subota, 02.01.2016.

Krampus (2015)

 photo krampus 1_zpsaf1jev5l.jpg

Sve u svemu: 3,5 / 5 party
Više o filmu: Imdb.com
Video

Božićni blagdani u jednoj naizgled disfunkcionalnoj obitelji, kojima na večeru dolazi pain-in-the-ass rodbina, postaju prava noćna mora, kada umjesto Djeda Božićnjaka u posjetu dođe drevni božićni demon, slučajno pozvan od nezadovoljnog mlađeg člana obitelji...

 photo 635769092027592226-5714-d039-00053-rv2-crop_zps9hjt1vtf.jpg

Prije nekih godinu dana, rekao sam sam sebi kako ću se rijetko više pronaći u kino dvorani kada se bude prikazivao horor film, upravo zbog nekulture prisutnih i "dijeljenja" reakcija. No, božićno vrijeme i najava prvog snijega nekako me pokrenula da Krampusu dam bržu šansu nego da ga moram čekati još par mjeseci duže. Uputio sam se s frendovima i ošli smo vidjeti na što će ličiti spoj filma strave i komedije prepune fantasy elemenata. Krampus je djelo Michaela Doughertyja, koji nas je 2008. godine jako ugodno iznenadio hororcem Trick 'r' Treat, a koji je sadržavao brojne zanimljive priče i kreature. Nešto slično možemo vidjeti u ovom spoju svih zimskih radosti i gadosti u kombinaciji s raznim Krampusovim čudovištima, a i samim Krampusom. Film se prilično najavljivao i davao je dobre predznake trailerom, raznim posterima i scenama iz filma te je dobrim marketingom i uspio zaraditi solidnu kintu u kinima, gdje je s visokog budžeta od 15 milijuna zaradio koji 60-ak milijuna dolara. Izgleda da Ameri, a i ostatak svijeta preferira staru germansku legendu i sve ono što s njom dolazi. Nekako se ne mogu oteti dojmu da sam u ovom filmu vidio sve one B-ljepote Joea Dantea, primjerice iz filma The Gate, gdje se obiteljska kućna atmosfera rasipava dozom humora, a i dozom neobičnih i itetako ozbiljnih događanja. Krampus je zabavan film koji tu i tamo maši svoju poantu te se izgubi u elementima svih žanrova koje nosi, stoga se niti u jednom trenutku ne može reći da je ovdje riječ o čistoj komediji, hororu ili fantasyju, ovo je potpuni bućkuriš žanrova gdje je osnovna problematika ta što se tek zagrijete za primjerice neke horor elemente, a onda vas netko od likova presiječe nekad dobrim, a nekad infantilnim američkim humorom.

 photo krampus_zpsrk7fsc9h.jpg

Početak filma gdje vidimo božićnu rasprodaju u Americi nikako vam ne govori da će ovdje biti riječ i o tamnijoj atmosferi, no, negdje oko 20. minute filma počinju se događati prve opasnosti. Krampus je viđan relativno nerijetko u filmu, gdje sam se ugodno iznenadio na općeniti izgled njega, kao i bilo koje kreature koja se pojavila, pa i izgled Krampusovih zlih vilenjaka. Prije svega, valja pohvaliti izniman vizualni identitet filma - boje, dekoracija, efekti, način snimanja, uistinu si specijalni efekti + atmosfera veoma pogođeni. Nekad se zna dogoditi da glazba koja je suprotnog ugođaja od same scene zna narušiti trenutak, no to se vjerojatno radilo radi ublažavanja jezive situacije ili radi pravljenja straha tamo gdje je humor prisutan, iako bespotrebno. Ono što me je primarno zasmetalo u filmu su ta lagodna shvaćanja nesreće oko likova, doslovno se likovi veoma lagano pomire sa smrću bližnje, pa radilo se čak i o nečijem djetetu, čega ovdje i ima. No, kako se film bude kretao prema kraju probat ćete sami od sebe zaključiti zašto je sve tako kako je, a meni je kraj filma donekle i opravdao takve ''rupe u scenariju''. Nastavit ćemo bez dodatnog spoilanja, te ćemo se osvrnuti na veoma dobru glumačku postavu gdje su neki od njih Adam Scott, Toni Collete, David Koechner, Conchata Ferrell (Berta iz Two and a Half Men) itd. Svaki glumac je, pogotovo dječji, iznio svoj karakter na maksimalnu razinu, bio on iritirajuće, humoristične ili bilo kakve prirode. Same nezgodacije po kući i okolini popratile su svakojake moguće ideje koje više-manje uspješno upotrebljene, iako bih svakako preferirao da je fim većinski horor naravi, svašta bi se tu onda moglo nadodati, a mnogo tog bespotrebnog humora izbaciti.

 photo tumblr_nyyyij1HmP1v157nxo1_1280_zpsldyv2qie.jpg

Bilo kako bilo, Krampus je komotan film za gledanje kod kuće, nije potrebno izdvajati novce za kino doživljaj, zabavan je, ima određenu dinamiku, odlične efekte i atmosferu, no pretjerano miksanje žanrova učinilo ga je manje gledljivim nego što je on na kraju mogao biti. Znate što kažu dežurni u Hitnoj: Ne treba nikad miješati.

21:53 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>