ZA MINUTU SPASILI 188 PUTNIKA
[ # ]

BEOGRAD

Reporteri Pressa posjetili su desetoricu vatrogasaca sa beogradskog Aerodroma „Nikola Tesla" koji su spriječili eksploziju njemačkog aviona.

Vatrogasci sa beogradskog aerodroma ugasili su u subotu požar na njemačkom avionu i evakuirali 188 putnika i članova posade za samo jednu minutu! Novinari Pressa posjetili su desetoricu hrabrih vatrogasaca koji su u posljednji trenutak spriječili katastrofu, jer je u „boingu 737-800" bilo sedam tona kerozina, a plamen koji je zahvatio lijevi motor bio visok četiri metra!Goran Jovičić, direktor odjela sigurnosti na Aerodromu „Nikola Tesla", kaže da je od trenutka kada je pilot njemačkog aviona prijavio probleme na motoru, do trenutka kada su putnici evakuirani, sve izvedeno brzo i efikasno! Dobro uigrana i osposobljena ekipa vatrogasaca, čiji su članovi prije dvije godine imali i obuku u Engleskoj, pokazala je da njemački pilot nije pogrešio što je donio odluku da sleti u Beograd, umesto u Zagreb ili Budimpeštu, koji su bili bliži zapaljenom avionu!

- Pilot je našoj kontroli leta prijavio problem na motoru u subotu u 7.19 sati, a minutu kasnije je zatražio i dobio dozvolu za prinudno sljetanje. Sve službe su odmah alarmirane! Kada je avion sletio u 7.47, sati sve potrebne mjere su već bile poduzete i spremno smo dočekali avion kome je jedan motor bio u plamenu - rekao je Goran Jovičić.
Damir Vukelja, zapovjednik drugog odjeljenja koje je gasilo zapaljeni avion, kaže da su bukvalno sekunde rješavale sudbinu putnika!
- Kada smo alarmirani da će avion prinudno sletjeti, odmah smo postavili naša vozila po rasporedu za izvanredne situacije. Postavljena su dva vatrogasna kamiona na 600. metru piste i još tri na drugom kilometru piste. Kada se avion počeo spuštati, vidjeli smo da je lijevi motor u plamenu. Čim je avion dodirnuo pistu, pratili smo ga vozilom „panter" do trenutka dok se nije zaustavio. Tada smo počeli da gasimo požar - objasnio je zapovjednik vatrogasaca, i dodao:

- Iako je iz motora izbijao plamen visok četiri metra, intervencija je trajala samo 20 sekundi! Kada je požar ugašen, evakuacija putnika i članova posade trajala je 40 sekundi. Dakle, za minut smo spasli 188 ljudi koji su bili u avionu! Putnici su odvezeni i zbrinuti na terminalima C5 i C6, a vatrogasna ekipa je poslje uspješne intervencije pristupila uobičajenoj proceduri hlađenja stajnog trapa i motora, odnosno osiguranju aviona - ispričao je Damir Vukelja.
On je objasnio da su članovi njegove ekipe u tom trenutku jedino razmišljali o putnicima.
- Čovjeka mora biti barem malo strah, to je normalno. Ali, dok je trajala akcija niko od nas nije bio uplašen! Kada se sve završilo, bili smo svjesni šta se moglo dogoditi i tek tada smo osjetili strah - objasnio nam je Vukelja.

Tri dana poslje akcije vatrogasci su nastavili sa uobičajenim aktivnostima. Novinari Pressa uvjerili su se jučer da je ova ekipa spremna reagirati u nekoj novoj izvanrednoj situaciji. Besprijekorno su odradili vježbu gašenja požara na avionu!
- Svakodnevno vježbamo, moramo biti u formi. Zato smo i spasili 188 putnika za samo jednu minutu - poručili su ovi hrabri momci sa surčinskog aerodroma. Press

22.10.2008. ...15:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters