27

srijeda

studeni

2019

Obuvstvena nepismenost

Nešta mi palo na pamet bacit oko na visoko modno osviještene krugove. Ono, čisto da budem u toku; da ne hodam ko seljača i da probam nać nešta barem slično u Borovu il Alpini il tak nekom dućanu.

Obzirom da je Carrie Bradshaw više od ičega volila nosit Blahnika, poklikaću ja nabrzaka da vidim šta ima na lageru kod fensišmensi šustera. Znači prestrašno. Ostala sam zblanuta viđenim, jer ja još uvijek nisam modno osviještena i mislim da su moje marte na rože vrhunaravno ostvarenje. Ne znam samo gdje bi i na šta bi mogla obut recimo čizmetine koje završavaju na kukovima? Kak se na to obuče recimo kaput, pa to moraš svezat prvo oko pasa da ne lamazdra pod kaputom. Boje su fantazmagorične, od nagloroza prek zelenih do imitacije narandžastog. Cijena prava sitnica, obzirom na dužinu čizama, alzo koštaju hiljaduosamstotridesetšest dolara. I sad recimo da poludim pa ih kupim, šta onda radim? Ne skidam etiketu da se vidi cijena il ih okrećem naopako da se vidi neki znak da je riječ o Blahniku? Pa kad u njima ubašem u raskopine usljed izvođenja radova, ostane cijel i čist samo onaj dio od koljena do kukova, znači baš bi ih morala vezat oko sebe. Il kretat od kuće u starim čizmama, a ove nosit u koferu pa se preobuvat kad dođem do civilizacije. I gdje uopće držat to kino, pa to je kutiješina veličine viseće kuhinje jebote. Kak to spremit da se ne sfafuljaju tijekom ljetnih mjeseci?
E onda sam usput bacila oko i na cipele, natikače i balerinke, a bilo bi bolje da nisam. Jer balerinke turbodivljezelene boje koštaju hiljadu eura. A znate kak izgledaju? Ne izgledaju. Ljepše možeš nać u Borovu, al na njima ne piše Blahnik. O nošenju istih po iskopinama neću ni pričat; nosiš ih pod rukom i moliš cijeli katolički kalendar da ti ne ispadnu jer ode hiljadu eura ko da ih bilo nije, možeš ih jedino bacit ak su od antilopa.

Tak da ako ikad postanem planetarno popularna radiću na tome da gospodina Blahnika spojim sa ljudima u Hrvatskoj koji rade isto šta i on, čisto da vidi kak se može napravit komad normalne obuće, a ne skalamerija s kojom bi se ja trebala baktat e da bi se vidjelo da sam puna ko brod.
A možda sam tek modno zanesviještena; nije to za svakoga, nosit čizmetine od Blahnika. To je rezervirano za one žene koje ne ustaju iz kreveta bez ponude od nekoliko desetaka hiljada novaca za neku modnu reviju il koncert. Ovakve ko ja su naprosto obuvstveno nepismene.



( photo by net-a-porter. com)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.