Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SOLIDARNOST NA GRANICI

NIKŠIĆ

Kada su braća u nevolji onda se granice koje su između njih postavljene brzo savladavaju. Tako je bilo uvijek kada je nedaća pritiskala Crnogorce ili Hercegovce, posebno u krševitom pograničnom pojasu. Ovog ljeta solidarnošću su se izdvojili vatrogasci iz trebinjskog društva „Lastva“, kojima Nikšićani duguju veliku zahvalnost. Iako je vatrena stihija „napala“ Hercegovinu, oni nisu žalili vremena ni truda, ali ni tehniku da pomognu u spašavanju šume i domaćinstava na Bijeloj gori, Nudolu i Parešu.

- Zaista su nam mnogo pomogli - kaže za „Novosti“ Dimitrije Tomašević, načelnik nikšićke Službe zaštite i spašavanja. - Sa Trebinjcima smo inače potpisali ugovor o suradnji po kojem vatrogasci sa obje strane granice u slučaju požara nesmetano mogu prelaziti granicu. Uskoro ćemo suradnju uspostaviti i sa Bilećanima i Gačanima. I mi smo im uvijek priskakali u pomoć, kada je to trebalo. Na sreću, ovog ljeta im naša pomoć nije bila potrebna. Vjerujte da se nije lako pentrati po kamenitom i nepristupačnom terenu, kada gori i sa neba i sa zemlje. Međutim, kada solidarnost progovori, sve se to brzo zaboravi.

Vatrogasci u Nikšiću pokrivaju najveći prostor od svih bivših jugoslovenskih republika! Nikšićka općina zahvaća površinu od 2.065 kvadratnih kilometara, što je čak 15 posto površine Crne Gore, na kojem živi oko 80.000 stanovnika. Pod njihovim nadzorom je i 105 sela i zaselaka, šumski kompleksi površine od 104.689 hektara!
Svih minulih godina nikšićki vatrogasci stizali su po teškom terenu i planinskim gudurama, kako bi spasili šume, ali i kuće mnogih domaćinstava.

- Ovogodišnje ljeto, na svu sreću, nije bilo vruće kao lanjsko. Imali smo 182 intervencije na otvorenom prostoru i 30 na šumskim kompleksima, posebno u pograničnom dijelu Bijele gore i Golije. A u prošloj godini imali smo ih oko 500, i to uglavnom na otvorenom prostoru, što je za 35 posto više nego 12 meseci ranije. Vatrena stihija bila je zahvatila 380 hektara društvenih šuma, kao i dio od oko 4.000 hektara u privatnom posjedu. Samo na planini Njegoš pod vatrom je bilo 23 hektara - naglašava načelnik Tomašević. - Osmatračke službe su uspješno odradile svoj posao. Često se događalo da gori nisko raslinje pored magistralnih puteva od Danilovgrada prema Nikšiću kod tunela Budoš ili u Bogetićima, ali i pravcima iz Trebinja i Šavnika.

Nikšićkim vatrogascima u sezoni nedostaje vozila, ali i ljudstva, jer do nekih mjesta stiže se tek za tri ili četiri sata. Potrebe za sve većim angažiranjem iz godine u godine su povećane, pa su im smeštajni i garažni kapaciteti prilično skučeni. Hoće li i ovaj problem biti riješen uskoro, ostaje da se vidi. Novosti


Post je objavljen 23.10.2008. u 21:28 sati.