BILANCA VATROGASNE SEZONE 2008: U VIŠE OD 2000 POŽARA IZGORJELO 6300 HEKTARA
[ # ]

SPLIT
Piše: Davor Živković

Ove sezone u Hrvatskoj bilo je preko 2000 požara, a ukupno je opožareno 6300 hektara što u prosjeku iznosi tri hektara po požaru. Treba napomenuti i da u ovu statistiku ne ulaze požari u minskim područjima jer se oni puste da izgore. Takvih požara bilo je 34 i u njima je opožareno 1600 hektara.
- Da nije bilo Makarske mogli bismo reći da smo sezonom u potpunosti zadovoljni. Najviše požara bilo je u Šibensko-kninskoj županije, ali smo to područje posebno pokrili dodatnim snagama pa većih problema nije bilo - kazao je glavni vatrogasni zapovjednik RH Mladen Jurin.

Što se tiče velikog problema rješavanja statusa pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava svugdje u svijetu pa tako i kod nas predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader je kazao.
- U izmjenama i dopunama zakona predviđeno je da se iz komunalne naknade izdvaja dio kojim će se stimulirati poslodavci čiji radnici su dobrovoljni vatrogasci. Isto tako, predviđa se da se tim poslodavcima smanji ili ukine porez na reklamu. Od mjera još vrijedi izdvojiti i manje plaćanje vrtića djeci dobrovoljnih vatrogasaca s čim se već i krenulo na Šolti. Ukratko kazano sve ono čime jedinice lokalne samouprave svojim sredstvima mogu pomoći. Od države jedino tražimo da osigura 1200 sezonskih vatrogasaca - pojašnjava Sanader.

Predsjednik Međunarodne zajednice vatrogasaca i spasilačkih službi (CTIF) Švicarac Walter Egger kazao je kako nigdje u svijetu ne postoji jedinstven odgovor na po pitanje.
- Svaka zemlja to sama za sebe rješava kako smatra da je najbolje. Negdje poslodavci dobijaju naknade, negdje bonuse u građevinarstvu, oslobađanje od poreza ili pomoć pri kupnji određenih artikala. Jednostavno nema jedinstvenog rješenja - ustvrdio je Egger.Ono u čemu se pak svi slažu jest da je za zaštitu od požara pored reguliranja odnosa s poslodavcima, jedna od najvažnijih stavki i pravovremeno regrutiranje mladih snaga... Glas Dalmacije

04.10.2008. ...23:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters