04

subota

srpanj

2020

Moje dvije kreativke

Danas ću vam ispričati priču o dvije sjajne žene koje onako posebno volim, a iznimno su kreativne i vrlo posebne.

Prvu poznajem još od ranog djetinjstva, živimo u najljepšoj ulici na svijetu, u akademskoj četvrti zvanoj Brezje. Ona svojim rukama od doslovno ničega stvara čaroliju, bilo da je u pitanju nakit, cvijeće ili u posljednje vrijeme šeširi. Kad se moj junior ženio, složila je za moje skromno dvorište ukrase od cvijeća kojih se ne bi posramili glamurozni holivudski domovi. Bršljanom, bijelim šlajerom i margaretama isplela je najljepšu čaroliju prepunu jednostavnosti i neizmjerne ljepote. Kada je došlo vrijeme da se održi promocija moje knjižice, ona je složila famozni blast to the past u interijeru male dvorane, uloživši poprilično truda da donese puno toga od kuće i naganjajući se da iz fundusa Hrvatskog doma iskopa sve što joj je bilo potrebno. Nikada nije rekla - ne mogu, ne stignem, ne želim. A kada nešto napravi, onda je to toliko čarobno da se moraš zapitati kako to da nikada nije otišla dalje i svojim raskošnim talentom pomela konkurenciju. Ja sam zapravo sigurna da će do toga doći; zaslužila je da njena kreativnost zablista dalje od Brezja.
Drugu sam upoznala kao kupac u trgovini. Niska, krhka ženica koju nikada nisam vidjela bez osmijeha na licu. Vrlo skromna i jednostavna, i radi toliko toga da ne znam gdje pronalazi vrijeme. Ona veze one teške vezove za narodne nošnje, šiva, u posljednje vrijeme izrađuje ružice - ukrase za platnene torbe. Jednom zgodom sam joj u šali rekla da će mi, kad postanem influenserica, izraditi rože za stiliziranu košulju kakve su se nekada nosile; ono, proširiti svijetom nešto što je samo naše i živi na ovim prostorima. Danas mi je na poklon donijela ovu rožu, u limenoj kutiji koja je priča za sebe jer je isto tako ukrašena izvana i obložena iznutra da roži bude udobno dok se ne nosi.

Pa Martina i Marija, hvala vam što postojite, baš takve kakve jeste, kreativne i posebne i pune ideja kako da uljepšate svijet. Voljela bih da jednog dana svi ti fensišmensi indizajneri i kreatori u čudu gledaju vaša djela, jer vi to zaslužujete. Vaše ruke stvaraju prava mala velika prekrasna čuda.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.