14

utorak

kolovoz

2018

Ljevača

Kasnim za jedan dan - jučer je bio međunarodni dan ljevaka, al ne mogu a da ne posvetim nešta prostora ljevacima. Naime, i ja sam ljevak ( ljevača je možda neki naziv za ženu koja koristi lijevu ruku za svaštanešta ).

Desna ruka mi je beskorisna za sve osim za pisanje; a ne bi je ni za to koristila da moja ispaćena roditeljica nije ko prosvjetna radnica na vrlo lukav način uspjela nagovorit me da pišem sa olovkom u desnoj ruci. Za sve drugo jedino i isključivo koristim lijevu ruku, znači jelo, rezanje, peglanje, šivanje...il lijeva il nikako.
Čitam baš neki članak o ljevacima. Pa kažu, između ostalog, da su ljevaci sramežljiviji od dešnjaka ( dobro, tu se baš i ne vidim; da su rekli lajavi - i Bože pomozi, al sramežljivi...). Dalje navode da se ljevaci puno brže napiju ( e pa sad...zavisi šta se pije i zašto se pije, kud ćeš mi reć da se ja ko ljevača brže naločem od dešnjače ?! ). Nadalje tvrde da su ljevaci skloniji alergijama i migrenama ( e to je istina; ja imam strašne alergije i migrene ponajpače kad mi neko obezvređuje logiku il me smara nečim šta me uopće ne zanima ). Navodno Eskimi na svaku ljevoruku osobu gledaju ko na potencijalnog vrača ( vidiš ti; da me rodilo među pingvinima i tuljanima mogla sam živjet od gledanja u soc od kave il liječenja štokakvih boleština i imat najveći iglu u selu ). I kod Inka su ljevaci uvijek bili šamani.
Istraživanja pokazuju da su ljevaci jako talentirani matematičari, muzičari, arhitekti i generalno umjetnici ( moš mislit za matematiku i arhitekturu kak sam nadarena; da ga nije napravilo još kadikad, ja bi mogla složit jedino jako iskošen toranj u Pisi uslijed krivih izračuna i skica. o glazbi bi se već dalo diskutirat, još da ne pušim...). Tvrde i da ljevaci puno lakše gledaju pod vodom ( još ja mislim šta me spopadne svaki put kad zaronim da moram beljit otvorenih očiju - pa to je zato šta sam ljevača, ja instinktivno znam da mogu zjakat po morskom il riječnom dnu ).

Pa još kad vam kažem da su neki od najpoznatijih ljevaka bili Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Benjamin Franklin, Michelangelo, Mark Twain, Jimi Hendrix, Marie Curie, Julije Cezar, Aleksandar Veliki, Gandhi, Mozart, Beethoven, Goethe, Aristotel, Nietzsche, Kafka, Hans Christian Andersen…koje birano društvo. I kak se ja onda neću radovat kad krenem rezat nokte pa mi škare naopako stoje, il kad nikad ne naučim štrikat jer moji potezi iglama liče na sve osim na štrikanje, il kad idem peglat pa žnoru od pegle držim prebačenu prek ruke jer valjda misle da ljevače ne znaju peglu ni uštekat u struju.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.