1 kg (manjih) krumpira
1 crveni luk
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
500 ml vode + 1 povrtna kocka
100 g kiselog vrhnja
sol, papar
muškatni oraščić
svežanj ljupčaca ili peršinovog lišća…
Krumpir operite, stavite ga u lonac s hladnom vodom i kuhajte oko 25 min (ovisno o veličini krumpira).
Kuhani krumpir ocijedite, prelijte ga hladnom vodom, malo ohladite o ogulite ga (možete ga guliti trljajući ga pod mlazom hladne vode).
Ako su krumpiri veliki možete ih prepoloviti.
Luk nasjeckajte. U loncu rastopite maslac i na njemu popržite luk. Dodajte brašno i kratko popržite. Dodajte vodu, natrganu kocku i vrhnje. Kuhajte miješajući pjenjačom, kad zakuha dodajte oguljeni krumpir i nasjeckani ljupčac ili peršinovo lišće. Zagrijavajte oko 2 min.
Maknite s vatre pa začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Poslužite odmah, u odgovarajućoj posudi, ukrašeno peršinovim lišćem.
U originalnom receptu upotrebljava se ljupčac, ali nisam probala tu varijantu.
Po želji, možete upotrijebiti neko drugo začinsko bilje npr. vlasac pa će umak imati drugačiju aromu, a možete dodati i nasjeckani češnjak.
*Recept je iz njemačkog časopisa Neue Mode.
Recepti s krumpirom
Jesenski gratin s krumpirom, ciklom i korabicom
Krumpir na bijelom vinu
Krumpir na pivu
Krumpir s lukom i vlascem
Krumpir s mlijekom i sirom
Krumpir s ružmarinom
Ligurijska salata od krumpira i tjestenine
Pita od krumpira i mozzarelle
Punjeni krumpir na meksički način
Slana torta od krumpira
Vrbovečki krumpir
Vrući kaubojski lonac
Williams krumpiri na umaku od crnog vina
Zapečeni pire od krumpira s jajima
Zapečeni krumpir u šlafroku
...
|