Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

100 GODINA DVD MAGLAJ

MAGLAJ

Proteklo je 100 godina od formiranja prvog Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Maglaju. Kroničari su zapisali da se u početku radilo sa primitivnom opremom od nekoliko obremača i mnogo kanti kojima su na požarišta hitali mlade terzije, pekari, kafedžije... Danas, 100 godina kasnije, Vatrogasno društvo iz Maglaja obilježava vrijedan jubilej.

Osim promocije monografije "Vatrogastvo u Maglaju 1908-2008.", autora Mirudina Aldobašića, na poligonu Osnovne škole "Maglaj" izvedeno je pet pokaznih vježbi u kojima su sudjelovali pripadnici PVJ iz Maglaja, Kaknja i Tešnja, Teritorijalne jedinice Doboj i DVD Jelah. Brojni građani su mogli vidjeti kako djeluju u slučajevima spašavanja ljudi iz vozila u prometnim nesrećama, ozljeđenog dimnjačara sa krova, ložača iz kotlovnice, gašenje krova zgrade, a svoje vještine demonstrirali su i najmlađi vatrogasci.

Osim vatrogasnih društva iz okolnih gradova, proslavi ovog jubileja prisustvovalo je desetak pripadnika Dobrovoljnog vatroagasnog društva Kresnice iz Ljubljane, vatrogasci iz Kenseburga (Njemačka) te predstavnici organizacije Maltezer, takođe iz Njemačke, koji su svojim kolegama poklonili dva kompleta zaštitnih odijela te jednu vatrogasnu pumpu.Priznanja "Vatrogasni grb" uručena su i obiteljima poginulih vatrogasaca u godinama agresije na BiH Zijada Krbeševića, Ridžala Merdića, Džemila Mulića, Predraga Pavlovića i Ekrema Mahmutagića. Dnevni avaz



Post je objavljen 29.10.2008. u 15:20 sati.