18

srijeda

travanj

2018

Gemišt plata

Jednom zgodom moja kolegica s posla išla u Austriju s ispaćenim supružnikom, on po dijelove za - čini mi se - kombajn a ona njuškat po dućanima i naravno po Mocart kugle.

Nahodali se, napričali rukama i nogama ( kad ne znaš jezik možda se malo teže snać i sporazumjet, pa se smoriš ko kreten ), pa će se počastit ručkom u restoranu. Ušli u restoran, guten tag - guten tag. Tu prestaje znanje jezika, razmlate se ko vjetrenjače i her ober im donese jelovnike i ostavi ih da se snalaze bez ekstremiteta u odabiru jelske ponude. Tu ona pročita u jelovniku nešta poput "Gemišt plata fir cvaj personen", rukne muža pod rebra i veli - evo plate, od toga ćemo se nažderat uneznano. ( Oboje mesojedi po vokaciji, supružnik možda malo vuče na T-rexa po apetitu ). Zovnu obera, pokažu šta su odabrali i još će ajn bir i ajn Kokakola, to ide bez mlavljenja rukama.
Čekali jedno dvadeset minuta, kad eto obera s bijelom krpom ovlaš preko ruke, gura kolica i na njima najveći poklopljeni oval koji su ikad vidjeli. Brže podvezali brade, beštek u ruke, on jedva prebacio oval s kolica njima na stol. A kad ga je otklopio...ko bi reko čuda da se dese, na ovalu gemišt povrće sve u hrpicama - kukuruz, mahune, mrkva, grašak, krumpir, brokula, karfiol, svaštanešto zeleno i zdravo, dva kuvana jaja i dva pofurena paradajza nasred tanjura. Mesa ni u tragovima.
Kaže njoj muž - pa jebate šta je ovo, jel to plata, kud su s mesom? De pitaj, mene već bole ruke. Šta će jadna pitat, skuži da su ušli u vegetarijanski restoran. Pa poćokaju malo kukuruza i krumpira i pojedu po kuvano jaje ( izbjegavali mahunarke da ne bude viška plinova u autu na povratku jer su pojeli jaja ). Zaliju cugom, zovu calen bite; ober gleda u platu, gleda njih, ništa mu nije jasno, i naplati šta su mogli ovdje tjedan dana ručat svaki dan u restoranu i to pravu platu.
Šta dalje? Gladni još više, samo ih razdražila ona zelenjava. Kadli vide kraj banhofa pečenjaru, jurišnim korakom unutra; opet mlati rukama kad konobar Bosanac, kaže - de vi meni recite šta ćete jest? Da šta će jest, daj brže ćevape i miješano meso puta dva i luka da se poruše jeduć. E na to ide pivuša, pa put pod noge.

Platu više vani nikad nisu naručivali, za svaki slučaj.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.