PONOSNI VATROGASCI
[ # ]

GORA
Piše: Marela Morić

DVD Gora kroz svojih 100 godina imalo je brojne uspone i padove. Najteže je bilo u Domovinskom ratu i nakon njega. U obrani Domovine sudjelovalo je 30-tak članova našeg DVD-a, 4 ih je poginulo, 7 ih je ranjeno, a 2 su ratni vojni invalidi. Zahvaljujući Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i Vatrogasnoj zajednici Grada Petrinje, ali i Gradu Petrinja uspjeli smo ponovo stati na noge, a danas smo dobili i prekrasno vatrogasno vozilo“.

Riječi su to Ivana Pribilovića, predsjednika DVD-a Gora izgovorene 25. listopada na svečanoj sjednici, na kojoj je ovo društvo proslavilo svoju 100. obljetnicu. Nisu zaboravili prošlost Gore, ni DVD-a, ni ljude koji su kroz te godine vodili društvo. Od prvog predsjednika Stjepana Ožbolta, pa sve do današnjih zaslužnih i hrabrih vatrogasaca. Za umrle i poginule vatrogasce Gore i cijele Hrvatske svetu misu je služio Don Paško Glasnović, upravitelj Gorske župe, koji je blagoslovio i novo vatrogasno vozilo. „ Vatrogasac je uvijek, u svakom trenutku spreman pomoći. Bog je u vama započeo dobro djelo i budite ponosni na svoje znanje pomažući u nevolji. Neka vas prati zagovor Majke Božje Gorske“, rekao je vatrogascima i svojim župljanima upravitelj župe.

Mijo Brlečić, dopredsjednik Hrvatske i predsjednik županijske Vatrogasne zajednice uručio je Zlatnu vatrogasnu medalju Ivi Pribiloviću, a DVD - u Gora od Hrvatske vatrogasne zajednice Povelju Mirka Kolarića za iskazanu požrtvovnost i zaštiti i spašavanju i Priznanje Županijske zajednice za posebne zasluge u unaprjeđenju dobrovoljnog vatrogastva i zaštite od požara.Za 60 zaslužnih godina u vatrogastvu Priznanje je dobio Ivan Lončarević, za 50 godina Mirko Matković, za 40 godina Vlado i Ivan Hodalj, za 30 godina Željko Pribilović i Stjepan Lovrinčić i za 20 Adrijana Hodalj. Brončane medalje su dobili Vlado Prašnjak, Ivica Tominović i Krunoslav Roksa, a bronačne Plamenice Stjepan Lončarević, Papo Prašnjak, Goran Žugaj i Željko Pribilović.

Puno lijepih riječi uputili su Gorskim vatrogascima uz Miju Brlečića i Teodor Fricki, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Ljubo Orabović, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Petrinje koji je i uručio ključeve novog vozila, te u ime Grada dr. Krešo Kovačićek, zamjenik gradonačelnika Petrinje. Nakon što je Ivica Šulentić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe i VZGP, predao prijavak obavljena je smotra u kojoj su sudjelovali svi vatrogasci iz Vatrogasne zajednice grada Petrinje. U mimohodu su uz vatrogasne barjake hodili do Lovačkog doma gdje je održana svečana sjednica. Nakon podjele priznanja ova značajna obljetnica proslavljena je uz prepun stol, glazbu i ples. Naravno, za uspomenu na proslavu 100. obljetnice DVD-a Gora, nastala je i zajednička fotografija. Petrinjski radio

26.10.2008. ...06:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters