatija uzdiže gust dim.Najmanje četiri bombe eksplodirale su u tom gradu, od kojih jedna u zoni pod snažnim osiguranjem, u kojoj se nalaze sud i kancelarije visokih dužnosnika policije, javljaju agencije.Policija je priopčila da je u Guwahatiju život izgubilo najmanje 36 ljudi, ali da bi broj žrtava mogao biti veći pošto su neki od ozljeđenih u kritičnom stanju.

Nekoliko desetina ljudi, bijesnih zbog napada, zasuli su policajce kamenjem. U obračunu koji je usljedio policija je pucala u zrak kako bi rastjerala masu.Većina eksplozija odjeknula je na tržnicama punim ljudi.Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade, prenjele su agencije. opširnije



30.10.2008. ...14:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI I KANADERI GASE RASLINJE NA KRILU JESENICE
[ # ]

KRILA JESENICE

Poviše Krila Jesenice izbio je požar nešto poslije 12 sati u četvrtak. Nakon dojave mještana vatrogasci su izišli na teren, a vatrenu stihiju gasi 35 vatrogasaca DVD-a Dugi Rat, Omiš, Podstrana i Vranjica, kao i vatrogasci sa splitskog područja sa devet vozila te dva helikoptera i kanadera. Gori borovina i nisko raslinje, a objekti nisu ugroženi. S obzirom na pravovremenu dojavu i dolazak vatrogasaca, uskoro se očekuje lokalizacija požarišta. 24 sata







...13:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DOK VATRA MIRUJE
[ # ]

SUBOTICA

Grad Suboticu od požara štiti profesionalna jedinica od 36 vatrogasaca koji nose zaštitna odjela stara dvanaest godina, šljemove sa zaštitnim maskama, a prvi put od ove godine imaju i prave vatrogasne rukavice.

Vatrogasna vozila, kojih u Subotici ima 18, s opremom u koju spadaju crijeva, mlaznice, užad i ljestve prosječno su stara 26 godina, osim dvoja koja su nabavljena ove godine. Dva vozila imaju platforme s automehaničkim lestvama bez korpe i kupljena su 1965. odnosno 1982. godine i mogu dosegnuti u idealnim uvjetima do osmog kata zgrade ako je prilaz na ravnoj površini! Samo u Subotici od početka ove godine vatrogasci su imali preko 500 različitih intervencija. To je, najkraće rečeno, slika vatrogasne čete u ovom gradu. Opremljenost jedinice jedna je od najslabijih karika u sigurnosti grada.

Moglo bi se reći da je sve ono što je sklono vatri i paljenju, što nosi opasnost i rizik od požara još starije od opreme vatrogasaca pa je to dodatni razlog da osobni nemar stavimo pod kontrolu.
– Najčešći uzroci požara u gradu jesu nemar i stare instalacije u kućama i stanovima, automobili su stari i slabo se održavaju, a i klimatske promjene s velikim vrućinama povećavaju broj požara na otvorenom – kaže za "Subotičke novine" Siniša Kovačević, zapovjednik Vatrogasno-spasilačke jedinice "Subotica". – Namjerno se najčešće pale kontejneri za smeće, a prije nekoliko godina imali smo i često paljenje ukradenih automobila. Srećna je okolnost što se veći broj požara događa na individualnim kućama i na otvorenom prostoru, tako da su u pitanju većinom požari manjeg intenziteta, koji se lakše i brže ugase. Osnovno pravilo kod požara u stanovima je da se prvo iznose ljudi, pa se onda pristupa gašenju požara. Zbog toga je veoma važno da se prilikom prijave požara prijavi i da li ima ljudi zarobljenih u njemu.

Kada se prijavi požar, dežurni vatrogasci u roku od minut kreću iz garaže, prema normi kilometar prelaze za minut i prema računici prosečno stižu na mjesto požara za šest minuta i 39 sekundi. Lokalizacija požara traje u prosjeku oko pet minuta, a likvidacija požara 36 minuta.
– To je dobar prosek – kaže Kovačević – ali ljudima koji čekaju to izgleda kao vječnost. Problem nam je i promet na putu. Nažalost, vozači se ne pridržavaju propisa i ne sklanjaju se vatrogascima i pored uključene sirene.

Kod prijave požara bitno je da se kaže točna adresa na kojoj je izbio požar, ime i prezime onog koji prijavljuje, kao i broj telefona, da bi se obavila provjera. Takođe, treba što preciznije objasniti šta gori i da li ima ugroženih ljudi.
– Jasno nam je da su ljudi u panici kad je požar u pitanju, zbog toga smo i obučeni kako da postupimo, kako da ih smirimo i udaljimo od požara, jer ima i onih koji bi ušli u kuću i iznjeli neke za njih važne predmete. Lakše je gasiti požare na višim katovima, jer je mogućnost evakuacije ljudi lakša. Kada do požara dođe u prizemlju ili u podrumima, dim i vatra se šire uvis i tu je veća panika. Kada ugasimo požar ljudi zaborave na nas. Ipak, događa se da nam poslje dođu i zahvale što smo ih spasili od veće štete, a nedavno je jedan sugrađanin i preko novina zahvalio vatrogascima na uspješnoj intervenciji.

"U našoj zemlji priprema se reorganizacija službi za spasavanje. Ima najava da će se napraviti jedinstveni kol-centar s pozivnim brojem 112 na koji bi se prijavljivale sve intervencije koje se prijavljuju na brojeve 92, 93 i 94. Da li će se onda smanjiti broj lažnih dojava i ubrzati sve vrste intervencija u spasavanju ljudi – pokazaće vrijeme"- dodaje na kraju Kovačević. Građanski List

...13:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UNATOČ BRZOJ INTERVENCIJI VATROGASACA IZGORJELI GLISERI
[ # ]

BAŠKA VODA

Unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca gliseri su potpuno izgorjeli. Izvukli su ih van na obalu kako bi policija na njima mogla obaviti očevid

Dva glisera od šest metara planula su u četvrtak rano ujutro oko 3 sata u luci u Baškoj Vodi nedaleko od Makarske. Vatra se sa prvog glisera švicarskog turista zbog jakog vjetra proširila na drugi slovačkih državljana Ljubomira Petreka i Renate Rehakove. Čitatelj Dado Jurišić fotografirao je ono što je ostalo od glisera dok su ih izvlačili vatrogasci.

- Čuo sam od okupljenih da su požar vjerojatno izazvale neispravne instalacije - ispričao je čitatelj Dado.Unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca (požar su gasili pripadnici DVD Makarska i Baška Voda sa 9 gasitelja i 3 vozila) jedna je brodica potpuno izgorila dok je drugoj tek nagorila krma. Onečišćenja mora nije bilo. Glisere su izvukli na obalu. Policija je obavila očevid i utvrđuje uzroke koji su za sada nepoznati. Pretpostavlja se da su se na Tomasovu gliseru zapalile instalacije. 24 sata


...12:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVE POSTAJE U SESVETAMA,KLARI I PODSLJEMENU 2009.GODINE
[ # ]

ZAGREB
Piše: Anita Končar

Da bi vatrogasci sukladno Zakonu o zaštiti od požara mogli intervenirati u roku od 15 minuta, najugroženiji rubni dijelovi grada iduće godine dobit će tri nove vatrogasne postaje, a sve to da bi mogla biti veća spremnost na rubovima grada .

Prema riječima Pavla Kalinića, pročelnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, nove postaje dobit će Sesvete, Klara i podsljemenska zona. »Sesvete su važne jer se povećao broj stanovnika, pa će kada se sagradi naselje u Sopnici, ondje biti više od 90.000 stanovnika«, rekao je Kalinić te dodao da će se nova postaja graditi u Sesvetama na lokaciji Dobrovoljnog vatrogasnog društva, dok će ona u podsljemenskoj zoni biti smještena u objektu donje postaje žičare. »Nova postaja gradit će se i u Klari gdje će biti smješten i trenažni centar za obuku zagrebačkih vatrogasaca, za obuku vađenja ljudi iz ruševina i smrskanih automobila«, kazao je Kalinić i dodao da je ondje u planu i centar za obuku pasa.

»Unutar Policijske akademije planirana je obuka za vatrogasce koji će biti specijalizirani za vađenje ljudi iz jezera i rijeka«, rekao je pročelnik Ureda. Istaknuo je da je u postupku drugi stupanj obuke vatrogasaca za urbano traženje i spašavanje iz ruševina, na koji je upućeno 11 vatrogasaca, a u planu je do 2011. osposobljavanje još najmanje dvaju ekipa. Prema riječima Pavla Kalinića, od 1. rujna do 28. listopada 2008. Javna vatrogasna postrojba Zagreba izašla je na intervenciju 489 puta, od čega su bila 283 požara. Vjesnik

...11:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

100 000 POSJETA VATRENIH VIJESTI 911
[ # ]

BREZJE

Pripremao sam se zadnjih tjedan dana kako napisati post o ovom za mene važnom trenutku,ali nisam pronašao inspiraciju, zato ću se zahvaliti svima onima koji su posjetili ili koji će posjetiti ovaj blog. Prolazila su se teška razdoblja od mog posla koji je takav kakav je sa dosta terena pa se snalazilo na sve moguće načine kako bi ostali dosljedni u objavljivanju vatrogasnih vijesti iz cijelog svijeta pa do hackiranja samog bloga ( i to tri puta), ali kako se kaže što te ne ubije to te ojača. Razmišljalo se o otvaranju Internet stranice ali sam sebi sam rekao.“Ti si bloger“- sve što znam o ovome naučio sam kroz pisanje bloga, mnogo provedenih sati uz komp i buljenje u ekran te upita poslanih na adrese mnogih blogera koji su me uputili u rješavanju nekih problema.

Uvijek volim istači svoju dragu blogericu KOCKU koja me naučila mnogo stvari i uputila mi nezaboravnu rečenicu „Volim ti pomagati jer brzo učiš“. Kocko ,hvala ti još jednom. Kroz pisanje blogova održana su i četiri susreta vatrogasnih blogera i webmastera (Kaštel Sućurac, Sveta Nedelja, Dubravica i Tuhelj ) .Nažalost izgleda da se stalo sa time. Šteta a mogli smo se dobro družiti. Ono na što sam osobito ponosan je moja ustrajnost oko vođenja Vatrenih Vijesti 911, kompletan dizajn je mojih ruku djelo, a vaših 100.000 klikova je potvrda da se isplatio trud. Zato još jednom hvala svima koji su i koji će posjetiti Vatrene vijesti 911 i pronaći vijest koja ih zanima.

29.10.2008. ...21:55 [ Komentari (9) ] Isprintaj

VALDEC- PRVI CIVIL U SIMULATORU PLAMENIH UDARA
[ # ]

ZAGREB

Robert Valdec je prvi hrvatski novinar koji se 'pekao' u simulatoru plamenih udara. Riječ je o kontejneru u kojem se vatrogasci u realnoj situaciji pripremaju za najgore i najopasnije požare, a Robert Valdec je u njemu proveo dvadesetak minuta. Naravno, uz potrebne pripreme i opremu.

'Bilo je pakleno. Temperatura do 700 stupnjeva, dim, oganj...', prvi su dojmovi Valdeca. Voditelj kriminalističkog magazina sa sobom je ponio i svježe meso da bi dočarao kako bi se u istim uvjetima proveo bez adekvatne opreme.Njegovi domaćini, „flashover“ instruktori u simulatorima plamenih udara, dio svjetske i europske mreže tih elitnih instruktora, pokazuju Valdecu sve opasnosti naglih i eksplozivnih razbuktavanja požara.Kako preživjeti požar, kakvu opremu imaju hrvatski vatrogasci, jesu li naši vatrogasci dio Europe, kakav je osjećaj preživjeti plameni udar... samo su dio pitanja na koja ćemo dobiti odgovor.Ovaj puta profesionalni vatrogasci Varaždina, Zagreba, Ivanić-Grada, Karlovca, Čakovca i Velike Gorice pokazuju sve opasnosti vatrogasnog posla kroz niz predavanja, „mokrih“ vježbi i ulazaka u Simulator. Ovu obuku u zadnje dvije godine prošlo je preko 200 hrvatskih vatrogasaca ali i vatrogasaca iz SAD-a, Australije, Njemačke i Švicarske a prepoznata je i u svjetskim okvirima.

Gledatelji imaju priliku vidjeti i rekonstrukciju zločina koji je počinio Stjepan Šmider iz Josipovca pokraj Osijeka. Stjepan je kao mladić prošao sva slavonska bojišta. Umirovljen, ratne je traume počeo liječiti alkoholom i tabletama. S dijagnosticiranim PTSP-om neko je vrijeme proveo i na psihijatriji. Iako ranije nije bio agresivac, 2006. ubio je znanca Igora Vlajinića. U rekonstrukciji Mirne Kozine govore i majka ubojice i rođaci žrtve - svjedoci zločina. Prema njihovim izjavama snimljena je i većina igranih scena.

Prilozi kriminalističkog magazina o diskriminirajućem zakonu o potpunoj zabrani pušenja na javnim mjestima uzburkali su duhove i na celebrity sceni. Sportaši, pjevači, sabornici nazivaju redakciju podupirući ekipu Istrage u nastojanju da se svim legitimnim sredstvima, pa tako i podnošenjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti koju su najavili, suprotstave licemjernom zakonu. Ćiro Blažević, Davorin Bogović, Dragutin Lesar i Vera Čudina samo su neki od njih. Cijelu emisiju Istraga možete pogledati u četvrtak, u 20h na Novoj TV. Dnevnik.hr

...18:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVE VATROGASNE INTERVENTNE ČIZME IZ ROSENBAUERA
[ # ]

ZAGREB

Čizme koje koriste vatrogasci moraju u prvom redu osiguravati potpunu zaštitu. Uz zaštitu, čizme je potrebno jednostavno obuvati. Iz tih razloga, ROSENBAUER predstavlja potpuno novi sistem vezivanja čizmi pod nazivom BOAR.

Kao rezultat tog sistema vezivanja, koji dolazi iz područja sportske obuće, čizme se stalno prilagođavaju individualnom obliku noge i jednostavno se otkopčavaju na gumb.Nova zaštitna čizma ROSENBAUER je razvijena je uz intenzivnu suradnju sa više vatrogasnih postrojbi.Optimalnu sigurnost udružuje sa neponovljivom udobnošću. Membrana SIMPATEX i vodonepropusna obrađena koža osigurava, da je unutrašnjost čizme uvijek suha, a višeslojni potplat sa ugrađenim zračnim jastučićima pruža odličnu zaštitu, kako na hladnoću, tako i na toplinu.Čelični uložak u potplatu, kao i čelična kapica, osigurava potpunu sigurnost stopala. Udobnost korisnika je dodatno poboljšava sa petnim uloškom a koji, zajedno sa preciznom oblogom osigurava sigurnost gležnja.

BOAR sistem vezanja nudi znatno povećanu udobnost nošenja čizmi. Ovaj sistem vezanja se upotrebljava kod sportske obuće , kao i obuće koje koriste snowboarder-i.Tu ideju je upotrijebio i ROSENBAUER kod razvoja svojih vatrogasnih čizmi. Ovaj sistem se sastoji od naprednog načina vezivanja, koji omogućava brzo zatezanje i otpuštanje sajle pomoću gumba, zakretanjem, odnosno, pritiskom na gumb.To znači, da kod vatrogasne čizme, cijelom visinom prolazi specijalna čelična sajla koja se otpušta i zateže pomoću gumba.Gumb se nalazi na gornjem dijelu jezika čizme i opremljen je sa povratnom vezom, kojom se kod procesa vezanja automatski ostvaruje željena napetost sajle.Kada se gumb pritisne i zavrne, dobijemo optimalnu udobnost i sara čizme prianja uz nogu kao rukavica.Ako gumb jednostavno potegnemo, dolazi do opuštanja sajle i korisnik veoma jednostavno čizmu može skinuti sa noge. Mi Star

...17:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

100 GODINA DVD MAGLAJ
[ # ]

MAGLAJ

Proteklo je 100 godina od formiranja prvog Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Maglaju. Kroničari su zapisali da se u početku radilo sa primitivnom opremom od nekoliko obremača i mnogo kanti kojima su na požarišta hitali mlade terzije, pekari, kafedžije... Danas, 100 godina kasnije, Vatrogasno društvo iz Maglaja obilježava vrijedan jubilej.

Osim promocije monografije "Vatrogastvo u Maglaju 1908-2008.", autora Mirudina Aldobašića, na poligonu Osnovne škole "Maglaj" izvedeno je pet pokaznih vježbi u kojima su sudjelovali pripadnici PVJ iz Maglaja, Kaknja i Tešnja, Teritorijalne jedinice Doboj i DVD Jelah. Brojni građani su mogli vidjeti kako djeluju u slučajevima spašavanja ljudi iz vozila u prometnim nesrećama, ozljeđenog dimnjačara sa krova, ložača iz kotlovnice, gašenje krova zgrade, a svoje vještine demonstrirali su i najmlađi vatrogasci.

Osim vatrogasnih društva iz okolnih gradova, proslavi ovog jubileja prisustvovalo je desetak pripadnika Dobrovoljnog vatroagasnog društva Kresnice iz Ljubljane, vatrogasci iz Kenseburga (Njemačka) te predstavnici organizacije Maltezer, takođe iz Njemačke, koji su svojim kolegama poklonili dva kompleta zaštitnih odijela te jednu vatrogasnu pumpu.Priznanja "Vatrogasni grb" uručena su i obiteljima poginulih vatrogasaca u godinama agresije na BiH Zijada Krbeševića, Ridžala Merdića, Džemila Mulića, Predraga Pavlovića i Ekrema Mahmutagića. Dnevni avaz

...15:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PLANULO VIKEND NASELJE
[ # ]

NOVI SAD

U požaru na Ribarskom otoku, kraj Novog Sada, izgorjele su četiri, a manje oštećene tri kamp-prikolice, priopčila je novosadska policija. U požaru nije bilo ozljeđenih

Četiri kamp prikolice potpuno su izgorjele, a dvije su pretrpjele velika oštećenja u požaru koji je izbio oko 5.15 sati u vikend naselju na Ribarskom otoku, nedaleko od restorana "Pogled". U požaru niko od vikendaša nije stradao, ali se nekoliko njih prilikom pokušaja gašenja vatre nagutalo dima.Kako GL saznaje, dim koji je dopirao iz jednog od redova parkiranih kamp kućica primjećen je oko pet sati ujutro, te je neko od vikendaša odmah zvao vatrogasce. Vatra je, međutim, vrlo brzo počela da se širi i do njihovog dolaska već se potpuno razbuktala. Moguči uzrok za sada je nepoznat ali pretpostavka je neispravnost električne grijalice, materijalna šteta se procjenjuje na oko 350 tisuće dinara.




...14:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

LAŽNE DOJAVE VATROGASCIMA , BLOKIRANI TELEFONI HITNE
[ # ]

KRAGUJEVAC

Kragujevački Telekom je za šest telefona uveo zabranu pozivanja broja 94, sa kojih su nesavjesni građani zvali i blokirali telefonsku centralu Hitne medicinske pomoći. Također, Telekom je u potpunosti isključio jedan telefonski broj sa kog su pored lječnika, uznemiravani i pripadnici policije, vatrogasci i druge javne službe čije je pozivanje besplatno.

- Mi smo prije dva mjeseca zatražili od Telekoma da postavi “lovca” na našu centralu. Netko nas je zvao svakih trideset sekundi, ponavljao pozive, povremeno rekao nešto i držao blokiran telefon 94. Imamo samo dvije linije i to nam je potpuno spriječilo kontakte sa pacijentima, odnosno onim osobama kojim je zaista trebala lječničku pomoć - izjavio je dr Slobodan Kitanović, načelnik Hitne pomoći u Kragujevcu.Prema njegovim riječima, nesavjesni građani su zvali sa mobilnih telefona i javnih govornica, a zvala su uglavnom maloljetne osobe.

- Već više godina imamo takve probleme. Ako su djeca, onda oni to rade više iz igre. Kad su u pitanju odrasli, onda je vjerojatno riječ o osobama koja ili nemaju što da rade ili im je zanimljivo pozivati, kažu poneku riječ i dosađuju - kaže dr Kitanović.Nerjetko su na lažne pozive na teren izlazili i lječnici, i policija i vatrogasci. Svojevremeno su vatrogasci zabilježili poziv i informaciju “savjesnog građanina” da gori sjeno u jednom prigradskom naselju kod Kragujevca. Kad su stigli na mjesto događaja, utvrdili su da požara nije bilo, ali ih je zato “pristojan” mladić zamolio da ga povezu u grad. Naknadno je utvrđeno da je on i pozvao vatrogasce. Kurir

...14:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OPLJAČKALI PA ZAKLJUČALI
[ # ]

BEOGRAD

Policijske patrole su brzo stigle ispred pošte, ali su na oslobađanje čekali vatrogasce koji su ležerno presjekli lokot i oslobodili radnice i dve starije žene koje su bile stranke.

Trojica drskih pljačkaša naoružanih pištoljima i sa fantomkama na glavama opljačkali su oko 10.30 sati poštu u Kumodraškoj ulici 63 u beogradskom naselju Kumodraž 2. Tom prilikom, razbojnici su iz pošte odnjeli milijun dinara i na izlasku svojim lokotom i ključem od objekta zaključali ulazna vrata. Unutar pošte ostalo je petoro ljudi koje su vatrogasci oslobodili tek dva sata nakon pljačke tako što su presekli lokot koji su postavili lopovi na ulaznim vratima......opširnije






...13:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

FLU CIJEV IZAZVALA POŽAR U OSJEČKOM GETROU
[ # ]

OSIJEK

Vještaci Centra za kriminalističko vještačenje "Ivan Vučetić" iz Zagreba te očevidna ekipa i protupožarni inspektori Policijske uprave osječko-baranjske nakon dva dana su otkrili uzrok požara u trgovačkom centru Getro u Osijeku.

Naime, prema njihovim nalazima, požar je uzrokovao tehnički kvar na električnoj instalaciji flourescentne svjetiljke ugrađene uz unutarnju stijenku na plohi regala u kojem se nalazila odjeća, a koji je bio smješten u zapadnom dijelu centra. Njihov nalaz se podudara sa svjedočenjima očevidaca koji su vatrogascima u subotu navečer dojavili da se upravo iz toga dijela trgovačkog centra pojavio gusti crni dim. Vatrena stihija je u desetak minuta zahvatila cijeli Getro i vatrogasci su mogli samo spriječiti širenje požara na okolne objekte.U policijskom priopćenju se navodi da je Getro u potpunosti izgorio, kao i sva roba s inventarom. U Getrou još nisu utvrdili materijalnu štetu uzrokovanu požarom. 24 sata



28.10.2008. ...16:38 [ Komentari (5) ] Isprintaj

POŽAR NA DRNIŠKOM PODRUČJU
[ # ]

DRNIŠ

Još nije ugašen požar koji je jučer oko 14,40 sati planuo na području zaselaka Donjih Marina i Đidara u Trbounju nedaleko od Drniša.

Požar je buknuo na otvorenom prostoru, na neobrađenom poljoprivrednom zemljištu, za sada nepoznatog vlasnika, a nošen južnim vjetrom brzo se proširio na minirano područje.U gašenju je sudjelovalo 10-ak vatrogasaca JVP-a Drniš s tri vozila.Tijekom noći požar je s jednim vozilom nadzirala skupina vatrogasaca, a pod kontrolu je stavljen jutros u 7 sati, doznaje se od Ive Bilića, zapovjednika JVP-a Drniš. I dalje je na terenu skupina vatrogasaca koji prate da se vatra zbog juga ne bi ponovno razbuktala.Prema prvim procjenama, izgorjelo je oko 6 hektara niskoga raslinja i suhe trave. dnevnik.hr






...16:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI HVATALI ČUČI PO AERODROMSKOJ PISTI
[ # ]

BOSTON

Ova je dobra, kažu da su je jurili 17 sati ,pa zar se nisu mogli odmah sjetiti da je jadan pas možda gladan. Ali tko bi se odrekao svog hamburgera za jadnog peseka......

Pudlica po imenu Čuči zaustavila je zrakoplove na bostonskom aerodromu Logan gdje je, prilikom istovara, uspjela pobjeći iz kaveza.Glasnogovornik međunarodnog aerodroma je izjavio da je zbog psa kasnilo osam letova u subotu, a potjera osoblja za njom je trajala 17 sati.Policajci, vatrogasci, električari i drugo osoblje aerodroma su po pistama i stajankama jurili za Čuči, zbog čega su letovi kasnili po oko pola sata.Umorna, preplašena i izgladnjela pudlica uhvaćena je uz pomoć hrane tek u nedjelju popodne. Blic






...16:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TRI GARSONJERE NESTALE U POŽARU
[ # ]

BEOGRAD

U požaru koji je izbio u vojnim stanovima u Sportsko-rekreativnom centru u Surčinu, niko nije ozljeđen, ali je pričinjena velika materijalna šteta.Vatra je buknula na krovu stambenog objekta u Kolubarskoj ulici 53-59, gdje se nalaze četiri garsonjere. Ubrzo su stigli vatrogasci koji su poslije sat vremena ugasili plamen. Ipak, vatrena stihija uništila je skoro cijelu krovnu konstrukciju, pišu “Novosti.“

Sjedio sam u sobi, kada sam čuo pucketanje“, rekao je Đuro Milošević, čija se kuća nalazi u blizini. “ Kada sam izašao ispred, vidio sam plamen na krovu jednog od napuštenih stanova. Pozvao sam susjeda da krenemo sa gašenjem, a onda smo spazili da gori i frižider na terasi Zorana Pavlovića, čiji se stan nalazi u broju 59.Kako stanovi u Kolubarskoj 53, 55, 57 i 59 imaju zajednički krov, vatra je prijetila da zahvati i stan Pavlovića, pa je Milošević zajedno sa susjedima prvo pokušao ugasiti zapaljeni frižider. Međutim, plamen se već razbuktao, pa su pozvani vatrogasci.

“Bila sam sa sedmogodišnjom kćerkom u stanu i odjednom se osjetio miris paljevine“, rekla nam je D. P., supruga Zorana Pavlovića. - Kada sam vidjela plamen na krovu, pokupila sam nešto odjeće koja mi je prvo pala pod ruku i sa kćerkom istrčala napolje. Požar se već proširio na veći dio konstrukcije.Poslije 20 minuta stiglo je pet ekipa sa 14 vatrogasaca. Borba sa vatrenom stihijom je trajala više od sat vremena. Gašenje je dodatno otežavala činjenica da iz stanova nije moguće popeti se na krov, jer prilikom gradnje takvi otvori nisu ni napravljeni!Uzrok požara za sada nije poznat. Komšije sumnjaju da je za sve kriva loša električna instalacija u ovim objektima.

U kući u Kolubarskoj 53 - 59 postoje četiri garsonjere. Prije nepunih mjesec dana iseljene su tri, a jedino u broju 59 ostao je stanovati Zoran Pavlović, sa suprugom i tri maloljetne kćerke.Inače, ova kuća je dio vojnog naselja koji se nalazi u sastavu Sportsko-rekreativnog centra u Surčinu. Najveći problem predstavlja loša električna instalacija, zbog koje često nestaje struja. Tako je za posljednjih sedam godina u iskrenju strujnih vodova izgorjelo nekoliko stanova.Krov kuće u Ulici Dragoslava Srejovića 141 na Mirijevu zapalio se u ponedeljak u 1.30. Vatrogasci su poslije 20 minuta uspjeli ugasiti vatru. Kako šteta nije bila velika, vlasnica Vera Isić je legla da spava. Međutim, na krovnoj konstrukciji ostali su djelovi žara koji su u 7.50 ponovo "aktivirali" plamen. Susjedi su pozvali vatrogasce, koji su vatru "dokrajčili".Vera Isić je uspjela izači iz zadimljenog doma. Kako se nagutala dima, lječnici su joj ukazali prvu pomoć. Mondo

...15:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

WC ŠKOLJKA UHVATILA PUTNIKU RUKU
[ # ]

PARIZ

Ako smo nepažljivi , ruku nam može uhvatiti stroj, tuđa žena, vrata, ali i wc školjka. Osobito pazite na stvari kad se nađete u wc-u jer može doći do problema.

Putnika francuskoga brzog vlaka iz zahoda morali su spašavati vatrogasci. Taj je 26-godišnjak postao žrtva "zločeste" zahodske školjke u koju mu je, za vrijeme obavljanja nužde, upao mobilni telefon. Kad ga je pokušao izvaditi, u školjci mu se zaglavila ruka.Vlak je zbog toga morao stati kako bi se pričekao dolazak vatrogasaca čija je zadaća bila pomoći nesretnom mladiću. Akcija spašavanja trajala je dva sata, a mladić je iz vlaka iznesen sa zahodskom školjkom u kojoj mu je ruka i dalje bila zaglavljena.Ovaj nesretni slučaj dogodio se na zapadu Francuske, između La Rochellea i Pariza. Večernji List





...13:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI JEDVA IZNIJELI 300 KG TEŠKU ŽENU IZ KUĆE
[ # ]

YORKSHIRE

Velika večina ljudi sklona je debljanju.Svemu tome kriva je brza hrana koja nas spašava ionako u ubrzanom ritmu našeg života. Jedemo brzo,nekvalitetno a nadasve nezdravo.

Bolničari s posebno dizajniranim nosilima bezuspješno su pokušavali odvući 300 kilograma tešku 64-godišnju ženu iz Yorkshirea u kola hitne pomoći. Britanka je imala problema s disanjem, koje je uzrokovala njezina težina. Ali, njih petero bilo je prisiljeno tražiti pomoć od vatrogasaca.

- Nije mogla disati od težine. Nas osam jedva ju je podiglo na nosila - rekao je šef vatrogasaca, Mike Yewdall.Iznijeli su je iz kuće, ali nisu mogli proći kroz dvorišna vrata. Odrezali su živicu, srušili ogradu i odvezli je u bolnicu.




27.10.2008. ...21:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR SUHE TRAVE U BREZJU
[ # ]

BREZJE
Piše: Damir Marenić

Suho vrijeme koje trenutno vlada i najava kiša koje dolaze pred Dan mrtvih nagnalo je ljude na spaljivanje trave koju su zaboravili pokositi, Sve bi to bilo prihvatljivo kad ne bi došlo do nemarnosti i svojim postupkom doveli druge u opasnost.

Da se još osječa dah suhog vremena godvori podatak da su danas samoborski vatrogasci imali požar suhe trave u Brezju,odvojak Augusta Šenoe. Požar je brzo bio ugašen ali postojala je opasnost blizine šume. Ono što je nelogično, ako se zna o kojoj je vrsti požara bilo riječi onda se moglo dignuti lokalni DVD ( u ovom slučaju DVD Sveta Nedelja) a ne da samoborci moraju izaći na intervenciju gdje proputuju 10 kilometara u jednom pravcu da bi ugasili požar kako je samoborski vatrogasac rekao "Ovo bi ugasilo malo dete" i tako oslabilo i onako veliko područje koje pokriva JVP Samobor. Svaka čast samoborcima na odrađenoj akciji i sve su to redom pravi profesionalci i dobri dečki ali nelogičnost postoji.



...16:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAVRŠILI ISTRAGU PROTIV DRAŽENA SLAVICE
[ # ]

ŠIBENIK

Istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Branko Ivić, koji vodi istragu o kornatskoj tragediji, u priopćenju za javnost danas je potvrdio kako je dovršeno zadnje, telekomunikacijsko, vještačenje, čime je završila istraga u kaznenom predmetu protiv bivšega vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Dražena Slavice.


Slavica je okrivljen da je 30. kolovoza prošle godine u akciji gašenja požara na otoku Kornatu iz nehaja počinio teško kažnjivo djelo protiv opće sigurnosti, pri čemu je život izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, a jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić još je na rehabilitaciji.

Županijska državna odvjetnica Živana Beroš-Dodig potvrdila je kako je danas zaprimila spis. 'Riječ je o predmetu kojemu ćemo svakako dati prioritet. No to je vrlo opsežan i složen predmet koji moramo proučiti i analizirati. Nastojat ćemo to obaviti u roku od 15 dana i do tada odlučiti hoćemo li zatražiti dopunu istrage, podignuti optužnicu ili odustati od kaznenog progona', kazala je Beroš-Dodig.

U sklopu istrage o kornatskoj tragediji saslušano je stotinu svjedoka, a nekoliko mjeseci trajalo je multidisciplinarno vještačenje te je izrađena i 3D računalna simulacija nastanka i širenja požara sve do klanca ispod brda Velog vrha u uvali Šipnate gdje su vatrogasci stradali.Tim sudskih vještaka, koji su vodili multidisciplinarno vještačenje, zaključili su da je uzrok stradanja vatrogasaca bio rijedak prirodni fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese. Taj je zaključak objavljen tjedan dana prije nego je obilježena prva obljetnica kornatske tragedije, 22. kolovoza.

Nakon toga je Županijsko državno odvjetništvo zatražilo da se provede i telekomunikacijsko vještačenje kako bi se utvrdilo kakve su telefonske i mobitelske veze bile s Kornatom toga kobnog 30. kolovoza 2007Ivić je istaknuo kako je spis predmeta dostavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku koje, po Zakonu o kaznenom postupku, može zatražiti da se istraga dopuni, podigne optužnica ili da se odustane od kaznenog progona okrivljenog Slavice. Dnevnik.hr

...16:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PROSLAVLJENO 50 GODINA DVD ČAJKOVCI
[ # ]

ČAJKOVCI

Proslava je započela u petak polaganje vijenaca na centralnom križu u Čajkovcima te članskom sjednicom i dodjelom priznanja. nastavilo se u subotu dočekom gostiju, svečanom sjednicom i misom te zajedničkom večerom i druženjem.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Čajkovci pridružilo se ostalim županijskim društvima koji su ove godine proslavili značajne obljetnice rada i postojanja. Društvo postoji 50 godina, što je bila prigoda da se posebnim programom iskaže zahvalnost bivšim i sadašnjim članovima koji su dali doprinos u stvaranju i dugogodišnjem radu. Proslava je započela još u petak polaganjem vijenaca kod središnjeg križa u Čajkovcima. U crkvi sv. Matije u subotu je održana misa koju je predvodio jedini vatrogasni kapelan u Hrvatskoj vlč. Ivica Rebić. Tijekom svečane sjednice uručena su posebna priznanja i zahvalnice ljudima koji su prije 50 godina osnivali DVD, onima koji su zaslužni za 50 godina kontinuiranog vatrogastva u Čajkovcima te ostalima koji su u proteklih nekoliko desetljeća brinuli i unapređivali rad društva. Iako u Čajkovcima nisu zabilježene veće intervencije Društvo je u svakom trenutku spremno pružiti pomoć te izaći na intervenciju. sbtv

...13:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ĐAKOVO POBJEDNIK 1.NATJECANJA OPERATIVNIH VATROGASACA
[ # ]

SIGETEC
Piše: Damir Marenić

U nedjelju 26. listopada 2008 odrzano je 1. natjecanje operativnih vatrogasaca u vatrogasnim vjestinama "Sigetec 2008".Devet disciplina najbolje je odradio DVD Đakovo i postao prvi pobjednik ovog hvalevrijednog natjecanja.

DVD Sigetec bio je domaćin prvog natjecanja vatrogasaca u vatrogasnim vještinama pod nazivom Natjecanje operativnih vatrogasaca „SIGETEC 2008". Natjecanje je okupilo sedam desetina koje su pokazale svoje znanje i vještinu u Oblačenju zaštitne odore , opremanje aparatom za zaštitu dišnih putova, vježba sa hidrantom-postavljanje 2 mlaza i mlaza za pjenu te rušenje mete, potraga za ozlijeđenim vatrogascem u požaru otvorenog prostora, rušenje čunjeva pomoću „C“ cijevi, vježba sa brentačom, izrada zečjeg nasipa te rješavanje pismenog testa iz povijesti hrvatskog vatrogastva.

Prvo mjesto pripalo je desetini DVD Đakovo koja je osvojila ukupno 4545,50 bodova, drugo mjesto pripalo je ekipi DVD Peteranec sa 4468,39 boda,trečeplasirani su DVD Sesvetski Kraljevec sa 4421,30 boda, četvrtoplasirana ekipa DVD Domaji osvojila je 4384,53 boda, peto mjesto zauzeli su članovi DVD Legrad i osvojili 4334,17 boda,šesto mjesto za DVD Stara Sela 4260,85 boda i sedmoplasirana ekipa je DVD Donji Vidovec 4250,40 boda. Kako su rekli sami učesnici „Svi smo mi pobjednici“ govori sve.Ovo natjecanje je nešto novo viđeno kod nas ali gledajući discipline jako ,jako dobro zamišljeno i nadamo se da će već sljedeće godine biti mnogo više ekipa koje ćeprovjerit svoje znanje i vještine.

...10:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORIO "GETRO" U OSIJEKU
[ # ]

OSIJEK

Osječki Getro prostire se na više od pet tisuća četvornih metara, unutar centra nalazila se i poslovnica FINE te bankomat.Zapošljavao je više od 150 radnika, koji su sinoć ostali bez svoga radnog mjesta. U blizini trgovačkog centra nalazi se i benzinska postaja pa je prava sreća da se požar nije proširio i na okolne zgrade.

U noćašnjem požaru teško je oštećen osječki trgovački centar Getro. Požar je nakon nekoliko sati lokaliziran i stavljen pod kontrolu, a njegovi uzroci utvrdit će se očevidom, čiji se početak očekuje tijekom dana, izvijestili su Policijska uprava osječko-baranjska i osječki Centar Državne uprave za zaštitu i spašavanje.U požaru nije bilo smrtno stradalih ili ozlijeđenih osoba.Glasnogovornica PU-a Edita Roterbauer rekla je kako je dojava zaprimljena sinoć oko 23 sata, a požar je lokaliziran i stavljen pod kontrolu oko 2.30 nakon ponoći. VIDEO 1

Prema riječima zapovjednika osječke Profesionalne vatrogasne postrojbe Borisa Banjana, vatra je zahvatila zapadnu stranu trgovačkog centra te je otprilike jedna trećina unutrašnjosti objekta bila u plamenu, koji se brzo širio prema istočnoj strani.Vatrogasci su prvu dojavu o požaru dobili u 22.52 od stanara iz obližnje Našičke ulice, koji je primijetio da iz Getroa suklja ogromni crni dim. - Do našeg dolaska već je trećina objekta, ukupne površine 4000 kvadrata, bila zahvaćena plamenom. Pokušali smo presjeći plamen na polovici objekta, ali je u untrašnjosti gorjela sva roba.Jednostavno, požarna oluja je prohujala kroz centar u roku od sat vremena - rekao je zapovjednik JPVP-a Osijek Boris Banjan.

Gašenje požara, u kojem nitko nije stradao, trajalo je do 3.30 sati uz sudjelovanje oko 80 vatrogasaca i 21 vozilo iz okolnih gradova. Vatrogasci su u borbi s vatrenom stihijom imali i problem s dotokom vode zbog puknuća cijevi hidrantske mreže.Tijekom dana očekuje se dolazak vještaka MUP-a iz Zagreba koji bi s protupožarnim stručnjacima PU osječko-baranjske i istražnim sucem osječkoga Županijskoga suda trebali utvrditi uzroke požara.Došao je i gradonačelnik Osijeka Gordan Matković. VIDEO 2

- Mnogi su Osječani, nažalost, večeras su ostali bez posla - rekao je Matković.
- Sve radnike ćemo angažirati na drugim poslovima dok ne obnovimo centar. Žalosni smo zbog požara, no ne sumnjamo u podmetanje i čekamo rezultate istrage - rekla je direktorica marketinga Marija Jalšovec, dodajući da još ne može govoriti o procjeni štete. Istu noć na mjesto događaja došao je i Getroov savjetnik za sigurnost Mato Laušić, no nije želio davati izjave. HTV

26.10.2008. ...07:09 [ Komentari (1) ] Isprintaj

PONOSNI VATROGASCI
[ # ]

GORA
Piše: Marela Morić

DVD Gora kroz svojih 100 godina imalo je brojne uspone i padove. Najteže je bilo u Domovinskom ratu i nakon njega. U obrani Domovine sudjelovalo je 30-tak članova našeg DVD-a, 4 ih je poginulo, 7 ih je ranjeno, a 2 su ratni vojni invalidi. Zahvaljujući Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i Vatrogasnoj zajednici Grada Petrinje, ali i Gradu Petrinja uspjeli smo ponovo stati na noge, a danas smo dobili i prekrasno vatrogasno vozilo“.

Riječi su to Ivana Pribilovića, predsjednika DVD-a Gora izgovorene 25. listopada na svečanoj sjednici, na kojoj je ovo društvo proslavilo svoju 100. obljetnicu. Nisu zaboravili prošlost Gore, ni DVD-a, ni ljude koji su kroz te godine vodili društvo. Od prvog predsjednika Stjepana Ožbolta, pa sve do današnjih zaslužnih i hrabrih vatrogasaca. Za umrle i poginule vatrogasce Gore i cijele Hrvatske svetu misu je služio Don Paško Glasnović, upravitelj Gorske župe, koji je blagoslovio i novo vatrogasno vozilo. „ Vatrogasac je uvijek, u svakom trenutku spreman pomoći. Bog je u vama započeo dobro djelo i budite ponosni na svoje znanje pomažući u nevolji. Neka vas prati zagovor Majke Božje Gorske“, rekao je vatrogascima i svojim župljanima upravitelj župe.

Mijo Brlečić, dopredsjednik Hrvatske i predsjednik županijske Vatrogasne zajednice uručio je Zlatnu vatrogasnu medalju Ivi Pribiloviću, a DVD - u Gora od Hrvatske vatrogasne zajednice Povelju Mirka Kolarića za iskazanu požrtvovnost i zaštiti i spašavanju i Priznanje Županijske zajednice za posebne zasluge u unaprjeđenju dobrovoljnog vatrogastva i zaštite od požara.Za 60 zaslužnih godina u vatrogastvu Priznanje je dobio Ivan Lončarević, za 50 godina Mirko Matković, za 40 godina Vlado i Ivan Hodalj, za 30 godina Željko Pribilović i Stjepan Lovrinčić i za 20 Adrijana Hodalj. Brončane medalje su dobili Vlado Prašnjak, Ivica Tominović i Krunoslav Roksa, a bronačne Plamenice Stjepan Lončarević, Papo Prašnjak, Goran Žugaj i Željko Pribilović.

Puno lijepih riječi uputili su Gorskim vatrogascima uz Miju Brlečića i Teodor Fricki, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Ljubo Orabović, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Petrinje koji je i uručio ključeve novog vozila, te u ime Grada dr. Krešo Kovačićek, zamjenik gradonačelnika Petrinje. Nakon što je Ivica Šulentić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe i VZGP, predao prijavak obavljena je smotra u kojoj su sudjelovali svi vatrogasci iz Vatrogasne zajednice grada Petrinje. U mimohodu su uz vatrogasne barjake hodili do Lovačkog doma gdje je održana svečana sjednica. Nakon podjele priznanja ova značajna obljetnica proslavljena je uz prepun stol, glazbu i ples. Naravno, za uspomenu na proslavu 100. obljetnice DVD-a Gora, nastala je i zajednička fotografija. Petrinjski radio

...06:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽAN 1.MEMORIJAL "RIJEČKE VATRE"
[ # ]

RIJEKA
Piše: Damir Marenić

Natjecanje vatrogasnih grupa je natjecanje vatrogasaca koje obuhvaća savladavanje različitih prepreka, upotreba samoizbavne tehnike prenošenje ozlijeđene osobe i razvlačenje „B“ cijevne pruge pod pritiskom te gašenje požara.

Danas je na Gatu Karoline Riječke u Rijeci održan 1.memorijal „Riječke vatre“ koje se sastoji od natjecanja vatrogasnih grupa (Fire Combat) kako JVP tako i DVD-a , a organizirano je u čast riječkih vatrogasaca poginulih prilikom spašavanja ljudi i imovine.Natjecanje je bilo međunarodnog karaktera pošto su uz hrvatske vatrogasce nastupili i gasilci iz susjedne Slovenije. Samo natjecanje započelo je u 10 sati a vatrogasne grupe koju su sačinjavale po dva vatrogasca trebale su savladati prepreku uz upotrebu osnovnih-operativnih radnji.

U kategoriji „A“ prvo mjesto sa 143,20 bodova pripalo je GE Nova Gorica iz Slovenije u sastavu Borut Mihelj i Tadej Širca, drugo mjesto osvojila je JVP Opatija sa 149,70 bodova u sastavu Rene Raymond Gulin i Branimir Jurčić dok je treće mjesto pripalo ekipi DVD Opatija koja je osvojila 163,30 bodova a nastupili su Tonči Šorić i Josip Pecek. U ovoj kategoriji za JVP Zagreb nastupili su Dario Devčić i Krešimir Lenard koji su osvojili 16.mjesto sa 249,10 bodova. Dario i Krešimir ujedno su članovi DVD Rakitje koji se nalazi u sastavu VZG Sveta Nedelja.

U kategoriji „B“ prvo mjesto pripalo je ekipi JVP Zagreb u sastavu Denis Bartol i Miroslav Crnogorac koji su usvojili 188,30 bodova, drugoplasirani su Dario Gauš i David Marot iz JVP Rijeke sa osvojenih 192,30 boda dok su treći Boris Kauzlarić i Zoran Rački također pripadnici JVP Rijeka sa osvojenih 193,50 boda. U kategoriji „C“ prvo mjesto za Igora Hrelju i Marijana Smerdela iz JVP Rijeka sa osvojenim 218,80 boda a u kategoriji „D“ pobjedu su odnjeli Darko Vagaja i Joco Damjanović članovi JVP Rijeka koji su osvojili 326,20 boda.


VJEST PRENJELI
Gasilci.org

25.10.2008. ...19:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVI PROTUPOŽARNI APARAT ZA IT OPREMU
[ # ]

BEOGRAD

Kompanije Vatrosprem i PC4U predstavile su novu verziju protupožarnog aparata namjenjenog za gašenje požara na elektronskoj i računalnoj opremi.Radi se o ručno-prjenosnom uređaju pod nazivom FE-36, koji za gašenje požara koristi tekući plin heksafluor propan (C3H2F6 ). Za razliku od ranijih modela protupožarnih aparat sa prahom, vodom, pjenom ili nekim drugim sredstvom, novi model je mnogo efikasniji, netoksičan, električki neprovodljiv (do 1000V) i ne ostavlja nikakve tragove na opremi zahvaćenoj požarom.Protupožarni aparat je dimenzija 35,5 x 11 cm, a težina punog aparata iznosi 3,7 kilograma. Domet mlaza iz aparata je 4,3 metara, a vrijeme pražnjenja 10,7 sekundi.Protupožarni aparat za IT opremu FE-36 će se prodavati u kompaniji Vatrosprem i maloprodajnim objektima kompanije PC4U. Micro


...18:53 [ Komentari (1) ] Isprintaj

NAPAD NA KURDSKI KLUB U BEČU
[ # ]

BEČ

Poslije više napada na turske objekte u Austriji, rano jutros, nepoznate osobe bacile su zapaljive boce na jedan kurdski klub u Beču.Više manjih zapaljivih boca nepoznate osobe bacile su kroz prozor i vrata jednog kurdskog kluba u 15. bečkom okrugu.Kako je priopčila policija prilikom napada niko nije ozljeđen, i nastala je manja šteta, jer su zapaljiva sredstva ugašena još prije nego što su vatrogasci stigli do kluba.Policija ne želi govoriti o motivima napada , jer je istraga u nadležnosti Službe za borbu protiv terorizma. Blic






...18:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR PROGUTAO AUTOMOBIL ISPRED AMBULANTE U NINU
[ # ]

ZADAR

Automobil marke Citröen Ax zadarskih registarskih oznaka u vlasništvu 67-godišnjaka potpuno je izgorio. Automobil je bio parkiran ispred ambulante Hitne medicinske pomoći u Ninu pokraj Zadra. Požar je izbio u petak u 11 sati zbog kvara na motoru vozila. Nakon 45 minuta ugasili su ga vatrogasci iz JVP Zadar. 24 sata








...16:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽARI NA ŠIBENSKOM PODRUČJU UGAŠENI
[ # ]

ŠIBENIK

Dana 24. listopada ŽC 112 primio je informacije o požarima:
1. Dana 24. listopada u 13:25 sati VOC Šibenik primio je dojavu o požaru kod mjesta Velika Glava područje Skradina.Opožarena površina je 3 hektara suhe trave , niskog raslinja i hrastove šume. Požar su gasili DVD Dubravice sa 4 vatrogasca i 1 vozilom. Požar je lokaliziran u 16:25 sati, a ugašen u 17:30 sati.

2. Dana 24. listopada u 14:10 sati VOC Šibenik primio je dojavu o požaru kod mjesta Žavčić područje Skradina.Opožarena površina je 18 hektara suhe trave i niskog raslinja te nešto maslina. Požar su gasili JVP Šibenik i DVD Skradin sa ukupno 9 vatrogasaca i 3 vozilom uz pomoć jednog zrakoplova Canadair . Požar je lokaliziran u 16:25 sati, a ugašen u 18:00 sati.

3. Dana 24. listopada u 13:44 sati VOC Šibenik primio je dojavu o požaru kod mjesta Brnjica kod Konjevrata.Opožarena površina je 20 hektara suhe trave i niskog raslinja. Požar su gasili JVP Šibenik, JVP Drniš i DVD Šibenik sa ukupno 12 vatrogasaca i 3 vozila uz pomoć jednog zrakoplova Canadair . Požar je lokaliziran u 17:00 sati, a ugašen u 18:00 sati.

4. Dana 24. listopada u 14:43 sati VOC Šibenik primio je dojavu o požaru kod mjesta Kistanje.Opožarena površina je 1 hektar suhe trave i niskog raslinja. Požar su gasili JVP Knin sa 3 vatrogasca i 1 vozilom. Požar je lokaliziran u 16:25 sati, a ugašen u 17:00 sati

5. Dana 24. listopada u 19:30 sati VOC Šibenik primio je dojavu o požaru kod mjesta Radasi područje Promine.Opožarena površina je 6 hektara suhe trave i niskog raslinja. Požar su gasili JVP Drniš sa 3 vatrogasca i 1 vozilom. Požar je lokaliziran u 21:35 sati, a ugašen u 22:35 sati. DUZS

...08:38 [ Komentari (2) ] Isprintaj

PREVRNULA SE CISTERNA SA EKSPLOZIVOM
[ # ]

PRISIKA

Granični prijelaz Kamensko za sav je promet bio zatvoren jučer od pet sati ujutro jer se tegljač s 13 tona privrednog eksploziva prevrnuo samo kilometar i pol prije graničnog prijelaza, pokraj restorana Mediteran u mjestu Prisiki u BiH.Kako su nam kazali policajci na graničnom prijelazu, “zbog sigurnosnih razloga” nisu nikoga puštali da prođe, a jedina informacija koju su imali bila je da se prevrnulo vozilo s eksplozivom.

Zbog zatvorenoga graničnog prijelaza, na izlazu iz Hrvatske nastala je kolona kamiona, dok je sav putnički promet preusmjeravan na granični prijelaz Prisika pa su se mnogi vozači osobnih automobila morali vraćati nekoliko kilometara natrag i tražiti put za drugi granični prijelaz.Na mjestu gdje se vozilo prevrnulo pronašli smo policajce koji su osiguravali mjesto događaja te jedno vatrogasno vozilo za slučaj da dođe do eksplozije. Slobodna Dalmacija

24.10.2008. ...21:12 [ Komentari (3) ] Isprintaj

IZNENADNOM UZBUNOM PROVJERA SVETONEDELJSKIH VATROGASACA
[ # ]

SVETA NEDELJA

Jučerašnjom nenadanom uzbunom glavnog zapovjednika Nevenka Čižmešija točno u 19:30 poslana je poruka članovima DVD Sveta Nedelja o požaru suhe trave i niskog raslinja u Industrijskoj zoni, Industrijska bb. U veoma kratkom roku na požar izlaze autocisterna Mercedes i Navalno vozilo Magirus sa šestero vatrogasaca te dolaskom na mjesto intervencije pristupaju gašenju požara. Cjelokupna provjera bila je pod budnom paskom Zapovjedništva a priliku za gašenje požara dobili su mladi vatrogasci koji su svojom punoljetnošću stekli pravo pristupa požaru. Nakon dolaska u vatrogasni dom te pospreme i pripreme opreme i vozila za sljedeće akcije prišlo se analizi vježbe. Ovakove iznenadne provjere postale su praksa Zapovjedništva i prakticirat će se i ubuduće.



...16:41 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POŽAR U NOVOPAZARSKOJ GIMNAZIJI
[ # ]

NOVI PAZAR

U novopazarskoj gimnaziji prošle noći podmetnut je požar u kome je, zahvaljujući brzoj intervenciji školskog čuvara koji je pozvao vatrogasce, pričinjena samo materijalna šteta.Direktor gimnazije Zoran Milosavljević rekao je da su oko dva sata poslije ponoći, trojica učenika razbila prozor na školskoj zgradi i ušla u zbornicu gdje su podmetnuli požar. Vatra je oštetila zid te prostorije.Požar je brzo ugašen, a učenici koji su ga izazvali su identificirani.Direktor gimnazije je istakao da je grupu provalnika predvodio učenik četvrtog razreda koji ima zdravstvene probleme, najvjerojatnije psihičke prirode.U vrijeme provale školski dnevnici nisu bili u zbornici. Još uvijek se ne zna da li su oni bili meta provale.Policija je obavila očevid, a materijalna šteta će naknadno biti utvrđena.Nastava u ovoj srednjoj školi se danas redovno odvija. RTS


...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI POMOĆU ČOKOLADE POKUŠALI UHVATITI HRČKA
[ # ]

DANBAR

Vatrogasci iz Škotske pet sati su tragali za odbjeglim hrčkom, koristeći se kamerom prekrivenom čokoladom i usisivačem, javio je BBC.

Dvije ekipe vatrogasaca pokušavale su da pronađu Fadjija, ljubimca šestogodišnje Zoi Eplbi u njenoj kući u Danbaru.Nesrećni hrčak je pobjegao iz kaveza i upao kroz rupu na podu kuhinje, ali još uvijek odbija da izađe van.Pokušavajući da ga izvuku, požrtvovani vatrogasci su u potpunosti rastavili štednjak i cijevi za plin.Ni usisivač ni čokolada nisu pomogli da Fadji izađe iz rupe u podu, a obitelj Eplbi se nada da će hrčak sam izaći van. Blic






...11:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SOLIDARNOST NA GRANICI
[ # ]

NIKŠIĆ

Kada su braća u nevolji onda se granice koje su između njih postavljene brzo savladavaju. Tako je bilo uvijek kada je nedaća pritiskala Crnogorce ili Hercegovce, posebno u krševitom pograničnom pojasu. Ovog ljeta solidarnošću su se izdvojili vatrogasci iz trebinjskog društva „Lastva“, kojima Nikšićani duguju veliku zahvalnost. Iako je vatrena stihija „napala“ Hercegovinu, oni nisu žalili vremena ni truda, ali ni tehniku da pomognu u spašavanju šume i domaćinstava na Bijeloj gori, Nudolu i Parešu.

- Zaista su nam mnogo pomogli - kaže za „Novosti“ Dimitrije Tomašević, načelnik nikšićke Službe zaštite i spašavanja. - Sa Trebinjcima smo inače potpisali ugovor o suradnji po kojem vatrogasci sa obje strane granice u slučaju požara nesmetano mogu prelaziti granicu. Uskoro ćemo suradnju uspostaviti i sa Bilećanima i Gačanima. I mi smo im uvijek priskakali u pomoć, kada je to trebalo. Na sreću, ovog ljeta im naša pomoć nije bila potrebna. Vjerujte da se nije lako pentrati po kamenitom i nepristupačnom terenu, kada gori i sa neba i sa zemlje. Međutim, kada solidarnost progovori, sve se to brzo zaboravi.

Vatrogasci u Nikšiću pokrivaju najveći prostor od svih bivših jugoslovenskih republika! Nikšićka općina zahvaća površinu od 2.065 kvadratnih kilometara, što je čak 15 posto površine Crne Gore, na kojem živi oko 80.000 stanovnika. Pod njihovim nadzorom je i 105 sela i zaselaka, šumski kompleksi površine od 104.689 hektara!
Svih minulih godina nikšićki vatrogasci stizali su po teškom terenu i planinskim gudurama, kako bi spasili šume, ali i kuće mnogih domaćinstava.

- Ovogodišnje ljeto, na svu sreću, nije bilo vruće kao lanjsko. Imali smo 182 intervencije na otvorenom prostoru i 30 na šumskim kompleksima, posebno u pograničnom dijelu Bijele gore i Golije. A u prošloj godini imali smo ih oko 500, i to uglavnom na otvorenom prostoru, što je za 35 posto više nego 12 meseci ranije. Vatrena stihija bila je zahvatila 380 hektara društvenih šuma, kao i dio od oko 4.000 hektara u privatnom posjedu. Samo na planini Njegoš pod vatrom je bilo 23 hektara - naglašava načelnik Tomašević. - Osmatračke službe su uspješno odradile svoj posao. Često se događalo da gori nisko raslinje pored magistralnih puteva od Danilovgrada prema Nikšiću kod tunela Budoš ili u Bogetićima, ali i pravcima iz Trebinja i Šavnika.

Nikšićkim vatrogascima u sezoni nedostaje vozila, ali i ljudstva, jer do nekih mjesta stiže se tek za tri ili četiri sata. Potrebe za sve većim angažiranjem iz godine u godine su povećane, pa su im smeštajni i garažni kapaciteti prilično skučeni. Hoće li i ovaj problem biti riješen uskoro, ostaje da se vidi. Novosti

23.10.2008. ...21:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VJEŽBA NOVIH VOZILA ZA ŠUMSKE POŽARE
[ # ]

BEOGRAD

Pripadnici vatrogasne brigade demonstrirali su jučer na Avali gašenje požara pomoću devet novih vozila koja je za potrebe Javnog poduzeća „Srbijašume“ kupilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.Ona će biti raspoređena u šumska gazdinstva Boljevac, Despotovac, Kraljevo, Kruševac, Ivanjica, Loznica, Užice, Niš i Vranje. Prema riječima Vladana Živadinovića, direktora Srbijašuma, prednost ovih vatrogasnih vozila je što zahvaljujući svojoj veličini lako se mogu probijati uzanim šumskim putevima do nepristupačnih predjela, i da tri člana posade zahvaljujući rezervoaru od 800 litara mogu ugasiti manje požare u povoju ili ga lokalizirati dok ne pristigne vatrogasna brigada. Inače, plan „Srbijašuma“ je da nova vozila dobiju svih 18 šumskih gazdinstava. Danas

...20:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NAM NISU VJEROVALI
[ # ]

SUBOTICA

“Jučer oko 15,00 sati došlo je do požara obiteljske kuće, u Mostarskoj ulici u Subotici, vlasništvo B. Đ. U ovom požaru smrtno je stradalo dijete M. E. (3) koje je u momentu izbijanja požara bilo samo u kući. Očevid je obavio dežurni istražni sudac Općinskog suda u Subotici.”


Ovako glasi priopćenje za javnost o strašnoj tragediji koja se dogodila u obiteljskoj kući u Mostarskoj ulici broj 10 u Subotici, a koje je potpisao načelnik Policijske uprave u Subotici Borivoj Mucalj. U dva-tri reda, ni nepunih 24 sata nakon ovog strašnog događaja, načelnik je vlasnike kuće i žrtvu potpisao inicijalima, a znatiželja javnosti dodatno je zadovoljena informacijom da je očevid obavilo neimenovana službena osoba! Uzroci požara, kao i podaci pod kojim je uslovima stradalo dijete od dvije i po godine nisu, valjda, dovoljno zanimljivi. A najvažnija činjenica glasi: dvoipogodišnji Emran Maljoku izgorio je u utorak u požaru, koji je iz za sada nepoznatih razloga izbio u Mostarskoj ulici broj 10, a više od 30 članova uže i šire obitelji, izbeglica 1999. iz Kosova Polja, noć je tog 21. listopada provela u dvorištu, pošto je kuća gotovo u potpunosti izgorjela.

- Vatrogasci su izašli tek poslije više od pola sata i to tek pošto ih je zvao susjed, a ne nakon naših poziva. Požar je dotle zahvatio veliki dio kuće i, na žalost, malom Emranu nije bilo spasa. O našim pozivima postoji listing i to svako može provjeriti - nastavlja sugovornik. On je potvrdio riječi koje je istog dana dao jedan od očevidaca da je jedan od rođaka uspjo jedno dijete spasiti, ali ne i drugo, pošto, kako kaže, zbog siline vatre “za njega nije bilo spasa”.

- Uopće nas ne interesira kuća, nego dijete koje je stradalo i zašto nam vatrogasci nisu vjerovali. Neka izađe bilo koja komisija, uvjeriće se da je požar uveliko zahvatio kuću dok vatrogasci nisu izašli - kaže Ali Nedžmedin. opširnije

VEZANE VJESTI
Majka iz plamena spasila dvoje djece

...09:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OBALNA STRAŽA GASILA POŽAR NA BRODU
[ # ]

SPLIT

U prvoj simulaciji zrakoplov Pilatus presreo je sumnjivo plovilo bez oznaka otkriveno radarima, a potom je s Ophodnog broda O3 upućen gumenjakom 6-člani tim koji je zauzeo plovilo. U drugom dijelu gasili su požar na brodu koji je sa zapaljivim teretom otegljen u Loru i okružen branama protiv onečišćenja mora.

- Obalna straža organizirana je u splitsku i pulsku diviziju s devet plovila uz podršku zrakoplovstva. Dogovaramo skoru suradnju i s okolnim zemljama kroz jadransko-jonsku inicijativu, a zadaće su nam nadzor ratnih brodova, borba protiv terorizma i kriminala, zaštita na moru, traganja za nestalima, ekološki i nadzor ribarenja - naveo je viceadmiral Zdenko Kardum, zapovjednik Obalne straže ustrojene početkom godine. 24sata

22.10.2008. ...15:58 [ Komentari (1) ] Isprintaj

U POŽARU IZGORJELO DIJETE
[ # ]

SUBOTICA

Dvoipogodišnje dijete izgorjelo je jučer u požaru, koji je oko 15 sati izbio u Mostarskoj 10 u Subotici .
-„Čuo sam strašan vrisak ‘vatra!', a odmah zatim vidio sam veliki plamen kako se strahovitom brzinom širi i prema dvorištu mog sina koji im je prvi susjed. Sva je sreća što sam baš bio kod njega i farbao ogradu, pa sam odmah uzeo crjevo i ugasio vatru koja je opasno prijetila da se proširi i na našu stranu", kaže za "Dnevnik" Ivan Jakovetić, koji stanuje preko puta kuće nesretne obitelji a koji je požar odmah prijavio vatrogascima.

Na žalost, i pored toga što su odmah stigli na mjesto požara, vatrogasci ništa nisu mogli da učine kako bi spasili dvoipogodišnje dijete .Stravični vrisci majke, braće i sestara, potvrdili su i priču velikog broja okupljenih susjeda da je jedno dijete stradalo, a prema jednoj od verzija majka je iz požara uspjela spasiti jedno, ali ne i drugo dijete.Vatrogasci nisu bili raspoloženi dati ni nezvaničnu izjavu o uzroku požara koji je, osim ljudske žrtve, obitelj stajao i gubitka velikog dijela kuće, a u policiji nije bilo osobe koja bi digla slušalicu i odgovorila na pitanje što se dogodilo. RTV

...15:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZA MINUTU SPASILI 188 PUTNIKA
[ # ]

BEOGRAD

Reporteri Pressa posjetili su desetoricu vatrogasaca sa beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla" koji su spriječili eksploziju njemačkog aviona.

Vatrogasci sa beogradskog aerodroma ugasili su u subotu požar na njemačkom avionu i evakuirali 188 putnika i članova posade za samo jednu minutu! Novinari Pressa posjetili su desetoricu hrabrih vatrogasaca koji su u posljednji trenutak spriječili katastrofu, jer je u „boingu 737-800" bilo sedam tona kerozina, a plamen koji je zahvatio lijevi motor bio visok četiri metra!Goran Jovičić, direktor odjela sigurnosti na Aerodromu „Nikola Tesla", kaže da je od trenutka kada je pilot njemačkog aviona prijavio probleme na motoru, do trenutka kada su putnici evakuirani, sve izvedeno brzo i efikasno! Dobro uigrana i osposobljena ekipa vatrogasaca, čiji su članovi prije dvije godine imali i obuku u Engleskoj, pokazala je da njemački pilot nije pogrešio što je donio odluku da sleti u Beograd, umesto u Zagreb ili Budimpeštu, koji su bili bliži zapaljenom avionu!

- Pilot je našoj kontroli leta prijavio problem na motoru u subotu u 7.19 sati, a minutu kasnije je zatražio i dobio dozvolu za prinudno sljetanje. Sve službe su odmah alarmirane! Kada je avion sletio u 7.47, sati sve potrebne mjere su već bile poduzete i spremno smo dočekali avion kome je jedan motor bio u plamenu - rekao je Goran Jovičić.
Damir Vukelja, zapovjednik drugog odjeljenja koje je gasilo zapaljeni avion, kaže da su bukvalno sekunde rješavale sudbinu putnika!
- Kada smo alarmirani da će avion prinudno sletjeti, odmah smo postavili naša vozila po rasporedu za izvanredne situacije. Postavljena su dva vatrogasna kamiona na 600. metru piste i još tri na drugom kilometru piste. Kada se avion počeo spuštati, vidjeli smo da je lijevi motor u plamenu. Čim je avion dodirnuo pistu, pratili smo ga vozilom „panter" do trenutka dok se nije zaustavio. Tada smo počeli da gasimo požar - objasnio je zapovjednik vatrogasaca, i dodao:

- Iako je iz motora izbijao plamen visok četiri metra, intervencija je trajala samo 20 sekundi! Kada je požar ugašen, evakuacija putnika i članova posade trajala je 40 sekundi. Dakle, za minut smo spasli 188 ljudi koji su bili u avionu! Putnici su odvezeni i zbrinuti na terminalima C5 i C6, a vatrogasna ekipa je poslje uspješne intervencije pristupila uobičajenoj proceduri hlađenja stajnog trapa i motora, odnosno osiguranju aviona - ispričao je Damir Vukelja.
On je objasnio da su članovi njegove ekipe u tom trenutku jedino razmišljali o putnicima.
- Čovjeka mora biti barem malo strah, to je normalno. Ali, dok je trajala akcija niko od nas nije bio uplašen! Kada se sve završilo, bili smo svjesni šta se moglo dogoditi i tek tada smo osjetili strah - objasnio nam je Vukelja.

Tri dana poslje akcije vatrogasci su nastavili sa uobičajenim aktivnostima. Novinari Pressa uvjerili su se jučer da je ova ekipa spremna reagirati u nekoj novoj izvanrednoj situaciji. Besprijekorno su odradili vježbu gašenja požara na avionu!
- Svakodnevno vježbamo, moramo biti u formi. Zato smo i spasili 188 putnika za samo jednu minutu - poručili su ovi hrabri momci sa surčinskog aerodroma. Press

...15:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI PRONAŠLI PADOBRAN ALI NE I PADOBRANCA
[ # ]

WIENER NEUSTADT

Mali zrakoplov s jednim motorom srušio se u utorak poslijepodne oko 17.40 sati na glavnu zgradu elitne redarstvene postrojbe Cobre u Wiener Neustadtu, 50 km od Beča, objavile su spasilačke ekipe. Ne zna se ima li poginulih u avionu. Nitko od pripadnika postrojbe Cobre nije ozlijeđen.

- Najvjerojatnije je riječ o nesreći, ali to još ne možemo potvrditi, rekao je čelnik postrojbe Walter Weninger. Dodao je da je manji zrakoplov kružio iznad tog mjesta koje je bilo u magli, te je vjerojatno tražio obližnji aerodrom. Nakon pada zrakoplova zapalio se krov zgrade. Požar je pod nadzorom. Vatrogasci i policija na mjestu nesreće pronašli su padobran, no ne i padobranca. 24 sata

21.10.2008. ...23:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SEMINAR VATROGASNIH SUDACA CTIF-A
[ # ]

LINZ

Hrvatsku vatrogasnu zajednicu su na seminaru vatrogasnih sudaca CTIF-a, koji se od 17. do 19. listopada 2008. godine održao u Linzu (A), zastupali međunarodni vatrogasni suci Mijo Brlečić (ujedno član Povjerenstva za natjecanja i voditeljstva natjecanja CTIF-a), Zlatko Orsag, Ivan Brlečić, Stjepan Jurman, Vlado Oštrić, Stjepan Biškup i Zdravko Filipaj, te Mario Starčević, prevodioc.

Prethodno je na Povjerenstvu za natjecanja CTIF-a od 15. do 16. listopada 2008. godine u Welsu (A) raspravljeno tumačenje Pravilnika za natjecanja CTIF-a, koje će se primjenjivati na 14. međunarodnom natjecanju vatrogasaca i 17. međunarodnom natjecanju vatrogasne mladeži u Ostravi (CZ) od 19. do 26.7.2009. pročitaj više

...20:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR TVORNICE VIJAKA U DRAGANIČKOM LUGU
[ # ]

DRAGANIČKI LUG

U Draganičkom Lugu pored Karlovca oko 13 sati je izbio veliki požar u hali obrtnika Mladena Sumline koji se bavi izradom vijaka i brava. Mladen Sumlina je izjavio kako je požar izbio u dijelu u kojem se obavlja kaljenje, donosi Radio Mrežnica. Iako se taj proces svakodnevno obavlja dvije godine, ovaj put se plamen, koji pri tom nastaje, nije ugasio. Oko sat vremena poslije vatrogasci su lokalizirali požar.Radnik koji na tome radi, kao i ostali radnici iz hale, na vrijeme su napustili prostor i nitko nije ozlijeđen.U gašenju požara su sudjelovala tri vozila Javne vatrogasne postrojbe Karlovca te dva vozila i šestorica vatrogasaca vatrogasne zajednice Draganić. Vlasnik hale Mladen Sumina je rekao da mu se čini da šteta ipak neće biti velika. Vijesti.net

...16:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SUDAR VATROGASACA I ČISTOĆE
[ # ]

ZAGREB

U prometnoj nesreći koja se dogodila u ponedjeljak oko 23 sata u centru Zagreba ozlijeđeno je pet osoba, doznaje se u Policijskoj upravi zagrebačkoj.Naime na križanju ulica Palmotićeve i Pavla Hatza sudarila su se teretna vozila Čistoće i vatrogasaca.

Dok su na vatrogasnom vozilu bili upaljeni svjetlosni i zvučni znakovi u raskrižje s Palmotićevom ulicom ušao je na znak crvenog svijetla na semafora pa je naletio na prednji bočni dio teretnog automobila marke Mercedes zagrebačkih registracijskih oznaka, vlasništvo Čistoće.Od siline naleta vatrogasno vozilo je odbačeno te je naletjelo na metalne stupiće, semafor i zid zgrade na jugoistočnoj strani raskrižja.

Teretno vozilo Mercedes odbačeno je u smjeru istoka, gdje je naletjelo na propisno parkirana vozila marke Opel Corsa i Zastava ispred stambene zgrade.Putniku iz vozila Čistoće (35) liječnička je pomoć pružena u Klinici za traumatologiju, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen.Vozaču Čistoće (40), i trojici vatrogasaca liječnička je pomoć pružena u Klinici za traumatologiju, gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđeni.Zbog prometne nesreća promet Ulicom Pavla Hatza u smjeru istoka bio je obustavljen od 23,28 do 2,25 sati. Net

...09:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR SOBE PUNE PIROTEHNIKE I BENZINA
[ # ]

KURŠUMLIJA

U Kuršumliji su u ponedeljak uvečer u stanu na 4. katu zgrade eksplodirala pirotehnička sredstva i zapalio se benzin koje je vlasnik stana držao u špajzi.Srećom, u eksploziji i požaru koji je potom izbio nitko nije ozljeđen. U kuršumlijskoj policiji rečeno je da se eksplozija dogodila poslije kvara na električnim instalacijama u stanu Milana V., u kojem je pričinjena velika materijalna šteta.Usljed jake detonacije, pukli su prozori stana Milana V. i okolnih stanova, a stanari četvorokatnice su u panici napustili zgradu.Poslije eksplozije, u stanu Milana V. izbio je požar, koji su vatrogasci ugasili.Prema prvim nezvaničnim nalazima istrage, uzrok eksplozije i požara je nepropisno držanje velike količine pirotehničkih sredstava. B92

...07:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

AUTOM ZAVRŠIO U RIJECI DRAVINJA
[ # ]

ZREČA

Zbog neprilagođene brzini oko 16:40 sati vozać osobnog automobila se kod Zreče odvezau u rijeku Dravinju.tri osobe su lakše ozljeđene dok su jednu osobu izvukli vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zreče koji su ujedno i zakvačili vozilo u rijeci te ga izvukli na cestu, isključili akumulator a zbog istjecanja motornog ulja postavili i branu da ne dođe do nekog ekološkog zagađenja. 24ur

19.10.2008. ...21:54 [ Komentari (1) ] Isprintaj

GORJELA TVRTKA ZA RECIKLAŽU OTPADAKA
[ # ]

VARAŽDIN

U krugu tvrtke za reciklažu metalnih ostataka i optadaka "Univerzal " u Varaždinu jutros je došlo do požara koji je zahvatio dva hangara u kojima se nalazi tekstil, a gašenje je još uvijek u tijeku, doznaje se u varaždinskom Centru 112.Dojava o požara stigla je oko 7,50 sati, a na teren je izašlo 14 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Varaždin s tri vozila, te 20-ak članova iz četiri gradska dobrovoljna vatrogasna društva s još četiri vozila.Požar je zahvatio spremišta u kojima se nalazi tekstil tako da će gašenje potrajati dok se sav otpad ne natopi dovoljnim količinama vode. Budući da se radi o toj vrsti otpada nema opasnosti za građane i njihovo zdravlje. Uz vatrogasce i službenike PU varaždinske na teren je izašao i inspektor za zaštitu okoliša, potvrđeno je u Centru 112. SLIKE

Jugozapadni vjetar nekoliko je sati raznosio gusti dim iznad Varaždina. Iz PU varaždinske vrlo su brzo izvijestili da nema opasnosti od širenja požara niti onečišćenja okoliša. Na mjesto požara oko podne je došao i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. Iako su svi mislili kako je Čehok došao u Univerzal da bi kritizirao onečišćenje, gradonačelnik je izrazio brigu zbog mogućeg namjernog podmetanja požara.

- Čudno je da je požar istovremeno buknuo u dva objekta koja su odvojena. To je već treći požar u ovome poduzeću i mi ćemo se kao Grad pobrinuti da se provede istraga i da se utvrde uzroci - rekao je Čehok, koji je sa zapovjednikom JVP-a Varaždin Ivicom Labašem obišao požarište.Labaš je objasnio da je vatra buknula u proizvodno-prerađivačkim halama u kojima se melje tekstilni otpad. - Dim koji je nastao nije prijetnja okolišu - istaknuo je Labaš. Od portira koji je ujutro u 6 sati preuzeo smjenu doznali smo da nije primijetio ništa sumnjivo. - Obišao sam cijeli krug, ništa se nije događalo i samo sam odjednom vidio vatru - objasnio je.

- Požar, koji se dogodio na postrojenju za mljevenje tkanine, primijetio je jedan od naših radnika. Vatra je ujedno zahvatila i baliranu tkaninu u blizini, no, na sreću nitko nije ozlijeđen. Budući da se radi o tekstilu nema opasnosti za građane. VIDEO Ovo je prvi požar ove godine, dok se sličan dogodio i prošle godine i to baš u ovo vrijeme. Zasada je teško govoriti o visini materijalne štete i uzroku požara - izjavio je Goran Hlevnjak, predsjednik Uprave tvrtke Univerzal d.o.o.Kako se neslužbeno doznaje, požar je stavljen pod kontrolu i trebao bi biti ugašen za nekoliko sati. Večernji List

VEZANE VJESTI
Čehoku sumnjiv požar u Univerzalu: Možda je podmetnut
Čehok ne vjeruje da je požar u Varaždinu slučajno buknuo

...11:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U TRI NESREĆE TURISTIMA UNIŠTENE JAHTE
[ # ]

RAB

Milijun kuna vrijedna jahta potonula je u noći sa subote na nedjelju nedaleko otoka Sv. Grgur kod Raba. Potonuće jahte uzrokovao je požar, koji je izbio u subotu oko 21.30 sati.Skupocjenu jahtu na vezu, pokušali su spasiti vatrogasci, no vatrena stihija uzela je maha. Jahta, u vlasništvu slovenskog državljanina, potonula je pola sata iza ponoći na dubinu oko pet metara. Srećom, trojica Slovenaca koji su boravili na jahti u trenutku izbijanja požara uspjeli su se prebaciti na obalu te nisu ozlijeđeni, a jahta će danas biti izvađena iz mora.

Sličnu havariju na moru jučer je doživjelo i dvoje čeških turista kod otoka Piškere, nedaleko Murtera. Nakon izbijanja požara na češkoj motornoj jahti, u subotu oko 16.30 sati, 44-godišnji i 47-godišnji češki državljani napustili goruću jahtu gumenjakom. Kako je izvijestila glasnogovornica Marina Halužin, posada je spašena, a potraga za jahtom je u tijeku.

Isti dan i Lučka kapetanija u Puli intervenirala je na poziv s češke jahte Fanny 2. Pomoć je zatražena zbog prodora vode, a na mjesto nesreće, 4 nautičke milje jugoistočno od svjetionika Porer, upućene su dvije brze brodice.Jahta je potonula oko 18.30 sati na dubinu od 47 metara. U trenutku havarije, na jahti su se nalazila dva člana posade koji su spašeni. Naime, nesretnim Česima prvi je u pomoć pristigao Davor Buršić iz Medulina. Česi su nisu ozlijeđeni, ali su u stanju šoka prevezeni u Vrsar. Istražne radnje su u tijeku, a članovi posade dati će u ponedjeljak izjave Lučkoj kapetaniji. Javno

...10:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU DRVARNICE IZGORIO DJEČAK
[ # ]

KARLOVAC

U požaru koji je večeras izbio u šupi zgrade u ulici Pere Filipca u karlovačkom naselju Gaza, točno nasuprot tamošnje srednje škole poginuo je 14-godišnji dječak. Riječ je o prizemnici u kojoj živi sedmeročlana obitelj Smajić, čiji je član bio i nesretno stradali dječak.Požar je izbio nešto prije 19,10 sati, a neslužbeno se čuje da se u šupi nalazio ili benzin ili razrjeđivač. Kako su novinari radio Mrežnice saznali na mjestu nesreće, dječak je netom prije požara igrao nogomet s vršnjacima na obližnjem igralištu, kad ga je, navodno, otac poslao u šupu po drva. Tada je izbio požar.Vrata s unutrašnje strane zaključana, dječak plamteća buktinja.

Robert Hranilović, zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postaje, koja se također nalazi na Gazi, kazao je da su vatrogasci nakon dojave o požaru drvarnice u Ulici Pere Filipca u 19,10 sati odmah izašli na intervenciju, te da su požar ugasili već u 19,17 sati.'Kada smo mi došli dječak je već bio izvan drvarnice, a ne u vatri, jer su ga navodno izvukli vršnjaci, ali spasa mu više nije bilo', izjavio je Hranilović.U karlovačkoj Hitnoj pomoći za sada se nije moglo doznati koji je točan uzrok smrti dječaka.Na požarište su izašli policijska ekipa za očevid i kriminalisti, istražna sutkinja Jasminka Jerinić Mušnjak, zamjenik Županijskog državnog odvjetništva te protupožarni inspektor. Očevid je u tijeku.

Prema izjavama svjedoka, vrata šupe bila su zaključana s unutarnje strane, što daje naslutiti da ih je zaključao sam dječak, a to je dodatno otežalo njegovo spašavanje jer su svjedoci provaljivali kroz zaključana vrata. Kako nam navode, u trenutku kad su provalili vrata i ušli u šupu u kojoj je buktio požar, zatekli su stravičnu sliku gorućeg dječaka koji je, prema njihovim izjavama, još bio živ. No, nesretnom 14-godišnjem Sandiju više nije bilo spasa jer je preminuo od zadobivenih opeklina na mjestu nesreće. Obitelj Smajić socijalni slučaj, odnosno primaju socijalnu pomoć Grada Karlovca, majka je nezaposlena, a otac povremeno radi. Stoga će i Grad Karlovac, kako su večeras na Gazi najavili zamjenici gradonačelnika Josip Zaborski te Dragutin Rendulić, snositi troškove dječakova pokopa, a najavili su i dodatnu pomoć nesretnoj obitelji. radio Mrežnica

18.10.2008. ...20:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORJELO NA VELETRŽNICI
[ # ]

METKOVIĆ

Sinoć oko 21,30 na jednom od ugostiteljskih objekata smještenih na metkovskoj Veletržnici izbio je požar. Kako neslužbeno doznajemo požar je buknuo u objektu u vlasništvu J. M., a izazvala ga je mikrovalna pećnica. Vatra se velikom brzinom proširila i zahvatila susjedni boks pa su na teren s dva vozila izašli vatrogasci JVP Metković i požar ugasili oko 22 sata. Očevid su napravili djelatnici PP Metković, a što je stvarni uzrok požara tek treba utvrditi. Materijalna šteta je velika, a sretna okolnost je što prilikom požara nije eksplodirala plinska boca koja se nalazila u opožarenom prostoru. Metković

...19:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZBOG POŽARA NA MOTORU AVIO SE PRINUDNO SPUSTIO
[ # ]

BEOGRAD

Zrakoplov njemačke kompanije "XL" boing 737-800, prinudno je jutros sletio na beogradski aerodrom.Plamen dužine četiri metra izbijao je iz lijevog motora zrakoplova, a vatrogasna služba Aerodroma "Nikola Tesla" za manje od minutu ugasila je požar, dok su svi putnici i članovi posade sigurno evakuirani.Izvanredna situacija sa zapaljenim motorom rjedak je događaj u civilnoj avijaciji i, prema riječima očevica JAT-ovog kapetana Miodraga Jovanovića, pravo je čudo kako je posada sa takvim požarom uspjela da, po veoma lošim vremenskim uvjetima, spusti letjelicu na aerodrom i zadrži prisebnost putnika.

"Ozbiljniji incident na aerodromu nije bio u posljednjih 20 godina, ali da su sve aerodromske službe, uključujući vatrogasnu službu, službu spašavanja i medicinsku, funkcionirale savršeno", rekao je direktor Aerodroma "Nikola Tesla" Bojan Kristo.Na mjestu događaja bio je i šef sigurnosti Aerodroma "Nikola Tesla" koji za RTS kaže, da su putnici u dosta dobrom stanju, nisu osjetili paniku, ali da će medicinske ekipe preventivno djelovati.O uzrocima požara na motoru za sada se ne zna ništa, ali će posljednju riječ dati stručna inspekcija koja dolazi iz Frankfurta i koja će raditi zajedno sa srpskom zračnom inspekcijom. RTS

...12:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPOČELA PROSLAVA 120 GODINA DVD NAŠICE
[ # ]

NAŠICE

Otvorenjem izložbe i predstavljanjem fotomonografije Dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice, jučer je započeo program proslave 120-e godišnjice osnutka i rada vatrogasaca u Našicama . Dobrodošlicu u prostor Zavičajnog muzeja vatrogascima i njihovim gostima poželjela je ravnateljica Silvija Lučevnjak, a s nekoliko riječi zahvale obratio se i zapovjednik DVD-a Našice Zvonko Ljubljanović. Izložbu je otovorenom proglasio našički gradonačelnik Krešimir Žagar, a program su svojim nastupom uveličali članovi komornog sastava Tamburaškog društva Dora Našice pod ravnanjem profesorice Marine Kopri. Program obilježavanja ove vrijedne obljetnice bit će nastavljen u nedjelju od16:30. Grad Našice

...09:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MAČKU SA DRVETA SKINULI MLAZOM VODE
[ # ]

MEMPHIS

Vatrogasci nisu mogli ljestvama do mačića koji je zaglavio na vrhu stabla te su ga skinuli mlazom vode. Nesretna mačka je pri padu slomila zub.Nestašno mače lovilo je pticu te se popelo na vrh stabla i više nije imalo hrabrosti sići na zemlju. Pet dana izluđivalo je stanare Richmond avenije u američkom Memphisu. VIDEO

- Cijelo vrijeme čulo se mijaukanje, a zvučalo je kao kada malo dijete plače. Mače je zaista trebalo pomoć - rekao je Percy Foster, čiji prozor gleda ravno na stablo. On je danima molio razne službe za pomoć, od prihvatilišta za životinje do vatrogasne službe. Svi su ga odbili. Konačno, pomoć je stigla nakon pet dana. Svi susjedi okupili su se kako bi gledali spašavanje mačića. Vatrogasci, koji su jedva ulovili malo slobodnog vremena, stigli su sa dvoja vatrogasna kola. Budući da nisu mogli ljestvama do životinje odlučili su se na neobični potez. Mlazom vode skinuli su mačku visine od 15-tak metara. Nesretna životinjica slomila je zub pri padu te su je morali prevesti u veterinarsku kliniku. Nakon što su je pregledali, liječnici su utvrdili da će biti dobro. 24 sata

...09:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SRBIJAŠUME DOBIT ĆE DVA VATROGASNA VOZILA POVODOM EUROPSKE NEDJELJE ŠUMA
[ # ]

BEOGRAD

U Srbiji će od 20. do 24. listopada biti obelježena Europska nedjelja šuma, koju su proglasili ministri 46 europskih zemalja na Ministarskoj konferenciji o zaštiti šuma u Europi. Centralni skup biće održan u Rimu i okupit će predstavnike vladinog i nevladinog sektora, istraživačkih institucija, međunacionalnih i regionalnih mreža, agencija UN i privatnog sektora.U Srbiji će Europsku nedjelju šuma u ponedeljak, 20. listopada, otvoriti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin kod Hajdučke česme u Košutnjaku, priopćeno je iz Ministarstva, a prenosi Tanjug.

On će predstavnicima Javnog preduzeća za gazdovanje šumama „Srbijašume“ dodijeliti specijalna vatrogasna vozila za gašenje šumskih požara, nabavljena sredstvima resornog ministarstva.Europska nedjelja šuma biće obilježena različitim aktivnostima i stručnim skupovima širom Srbije na kojima će se razgovarati o mogućnostima i načinima rješavanja najvećih problema s kojima se danas suočava šumarstvo, a to su klimatske promene, energija i voda.Poduzeće „Srbijašume“ će od 20. do 25. listopada organizovati akcije pošumljavanja u 17 gradova u kojima se nalaze šumska gazdinstva i šumske uprave. Glas Javnosti

...08:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR BARAKE U KRAGUJEVCU GASILO 18 VATROGASACA
[ # ]

KRAGUJEVAC

Dim me već savladavao i nisam ništa čuo ni vidio. Susjedi su zvali, lupali na vrata, i na kraju su provalili. Hvala im što su me spasili. Zajedno sa vatrogascima uspjeli su, i pored dima uči u baraku i iznjeti te me u deci - priča Milojko Maksimović, teški invalid, stanar barake u ulici Đenerala Terzibašića broj sedam koja je u noći izgorjela do temelja. Milojko živi sam, a bolest ga je prikovala za invalidska kolica još prije jedanaest godina.Baraka koja je izgorjela jedna je od nekoliko desetina izgrađenih prije osamdeset godina sredstvima dobijenim na ime ratne odštete od Njemačke. Požar je izbio oko dva sata iza ponoći, a vatra je zahvatila krov i brzo se proširila po cijelom objektu, u kome je živjelo devetnaest stanara. U tom trenutku u baraci je bilo i šestoro maloljetne djece.

- Čula se vriska, jauci, panika. Nismo znali što se događa. Srećom, niko nije ozljeđen. Vatrogasci su stigli za samo nekoliko minuta. Spašavali su sve što je moglo spasiti. Baraka je bila sva u plamenu, a oni su ulazili i iznosili stvari. Jedan vatrogasac je ušao u stan koji je vatra skoro bilo progutala da bi donio ljekove za moje dijete, koje boluje od epilepsije - kaže Vanja Milivojević.Devetnaestoro stanara ostalo je bez igdje ičega. Kad je svanulo, u blatu i pepelu su se videle nagorjele dječje igračke, uništeni aparati, odjeća, obuća, školske knjige. Ikona presvete Bogorodice ostala je na zgarištu neoštećena.

- Da nije bilo susjeda i vatrogasaca, ko zna što bi bilo - kažu uglas stanari.Nenad Milošević, zapovjednik vatrogasnog bataljona, kaže da je u gašenju požara angažirano 18 vatrogasaca i šest vozila.
- Ovo je četvrti požar koji se za godinu dana dogodio u ovim barakama u naselju Stara radnička kolonija. Ovo naselje se uklanja i tri barake su već raseljene - kaže Milošević. Kurir

17.10.2008. ...17:45 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POŽAR STOLJEĆA U ČEŠKOJ
[ # ]

PRAG

Ogromni požar sinoć na starom Sajmištu u Pragu, koji su vatrogasci gasili do jutra, uništio je čitavo jedno krilo centralne Industrijske palaće iz 1891. godine a šteta prema prvim procjenama dostiže 41 milijun eura.Praški požar stoljeća bio je tako veliki da je prema riječima portparola praških vatrogasaca Vita Pernjice izašlo da ga gasi sve što ima kotače . Na Sajmištu se održavao sajam zubarske opreme a studenti praških fakulteta uvečer, kada je izbio požar, upravo su slavili na svom festivalu Gaudeamus igitur i 2.000 ljudi je moralo da se evakuira. Požar na sreću nije odnio niti jedan ljudski život a petero ljudi je lakše ozljeđeno. VIDEO

Na žalost ostali smo bez cijelog jednog krila dragocjenog kulturnog spomenika , kazao je gradonačelnik Praga Pavel Bem i najavio da će palaću, od koje se srušila čitava trećina, gradske vlasti renovirati. Staro praško Sajmište izgrađeno je u tada modernom stilu secesije 1891. godine za jubilarni Zemaljski sajam. Zgrada koja se prostire na 12.500 kvadratnih metara, od čega preko 10.000 predstavlja izložbeni prostor, pod zaštitom je države kao kulturni spomenik. SLIKE Što je izazvalo požar za sada se ne zna, ali policija ne isključuje ni mogućnost da je podmetnut, pošto se prije nego što je palaća planula čula manja eksplozija, javljaju danas češki mediji. Mondo

...11:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

LIFT NIJE ZA LOPOVE
[ # ]

MUNCHEN

Jedan lopov zaglavio je u liftu zgrade koju je upravo opljačkao jedan ured.Mladi Nijemac, Heinrich Klopp, provalio je u poslovni ured na šestom katu zgrade te ukrao mobitele, kompjutere i ostala ''dobra''.Pri bijegu se ovaj 27-godišnjak odlučio poslužiti liftom, jer mu je teret bio pretežak, no bila je to jako loša odluka.Naime, lift se zaglavio među katovima i morao je nazvati vatrogasce da ga izvuku van.Vatrogasci su uz muškarca uočili i četiri laptopa i odmah su pozvali policiju, koja je uhitila Kloppa.

-''Zamalo sam se uspio izvući, no lift se pokvario. Nisam imao drugu opciju nego zvati pomoć. Ovo je prvi put da sam napravio nešto tako, ali nije me pratila početnička sreća''.Pokušao sam skriti laptope u kut. Znao sam da sam gotov čim su ih ugledali'', otkriva Klopp. Net.hr

...07:13 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASCI IZVLAČILI PIJANOG ..... PONIJA
[ # ]

CORNWALL

Naime poni po imenu 'Fat Boy' pobjegao je iz štale te provalio u obližnji vrt s još jednim ponijem, gdje je veseli tandem počeo jesti jabuke koje su pale s drveća.No, kako su jabuke već počele truliti i fermentirati, konjići su uskoro počeli osjećati posljedice.Nestašni 'Fat Boy' teturao je vrtom, izgubio ravnotežu te upao u obližnji bazen.Vlasnica Sarah Penhaligon koja se probudila nakon što je čula buku imala je što vidjet,tek kad se približila shvatila je da se radi o konju. "Izgledao je jako uplašen pa sam sjela pokraj njega i pokušala ga umiriti hranom", rekla je Sarah, a Daily Mail dodaje kako mu je davala još fermentiranih jabuka kako bi ga smirila dok ne dođu vatrogasci koji su ga trebali izvući.Vatrogascima su trebala dva sata da konja izvuku na sigurno, a jedan od njih je izjavio kako je sreća da je Fat Boy imao malo više sala koja ga je grijalo. Dnevnik.hr

...06:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU IZGORJELA STAJA,SIJENO I KUKURUZOVINA
[ # ]

GRAČANICA

U podmetnutom požaru u gračaničkom naselju Malešići, potpuno su izgorjeli jedna staja, nekoliko plastova sijena i veće količine kukuruzovine pripremljene za stočnu hranu. Požar su oko 22 sata na lokaciji Kačarine, kilometar od Malešića, primijetili mještani zaseoka Golaći te su odmah pozvali vatrogasce i policiju.Dok su se pripadnici Teritorijalne vatrogasna jedinice Gračanica probili do nepristupačnog mjesta, vatrena stihija je učinila svoje.Vlasnica izgorjelog objekta Dž.O. kaže da je staja bila prazna. Mještani Malešića pričaju kako su požar podmetnuli narkomani, koji se okupljaju na ovoj lokaciji. Očevid su izvršili inspektori Policijske postaje Gračanica. Dnevni avaz

16.10.2008. ...19:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR SILOSA NA PILANI
[ # ]

MRACLIN

Na telefonsku dojavu zaprimljenu u 12 sati i 16 minuta, da se u Mraclinu na pilani zapalio silos, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica izlaze na intervenciju sa kompletnim gasnim vlakom te dolaskom na mjesto intervencije nalaze silos iz kojeg suklja dim.Zbog visine samog silosa, gašenju se pristupilo preko auto ljestve te je požar vrlo brzo stavljen pod potpunu kontrolu vatrogasaca bez mogućnosti da se proširi na okolne objekte pilane. mraclin.bloger.hr

...08:49 [ Komentari (2) ] Isprintaj

ZA EU ISPORUČENO SPECIJALNO VATROGASNO VOZILO ZIEGLER-TroLF 10000
[ # ]

ZAGREB

Ziegler-nadogradnja izrađena je na M.A.N.šasiji sa dugom kabinom za posadu 1+1+2.Nadogradnja je izrađena od ZIEGLER-aluminijskih ALPAS strukturnih panela. Prostori za opremu zatvoreni su sa 4 ZIEGLER – AZ rolete.Na vozilo je ugrađen visokotlačni uređaj za gašenje prahom sa 2 spremnika za prah zapremnine po 5.000 kg. Maksimalni radni tlak uređaja iznosi 30 bar.Uređaj je opremljen visokotlačnim bacačem praha montiran na krovu vozila podesivoga protoka 15 / 25 / 50 kg/s.Na vozilo su montirana 2 brzonavalna vitla sa tlačnim cijevima za prah NW32 dužine 60 m. Ziegler

...07:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PLAMENE ZVIJEZDE-KNJIGA POSVEĆENA KORNATSKIM HEROJIMA
[ # ]

ŠIBENIK

Predzadnjeg dana kolovoza 2007. godine, u poslijepodnevnim satima, dogodila se najveća tragedija hrvatskog vatrogastva. U rutinskoj akciji gašenja požara na otoku Kornatu život je izgubilo 12 vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tisno i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice. Iz iste skupine samo je jedan vatrogasac preživio tragediju.Tragedija je bolno pogodila cijeli šibenski kraj i cijelu Hrvatsku, a u crno zavila Tisno, Vodice i Šibenik u kojima je tih dana stao život. U boli za mladim životima iz cijele domovine kao i iz inozemstva obiteljima stradalih vatrogasaca stizali su izrazi suosjećanja, a svoje osjećaje mnogi su kazivali i stihovima. pročitaj više

15.10.2008. ...22:17 [ Komentari (2) ] Isprintaj

MLADOST KS KOD GRADONAČELNIKA KAŠTELA
[ # ]

KAŠTELA
piše: Iskreni

Gradonačelnik Grada Kaštela Ivan Udovčić održao je prijem za ekipe DVD-a "Mladost" koje su se plasirale na vatrogasnu olimpijadu 2009 u Češkoj. Uz Gradonačelnika na prijemu su bili prisutni i zamjenik gradonačelnika. Nakon upoznavanja predstavnika Grada sa postignutim rezultatima na održanim Državnim natjecanjima u Makarskoj i Splitu, te plasmanom na vatrogasnu olimpijadu 2009 u Češkoj, predstavnici DVD-a "Mladost" upoznali su gradonačelnika da smo jedino vatrogasno društvo u SD Županiji koja će na Olimpijadi imati 2 predstavnika...... pročitaj više

...20:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

AUTO SE ZAPALIO U VOŽNJI
[ # ]

ZADAR

Sve je bilo puno dima. Jedan je čovjek dotrčao s aparatom za gašenje. Drugi su pokušavali podignuti haubu, ali nisu uspjeli. Netko je počeo vikati da se maknemo jer bi Opel Kadet mogao eksplodirati, rekao je naš čitatelj Obren Milinković koji je fotografiju snimio u srijedu ujutro na Branimirovoj obali u Zadru.

- Sa strane je stajala vozačica, srednjih godina. Bila je u šoku. Ljudi su aparatima uspjeli ugasiti požar, a kasnije su stigli i vatrogasci. Vozilo nije cijelo izgorilo nego je samo oštećen predio motora. Vozačicu je kasnije odvezao jedan muškarac - ispričao je Milinković. U Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Zadra su rekli da se auto zapalio u vožnji vjerojatno zbog kvara na motoru. Ozlijeđenih nije bilo. 24 sata

...17:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SMIRIVANJE VJETRA ISKORISTILI VATROGASCI
[ # ]

LOS ANGELES

Požar potpomognut vjetrom Santa Ana ulazi u treči dan.Jučerašnje smirivanje vjetra dozvolilo je vatrogascima da zadrže vatru sa istočnog boka koja se kretala od San Fernanda prema moru .VIDEO Inače kažu ovdje da se ovakav požar po nekom scenario događa stalno u ova doba u zadnjih deset godina ,naime ovo je doba vjetrova Santa Ane a kiše ni za lijek. U ovogodišnjem požaru do sada je smrtno stradalo dvoje ljudi a izgorjelo je 18000 jutara guste trave i niskog raslinja.Gradonačelnik Los Angelesa Antonio Villaraigosa kaže kako su još sretni jer su pretpostavljali da će šteta biti veća ali uz hrabrost 2300 vatrogasaca te zračne potpore to je za sada spriječeno, a što se tiče evakuiranog stanovništva, za sada mnogi se još neće moći vratiti kućama. detaljnije

...08:23 [ Komentari (1) ] Isprintaj

MIŠ NAPAO I UBIO ZMIJU
[ # ]

NANTU

Vatrogasci iz tajvanskog grada Nantua dali su miša kao hranu zmiji koju su pronašli u jednoj kući, misleći da je gladna.Miš, koji je trebao da posluži kao hrana jednoj zmiji, poremetio je uobičajeni niz u prehrambenom lancu napavši i ubivši svog predatora.Vatrogasci iz tajvanskog grada Nantua dali su miša kao hranu zmiji koju su pronašli u jednoj kući, misleći da je gladna.Tokom čitavih pola sata miš je žestoko napadao zmiju otrovnicu.-"Miš je napadao zmiju, neprestano je ujedajući i grebući", izjavio je jedan od vatrogasaca koji su iznenađeno posmatrali događaj.-"Možda je zmija 'potrošila' sav svoj otrov kad smo je uhvatili. Miš na kraju nije imao nijednu ogrebotinu", rekao je on objašnjavajući ishod bitke, javile su agencije. Dnevni avaz

14.10.2008. ...20:30 [ Komentari (1) ] Isprintaj

IZGORJELA NAPLATNA KUĆICA,VOZAĆ UMALO STRADAO
[ # ]

DUGOPOLJE

Vozač Josip Šabić (1968.) iz Splita umalo je nastradao u utorak poslijepodne na naplatnim kućicama u Dugopolju, kada mu se u trenu automobil marke Peugeot 605 našao u plamenu. Vatra je potom zahvatila naplatnu kućicu.Snalažljivošću osoblja s naplatnih kućica i brzom dolasku vatrogasaca, tragedija je izbjegnuta, te je Josip ostao neozlijeđen. Slobodna Dalmacija

...19:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR KOMBAJNA UGASILI SLATINSKI VATROGASCI
[ # ]

SLATINA

Na kombajnu za berbu kukuruza u vlasništvu Vinka K. (35) danas oko 15.30 sati na državnoj cesti D2 u Radićevoj ulici u Slatini iznenada je planuo požar.Vlasnik je pomoćnim aparatom spriječio daljnje širenje vatre koja se pojavila na motoru, a potom su požar ugasili slatinski vatrogasci. Na kombajnu je počinjena manja materijalna šteta. Policijski očevid je u tijeku. Večernji List

...19:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U SUDARU VOZILA GORIVO SE PROLILO PO ULICI
[ # ]

OSIJEK

U sudaru je nastradao spremnik kamiona, iz kojeg je iscurilo gorivo. Brzo su došla troja vatrogasna kola. Čistili su više od sat vremena. Čuo sam udarac i izašao sam na balkon kako bih vidio što se događa. Na kružnom toku stajao je kamion, a iz spremnika je po cesti curilo gorivo. Brzo su došli vatrogasci u trima kolima, rekao je naš čitatelj koji je fotografiju snimio u utorak na kružnom toku Đakovština u Osijeku.
- Osim kamiona vidio sam razbijeni Audi. Mislim da je on oduzeo prednost kamionu. Ubrzo je nastala velika gužva jer je tok vrlo prometan. Vatrogasci su gorivo posipali apsorbentima i sve su čistili više od sat vremena - ispričao je čitatelj. U PU osječko-baranjskoj kažu da su se sudarili automobil i kamion. Ozlijeđenih osoba nije bilo, a točan uzrok nesreće znat će nakon što završi očevid. 24 sata

...19:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJBOLJI VATROGASCI DVD-a KOPRIVNICA
[ # ]

BAKOVČICA

U Bakovčicama je održano 14. natjecanje Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, na kojem je u 16 ekipa nastupilo oko 200 vatrogasaca. Natjecali su se u različitim kategorijama, po dobi i spolu, a u ukupnom poretku najuspješnija ekipa i sveukupni pobjednik natjecanja bio je DVD Koprivnica, dok je drugo mjesto osvojio DVD Draganovec, a treće vatrogasci iz Štaglinca. Od profesionalnih vatrogasnih postrojbi prvo mjesto je osvojila ekipa Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica. Domaćin natjecanja bio je DVD Bakovčice, organizator koprivnička Vatrogasna zajednica, a pokrovitelj Grad Koprivnica. radio Koprivnica

...14:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U JADRANOVU
[ # ]

JADRANOVO

Noćas oko 2.20 u Jadranovu u ulici Perhati došlo je do požara na čamcu, nadstrešnici i garaži. Požar je zahvatio i osobni automobil marke VW Polo,riječkih registarskih oznaka, koji se u tom trenutku nalazio parkiran u garaži.U 3.15 požar su u potpunosti ugasili pripadnici vatrogasne postrojbe iz Crikvenice. U tijeku je očevid, koji će potrajati malo duže, da bi se utvrdili točni uzroci ovog požara. R1

...13:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

1000 LJUDI BJEŽI IZ GRADA OD VATRE
[ # ]

LOS ANGELES

Šef vatrogasaca nije optimističan. Naselje s kamp kučicama Marek Fires gotovo potpuno je izgorilo. Vatra je krenula prema obali, a raspiruje ju vjetar. Dva šumska požara okružila su predgrađa Los Angelesa. Jaki vjetrovi Santa Ane rasplamsali su vatru i prisilili stanovništvo u okolici San Fernanda na evakuaciju. Najmanje dvoje ljudi je poginulo. Tisuće ljudi, prisiljeni napustiti svoje kuće, zagušili su autoceste. Požar gasi više od 1000 vatrogasaca i devet kanadera. Šef vatrogasaca Michael Freeman nije optimističan. Naselje s kamp kućicama Marek Fires gotovo je potpuno izgorilo. Freeman je rekao da ni s vojskom ne bi uspjeli zaustaviti širenje požara. Vatra je krenula prema obali. I neke bolnice počele su evakuirati teže oboljele pacijente na respiratorima u druge i udaljenije bolnice. VIDEO

Vlasti su obavijestile stanovništvo da se svakog trenutka spreme na to da napuste svoje kuće.Zbog gustog dima zatvorene su ceste 5, 118 i 210.Brian Humphrey iz losangelovskih vatrogasaca napomenuo je da je vatra već prešla autocestu Ronald Reagan (118) i da su spremni za sve što Majka priroda baci na njih, ali sve to ovisi o vjetru koji je kralj i mogao bi biti nemilosrdan. Evakuacijom su zahvačeni Prilog Canyon, Canyon Woolsey, Bell Canyon, Lake Manor, Dayton Canyon, Browns Canyon te sjeverno od Bell Canyon i zapadno od doline Circle Boulevard.

-“Cijelo jutro sam bio sa vatrogascima na liniji i uvijek me iznenade”-rekao je Smith Coucilman Greig koji zna da su izgubljeni kako njegov tako I mnogo domova ali ta hrabrost vatrogasaca koji žele spasiti sve što se može kako bi pomogli građanima je za svaku pohvalu. detaljnije

...10:21 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POŽARI I DALJE PRIJETE
[ # ]

ZADAR / TROGIR / MAKARSKA

Kod Zadra 12. listopada oko 16.30 sati na području Zemunika Donjeg kod Smokovića planula je suha trava i nisko raslinje.U požaru, koji su do 18 sati ugasli vatrogasci uz pomoć dva zrakoplova tipa canadair, opožaren je 21 hektar površine, a počinjena šteta utvrdit će se naknadno. Na području Trogira 12. listopada oko 15 sati kod Okruga Donjeg planula je borove šume i nisko raslinje.U požaru, koji su ugasli vatrogasci uz pomoć air-traktora i zrakoplova tipa canadair, opožarena su tri hektara površine, a počinjena šteta utvrdit će se naknadno.Na području Makarske 12. listopada oko 14.50 sati sjeverno do državne ceste D-8 kod mjesta Kotišina planula je suha trava i nisko raslinje, a požar se proširio i na masline. U požaru, koji su ugasli vatrogasci uz pomoć zrakoplova tipa canadair, opožareno je 25 hektara površine. Počinjena šteta utvrdit će se naknadno . MUP

...08:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DOJAVA O BOMBI U TRGOVAČKOM CENTRU
[ # ]

VITEZ

U ponedjeljak u poslijepodnevnim satima policija je primila dojavu da je u trgovačkom centru GSM Vitez postavljena bomba, javlja Dnevni avaz.Zgrada je odmah evakuirana, a na mjesto događaja stigli su i vatrogasci. Navedeni se objekt nalazi preko puta trgovačkog centra FIS.Policija još nije počela s uviđajem, a nema ni detaljnih informacija o cijelom slučaju.Očekuje se i dolazak specijaliziranih jedinica policije koje će utvrditi je li riječ o bombi ili je dojava bila lažna.Inače, prije nekoliko dana eksplodirala je bomba u trgovačkom centru FIS u Vitezu, pri čemu je poginula jedna osoba. Eksplozivna naprava bila je postavljena na odjelu s hranom. Javno

13.10.2008. ...18:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD GOTALOVO OD DVD-a VIDOVEC DOBIO KOMBI
[ # ]

GOTALOVO

Predstavnici DVD-a Vidovec iz susjedne Varaždinske županije uručili su DVD-u Gotalovo kombi vozilo. Predsjedniku gotalovečkog društva Franji Sočevu ključeve vozila predao je član Upravnog odbora DVD-a Vidovec i predsjednik Vatrogasne zajednice te općine Antun Kruhek, a na primopredaji su bili i načelnik općine Gola Stjepan Milinković te članovi oba DVD-a. Kombijem je obogaćen siromašni vozni park DVD-a Gotalovo, koje će ga koristiti za prijevoz svojih članova i njihove opreme, najavio je Franjo Sočev. Dodao je da je dogovoren nastavak i proširenje jednogodišnjeg prijateljstva između vidovečkog i prekodravskog DVD-a još bogatijom i raznovrsnijom suradnjom. Radio Koprivnica

...11:12 [ Komentari (2) ] Isprintaj

SA BANOM ZAVRŠILA OVOGODIŠNJA NATJECATELJSKA SEZONA
[ # ]

ZAPREŠIĆ
Piše: Damir Marenić

Sa Memorijalom Josipa Jelačića u Zaprešiću završena je ovogodišnja natjecateljska sezona i ekipe mogu malo odahnuti te uskoro započeti pripreme za sljedeću sezonu a predstavnici Hrvatske na olimpijadi u Češkoj još bolje se uigrati kako bi i tamo postigla značajne rezultate u što ne sumnjamo jer se stvarno radi o odličnim ekipama . U Zaprešiću je nastupilo 107 ekipa u muškoj A i B te ženskoj A i B kategoriji. U muškoj kategoriji u konkurenciji 48 ekipa prvo mjesto pripalo je ekipi DVD Spačva sa rezultatom 31.80 sekundi, drugi su ovogodišnji državni prvaci DVD Paukovec sa 33,00 sekunde a trečeplasirani DVD Belajske Poljice sa 34,00 sekundi. U kategoriji muški B prvo mjesto za ekipu DVD MTČ Čakovec, drugo mjesto osvojila je PVP Pliva, a treče DVD Mladost Kaštel Sućurac.

U ženskoj A kategoriji prvo mjesto za ekipu Mladost Kaštel Sućurac,druge su bile članice DVD Žažina dok je treće mjesto pripalo ekipi DVD Staro Čiče. Ekipa Mladosti KS pokazanom vježbom dokazala da joj je mjesto u Ostravi sljedeće godine dok je aktualni prvak DVD Breški Jalševec završio natjecanje tek na sedmom mjestu. U ženskoj B kategoriji prvo mjesto za DVD Sisak, drugo mjesto pripalo je ekipi DVD Breški Jalševec a treće mjesto za DVD Beravci.

Od predstavnika iz VZG Sveta Nedelja svetonedeljšćani su osvojili 33.mjesto sa rezultatom 63.10sekundi, 40.mjesto za gradske pobjednike iz Strmca rezultatom 74.50 sekundi te 44.mjestom DVD Rakitje sa 80 sekundi. Ovo su daleko poražavajući rezultati gradskih ekipa Svete Nedelje ne toliko po rezultatu nego po greškama koje su donjele ovako visoke negativne rezultate što je očito da ekipe ili ne vježbaju ili su neuigrane ili ne rade kvalitetno. Ako ih to zadovoljava onda je to žalosno i zabrinjavajući za kompletnu Zajednicu i po hitno se treba nešto uraditi na tom planu. SLIKE

VEZANE VJESTI
VATROGASCI SPAČVE PRVI NA 6.MEMORIJALU BANA J.JELAČIĆA

12.10.2008. ...23:02 [ Komentari (4) ] Isprintaj

ZAGREBAČKI PRIMJER SLJEDILI VARAŽDIN I LEKENIK
[ # ]

VARAŽDIN / LEKENIK
Piše: Damir Marenić
Foto: Stjepan Kovaček dipl.ing

Nakon zagrebačkih vatrogasaca koji su bili na prijemu kod župana Stjepana Kožića i varaždinskim vatrogascima bio je upriličen prijem kod župana dr. Zvonimira Sabati. Tom prilikom ugostio je žensku ekipu DVD Biškupec te se zahvalio ekipi i njihovom voditelju na odličnoj prezentaciji tokom cijele natjecateljske sezone a vrhunac njihove spretnosti i znanja dogodio se na Poljudu gdje su postale i državni prvaci te stekle pravo sudjelovanja sljedeće godine na Olimpijadi u Češkoj,gdje će dostojno prezentirati varaždinsko vatrogastvo.

U Sisačko-moslavačkoj županiji prijem za žensku ekipu DVD Žažina te mušku DVD Lekenik upriličio je Načelnik općine Lekenik Marijan Crnkoci koji se također zahvalio vatrogaskinjama Žažine i vatrogascima Lekenika na osvojenom trećem mjestu na državnom u Splitu te ekipi Lekenik za plasman u Češku dok zajedno sa djevojkama iz Žažine vjeruje da postoji šansa da kao trećeplasirane odu i one. Kako djevojke kažu “Nada umire zadnja” . E pa cure neka vam se posreći jer ste zaslužile da budete u Ostravi sljedeće godine.

...21:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KOD MAKARSKE IZGORJELO TRI HEKTARA ŠUME
[ # ]

MAKARSKA

U požaru koji je popodne buknuo kod mjesta Kotišina nedaleko makarske i koji je već ugašen, izgorjele su masline, borova šuma i nisko raslinje na površini od 3 hektara.Požar je buknuo u 15.20 sati, već pola sata je stavljen pod nadzor da bi u 18.30 bio potpuno ugašen. U gašenju je sudjelovalo 46 vatrogasca iz nekoliko DVD-a Makarskog primorja s 12 vozila, a pomogao je i jedna kanader.Uzrok izbijanja požara utvrdit će policija koja obavlja očevid. Index.hr

...21:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U ZAGREBU GORJELE OSNOVNA I AUTO ŠKOLA
[ # ]

ZAGREB

U požaru na Osnovnoj školi na Trešnjevci nagorjeli su prozor i drvena krovna konstrukcija, s pročelja je otpala žbuka, a u kuhinji su začađeni zidovi i strop.Štetu procjenjenu na više desetaka tisuća kuna u subotuje na Trešnjevci izazvao nepoznati počinitelj koji je otvorenim plamenom zapalio papir u kontejneru uz pročelje Osnovne škole Ivana Meštrovića, nakon čega se vatra proširila na prozor i krov škole, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka.U požaru na Osnovnoj školi, koji je izbio oko 23 sata, nagorjeli su prozor i drvena krovna konstrukcija, s pročelja je otpala žbuka, a u kuhinji su začađeni zidovi i strop.Policija je u službene prostorije dovela devet osoba a zbog sumnje da su sudjelovali u izazivanju požara zadržala ih je petoro, uključujuči i trojicu maloljetnika koji će biti ispitani u nazočnosti roditelja.Na mjesto požara prvi je došao susjed koji je čuo lom stakla, nakon čega je vatru pokušao ugasiti vatrogasnim aparatom. Požar su ugasili zagrebački vatrogasci, a nije bilo ozlijeđenih osoba.

Rano jutros, 12. listopada oko 1,25 sati na području Trnja u Rapskoj ulici iz zasad neutvrđenog razloga došlo je do požara u unutrašnjosti objekta auto-škole u vlasništvu hrvatskog državljanina (1956.). U požaru su oštećene i poslovne prostorije zasad neutvrđene pravne osobe. Požar su ugasili vatrogasci, ozlijeđenih osoba nije bilo, a materijalna šteta će naknadno biti utvrđena. Očevid će se obaviti u jutarnjim satima. PUZ

...16:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORI NA SVE STRANE,SEZONA NIKAKO DA ZAVRŠI
[ # ]

SPLIT / PROMINA / RAŠTANE / BENKOVAC

Sinoć oko 18 sati Županijski centar 112 Split primio je više dojava o požaru u Kavi, u Okrugu Donjem, na otoku Čiovu, o čemu je odmah obavijestio dobrovoljno vatrogasno društvo Trogir i policijsku postaju Trogir. Požar je zahvatio oko 3 hektara s makijom i borovom šumom na teško pristupačnom području. Lokaliziran te je pod nadzorom od 20,10 sati, a u gašenju su sudjelovali DVD-ovi Trogir, Vranjica, Marina Kaštela, Gomilica, Mladost, Slatine i DIP Divulje, sa 57 vatrogasaca i 17 vozila.

Požar na na lokalitetu Mratovo, u općini Promina, koji je dojavljen oko 17 sati u Javnu vatrogasnu postrojbu Drniš ugašen je u 20,45 sati. Izgorjelo je oko 12 hektara niskog raslinje te nešto smreke i graba.Oko 12 sati dojavljen je požar otvorenog prostora kod mjesta Raštane, Sikovo. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i maslinik na površini od 12 hekatra. U gašenju je sudjelovao je Air Tractor te JVP Biograd. Požar je ugašen u 14,30 sati.

Oko 14,30 sati Vatrogasni operativni centar Zadar zaprimio je dojavu o požaru kod mjesta Smoković, na površini od oko 30 hektara. U gašenju su sudjelovala dva Air Tractora te JVP Zadar, a požar je ugašen u 20,10 sati.Oko 15,30 sati stigla je dojava o požaru kod mjesta Korlat, na području Benkovca.U gašenju su sudjelovala dva kanadera i JVP Benkovac, a požar je ugašen oko 19 sati. izgorjelo je 10 hektara niskog raslinje te vinograd i maslinik. Dnevnik.hr

...10:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DANI OTVORENIH VRATA JVP ZAGREB
[ # ]

ZAGREB
Piše: Damir Marenić

Današnji predivan dan bio je idealan za sve posjetitelje da se prošetaju do Savske 1 ,sjedišta JVP Zagreb i da razgledaju mogučnosti i tehniku zagrebačkih vatrogasaca. Tako se i mala grupa DVD Sveta Nedelja našla među njima.Čižma .Mali Ranger ,Max i ja obišli smo sve što se prezentiralo.A imalo se što i vidjet.Odmah na početku Motogasci su pokazali svoje "Pile" i stvarno ih je fascinanto gledati onako ljepo posložene. Tu sam susreo i jednog od Motogasaca Roberta Rožmana koji je ujedno bio i sudionik jedne od današnjih vježbi. Krečući se po krugu srećeš samo poznata lica,na Mati Frančeševiću se zamjetio umor na licu od priprema za ovaj dan ali što je to za jednog pravog vatrogasca kao što je naš Mate.Živ mi bio instruktore . VIDEO

Vidim profi vatrogasce JVP Zagreb Daria Devčića iz DVD Rakitja, Davora Domina iz DVD Samobor , Josipa Vađića iz DVD Stupnik i još mnoge vatrogasce iz različitih DVD-a. Voditelji vatrogasne djece iz DVD Rakitje Karmen i Robert Matijašec doveli su svoje pulene da i oni vide tu silnu tehniku i s ponosom
kažu kako im je ovo treća generacija koju vode a iz prijašnjih generacija po trojica su završili i vatrogasnu školu i rade u vatrogasnim postrojbama. Svaka čast Karmen i Robi,mi koji pratimo vaš rad znamo da ste najbolji u tom segmentu rada sa djecom. I tako idemo od vozila do vozila ,a u svakom od njih po nekoliko djece kojima je najdraže bilo stisnuti ono poznato iju iju iju. Čak mi se pročistilo i ovo uho na koje ne čujem od toliko sirena.

Nadalje svoj šator koji se diže pomoću boce na zrak prezentirala je UPVH gdje je bio prikazan video zid sa filmovima i slikama intervencija, malo dalje Motogasci su prezentirali slike sa svojih susreta a mogla se kupiti i majica sa logom Motogasci i JVP Zagreb . Ono što je sigurno klincima bilo jako zanimljivo je vožnja gumenim čamcima u bazenu te pogled iz zraka pomoću autoljestava. Ovom prilikom pozdravio bih i blogera Blaža kojega sam napokon upoznao. Blaž bilo mi je zadovoljstvo i hvala na poklonima. SLIKE

Na kraju došlo je i to vrijeme kada su profesionalci izveli vježbu u nekoliko segmenata. Gašenje stana na trečem katu pomoću unutarnje navale te autoljestava, izvlačenje unesrećene osobe pomoću autoljestava, skakanje sa drugog kata na zračni jastuk, tehnička intervencija vađenje unesrečene osobe iz vozila te gašenje zapaljenog vozila. VIDEO VJEŽBE Da li je vježba uspjela govori podatak da je pljesak prisutnih posjetitelja bio jak i dugotrajan. Svoj doprinos dale su i zagrebačke mažoretkinje koje su se ujedno javno zahvalile vatrogasnoj postrojbi Novi Zagreb za ustupanje prostora kako bi se što bolje pripremile za europsko natjecanje. Podne je otkucalo ,a mala grupa svetonedeljšćana uputila se kući puni ljepih dojmova.PLES MAŽORETKINJA

11.10.2008. ...15:37 [ Komentari (4) ] Isprintaj

POŽAR KOD VRBOSKE NA HVARU
[ # ]

VRBOSKA

U subotu je ujutro Đorđi G. (55) odlučio zapaliti korov na svojem zemljištu, no vatra mu se otela kontroli.Požar se velikom brzinom proširio na okolnu šumu u predjelu Hum, nedaleko Vrboske na Hvaru, i zahvatio dva i pol hektara borovine. U gotovo četverosatnoj borbi protiv vatrene stihije sudjelovale su zemne vatrogasne snage, no pomoć su im iz zraka pružala i dva kanadera.Đorđe je i sam sudjelovao u gašenju i tom je prilikom zadobio teške tjelesne ozljede.Kako se doznaje sa Odjela plastične kirurgije splitskog Kliničkog bolničkog centra, gdje je Đorđe zadržan na liječenju, zadobio je duboke opekline desne nadlaktice i podlaktice. Rane su mu sanirane i nema opasnosti za život, no prijeti mu prijava za izazivanje požara. Slobodna Dalmacija

...14:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DRŽAVNI VATROGASNI PRVACI U POSJETU ZAGREBAČKOJ ŽUPANIJI
[ # ]

ZAGREB

Župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić primio je predstavnike DVD Paukovec , DVD Deanovec i DVD Jalševec Breški , pobjednike i sudionike V. Državnog vatrogasnog natjecanja kao i predstavnike DVD Jalševec Breški sudionike i pobjednike VIII. Državnog natjecanja vatrogasne mladeži koji su se svojim vrhunskim rezultatima plasirali na vatrogasnu olimpijadu u češkoj Ostravi.

«Zagrebačka županija ima 286 vatrogasnih jedinica i broji preko 16 i pol tisuća vatrogasaca. Posebno sam se na splitskom Poljudu ponosio kada su naši sportski vatrogasci u A kategoriji ostvarili prvo i drugo mjesto i izravno se plasirali na vatrogasnu olimpijadu koja će se održati iduće godine. Još sam ponosniji bio kada su naše mlade članice DVD-a Jalševec Breški u konkurenciji od 57 ekipa uspjele osvojiti zlato.» istaknuo je predsjednik VZZ Županije, Stjepan Ptiček.

«Sportski vatrogasci treniraju u prosjeku 5 sati dnevno četiri dana u tjednu, a pred važna natjecanja trenira se svaki dan. Svakodnevno odricanje razlog je postizanja vrhunskih rezultata» smatra voditelj DVD Deanovec iz Ivanić Grada, Zdravko Filipaj. «Vrlo često ističem kako mi na kontinentu odgojem stvaramo vatrogasce» nadodao je mentor, manager i trener ovogodišnjih pobjednika DVD-a Paukovec iz Sv. Ivana Zeline, Stjepan Berulec.

«Čestitam svim ekipama koje su izborile put u češku Ostravu. Pokazali ste se kao visoko profesionalne i vrhunski organizirane ekipe. Svjestan sam da su vaši bližnji trpjeli zbog brojnih priprema i treninga i ovi pehari su i njima i nama na ponos i čast. Napraviti zadanu vježbu za manje od 30 sekundi dobar je pokazatelj da ćemo se dogodine nakon olimpijade svi skupa ponovno naći i proslaviti vaše nove uspjehe.» rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić prilikom zaključenja primanja. Zagrebačka županija

10.10.2008. ...13:57 [ Komentari (2) ] Isprintaj

POKAZNA VJEŽBA VATROGASNE ZAJEDNICE GRADA DUGO SELO
[ # ]

DUGO SELO
Piše: Ivica Sikra

Već tradicionalno, u sklopu manifestacije "Dugoselske jeseni " koja se ove godine održava po 15. puta, 28.09.2008. godine održana je taktičko-pokazna vježba Vatrogasne zajednice grada Dugo Selo.U vježbi su sudjelovale sve službe koje i inače funkcioniraju u sustavu zaštite i spašavanja kako na gradskoj tako i na županijskoj razini (DVD Dugo Selo, DVD Ostrna, DVD, Andrilovec, DVD Leprovica, DVD Donje Dvorišće, 12. policijska postaja Dugo Selo, Hitna pomoć Dugo Selo te županijski centar 112).

Ono što je bitno za istaknuti je činjenica da je cijeli tijek vježbe protekao u realnom vremenu tj. sve je odrađeno onako kako bi to bilo u stvarnoj situaciji, od same dojave preko centra 112 pa sve do kompletne kordinacije koju je također obavljao spomenuti centar.U vježbi je sudjelovalo 27 vatrogasaca koji su i ovaj puta pokazali da su spremni te da mogu odgovoriti na sve izazove koji ih mogu zadesiti.Isto tako cilj ove vježbe bilo je pokazati građanima grada Dugo Selo i svim gostima kako je sigurnost u samom gradu na visokom nivo te da su sva ulaganja koja grad ulaže u vatrogasnu djelatnost i te kako opravdana.

Osnovna zamisao vježbe bila je gašenje požara u cestovnom prometu, sprečavanje mogućeg ekološkog akcidenta koji je prijetio kao posljedica nesreće i spašavanje unesrećenog sudionika prometne nesreće.
Vježba je izvedena za pretpostavljenu stvarnu situaciju sukladno načelima vatrogasne taktike a sam tijek vježbe morao je pokazati dobru usklađenost svih postupaka i radnji od uočavanja požara do završetka gašenja i saniranja posljedica požara.U svim fazama planiranja, pripreme i izvođenja pokazne vježbe vodilo se raćuna o provedbi potrebnih mjera zaštite i sigurnosti svih sudionika u vježbi a lokalono stanovništvo u više navrata obavješteno je putem sustava javnog priopćavanja o svim bitnim detaljima same akcije.

Odmah po završetku vježbe pristupilo se analizi učinjenog te je slijedom toga zapovjednik VZG Dugo Selo Nikola Rnjak konstatirao da je vježba uspjela u svim segmentima.Pozitivnu ocjenu svemu dao je i prisutni predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice tajnik OTS-a mr. Mario Starčević koji je napomenuo kako je za ovako veliki grad bitno konstantno usavršavanje vatrogasnih kadrova ali i nabavka suvremene opreme kako bi mogli odgovoriti na sve izazove koji vrebaju u vatrogasnoj djelatnosti.

Vježbu su također promatrali i predstavnik DUZS Zagrebačke županije Zdravko Šuker, predsjednik VZG Dugo Selo Zvonko Novosel Dolnjak, zamjenici gradonačelnika Stjepan Bertek i Stjepan Novosel te mnogi drugi.

...09:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DANI GRADA ZAPREŠIĆA
[ # ]

ZAPREŠIĆ

U sklopu obilježavanja Dana grada Zaprešića večeras od 19,00 sati u Novim dvorima Jelačićevim u organizaciji tamošnje gradske Vatrogasne zajednice i radija Kaj bit će održan koncert «Domače popevke i tanci». U subotu od 9,00 sati počinje tradicionalna Likovna kolonija u lovačkom domu. Od sportskih događanja na Letalištu Vučica od 10,00 sati bit će održano natjecanje zmajeva Kup «Bana Josipa Jelačića». U dvorani tamošnjeg Pučkog otvorenog učilišta od 19,00 sati slijedi koncert Tria Grazia. Međunarodno vatrogasno natjecanje bit će u nedjelju od 10 sati, a od 9,30 sati u konjičkom klubu Trajbar team bit će održano natjecanje u preponskom jahanju. U nedjelju navečer od 19,00 sati KUD «Ban Josip jelačić» održat će koncert u Muzeju Matija Skurjeni.

...08:51 [ Komentari (1) ] Isprintaj

EDUKACIJA DJECE U PODRUČJU ZAŠTITE I SPAŠAVANJA
[ # ]

KRAPINA

Učilište vatrogastva i zaštite i spašavanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje izradilo je Program Nacionalne akcije edukacije djece u području zaštite i spašavanja, koji je nakon stručnog mišljenja Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Agencije za odgoj i obrazovanje dobio preporuku za izvođenje u osnovnim školama i ustanovama predškolskog uzrasta. Cilj provedbe navedene edukacije je upoznati djecu sa naputcima kojima se smanjuje opasnost izazivanja požara, način ponašanja u požaru, poplavi, potresu kako u stanu ili školi, tako i na otvorenom prostoru. Također, cilj je upoznati djecu i s brojevima žurnih službi kao i postupkom pri pozivanju istih. Prilikom edukacije svakoj osnovnoj školi uručit će se promidžbeno – edukativni materijal u svezi sa zaštitom i spašavanjem. Potporu provođenja Nacionalne akcije edukacije djece u području zaštite i spašavanja, dala je Županija, Policijska uprava krapinsko zagorska, Dom zdravlja krapinsko – zagorske županije, Vatrogasna zajednica krapinsko – zagorske županije i sve Osnovne škole na području Krapinsko – zagorske županije. Sa realizacijom Plana počet će se u Osnovnim školama na području Krapinsko – zagorske županije u ponedjeljak, 13. listopada 2008. godine. radio Krapina

...08:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MLADI VATROGASCI ISKORISTILI SUNČAN DAN
[ # ]

DUGO SELO
Piše: Mirjana Devčić

Nesvakidašnji prizor zatekli smo u parku pokraj Dječjeg vrtića Dugo Selo.DVD Dugo Selo iskoristilo je ovaj sunčan dan kako bi „mladi vatrogasci“ uvježbali vježbu slaganja cijevi za potrebe gašenja požara. Opremom su baratali kao pravi, iskusni vatrogasci.Vježbu su izveli veoma spretno i brzo. Voditelj koji je cijelo vrijeme budnim okom gledao na štopericu bio je više nego zadovoljan prikazanom vještinom ovih mladih vatrogasaca . Dugo Selo

...08:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR KUĆE U LIPLJANU
[ # ]

LIPLJAN

Sinoć oko 21 sat, nepoznate osobe podmetnule su požar u kući obitelji Dimitrijević u Lipljanu. Vatrogasci Kosovske policijske službe ugasili su požar.U požaru obiteljske kuće Dimitrijević u Lipljanu pričinjena je samo manja materijalna šteta, tvrdi zapovjednik Kosovske policijske službe u Lipljanu Bajram Ademi.Ademi je dodao da nema osumnjičenih za eventualno podmetanje požara, kao i da je u požaru izgorio samo jedan krevet.Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani izjavio je da je u nekoliko sličnih požara koji su se tokom tjedna dogodili na Kosovu bilo i žrtava.U požaru koji je izbio u jednom selu u općini Uroševac stradalo je dvoje djece od dvije i četiri godine, a u Dragašu jedan je starac preminuo od posljedica požara.Eljšani je dodao da se pretpostavlja da je uzrok ovih tragedija električna instalacija i nepropisna upotreba grijačih tijela. RTS

...07:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JEDNA OSOBA POGINULA KOD LEKENIKA
[ # ]

LEKENIK

U teškoj prometnoj nesreći koja se oko 21.30 dogodila u mjestu Donji Vukojevac na državnoj cesti D 36 u općini Lekenik poginula je jedna ženska osoba, a dvije osobe su teško ozlijeđene.U oštrom zavoju, otprije poznatom po nesrećama sudarila su se dva osobna automobila. Na mjestu nesreće su vatrogasci DVD-a Lekenik i Javne vatrogasne postrojbe Sisak Policija obavlja očevid.Neslužbeno se doznaje da je poginula vozačica jednog automobila dok su suvozač iz njenog vozila i vozač drugog automobila s teškim ozljedama prevezeni u sisačku bolnicu. Večernji List

...06:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA PEŠĆENICI IZGORIO UGOSTITELJSKI OBJEKAT
[ # ]

ZAGREB

U četvrtak, 9. listopada, oko 2,30 sati na području Pešćenice , I. Kozari put, u ugostiteljskom objektu u vlasništvu hrvatskog državljanina (1983.) iz za sada je neutvrđenog razloga došlo do požara. Navedeni ugostiteljski objekt je u potpunosti izgorio, a iznajmljen je hrvatskom državljaninu (1976.). Požar su ugasili zagrebački vatrogasci.Obavljenim očevidom i prikupljenim obavijestima utvrđeno je da je nepoznati počinitelj provalio u ugostiteljski objekt.Tom prilikom je iz nekoliko aparata na sreću počinio krađu novca nakon čega je polio ugostiteljski objekt zapaljivom tekućinom te istu zapalio otvorenim plamenom uslijed čega je došlo do požara tijekom kojeg je gotovo u potpunosti izgorjela unutrašnjost ugostiteljskog objekta. Materijalna šteta nastala tijekom požara i krađe novca nije utvrđena no cijeni se većom od sto tisuća kuna. PUZ

...06:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI OBRANILI KUĆE U TRIBANJ - ŠIBULJINI
[ # ]

ZADAR

U pomoć im je, sa tri vozila, poslano 10 vatrogasaca iz JVP Grada Zadra, te su kuće uspješno obranjene, a dio požara koji je krenuo prema obližnjem brdu ugasio je kanader.Oko 12 sati u mjestu Tribanj-Šibuljina izbio je požar, koji je zahvatio uglavnom nisko raslinje i visoku travu.Na teren su već u 12 sati i 15 minuta stigli gasitelji DVD-a Starigrad , koji su zatražili pomoć, budući da je vatra, nošena jakim vjetrom zaprijetila i kućama. U pomoć im je, sa tri vozila, poslano 10 vatrogasaca iz JVP Grada Zadra, te su kuće uspješno obranjene, a dio požara koji je krenuo prema obližnjem brdu ugasio je kanader.Požar je ugašen oko 13 sati i 30 minuta, a izgorio je 1 ha površine. Uzrok izbijanja požara za sada je nepoznat. CRO-RSS

09.10.2008. ...23:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PALIO KOROV PA ZAPALIO SEBE
[ # ]

MARINA

Mijo Ugrina (75) iz Splita smrtno je stradao u požaru koji je u četvrtak oko 12 sati planuo u općini Marina , na predjelu Vučjak.Mijo je palio korov u svom masliniku kada je vatra izmaknula kontroli te se proširila na okolna zemljišta.U pokušaju da ugasi požar, vatra je zahvatila i njega.Požar su oko 13.10 sati ugasili pripadnici DVD-a Marina , a u gašenju je sudjelovao i jedan protupožarni zrakoplov.
Slobodna Dalmacija

...15:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U CAMP PENDLETONU
[ # ]

OCEANSIDE

Više od 1000 jutara površine otvorenog prostora vojne baze zahvatio je požar iz za sada neutvrđenog razloga. Odmah su angažirani canader, uključujući i dva helikoptera Bombarder CL-415.Vatrogasci se bore sa vatrom koja je u 45 minuta progutala 400 jutara površine- rekao je vatrogasni inspektor Bill Gick. VIDEO Požar ne prijeti naseljenim područjima jer se nalaze miljama daleko od mjesta događaja ,ali za svaki slučaj evakuiran je obližnji golf centar. Samo požarište nalazi se u blizini jezera Whelan uz cestu North River Road-rekao je Načelnik vatrogasnog bataljona Oceanside Pete Lovre. Ozljeđenih prema prvim informacijama nema, jedino je sve puno crnog gustog dima. detaljnije

...11:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JVP ZAVRŠILA JOŠ JEDNU OBUKU
[ # ]

VELIKA GORICA

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe ovog su tjedna završili s obukom spašavanja s dubina koja se tijekom dva dana odvijala na rijeci Kupi u Pokupskom. Prije godinu pokrenuta su uvježbavanja dvaju programa vježbi-spašavanja na vodi i spašavanje iz visina i dubina. Ovom obukom završio je jednogodišnji ciklus obuke profesinalaca koji su prošli svi djelatnici postrojbe. Budući da je postrojba nabavila svu potrebnu opremu, za ovakve i slične intervencije naši profesionalci su spremni za svakojake intervencije, budući da su do sada obavili već cijeli niz obuka na autentičnim lokacijama. Ljetna požarna sezona je iza vatrogasaca, no i slijedeće razdoblje za neke od njih biti će radno, budući da se nastavlja obuka pripadnika dobrovoljnih društava. Prošle sezone obuku su prošli pripadnici "B" postrojbi, dok će ove jeseni obuku pohađati pripadnici "C" društava. RVG

...08:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI PRIKAZALI MOGUČNOSTI BRONTA VRIJEDNOG 750.000 EURA
[ # ]

NOVI SAD

Pripadnici novosadske Vatrogasne brigade održali su jučer demonstraciju mogućnosti brzog i sigurnog reagiranja u slučajevima opasnosti, kao i prezentaciju vatrogasnog vozila za rad na visinama. Riječ je o kamionu sa "Bronto Skylift" platformom vrijednosti 750.000 eura, koje je nabavljeno ove godine.Demonstracija je održana u sklopu Međunarodne konferencije „Sigurnosni inženjering“, na kojoj učestvuje preko 200 stručnjaka u oblasti sigurnosti iz Srbije i zemalja u regiji.

- Prema istraživanju profesora Fakulteta tehničkih nauka, koje je predstavljeno na Konferenciji, najveći broj višekatnica u Novom sadu nema adekvatne požarne izlaze, stepenice i druge mjere zaštite. Osim neadekvatnih propisa u oblasti protupožarne zaštite, veliki problem je i loša gradnja, što je zakonski dozvoljeno - istakao je jedan od organizatora Konferencije, profesor na Visokoj tehničkoj školi u Novom Sadu Dragan Karabasil.Prema njegovim rječima, uz planska rješenja i strategiju za borbu protiv požara na državnom nivou, lokalne vlasti moraju propisati strože kriterije za gradnju novih objekata, kako bi rizik bio smanjen. 24sata.co

...08:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASAC NICK NOLTE
[ # ]

MALIBU

N ick Nolte lakše je ozlijeđen prilikom bijega iz svoje goreće kuće. Naime, zbog neispravnih instalacija zapalila se spavaća soba 67-godišnjeg glumca, a vatra se ubrzo proširila i na ostale dijelove kuće. Nick je u bijegu od požara posjekao ruku, a nadisao se i puno dima. Vatrogasci, koji su ubrzo došli na poprište požara, glumca su zatekli kako krvav i čađav sam pokušava ugasiti podivljalu vatru, no bez previše učinka.

Iako ozlijeđen prilikom bijega kroz prozor kuće, Nolte nije tražio medicinsku pomoć, a njegov glasnogovornik Arnold Robinson rekao je kako je glumac "zahvalan" policiji i vatrogascima koji su došli u jako kratkome roku. Prema iskazu policije, požar je započeo u jednoj od prostorija u kući, a nakon što je glumac osjetio miris paljevine razbio je prozor i pobjegao vani. "Nick Nolte stajao je tamo i kantama vode pokušao sam ugasiti požar", rekao je jedan od vatrogasaca koji se našao na poprištu. Strani mediji javljaju kako kuća u kojoj je do jučer živio Nick Nolte pretrpjela znatne štete, dok drugi javljaju da je izgorjela do temelja. Policija kaže da je velik dio kuće i njezinih pripadajućih stvari izgorio, no napominje da opak nije izgorjela do temelja.index.hr

08.10.2008. ...13:42 [ Komentari (2) ] Isprintaj

IZ NEPOZNATOG VOZILA ISCURILA NAFTA I ONEČISTILA 200 METARA CESTE
[ # ]

STRMEC
Piše: Damir Marenić

U ovom trenutku sva četiri vatrogasna društva iz svetonedeljske zajednice nalaze se na terenu. Naime nešto prije 21 sat u dužini od 200 metara istekla je nafta iz nepoznatog vozila i tako onečistila jedan trak ceste kod jezera Kipišće koja spaja Svetu Nedelju i Strmec. Pomoću apsorbenata vatrogasci pokušavaju eliminirati nastalu situaciju pa je promet otežan i prolazi se naizmjenično. Sam teren posjetio je i gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin kako bi se uvjerio u nastalu situaciju. Osim vatrogasaca na mjestu događaja je i samoborska policija koja je u potrazi za nepoznatim vozilom.

07.10.2008. ...22:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ISKRE ZAPALILE AUTO
[ # ]

ZAGREB

U dvorištu obiteljske kuće na Barutanskom brijegu u Zagrebu u utorak se oko 18 sati zapalio auto. Prema prvim informacijama vlasnik je popravljao auto kada je zaiskrilo i zapalile su se instalacije. Ubrzo su stigli vatrogasci. Dvoje ljudi zbrinuto je u Traumatološkoj bolnici u Draškovićevoj. Vjerojatno se radi o lakšim ozljedama. 24 sata

...20:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA VJEŽBA NA KUPI
[ # ]

VELIKA GORICA
Piše: Ana Mirenić

U tijeku je vatrogasna vježba Javne vatrogasne postrojbe na rijeci Kupi. Na cjelodnevnoj vježbi velikogorički vatrogasci uvježbavat će načine spašavanja u različitim uvjetima, a vježbu na Kupi vodi zapovjednik JVP-a Tihomir Varga.Naime, postrojba je prije godinu dana pokrenula uvježbavanje dvaju programa vježbi - spašavanja na vodi i spašavanje iz visina i dubina. Kako je Javna vatrogasna postrojba nabavila potrebnu opremu, a radi se o intervencijama koje su moguće u našim krajevima, do sada su obavljene vježbe na mirnim rijekama, Savi i Odri. Današnja vježba obuhvatit će područje rijeke Kupe. RVG

...15:45 [ Komentari (1) ] Isprintaj

IZ VEDRA NEBA PA U REBRA- CLIO IZGORIO NA CESTI
[ # ]

ZAGREB

Tomislav S., koji je s prijateljima bio u zapaljenom automobilu marke clio, koji je planuo u ponedjeljak oko 16 sati i 30 minuta, kazao je da je odjednom počelo dimiti iz haube, a boja je od vrućine popucala.-"Otvorili smo haubu i tada je buknula vatra.Pokušali smo ugasiti vatru trima protupožarnim aparatima, no bezuspješno. Pozvali smo vatrogasce, koji su ugasili požar. Clio je potpuno izgorio", kaže Tomislav. Mladići su prošli bez ozljeda. Radio Dalmacija

...15:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU KOD ISLAMA GRČKOG IZGORJELO 30 HEKTARA MAKIJE
[ # ]

ISLAM GRČKI

U požaru koji je jučer popodne izbio kod Islama Grčkog izgorjelo je oko 30 hektara otvorenog prostora.Kako se doznaje u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, požar je buknuo oko 15.53 sati, a prvu je dojavu o vatri zaprimila Javna vatrogasna postrojba Zadar.Vatra je zahvatila travu, nisko raslinje i hrastovinu, a u gašenju požara su sudjelovala dva kanadera, zrakoplov Air Tractor, JVP Zadar i DIP Zadar sa 27 vatrogasaca i devet vatrogasnih vozila. Požar je, inače, ugašen oko 19 sati. Dalmacija News

...15:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

CISTERNA SE PREVRNULA I ZGNJEČILA GOLF
[ # ]

BUNA

U prometnoj nesreći, u kojoj su učestvovali cisterna MAN i dva "golfa", a koja se dogodila na magistralnom putu M-17, u mostarskom prigradskom naselju Buna, dvije su osobe zadobile teške, a jedna lakše tjelesne ozljede.Prema riječima očevidaca, nesreću je prouzrokovala vozačica A. P., koja se kretala prema Mostaru. Ona je izgubila kontrolu nad vozilom te udarila u lijevi kotač cisterne, koja se tom prilikom prevrnula. Potom se kabina cisterne odvojila na desnu stranu, dok se drugi dio vozila prevrnuo preko "golfa" kojim je upravljao Puljić, a koji se, također, kretao prema Mostaru.Cisterna, koja je prešla preko "golfa", doslovno je zgnječila njegovu karoseriju, a vatrogasci su imali dosta muka u izvlačenju olupine. detaljnije

...12:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U MANIFESTACIJI "JESEN U LICI" PREDSTAVLJEN I DVD OTOČAC
[ # ]

OTOČAC

Na ovogodišnjoj, desetoj po redu, manifestaciju "Jesen u Lici" koja se održala 4. i 5. listopada 2008. godine u Gospiću, između ostalog, predstavljeno je i Dobrovoljno vatrogasno društvo Otočac.Budući da DVD Otočac ove godine slavi velikih 140. godina u sklopu prezentacijskokg štanda Državne uprave za zaštitu i spašavanje - Područnog ured Gospić mnogobrojnim posjetiteljima predstavljena je i Vatrogasna postrojba Grada Otočca. Budući da je geslo ovogodišnje manifestacije "kušati, osluhnuti i vidjeti" posjetitelji su zasigurno imali priliku osjetiti ovo treće na štandovima i u šatoru DUZS - PU Gospić.

Naime, uz vozila hitne medicinske pomoći, gorske službe spašavanja i DUZS bila je izložena autoljestva DVD-a Otočac i vozilo Unimog 500. Najatraktivnije vozilo koje je pljenilo posebnu pozornost bila je 30 - metarska autoljestva s izvučenim ljestvenicima koja je ,zasada , prvo i jedino vozilo takvog tipa u ovom dijelu županije, a u posjedu je DVD-a Otočac (DVD Novalja odnedavno posjeduje autoljestvu). pročitaj više

...12:28 [ Komentari (0) ] Isprintaj

"PALIM JER VOLIM GASITI POŽARE"
[ # ]

VOĆIN

Kada je 1. listopada oko 10 sati buknuo požar na imanju Save Radojevića (61) u Voćinu u pomoć su priskočili susjedi, lokalni vatrogasci i vatrogasci profesionalne vatrogasne postrojbe iz Slatine koji su ubrzo ugasili vatru.No, vatra, koja se s bale sijena prenijela na slamu smještenu u šupi bila je jaka pa je djelomično nagorio i poljoprivredni traktor marke "Belarus" koji se nalazio nekoliko metara od plamenom zahvaćene šupe. Policajcima PU virovitičko-podravske nije trebalo mnogo vremena da otkriju počinitelja.

Nakon što je vatrogasna inspekcija utvrdila da je požar namjerno izazvan, policija je kriminalističkom obradom suzila krug osumnjičenih za to djelo te je jučer obavijestila javnost o razotkrivanju piromana.
- Kriminalističkom obradom utvrđeno je da je požar namjerno izazvao N. L. (35) iz Voćina koji je priznao da je počinio to djelo, ali ne i zašto to učinio - rekao nam je Josip Štajdohar, glasnogovornik PU virovitičko-podravske.

U Voćinu, malom mjestu pod Papukom, mještani se prisjećaju da je prije 11 godina Nikola L. (35) već podmetnuo jedan požar. Tada je, kao mladić, bio i član lokalnog DVD-a, a zapalio je sijeno. I onda je Nikola, kažu mještani, priznao paljevinu izjavivši:
- Palim jer volim gasiti vatru...Protiv Nikole L. (35) policija je podnijela kaznenu prijavu. Večernji List

...12:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U NAREDNIH DVIJE GODINE I SRBIJA ĆE UVESTI 112
[ # ]

BEOGRAD

Telefonski brojevi za hitne slučajeve 92 (policija), 93 (vatrogasci) i 94 (Hitna pomoć) u naredne dvije godine biće objedinjeni u 112, kao što je to slučaj u većini zemalja Europske unije. To znači da će se svi pozivi u hitnim slučajevima dolaziti u jedinstveni operativni centar koji će obavještavati potrebne ekipe hitnih službi. Broj 112 moći ćete pozvati gdje god da se nalazite u Srbiji i sa mobilnog i sa fiksnog telefona.

- Ako se, na primjer, dogodi prometna nesreća na autoputu i niste sigurni gdje se točno nalazite, to neće biti problem jer će vas u operativnom centru locirati preko najbližeg repetitora mobilnog operatera. Na mjesto događaja će uputiti Hitnu pomoć, policiju i vatrogasce. Time se značajno dobija na brzini hitnih službi - kaže za „24 sata“ Predrag Marić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i načelnik Sektora za zaštitu i spašavanje.Prvi operativni centar biće smješten u Beogradu, kasnije će ih biti još nekoliko u većim gradovima. U njemu će u jednoj smeni raditi od 10 do 15 ljudi, koji će biti posebno obučeni i sa znanjem bar jednog stranog jezika. Projekat je vrijedan više milijuna eura.Prije nego što se dobije broj 112, do kraja mjeseca Sektor za zaštitu i spašavanje MUP-a Srbije biće transformisan u Sektor za izvanredne sitaucije. To znači da će pored vatrogasaca, u njemu po potrebi biti angažirani i drugi pripadnici tog ministarstva: alpinisti, ronioci, žandarmerija, helikopterska jedinica.

- Reorganizacija će donjeti i 700 novih radnih mjesta. To neće biti samo za vatrogasce i spasioce, već je predviđeno i 290 mjesta za visokoškolski kadar, ljude koji su završili Vojnu akademiju ili Fakultet za sigurnost. Mjesta neće biti otvorena samo u sedištu Sektora za izvanredne situacije, već i u svim organizacionim jedinicama za krizne situacije, jedinicama koje će biti formirane širom Srbije - kaže Marić.Da bi Sektor za izvanredne situcije funkcionirao, planira se i nabavka broda, osobna zaštitne opreme za spasioce, terenska vozila za pružanje pomoći nastradalima u prometnim nesrećama, ali i kupovina mobilne opreme za masovne evakuacije.

Što su izvanredne situacije?
Pod izvanrednom situacijom podrazumjeva se elementarna nepogoda (potres, poplava, oluja, električna pražnjenja i grad, odronjavanje, klizište...), tehničke i tehnološke nesreće (požar, eksplozija, havarija, prometna nesreća), epidemije zaraznih bolesti, kao i sve ostale pojave većih razmjera koje mogu ugroziti zdravlje ljudi i životnu sredinu ili prouzrokovati štetu većih razmjera. 24 sata.co

...08:15 [ Komentari (1) ] Isprintaj

OZLJEĐENA DVA VATROGASCA
[ # ]

VALJEVO

Nepoznata osoba bacila je Molotovljev koktel na valjevski kafić „Aleks", koji se nalazi u prizemlju tržnog centra na Novoj zelenoj tržnici. U velikom požaru oštećeno je najmanje 13 lokala, a prilikom gašenja vatre ozljeđeni su vatrogasci Zoran Kulinčević i Dane Jović. Vatra je buknula jedan sat poslije ponoći iz kafića „Aleks", pošto je zasad nepoznata osoba ubacila zapaljivu smjesu kroz staklena vrata lokala. Na sreću, u kafiću u tom trenutku nije bilo nikoga, pošto je zatvoren oko 23 sata. Požar se brzo proširio na okolne lokale i prostorije tržne uprave „Polet", koja se nalazi na katu tržnog centra. Vatrenom stihijom bila je zahvaćena gotovo petina ovog kompleksa.

Očevici ovog dogaćaja kažu da su primjetili sumnjivog mladića u blizini kafića „Aleks" neposredno pred izbijanje požara.
- On je najvjerojatnije bacio Molotovljev koktel na taj kafić. Stalno se muvao oko ulaza u kafić. Čuo sam lomljavu stakla i vidio čovjeka kako trči. Ubrzo zatim izbio je požar - rekao je očevidac požara.Vlasnik kafića Dragan Radosavljević kratko je rekao da ne zna o čemu se radi i da je kafić do sada radio bez problema.Vlasnici butika i radnji na Novoj zelenoj tržnici kojima su objekti, ali i velika količina robe, izgorjeli u požaru jučer su bili očajni. Tko je tokom noći uspio da stigne do tržnog centra izbacivao je robu iz svojih lokala. Najveću štetu pretrpjeli su vlasnici butika u prizemlju, kojima je sve izgorjelo.

- Što da vam kažem, kad i sami vidite da mi je izgorjela skoro sva roba. Uspio sam izvuči samo desetak pari tenisica. To je sve - priča jedan od vlasnika oštećenog lokala.Zapovjednik valjevskih vatrogasaca Miloš Brajović rekao je da je dojava o izbijanju požara stigla u 1.50 sati.
- Mi smo odmah vozilima došli na mjesto požara. U tom momentu gorjeli su dio tende kafića, tepisi, stolarija, a preko krova obližnjeg butika vatra se širila po tržnom centru. Odmah smo angažirali svu tehniku i ljudstvo i zatražili pomoć od vojske i „Krušika". Uspjeli smo da sprječimo dalje širenje vatre. Iako smo brzo reagirali, šteta je velika jer je u pitanju velika površina, a požar je kasno primjećen - rekao je Brajović.

Vatrogasci su požar gasili više od pet sati, a tokom intervencije ozljeđeni su vatrogasci Zoran Kulinčević i Dane Jović, koji su poslije ukazivanja lječničke pomoći u Urgentnom centru valjevske bolnice pušteni kućama. Kulinčević je zadobio posjekotine i nagnječenje obe noge, dok je Jović prošao sa posjekotinama na rukama.Veliki broj građana iz okolnih sela, koji svakog petka, kada je u Valjevu tržni dan, tradicionalno dolaze u veće kupovine, bio je zgranut prizorom.
- Ne mogu da vjerujem što se dogodilo. Ovo je katastrofa. Ovaj tržni centar više ne liči na onaj na koji smo navikli. Nadam se da će se sve brzo srediti i da ćemo i ubuduće dolaziti ovdje u kupovinu - kaže žitelj valjevskog sela Krčmar. Press

...07:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OŠTEĆEN POLJUDSKI TRAVNJAK
[ # ]

SPLIT

Što je Iron Maiden kontra smotre vatrogasaca'? Ako ne vjerujete, evo slike prizora u Poljudu, ovako je izgledao travnjak na kojem nogometaši Hajduka smjeraju u najskorije vrijeme postati hrvatski šampioni.Doduše, nije ovo sve razrovano, nego ima i zemlje nasute da se pokriju „rane“, pa da se sve to dobro izvalja i pokuša vratiti u prvobitno stanje, do 19. listopada i gostovanja Cibalije.Gdje vatrogasac Poljudom prođe, tu - trava ne raste! OK, nije za šalu, tek Split je na Gradskom stadionu ugostio Državno prvenstvo vatrogasaca. To su viši interesi i koincidencija je da na istom mjestu stanuje i Hajduk.Međutim, ako se opća frka digla zbog gostovanja glazbenika grupe Iron Maiden, treba notirati da su travnjak zaorali i vatrogasci. Nakon njihove vježbe na scenu su traktorom izišli - „travogasci“! Slobodna Dalmacija

...00:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SUDAR VLAKOVA U MAĐARSKOJ
[ # ]

BUDIMPEŠTA

Najmanje troje ljudi je poginulo a 30 ozlijeđeno u blizini Budimpešte u naletu putničkog vlaka na zadnji kraj drugog vlaka.Lokalni vlak udario je u posljednji vagon međugradskog vlada koji je vozio iz Debrecena za Budimpeštu. Do sudara je došlo kod mjesta Monorierdo, oko 40 kilometara jugoistočno od Budimpešte.Kao mogući uzrok nesreće navodi se loša signalizacija. Odmah na mjesto nesreće stiglo je dvanaest ambulantnih kola i tri helikoptera koji su prevezli ozljeđene u bolnicu-rekao je Pal Gyorfy potparol NAU-a (National Ambulance service). SLIKE

30 vatrogasaca također je stiglo na mjesto događaja i odmah su krenuli u spašavanje putnika iz oštečenih vagona, naglasio je Tibor Dobson glasnogovornik ureda za katastrofe. Prometovanje vlakova obustavljeno je u oba pravca,pokušava se što prije osposobiti jedna strana a u međuvremenu će se autobusima povezivati putnički promet. VIDEO .S obzirom na težinu nesreće Ministar prometa Pal Szabo i glavni direktor mađarskih državnih željenica Istvan Heinczinger podnijeli su ostavke što je Premijer Ferenc Gyurcsany i prihvatio. detaljnije

06.10.2008. ...17:12 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASCI PRETRAŽIVALI POLJA U POTRAZI ZA NASTRADALIMA
[ # ]

COLUSA COUNTY

Najmanje deset osoba poginulo a 30-38 ljudi je ozlijeđeno u slijetanju autobusa s ceste u Kaliforniji.Kako javljaju lokalni mediji putnici su krenuli iz Sacramenta, a krajnji cilj bio im je kasino gdje su se željeli zabaviti. Još nije poznat uzrok nesreće, no pretpostavlja se da niti jedno drugo vozilo nije sudjelovalo u prometnoj nesreći.VIDEO Na mjesto nesreće stigla su brojna kola Hitne pomoći te vatrogasci. Pripadnici vatrogasne brigade i hitne pomoći pretraživali su okolna polja u potrazi za nastradalima a područje im je osvjetljavalo čak 9 helikoptera .Sama nesreča dogodila se oko 6:10 na Lone Star Road, te je autobus nakon prevrtanja tavršio u jarku ispunjenu vodom. Svi ozljeđeni odvezeni su u okolne bolnice.Inače autobus datira od 1980 godine i nije imao sigurnosne pojaseve. detaljnije

...12:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JVP DARUVAR ČETVRTI NA DRŽAVNOM PRVENSTVU
[ # ]

DARUVAR

Na 5.državnom vatrogasnom natjecanju održanom proteklog vikenda u Splitu, natječući se u kategoriji profesionalnih vatrogasaca, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Daruvar su osvojili četvrto mjesto. U ovoj je kategoriji na natjecanju sudjelovalo 13 ekipa. U kategoriji dobrovoljnih vatrogasnih društava natjecala su se 53 dobrovoljna vatrogasna društva, a vatrogasci DVD Daruvar su zauzeli 33 mjesto. Prvi na državnom natjecanju u profesionalnoj kategoriji su vatrogasci iz Čazme. Oni su osvajanjem prvog mjesta stekli pravo sudelovanja na Olimpijadi za vatrogasce koja će se sljedeće godine održati u Češkoj. Na državnom su se natjecanju u Splitu, najviši predstavnici vatrogasne zajednice osvrnuli na sezonu koja je, kako kažu, u pogledu struke bila uspješna zahvaljujući među ostalim i boljoj tehničkoj opremljenosti. Radio Daruvar

...12:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI VZG NAŠICE ZADOVOLJNI NASTUPOM U SPLITU
[ # ]

NAŠICE

Vatrogasci s našeg područja sinoć su se vratili s državnog natjecanja u Splitu. Vatrogasna zajednica Našice natjecala se s devet, a Vatrogasna zajednica Đurđenovac s jednom ekipom. U jakoj konkurenciji više od 2000 sudionika, naši su vatrogasci postigli vrlo dobre rezultate.

Seniori DVD-a Našice, u konkurenciji A, plasirali su se na peto mjesto, a članovi DVD-a Stipanovci su bili 37-i.U konkurenciji B muški, Đurđenovčani su bili 13-i., Stipanovčani 15-i., a članovi DVD-a Donja Motičina 16-i.U konkurenciji žene A, ekipa DVD-a Stipanovci 2 bila je 12-a., ekipa DVD-a Lila 24-a., a ekipa DVD-a Stipanovci 1 plasirala se na 30. mjesto. U konkurenciji žene B, članice DVD-a Našie bile su 17., a Stipanovčanke su zauzele 18 mjesto. Radio Našice

...12:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ZADARSKIM VATROGASCIMA PUNE RUKE POSLA
[ # ]

ZADAR

Iako je završila protupožarna sezona, zadarski su vatrogasci u nedjelju imali pune ruke posla. Već u 10.23 sata dobili su dojavu da gori automobil marke Golf u Škabrnji u dvorištu obiteljske kuće. Naime, tamo je izgorio Golf 3 star 12 godina u vlasništvu 57-godišnjeg mještanina. Vatrogasci su vatru brzo ugasili, a očevidom je utvrđeno da je požar izazvan vanjskim utjecajem. Vlasnika automobila policija je odmah prevezla u zadarsku Opću bolnicu, no ne zato što je zadobio ozlijede, već stoga što je navodno riječ o psihički oboljeloj osobi pa je završio na odjelu psihijatrije.

U Vrsima su vatrogasci gasili suhu travu i nisko raslinje koja se zapalila u 12.23 sata. Nekoliko minuta nakon toga zapalio se stup od struje koji je zahvatio nisko raslinje u Lovincu, a već za sat vremena dobili su dojavu da između kuća na zapuštenom terenu u Zatonu gori trava i drača, no brzom intervencijom požar je ugašen i kuće obranjene.Vatrogasci su tijekom jutra intervenirali i u jednom stanu u Zadru jer je vlasnik automatskom bravom zatvorio vrata i izašao van pa nije mogao u njega. Večernji List

...08:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U IZRAVNOM SUDARU ODE JOŠ JEDAN ŽIVOT
[ # ]

PAZIN

Vozačica Fiata Punto, Slavica B. (57), frontalno se zabila u automobil Renault Laguna oko 16 sati na cesti Pazin-Žminj kod konobe Jelinići. Nesretna žena na mjestu je poginula, a mladić P.B. (22) i djevojka L.B, iz Renaulta, su ozlijeđeni. Vatrogasci su morali rezati lim kako bi iz gotovo uništenog i zgnječenog Fiata izvukli tijelo vozačice VIDEO . Mladić i djevojka su u pulskoj bolnici, a težina njihovih ozlijeda nije poznata. 24 sata

05.10.2008. ...19:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA DALA PRVAKE U MUŠKOJ I ŽENSKOJ "A" KATEGORIJI
[ # ]

SPLIT
Piše: Damir Marenić

Poljudska ljepotica u Splitu bila je poprište 5.državnog vatrogasnog natjecanja gdje se 201 ekipa natjecala i pokušala izboriti plasman na Vatrogasnu olimpijadu u češkoj Ostravi sljedeće godine . Niti kiša nije mogla spriječiti vatrogasne ekipe u ostvarivanju dobrih rezultata a sve to pod budnim okom 110 sudaca, – kazao je Felicio Parčina , zapovjednik Javne vatrogasne postojbe Split. Pravo nastupa na olimpijadi u kategoriji Muški „A“ izborili su DVD Paukovec kao prvoplasirani,drugo mjesto osvojio je D svijet i dečki iz Deanovca treći su bili članovi DVD Lekenik dok je četvrto mjesto koje vodi na Olimpijadu pripalo ovogodišnjim pobjednicima kupa HVZ-a DVD Spačva Vinkovci. U kategoriji muški „B“ prvo mjesto za ekipu DVD Mladost Kaštel Sućurac ,drugo mjesto osvojila je ekipa DVD Lipovljani, treće mjesto za DVD Donja Gračenica te četvrto za MTČ Čakovec. SLIKE

U konkurenciji žena prvo mjesto u kategoriji žene „A“ osvojile su djevojke DVD Breški Jalševec dok je drugo mjesto pripalo ekipi Mladost Kaštel Sućurac, u kategoriji žene „B“ pobjednice su članice DVD Biškupec. Također su i profesionalne vatrogasne jedinice pokazale svoju spretnost te tako u kategoriji JVP „A“ pobjeđuju profesionalci iz Čazme dok u kategoriji JVP „B“ državni prvaci su profesionalci iz Čakovca. Iz ovoga je vidljivo da trenutno najbolje rezultate ostvaruju ekipe iz zagrebačke županije,dok je najtrofejnije društvo sa ovog natjecanja Madost Kaštel Sućurac.Mnoga vatrogasna društva koja su nastupila ili došli gledati ovo natjecanje smjestili su se na tribine Hajdukovog stadiona tako da nije izostala potrebna podrška u navijanju za natjecateljske ekipe.Među uzvanicima mogli smo zamjetiti i predsjednika Međunarodne zajednice vatrogasaca i spasilačkih službi (CTIF) Švicarca Walter Eggera te počasnog predsjednika HVZ-a Teodora Frickog. Vatrene Vijesti čestitaju svim sudionicima ovog natjecanja a predstavnicima Hrvatske u raznim kategorijama želimo što bolji plasman i dobru žetvu medalja sljedeće godine u Ostravi. Na kraju samo da spomenem moju neupućenost i postavljam si pitanje zašto u kategoriji žene „A“ i žene „B“ nije zastupljenost jednaka kao i u muškoj kategoriji, jer ono što su ženske ekipe u obje kategorije pokazale zaslužuje njihovu zastupljenost kao i u muškoj kategoriji. Organizatoru sve pohvale za pripremljenost i održavanje samog natjecanja . VIDEO

U neslužbenom dijelu obišli smo mjesta gdje su vatrogasne ekipe smještene.Jedno od tih mjesta je i kompleks Medena koja se nalazi u Segetu Donjem.Trogirski plemić Jakov Rotondo 1564. godine dobio je dozvolu sagraditi kulu oko koje se polovicom 16. stoljeća utvrdilo selo.U Gornjem Segetu, udaljenom 5 km, oko crkvice sv. Vida (XII.-XIII. st.) nalazi se veći broj srednjovjekovnih ploča i stećaka. U polju između Segeta i Trogira smjestila se renesansna četverokutna kula (iz 1516.) trogirske obitelji Statilić, kao i veliki broj crkvica i arheoloških ostataka.U baroknoj župnoj crkvi iz 1758. čuva se gotičko oslikano raspelo iz XIV. st. i drveni triptih, djelo Blaža Jurjeva Trogiranina.Zahvaljujući smještaju i blagoj klimi stanovništvo danas uglavnom živi od poljoprivrede, ribarstva, brodogradnje te dakako turizma. Ovako je meni i Čižmi pojasnio naš vodić šjor Jure iz Kaštela kojemu se ovom prilikom i zahvaljujem. Inače u kompleksu se mogla čuti glazba i pjesma, vidjeti hrabrost članova DVD Đurđenovac koji su iskušali temperaturu i slanost mora te nezaobilazno druženje vatrogasnih ekipa u večernjim satima. REZULTATI

Mladen Jurin- glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske
"Ovo natjecanje je posljednji ciklus natjecanja, nakon kojeg dogodine 13 pobjedničkih ekipa, u raznim kategorijama odlaze u Češku, gdje će se nastaviti natjecati s europskim kolegama na vatrogasnoj Olimpijadi . - Nisam se nikada ovako natjecao, poslije završetka školovanja sam odmah dobio ovaj posao i prihvatio veliku odgovornost. Ekipe su raznolike i bitno je igrati fair-play, te nastojati izbjeći i najmanju ozljedu.Strahovito puno žena je uključeno u vatrogastvo i ne treba praviti razliku između njih i muških ekipa. Ipak, nema nijedne žene, koja je član javne vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj, premda su jednako školovane i obučene kao muškarci. Šteta "

Marija Đuran-natjecateljica iz međimurske ekipe
"Žena-vatrogasac prvenstveno je spretna, pa onda hrabra i apsolutno je jednaka muškom vatrogascu. Unutar ekipe smo složne i nadam se pobjedi.

Željko Popović -načelnik HVZ-e
Ovo natjecanje koštalo je oko milijun kuna, a njegova je važnost presudna najviše za manje sredine, jer to je jedini način da u njima angažiramo mlade vatrogasce. Nikad ne bih postao vatrogasac da nisam u svom selu imao priliku sudjelovati na ovakvim natjecanjima .

Ante Sanader - predsjednik HVZ-a
Na neki način je dolazak u Split i cijelo ovo druženje nagrada vatrogascima, koji su cijelu godinu dobrovoljno na terenu.

U nazočnosti ministrice pravosuđa Ane Lovrin u Splitu je zatvoreno peto državno natjecanje hrvatskih vatrogasaca, na kojem je sudjelovalo preko 2000 natejcatelja.U ime Vlade, koja je pokrovitelj natjecanja, ministrica Lovrin požarnu je sezonu ocijenila uspješnom, najavivši i izmjene Zakona koje potiče Hrvatska vatrogasna zajednica zbog problema financiranja uglavnom dobrovoljnih vatrogasaca. POSLUŠAJTE

VEZANE VJESTI
ZAVRŠILO 5. DRŽAVNO NATJECANJE VATROGASACA
DRŽAVNO NATJECANJE HRVATSKIH VATROGASACA

...00:50 [ Komentari (3) ] Isprintaj

BILANCA VATROGASNE SEZONE 2008: U VIŠE OD 2000 POŽARA IZGORJELO 6300 HEKTARA
[ # ]

SPLIT
Piše: Davor Živković

Ove sezone u Hrvatskoj bilo je preko 2000 požara, a ukupno je opožareno 6300 hektara što u prosjeku iznosi tri hektara po požaru. Treba napomenuti i da u ovu statistiku ne ulaze požari u minskim područjima jer se oni puste da izgore. Takvih požara bilo je 34 i u njima je opožareno 1600 hektara.
- Da nije bilo Makarske mogli bismo reći da smo sezonom u potpunosti zadovoljni. Najviše požara bilo je u Šibensko-kninskoj županije, ali smo to područje posebno pokrili dodatnim snagama pa većih problema nije bilo - kazao je glavni vatrogasni zapovjednik RH Mladen Jurin.

Što se tiče velikog problema rješavanja statusa pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava svugdje u svijetu pa tako i kod nas predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader je kazao.
- U izmjenama i dopunama zakona predviđeno je da se iz komunalne naknade izdvaja dio kojim će se stimulirati poslodavci čiji radnici su dobrovoljni vatrogasci. Isto tako, predviđa se da se tim poslodavcima smanji ili ukine porez na reklamu. Od mjera još vrijedi izdvojiti i manje plaćanje vrtića djeci dobrovoljnih vatrogasaca s čim se već i krenulo na Šolti. Ukratko kazano sve ono čime jedinice lokalne samouprave svojim sredstvima mogu pomoći. Od države jedino tražimo da osigura 1200 sezonskih vatrogasaca - pojašnjava Sanader.

Predsjednik Međunarodne zajednice vatrogasaca i spasilačkih službi (CTIF) Švicarac Walter Egger kazao je kako nigdje u svijetu ne postoji jedinstven odgovor na po pitanje.
- Svaka zemlja to sama za sebe rješava kako smatra da je najbolje. Negdje poslodavci dobijaju naknade, negdje bonuse u građevinarstvu, oslobađanje od poreza ili pomoć pri kupnji određenih artikala. Jednostavno nema jedinstvenog rješenja - ustvrdio je Egger.Ono u čemu se pak svi slažu jest da je za zaštitu od požara pored reguliranja odnosa s poslodavcima, jedna od najvažnijih stavki i pravovremeno regrutiranje mladih snaga... Glas Dalmacije

04.10.2008. ...23:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU IZGORJELA BRAĆA
[ # ]

EASTBORNE

U subotu poslijepodne, u požaru u Eastborneu poginula su dva brata od pet i sedam godina. Njihova su tijela pronašli vatrogasci u kući u kojoj je izbio požar. Na mjesto događaja stigli su i forenzičari, ali je policija izvijestila kako još uvijek nije poznat uzrok tragedije, javlja Times.

- Istražujemo sve mogućnosti i trebat će vremena da se utvrdi uzrok požara – rekao je inspektor Dick Coates.Majka nesretnih dječaka Denise Goldsmith prevezena je u bolnicu i utvrđene su joj lakše ozljede.Susjedi su rekli kako su šokirani zbog tragedije u kojoj su poginula dva dječaka.
- Čuo sam vrisak i zvuk lomljenja stakla. Moj brat Gary i ja potrčali smo prema zgarištu – rekao je Jason Maynard koji je u vrijeme kad je izbio požar bio u susjedstvu. Javno

...23:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU STAJE NESTALO 40 GRLA STOKE
[ # ]

ČAČAK

U požaru, koji se dogodio u petak oko 23 sata u čačanskom prigradskom naselju Ljubuć, na farmi obitelji Mitrović, izgorjelo je oko 40 grla stoke.Mještani i vatrogasci, uspjeli su tek jutros oko 05:30 da lokalizirati požar, a šteta u dvije štale je velika.U požaru je izgorjelo 10.000 bala sjena, 14 bikova, osam stelnih junica, dvije stelne krave, više teladi, kobila i ždrijebe pasmine lipicaner, ali taj broj još uvijek nije konačan.Sin vlasnika farme Marko Mitrović, izjavio je FoNetu da će jedan broj stoke, otići na prinudno klanje, pošto se "nagutala dima".
-"Rođaka nas je oko 23:20 probudila. Izgorjele su nam dvije štale. U jednoj smo stoku spasili, dok je u drugoj stoka izgorjela. Izgorjela je soba senjaka i 10.000 bala sijena. Šteta je ogromna. Na sreću niko od ljudi nije ozljeđen."Još nije poznato što je izazvalo požar na farmi obitelji Mitrović. RTV

...08:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POGINULA U TEŠKOM SUDARU
[ # ]

IMOTSKI

Jedna žena poginula je, a još dvoje je ozlijeđeno u prometnoj nesreći na Županijskoj cesti Studenci-Lovreć u blizini Imotskog u petak oko 10.15 sati. Sudarili su se kombi City expressa daruvarskih registarskih oznaka, Toyota Yaris stranih registarskih oznaka i Golf 3 imotskih registarskih oznaka. Svjedoci kažu da se kombi kretao iz pravca Studenaca te se očito zbog neprilagođene brzine i skliske ceste zarotirao, a potom i pokupio dva automobila koja su dolazila iz pravca Lovreća. Na mjestu je poginula žena iz Toyote Yaris sa kojom je u autu bila još jedna žena. Dvoje ozlijeđenih prevezli su u KB Split. Zbog siline udara i krša od automobila intervenirali su i vatrogasci DVD Lovreća, te JVP Imotski. Kažu da je prizor bio stravičan i da su ozlijeđeni ležali na cesti.

U Nesreći u Delnicama teško je ozlijeđen motocklist. Vozač (46) upravljao je Renault Meganeom delničkih registracija Zrinskom ulicom u Delnicama u četvrtak oko 18 sati. Tijekom polukružnog okretanja prednjim dijelom automobila udario je u motocikl Yamaha delničkih registracija kojim je upravljao 41-godišnjak. Vozaču Yamahe pomoć je pružena u KBC-u Sušak. 24 sata

03.10.2008. ...21:10 [ Komentari (1) ] Isprintaj

SKRIVIO NESREĆU I GURAO POLICAJCA
[ # ]

ZAGREB

Mladić, star oko 20 godina, u petak se nešto prije 19 sati Mazdom zagrebačkih registracija zabio u Subaru karavan u Ulici Svetog Mateja u zagrebačkim Dugavama. Vozač Subarua također zagrebačkih registracija stao je na pješaćkom prijelazu koji je prelazio čovjek s djetetom. - Taj se mladić zaletio brzinom većom od 130 kilometara na sat - rekao je očevidac nesreće te dodao da mladić koji je skrivio nesreću živi u Dugavama. Tijekom očevida mladić je napadao policajca. Vučna služba dizala je automobile na kamione. Uznemireni mladić je djevojci koja ga je smirivala govorio da nitko neće maknuti njegov auto s ceste. Također je gurao policajca.

-On je pijan ili nadrogiran - govorili su očevici. Na mjestu nesreće bili su i vatrogasci jer se po cesti razlilo gorivo iz Subarua. Inače na tom djelu ceste ograničenje je 40 kilometara na sat, a u blizini se nalazi i osnovna škola. 24 sata

...21:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZGORJELO SEDAM AUTOMOBILA
[ # ]

ATENA

U centru Atene izgorjelo je sedam parkiranih automobila, ali nije bilo žrtava.Istraga o uzrocima požara će biti pokrenuta, prenjeli su grčki mediji prema internet stranici "News in". Policija za sada misli da je do incidenta došlo kada se zapalio benzin koji je curio iz jednog od izgorjelih automobila, javili su. Vatrogasci su uspjeli ugasiti vatru poslije pola sata.Prije nedelju dana je bilo više slučajeva izgorjelih automobila u Ateni i drugom po veličini grčkom gradu Solunu.Slični napadi izvođeni su i proteklih godina a pripisivani su anarhističkim grupama.Mete tih napada su obično banke, vladine zgrade, policijske postaje, parkirana vozila i prodavaonice automobila. B92

...20:28 [ Komentari (1) ] Isprintaj

POŽAR U KONZUMU
[ # ]

GAREŠNICA

Građane Garešnice danas prijepodne iznenadio je dim koji je dopirao iz novootvorenog trgovačkog centra "Konzum". Zapalilo se skladište s robom, i na teren su izišli vatrogasci sa dva vozila. Zbog dima koji se širio i prodajnim dijelom, trgovina je zatvorena za kupce. Sumnja se da su požar izazvale instalacije.Djelatnike garešničkog "Konzuma" i Javne vatrogasne postrojbe danas oko 9 i 30 uznemirio je požar u skladištu. Vatrogasci su intervenirali sa dva vozila i pristupili gašenju vatre. Gorjele su police i palete s robom, rekao nam je zapovjednik Marijo Paluh, koje su ubrzo ugasili aparatima, te nastavili sa iznošenjem nagorjele robe i sanacije požarišta. Također dodaje da sigurnost kupaca i ostalih građana nije bila narušena. Da je požar krenuo iz skladišta potvrdio nam je i voditelj trgovačkog centra Krešimir Palijan, kao i to da je trgovina privremeno zatvorena za kupce. Naime, unatoč dimu koji se širio trgovinom, ljudi su i dalje pristizali i nastavili s kupnjom, i struje je nestajalo, a zbog dima koji se širio i ventilacijom bilo je nužno prestati s prodajom i prozračiti objekt. Očevid policije i protupožarnog inspektora je u tijeku. Neslužbeno, sumnja se da su instalacije izazvale iskrenje i požar u skladištu, koji je prouzročio priličnu materijalnu štetu. Čuđenje Gareščana tim je veće što je 35 milijuna vrijedan market otvoren pred nešto više od mjesec dana. Krugoval

...20:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠTETA NA PODRUČJU MAKARSKE VIŠA OD 20 MILIJUNA KUNA
[ # ]

MAKARSKA

Po prvim i nepotpunim procjenama šteta od požara na području Grada Makarske, koji je zahvatio oko 230 hektara, iznosi više od 20 milijuna kuna, kazano je na konferenciji Gradskog poglavarstva koje je pozvalo građane da prijave štete na obiteljskim površinama kako bi grad pomogao ukloniti posljedice šteta.Gradonačelnik Marko Ožić Bebek poručio je građanima kako će se za privatna zgarišta dati pomoć u sadnicama kultura primjerenih primorskom području, poput masline, badema, šipka. Pritom je zahvalio novinarima na izvješćivanju o nedavnu požaru.Grad će tražiti od

Splitsko-dalmatinske županije proglašenje elementarne nepogode, međutim bez obzira na ishod zahtjeva, jer je novac za odštete nedostatan, Makarska će svojim građanima omogućiti besplatnu nabavu sadnica koje će moći zasaditi i na prostorima gdje je do sada bio bor te na zapuštenoj poljoprivrednoj zemlji, rekao je dogradonačelnik Ante Novak.

Na novinarski upit o krivcu za izbijanje požara dogradonačelnik Ivan Ivanda rekao je kako će biti podignuta tužba protiv za sada nepoznata počinitelja, ne otklanjajući u odgovoru mogućnost da to bude Hrvatska elektroprivreda.Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina dodao je da već potkraj listopada oko jadranske turističke ceste počinje saniranje požarišta i uklanjanje izgorjele borove šume koja je u vlasništvu Hrvatskih šuma. U Hrvatskim šumama se procjenjuje da će saniranje, uklanjanje izgorjele borove šume i sadnja novih borovih ili drugih stabala na prostoru u njihovu vlasništvu stajati oko 100 milijuna kuna.Veliki požar što je nedavno bjesnio na Makarskom primorju od Velikog brda do Baškog polja zahvatio je 723 hektara, od kojih je više od 470 hektara vlasništvo Hrvatskih šuma, a ostatak je u privatnom vlasništvu. dnevnik.hr

...19:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VRUČI AUSPUH ZAPALIO KUKURUZOVINU A ZATIM TRAKTOR I PRIKOLICU
[ # ]

ĐURĐEVAC

Traktor je na oranici kupio ostatke kukuruza. Odjednom je planuo, a vozač je, srećom, na vrijeme izašao van. Moj tata je dotrčao i pokušao vozilo ugasiti aparatom, a ja sam pozvala vatrogasce, kaže V.J.

- Vatrogascima je trebalo 15-ak minuta da ugase požar. Gorio je i traktor i prikolica - rekla je V.J. Glasnogovornik PU koprivničko-križevačke Dražen Laljek je rekao da je traktor orao u mjestu Novo Virje. Vrući auspuh vozila u jednom je trenutku zagrebao kukuruzovinu i zapalio je. Vatra se proširila na traktor i prikolicu. Požar su ugasili vatrogasci iz DVD-a Đurđevac. Ozlijeđenih nije bilo, a policija je štetu procijenila na 10.000 kuna. 24 sata

...15:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR PILANE U RAKOVCU
[ # ]

RAKOVEC

Dana 02. listopada u 21:18 sati ŽC 112 Zagreb primio je dojavu od građanina o požaru pilane u mjestu Rakovec (kod Vrbovca). ŽC 112 je odmah obavijestio DVD Rakovec, a nešto kasnije, na traženje vatrogasaca za potrebnim pojačanjem snaga, DVD Vrbovec i DVD Gaj, te načelnika općina Rakovec.
Nešto iza 04:00 sata načelnik općine zatražio je još jednu cisternu s vodom, koju je ŽC 112 Zagreb poslao iz DVD Sv. Ivan Zelina.
Požar je ugašen u 06:40 sati. Zahvatio je pogon tapeciranog namještaja „Mobis“ i pričinjena je velika materijalna šteta. Ozlijeđenih osoba nije bilo. U gašenju je sudjelovalo 30 do 40 vatrogasaca iz DVD Rakovec sa 1 vozilom, 4 vatrogasca sa 1 vozilom iz DVD Gaj, te po 2 vatrogasca sa 1 vozilom iz DVD Vrbovec i DVD Sv. I. Zelina, ukupno 38 do 48 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila. Na mjestu požar ostala su dežurati 2 vatrogasca sa 1 vozilom iz DVD Rakovec. DUZS

...14:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SIRENE ZA VJEŽBU UZNEMIRILE KARLOVČANE
[ # ]

KARLOVAC

Iako je brojne Karlovčane uznemirilo zavijanje sirena, nema razloga za paniku jer – riječ je o vježbi.
U Javnoj vatrogasnoj postrojbi doznajemo da se u Alstomu održava pokazna vježba, a tamo su se zaputili i njihovi članovi. Razloga za paniku i strah, dakle, nema: vatrogasci samo uvježbavaju spremnost. Radio Mrežnica

...13:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U SELU SVETINJA UGASILI VATROGASCI DVD JAKŠIĆ
[ # ]

SVETINJA

U 11,39 sati u mjestu Svetinji k.br.8 vlasnika Dorić Vincencin došlo je do požara stambenog objekta /prostorije uz obiteljsku kuću/. Na intervenciju gašenja upućeno je DVD-o Jakšić. U požaru koji je ugašen u 12,11 sati oštećen je sav namještaj u prostoriji 10x4 metra, a uzrok požara je nepažnja vlasnika prilikom loženja vatre. Pričinjena je materijalna šteta od 10.000 Kn. detaljnije

...08:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NATJECANJE ŠKOLSKIH VATROGASNIH EKIPA
[ # ]

SEMIČ

U Semiču je održano 28 državno natjecanje školskih vatrogasnih ekipa na kojem sudjeljuju ekipe vatrogasne djece i vatrogasne mladeži. Ba tom natjecanju sudjelovale su ekipe iz OŠ Blanca koje su postigle odlične rezultate. Pod vodstvom mentora Vladimirja Mešiček, Mateje Strnad, Olge Lužar i Uroša Brezovška ekipa vatrogasne mladeži osvojila je 6.mjesto dok je ekipa vatrogasne djece osvojila naslov državnog prvaka te tako ponovili uspjeh iz prošle godine što je znak odličnog rada u toj školi. Učenici su pokazali veliko znanje i spretnost.


...07:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OSNIVAJU ETNO ZBIRKU
[ # ]

PODTUREN

Pedesetak članova udruge za promicanje kvalitete života Turen iz Podturna u samo dvije godine postojanja već ima za sobom organizaciju brojnih kulturnih zbivanja u mjestu. Cilj osnivanja bio je poticanje druženja mještana, a krenulo se od izrade ručnih radova. Najviše aktivnosti u posljednje im je vrijeme usmjereno na osnivanje etno zbirke i prikupljanje starih predmeta u svom mjestu. Namjera im je izložiti ih i predstaviti javnosti, za što im trenutno još uvijek nedostaje odgovarajući prostor.

Predsjednica udruge Ljubica Kolarić rekla nam je da se u udruzi nadaju da će i taj problem uskoro riješiti u suradnji s općinskim vodstvom. Za nedavno održane Dane Podturna dio prikupljenih predmeta izložen je u prostoru društvenog doma gdje će uskoro preseliti općinska uprava. Na katu, gdje se sada nalazi uprava, članice udruge nadaju se da će i one dobiti prostor za rad Turna. Od prikupljenih predmeta zasada je samo mali dio u vlasništvu udruge, dok su preostale za izložbu dali mještani. U udruzi se nadaju da će s vremenom veći dio izložaka biti u vlasništvu udruge. Na nedavnoj izložbi javnosti je bilo predstavljeno tristotinjak predmeta. Uređena je nekadašnja dječja soba i kuhinja. Prikupljena je stara vatrogasna oprema, alati i oruđa koje su koristili stari Podturenčani, stari spisi, namještaj, odjeća, suđe i drugo. Među najstarijim predmetima im je Biblija tiskana 1882. godine. Posjeduju i pismo koje su kralju Aleksandru u Beograd tridesetih godina prošlog stoljeća slali podturenski vatrogasci prilikom svog osnivanja.

Tajnica udruge Ljerka Jambrošić istaknula je da je među ovogodišnjim aktivnostima bila i briga za zdravlje mještana. Tako je na nivou Općine organiziran turnir u starim sportovima za žene. Članica Upravnog odbora i Komisije za formiranje etno zbirke Gordana Hranilović upoznala nas je s još jednom planiranom aktivnošću. Udruga Turen uskoro kreće s još jednim značajnim projektom. Radi se o radionici za učenje pletenja predmeta od murskog rogoza. List Međimurje

...07:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U RUJNU ZABILJEŽEN PAD VATROGASNIH INTERVENCIJA
[ # ]

KRAPINA

Na području naše županije tijekom mjeseca rujna zabilježen je pad broja vatrogasnih intervencija u odnosu na prijašnji mjesec. Ukupno je bilo 27 vatrogasnih intervencija. Od toga - 21 požar i to 12 požara na građevinama, 3 požara u prometu , te 6 požara na otvorenom prostoru, 6 tehničkih intervencija - 2 tehničke u cestovnom prometu, te 4 tehničke intervencije - akcident. Radio Krapina

...06:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KAŠTELANI NA POLJUDU
[ # ]

SPLIT

Pod pokroviteljstvom Vlade RH, u subotu 04. listopada će se na splitskom Poljudu održati 5. Državno natjecanje Vatrogasaca, čiji je organizator Hrvatska vatrogasna zajednica, dok su supokrovitelji Županija splitsko-dalmatinska i Grad Split.Početak ovog zanimljivog vatrogasnog natjecanja, u kojem će učestvovati i tri kaštelanska Dobrovoljna vatrogasna društva, zakazan je za subotu u 09.00 sati ujutro, a trajat će tijekom cijelog dana, kada će ga moći pogledati svi zainteresirani gledatelji.Proglašenje pobjednika Petog državnog vatrogasnog natjecanja i zatvaranje istog održat će se u nedjelju, a na natjecanju se očekuje sudjelovanje oko 2 500 vatrogasaca iz čitave Hrvatske. Portal Grada Kaštela

02.10.2008. ...18:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

12 VATROGASNIH EKIPA NA DRŽAVOM NATJECANJU
[ # ]

KRAPINA

Dvanaest vatrogasnih ekipa iz Krapinsko-zagorske županije sutra putuje u Split, na državno vatrogasno natjecanje, za koje su tijekom proteklih mjeseci trajale intenzivne pripreme u vatrogasnim društvima, kako bi što bolje prezentirali svoj dosadašnji rad, ali i mjesta iz kojih dolaze.Na splitskom stadionu Poljud, kako saznajemo od predsjednika županijske VZ Ivice Glasa, boje Zagorja ovog vikenda branit će muške i ženske A i B,natjecanje održava se u subotu, kada će vatrogasci morati pokazati spretnost i uvježbanost u više diciplina.Sam rezultat i poredak naših vatrogasaca na natjecanju nije toliko bitan, napominje Ivica Glas, jer već i tolika brojnost ekipa iz Zagorja i plasman na državno natjecanje dokaz su dobre uvježbanosti, koja jamči i profesionalnost i efikasnost u stvarnim intervencijama, što su naši vatrogasci dokazali i ove sezone na moru.U svojim redovnim poslovima ne zaboravlja se niti na vatrogasnu mladež, pa je predsjednik VZ najavio i županijsko natjecanje djece i mladeži koje će se održati naredne godine. Radio Zlatar

...17:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVA IMENOVANJA U STOŽER ZAŠTITE I SPAŠAVANJE TE ZAPOVJEDNIŠTVO CIVILNE ZAŠTITE
[ # ]

PETRINJA

Gradsko vijeće Grada Petrinje na prijedlog gradonačelnika dr. Miroslava Gregurinčića, na sjednici 30. rujna, imenovalo je iz sastava Grada, vatrogastva, zdravstva i petrinjskih ustanova nove članove za Stožer zaštite i spašavanja i u Zapovjedništvo civilne zaštite za Grad Petrinju.

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja je Darinko Dumbović, zamjenik gradonačelnika Petrinje, a članovi su: Ivica Šulentić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe, Milka Pavišić, pročelnica Odsjeka za proračun i računovodstvo, Venko Vukša, predstavnik područnog ureda Uprave za zaštitu i spašavanje, Nikica Batinović, načelnik PP Petrinja, Momir Gaćeša, ravnatelj Doma zdravlja Petrinja, dr. Boris Vrga, upravitelj Odjela petrinjske bolnice i Vladimir Demetrović, službenik UO za gospodarstvo i proračun Grada.

U Zapovjedništvu civilne zaštite za Grad Petrinju su zamjenik gradonačelnika dr. Krešo Kovačićek, zapovjednik Zapovjedništva, Izabela Žilić, pročelnica UO za društvene djelatnosti, Zlatko Medved, direktor „Privrede“, Ivica Ljubanović, direktor „Komunalca“, Ana Malović, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa, Branko Rostaš, zamjenik zapovjednika JVP i Joco Marković, predstavnik Područnog ureda DSZS. Petrinjski radio

...17:25 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VATROGASNE ČIZME "PROFESSIONAL PLUS" NE ODGOVARAJU NORMAMA
[ # ]

BEČ

Austrijska nacionalna vatrogasna brigada izdala je naredbu da se izvrši testiranje vatrogasnih čizama "Professional Plus" koje proizvodi FA Hanrath jer su se učinile sumnjive kvalitete te mogučnost nezadovoljavanja potrebnih atesta za njihovo korištenje.Odmah je jedan neotvaran paket tih čizama prosljeđen u inspektorat AUVA u Beču gdje su se čizme podvrgle ispitivanju na antistatička ponašanje te na ponašanje na velikim temperaturama. Čim su testiranja završena austrijska nacionalna vatrogasna brigada dala je obavjest u kojem stoji da čizme "Professional Plus " od proizvođača FA Hanrath ne zadovoljavaju potrebne norme te kao takove nisu za vatrogasnu primjenu. ooe





...16:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U 9 MJESECI ČAK 148 INTERVENCIJA
[ # ]

OGULIN

Pod predsjedanjem gradonačelnika Nikole Magdića, održana je sjednica Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Grada Ogulina, na kojoj je o dosadašnjem radu i djelovanju postrojbe detaljnije govorio zapovjednik Marijan Kurelac. Prema njegovim riječima, u prvih 9 mjeseci ove godine, Javna vatrogasna postrojba intervenirala je čak 148 puta, a zabilježeno je 19 požara na građevinama, 4 požara na vozilima, te 103 na otvorenom prostoru, dok je raznih intervencija bilo 22-ije.Ukupno je utrošeno 949 radnih sati i to na gašenje požara objekata 125, na požarima vozila 13, požari na otvorenom 66, na tehničke intervencije 122 i na ostale intervencije 23 radna sata.Ukupni trošak na svim intervencijama iznosi 267.034 kune, a najviše ih je bilo na podrzučju Grada Ogulina-69 puta, na području Josipdola 28, Plaškog-24, Tounja -17 i Saborskog 8 puta.

Osim toga, djelatnici JVP-a sudjelovali su i u provedbi Posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH, te se od lipnja nalaze i na dislokaciji u Vatrogasnoj bazi Plat kraj Dubrovnika, gdje su također sudjelovali u gašenjima požara.Uz sav posao, ostane vremena i volje i za provođenje praktičnog i teoretskog dijela nastave, uređenje vatrogasnog doma i okoliša, te održavanje postojeće opreme i vozila. Također, pomažu DVD-ima oko naobrazbe i usavršavanja članstva.Predsjednik Upravnog vijeća Nikola Magdić zajedno sa ostalim članovima izrazio je zadovoljstvo dobivenim izvješćem i rezultatima koje ostvaruju djelatnici vatrogasne postrojbe, te su istaknuli potrebu upoznavanja javnosti sa njihovim aktivnostima. Radio Ogulin

...16:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

HRABROST GASI VATRU
[ # ]

BEOGRAD

Dok smo sa hrabrim vatrogascima obilazili prostorije Vatrogasne spasilačke brigade, (VSB), u 13 sati i 21 minut začuo se znak uzbune. Sa razglasa stiže upozorenje: "posada tehničkog vozila na svoja mjesta". Nije prošla ni minuta, a vozilo sa četiri vatrogasca, zapovjednik i električar bili su spremni za pokret. Uz zastrašujuću rotaciju uputili smo se ka Slanačkom putu gdje je došlo do prometne nezgode. Stigli su za svega pet minuta i na trotoar izvukli automobil "dacija" , koje je "zagrlilo" stupVatrogasna spasilačka brigada pokriva sve gradske općine sa 16 postaja od kojih je jedan vatrogasni brod na rijeci. Prema dosadašnjim podacima broj intervencija u posljednje 23 godine se udvostručio. Slaviša Karadžić, zamjenik zapovjednika, kaže za Glas da u Beogradu najviše intervencija ima u stanicama na Zvezdari, Voždovcu, Zemunu i Košutnjaku.Od ovih hrabrih ljudi koji spašavaju ljudske živote saznajemo da, kada dođe do intervencije, vatrogasci uvjek idu u paru. Nikada ne idu liftom, što se preporučuje i za građane. Građani najčešće, prilikom požara, steknu pogrešno mišljenje o vatrogascima jer najčešće vide napolju "neke" ljestve, a ne vide što se događa unutar prostorija gdje je došlo do paljenja.

- Sugrađani imaju pogrešnu sliku o nama, jer previše gledaju filmove. Kada naši vatrogasci sjednu u kamion svjesni su toga da neće naići na ništa dobro. Dok jedna ekipa gasi požar, druga spašava građane. Iako nam sada posao otežavaju sigurnosna vrata, zbog kojih u stan ulazimo preko terasa, nema intervencije u gradu koju mi ne možemo da rješimo - objašnjava Miloš Majstorović, šef smjene.Jedan od problema koji muče Vatrogasnu spasilačku brigadu su lažne dojave i uznemireni građani koji prijave požar, a ne znaju reči gdje gori.

- Imamo mnogo stresnih situacija kada ljudi govore samo "gori, gori", nekada moramo i vikati na njih kako bi izvukli informaciju gdje su i u kakvom stanju se nalaze. Ne razumiju da, dok primam poziv, koleginica takođe bilježi podatke i istog trenutka šalje ekipu na teren - kaže Marina Jeftanić, iz zapovjedno operativnog centra.U prestolnici je sve više intervencija, a vatrogasaca, uprkos natječaju, nedovoljno. Na pomolu su i 22 nove stanice koje će znatno olakšati posao hrabrih momaka.- Veliki broj ljudi u VSB se umirovljuje a prijem novih ljudi ne može pokriti taj nedostatak, tako da Beogradu nedostaje vatrogasaca. Tehnika i oprema koju koristimo je sve bolja. Nedavno smo dobili jedno vozilo za gašenje i spašavanje sa visina, odnosno hidrauličnu platformu sa 54 metra. U planu je izgradnja 22 nove vatrogasne postaje. Zbog brzog stizanja do intervencije treba nam više manjih postaja. Naš rad otežava i prometni kolaps na ulicama. Iako neki vozači imaju volju skloniti se kada čuju rotaciju, drugi nemaju kulturu ponašanja u prometu - priča Karadžić.

Adrenalin i hrabrost je jedino što je potrebno da bi ste bili u ovom poslu. Nebojša Knežević, zapovjednik voda, kaže da mu ovaj posao nije dosadio iako se njime bavi od 1987. godine.- Nikad čovjek ne može biti apsolutno ravnodušan na situaciju sa kojima se suočava, pogotovo kada je neko djete u pitanju. Prije 13-14 godina ugušilo se dijete bez mnogo dima. Spavalo je u krevetu pored grijalice. Dok je mama bila kod susjede, dekica se zapalila. Ono što je interesantno to je da se taj prekrivač nije cijeli zapalio, već pola sa pola metra - ispričao je Knežević.

Do požara najčešće dolazi zbog nepažnje građana koji ne razmišljaju o posljedicama. Zimi požar izazivaju grijača tijela i elektroinstalacije koje su rađene prije 20 godina ili neočišćeni dimnjaci.- Dosta zapaljenja se dogodi u kuhinji kada domaćice odu kod susjede na kavu a ostave lonce na štednjaku. Mnogi misli da se naše usluge naplaćuju. Očigledno je da ima neinformiranih ljudi, zato se trudimo da educiramo djecu po školama, da ih naučimo da čuvaju sebe i svoju okolinu - zaključuje Karadžić. Glas Javnosti

...15:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UHIĆEN OSUMNJIČENI PIROMAN
[ # ]

TOKIO

Najmanje 15 ljudi je poginulo, a 10 je ozljeđeno u požaru koji je jučer pred zoru izbio u kinu u kome se prikazuju porno filmovi u Osaki, priopčilisu policija i vatrogasci. Policija je uhitila jednog od posjetitelja, osumnjičenog za podmetanje požara i pokušaj ubojstva, rekao je portparol policije iz Osake Kengo Hirami. Osumnjičeni je priznao policiji da je podmetnuo požar uz pomoć naramka novina, koji je u torbi unio u kino.

Hirami je rekao da zvaničnici još uvjek pokušavaju utvrditi identitet 15 poginulih osoba. Svih desetoro ozljeđenih, među kojima je i jedna žena, nalaze se u ozbiljnom zdravstvenom stanju u bolnici u Osaki, drugom po veličini gradu u Japanu. U trenutku kada je vatra buknula, sve 32 kabine, opremljene ležaljkom, televizorom i di-vi-di plejerom, bile su zauzete. Ovo kino, pored porno, mušterijama nudi i veliki izbor crtića i holivudskih filmova i stjecište je poslovnih ljudi, kao i drugih koji traže jeftino prenoćište pošto propuste posljednji vlak kući.

Sve veći broj mladih, koji zbog loše plaćenih poslova, ne mogu sebi priuštiti odgovarajući smještaj, provode noći u sličnim kinima, gledajući filmove ili čitajući stripove. Ministarstvo za infrastrukturu, promet i turizam naložilo je vatrogasnoj službi da poduzmu hitnu inspekciju prodavaonica video opreme, kao i internet kafea, karaoke barova i drugih mjesta za zabavu širom zemlje, u kojima postoje individualne kabine. U požaru, koji je u Tokiju izbio 2001. u najvećem distriktu za "zabavu odraslih", poginulo je više od 40 ljudi, uključujući i hostese iz barova i njihove mušterije. Danas

...15:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

AUTO GORIO,A VOZAČICA GA VOZILA DO PARKIRALIŠTA
[ # ]

ZAGREB

Čuo sam da ljudi vani viču pa sam se brzo ustao iz kreveta da vidim što se točno događa. Na parkiralištu je gorio auto. Drugi vozači su dotrčali s vatrogasnim aparatima i pokušali su ugasiti vatru, no to im nije pošlo za rukom, kaže čitatelj N.J. koji je fotografiju snimio u Knežiji u Zagrebu.

Naime, kako ističu očevici na licu mjesta, mlada vozačica kojoj je zbog šoka pružena i prva pomoć, navodno je u vožnji doživjela zapaljenje vozila. U strahu i panici, ističu očevici na Knežiji, iz automobila nije izašla nego je nastavila voziti u plamtećem automobilu, te se zaustavila na prvom slobodnom parkirališnom mjestu ispred stambenih zgrada. Plamteći automobil tako je bio parkiran zajedno s drugim vozilima na parkiralištu, ističu očevici, dok nije intervenirala vatrogasna postrojba i ugasila plamen. I oni su se dosta mučili s vatrom, a iz auta su morali sve izvaditi.
24 sata

...11:30 [ Komentari (1) ] Isprintaj

NAKON SERVISA IZGORIO MU AUTO
[ # ]

DRNIŠ

Nakon što je u Drnišu u utorak poslijepodne oko 16 sati obavio kompletan servis na svojoj Seat Cordobi i preuzeo vozilo, 52-godišnji vozač Luka Marković iz Kistanja, prešao je potom doslovno pet kilometara do mjesta Trbounje pokraj Drniša.Nakon toga mu je najprije gusti dim i nakon toga ogromni plamen u potpunosti zahvatio i uništio vozilo.

- Pokušao sam gasiti plamen priručnim sredstvima, ali nisam uspio - kazao nam je vozač Seata
– Postalo je opasno i tada sam se odmaknuo i nazvao vatrogasce i majstora. On je došao prije njih i također pokušao gasiti, ali nije uspio. Dojurili su tada vatrogasci i polili vodom već nastalu i izgorjelu olupinu.Na mjesto događaja izašli su policijski forenzičari i obavili očevid, nakon čijeg će mišljenja uskoro biti saznati uzroci zapaljenja. Slobodna Dalmacija

01.10.2008. ...20:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SATIMA GASILI ZAPALJENO SMEĆE
[ # ]

NAPULJ

Na odlagalištu smeća u mjestu Acceri svjeverno od Napulja u noći na srijedu zapaljene su stotine hrpa smeća, a vlasti pretpostavljaju da je riječ o prosvjednoj akciji zbog najave izgradnje novih odlagališta i spalionica smeća. Vatrogasci su satima gasili požar na odlagalištu za koji se vjeruje da je podmetnut.U okolici Napulja ponovno se bilježe prosvjedi građana zbog odluke talijanske vlade da se izgrade nova odlagališta i spalionice.Prosvjed nekoliko tisuća ljudi protiv otvaranja deponije u napuljskom predgrađu Chiaianu u utorak pretvorio se u nasilni obračun. Vojnici koji nadziru odlagališta smeća morali su intervenirati kako bi spriječili oko 100 prosvjednika da uđu na područje odlagališta.Pritom je uhićen bivši gradonačelnik jednog mjesta sjeverno od Napulja, koji je predvodio prosvjednike.U Chiaianu bi se prema planovima trebalo uskladištiti 70.000 tona smeća, a trenutačno traju pripremni radovi kako bi se to omogućilo. Na istome mjestu izbili su neredi i u svibnju, kad se policija sukobila s mještanima. Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi najavio je niz mjera koje bi omogućile zbrinjavanje smeća.Mještani su mjesecima onemogućavali pristup odlagalištima, poručujući da ne žele smeće u svome susjedstvu. Kao posljedica toga, u Napulju su se na ulicama gomilale hrpe smeća, koje su u međuvremenu uklonjene.Berlusconi je izjavio da će za rješavanje problema smeća biti potrebne oko tri godine. Dnevnik.hr

...15:43 [ Komentari (1) ] Isprintaj

TEČAJ ZA INSTRUKTORE U SPU
[ # ]

ZAGREB

Komisija za plamene udare u suradnji sa VP Grada Ivanić-Grada u 2008. godini održala je šest seminara na temu "Opasnosti i spriječavanje plamenih udara".
Kroz trajanje seminara prikupljane su povratne informacije od polaznika, te se stekao dojam da postoji želja i potreba za organizacijom tečaja za "Instruktore za rad sa SPU".Stoga će se u terminu od 14 - 18. 10. 2008.godine, u prostorima JVP Grada Ivanić-Grada, održati:

Tečaj za instruktore za rad sa simulatorima plamenih udara VIDEO
Pošto Komisija za plamene udare -UPVH još nije ovlaštena za izdavanje licenci za instruktore u SPU, tečaj će se provoditi u suradnji sa ER- HA Tec-om koji će biti i nositelj istog.Tečaj za instruktore proširena je verzija osnovnog tečaja, s razlikom da će polaznici instruktorskog tečaja, tri od pet dana biti "Instruktori", koji će samostalno organizirati i voditi seminar te uvježbavati polaznike.Svi polaznici instruktorskog tečaja , obvezni su donijeti sa sobom kompletnu osobnu zaštitnu odjeću; prema "Postupniku za uvježbavanje u simulatorima plamenih udara" i aparate za zaštitu dišnih organa.Također je potrebno donijeti i važeće liječničko uvjerenje. Ukoliko će biti polaznika tečaja koji ne dolaze iz profesionalnih vatrogasnih postrojbi isti moraju imati potvrdu o osposobljenosti za rad sa uređajima za zaštitu dišnih organa i minimalno biti u zvanju vatrogasnog časnika!......... detaljnije

...14:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR IGRAONICE U OSAKI
[ # ]

TOKIO

Najmanje 15 osoba izgubilo je život u požaru koji je izbio u jednom video klubu u japanskom gradu Osaki.Vatrogasci su uspjeli spasiti deset osoba, četvoro sa teškim opekotinama, iz plamena koji je pred zoru, po lokalnom vremenu, zahvatio prostorije kluba na prvom katu jedne poslovne sedmerokatnice u centru Osake, javila je japanska agencija Kiodo.Sve žtrtve, pronađene u kabinama za gledanje video kazeta, su muškarci, dok je među spašenima i jedna žena.Klub je raspolagao sa 32 kabine, dimenzija 1,5 sa 2 metra, opremljene krevetom, televizorom i video playerom.Gašenje požara, u kome je učestvovalo 120 vatrogasaca sa 40 vozila, trajalo je oko sat i po, a plamen nije zahvatio druge djelove zgrade.Prema izjavi upravnika videokluba, vatra je najvjerojatnije krenula iz jedne od kabina, u kojoj je mušterija spavala.Ovakva vrsta video klubova popularna je u Japanu kao način da se, kao u nekom hotelu, jeftino prespava. detaljnije

...09:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U POŽARU PROŠLI TIJELO
[ # ]

ZAGREB

U požaru zgrade u Jagićevoj ulici u Zagrebu vatrogasci su pronašli tijelo mrtvog muškarca. Požar je buknuo u noći s utorka na srijedu u napuštenom poslovnom prostoru u prizemlju. Taj je prostor inače koristio nepoznati muškarac. Zbog požara svi su stanari napustili zgradu. Dvoje ljudi zatražilo je pomoć u bolnici na Jordanovcu zbog udisanja dima, no tijekom noći su pušteni kućama. Promet Jagićevom je bio blokiran do 3 sata zbog gašenja požara. 24 sata

U srijedu, 1. listopada, oko 1,20 sati na području Črnomerca, Jagićeva, iz zasad neutvrđenog razloga došlo je do požara u napuštenom poslovnom prostoru u prizemlju zgrade. Požar su ugasili vatrogasci, a unutar prostorije zahvaćene požarom pronađeno je mrtvo tijelo za sada neidentificirane muške osobe.Zbog požara zgradu su napustili svi stanari iz 11 stanova koliko ih ima u zgradi, a liječničku pomoć zbog udisanja dima zatražili su hrvatski državljanin (1980.) i hrvatska državljanka (1974.) koji su vozilom HMP prevezeni u bolnicu Jordanovac gdje im je pružena liječnička pomoć nakon čega su pušteni.Radnici Plinare Zagreb i Elektre isključili su dovod plina i električne energije u zgradu.Zbog gašenja požara promet Jagićevom ulicom u smjeru istoka bio je obustavljen od 1,30 do 3 sata. PUZ

...07:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters