Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

U NAREDNIH DVIJE GODINE I SRBIJA ĆE UVESTI 112

BEOGRAD

Telefonski brojevi za hitne slučajeve 92 (policija), 93 (vatrogasci) i 94 (Hitna pomoć) u naredne dvije godine biće objedinjeni u 112, kao što je to slučaj u većini zemalja Europske unije. To znači da će se svi pozivi u hitnim slučajevima dolaziti u jedinstveni operativni centar koji će obavještavati potrebne ekipe hitnih službi. Broj 112 moći ćete pozvati gdje god da se nalazite u Srbiji i sa mobilnog i sa fiksnog telefona.

- Ako se, na primjer, dogodi prometna nesreća na autoputu i niste sigurni gdje se točno nalazite, to neće biti problem jer će vas u operativnom centru locirati preko najbližeg repetitora mobilnog operatera. Na mjesto događaja će uputiti Hitnu pomoć, policiju i vatrogasce. Time se značajno dobija na brzini hitnih službi - kaže za „24 sata“ Predrag Marić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i načelnik Sektora za zaštitu i spašavanje.Prvi operativni centar biće smješten u Beogradu, kasnije će ih biti još nekoliko u većim gradovima. U njemu će u jednoj smeni raditi od 10 do 15 ljudi, koji će biti posebno obučeni i sa znanjem bar jednog stranog jezika. Projekat je vrijedan više milijuna eura.Prije nego što se dobije broj 112, do kraja mjeseca Sektor za zaštitu i spašavanje MUP-a Srbije biće transformisan u Sektor za izvanredne sitaucije. To znači da će pored vatrogasaca, u njemu po potrebi biti angažirani i drugi pripadnici tog ministarstva: alpinisti, ronioci, žandarmerija, helikopterska jedinica.

- Reorganizacija će donjeti i 700 novih radnih mjesta. To neće biti samo za vatrogasce i spasioce, već je predviđeno i 290 mjesta za visokoškolski kadar, ljude koji su završili Vojnu akademiju ili Fakultet za sigurnost. Mjesta neće biti otvorena samo u sedištu Sektora za izvanredne situacije, već i u svim organizacionim jedinicama za krizne situacije, jedinicama koje će biti formirane širom Srbije - kaže Marić.Da bi Sektor za izvanredne situcije funkcionirao, planira se i nabavka broda, osobna zaštitne opreme za spasioce, terenska vozila za pružanje pomoći nastradalima u prometnim nesrećama, ali i kupovina mobilne opreme za masovne evakuacije.

Što su izvanredne situacije?
Pod izvanrednom situacijom podrazumjeva se elementarna nepogoda (potres, poplava, oluja, električna pražnjenja i grad, odronjavanje, klizište...), tehničke i tehnološke nesreće (požar, eksplozija, havarija, prometna nesreća), epidemije zaraznih bolesti, kao i sve ostale pojave većih razmjera koje mogu ugroziti zdravlje ljudi i životnu sredinu ili prouzrokovati štetu većih razmjera. 24 sata.co

Post je objavljen 07.10.2008. u 08:15 sati.