Nepoznati Zagreb

18.02.2018., nedjelja

Svetice/Budakova/Branimirova: Enklava predgrađa u betonskome okruženju

I, kad sam već svojim prethodnim postom načeo priču o kvartu oko ulice Svetice evo i malo opširnije pričice o njegovom dijelu unutar trokuta Svetice - Budakova ulica - Branimirova ulica!Plan tog dijela grada kako ga danas vidi Google Maps


Detalj iz Bistričke ulice. Snimio: Vanja


Danas je taj kvart obrubljen gotovo sa svih strana novim zgrada - sa Budakove zgradama izgrađenim krajem 60-ih, sa Svetica zgradama izgrađenim krajem 90-ih, a sa Branimirove dijelom također novim zgradama, dijelom guštarom uz stare kućice, a dijelom dvorištem Dječjeg vrtića Duga koji je tao od 1986. No, unutar kvarta i nadalje kuca srce predgrađa sa iznenađujućom količinom razasutih malih kućica od kojih su neke posve zanimljive.

No, pogledajmo malko u prošlost tog dijela grada!

Na karti iz 1914. godine vidljiva je cesta Svetice (tad je to vjerojatno bio tek kolski put, nastavak Bukovačke ceste prema Savi) i uz nju, baš negdje na lokaciji ovog mini naselja, tri kuće. A sve ostalo su vrlo vjerojatno bile livade i/ili oranice.
(planovi grada iz 1918. i 1929. pokazuju nešto drugačije stanje, zgrade na pola puta između Maksimirske i željezničke pruge)

Krajem 20-ih i početkom 30-ih grad malo-pomalo otkriva to područje jugozapadno od Maksimirske šume, a sjeverno od željezničke pruge. Pojavljuju se obrisi naselja Stara Peščenica koje se pružalo od Kvaternikovog trga (tada Međašnog) i Heinzelove na istok, a krajem 30-ih počinje se graditi i Željeznička kolonija istočno od Svetica. Već tada, na planovima grada iz 1930., na promatranom se području nalazi grupica kuća okupljenih oko nekoliko kratkih ulica koje su nazvane prema mjestima iz zagrebačke okolice: Rugvička, Markuševečka, Bistrička, Čučerska, Granešinska, Slanovečka, Privlačka, Dubravska i Retkovečka. Po nepravilnom rasteru uličica i tipom kuća koji i danas tamo prevladava pretpostavljam da je riječ o divljem naselju u kojem su se naselili ljudi koji nisu mogli naći mjesto u "ekskluzivnijim" naseljima poput Željezničke kolonije (kao što je recimo slučaj i sa stanarima Raavenske, Prikrajske i Brckovljanske na istočnome kraju Borongaja, južno od pruge) građenom između 1924. i 1928. te Volovčice (parcelacija od 1931.). Urbanistički su planovi na tom dijelu predviđali spajanje stambenih naselja sa zapada (Stare Peščenice) i istoka (Željeznička kolonija) sa sportskim sadržajima smještenima na sjeveru (tada Sokolski stadion, poslije rekreacioni centar JNA Svetice), no manjak financija i nailazak Dtugog svjetskog rata su spriječili organiziranu gradnju. I, tadašnje zatečeno stanje se očuvalo slijedećih više desetaka godina.

(više o tom periodu razvoja Peščenice pogledajte u zanimljivom znanstvenom radu autora Nevenke Sokolić i Tihomira Jukića pod naslovom "Zagrebačko naselje Stara Peščenica; Urbanistički aspekti razvoja", a vrijedi pogledati i knjigu Darje Radovčić Mahečić: „Socijalno stanovanje međuratnog Zagreba“ te Antonija Jurčeva "Od Željezničke kolonije do Ravnica")

Te su se kućice, koliko se može vidjeti iz starih planova, vrlo uspješno odupirale svakoj modernizaciji i sve do ranih 60-ih godina ništa nije remetilo njihov mir. Tada je, 1963., probijena Budakova ulica i istovremeno je, uz gradnju Ekonomskog fakulteta, tramvaj produžio svoju vožnju od nekadašnjeg okretišta kod Harambašićeve (bivše Borongajske) do novoga, sadašnjega, na Borongaju. Usporedo su sagrađene i stambene zgrade koje se i danas nalaze uz Budakovu ulicu.

Slijedeći napad urbanizacije je uslijedio 30 godina kasnije, u 90-ima, kada je izgrađen niz zgrada uz Svetice koje su neke od kućica porušile a druge odsjekle od njihovih dotadašnjih uličnih priključaka. Sa gradnjom je došlo i do meni posve nerazumljivog preimenovanja imena ulica. Umjesto da upotrijebe već postojeća imena ulica sa imenima mjesta iz zagrbačke okolice nadležni su ubacili dva nova imena po mjestima iz osječke okolice, Trpinju i Tenji, te jedno po Privlaci, mjestu iz vinkovačke okolice (vjerojatno pod dojmom njihova ratna stradavanja).
(uočite da se niz ulica sa imenima po mjestima iz zagrebačke okolice nastavlja i na Volovčici, od Planinske preko Vugrovečke, Kriške, Ivanićgradske, Kutinske itd pa do Dugoselske, neposredno sjeverno od Ulice grada Vukovara, i Ježevske, koje se nalazi već duboko u Ferenščici)

Rugvička i Markuševečka ulica su potpuno nestale, zamijenila ih je Tenjska ulica, Slanovečka je zanijenjena Privlačkom, a Čulinečka Trpinjskom. Ostale ulice i dalje postoje, no kako je u međuvremenu došlo do denivelacije terena većina kuća se nalazi na malo izdignutom položaju, metar iznad razine okolnih ulica.Plan grada iz 1914. godine.


Plan grada iz 1918. godine.


Plan grada iz 1929. godine bez ucrtanog naselja.


Plan grada iz 1930. godine sa ucrtanim naseljem.


Stanje u 1934. godini.


Stanje 1958. godine.


Stanje 1971. godine.


Što se pak samih kuća tiče, na zapadnoj strani se radi o uobičajenoj mješavini svih mogućih uradi-sam stilova gradnje, dok Dubravska ulica u svom istočnom dijelu ima i tri zanimljive veće kuće koje su, rekao bih, nekad imale veće značenje (čitateljice i čitatelji, zna li netko od vas što o njima?), kao da su nekad pripadale nekom imanju. Jedna od njih, orijentirana u smjeru sjever-jug, djeluje kao nekadašnja gospodarska zgrada, dok druge dvije, u smjeru zapad-istok, manje, ali čini se komfornije, lovačkog izgleda, izgledaju kao nekakve upravničke zgrade. Na životu su ostale jedna i pol, jedna polovica je lijepo uređena, druga zapuštena, treća je u slabijem stanju, dok je nekadašnja četvrta zamijenjena betonskim monstrumom kojeg je, na sreću, izgleda zaustavila građevinska inspekcija i sad već godinama stoji napuštena.

A sad, pogledajte nekoliko sličica iz tog kvarta!Dvije paralelne ulice, Bistrička ulica je lijevo, a Tenjska desno. Snimio: Vanja


Stari prozorčić u kvartu ... Snimio: Vanja


Brajda odvojena od kuće u Trpinjskoj (nekad Čulinečka). Snimio: Vanja


Sve je jasno ... Snimio: Vanja


Dubravska ulica, najidiličnija uličica tog kvarta. Snimio: Vanja


Najveća stara zgrada u Dubravskoj ulici. Snimio: Vanja.


Najljepša kuća Dubravske ulice. (obnovljeni dio). Snimio: Vanja


Betonsla grozota u Dubravskoj ulici, dobro vidljiva iz Branimirive ulice. Snimio: Vanja

Oznake: Botongaj, Svetice, kućice, predgrađe


- 11:58 - Komentari (5) - Isprintaj - #

14.01.2015., srijeda

Mikrokozmosi Vrbana: Kolekcionarski asteroid

Za razliku od jučerašnjeg mikrokozmosa gotovo nestale ulice i njene jedine obiteljske kućice, uredne i održavane, ali opet suštinski drugačije od svoje okoline modernih zgrada, u Vrbanima postoje i drugačiji mikrokozomosi. Na primjer, onaj čiji je tipični predstavnik obiteljska kuća na uglu Lopatinečke i Cenkovečke ulice.Pogled s prednje strane, iz Lopatinečke ulice. Snimio: Vanja


Na prvi pogled, s prednje strane se ta kuća ne razlikuje puno od one u Hrženičkoj ulici. Kuća izgleda uglavnom u redu, dapače, ograda je sofisticiranija, jedna od složenijih varijanti tako uobičajene metalne ograde 60-ih i 70-ih ... no, u oči upada činjenica da je cesta malko "zaogrnula" kuću, nivo njenog dvorišta je 20-ak centimetara ispod nivoa ulice, a isto tako je raslinje oko kuće malkice pregusto za uobičajenu kuću. No, ...Vidljiva razlika u nivou ceste i dvorišta. Snimio: Vanja


... prava slika se opaža tek kad se kući priđe sa strane, iz Cenkovečke ulice. Tek se s te strane vidi kako u dvorištu (pa i u kući) vlada nered i kako se taj izdvojeni svijet predgrađa zapravo pretvorio u kolekciju svega i svačega, od starih sušilica i plastičnih vreća (koji uz pravu ogradu "podebljavaju" dodatnu ogradu koju čini debeli sloj grmlja) pa do razbacanih krpa, starih boca i koječega ostaloga. To je ona faza u kojoj, na žalost, završava tako mnogo starih kuća, kad se iz nje odesele mladi, a ostanu starci koji prikupljaju sve do čega stignu ili pak jednostavno više nemaju snage držati kuću i okućnicu čistima i urednima.Pogled na kuću i dvorište iz Cenkovečke ulice. Snimio: Vanja


Pogled sa stražnje strane koji najbolje otkriva kontrast između kuće i njene okoline. Snimio: Vanja


Pitanje je koliko će dugo ova kuća još stajati na svoem mjestu ... vjerojatno toliko dugo dok će netko živjeti u njoj ... pa onda i još poneku godinicu duže, za vrijeme kojih će kuću obrasti grmlje, povijuše, trava. A onda će opet doći neki novi val urbanizacije koji će i nju potopiti.

Da ne bude zabune, ne smatram da je ono bivše doba, doba kada su Vrbani bili naselje isključivo malih kućica, bilo savršeno ili puno bolje od sadašnjega ... kao što ne smatram ni da je današnji trenutak Vrbana savršen ili pak puno bolji od ondašnjega. To su jednostavno dva lica, dvije različite razvojne faze jednoga naselja, i svaka od njih ima svoje specifičnosti koje promatram sa zanimanjem, dozom čuđenja, zrncem nostalgije, zrncem vjere u bolje sutra, željama za ljepši život svima, i onima u kućicama i onima u zgradama. A ove slike sadašnjeg stanje stavljam na blog na sjećanje svima, a pogotovo onima koji će u Vrbanima živjeti u doba kada ovakvih kućica više uopće neće biti.

Oznake: vrbani, trešnjevka, Lopatinečka ulice, Cenkovečka ulica, periferija, kućice, smeće


- 06:41 - Komentari (3) - Isprintaj - #

20.05.2014., utorak

Artikuliranje - događanje po gradskoj mjeriSnimio: Vanja


Proljeće je i, kao i uvijek, toliko se toga događa po gradu da je jednostavno nemoguće popratiti sve što se dešava: koncerti, sajmovi, izložbe, radionice ... da se kloniram u 10 "primjeraka" ne bih sve stigao! wink

Međutim, neka događanja su drukčija od ostalih i čini mi se da je "Artikuliranje" koje se održavalo prošloga tjedna bilo jedno od takvih.

Već je bilo dosta govora u medijima i među građanima o tome treba li Zagreb razne sajmove, "vašare", šatore, kućice, pozornice ... imam dojam da je većina građana protiv "šatorizacije" grada (kakvu smo vidjeli na djelu recimo tokom Božićnih praznika na Jelačić placu zadnjih godina), no isto tako je činjenica da je grad življi kada se u njemu nešto dešava, a to "nešto" zahtijeva i prikladan okvir, "scenu", a ugodnije je i za posjetioce privlačnije (a za organizatora i isplativije) kada se tu može nešto i pojesti, popiti, možda i sjesti. A glavni štos je, čini se, u dimenzijama toga "nečega" i dužini trajanja događanja. Onaj megalomanski šator dosadne prljavosivobijele boje je potčinio svojom veličinom cijelu površinu Trga i stajao je na njemu toliko dugo da smo već zaboravili kako Trg izgleda kad nema šatora ... a za razliku od toga, Božićni sajam na Zrinjevcu je, meni barem, bio super stvar jer su drvene kućice bile simpatične, u mjerilu parka i nisu trajale mjesecima nego samo ona 3-4 tjedna kada je tome i red.

A već spomenuto Artikuliranje je bilo upravo toga tipa - nije trajalo predugo, kućice su bile taman veličine (i broja) koja ne zasjenjuje park, program je, tako mi bar izgleda, bio zanimljiv ... a sami dizajn kućica, autorsko djelo poznatih majstora grafiti, street art i srodnih scena, su bile naprosto neodoljive ... i stoga ćete ih sada vidjeti sve i to iz raznih kuteva! A nisu se svidjele samo meni, jer je u tih 20-tak minuta koliko sam u nedjelju (dan nakon zatvaranja) proveo na Strossmayerovom trgu (koji je, uzgred rečeno, baš dobro mjesto za ovakve manifestacije!) još se tucet drugih ljudi nalukavalo, fotkalo, čitalo, zagledavalo .. rijetko tko je prošao trgom bez da je pomnije pregledao kućice - a to mi se čini kao siguran znak da je s barem te strane događanje potpuno uspjelo! Čestitam organizatoru (onom istom koji je u prosincu organizirao "Fuliranje" u Tomićevoj, koje mi je isto bilo simpatično!) na odličnoj ideji za oživljavanje kućica!Svi su se htjeli fotkati i biti fotkani: On nju ... Snimio: Vanja


... i ona njega. Snimio: Vanja


Ovaj je pak sve obavio sam. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Bilo je to Artikuliranje! Snimio: Vanja


Sa zapadne strane ... Snimio: Vanja


... sa istočne ... Snimio: Vanja


... i u sredini. Snimio: Vanja


Stavio je Strossmayera u drugi plan ... Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Stvorovi razni ... Snimio: Vanja


... i brčine razne. Snimio: Vanja


Zelena kućica sprijeda ... Snimio: Vanja


... i straga. Snimio: Vanja


Brinite se o prijateljima ... Snimio: Vanja


... i stvarajte muziku. Snimio: Vanja


Okeco ... Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Svi su bili zainteresirani! Snimio: Vanja


Srce za sve! Snimio: Vanja

Oznake: kućice, street art, Artikuliranje


- 09:31 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< svibanj, 2021  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (6)
Kolovoz 2019 (13)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (7)
Svibanj 2019 (3)
Travanj 2019 (9)
Ožujak 2019 (8)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (9)
Prosinac 2018 (14)
Studeni 2018 (7)
Listopad 2018 (7)
Rujan 2018 (4)
Kolovoz 2018 (7)
Srpanj 2018 (14)
Lipanj 2018 (11)
Svibanj 2018 (5)
Travanj 2018 (5)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (13)
Siječanj 2018 (15)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (5)
Listopad 2017 (11)
Rujan 2017 (7)
Kolovoz 2017 (6)
Srpanj 2017 (3)
Lipanj 2017 (12)
Svibanj 2017 (16)
Travanj 2017 (15)
Ožujak 2017 (13)

Tema bloga:

Linkovi