Nepoznati Zagreb

13.02.2023., ponedjeljak

Kad će to ljeto ...

... da ponovo dođe doba šarenih badića?Na fasadi zgrade u Gundulićevoj ulici 43. Snimio: Vanja

Oznake: Gundulićeva ulica, badići, ljeto, fasada, mural, street art, grafiti, centar


- 13:28 - Komentari (3) - Isprintaj - #

29.12.2022., četvrtak

Maksimirska cesta: Street art malo drugačije vrsteMaksimirska cesta. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Danas se nakratko vraćamo sa samoga kraja godine u ranu jesen ... Još početkom listopada su u okviru projekta Artupunktura u sudjelovanju s Centrom za kulturu Maksimir na dijelu Maksimirske ceste između Bukovačke ceste i Dinamova stadiona izložena djela studenata Akademije likovnih umjetnika. To je lokacija na kojoj se već tradicionalno mogu vidjeti radovi mladih umjetnika, a čini mi se da su ovoga puta njihova djela još raznolikija i zanimljivija nego inače.

Vi odaberite svoje favorite, a meni su najzanimljivija djela Žakline Sohora, nosorog nepoznatog umjetnika/umjetnice potpisanog/potpisane sa "Š", Maje Perak, Kvasa, Ljubice Golubić, Lane Zubović ....Tea Lovrić. Snimio: Vanja


Žaklina Sohora. Snimio: Vanja


Mia Markušić. Snimio: Vanja


Š. Snimio: Vanja


Petar Divković. Snimio: Vanja


Antonela Šurbek. Snimio: Vanja


Nikola Granovac. Snimio: Vanja


Maja Perak. Snimio: Vanja


Marta Katavić. Snimio: Vanja


Anđela Majica. Snimio: Vanja


Nataša Devčić. Snimio: Vanja


Manuela Košević. Snimio: Vanja


Kvas. Snimio: Vanja


Ljubica Golubić. Snimio: Vanja


Autor nepoznat. Snimio: Vanja


Autor nepoznat. Snimio: Vanja


Autor nepoznat. Snimio: Vanja


Lana Zubović. Snimio: Vanja


Potpis nečitak. Snimio: Vanja


A ako vas zanima kako su ti panoi izgledali lani, pogledajte ovaj link.

Oznake: Artupunktura, Maksimirska cesta, maksimir, ALU, street art, Centar za kulturu Maksimir


- 18:41 - Komentari (4) - Isprintaj - #

11.10.2022., utorak

Vožnja za gušt ...

... još samo da je u dobrom društvu.

Ili je možda najbolje posve sam?Zid bivše streljane na Dotrščini. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: grafit, street art, zid, Dotrščina, streljana, Mars


- 16:09 - Komentari (1) - Isprintaj - #

10.03.2022., četvrtak

Žvrljotine - koje su (i) više od togaTratinska ulica. Snimila: Saša


Prošle jeseni se na jednom praznom i već dugo godina neupotrebljavanom izlogu Tratinske ulice (bivši dućan "Katma usluge", Tratinska 64, nedaleko ćoška sa Ogrizovićevom) pojavio poveći list papira sa nizom kraćih i dužih tekstova, nekoliko fotografija i ponekim crtežom, a naslovljen sa "Žvrljotine 2". Činilo mi se to kao zanimljiv pokušaj unošenja živosti i raznolikosti u život ulice - puno smisleniji od nerazumljivih potpisa po fasadama kojima obiluje grad. Pročitao sam tekstove, pokušao uspostaviti i kontakt sa autorima (iako sam, čini mi se, upotrijebio krivu mail adresu), bez odaziva .... i zaboravio na to.

No, nedavno sam otkrio i prvi broj Žvrljotina, na zidu Praške ulice ... što me je ponovo podsjetilo na želju da im se javim i ustanovim tko se krije iza tog projekta.
Zasad sam otkrio njihovu web stranicu na kojoj možete i s vašeg ekrana pročitati tekstove i pogledati fotografije i crteže.

Ako uspijem, javit ću vam.Praška ulica. Snimio: Vanja


Praška ulica. Snimio: VanjaOznake: street art, poezija, proza, Tratinska ulica, Praška ulica, Švrljotine, fanzin


- 15:58 - Komentari (6) - Isprintaj - #

10.02.2022., četvrtak

Puna Vlaška kostura!Vlaška ulica. Snimio: Vanja.


Nakon dugo vremena pred koji dan prođoh Vlaškom ... a kad tamo, puna ulica kostura!

Naravno, ne onih stvarnih, već nacrtanih/naslikanih, šablonom i sprejom. I to gotovo na svakoj zgradi, pratio sam ih od Draškovićeve pa sve do Kvaternikovog trga ... i, zanimljivo, nisam takve kosture vidio nigdje drugdje po gradu, dakle, čini se da ih je netko namjerno posijao samo po Vlaškoj.

Recite mi, da li ste ih i vi vidjeli? Isto samo u Vlaškoj ili i negdje drugdje?
Imate li ideju o čemu se tu radi?Vlaška ulica. Snimio: Vanja.


P.S. Za Disneyev klasični animirani ples kostura iz 1929. (nacrtan prije 93 godine!!!) kliknite OVDJE ... a OVDJE možete naći suvremeniju verziju Andrewa Golda.

Oznake: Vlaška ulica, ples kostura, kostur, street art, grafiti, stencil art


- 08:55 - Komentari (7) - Isprintaj - #

22.12.2021., srijeda

Pozdrav Zagrebu ....

... od beogradske tatoo majstorice.Medvedgradska ulica. Snimio: Vanja

Oznake: Tetovaža, sticker, street art, Medvedgradska ulica


- 15:00 - Komentari (6) - Isprintaj - #

13.11.2021., subota

Svemirski haustorTeslina ulica. Snimio: Vanja


Mislio sam da dosta dobro poznajem sve haustore u Teslinoj ulici, no očito sam previdio ovaj, gdje je (bio) internet caffe Sublink ... ulazni prostor u Sublink djeljuje kao da se u njega baš i ne zalazi, ali ne i posve zapušteno tako da mi nije poznato što se sa njim dešava. No, ono što je meni zanimljivije su ilustracije u haustoru i ulaznom stubištu, posve "svemirskog" ugođaja.

Na FB profilu Sublink internet caffea (na kojem je posljednji post iz 2016.!) vide se slične ilustracije na stropu lokala (link na fotku) i spominje se neki Marko - zna li netko što više o tome tko je autor tih zidnih ilustracija?Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Teslina uklica, Sublink, internet caffe, svemir, ilustracija, street art, Marko


- 13:34 - Komentari (5) - Isprintaj - #

30.06.2021., srijeda

Street art pred vratima

Doslovno.Snimio: Vanja.


Tijardovićeva ulica (najzapadniji dio), Prečko, Trešnjevka. Snimio: Vanja.


Oznake: preko, Tijardovićeva, umjetnost, vrata, street art


- 16:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

03.04.2021., subota

The Zid u Branimirovoj: (Pre)Poznat i u Poljskoj!

Podsjetit ću vas ovim postom malčice na onaj naš poznati (i danas već opet prilično zaboravljen i zapušten) The Zid u Branimirovoj koji je već desetljećima najbolji ogledni primjerak zagrebačkog street arta. I to ne bilo kakav, već zaista kvalitetan ... ali, kao što rekoh, sada i opet zapušten, a i nešto smanjenih dimenzija jer su Hrvatske željeznice 2015. srušile jedan njegov dio i zamijenile ga dosadnim prefabriciranim panoima sa reklamama (uz to pogledajte npr. ovaj tekst iz Telegrama.hr)

Zid je svoju prvu raznobojnu i raznoliku (i što se tiče samih djela na zidu, a i što se tiče njihovih autora) inkarnaciju doživio pred Univerzijadu, 1987. Nakon toga je njegov "ulični postav" obnovljen novim djelima 1999., a treća i zasad posljednja kolekcija suvremenih zidnih radova stigla je na zid 2010., u velikoj akciji koju je organizirao Muzej ulične umjetnosti (MUU), a koju sam i ja pratio na ovome blogu.

Od tada se nije puno toga dešavalo na i oko Zida ... polako ga je prekrivala gradska prljavština, radove su prekrivali novi, uglavnom nezanimljivi, natpisi i tagovi, HŽ je odrezao onaj već spomenuti komadić ... i tko zna što će biti sa njime u budućnosti. Kad jednog dana krene izgradnja na prostoru Gredelja (koja će se sigurno preliti i na ovu stranu željezničkih kolosijeka) čisto sumnjam da će taj zid ostati na svojem mjestu, samo će jednoga dana netragom nestati, kao da ga nikad nije ni bilo.

No, sada dolazimo da zanimljivog obrata: Prije nekoliko tjedana stigao mi je mail iz Poljske, od Magdalene Molęda, studentice III. god. kroatistike na Sveučilištu u Varšavi. I u mailu poručuje da je za temu svojeg preddiplomskog rada odabrala upravo The Zid, ovaj u Branimirovoj - a zanimale su je kako činjenice vezane uz Zid (kako je nastao, tko je bio organizator, kako je tekla priča sa dozvolama, da li je Zid zaštićen), tako i njegova uloga u gradskom životu - percepcija javnosti, njegov utjecaj na život ulice, ali i na život street arta u Zagrebu.

A najbolji dio je došao na kraju maila: ona se tokom cijelog ožujka nalazila u Zagrebu i razgovarala sa mnogim akterima tih događanja vezanih uz Zid pa je i mene zamolila za razgovor.

Naravno, pristao sam - jer me je jako zanimalo kako je netko poput nje odlučio odabrati baš tu temu i kako je uopće saznala za Zid, a obzirom da je taj Zid i meni srcu prirastao želio sam pomoći u toj akciji "izgradnje sjećanja" na njega i istraživanja njegove uloge u životu grada.

Pa smo se tako i našli - ne pored Zida, već na Trešnjevci koja je stjecajem okolnosti (njenog tadašnjeg mjesta boravka u Studentskom domu, a i mojeg radnog mjesta) bila praktičnije mjesto za sastanak. Bila je to srijeda, 24.03.2021., točno deset dana prije objave ovoga posta.

Razgovor je bio vrlo ugodan i vrijeme nam je jako brzo proteklo, uz priče o Zidu, ali i o mnogim drugim temama koje su na ovaj ili onaj način bile vezane uz život našeg grada. Magdalena je još kao mala zavoljela Hrvatsku, nakon prvih dolazaka na Jadran (i to, vjerovali ili ne, u Senj!), a poslije joj se nekoliko puta pružila prilika i za kratki posjet Zagrebu koji joj se odmah svidio i kojeg je zavoljela. Pa kad je trebalo odlučiti koja će joj biti tema tog rada nije se puno dvoumila, željela je da ona bude vezana uz Zagreb i neki od gradskih urbanističkih/socijalnih fenomena. Mentor je predložio da to bude nešto vezano uz street art, počela je proučavati čime se na tom području može pohvaliti Zagreb ... i jedan od prvih "pogodaka" je bio upravo Zid u Branimirovoj - i to točno moj post kojim sam opisivao tok njegovog trećeg uskrsnuća 2010. (prigodno uz sutrašnji Uskrs! wink).

Magdalena je cijelu tu priču shvatila vrlo ozbiljno i, iskreno, nisam očekivao da se toliko angažirala oko toga rada. Preko svojih profesora i lektora u Varšavi se javila osoblju na Kroatistici zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a oni su je dalje povezivali sa ljudima koji su bili angažirani na zidu, od Tomislava Buntaka, sadašnjeg dekana ALU (a nekadašnjeg ravnatelja Centra za kulturu Maksimir koji je bio angažiran na radu na Zidu 1987.) pa do mnogih autora koji su na Zidu ostavili svoj trag. Kontaktirala je i neke od gradskih ustanova pokušavajući istražiti administrativnu pozadinu njegova nastanka, razgovarala je i sa običnim građanma, stanarima ulice, pitala ih za njihovo mišljenje o Zidu, njegov utjecaj na gradski život ... zaista velik posao, kojim se što formalno, a što posve neformalno bavi već gotovo godinu dana.

Nakon razgovora sam ostao zadivljen njezinom energijom i entuzijazmom uloženim u taj rad, ali i poznavanjem Zagreba i prilika u njemu, kao i u čitavoj Hrvatskoj (tek joj predstoji otkrivanje Hrvatske izvan Zagreba i morske obale). A vrijedi napomenuti i da jako dobro vlada našim jezikom.

Zaželio sam joj puno sreće u dovršavanju rada i zamolio sam ju da ga, koliko već bude moguće, podijeli i sa mnom i svima nama u Zagrebu kada bude gotov. I, bio sam i sam vrlo ponosan što su, eto, i moji zapisi i fotke sa bloga poslužili tako dobrom projektu - i kao početni okidač za istraživanje, ali i kao izvor fotki zida koje nije tako lako naći u prostranstvima weba. Ponekad se zapitam koji je smisao svega ovoga što radim na ovome blogu, no s vremena na vrijeme naiđu ovakvi mailovi, ljudi, susreti koji me razvesele i priči o blogu daju dodatnu dimenziju.Magdalena uz The Zid u Branimirovoj, ožujak 2021. Iz Magdalenine foto arhive.


I, za kraj, evo nekoliko riječi o mojem osobnom doživljaju Zida u Branimirovoj, koje sam podijelio i sa Magdalenom odgovarajući na njena pitanja.

Zid (njegov prvi postav) je nastao 1987. U to sam doba bio student i revnosno sam, putem Poleta, Omladinskog radija i na sve druge načine, pratio gradska događanja, pa i tadašnju grafiti scenu. Sjećam se prvih grafita koji su se pojavili na gradskim ulicama (svih onih kojih sam se sjetio uvrstio sam u OVAJ post s početka 2017.) koji su bili tek tekstualne poruke, uz prve "stencil" radove Greinera i Kropilaka od kojih su se neki čak do nedavna mogli vidjeti na Knežiji ... No, tada je došao Zid - to mi je bio prvi pogled u životu na nešto toga tipa, na Uličnu umjetnost u pravome smislu riječi. Osvojio me je i Branimirova ulica, i tada a i sada jedna od najdosadnijih ulica u gradu, je dobila posve novu dimenziju. (zanimljivo, iste te godine, 1987., sam posjetio Berlin i pogledao uživo jedan drugi The Zid, Berlinski, koji je sinonim za (angažirani) street art na globalnom nivou.)

A od svih 1987. na Zidu u Branimirovoj načinjenih radova mi je sve do sada u pamćenju ostala jednostavna gotovo stripovska slika autobusa sa tekstom u oblačiću "Kaj drma?" koja je, kako je Magdalena posve slučajno uočila šetajući se Branimirovom, "uskrsnula" kroz ovodobni letak koji poziva na skup građana posvećen vibracijama koje nastaju vožnjom tramvaja u toj ulici.

Druge zidne inkarnacije, one iz 1999, se sjećam jako slabo - ponajviše zato što sam u to doba živio u Beču i jedva da sam ga zapazio za nekog od posjeta Zagrebu, obzirom da mi Branimirova ulica nikad nije bila na nekoj usputnoj ruti.

A treća, iz 2010. je meni osobno najdraža - i zato što mi se čini najraznovrsnijom i najslikovitijom, najšarenijom, a i zato što sam, svojim fotkanjem i muvanjem po ulici tih dana njegovog nastajanja, i sam posredno sudjelovao u njegovom postanku. A u kućnome albumu imam i neke od meni najdražih obiteljskih fotki snimljenih baš uz zid.
Uostalom, pogledajte ponovo te tekstove:

- Zid u Branimirovoj doživljava treću mladost
- Hura, The Zid u Branimirovoj je otvoren, dio prvi!
- Hura, The Zid u Branimirovoj je otvoren, dio drugi!
- Zaokružimo priču o Zidu (uz zahvalu autoru fotki, Ceedee-u)

A na Magdalenino pitanje što mslim, koja bi trebala biti sudbina zida, odgovorio sam sljedeće: Najradije bih da se Zid, ovakav kakav je danas, sruši, i potom sagradi neki novi, vrlo sličan ovome (ali, naravno, čvršći, uredniji, uklopljeniji u okoliš) i da se ponovo oslika nekim novim muralima. I da on na taj način živi vječno - da se svakih nekoliko godina "pomladi" novim radovima. A da se sve njegove inkarnacije od ove prve tri, koje će pokriti Magdalenin rad, pa nadalje, prate putem neke njemu posvećene web stranice koja će nositi memoriju tog zida iz njegove prošlosti, a na licu mjesta će biti uvijek novi i svježi Zid.
(naravno, nemam ništa protiv neke "spomen ploče" na street art način koja bi bila postavljena pored zida i koja bi upućivala na njegovu važnost doajena stret arta u Zagrebu)

Eto, sa nestrpljenjem očekujem Magdalenin rad, kad saznam nešto više o njemu, saznat ćete i vi! wink

Oznake: grafiti, street art, zid, Branimirova, Magdalena


- 10:08 - Komentari (8) - Isprintaj - #

19.01.2020., nedjelja

Grafiti arheologija

Pokušajte pročitati što piše u "najdubljem" sloju zapisa ovoga zidića!
(odgovor možete pročitati ispod fotke)Plato Gradec, Gornji grad. Snimio: Vanja


Na zidiću piše "Socijalizam se brani na Kosovu" ... dakle, zapis datira duboko u '80-te .... i zidić nije prebojan sve od tada.

Oznake: street art, grafiti, Kosovo, Gradec


- 07:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

13.01.2020., ponedjeljak

Novost u svijetu zagrebačkih naljepnica (naljki, stickera)Savska cesta, pošta kod Vodnikove. Snimio: Vanja


Ovu subotu prolazih gradom, po Savskoj u blizini Vodnikove, pa na poštanskom sandučiću uočih do sada u našem gradu neviđenu naljepnicu ... nije baš da sam ja sad neki ekspert i referenca za stickerologiju (hrvatski: naljepničarstvo wink), ali uočavam ih već duže vrijeme po gradu ... i uz mnoštvo onih "tipografskih" naljepnica, koje na ovaj ili onaj način furaju samo neki natpis ili ime (od kojih mi je, nek se zna, daleko najdraži Mane Mei) vrlo su rijetki stickeri koji uz riječ(i) imaju na sebi i nešto drugo. E pa ovaj ima samo to "nešto drugo", simpatičan "curičasti" motiv ... ne kužim baš točno, jel to lijeva cura desnoj crta po ruci ili je riječ o nečem drugom (razjasnite mi, molim vas, ako znate), ali uz taj figurativno-likovni odmak od naljepničarskog mainstreama privuklo me je i to što na naljepnici piše "Lunar lab". Da li je to možda novo djelo našeg već renomiranog uličnog umjetnika Lunara (ne bih rekao, nije baš njegov stil) ili je to nacrtao netko sa možda nekog njegovog tečaja (otud bi možda bilo ovo "Lab"?) .. ili to uopće nema veze sa njim?

Ako nešto znate, dojavite, molim vas, komentarom ispod posta - hvala!Savska cesta, pošta kod Vodnikove. Snimio: Vanja


Oznake: street art, grafiti, naljepnice, sticker, Savska cesta, pošta


- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.09.2019., petak

Četvrtakcija na Savici

Nađoh ovaj grafit na Savici (Gruška ulica), pa se zapitah što li bi to trebalo značiti ... zna li možda netko od vas?
(ovaj lik me malko podsjeća na Balaševića iz mlađih dana .. a vas?)Gruška ulica. Snimio: Vanja

Oznake: trnje, Savica, grafiti, street art


- 20:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.08.2019., srijeda

Neobični zidni zapisi StaglišćaNašička ulica. Snimio: Vanja


Našička ulica. Snimio: Vanja


Našička ulica. Snimio: Vanja

Oznake: grafiti, staglišće, trešnjevka, street art


- 23:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #

23.06.2019., nedjelja

Mozaični street art - uz Super Andriju i šire

U jučerašnjem postu smo zajedno pogledali tetris za početnike na (djelomice) obnovljenoj sjevernoj fasadi Super Andrije u Sigetu ... a danas gledamo nešto drugo što je snimljeno sa potpuno istog mjesta na andrijinoj fasadi, samo što ovoga puta nisam foto aparat uperio prema gore već dolje!Dijelovi ograde sjeverne strane terase Super Andrije, Siget. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Netko je inače prilično nezanimljivu betonsku ogradu oko terase te zgrade na njenom sjevernom dijelu uljepšao mozaicima - svim imaju isti "vijugavi" uzorak koji je variran kroz razne boje. Uradak je posve simpatičan, pogotovo kad se uzme u obzir da se radi po vrlo neglamuroznom mjestu kojem je baš dobro došla ovakva šarena intervencija.
(zna li možda netko od vas tko je to napravio?)

A kad smo već kod te teme, mozaičnog street arta, evo i još nekih njihovih primjera, u Zagrebu i šire.

Vjerojatno ste već uočili mozaičnog Alberta Einsteina na početku Prilaza Gjure Deželića (zapadna strana, tik uz Trg Vladka Mačeka): Vidi OVDJE

I poznati stret art zid u Branimirovoj ulici sadrži jedan mozaični street art rad, autorica je Nikolina Manojlović Vračar (poznata i kao Nina iz "Nininog kutka" koji je prije desetak godina emitiran u sklopu Dječjeg programa HRT-a), pogledajte je na djelu tokom radova na zidu (skrolajte do sredine posta): Post iz svibnja 2010

Jedna od najšarenijih točaka Velog Lošinja je mozaična klupa koju možete vidjeti na ovoj fotografiji, a koja se nalazi na stotinjak metara od luke.


Evo nekih primjera mozaičnog street arta iz Pariza (autor: Space Invader): Vidi OVDJE

I na kraju, još dvije kolekcije uličnih mozaika sa svih strana svijeta: Vidi OVDJE i OVDJE

Oznake: street art, mozaik, Super Andrija, Siget, novi zagreb


- 19:13 - Komentari (6) - Isprintaj - #

12.06.2019., srijeda

Radnički street art iz nekih drugih vremena

Već sam tko zna koliko puta prošao Prilazom baruna Filipovića, i biciklom i autom, a bogami i pješice 2-3 puta i niti jednom još nisam primjetio nešto neobično na fasadi kućice "Zagrebačkih cesta" pored Doma zdravlja Zagreb-zapad ... sve do početka ovoga tjedna kad sam se slučajno zagledao u kućicu i ugledao ovu sliku koja potječe iz tko zna kojeg vremena (ako netko zna nešto pobliže, neka javi!) ... Mural izgleda vrlo sačuvano, no rekao bih da je ipak ne tako nov, ako ništa drugo, na to ukazuje dizajn prometnih znakova na muralu.Prilaz baruna Filipovića, podružnica "Zagrebačkih cesta". Snimio: Vanja


Ovaj stil, nazvao bih ga najbolje "radničkim naivnim slikarstvom", kod nas baš nije čest ... nešto bar donekle slično (ali opet, ipak dosta drukčije, barem što se stila tiče) možemo vidjeti na fasadi zgrade koju je gradila Zagrebačka pivovara za svoje radnike, rekao bih negdje u 50-ima, u Cankarevoj ulici ... pa mi je iznenađenje bilo tim veće kada sam otkrio ovaj rad u Prilazu baruna Filipovića.Cankareva ulica. Snimio: Vanja


A ti su me motivi podsjetili na česte fasadne "ilustracije" u Beču, evo jednog od primjera (ima i sličnijih ovim spomenutim zagrebačkim, ali ih nisam ovaj čas mogao naći) ...
Autor: Ignaz Pötsch, "Sport", 1933.

A ako vas zanimaju bečki "hofovi" koje je gradio grad Beč u doba između dva svjetska rata i nakon njega, a u kojima se može naći više takvih primjera, pogledajte u web leksikon bečke socijaldemokracije OVDJE - vrlo zanimljivo štivo!

Oznake: Beč, Prilaz baruna Filipovića, Zagrebačke ceste, mural, street art, stanovanje


- 12:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.03.2019., petak

Lutajuća knjiga

Lutajući ulicama grada naletih na odlutale listove kojisu nosili kratke poetske poruke i na sebi imali potpis "Lutajuća knjiga" ... i vrlo brzo ustanovih da ti radovi pripadaju umjetnici Antonelli Šantek!

Pogledajte ova tri detalja na dvije lokacije (Balkan prolaz i Masarykova ulica)Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Antonella Šantek, Lutajuća knjiga, street art, Masarykova ulica, Balkan prolaz


- 21:42 - Komentari (6) - Isprintaj - #

03.01.2019., četvrtak

Krenimo u Novu, sa stripom!

Stigla nam je nova, krenuh s poslom radno već od jučer, pa je onda i vrijeme za nove gradske zgode - recimo, za ovaj simpa horror strip pronađen na željezničkoj stanici Maksimir! Autor je Cujko Comics, možete ga naći na Instagramu i Fejsu!Željeznička stanica Maksimir. Snimio: Vanja

Oznake: strip, maksimir, željeznica, Cujko, street art


- 16:39 - Komentari (3) - Isprintaj - #

06.10.2018., subota

Maca i leptirčeki

Baš lijep i nepretenciozan komadić ulične umjetnosti!Snimio: Vanja


Ugao Vinogradske i Herceovačke ulice.. Snimio: VanjaOznake: maca, Leptirić, street art, Vinogradska ulica, Hercegovačka ulica


- 12:54 - Komentari (3) - Isprintaj - #

10.07.2018., utorak

U posjeti Gajnicama i Allendeu

Rijetko svratim do Gajnica, no jučer sam svratio, ničim posebno izazvan, i između ostaloga sam malko vrludao ulicama tražeći slobodnu klupu za odmor. I na kraju nađoh jednu u blizini igrališta, taman kod južnog kraja ulice Gajnice odnosno nekadašnje Aleje Salvadora Allendea. A na tome kraju se nalaze dvije zanimljivosti, jedna je spomen ploča Salvadoru Allendeu podignuta 1984., a druga je stara, sad napuštena kuća, koja se nalazi s druge strane ulice. Na fasadi vidim stalke za zastave, možda je tu nekad bilo sjedište mjesne zajednice ili nešto slično?

Ako netko zna nešto više i toj kući, neka javi u komentarima!

Isto tako, na zgradi pored spomen ploče se nalazi zanimljiv grafit posvećen košarci, to je nešto posvećeno nekom turniru haklera ili ...?Spomen ploča. Snimio: Vanja


Spomen ploča izbliza. Snimio: Vanja


Napuštena kuća preko puta. Snimio: Vanja


Mural na zgradi malkice dalje. Snimio: Vanja

Oznake: Gajnice, Salvador Allende, street art, grafit, kuća


- 15:25 - Komentari (8) - Isprintaj - #

21.06.2018., četvrtak

Već iskorišteno!

Nedavno!Savska cesta. Snimio: Vanja

Oznake: reklama, poruke, Savska cesta, trešnjevka, Međugorje, street art


- 17:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.06.2018., petak

Povećanjem do nestajanja ...Savska cesta, između Vodnikove i Žerjavićeve. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Savska cesta, grafit, street art, uvećavanje


- 15:39 - Komentari (2) - Isprintaj - #

22.05.2018., utorak

Do svemira i nema nazad!

Opet me dugo nije bilo, mjesec je svibanj i sve je puno događanja, a mene su najviše zauzele Jane's Walk šetnje (kliknite na LINK za raspored preostalih slijedećeg vikenda!) i pripadajući im seminar o kojem ću vjerojatno kad-tad i malo više napisati. A do tada, evo jednog simpatičnog, pa čak i programatskog grafita sa željezničke stanice Kustošija - ja ga shvaćam ovako: "Samo naprijed, bez oklijevanja!"Ž.st. Kustošija Snimio: Vanja

Oznake: grafiti, street art, Kustošija, željeznica


- 18:12 - Komentari (6) - Isprintaj - #

06.05.2018., nedjelja

Braća modernog doba

Danas vam predstavljam dva naša urbana stilizirana suvremenika koji se stjecajem okolnosti odlično nadopunjuju ... dok desni ima glavu, ali tek jednu ruku, dotle lijevi ima obje ruke, ali nema glavu. Desni se služi stiliziranim košem za otpatke, a lijevi pak ima svoj tipični Q-kod kriptičnoga uzorka (kako bi bilo peglati haljinu toga uzorka? wink)

I da, ne najnevažnije, desni je posve legalan, dok je lijevi "imigrant", ilegalac u gradskome prostoru, pitam se koliko će dugo ozdržati na tok lokaciji ...Jelačić plac. Snimio: Vanja

Oznake: piktogram, street art, jelačić plac, centar


- 21:38 - Komentari (2) - Isprintaj - #

18.10.2017., srijeda

Novo lice na Selskoj cesti

Prije malo više od dvije godine prijavio sam vam pojavu novog, posve neobičnog street art uratka na podvožnjaku Selske ceste ispod Zagrebačke avenije. Ono što je bilo posebno je ne samo izgled i izvedba koji su bili neuobičajeni, već i to da nisam uspio saznati tko je autor tog djela. I, prije nekoliko dana sam opazio da je na drugom nosaču nadvožnjaka pojavio i drugi uradak, očito istog autora. Pogledajte ga!

(a OVDJE je i originalni post iz proljeća 2015!)

Ako znate nešto o autoru/autorima tih murala, javite mi, molim vas!Snimio: Vanja


Snimio: VanjaOznake: street art, Selska cesta, Zagrebačka avenija, trešnjevka


- 16:56 - Komentari (4) - Isprintaj - #

20.08.2017., nedjelja

Part in Ark

Ove sezone me baš nije bilo puno po gradu tako da ne znam koje su lokacije ove godine "in", a koje "out" što se zabave i dobre atmosfere tiče, no osobito mi je drago bilo vidjeti prekjučer kako je ovosezonsko izdanje "Art in park" akcije u dvorištu između Tomićeve i Štrosa još bolje nego lano! Ovogodišnje dekoracije su još zanimljivije i šarolikije, a ljudi ima još više nego lani - sa razlogom, rekao bih, jer to mjesto odiše dobrom i šarenom energijom, ali i svježinom (onom doslovnom, temperaturnom) što je isto važno kad se treba maknuti sa vrućeg asfalta.

Neka nam "Art in park" poživi i slijedećih godina!

(evo njihovog Facebook profila i članka iz "Jutarnjeg lista" kojim je u svibnju najavljen početak sezone)Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Art in park, Tomićeva ulica, štros, grafiti, street art


- 19:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #

30.05.2017., utorak

Čuvari galaksije su ponovo tu ...

... i to plameničkog roda! winkAleja javora, Dubrava. Snimio: Vanja

Oznake: Dubrava, Aleja javora, street art


- 13:55 - Komentari (2) - Isprintaj - #

26.05.2017., petak

Šareni triptih iz gradskog psećeg životaŠetalište uz potok Kustošak. Snimio: Vanja


Ispod Štrosa. Snimio: Vanja


Šetalište uz potok Kustošak. Snimio: VanjaOznake: Psi, kustošak, trešnjevka, centar, street art, šareno, ljepotica


- 11:31 - Komentari (4) - Isprintaj - #

09.01.2017., ponedjeljak

Zagrebački grafiti - prilozi za povijesni pregledPreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


Vi koji me čitate duže vrijeme već znate za moj stav o grafitima ... ako su napisani na neku uređenu površinu smatram ih vandalskim činom (osobito ako u sebi ne nose neku šire razumljivu poruku i time makar nekakav razlog za svoje postojanje u javnom prostoru), dok ih rado vidim na drugim površinama poput zapuštenih zidova i ograda, bezličnih konstrukcija mostova i nadvožnjaka, a pogotovo na mjestima na kojima se oni nalaze legalno (takvih kod nas, istina, nema baš puno).

No, bili oni ovakvi ili onakvi grafiti su neodvojivi dio svakodnevice i pokazatelj lokalne (ne)kulture, društvenih i kulturnih gibanja i duha vremena općenito te ih gledam i na taj način, kao glas naroda koji odražava sve što se dešava oko nas, od ljubavnih jada i muzičkih preferencija pa do političkih previranja. Više o takvom pogledu pročitajte u zapisu razgovora Maroja Mrduljaša sa Fedorom Kritovcem pod naslovom "Grafiti - dragocjen urbani fenomen".

Također vrijedi spomenuti i izložbu "Umjetnost ulice - zagrebački grafiti 1994.- 2004." koja je svojedobno bila pripremljena u Muzeju grada Zagreba!

U ovom tekstu sam sakupio niz zapisa iz posljednjih više desetaka godina sa težnjom da spomenem čim više starijih grafita (od kojih mnogi više ni en postoje) te ih na ovaj način spasim od zaborava. Neke od njih sam zapisao osobno, no većinu (kojih se sjećam i sa svojih gradskih šetnji, ali ih nisam zapisao pa sam ih stoga i zaboravio wink) sam preuzeo sa dva internetska izvora - web foruma Forum.hr (sa ove dvije teme:"Legendarni grafiti u Zagrebu" i "Grafiti") te sa Facebook profila "Zagrebački grafiti". Stoga zahvaljujem svima koji su se javljali na teme i dijelili svoja sjećanja i zapise, a zahvaljujem i autoru FB profila na podršci!
(isto tako, uz tekst namjerno nisam priložio svoje fotke već skupljene sa FB profila "Zagrebački grafiti" - zahvaljujem se njihovim autorima na dijeljenju!)Preuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


Za kraj - pokušao sam se sjetiti kada sam prvi put uočio neki grafit (a da to nije bila neka od pro- ili kontra- političkih propagandnih poruka): Bilo je to u moje srednjoškolsko doba, krajem 70-ih i početkom 80-tih, taman iz doba neposredno prije pojave sprejeva. Ako se dobro sjećam, na Knežiji, u Bićanićevoj ulici, je na fasadama sa istočne strane bilo napisano širokim kistom "Clash", "Azra", "Pink Floyd", "Stripy" (junak crtića iz tog doba) te "Greiner & Kropilak" koji su se u to doba probijali kroz omladinski tjednik "Polet". A ubrzo nakon toga su došli sprejevi i grafitiranje je postalo puno lakše ...

I, sad slijedi lista koja nije poredana niti kronološki niti po mjestu zapisa već jednostavno po redoslijedu zapisa na web forumima, točno onako kako ih i inače doživljavamo dok se šećemo po gradu. Nadam se da će vam biti zanimljivo pročitati ju, slobodno u vašim komentarima ispravite eventualne krive navode i dodajte one zapise za koje smtrate da su se zaslužili pojaviti na ovome spisku! Unaprijed hvala!

1. "Alexu ne daju klavir."
Nalazio se na više lokacija u gradu i moglo ga se vidjeti dugi iz godina. Evo komentara sa Forum.hr-a:
Alex Račić je talentiran pijanist, negdje početkom devedesetih se navodno posvađao sa roditeljima zbog veze sa mnogo starijom gospođom i odselio, a roditelji mu nisu dali da ponese klavir. Neki tekst iz njemačkih novina iz 1999. kaže da su tada već bili par dvije godine, ona je imala 68, od njega je starija skoro 40 godina, bili su skupa do neke 2010. Ona danas ima 85 g. i super se drži, više nisu zajedno.
(komentar sa Foruma: Možda ga je ostavila zbog mlađeg? wink)


2. "Tramvajljudi" - Vodnikova ulica
3. "Hendrix" - na željezničkom savskom mostu. Komentar sa Foruma:
Prvi put je napisan, ako se autor dobro sjeća, negdje 1994. Čak je mama od jednog iz ekipe pomagala zvezati pemzl za dršku od metle. Autor je ležao potrbuške presavinut u struku dok su mu dvojica sjedila na nogama, a četvrti je umakao pemzl u boju. Nakon što je napisan ponovo (nije isti autor) izašao je članak, čini mi se u Večernjem, "Hendrix ponovno u Zagrebu", i taj članak prvotni autor i dan danas drži u novčaniku.

4. "Proleteri svih zemalja, tko vam pere čarape?" - Vodnikova ulica
5. "Žena treba muškarca kao riba bicikl" - Vodnikova ulica
6. "Ana čekaj me, Mario"i zatim dodano: "Mario, potrošio sam ti Anu" - kod Savskog mosta
7. "Di je musper?" - negdje u Savskoj cesti
8 "Jebeš cedevitu bez thc minerala." - Savska cesta, kod hotela Westin
9 "Bog je mrtav! Nietzsche" uz odgovor "Nietzsche je umro. Bog" - Srednjaci, Ulica braće Domany
10 "Twilight zone" (uz logo filma "Ghostbusters") - Ulica grada Vukovara, kod Trnjanske
11 "Nemamo gotovinu, jel može mastercard?" - Savska cesta, nedaleko okretišta tramvaja Savski most, iz doba kada se tražio Ante Gotovina
12. "Noću je hladnije nego vani" - pothodnik kod Prve gimnazije u Novom Zagrebu, ali i u Creskoj ulici na Trešnjevci
13. "Gdje je nebuloz?" - Savska cesta
14. "Ubila ga raža" - Adžijina ulica, Trešnjevka, na garaži ispred starog samoborskog kolodvora (netko se poigrao sa natpisom "Garaža" napisanim na dvokrilnim vratima sa razmakom između "ga" i "raža", uz park ispred bivše pivnice "Medvedgrad". Grafit je stajao dugo netaknut, godinama, a onda je prefarban, a "raža" se ponovo pojavila nekoliko mjeseci kasnije)
Usput, pod tim imenom postoji čak i punk band koji si je dao ime inspiriran tim grafitom!

15. "Dosta je toga, toge su nosili Rimljani" - na zidu umirovljeničkog doma u Drenovačkoj ulici na Trešnjevci, uz put do Studentskog doma na Šari
16. "Kosjenka, voli te tvoj Pterodaktilije" - na zidu kod KSET-a, 90-te godine
17. "Volim šalu nastranu" - u Maksimirskoj kod MIOC-a, 90-tih godina, neki kažu da je bilo i u Zvonimirovoj
18. "Kad si u govnima do grla, pojedi jagodu" - Rotor u Remetincu
19. "Tu me cijene, tu kupujem" - na Ekonomskom faksu, nakon otkrivene afere sa kupovanjem ispita
20. "Vašar taštine, stalni postav" - na Arhitektonskom faksu u Kačićevoj

21. "Miki daj me lizni! Neću Mini, vidjet će nas Dizni" - u Ilici, na ćošku sa Primorskom, citat iz jednog od stripova Dubravka Matakovića
22. "Bolje ruka na pici nego na strojnici" - pod željezničkim mostom preko Save, mislim da ga nema više
23. "Bolje žulj od krađe nego trbuh od štihaće" - Rotor
24. "Nema rata izmedju naroda, nema mira izmedju klasa" - kod Džamije
25. "Franjo Tahi i veseli kmetovi" - Šalata
26. "Kod veselih vandala" - Držićeva
27. "Tko prije umre dulje je mrtav" - Savica
28. "Mi smo purgeri i ko nam kaj more" - Ljubljanica
29. "Djecu u kaveze, klokane na šnicle" - križanje Ilice i Krajiške ulice
30. "Ovo je siga tu zakon više ne vrijedi" - između Folke i SavicePreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


31. "Volim te mama ali ne više od Dinama" - pisalo je na novozagrebačkoj strani Jadranskog mosta, zid blizu tramvajske stanice po kojem su prije nekih 10 godina krenuli crtat prave grafite. Sada to isto piše na Magazinskoj kod prijelaza za Zapadni kolodvor.
32. "Edi bolje gađa" - Blizu studentskog doma na Cvjetnom, nakon neuspjelog samoubojstva Miše Kovača.
33. "Bože, uzeo si krivog Sennu", mjesto nepoznato, nakon pogibije vozača Formule 1 Ayrtona Senne (tad je popularan bio Senna M iliti Senad od Bosne sa svojim dance hitovima)
34. "Da je sloboda i demokracija, bio bi Dinamo a ne Croatia" - u Draškovićevoj sredinom devedesetih. .
35. "Slušajte sve, samo ne cajke. Ovo je Zagreb, čobani!", kod benzinske pumpe na Držićevoj.
36. "Prodajem komad lima dimenzija 2x3m, tel:098nesto" - na početku Zagrebačke avenije sa zida od lima su skinuli komad i na cigli napisali taj natpis.
37. "Ovo je mjesto za stat i odmorit" - u Ilici izmedju Frankopanske i Britanca (zid je onako malo uvucen, kojih 10cm)
38. "Rađe guzim stare bake nego slušam narodnjake" - na igralištu kod MIOC-a (XV gimnazija)
39. "Stvarnost je iluzija uzrokovana manjkom alkohola u krvi" - nekad davno u Vodnikovoj ili Jukićevoj davnih godina
40. "Buhtlić" - u Vlaškoj

41. "Gmaj - gnojavi zmaj" - na Savskoj cesti
42. "Za Ajduka bubrug daću" - na Heinzelovoj
43. "Jugoslavija - tvrđava samoupravnog socijalizma" - nafarbani pra-grafit u Zvonimirovoj ulici
44. "Display u kvaru" - na tram. stanici, na križanju Vukovarske i Držićeve, na onom limu di bi valjda trebao stajat vozni red
45. "Zabranjeno je naslanjati sise na vratara" - u tramvaju, prerađen natpis "Zabranjeno je naslanjati se na vrata".
46. "Jebalo za invalide" - isto u tramvaju, od natpisa "Sjedalo za invalide"
47. "Ko tebe kamenom, ti njega plamenom" - isto viđeno u tramvaju
48. "Volim te mama, al ne više od parizera" - Draškovićeva ulica
49. "Nemojte tući ljude s naočalama, tucite ih palicom..." - nepoznato mjesto
50. Skupni zapis za radove Filjia i Pume 32 - vidi više OVDJE, OVDJE i OVDJE!Preuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


51. "Hoću piti, radit neću ni kod kuće ni u poduzeću" - nepoznato mjesto
52. "Bolje trbuh od pijače nego grba od stihače" - nepoznato mjesto
53. "Sve pet, samo je renault ostao 4" - negdje u Gajnicama
54. "Mrzim crnce i rasnu diskriminaciju" - nepoznato mjesto
55. "Gdje su vile vuci i hajduci pendrekom po glavi tuci" - nepoznato mjesto
56. "Ko rano rani zajebaje pivca" - nepoznato mjesto
57. "Johnny vrati se, jajo nas jebe" - nepoznato
58. "Zapad je najbolja obmana." - Keglić, na stanici dvojke prema Črnomercu
59. "I like pleasure spiked with pain" (dopisano "And the pleasure is all the mine" - na stanici kod"Vjesnika"
60. "Dragi gosti čuvajte kosti" - na ulazu u Zagreb kod Lučkog

61. "Dinamo živi vječno a Croatia do izbora" - još od devedesetih na neboderu u Folki
62. "Bolje umrijet od side kao jebač nego od proljeva kao seronja" - nekad stajao na Dubrovačkoj aveniji iza Porezne uprave
63. "Uvijek me uhvate dok pišem gr" - kod Zapadnog kolodvora
64. "Dugave se vide sa visina, to su riječi Jurja Gagarina" - sa flomasterom bilo napisano na vidikovcu kod kule Lotršćak, nema ga više
65. "Senna M glumi indijanca a gluplji je od prosjecnog bosanca!" - Novi Zagreb
66. "Mič Bjukenon volimo te, Sopot!" - u Sopotu, naravno
67. "Jer nemam love imam sve" – na Cvjetnjaku
68. "Ja sam sam svoja publika" – Teslina (tada prepuna šminkerskih pozera)
69. "Znam da ništa ne znam jer ekonomiju studiram" – Bogovićeva

70. "Fotelja glavu čuva" – isto Bogovićeva
71 "Zagi zove, nema love" – parodija na službeni moto Univerzijade "Zagi zove da ga love"
72. "Tko je ubio Zagija?" – kad je sve predivno nestalo iz grada, a počelo se potiho pričati i o mažnjavanju love…
73. "JNA is not dead" – sa zaokruženim A u "JNA" – bilo je to, pazite, 1987.! – na Cvjetnjaku
74. Uz "MARKS – LENJIN – ENGLS – TITO" dopisano "– ABDIĆ" – u Vodnikovoj, 1987., puno prije rata kada su Fikreta Abdića zatvorili zbog izdavanja mjenica bez pokrića.
75. "Abdić - avangarda radničke klase" – na početku Selske, blizu Savskog mosta.
76. "Poltroni naprijed - avangarda stoj" – na ogradi tehničkog muzeja, u Savskoj
77. "Smrt JNA" – preko "Živjela JNA" u Vodnikovoj (1986.)
78. "Socijalizam - Utopija" preko "Socijalizam – samoupravljanje" – Mihanovićeva (1986.)
79. "Država skrbi za svoje ljudstvo" - još uvijek su živi ironični grafiti iz 1987., skriveni pod panoe za reklamiranje filmova u Balkan prolazu (citat Laibacha)
80. "Poštuj vlast i dobit ćeš mir i socijalizam" - na istom mjestu (citat ogromne parole s češkog ili takvog nekakvog soc. graničnog prijelaza)
Većina navedenih grafita bila je potpisana sa "Shit art". Pisani su isključivo na starim fasadamaPreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


81. "Vjejane, ne seji" - Gajnice, vidjelo se sa Aleje Bologne
82. "Bolje umrijet od side kao jebač, nego od proljeva kao seronja" - Sopot, na istoj zgradi na kojoj je pisalo "Mič Bjukenon volimo te, Sopot"
83. "Ako nećete vi, legalizirat ćemo mi" - Potpis - Ganja workers. Ista zgrada u Sopotu.
84. "Jebo sam ti ćerku, a glasat ću za Zokija", na Sanadarevom predizbornom plakatu, uz dodatak "I ona će!"
85. "Za Zagreb lijep kao Marina Dropulić-Matulović" uz HDZ-ov nekadašnji predizborni slogan "Za Zagreb lijep kao zagrepčanke"
86. "Antuntun Vrdoljak" - Vlaška, kod Mega Music shopa.
87. "Ameri dajte nam jebača, uzmite si tenisača." - na bivšoj američkoj ambasadi na Zrinjevcu Evo cijele priče opažača:
To je bio grafit koji je vjerojatno najbrže uklonjen u ZG povijesti: Rano zimsko jutro, pasje hladno, smrznuta bljuzga i klizavica, 1999.-ta, policajac koji čuva veleposlanstvo s vanjske strane zakunjao u kućici koja je bila sa strane Zelenog vala. Kolega koji je išao na posao slikao u polumraku u 7.40 na američkoj ambasadi (tada je bila na Zrinjevcu, svježe obnovljena fasada) natpis (za mlađe: afera Bill Clintona s Monikom Lewinsky i Franjina opsesija tenisom).
Istrčimo van da to vidimo i dođemo oko 8.15 a tamo stoji hrpa policajaca i sve se uredno prefarbava debelim slojem boje...!


88. "Misli da je Lav, ali u podznaku je Rak", negdje u Mihanovićevoj, kad se počelo šuškati da je Tuđman bolestan
89. "Sava raka tika taka Tuđman ima raka", Siget, iz istog doba
90. "Hadeze lopovi pokrali državu i umirovljenike" - u pothodniku/prolazu na Savicu

91. "Nije li nam dosta misaonog posta?" - Dolac, početak 90-ih
92. "Pubertet je vrijeme kad se ženski glas mijenja iz NE u DA" - Savska cesta
93. "Vjeronauk u javni prijevoz" - kod Glavnog kolodvora
94. "Franjo, mijenjaj ime Dejanu, a ne Dinamu" - negdje u gradu
95. "Seks je revolucija u kojoj nevini krvare" - također nepoznato mjesto
96. "Beli Zageb grad, a ne bijele čarape" - u Prečkom
97. "Časne i padobranci mogu pogriješit samo jednom" - negdje u Novom zagrebu
98. "Život je težak, još ga nitko nije preživio" - zgrada u Dubravi
99. "Mijenjam cimera koji hrče za cimericu koja puši" - Studentski dom na Laščini
100. "Canjuga, vrati se" - DraškovićevaPreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


101. "Jedimo govna, milijuni muha imaju ukusa....." - nepoznato mjesto u gradu
102. "Slušajte sve, samo cajke ne" - kod 1. gimnazije u Novom Zagrebu, ali i kod Autobusnog kolodvora
103. "Kako polako teče dan kad je čovjek sam." - kod Jaruna
104. "Samo me ljubav može spasiti, a ljubav me je uništila." - Savska cesta, blizu Savskog mosta
105. "Bicikl d.o.o." - Savska cesta, blizu Save
106. "Tko ovo čita ne drka kitu u tramvaju." - Savska cesta, kod Cvjetnog naselja
107. "Jebeš zid na kojem ništ ne piše." - zaboravljena lokacija
108. "Tata kupi mi auto. Milo Dijete" - nepoznata lokacija
109. "Dante je prošao pakao, ali nije prošao Teslu." - u nekom od pothodnika.
110."Kriminalni milje pripada vama, navijanje ostavite nama" - također zaboravljena lokacija

111. "Čondiću odjebi!" - u Deželićevoj, grafit postavljen negdje 2002/2003 kad je Čondić doslovno svakodnevno bio na tv.
112. "Zakaj ste mi ubili muhu!?" - Draškovićeva (parafraza jingla sa Radija 101)
113. "Vod veselih vandala" - Držićeva.
114. "Bolje vrabac na grani nego ruka u golubu" - Novi Zagreb, pothodnik kod I/IV gimnazije
115. "Da cure vole pločice, spavale bi u kupaonici" - isto mjesto
116. "sin(2)x + cos(2)x = 1" - također isti pothodnik
117. "Silvija, voli te Jurica", a do toga još i "Ja sam Jurica" - na Vrbanima
118. "Vi koji ulazite ostavite svaku nadu" - Klaićeva, srednja škola Tesla
119. "Nezasviranoj violini za naljepša jutra" - Laščina
120. "Where is our charlie you fat swab" - Keršovanijev trg, izvor kaže "... tamo di su žute betonske pizdarije ..."

121. "Tko sluša Rozgu dobit će tumor na mozgu" - Remetinečka cesta, istočna strana, negdje oko 2012.
122. "Boots'n'braces"- ista zgrada, prema Kuhačevoj
123. "Živila junačka crvena armija" - pradavni zapis, Markovčeva ulica
124. "FK Partizan" - Mandrovićeva
125. "Ulica žrtava turbo folka" - na prometnom znaku, nepoznata ulica
126. "Umro je Newton, umro je Tesla, a i ja se ne osjecam bas najbolje" - Srednjoškolsko igralište, kod teniskih terena
127. "Pripremite putovnice" - na tabli na kojoj piše "Savski gaj"
128. "Život je težak trut" - Prečko
129. "Jebote kolko nas ima ... a ima nas malo" - Prečko
130. "Vitka si kao srna ... ili kako se već zove ona životinja sa surlom"- Prečko

131. "Ako strahujete, strahujte na tripu"- Špansko
132. "Nadmudrio punicu.....sjekirom!" - na srednjoj školi Tesla
133. "Tko pod drugim kopa jamu treba mu pojebat mamu" - isto Tesla
134. "Tiho vrabac s mosta pada, ja te volim intenzivno." - također Tesla
135. "Svaki homić ima flomić.....a ja imam penkalu" - isto Tesla
136. "Sto ljudi sto ćudi, sto žena dvjesto sisa" - isto Tesla, kod vrha stepenica desno
137. "A štać van iternet?" - studentski dom Cvjetno naselje
138. "Varikina crncima!" - na putu za malu menzu na Savi
139. "Trnje do Šangaja" - na Mostu slobode
140. "Sunce sija ko tepsija, u mom srcu depresija, iza ugla udari me čamac." - nepoznata lokacijaPreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


141. "Tko čita nije Čita" - Križanićeva
142. "Grah je nuklearna energija" - Varšavska
143. "Špek, luk, vino, žene.." - Varšavska, igralište
144. "Briješ il si ziher" - Prečko
145. "Putem kojim si krenuo nećeš se vratiti" - Voćarska
146. "Šta će mi mercedes kad nemam tebe" - Voćarska
147. "Dolje droga, žovjeli ćevapi" - Dubrava
148. "I kroz čičke do pičke", okretište tramvaja Zapruđe
149. "Vratite nam srbe, evo vam hercegovci" - Martinovka, sredinom 90-ih
150. "Čak i Pančevo ima gradonačelnika" - kad je bila afera sa gradonačelnicima Zagreba koje Tuđman nije htio potvrditi

151. "Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje" (parafraza nekadašnje reklame za Agrokoku) - Savica
152. "Jeftino plačem po sprovodima" - Savica
153. "Malo nas je al smo govna!" - negdje u zapadnom dijelu grada
154. "Volim te Sanja al ne više od gostovanja" - Borongaj, na garaži kod limenki
155. "Donijeli smo smrt među vas" - Remetinec
156. "Zakuvo sam čaj" - Vrbani
157. "Body language najbolje kuže pederi" (parafraza Sanaderove omiljene rečenice) - negdje u gradu
158. "Hercegovna" - stara Vlaška
159. "Welcome to South Central Savica" ("ko da se ulazi u neki jako veliki kvart koji ima svoj jugoistočni dio", kaže opažač) - ulaz na Savicu kod Držićeve
160. "Opa slon na vrata" (od "Opasno je nasloniti se na vrata" u tramvaju)

161. "Opasno je nasloniti sise na vratara" (od "Opasno je nasloniti se na vrata" u tramvaju)
162. "Da je sloboda i demokracija bio bi Dinamo a ne Croatia" - ne sjećam se više
163. "Nije neko srce al te voli" - Kralja Držislava
164. "Oslobodi sebe - drkaj" - Vrbanićeva
165. "Dugave do Babilona" - u Dugavama
166. "I love žuja in my škemba" - negdje na Trešnjevci
167. "Kruz se rasplakao i ja sam u bedu" - Knežija
168. "Nit je riba meso, nit je čovjek tovar" - Knežija
169. "Tornjaj se Mamiću!" - na gradilištu Mamićevih tornjeva na Trnju
170. "Jebo vas Toše Proesky da vas jebo" - na zgradi kod Marulićeva trgaPreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


171. "Sveća, žlica, limun šprica" - na ogradi tramvajske stanice Jarun, žutom bojom
172. "Punk nije trend punk je odgovor" - na Savskoj, na zidu kod Vjesnika
173. "Proleteri svih zemalja ujedinite se" s proleterkama (netko je dodao "... s proleterkama") - Vodnikova ulica, 80-te
174. "Hoćemo radnike na sveučlilište" (netko je dodao "... curi krov" - na nekadašnjem Radničkom sveučilistu "Moša Pijade", danas "Otvoreno sveučilište"
175. "Oko za oko, sendvič za doručak" - MIOC, davno
176. "Igle na gramofone" - na Studentskom centru
177. "Skuhat ću te, pojest ću te" - Dugave
178. "Vraćam se odmah..godot" - Kvatrić, davno
179. "Meni se DOPalo" - kod HNK?
180. "Isuse sretan ti 2008 rođendan" - Vrapče

181. "Ana volim te zguza, za 6 USA dolara" - kod restorana Vinodol kod Savskog mosta
182. "Koje boje želiš jutro?" - ispred menze na stud. domu Cvjetno
183. "Znam što si jela za doručak" - ispred nekog paviljona na Cvjetnom
184. "Never ever understimate the power of pink side" (i znak za muški spol) - na paviljonu u Cvjetnom
185. "Dante je prošao kroz pakao al nije kroz Trnje!" - na željezničkom mostu (na nasipu)
186. "Da da" - na trafostanici ispred Risovog naselja
187. "Pušite ko ima" (od "Zabranjeno pušenje u kolima" u tramvaju)
188. "Pas je slon" (od "Opasno je nasloniti se na vrata" u tramvaju)
189. "Kad ja tamo, a ono međutim" - na KSET-u, nekad
190. "Ljudi ne pite vodu, ribe se jebu u njoj" - na tribinama školskog igrališta

191. "Zar vam bunde ne smrde po tuđoj krvi" - isto
192. "Lako ti je pišat po podu, budi faca pa pišaj po stropu!" - u jednom kafiću
193. "Oprez! Ako previše slavimo, kazne nas." - na ogradi kod Vjesnika
194. "Dosta nam je štafelajnog snobizma!" - na ALU
195. "Potpuna insuficijencija satisfakcije" - negdje
196. "Ne želim cijeli život prati tuđe gaće" (dopisano "Onda skini svoje i zaradi nešto") - Vodnikova
197. "Yebale vas AVIOKARTE.HR" - kod raskršća Branimirova/Držićeva
198. "Janica kostelić nije građanin" - uz Šetalište Jurija Gagarina
199. "Resistance is futile" - na kockici, koja falabogu izgleda k'o borgova kocka

200. "Smrt ljudima" - kod stanice na Folnegovićevom
201. "Gazda je razapet uđite slobodno" - na jednoj crkvi
202. "I ako je bog svuda i stalno oko nas jel i na mom wc papiru?" - na drugoj crkvi
203. "Ako misliš da si premalen da bi imao utjecaja, pokušaj zaspati s komarcem u sobi." - IX gimnazija, ulaz u dvorište sa Ozaljske
204. "Moram na ručak, stari će mi srati" - Travno
205. "Polet je kriv za sve" - Savska, u 80-tima, u zlatno doba Poleta
206. "Budimo realni, tražimo nemoguće" - negdje u Gajevoj...
207. "Čuvajte se zlih ljudi" - garaža u Španskom, između Pupačićeve 2 i 4
208. "Daj mi jim joe" - jednom bilo na Zvonimirovoj
209. "Volim te mama al ne više od 50 grama" - PrečkoPreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


210. "Nema oka nema svjedoka" - negdje
211. "Ljudi su posljedica svojih misli" - u Selskoj, prije križanja sa Baštijanovom na školi
212. "Tko nije s namav Đurđa mu je mama" (kada je Đurđa Adlešić iz HSLS-a predlagala zakon o navijačima) - stadion u Maksimiru
213. "Otac Zagreb, majka Trešnjevka" - trafo stanica u parku uz Selsku cestu, Pongračevo
214. "Sloboda ti nije dana, moraš ju uzeti sama" - Frankopanska, iz 1999.
215. "Kaj ti mama radi Zadar?" - objašnjenje upućenog upažača: "Radi se naime o internoj fori. Radnici iz Vjesnika rade na otpremi novina za pojedine gradove. Nečija majka je radila na otpremi novina za Zadar pa je tako i nastala čitava priča oko ovoga."

216. "Ovo je Sopot" (netko je prekrižio to sa sprejem i ispod napisao "Pizda vam materina ovo je Siget"
217. "Buser" (pa nadopisano "Busaj si mamu") - na Mostu slobode
218. "Gazimire pušiš mi nogu dok stanem u govno" - Peščenica

219. "Meni se doooopalo"- Crbnatkova/Runjaninova kod bivšeg "Krivog puta", sada kluba "H20"
220. "Velika muda u zečjim brlozima" - na nekoj od kućica na Glavnom kolodvoru...nema ga vise
221. "Taj led što vidiš u njenim očima, samo su suze, zaleđene hladnoćom svijeta" - Sopot
222. "Štrumpfovi su zakon" - na zgradi FER-a, pri dnu sokla
223. "I don't want coins, I want change." - Filozofski faks
224. "Emil" - na puno mjesta uz Ilicu prema Črnomercu i Kustošiji
225. "Vrijeme razbolijeva sva zaliječenja" - Strojarska ulica
226. "Ovdje vas zakon ne štiti" - Dubrava, Klaka
227. "Mikša je novi Isus" (nakon nekog vremena se dodalo ispod "Treba ga razapeti!", a vrlo brzo nakon toga: "Uskrsnuo sam!!!") - jedna od sporednih ulica koja izbija na Aveniju Dubrava
228. "Solidarnošću protiv izrabljivanja! Anarhosindikalizam" - na Knežiji, Ujevićeva, južno od Konzuma
229. "Ko se mača lača lakukarača!!" - u pothodniku na Selskoj
230. "Sindikat žena protiv kretena" - Tuškanova

231. "Jebo mene mali pas" - na južnoj ogradi Srednješkolskog igrališta
232. "Ne znam pucati jedanaesterce" - željeznički nadvožnjak na Savskoj, kood Koturaške
233. "Ne idu visoke štikle uz najniži nivo inteligencije" - Božidarevićeva ulica
234. "Oni divni dani" - na ulazu u osnovnu školu "Žuti brijeg"
235. "Što je stanje uma kad je mozak guma?" - Ksaver
236. "Trnje do Marsa" - Kruge
237. "Trnje do Tokia" - park iza trnjanske tržnice
238. "Kisi kisi!!" - Grgecova, Trnje
239. "Ne vrijeđaj krokodila ako rijeku nisi prešo" (potpis "Lacosta") - Selska cesta, na umirovljeničkom domu, 2012.
240. "Nemoj jest govna kad je burek 7 kuna" - na Kutiji Šibica, 2007.

241. "Ulica pjesnika" - kut Kranjčevićeve i Tratinske, citat sportskog radio reportera Ive Tomića koji je tako nazivao lokaciju igrališta NK Zagreb
242. "Povrće je čista radost" - na ogradi boćališta na Fallerovom šetalištu, 2016
243. "Njezin osmijeh usporediv je sa svemirom" - Baranovićeva ulica, Prečko, nastao 2013.
244. "Svi smo mi ljudi, a malo ko je čovjek" - Špansko
245. "Born 2 live a life to die, life's so damn short and I wonder why" - Fallerovo šetalište
246. "Nisam ja zločest, ti si nemoguća" - Folnegovićeva
247. "Više mesa u bureke" - Savica
248. "Jebeki, smeće si nosite doma", Gornji Lukšići
249. "Ti si moja beba, volim te do neba" - Granešina
250. "Hoću da rastem dok me smanjuju" - SljemePreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".

Oznake: grafiti, street art, zbirka, Zagrebački grafiti, forum.hr


- 10:50 - Komentari (7) - Isprintaj - #

07.01.2017., subota

Legenda predgrađa?

Nedavno uočih ovaj street art uradak i pokušah na webu saznati nešto više o tom liku koji je naslikan, no nisam uspio ništa naći. Zna li netko tko je taj legendarni Debos ?Miramarska cesta nedaleko Glavnog kolodvora. Snimio: Vanja

Oznake: street art, Debos, trnje, Koturaška cesta


- 20:13 - Komentari (4) - Isprintaj - #

15.06.2016., srijeda

Putovanje u prošlostRatkajev prolaz. Snimio: Vanja

Oznake: prošlost, Ratkajev prolaz, grafit, street art


- 10:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

21.02.2016., nedjelja

Reklama u stripovskome obliku

Ne znam da li ste primijetili, ali u posljednje se vrijeme u gradu pojavilo nekoliko primjera korištenja stripa za promociju i reklamu. Ne znam da li je to puka koincidencija ili su mjstori smišljanja propagandnih poruka zaključili da je vrijeme za malo "osvježenja" tog tržišnog segmenta pa su za inspiracijom posegnuli u smjeru Pop-arta, Roy Lichtensteina i ekipe ... ali, rezultati su zanimljivi.

Daleko najambiciozniji projekt je Konzumov i o njemu sam već pisao, vidi OVDJE. Slikar mlađe generacije Stipan Tadić oslikao je u mjesec dana tri zida Konzumova centra na Vrbanima (ex Getro, ex Mercator) na kojima je nastao 210 metara dugačak i 8,2 metra visok strip sa prikazom "tehnološke" ljubavne priče. Ovo je vjerojatno ne samo najveći strip/street art uradak u Hrvatskoj nego i šire!Snimio: Vanja


Kraj priče, uz poljubac. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Puno manjih dimenzija, ali starije (procenjujem da je nastao 2013. ili 2014.) je stripovsko predstavljanje firme Dundo na Zagrebačkoj cesti - pogledajte ga!Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Nanoviji dodatak toj kolekciji dolazi iz Horvaćanske ceste i trgovine elektronskim cigaretama u Vrbanima, reklama je osvanula prije cca mjesec dana.Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Čekam slijedeće akcije na tu temu! wink

Oznake: strip, street art, Stipan Tadić, vrbani, Zagrbačka cesta, Horvaćanska cesta, Dundo, parilica


- 18:42 - Komentari (5) - Isprintaj - #

13.11.2015., petak

Konzumov zidni stripSnimio: Vanja


Nakon što sam u prethodnom postu Konzumu dao pola pozitivnog brojanja za novi predbožićni slogan (ne volim predbožićno mentalno "masiranje" reklamnim porukama koje sladunjavo apeliraju na osjećajno pražnjenje novčanika i punjenje dućanskih kolica, ali je ovogodišnja poruka ipak probavljivija od nekih prethodnih), u ovome ću mu postu dati i cijeli bod - na ime nove fasade bivšeg Getroa Vrbani koji se laganim korakom pretvara u novu Konzumovu trgovinu ("On line trgovinu"", kako mi je prošlog mjeseca rekao radnik na gradilištu). Naime, na fasadi iz dana u dan niče strip koji se čita uzdužno, u smjeru od istoka prema zapadu.

Priča koja je iscrtana na zidu nije nešto strašno inovativna, On susreće Nju, crtež je OK, ali opet ni tu nema ništa strašno novoga ... no, meni osobno je ta zidna strip-priča posve simpatična: i zbog toga što oživljava nekad posve dosadnu fasadu, i zbog toga što crtana priča nudi puno detaljića koji aludiraju na totalnu "informatizaciju" svakodnevnog života, što je čak posve na mjestu ako tu zaista nastaje web shop.

U svakom slučaju, najbolje sami pogledajte pa komentirajte!

P.S. Zna li netko, tko je autor tog stripa?Zagrebačka avenija, pogled na zgradu sa istoka. Snimio: Vanja


Prva "šlajfa". Snimio: Vanja


Ovdje, iznad ulaza, će tek nastati neki crtež. Snimio: Vanja


On u taksiju, ona kuha kavicu ... Snimio: Vanja


Blizu sam ... ali, prokleta baterija .. wink Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Vidimo se uskoro! Snimio: Vanja


Još malo! Snimio: Vanja


Još vrrrrlo malo! Snimio: Vanja


Din-don! Snimio: Vanja


Cmokkkk i čin-čin .. ostatak je iza drveta pa si zamislite sami. wink Snimio: Vanja

Oznake: strip, konzum, getro, vrbani, trešnjevka, Zagrebačka avenija, street art


- 06:26 - Komentari (7) - Isprintaj - #

21.10.2015., srijeda

Hoće li Bolnica na kraju grada postati Park na kraju grada?To je to, the Bolnica. Snimio: Vanja.


Vrijeme izbora se približilo, a samime time i vrijeme za napuhavanje reklamnih balon-obećanja koja se stave u upotrebu za tih nekoliko tjedana prije izbora i zatim lijepo ispušu, slože i stave u skladište do slijedećih izbora. Za razliku od prethodnih izbora kad je Bandić napuhao balon gradskih vrtova (točnije, uzeo ideju udruge Parkticipacija i pretvorio ju u svoju ideju) i najavljena obećanja čak i ostvario, ove sezone je lansirao uređenje parka u okolici nikad dovršene "Bolnice na kraju grada" u Blatu pored Remetinca. Obzirom da taj predio ne posjećuje nitko osim golfera koji na svojem terenu iza Bolnice već imaju svoj privatni park nije mi baš jasno kome bi taj park trebao biti namijenjen. Ajde, kad u gradu ne bi bilo potrebnijih stvari, onda bih rekao "neka bude", no ovako mi se to čini kao puko trošenje para i vremena.

U svakom slučaju, kako bih pogledao kako sve to sad izgleda uputio sam se prošle nedjelje sa malom grupicom znatiželjnih istomišljenika do spomenute Bolnice u "kontrolu" samog objekta i okolice. Za vas koji to možda ne znate, bolnica je započeta u valu gradnje velikih kliničko-bolničkih centara u Jugoslaviji (Beograd i Ljubljana), neko vrijeme nakon što je započeta gradnja Kliničke bolnice Dubrava (građene kao Vojne bolnice, dovršene 1988.), građena od 1982. do 1992., između ostaloga i sredstvima samodoprinosa zagrepčana koji su izdvajali po 1,5% iz svake plaće, a zatim je raspadom Jugoslavije i izbijanjem rata gradnja prekinuta i nikad dovršena.
(ako vas zanimaju detalji, od građevinskih pa do pozadinskih igara oko projekta i sličnoga, savjetujem vam da pročitate odličan članak Branka Nadila "Megalomanija i "bolnica na kraju grada"" u časopisu "Građevinar", broj 8/2014 u kojem je sve to podrobno opisano - čestitke autoru!)

Do bolnice nije teško doći prilazom od Jadranske avenije, objekt nije ograđen, oko njega prođe poneki prijateljski nastrojeni zaštitar ili pak kamion neke od firmi koje koriste dijelove bolnice kao skladišni prostor, tako da cijelo to gradilište zapravo izgleda kao neki muzej arhitekture 80-ih na otvorenome za koji nitko ne naplaćuje ulaznice. Pitanje je za što bi se taj kompleks mogao upotrijebiti ovakav kakav je sad, ima li smisla tu dovršavati bolnicu ili ne ... no, meni je prva asocijacija bila tematski park odnosno filmski centar sa prostorima za snimanje. wink

Neću se sad upuštati u dugačke opise, najbolje pogledajte sami snimljene fotke, a ako se slučajno namjeravate upustiti u posjet ne zaboravite da je u i oko objekta puno razbijenog stakla, ponešto ima i smeća (iako ne toliko koliko bi se očekivalo), i potreban je oprez jer se nikad ne zna kada će otpasti kakav prozor ili neki drugi komad opreme. Što se okoliša tiče, tu i dalje prevladava grmlje džunglastog tipa, no vidljivo je da je "Zrinjevac" već krenuo u akciju jer su veći dijelovi zelenila već posječeni (osobito s prednje strane bolnice). No, sve u svemu, sam posjet nije neka velika avantura kako to može izgledati na osnovu npr. filmića koji se može naći na webu. winkUlaz u podzemno "nešto" kod tehničkog dijela zgrade. Snimio: Vanja


Ući ćemo na "glavni ulaz" (s jugoistoka) tako da moramo zaobići kompleks ... usput susrećemo zanimljive dekorativne detalje poput ove traktorske gume. wink Snimio: Vanja

<
Evo ulazne aleje ... fenomenalna je sa svim ovim lampama zaraslim u grmlje! Snimio: Vanja


Džungla s javnom rasvjetom ... Snimio: Vanja


Ulaz! Snimio: Vanja


Amfiteatar za predavanja kod ulaza. Snimio: Vanja


U hodnicima prizemlja (podzemlja?). Snimio: Vanja


Unutarnja dekoracija. Snimio: Vanja


Izvana ... Snimio: Vanja


Pogled na južnu "čupavu" fasadu sa zaštitom protiv sunca. Snimio: Vanja


Dio sa poliklinikama ... Snimio: Vanja


Idemo na krov! Snimio: Vanja


Stepenice su okružene "paukovom mrežom". Snimio: Vanja


Pogled na susjedno krilo zgrade. Snimio: Vanja


Unutrašnjost dijela zgrada predviđenih za bolničke sobe je puna Wc/kupaonskih "kjubikla". Snimio: Vanja


Stigli smo na krov, sa južne strane sunce tuče svom snagom, kao da smo usred ljeta, a pogled puca u južne daljine! Snimio: Vanja


Dugački nizovi prostora za poliklinike su poput staklenika, obrasli travom i grmljem ... Snimio: Vanja


Jezero na krovu ... možda je tu po projektu trebao biti bazen za imućnije bolesnike? wink Snimio: Vanja


Zagreb kroz paučinasti raster konstrukcije. Snimio: Vanja


Super pogled na drugu obalu Save, na Trešnjevku! Snimio: Vanja


Neboderi na Srednjacima ... Snimio: Vanja


Srce metropole ... wink Snimio: Vanja


Dalje na istok, pogled prema Trnju. Snimio: Vanja


Sava! Snimio: Vanja


Arena & njezin centar, zračnom linijom tako blizu, a ugođajem tako daleko ... Snimio: Vanja


Još malo suncouživancije! Snimio: Vanja


Vrijeme je za spust, treba vidjeti i ostatak kompleksa ... Snimio: Vanja


Sad malo u šetnju kroz poliklinike ... Snimio: Vanja


Ogromnoooooo ... i praznooooo. Snimio: Vanja


Zanimljivi prozori, svaki sa elektromotorom. Snimio: Vanja


Šetačka ekipa ... Snimio: Vanja


Pred nama je još dugi niz paučinastih stepeništa ...Snimio: Vanja


Brigada vanzemaljaca ... Snimio: Vanja


Postrojavanje! Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Ovdje je trebalo biti rodilište ... Snimio: Vanja


Betonsko carstvo ... Snimio: Vanja


Poligon za grafitere ... Snimio: Vanja


Park arhitekture 80-ih. Snimio: Vanja


Vrijeme je za odlazak! Snimio: Vanja

Oznake: sveučilišna bolnica, blato, šetnja, remetinec, skvot, grafiti, street art


- 08:50 - Komentari (10) - Isprintaj - #

15.10.2015., četvrtak

Što nam govore koševi za smeće?

Obzirom da kiša i nadalje pada, a ja nemam podvodni foto aparat wink onda posižem malkice u arhivu fotki iz prošlih mjeseci ...Martićeva ulica. Snimio: Vanja


Ovaj izlijepljeni koš za smeće sam fotkao u Martićevoj, privukle su me ove naljepnice i odlučio sam otkriti što (tko) stoji iza njih.

Nakon nešto guglanja pronašao sam (prilično očekivano) web albume sa raznim varijantama "ulične umjetnosti", ponajviše u formi teško čitljivih natpisa po ne-zagrebačkim vagonima, zidovima itd. Meni osobno se taj vidi uličnoumjetničke prakse ne sviđa, pogotovo kada se time uništavaju vrednije javne površine, no puno zanimljivije od samih crtarija mi se učinio intervju do kojeg sam došao guglajući pojam "Utah Ether" sa jedne od naljepnica. Do tada nisam čuo za taj grafiti-dvojac iako se čini, barem prema napisanome u članku, da su oni vrlo poznati na toj uličnoj sceni. Pročitajte i sami!

Vezano uz to, pronašao sam i zanimljiv tekst o problemima umjetnika uličnog profila sa zakonom - tekst pod naslovom "50 najvećih uhićenja uličnih umjetnika" je vrlo zanimljiv, pročitajte ga!

S druge strane, na košu za smeće u Zvonimirovoj sam našao ovaj neobični "sticker" - vidi dolje!Zvonimirova ulica. Snimio: Vanja


Nakon malo guglanja pronađoh da je to amblem jedne od kontra-neonacističkih akcija ... no, da se ne zavaravamo, postoje kod nas i naljepnice drugih profila. Jednu od njih (sada potrganu) sam uočio na stražnjoj strani prometnog znaka na pješačkom otoku kod semafora na raskršću Zagrebačke avenije i Srednjaka. Nakon što sam uguglao ime sa naljepnice (namjerno ga ne navodim da ga ne reklamiram) link me je doveo do web stranice koja hvali arijevsku rasu i mrzi sve ostale. Naljepnicu sam prijavio policiji (odgovorili su da im je ta stranica već poznata), a vrlo brzo je, ne znam čijom inicijativom, vjerojatno "uličnom", i nestala.

Dakle, ako želite virnuti u ulični polusvijet, počnite čitati koševe za smeće! wink

Oznake: street art, grafiti, Martićeva, Zvonimirova, stickeri, naljepnice


- 14:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

14.08.2015., petak

Grafiti za sve! (Vratite nam Branimirovu!)

Jučer sam pun veselja pisao o svježim grafitima koji oživljavaju dvorište SC-a koje je s tim obogaćenjem odmah poprimilo novu dimenziju.

A danas se moram prisjetiti jedne ulice koja nas je na sličan način oduševljavala prije 5 godina (pogledajte OVDJE, OVDJE i OVDJE), a sada je ponovo potonula u sivilo ... da, riječ je o Branimirovoj ulici. Ne tako davno, prije mjesec ili dva, Hrvatske su željeznice srušile veći dio grafitima oslikanog zida uz objašnjenje da je bio opasan po prolaznike i umjesto njega su dignule metalnu ogradu i, naravno, na nju nakeljile reklamne panoe. Zid vjerojatno i jest bio ruševan, no to ne znači da ga se nije moglo ponovo osposobiti za neki novi grafiti-session, pa makar stavivši drvene panoe na sad postojeću metalnu konstrukciju ...

Sve u svemu, ulica bez Zida (koji je u međuvremenu već postao i alternativna turistička atrakcija) sad izgleda bezlično i jadno .. ali, pojavile su se i prve reakcije Naroda. Pogledajte kakve!Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Oznake: grafiti, branimirova ulica, zid, street art


- 07:17 - Komentari (4) - Isprintaj - #

13.08.2015., četvrtak

Novi postav grafita u dvorištu SC-a!Već neko vrijeme nisam prolazio kroz dvorište SC-a i jučerašnji odlazak biciklom u poštu u Branimirovoj mi je bio dobar povod da bacim oko što ima tamo nova. Mislio sam, eto prilike da napravim poneku fotku obnovljenog Francuskog paviljona (posljednji put kad sam prolazio tamo još je bio u skelama, no na kraju sam u dvorištu proveo 15 minuta fotkajući nove grafite na zidovima postojećih objekata!

Da, zidni postav je posve obnovljen - onaj krak dvorišta desno od Teatra ITD je već prije dobio novooslikano obličje, no sada je i ostatak osvanuo u novom ruhu ... i to po meni vrlo zanimljivom i lijepom!

Pogledajte kako to sad izgleda - po meni je vrhunac ona dugačka zgrada pored pruge koja je naprosto zablistala u svom novom šarenom izdanju!Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Uradak Lonca. Snimio: Vanja


Jedan od uradaka Saturna The Creattera iz Španjolske. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Evo nešto i na temu Tesle ... wink Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Nije mi stao cijeli grafit u objektiv ... piše "Modul". Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: grafiti, SC, Lonac, Saturno, street art


- 11:28 - Komentari (4) - Isprintaj - #

13.07.2015., ponedjeljak

Pozdrav!

U gradu se u posljednje vrijeme pojavilo nekoliko zanimljivih street art uradaka i to na neočekivanim mjestima (i to još vrlo prometnima i vidljivima!) - tu prije svega mislim na prije dva mjeseca spomenut portret na Selskoj cesti, ali i na simpatičan šareni "pozdrav" koji se pojavio uz benzinsku pumpu na Držićevoj vrlo brzo nakon njezine rekonstrukcije.Držićeva. Snimio: Vanja


Držićeva. Snimio: Vanja


Otkrivanje informacije tko stoji iza tog djela je bilo puno lakše od potrage za autorom djela u Selskoj cesti (koji je i nakon dugog raspitivanja kod raznih majstora ulične scene ostao nepoznat - dakle, očito želi ostati anoniman). Naime, potpis na susjednom zidu ("Mane Mei") je bio dovoljno upadljiv i jasan tako da je potraga za autorovim FB profilom trajala vrlo kratko, a na moje izennađenje otkrio sam i filmić o stvaranju tog djela - pogledajte ga OVDJE!

Meni osobno je ovaj rad baš simpa, i zbog okuugodnog šarenila koje oživljava inače sivu Držićevu ulicu, a i zbog samog pozdrava koji je na ovoj lokaciji, na jednoj od važnijih prometnica koje vode iz grada te u blizini Autobusnog i željezničkog kolodvora, posve na mjestu.


Oznake: street art, Držićeva ulica, Autobusni kolodvor, pozdrav, kanal


- 05:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

21.05.2015., četvrtak

Street art poslastica na Selskoj cesti

Drage i dragi moji, ne tako davno objavio sam članak na web portalu Pogledaj.to u kojem sam pisao kako bi bilo lijepo kad bi gradske vlasti dale odobrenje da se neke od najsivljih i najdosadnijih betonskih kutaka grada ožive street art intervencijama. Između ostaloga, spomenuo sam i sivilo zidova podvožnjaka Selske ceste ispod Zagrebačke avenije kao primjer mjesta kojem bi dobro došla umjetnička intervencija. I, gle, nekoliko tjedana kasnije na tome se mjestu pojavilo nešto - i to ne bilo što, već zaista odličan primjerak uličnog umjetničkog djela!
(ne, nisam ja to naslikao, časna pionirska! wink)

Zna li netko od vas čije je to djelo?
(oni šareni simbolići su sigurno potpis autora, no nisam ih do sada nikad vidio, a niti poznajem "autorski rukopis" stvaraoca ...)Uz Selsku cestu. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Selska cesta, grafiti, street art, trešnjevka, Zagrebačka avenija


- 15:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #

12.01.2015., ponedjeljak

Rudeški Casino Royale

Iako Zagrebačkom cestom (ne avenijom, nego onom cestom koja nas vodi od Ilice do Prečkog!) prolazim relativno često, njenu najbližu okolinu ne poznajem baš tako detaljno ... a kao što se već toliko puta pokazalo, nekad je dovoljno samo promijeniti točku gledanja i već se ukaže nešto novo!

A točku gledanja sam promijenio ovu subotu kada sam vrludajući biciklom sa kćeri po Rudešu prošao i Erdutskim putem, uličicom koja prolazi sa stražnje strane benzinske pumpe Ine koja se nalazi u blizini Ratarske ulice. I gle čuda, na betonskom zidu iza pumpe ugledali smo do tada neviđeni mural!

Iako je mural posve OK, ne mogu reći da me je baš nešto oduševio ... no zato me je nacereni krimi-lik na njemu svojom bombom i natpisom "Casino Royale" odmah podsjetio na serijal filmova o James Bondu koji se reprizira posljednjih tjedana i istoimeni film čija se radnja odigrava dijelom i u Crnoj Gori, gdje se junaci filma voze luksuznim vlakom (hahaha, crnogorska pruga dolinom Morače je zaista spektakularna, ali po njoj ne voze tako luksuzni vlakovi!), a mondene crnogorske hotele glume Karlove Vary!

Stoga, opet ponavljam pouku, "Uvijek gledaj na sve strane i sa svih strana!" wink, a usput: ako netko zna što je bila inspiracija za taj mural, neka mi javi!Betonski zid benzinske pumpe Ine na Zagrebačkoj cesti koji gleda na Erdutski put. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: zagrebačka cesta, Erdutski put, rudeš, grafiti, street art, zid, trešnjevka


- 12:16 - Komentari (6) - Isprintaj - #

05.11.2014., srijeda

Gradski vodopad u Petrinjskoj

Mislim da sam već spominjao kako je moj život posljednjih godina ponajviše vezan uz Trešnjevku: tu živimo moja obitelj i ja, na Trešnjevci radim, tu mi i klinci idu u školu, tu su i vrt Eko Ekipe Prečko i Mapiranje Trešnjevke ... i onda, htio ja to ili ne, ostali dijelovi grada postaju nepravedno zanemareni. Pa i sami centar!

Šećem se ja tako prije nekoliko tjedana uvečer centrom grada, Petrinjskom ulicom, njenim južnim dijelom kojim zaista rijetko prolazim ... a kad tamo, na jednoj fasadi spazih neku čudnu slikariju. Priđem bliže, pogledam uokolo, uočim potpis autora (Miron Milić) ... i čudom se čudim kako ja to već prije nisam vidio ili barem čuo! Jer, tu je definitivno riječ o jednom od najvećih murala u gradu!
(naknadno sam saznao da je on na tome zidu već godinu dana, nastao je 2013. godine u sklopu Muzeja ulične umjetnosti)Snimio: Vanja


Detalj murala, očito inspiracija autoru. Snimio: Vanja


Autorov potpis u kutu. Snimio: Vanja


Pod imenom "Gradski vodopad" na cijeloj se fasadi nalazi ovaj monokromatski crno-bijel uradak ... a tražeći dodatne informacije pronašao sam i još nekoliko zanimljivih informacija koje, nadam se, vi još niste pronašli ... pročitajte i pogledajte slijedeće:

- snimka razgovora sa Mironom Milićem na portalu Vizkultura
- najava izložbe Mirona Milića u Boonici
- informacija o nastanku murala na web stranici Street Art News
- razgovor sa Mironom Milićem za Jutarnji List
- kratka informacija o autoru haikua koji se nalazi na muralu, Marijanu Čekolju, iz Noršić sela pored Samobora

I za kraj, kao bombončić, film o nastanku murala autora Kristijana Smoka!

Miron Milić: City waterfall from Kristijan Smok on Vimeo.


Oznake: street art, Miron Milić, Muzej ulične umjetnosti, Petrinjska ulica


- 15:32 - Komentari (4) - Isprintaj - #

04.10.2014., subota

Izvodim radove povoljno i kvalitetno, diljem cijele Galaksije!Trešnjevački plac. Snimio: Vanja

Oznake: street art, oglas, trešnjevka, Trešnjevački trg


- 20:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

06.08.2014., srijeda

Dugave: Iz muzeja ulične umjetnosti (2)

Puno je različitih grafita i street art uradaka stiglo u Dugave prije 3 godine, 2011., u sklopu akcije Muzeja ulične umjetnosti kada je na teren izašao veći broj stvaralaca te do sada uglavnom nepriznate umjetničke vrste. Jedan od zanimljivijih grafita, a sigurno i jedan od najvećih ikada napravljenih u Zagrebu je ovaj tu koji se nalazi s južne strane naselja, prema trgovini Bille. On definitivno nije romantičan kao djela spomenuta u prethodnom postu, no mislim da mu se ne može poreći maštovitost. wink


Oznake: Dugave, grafiti, street art, Muzej ulične umjetnosti


- 23:13 - Komentari (14) - Isprintaj - #

05.08.2014., utorak

Dugave: Iz muzeja ulične umjetnosti (1)


Snimio: Vanja

Uz gomilu različitih žvrljotina na gradskim se ulicama tu i tamo može naići i na vrlo ugodna iznenađenja ... a jedno od takvih me je dočekalo u Dugavama i to čak na sva mjesta, na zapadnoj i istočnoj strani naselja. Da stvar bude zanimljivija, tu se ne radi o domaćim autorima, već o austrijsko-francuskom umjetničkom paru, Jana i JS, o kojima malo više možete saznati na njihovoj web stranici.

Ja za sada znam za ova dva uratka u Dugavama, ako netko zna za koš koji, javite mi!


Snimio: Vanja


Snimio: VanjaOznake: Dugave, street art, Graffiti, jana js


- 13:18 - Komentari (17) - Isprintaj - #

20.05.2014., utorak

Artikuliranje - događanje po gradskoj mjeriSnimio: Vanja


Proljeće je i, kao i uvijek, toliko se toga događa po gradu da je jednostavno nemoguće popratiti sve što se dešava: koncerti, sajmovi, izložbe, radionice ... da se kloniram u 10 "primjeraka" ne bih sve stigao! wink

Međutim, neka događanja su drukčija od ostalih i čini mi se da je "Artikuliranje" koje se održavalo prošloga tjedna bilo jedno od takvih.

Već je bilo dosta govora u medijima i među građanima o tome treba li Zagreb razne sajmove, "vašare", šatore, kućice, pozornice ... imam dojam da je većina građana protiv "šatorizacije" grada (kakvu smo vidjeli na djelu recimo tokom Božićnih praznika na Jelačić placu zadnjih godina), no isto tako je činjenica da je grad življi kada se u njemu nešto dešava, a to "nešto" zahtijeva i prikladan okvir, "scenu", a ugodnije je i za posjetioce privlačnije (a za organizatora i isplativije) kada se tu može nešto i pojesti, popiti, možda i sjesti. A glavni štos je, čini se, u dimenzijama toga "nečega" i dužini trajanja događanja. Onaj megalomanski šator dosadne prljavosivobijele boje je potčinio svojom veličinom cijelu površinu Trga i stajao je na njemu toliko dugo da smo već zaboravili kako Trg izgleda kad nema šatora ... a za razliku od toga, Božićni sajam na Zrinjevcu je, meni barem, bio super stvar jer su drvene kućice bile simpatične, u mjerilu parka i nisu trajale mjesecima nego samo ona 3-4 tjedna kada je tome i red.

A već spomenuto Artikuliranje je bilo upravo toga tipa - nije trajalo predugo, kućice su bile taman veličine (i broja) koja ne zasjenjuje park, program je, tako mi bar izgleda, bio zanimljiv ... a sami dizajn kućica, autorsko djelo poznatih majstora grafiti, street art i srodnih scena, su bile naprosto neodoljive ... i stoga ćete ih sada vidjeti sve i to iz raznih kuteva! A nisu se svidjele samo meni, jer je u tih 20-tak minuta koliko sam u nedjelju (dan nakon zatvaranja) proveo na Strossmayerovom trgu (koji je, uzgred rečeno, baš dobro mjesto za ovakve manifestacije!) još se tucet drugih ljudi nalukavalo, fotkalo, čitalo, zagledavalo .. rijetko tko je prošao trgom bez da je pomnije pregledao kućice - a to mi se čini kao siguran znak da je s barem te strane događanje potpuno uspjelo! Čestitam organizatoru (onom istom koji je u prosincu organizirao "Fuliranje" u Tomićevoj, koje mi je isto bilo simpatično!) na odličnoj ideji za oživljavanje kućica!Svi su se htjeli fotkati i biti fotkani: On nju ... Snimio: Vanja


... i ona njega. Snimio: Vanja


Ovaj je pak sve obavio sam. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Bilo je to Artikuliranje! Snimio: Vanja


Sa zapadne strane ... Snimio: Vanja


... sa istočne ... Snimio: Vanja


... i u sredini. Snimio: Vanja


Stavio je Strossmayera u drugi plan ... Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Stvorovi razni ... Snimio: Vanja


... i brčine razne. Snimio: Vanja


Zelena kućica sprijeda ... Snimio: Vanja


... i straga. Snimio: Vanja


Brinite se o prijateljima ... Snimio: Vanja


... i stvarajte muziku. Snimio: Vanja


Okeco ... Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Svi su bili zainteresirani! Snimio: Vanja


Srce za sve! Snimio: Vanja

Oznake: kućice, street art, Artikuliranje


- 09:31 - Komentari (6) - Isprintaj - #

01.03.2014., subota

Poezija na zidu: O pupoljcima i ružama

"And then the day came
when the risk
to remain tight
in a bud
was more painful
then the risk
it took
to blossom."


Anais Nin


Prekrasna pjesma!


"I došao je dan
kada je rizik
ostajanja u čvrstom
pupoljku
bio bolniji
od rizika
cvjetanja."

(prijevod: Vanja)Na zidu Martićeve, nedaleko Iblerova trga. Snimio: Vanja

Oznake: poezija, zid, Anais Nin, Martićeva, street art


- 19:03 - Komentari (5) - Isprintaj - #

14.02.2014., petak

Ljubav oko nas

Primjećivali mi to ili ne, ljubav je svuda oko nas, samo ju treba opaziti ... i osjetiti!Na ulici Amsterdama, ovoga ljeta ... Snimio: Vanja


... na aachenskom zidu, ove jeseni ... Snimio: Vanja


... ispod zagrebačke uspinjače, ove zime. Snimio: Vanja


Želim vam da ju i vi osjetite, i danas, na Valentinovo, i kasnije, tokom proljeća koje će nam, nadam se, uskoro doći! Nastavite niz! wink

Oznake: ljubav, valentinovo, street art, srce


- 09:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< rujan, 2023  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (6)
Kolovoz 2019 (13)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (7)

Tema bloga:

Linkovi