online

nulla dies sine XVL lineae




13.02.2008., srijeda

Business.hr vs Danica Juričić-Spasović


Danas me telefonski kontaktirala glavna urednica projekta Business.hr-a Đurđica Klancir reagirajući na navode iz posta Represija prema istraživačkim novinarima..., a koji se tiču slučaja novinarke Businessa Danice Juričić-Spasović.

Podsjetivši me da sam trebao saslušati i drugu stranu, naglasila je da Adris grupa nije vršila nikakav pritisak na Business.hr zbog Danice Juričić-Spasović

- Što ćemo, o kome i kako pisati, odlučujemo samo mi u redakciji. Nitko na nas ne vrši pritisak, pa tako ni Adris grupa, o kojoj je Danica Juričić-Spasović pisala pred godinu i pol, nema veze sa njenim trenutnim položajem u redakciji. Uostalom, u predzadnjem broju tjednika na naslovnici smo najavili njen tekst o "ZABA-i" što samo dokazuje da mi ne prežemo objaviti bilo koji dobar tekst bez obzira koliko moćan bio onaj o kome se piše- izjavila je za 45 lines Đurđica Klancir.

Dodala je da redakcija sa spomenutom novinarkom "već duže vremena ima problema zbog njena nerada i narušene komunikacije s uredništvom".

- Kolegica je izvrsno plaćena, a ne radi koliko se od nje traži. Ne sviđaju joj se pojedini urednici, a sama je u jednom dopisu napisala da ne vidi svoju budućnost u Business.hr-u, pa smo joj spornog dana ponudili sporazumni prekid radnog odnosa uz otpremninu. To su činjenice i prava pozadina njenog "spora" s redakcijom, nastavila je Klancir.

Napomenuo sam da o slučaju Danice Juričić-Spasović, kao i o slučaju nedavno smijenjenog urednika crne kronike Jutarnjeg lista, Dušana Miljuša, namjerava raspravljati Zbor istraživačkih novinara HND-a. Predsjednica ZIN-a HND-a Renata Ivanović zatražiti će očitovanje Đurđice Klancir i Tomislava Wruss-a o navedenim slučajevima.

Glavna urednica Businessa ne bježi od očitovanja HND-u i otkriva da će se očitovati i predsjednici Sindikata novinara Hrvatske Gabrijeli Galić, ali da i dalje ostaje kod svojih tvrdnji da njena redakcija ne može dalje nastaviti suradnju sa Danicom Juričić-Spasović zbog gore iznesenih tvrdnji.

Kolegica Danica Juričić-Spasović, koju je moj telefonski poziv zatekao na terenskom poslu za Business.hr u Belom Manastiru, pristala je da za ovaj post koristim njen mail članovima ZIN-a HND-a u kojem je iznijela svoju stranu priče:

Neprihvatljiv mi je razlog „da su urednici rekli da ne mogu samnom komunicirati i raditi“, tim više što na upit „koji urednici?“ nisam dobila odgovor od glavne urednice Đurđice Klancir.

S urednikom Ratkom Boškovićem i Gordanom Grgas komuniciram oko niza tema. A što se tiče mogućeg etiketiranja oko konfliktnosti otišla sam se kod psihologa i testirati, i imam na papiru od ovlaštene osobe i ustanove – da nisam konfliktna osoba. Nemam ništa protiv i da se istome testiranju podvrgne i moja urednica.

Želim kolegama samo naglasiti da me doista već iscrpljuju navodni i nedefinirani i neizrečeni „osobni razlozi“ koji bi mogli biti razlog da mi se nudi otkaz.
U Business.hr-u sam neprekidno izložena šikaniranju glavne urednice, i zbog toga što sam se u suradnji s pravnicima SNH-a protivila protuzakonitim otkazima još nekim kolegama u Business.hr-u. Trenutačno sam i bez zaštite sindikalnoga mandata koji mi je istekao. O tome sam već pisala u Novinaru.

Ne znam je li urednicu dodatno mogla isprovocirati moja kratka izjava za pretprošlu HTV-ovu emisiju „Nedjeljom u 2“ – (za izjavu za HTV od kuće sam tražila i dobila dozvolu ) – a rekla sam samo to „da se novinari istraživači koji otvaraju teme o korupciji istjeruju iz redakcija, pa iz profesije, i to iz nekih sasvim banalnih razloga koji se svode na neke nategnute povrede radnih obveza, te da ostajemo bez jasne i glasne zaštite cehovskih udruga, uslijed čega onda prihvaćamo zaštitu od predstavnika nevladinih udruga (Munira Podumljaka)“. U toj se emisiji ponovno otvorila tema o TDR-u i švercu cigareta, što me je tek posredno moglo dovesti i s tim u vezu.

Međutim, sporazumni otkaz koji mi je usmeno, vrlo ozbiljno i formalno ponuđen u četvrtak 7. veljače, koincidira s nedavno objavljenom temom o Zagrebačkoj banci na naslovnici Business.hr-a 17. siječnja 2008. Najavljene su mi „drastičnije mjere“ od glavne urednice jer sam odbila prihvatiti usmeno ponuđeni sporazumni raskid radnog odnosa.

Primjećujem, nakon dugogodišnjeg novinarskoga iskustva, da je ovo potpuno novi model šikaniranja istraživačkih novinara. Kada ti temu ne objave, sve je jasno, zar ne? Kontrola, cenzura.... Ali kada ti temu objave, i to na naslovnici, citiraju te, i nitko je ne demantira, a dva tjedna kasnije ti u vlastitoj redakciji nude da odeš „sporazumno“, nešto ne štima. Posebice, što teme o kojima je ovdje riječ (TDR i Zaba, duhanski i bankarski lobi) kriju iza sebe nimalo bezazlene skupine u društvu udružene s navodnim poslovnim elitama. Jesu li one izvršile pritisak na Business.hr? Ja to ne znam. Jednostavno, ne znam zašto mi se nudi otkaz. I to u trenutku, kada tjednik Business.hr prelazi u poslovnu dnevnu novinu, u startu ima konkurenciju, zapošljava još ljudi, a među naslovnicama kojima se hvali u reklamama dobar je dio mojih naslovnica (oprostite na ovoj samohvali, ali držim da je u ovome slučaju taj podatak bitan).


Sutrašnji sastanak ZIN-a, kako izgleda, proteći će bez kolege Inoslava Beškera, koji je u jučerašnjoj mailing raspravi izjavio da istupa iz Zbora, a danas, kad je vidio da još nije skinut s mailing liste, istu je odluku reobznanio.

Kolega Bešker je, podsjećam, jedan od inicijatora osnivanja Zbora. On i kolegica Orlanda Obad autori su knjige "Istraživačko novinarstvo" na kojoj su surađivali Hrvoje Appelt, Anđelko Erceg, Ivica Đikić, Renata Ivanović, Sanja Modrić, Željko Peratović, Helena Puljiz, Ivana Petrović i Silvija Šeparović.

Update

Upravo mi je glavna urednica projekta Business.hr Đurđica Klancir proslijedila svoje očitovanje ZIN-u, koje objavljujem u cijelosti:

Zbor istraživačkih novinara HND-a Zagreb, 13. veljače 2008.




Poštovani članovi Zbora,


neugodno me iznenadio dopis vaše predsjednice jer insinuira da je razgovor koji sam vodila, zajedno sa šeficom kadrovske službe, gđom Đurđom Stilin, s novinarkom Business.hr-a Danicom Juričić u vezi s njezinim naporima na području istraživačkog novinarstva.

Možda bi se i mogao dovesti, ali samo ovako: da, kao glavna urednica bila bih izuzetno sretna da je novinarka Danica Juričić pokazivala interes da ozbiljno, predano i angažirano novinarski radi, pa i istražuje. Ne znam kojom metodom utvrđujete koji novinar je novinar istraživač ili je dovoljno da se novinari sami prijave, ali moram vam iskreno reći, i to se neovisnom analizom stručnjaka za istrživačko novinarstvo nesumnjivo može utvrditi: novinarka Danica Juričić ne ubraja se u vodeće novinare istraživače u Business.hr-u. Osobno bih voljela da je drugačije jer sam je ja zvala da se pridruži našem timu prije dvije i pol godine s uvjerenjem da se može novinarski razvijati, ali, na žalost, uredništvo Business.hr-a razočarano je novinarskim dometima novinarke Juričić.

Razgovor s novinarkom Danicom Juričić vodio se isključivo zato što ona radi gotovo upola manje od drugih kolega novinara koji su istog novinarskog ranga kao i ona, zato što su joj urednici s deska morali vraćati tekstove na doradu, zato što su imali problema s njom oko kreiranja najjednostavnijih vijesti tijekom dežurstava, zato što je u komunikaciji često znala biti drska, bez spremnosti za normalnu komunikaciju, zato što su i brojni kolege novinari protestirali da ih demotivira svojim odnosom prema radu, zato što je trošila službeni telefon na beskrajne privatne razgovore do te mjere da je njezin telefon imao račun dvostruko veći od drugih... O svemu tome je novinarka Juričić bila opominjana pismeno, urednici su pisali i njoj i meni, tu su i statistike objavljenih tekstova. Tu je i njezin navod u jednom njezinom pismu kako ne vidi svoju budućnost u Business.hr-u. Nakon toga ljubazno smo pokušali razgovarati s njom o mirnom razlazu, dogovaranju otpremnine itd. Tražila je pismeni otkaz te smo cijeli predmet prepustili pravnoj službi. Ni u jednom trenutku nije se vodio razgovor o profesionalnim pitanjima, niti ima razloga za to. Business.hr treba i želi prave novinare istraživače.

Poštovani istraživački novinari, može li glavna urednica razgovarati s novinarkom koju je osobno zaposlila i od koje je imala velika očekivanja o njezinu statusu u novinama?

Gospođi Danici Juričić nikada nije zabranjena neka tema i nikada joj ni jedan tekst nije završio u ladici. U Business.hr-u nema zabranjenih tema ili osoba. Dapače, u protekle dvije i pol godine, gđa Danica doista je imala nekoliko tekstova koji su nakon znatnih uredničkih napora doista i zavrijedili svoje mjesto na naslovnici. Bilo bi i meni i cijelom uredništvu izuzetno drago da je toga bilo mnogo više, u skladu sa statusom, plaćom itd. Ali nije: novinari Daničinog ranga „proizveli“ su mnogo više istraživačkih tema i naslovnica od nje. Zapanjio me jučer navod na blogu cijenjenog novinara Željka Peratovića da se radi pritisak na Danicu zbog njezina istraživanja rada tvrtke Adris. To nije točno: Danica nije najavila nikakvo istraživanje na temu Adrisa. Svi kolegiji su vrlo otvoreni i svi kolege novinari mogu posvjedočiti koje teme Danica doista predlaže Business.hr-u.

Žao mi je ako Danica sada Zbor pokušava instrumentalizirati za prikrivanje vlastitog nerada, ali uvjerena sam da ugledni članovi, pravi i odgovorni istraživački novinari ni u kojem slučaju to neće dopustiti.



Srdačan pozdrav!

Đurđica Klancir,

glavna urednica Business.hr-a


- 17:02 - Komentari (3) Isprintaj #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Siječanj 2012 (1)
Svibanj 2010 (1)
Svibanj 2008 (16)
Travanj 2008 (19)
Ožujak 2008 (11)
Veljača 2008 (22)
Siječanj 2008 (22)
Prosinac 2007 (15)
Studeni 2007 (16)
Listopad 2007 (19)
Rujan 2007 (14)
Kolovoz 2007 (7)
Srpanj 2007 (14)
Lipanj 2007 (24)
Svibanj 2007 (17)
Travanj 2007 (33)
Ožujak 2007 (37)
Veljača 2007 (32)
Siječanj 2007 (29)
Prosinac 2006 (26)
Studeni 2006 (34)
Listopad 2006 (31)
Rujan 2006 (29)
Kolovoz 2006 (25)
Srpanj 2006 (17)
Lipanj 2006 (18)
Svibanj 2006 (24)
Travanj 2006 (28)
Ožujak 2006 (34)
Veljača 2006 (35)
Siječanj 2006 (42)
Prosinac 2005 (26)
Studeni 2005 (33)
Listopad 2005 (33)
Rujan 2005 (31)
Kolovoz 2005 (18)
Srpanj 2005 (24)
Lipanj 2005 (34)
Svibanj 2005 (32)
Travanj 2005 (45)
Ožujak 2005 (15)



45 lines © 2005, Zeljko Peratovic