23

utorak

travanj

2019

Šparogomantija

Ja sam čula za svakakve metode proricanja budućnosti - oćeš gledanje u soc od kave, oćeš gledanje u talog od čaja, pa karte ko pomoćno sredstvo za savjetodavnu funkciju, pa gledanje u dlan, pa svaštanešta.

U Aziji recimo vele da koriste metodu čitanja lica; malo ti se zapilji u facu i na osnovu onog šta vidi proriče budućnost. Pa onda isto znaju čitat iz dlana. Ima jedna zanimljiva metoda gdje moraš prodrmat bambusovu krošnju pa ti vidilac na temelju drmanja krošnje predvidi šta će te sve snać kroz godinu dana. Šta reći? Koju vražju mater on može vidjet iz drmanja bambusove krošnje? Al ajde - neupućena sam, valjda ima načina da pogodi barem nešta iz tog trešenja bambusa.
U Africi uglavnom gledaju u kosti. Porazbacaju ih pa onda iz toga ko vide šta će te sve snać. Zamislite samo koju edukaciju moraju proć ti bacači kostiju; pa samo dok skuži za šta je koja kost treba mu četrnajst godina, a ne daj bože da ode na neki seminar pa pomiješa kosti sa kolegom iz drugog plemena...ode sve znanje u propast. Uči opet ispočetka ko da nikad ništa znao nisi.
Al ovo šta sam danas pročitala - e pa nek sam i to saznala, pa šta bilo da bilo. Znači žena gleda u šparoge i predviđa budućnost. I to ni manje ni više nego kraljevskom paru. Porazbacala šparoge i tvrdi da će princeza Megan rodit blizance, curicu i dečkića.
Navodno žena od djetinjstva razbacuje šparoge i gleda iz njih budućnost. Sad jel joj slučajno ispo pušlek šparoga pa se od toga razvijalo znanje - to ne piše, al činjenica je da koristi šparoge umjesto svih drugih raspoloživih sredstava.
Kak uopće ima šparoge prek cijele godine, jel ih drži u kištri za duboko? Sumnjam, to je ladno ko padavica za ruke; kućeš smrznuto povrće razbacivat pa gurmičat po tacni. A mora ih imat, mislim ak se time bavi, pa nemre gledat samo to kratko vrijeme dok ima friških šparoga za nabrat. I kud s njima poslje gledanja, ubije ih u tavicu il šta? Koristi samo jedan pušlek za gledanje?

Ne znam jel mi prekasno da i ja krenem u te ezoterične vode. Recimo ja strašno volim jest kiselo zelje, mogla bi dok ga ima slagat proročanstva iz kiselog zelja. Kad dođe mušterija, lagano u kacu po frišku glavicu i ajmo. Možda miris malo nije apetitlih, pogotovo ak bi recimo morala otkidat listove pa bacat po tacni, al šta ćeš - treba nešta i istrpit da bi se saznalo šta te čeka.
Prek ljeta je lakše - možda bacat čeri paradajze, oni su zgodni mali ko one nekadašnje pikule i nema mirisa ko od kiselog kupusa. Malo porazbacaš i odma vidiš šta je na stvari.

Ma sve nekako, al gledanje u šparoge nikako. Možda zato šta ih ne volim jest.
I kak se naziva ta vještina, šparogomantija? Ja još uvijek nemrembilivit.



( photo by bespuća interneta )

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.