Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

OSNIVAJU ETNO ZBIRKU

PODTUREN

Pedesetak članova udruge za promicanje kvalitete života Turen iz Podturna u samo dvije godine postojanja već ima za sobom organizaciju brojnih kulturnih zbivanja u mjestu. Cilj osnivanja bio je poticanje druženja mještana, a krenulo se od izrade ručnih radova. Najviše aktivnosti u posljednje im je vrijeme usmjereno na osnivanje etno zbirke i prikupljanje starih predmeta u svom mjestu. Namjera im je izložiti ih i predstaviti javnosti, za što im trenutno još uvijek nedostaje odgovarajući prostor.

Predsjednica udruge Ljubica Kolarić rekla nam je da se u udruzi nadaju da će i taj problem uskoro riješiti u suradnji s općinskim vodstvom. Za nedavno održane Dane Podturna dio prikupljenih predmeta izložen je u prostoru društvenog doma gdje će uskoro preseliti općinska uprava. Na katu, gdje se sada nalazi uprava, članice udruge nadaju se da će i one dobiti prostor za rad Turna. Od prikupljenih predmeta zasada je samo mali dio u vlasništvu udruge, dok su preostale za izložbu dali mještani. U udruzi se nadaju da će s vremenom veći dio izložaka biti u vlasništvu udruge. Na nedavnoj izložbi javnosti je bilo predstavljeno tristotinjak predmeta. Uređena je nekadašnja dječja soba i kuhinja. Prikupljena je stara vatrogasna oprema, alati i oruđa koje su koristili stari Podturenčani, stari spisi, namještaj, odjeća, suđe i drugo. Među najstarijim predmetima im je Biblija tiskana 1882. godine. Posjeduju i pismo koje su kralju Aleksandru u Beograd tridesetih godina prošlog stoljeća slali podturenski vatrogasci prilikom svog osnivanja.

Tajnica udruge Ljerka Jambrošić istaknula je da je među ovogodišnjim aktivnostima bila i briga za zdravlje mještana. Tako je na nivou Općine organiziran turnir u starim sportovima za žene. Članica Upravnog odbora i Komisije za formiranje etno zbirke Gordana Hranilović upoznala nas je s još jednom planiranom aktivnošću. Udruga Turen uskoro kreće s još jednim značajnim projektom. Radi se o radionici za učenje pletenja predmeta od murskog rogoza. List Međimurje

Post je objavljen 03.10.2008. u 07:32 sati.