POŽAR BARAKE U KRAGUJEVCU GASILO 18 VATROGASACA
[ # ]

KRAGUJEVAC

Dim me već savladavao i nisam ništa čuo ni vidio. Susjedi su zvali, lupali na vrata, i na kraju su provalili. Hvala im što su me spasili. Zajedno sa vatrogascima uspjeli su, i pored dima uči u baraku i iznjeti te me u deci - priča Milojko Maksimović, teški invalid, stanar barake u ulici Đenerala Terzibašića broj sedam koja je u noći izgorjela do temelja. Milojko živi sam, a bolest ga je prikovala za invalidska kolica još prije jedanaest godina.Baraka koja je izgorjela jedna je od nekoliko desetina izgrađenih prije osamdeset godina sredstvima dobijenim na ime ratne odštete od Njemačke. Požar je izbio oko dva sata iza ponoći, a vatra je zahvatila krov i brzo se proširila po cijelom objektu, u kome je živjelo devetnaest stanara. U tom trenutku u baraci je bilo i šestoro maloljetne djece.

- Čula se vriska, jauci, panika. Nismo znali što se događa. Srećom, niko nije ozljeđen. Vatrogasci su stigli za samo nekoliko minuta. Spašavali su sve što je moglo spasiti. Baraka je bila sva u plamenu, a oni su ulazili i iznosili stvari. Jedan vatrogasac je ušao u stan koji je vatra skoro bilo progutala da bi donio ljekove za moje dijete, koje boluje od epilepsije - kaže Vanja Milivojević.Devetnaestoro stanara ostalo je bez igdje ičega. Kad je svanulo, u blatu i pepelu su se videle nagorjele dječje igračke, uništeni aparati, odjeća, obuća, školske knjige. Ikona presvete Bogorodice ostala je na zgarištu neoštećena.

- Da nije bilo susjeda i vatrogasaca, ko zna što bi bilo - kažu uglas stanari.Nenad Milošević, zapovjednik vatrogasnog bataljona, kaže da je u gašenju požara angažirano 18 vatrogasaca i šest vozila.
- Ovo je četvrti požar koji se za godinu dana dogodio u ovim barakama u naselju Stara radnička kolonija. Ovo naselje se uklanja i tri barake su već raseljene - kaže Milošević. Kurir

17.10.2008. ...17:45 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters