subota, 13.10.2018.

Incident in a Ghostland (2018)

MV5-BYTk2-Zj-Mw-ZDMt-YWU4-NS00-NWFj-LTg1-Mz-Qt-NWFj-ZDlm-OTQ4-YThk-Xk-Ey-Xk-Fqc-Gde

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Majka dvije kćeri dobiva u nasljedstvo kuću na osami gdje se s njima nedugo nakon useljava. Odmah prvu noć useljenja napali su ih ubojiti uljezi i majka se bori da spasi njihove živote. Šesnaest godina poslije trio se ponovno okuplja, no okolnosti u kojima se nalaze izrazito su neobične i jezive...

Screen-Shot-2018-06-15-at-11-45-00-616x255

Trebalo mi je neko vrijeme da upalim ovaj naslov. Redatelj Pascal Laugier uvijek me asocira na brutalni Martyrs, no koliko god poštujem taj film, nemam nekakve simpatije općenito prema body hororima, onima ala francuskih Haute tension, Frontičre(s) i sličnima. The Tall Man bio mi je koliko se sjećam bezveze, a Saint Ange još bezvezniji. Stoga mi je za Incident in a Ghostland trebalo neko vrijeme, no nakon nekoliko preporuka i informacija koje sam skupio o uratku, odlučio sam ga se konačno pokrenuti. I gle čuda, nisam pogriješio. Ghostland nema veze s duhovima odmah da kažem, a počinje s klasičnim home invasion primjesama, gdje struggle protagonistica vrlo brzo počinje biti strašno neugodan i uznemirujuć, no svakako precizno i vješto snimljen, bez davanja prostora klasičnim scenarističkim stereotipima. Film starta brutalno, a kasnije se njegova nadogradnja vrši kroz totalno neočekivane premise, gdje se izmjenjuju različiti horor podžanrovi, no zadržava se tmurnost, bezizlazne situacije (koje se nakon povremenih pozitivnih trenutaka nanovo događaju) te brutalnost, ona vidljiva i ona psihološka. Tragedija koja je pogodila obitelj kod pojedinih likova nikad neće prestati s djelovanjem na um i tijelo, a upravo se iz toga (neočekivano) gradi suština priče. Moram priznati da je, iako mu nedostaju neke ideje da dopre do svoje potpune kvalitete, Ghostland jedan prilično zajeban i kvalitetan horor.

4674665

Tijekom filma događaju se te neočekivane sekvence koje nadopunjuju radnju interesantnim obratima, psihološkim igrama spojenima s grafičkim nasiljem, kojega nema previše, ali ovo što možemo vidjeti svakako je uznemirujuće i djeluje na gledatelja, na ovaj ili onaj način. Iako je film u svojoj odrednici nasilan i težak, postoji taj psihološki dio koji je još teži, a koji čak uspijeva ovaj vizualni, fizički dio zasjeniti. Valja pohvaliti fantastičnu glumu dvije kćeri i u mlađoj i u odrasloj dobi, kao i njihove majke, no i antagoniste moram spomenuti, osim u dobroj glumi, i u nevjerojatno interesantnom suodnosu kojeg imaju. Da ne idem u dubinu, jedni od luđih home invadera koje sam u fikciji vidio. Nema ih puno, ali itekako otežavaju boravak ukućanima. Isto tako, ne mogu reći da sam pobornik body scena u filmovima, kao što sam već i naveo, tako da gledano s neke subjektivne strane, neki dijelovi mi nisu pasali, no pokušavajući ga gledati s objektivne, moram priznati da su scene odrađene autentično i uglavnom kvalitetno. Film sadrži i odlična snimateljska rješenja, pojavljuju se i neke horor reference poput Roba Zombieja, Lovecrafta i druge, a presijecanje prošlosti i sadašnjosti nije komplicirano realizirano. Ne traje dugo, no u nekim sam trenutcima poželio brže rješavanje određenih događaja, kao i ponešto dinamičniji tijek događaja, makar razumijem da se zbog te psihološke naravi film mora "krčkati", odnosno graditi što je sporije moguće, kako bi tempo automatski utjecao na gradaciju horor elemenata.

ghost-land-feature

Incident in a Ghostland vrlo je dobar psihološki horor koji koketira s fizičkom brutalnošću, a obavijen je i odličnom atmosferom i glumom. Ovo je preporuka čvrstim ljubiteljima ovog žanra, ostali nemaju u ovom filmu što tražiti, budući da nikako nije tipičan horor prilagodljiv svima.

02:53 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>