Nepoznati Zagreb

15.03.2021., ponedjeljak

Kad toplina dolazi sa istoka

Kraj je zimske sezone i još malo pa će biti posve deplasirano stavljati ovdje bilo kakve fotke vezane uz zimu (ta, rane voćke su već procvjetale prije tjedan dana!!!), no da stavim još koju prije nego proljeće počne i kalendarski ..

Ovaj me je auto parkiran pored Vrbana fascinirao ovim djelomičnim topljenjem mraza .... nekako smo uvijek doživljavali istok kao stranu svijeta sa koje ne dolaze baš dobre stvari (ledeni vjetar, snijeg, a o društvenim fenomenima istoka da i ne govorimo wink ) ... no, eto, prečesto zaboravljamo da je to strana svijeta sa koje nam stiže sunce svakoga dana, sa koje nam stiže dnevna toplina ...
(a ako pogledajte malo bolje: i onaj najistočniji, najdesniji, kružić na Audijevu znaku, najljepše svijetli ....)



Vrbani III. Snimio: Vanja

Oznake: vrbani, trešnjevka, mraz, audi, auto


- 16:34 - Komentari (6) - Isprintaj - #

23.11.2018., petak

Sjednite i zasvijetlite!

Nakon električne stolice dobili smo i električnu školjku - možda radi na principu indukcije kad je već tako blizu trafo stanice? wink



Vrbani, Rudeška cesta. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, vrbani, Rudeška cesta, WC školjka, struja


- 16:12 - Komentari (3) - Isprintaj - #

12.10.2018., petak

Mapiranje Trešnjevke: Kroz pustinju i prašumu Vrbana, istraživačka šetnja uz jedan potok, dvije škole i tri jarbola

Već vas dugo nisam izvijestio o nekoj od šetnji projekta "Mapiranje Trešnjevke" ... pa onda, evo i najsvježijeg izvještaja, sa šetnje koju sam poveo kroz Vrbane 15.09.2018. pod naslovom "Kroz pustinju i prašumu Vrbana, istraživačka šetnja uz jedan potok, dvije škole i tri jarbola"!

Šetnja je bila uključena u program manifestacije "Dan mjesnog odbora Vrbani" u organizaciji Centra za kulturu Trešnjevka pa je stoga započela u ponešto neuobičajeno vrijeme, u 15h, u pauzi između jutarnjeg programa, koji se odgravao ispred Osnovne škole Vrbani (gdje je bilo i polazište šetnje), i popodnevnog programa, na platou pored Osnovne škole Alojzija Stepinca (gdje je bio završetak šetnje).



Šetnja je započela uobičajenim pregledom starih karata i pričom o razvoju Vrbana kroz protekla desetljeća. Snimila: Saša Martinović Kunović


Svi su se skupili oko karata ...Snimila: Bubamara šarena


Šetači su krenuli među zgrade ... Snimila: Saša Martinović Kunović


U podzemnom prilazu garažama. Snimila: Bubamara šarena


Neobična nadstrešnica u obliku šestinskog kišobrana. Snimila: Saša Martinović Kunović



Ulazak u podzemnu garažu. Snimila: Saša Martinović Kunović


Izlazak iz garaže (nakon razgledavanja radnog stola wink ) Snimila: Bubamara šarena


Možda je ne nekom drugom kontejneru nastavak poruke? wink Snimila: Saša Martinović Kunović


Mural u jednom od prolaza Ožujske ulice. Snimila: Bubamara šarena


Tepisi na luftanju. Snimila: Saša Martinović Kunović


U prolazi kroz jedan od kvartovskih parkića. Snimila: Bubamara šarena


Stara "singerica" u zapuštenom izlogu nekadašnjeg šnajderaja. Snimila: Saša Martinović Kunović


Na polazištu se skupilo 23 šetača i, obzirom da je bio početak sezone, prije polaska smo najvjernijim šetačima (onima koji su skupili deset ili više žigova u svojim šetačkim knjižicama) podijelili kao nagrade za vjernost knjige u izdanju Centra za kulturu Trešnjevka. Nakon podjela nagrada i veselja nagrađenih počela je i šetnja, prvo uobičajenim povijesnim pregledom događanja na prostoru današnjih Vrbana. Vrbani su najmlađi trešnjevački kvart, a razlog za to je činjenica da se prostor na kojem se naselje sada nalazi kroz povijesti doživljavao kao dio susjednih kvartova, Rudeša (sjeveroistočni dio), Prečkog (zapadni dio) i Jaruna (jugoistočni dio). Prvi objekt na tom prostoru je sagrađen negdje u doba iza Prvog svjetskog rata kada je na njemu svoju kućicu izgradila obitelj Vrban koja je, po predaji, stigla sa prostora Like. Njihova malena obiteljska kućica je bila sagrađena na području sadašnjeg naselja Vrbani III, u blizini jezera. Prema kazivanju daljnje rođakinje obitelji koja im je povremeno navraćala u posjete, Višnje Medvedec (rođ. Antolić), inače rođene na Jarunu, prva adresa im je bila Prečko 4, a naknadno se ulica nazvala Vrbanov put, prema obiteljskom prezimenu. Kuća je srušena oko 2005. godine, tokom priprema za izgradnju naselja.

Nakon Drugog svjetskog rata, krajem 50-ih i početkom 60-ih, započela je izgradnja radničkih kućica na istočnoj strani sadašnjeg naselja. Te su kućice smatrane dijelom naselja Prečko, djeca su išla u Osnovnu školu Prečko, stanovnici su se liječili u Domu zdravlja Prečko, a pripadali su župi Sv. Ane u Rudešu. Sa druge strane, na istoku naselja, sagrađena je betonska cesta (kasnije nazvana Čankovićevom ulicom, danas Ulica Hrvatskog sokola) kojom su kamioni vozili šljunak iskopan na mjestu sadašnjeg Jarunskog jezera (nastali iskopi su zapravo predstavljali početak radova na izgradnji rekreacionog centra Jarun dovršenog za Univerzijadu 1987. godine). Krajem 70-ih i početkom 80-ih počela je gradnja sjeveroistočnog dijela naselja nazvanog Vrbani I. Ulice novonastalog naselja su prozvane po mjesecima u godini, nedostaju samo veljača, svibanj (Svibanjska ulica već otprije postoji na Gajevu!), kolovoz, studeni i prosinac. Tokom vremena sagrađene su i javne zgrade: Robna kuća Na-Ma (1987., poslije Robni centar Vrbani, danas hotel Grand Casino Admiral), 1992. sagrađena je Osnovna škola Vrbani, 1998. trgovački centar Getro (kasnije Mercator pa sada Konzum) ...

Na godinu Univerzijade, 1987., stigao je i tramvaj u blizinu Vrbana, do okretišta Jarun koje se zapravo nalazi na području kvarta Vrbani. Do 2000. godine su se tamo okretali tramvaji linija 5 i 17 da bi te godine produženjem Horvaćanske ceste i tramvaja do Prečkog na Jarunu ostalo tek okretište linije 5 koja je desetak godina kasnije također produžena do Prečkog.

Govoreći o razvoju kvarta treba spomenuti i otvorenje restorana brze prehrane McDonald's koji je u Vrbanima otvoren 2000. godine, 2003. godine počinje i gradnja Vrbana III, 2007. godine otvorena je crkva Župe blagovijesti navještenja Gospodinova u Listopadskoj ulici(prijašnji sakralni prostor se nalazio preko puta Osnovne škole Vrbani), a 2013. godine otvorena je i zgrada Osnovne škole Alojzija Stepinca koja je organizacijski postojala već prije u prostoru Osnovne škole Ivana Meštrovića. Škola je inicijalno građena za 400 učenika, no sadašnje stanje (2018.) gdje školu pohađa oko 780 učenika primoralo je školu da razrede od prvog do trećeg smjesti u novi objekat na zapadnom rubu naselja, gdje se nalazi i novootvoreni odjel vrtića "Bajka". U naselju je 2013. otvorena i podružnica vrtića Kustošija.

Treba spomenuti i afere vezane uz Vrbane, prva je bila vezana uz pitku vodu, tokom useljavanja zgrada u Vrbanima III u vodi je pronađena nedozvoljena količina otrovnih tvari pa dugo vremena voda nije bila pitka. Naposlijetku nije sa sigurnošću dokazano o čemu se radilo, čini se da je za to kumovao nemar izvođača radova.
Druga afera je vezana uz izgradnju trgovačkog centra Point poznatog tenisača i kasnije poduzetnika Brune Orešara. Na mjestu centra je dugo vremena zjapila rupa, govorilo se da se čeka otkup zemljišta okolnih kuća ... Centar je naposlijetku otvoren 2013 godine, a neke od obiteljskih kuća koje je trebalo otkupiti se i danas nalaze tik pored centra.
Treća afera je vezana uz antene operatera mobilnih mreža. Dio građana je bio protiv postavljanja antena na području kvarta, otpor je kulminirao potpisivanjem peticija i prosvjedima, no na kraju su antene ipak postavljene, a dio građana se još uvijek ne miri sa time.

O trasi šetnje: Sa platoa ispred Osnovne škole Vrbani šetači su krenuli prema ulazu u garažu objekta u Ožujskoj ulici kojeg odlikuje neobična nadstrešnica u obliku stiliziranog šestinskog kišobrana. Ulaz je zatvoren, a prostor ispod "kišobrana" je pun čikova. Kod kolnog ulaza u garažu se pak nalazi mala radna klupa sa stegom, a vidi se da netko uz ulaz veže i prikolicu. Potom su šetači krenuli na istočnu stranu ulice, u jednom od prolaza se nalazi zanimljiv grafit, a pored prolaza je i napušteni prostor sa starom šivaćom mašinom u izlogu. Sa druge strane je niz grafita pored ulaza u Dječji vrtić koje je nepoznati autor naslikao 2012. godine. Malo dalje posjetili smo skulpture Majka Zemlja i Otac Zemlja autora Josipa Minksa (1946.-2018.) koje su postavljene 2005. godine.



Jedan od murala kod ulaza u vrtić iz Rujanske ulice. Snimila: Saša Martinović Kunović


Uzduž Rujanske ulice. Snimila: Bubamara šarena


Vatrogasni kamion DVD Jarun iza bivše zgrade Getroa. Snimila: Bubamara šarena


Šetači se okupili ispred skulpture "Mati zemlje" Josipa Minksa. Snimila: Bubamara šarena


"Mati zemlje", peigodno pokrivena wink Snimila: Saša Martinović Kunović


"Otac Zemlja", nekoliko stotina metara južnije. Snimila: Saša Martinović Kunović


Natpis na zgradi uz Ulicu Hrvatskog sokola. Snimila: Saša Martinović Kunović


Šetnja u smjeru juga ... Snimila: Saša Martinović Kunović


Šetnja je prošla dalje u smjeru juga, prolazeći uz jarbole za zastave (tri - za zastave Jugoslavije, Hrvatske i Partije, sada za zastave Hrvatske, Zagreba i EU), pored ostataka temelja ugostiteljskih objekata sve do Horvaćanske ceste. (sudeći po tome da trenutno niti jedan objekt osim pokretne pečenjarnice kukuruza i kestena ne radi, čini se da to baš nije isplativa lokacija, pogotovo nakon što je okretošte tramvaja premješteno u Prečko)
Po dolasku do Horvaćanske ceste smo se spustili ispod mosta Ulice Hrvatskog sokola preko potoka Vrapčaka gdje se kriju zanimljivi crteži, a podnožje mosta izvedeno sa tri prolaza pruža mogućnost zanimljive podzemne šetnje.

Nakon prolaska ispod mosta šetnje je nastavljena kroz kompleks vrtova zapadno od Ulice Hrvatskog sokola. Tamo je više desetaka vrtova, na nekim ključnim mjestima se nalaze i pumpe za vodu, a neki od vrtova su vrlo lijepi i odlično uređeni - vlasnik jednog od najljepših vrtova, Vukovarac koji je proveo 9 godina kao prognanik u hotelu Laguna, pokazao je ponosno šetačima svoj vrt koji ima čak i poljsku kuhinju te WC!



Obećana tri jarbola u Lipanjskoj ulici, Snimila: Saša Martinović Kunović


Okupljeno općinstvo na mostu preko potoka Vrapčaka. Snimila: Saša Martinović Kunović


Krećemo u podzemlje! Snimila: Saša Martinović Kunović


Ispod mosta. Snimila: Bubamara šarena


Ispod mosta, pogled na mural koji predstavlja skicu grada Zagreba ..Snimila: Bubamara šarena


Zanimljiv prolaz ispod Ulice Hrvatskog sokola. Snimila: Bubamara šarena


Izlazak iz korita potoka. Snimila: Bubamara šarena


Krećemo prema vrtovima uz Ulicu Hrvatskog sokola. Snimila: Saša Martinović Kunović


U vrtnome carstvu! Snimila: Saša Martinović Kunović


Snimila: Saša Martinović Kunović


Lijep ulaz u možda najdojmljiviji i najuredniji od vrtova u tom nizu. Snimila: Bubamara šarena


Šetnja je nastavljena do ulaza u ŠRC Jarun otkuda smo stazom preko livada stigli nazad do naselja i Osnovne škole Alojzija Stepinca gdje nas je čekala ravnateljica koja nam je pokazala ovu vrlo modernu školu, najnoviju na Trešnjevci. Osnovna škola Alojzija Stepinca otvorena je još 1991. u prostorima Osnovne škole Ivana Meštrovića, a u novu se zgradu preselila 2013 godine. Zgrada je pomalo neobična, jarkih boja i neobičnih prostora i vizura u svojoj unutrašnjosti sa neočekivanim koso postavljenim predvorjem i rampama koje ju čine prikladnim za školovanje hendikepirane djece. Ravnateljica nas je provela kroz školske prostore, bili smo u zbornici, koja više nema odjeljke za imenike, jer se sve sada obavlja elektronskim putem, u informatičkoj učionici, koja, kao i sve druge koje gledaju na jug, ima električne rolete i svu potrebnu audiovizuelnu opremu, bili smo i u WC-ima, šarenima, sportskoj dvorani, opremljenoj velikim profesionalnim semaforom, ali, nažalost, ne i tribinama, tako da je u njoj nemoguće odigravati utakmice većeg značenja.

Na kraju posjeta zahvalili smo se ravnateljici na posvećenom nam vremenu i zanimljivom vodstvu te završili šetnju uz iščekivanje programa koje će donijeti nastavak jesenske sezone!



Prilazimo Vrbanima III s južne strane. Snimila: Saša Martinović Kunović


Stigli smo u Osnovnu školu Alojszije Stepinac i upoznali se sa ravnateljicom. Snimila: Saša Martinović Kunović


Snimila: Saša Martinović Kunović


Neobično predvorje škole. Snimila: Bubamara šarena


Šarene vizure školke zgrade ... Snimila: Saša Martinović Kunović


Igra svjetla i sjene ... Snimila: Saša Martinović Kunović


Zbirka učeničkih radova na zidu škole. Snimila: Bubamara šarena


Školska blagovaonica. Snimila: Bubamara šarena


Zbirka šarenih strunjača u dvorani .. Snimila: Bubamara šarena


U prolazu kroz dvoranu ... Snimila: Bubamara šarena


Podsjećanje na građanski prosvjed protiv postavljanja antena mobilnih operatora u kvartu. Snimila: Bubamara šarena


Pozornica manofestacije "Dan mjesnog odbora Vrbani". Snimila: Bubamara šarena

Oznake: šetnja, mapiranje trešnjevke, vrbani


- 19:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.07.2018., četvrtak

Svjetla i sjene velegrada (1): Lubenica s okusom tuge i veselja

Šećući se gradom i gledajući život na gradskim ulicama i oko njih tu i tamo mi padne na pamet kako bi se iz nekog od tih motiva mogla sročiti dobra priča ... nekad mi ideju da neki detalj na kući, reklama, zvuk, miris ... a nekad ljudi koje srećem na ulicama. Do sada sam te ideje za priče čuvao u sebi i nisam ih pokušavao pretvarati u stvarne priče, no, pomislih, zašto ne bi i to pokušao? Pa, eto, tu i tamo ću si uzeti slobodu da vam na blogu umjesto fotke nekog gradskog motiva ponudim pričicu na koju me on podsjetio ... a radni naslov serijala priča nek bude "Svjetla i sjene velegrada".


Bilo je vruće i sparno popodne. Vozio se biciklom s posla i neraspoloženo se probijao kroz gradsku sparinu osjećajući kako ga tišti teret neodređene tuge. Zastao je uz štand na Srednjacima na kojem su se prodavale lubenice i uzeo je četvrtinu spremivši je u bisage sa željom da je pojede kod kuće sa obitelji. Nastavio je vožnju dalje ne znajući da li bi više volio da čim prije dođe kući i legne na kauč ... ali bi se tada morao ovako neraspoložen izložiti i svojoj obitelji, a toga trenutka nije uopće bio raspoložen za razgovor. Ili bi više volio stati negdje usputno i pokušati se oraspoložiti prije povratka.

Prolazio je taman preko potoka Vrapčaka kad li ga neki unutrarnji osjećaj naputi da skrene prema jednoj od klupica. Odjednom je osjetio veliku želju da pojede komadić lubenice i odmori se na klupi. Pa je tako i učinio. Žurno je parkirao bicikl, izvadio džepni nožić, odrezao komadić slatkog voća i strpao ga u usta. Ponovio je to nekoliko puta, topla i sočna lubenica je gasila njegovu žeđ ... no, nije ugasila i njegovo neraspoloženje. Legao je na klupu i okus lubenice ga je ponio u prošlost, u dane kada je bio dijete pa je jeo lubenice sa roditeljima, u nešto bliže dane kada je kriške lubenice dijelio svojoj tad još malenoj djeci, kada ih je jeo sa prijateljima na planinarskim izletima vadeći lubenice iz hladnog potoka ... jedenje lubenica je uvijek bio zajednički čin, nešto što se gotovo uvijek radilo u društvu, zajednički rezalo, pljuckalo koštice, pričalo viceve, srkalo, brisalo usta ...

Odjednom su mu navrle suze prisjećajući se tih trenutaka, osjetio je veliki val osamljenosti koji ga je potpuno preplavio ..... potok suza mu je tekao niz lice dok je ležao na klupi, a prolaznici su ubrzano prolazili pored njega ... Dotaknuo je more tuge i učinilo mu se da je posve nestalo veselja iz njegova života, čak su i sjećanja na one dane koje su zaista bili veseli postala bljeđa, nevažnija ... da li ih je uopće bilo? Da li je uopće bilo ikakve sreće u njegovom životu? Zagrlio je samog sebe u mislima puštajući da mu potok suza kvasi majicu i klupu, zagrlio se u nadi da će jednom ipak još sresti dane veselja.

Nakon nekoliko minuta suze su stale. Pogledao je oko sebe i činilo mu se da svijet sad ipak izgleda nešto ljepši nakon što su suze isprale njegovu tugu. Na mostu preko potoka je neki dječak vozio maleni bicikl, a sa druge strane je prolazila lijepa žena u atraktivnoj šarenoj haljini, ispratio ju je pogledom i svijet je za još jedan milimetar postao bolji. Ustao je uz uzdah, obrisao je i spremio nožić i lubenicu stavio nazad u bisage te bistra pogleda pogledao u daljinu. Nadao se da će slatka lubenica izmamiti koju lijepu riječ njegove djece koja su se vrlo vjerojatno zalijepila uz kompjuterske ekrane i jedva da će ga pogledati .. Ali, sam je sebi obećao da će prvom slijedećom prilikom lubenicu jesti u društvu prijatelja i u boljem raspoloženju.

Sjeo je na bicikl već gotovo vedra lica i krenuo dalje ...

Oznake: pria, lubenica, vrbani


- 16:32 - Komentari (2) - Isprintaj - #

24.12.2017., nedjelja

Pronađite uljeza ...

... među božićnim drvcima na prodaju! wink



Ispred trgovačkog centra Point, Vrbani. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja



Oznake: Božić, jelka, vrbani, trešnjevka


- 13:33 - Komentari (2) - Isprintaj - #

12.05.2017., petak

Mimikrija (3)



Vrbani III, središnji park, zapadna strana. Snimio: Vanja


Nije se baš trudio ...

Oznake: trešnjevka, vrbani, auto, park


- 15:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Mimikrija (2)



Vrbani III, središnji park kod škole. Snimio: Vanja

Oznake: vrbani, trešnjevka, kamion, park, hlad


- 15:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.03.2017., srijeda

Šljunčane dine Jaruna

Uz Ulicu Hrvatskoga sokola, na dijelu od Horvaćanske pa do Jaruna, sa zapadne strane ulice se proteže niz "divljih vrtova", kao i uvijek nesigurne budućnosti .. no, preživjeli su ipak sve pokušaje istjerivanja proteklih godina kada su neki od njih (uglavnom na rubnim položajima) sravnjeni sa zemljom. Ovo im pak proljeće donosi novu opasnost, šljunčane dine koje su se nadvile nad vrtove sa zapadne strane, od Vrbana. Čini se kao da se planira neka izgradnja, bilo na njihovim pozicijama, bilo negdje drugdje u blizini. Znate li što o tome?



Ulica Hrvatskog sokola. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: vrt, gradski vrtovi, Jarun, trešnjevka, Ulica Hrvatskog sokola, vrbani


- 08:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.07.2016., srijeda

Dijete grmlja

... mimikrija na reklamni način. wink



Horvaćanska cesta, kod Malogoričke. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, reklama, plakat, Horvaćanska cesta, vrbani


- 15:32 - Komentari (6) - Isprintaj - #

04.04.2016., ponedjeljak

Gradska putokazna posla - nekoliko godina poslije

Prije 7-8 godina Zagreb je na svojim cestama i ulicama dobio potpuno novi putokazno-informativni sistem koji sam od sveg srca ishvalio jer je prije toga u gradu vladala potpuna anarhija i nejednoličnost što se tiče putokaza i mjesta na kojima su oni stavljeni (pročitajte OVDJE malo više o tome, a OVDJE tekst o jednoj zapravo vrlo zabavnoj iznimci od te uniformnosti wink).

No, bilo bi prelijepo kada bi to bilo stalno tako da su se s vremenom počeli u grad "uvlačiti" neki novi pukazni dizajn oblici, kao recimo ovaj u drugoj slici dolje - baš se pitam da li je taj noviji putokaz (stavljen kao zamjena za prethodni koji je bio oštećen) napravljen takav zato jer izrađivač nije mario za to što su svi drugi putokazi u gradu drugačiji ili možda objašnjava takav dizajn štednjom materijala?



Zagrebačka avenija, smjer istok, putokaz uz desnu stranu kolnika ... Snimio: Vanja


Zagrebačka avenija, smjer istok, putokaz uz lijevu stranu kolnika (u sredini ceste) ... Snimio: Vanja

Oznake: putokazi, ceste, dizajn, Zagrebačka avenija, trešnjevka, rudeš, vrbani


- 11:27 - Komentari (3) - Isprintaj - #

21.02.2016., nedjelja

Reklama u stripovskome obliku

Ne znam da li ste primijetili, ali u posljednje se vrijeme u gradu pojavilo nekoliko primjera korištenja stripa za promociju i reklamu. Ne znam da li je to puka koincidencija ili su mjstori smišljanja propagandnih poruka zaključili da je vrijeme za malo "osvježenja" tog tržišnog segmenta pa su za inspiracijom posegnuli u smjeru Pop-arta, Roy Lichtensteina i ekipe ... ali, rezultati su zanimljivi.

Daleko najambiciozniji projekt je Konzumov i o njemu sam već pisao, vidi OVDJE. Slikar mlađe generacije Stipan Tadić oslikao je u mjesec dana tri zida Konzumova centra na Vrbanima (ex Getro, ex Mercator) na kojima je nastao 210 metara dugačak i 8,2 metra visok strip sa prikazom "tehnološke" ljubavne priče. Ovo je vjerojatno ne samo najveći strip/street art uradak u Hrvatskoj nego i šire!



Snimio: Vanja


Kraj priče, uz poljubac. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Puno manjih dimenzija, ali starije (procenjujem da je nastao 2013. ili 2014.) je stripovsko predstavljanje firme Dundo na Zagrebačkoj cesti - pogledajte ga!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Nanoviji dodatak toj kolekciji dolazi iz Horvaćanske ceste i trgovine elektronskim cigaretama u Vrbanima, reklama je osvanula prije cca mjesec dana.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Čekam slijedeće akcije na tu temu! wink

Oznake: strip, street art, Stipan Tadić, vrbani, Zagrbačka cesta, Horvaćanska cesta, Dundo, parilica


- 18:42 - Komentari (5) - Isprintaj - #

23.12.2015., srijeda

Božićne zvijezde nove generacije.



Na terasi kafića, Vrbani, uz Horvaćansku cestu. Snimio: Vanja

Oznake: kafić, terasa, biljke, Horvaćanska cesta, vrbani, trešnjevka


- 13:25 - Komentari (3) - Isprintaj - #

17.11.2015., utorak

Jesen - posljednji dani šarenila



Horvaćanska ulica, kod Ulice Hrvatskog sokola. Snimio: Vanja


Nakon kišovitog početka listopada i poplava tokom posljednjih tjedana uživali smo (i još uvijek uživamo!) u nevjerojatnom nizu prekrasnih jesenskih dana! To je taman onaj period kada lišće šareni i malo-pomalo opada sa drveća, onaj dio jeseni u kojem se može uživati, za razliku od kasne jeseni kada su kiše češće, temperature niže, a ponekad se zalomi i prvi snijeg ...

Čini se da nam se nešto slično sprema i za slijedeći vikend - prognoze najavljuju kraj ovog dugog niza sunčanih dana i puno oborina, zahlađenje, čak i prvi snijeg ... stoga, uživajmo u još ovih nekoliko preostalih lijepih dana, a za vikend ćemo se grijati uz radijatore i topao čaj i eksterijere gledati kroz prozor! wink

A ako vam se sviđa ovih nekoliko fotki iz Horvaćanske ceste, ovdje pročitajte malo više o tom drvoredu!



Horvaćanska ulica, na Vrbanima. Snimio: Vanja


Horvaćanska ulica, kod Hrgovića. Snimio: Vanja


Horvaćanska ulica, kod Hrgovića. Snimio: Vanja


Hanamanova ulica. Snimio: Vanja

Oznake: Horvaćanska ulica, Jarun, trešnjevka, vrbani, jesen, lišće, drvored, Hanamanova ulica


- 10:52 - Komentari (9) - Isprintaj - #

13.11.2015., petak

Konzumov zidni strip



Snimio: Vanja


Nakon što sam u prethodnom postu Konzumu dao pola pozitivnog brojanja za novi predbožićni slogan (ne volim predbožićno mentalno "masiranje" reklamnim porukama koje sladunjavo apeliraju na osjećajno pražnjenje novčanika i punjenje dućanskih kolica, ali je ovogodišnja poruka ipak probavljivija od nekih prethodnih), u ovome ću mu postu dati i cijeli bod - na ime nove fasade bivšeg Getroa Vrbani koji se laganim korakom pretvara u novu Konzumovu trgovinu ("On line trgovinu"", kako mi je prošlog mjeseca rekao radnik na gradilištu). Naime, na fasadi iz dana u dan niče strip koji se čita uzdužno, u smjeru od istoka prema zapadu.

Priča koja je iscrtana na zidu nije nešto strašno inovativna, On susreće Nju, crtež je OK, ali opet ni tu nema ništa strašno novoga ... no, meni osobno je ta zidna strip-priča posve simpatična: i zbog toga što oživljava nekad posve dosadnu fasadu, i zbog toga što crtana priča nudi puno detaljića koji aludiraju na totalnu "informatizaciju" svakodnevnog života, što je čak posve na mjestu ako tu zaista nastaje web shop.

U svakom slučaju, najbolje sami pogledajte pa komentirajte!

P.S. Zna li netko, tko je autor tog stripa?



Zagrebačka avenija, pogled na zgradu sa istoka. Snimio: Vanja


Prva "šlajfa". Snimio: Vanja


Ovdje, iznad ulaza, će tek nastati neki crtež. Snimio: Vanja


On u taksiju, ona kuha kavicu ... Snimio: Vanja


Blizu sam ... ali, prokleta baterija .. wink Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Vidimo se uskoro! Snimio: Vanja


Još malo! Snimio: Vanja


Još vrrrrlo malo! Snimio: Vanja


Din-don! Snimio: Vanja


Cmokkkk i čin-čin .. ostatak je iza drveta pa si zamislite sami. wink Snimio: Vanja

Oznake: strip, konzum, getro, vrbani, trešnjevka, Zagrebačka avenija, street art


- 06:26 - Komentari (7) - Isprintaj - #

01.10.2015., četvrtak

Trgovačka povijest - nestaju posljednji tragovi Getroa



Južna strana bivšeg Getroa Vrbani sa još vidljivim logom bivše tvrtke. Snimio: Vanja


Da, da, drage i dragi moji, prevrtljiv je život trgovačkog (polu)svijeta ... sjetite se početka 2000-tih, prvog vala trgovina, "diskonta", koji su nagovjestili promjenu trgovačke klime u Zagrebu!

Tamo negdje daleko u Sesvetama otvorio se dućan "Price Cutters", "Sutla" je imala diskont na Zavrtnici, otvorio se prvi Super Konzum u Vukovarskoj, na Zagrebačkoj aveniji je otvorena "Euroviba" (danas Konzum Špansko) ... a također u Sesvetama je otvboren prvi Getro u koji sam tih davnih godina hodočastio po pelene za sina i razne druge artikle kojih baš nije bilo u malim dućanićima širom grada. A onda je došao veliki val - prvo širenje Getroa (Vrbani, Črnomerec, Zapruđe) pa onda nailazak sve većih i većih trgovačkih centara, pa postupni zalazak Getroa, preuzimanje od strane Mercatora, pa onda još većeg Igrača, Konzuma ... uostalom, koga sve to zanima nek si pročita u još malo više detalja OVDJE.

I, Getro je definitivno jedan od gubitnika tog trgovačkog ruleta - neki od njihovih centara će ostati u igri pod drugim vlasnicima (Pevec, KTC ...), a neki traže svoj identitet, kao recimo njihov centar u Vrbanima kojeg su ovih dana napali građevinski strojevi i počeli s njega guliti betonsku oplatu. Kao što kaže ceduljka na ulazu, 13.06.2015. je bio posljednji radni dan centra ... od tada je od samovao, nastao je čak i jedan mural na istočnom zidu ... sve dok ovih dana nisu došli strojevi. Pitao sam radnike što će tu nastati, a oni su mi rekli da će to biti supermoderni Konzumov centar za online trgovinu. Pa, živi bili pa vidjeli ... a do tada bacite pogled na poneki artefakt web arheologije dok još postoji (vi koji ćete čitati ovaj post za godinu, dvije ili tri, vjerojatno će ovo tad već biti mrtvi linkovi wink): LINK1, LINK2, LINK3, LINK4.



Snimio: Vanja


Rupa na betonskoj oplati centra. Snimio: Vanja


Street art uradak na istočnom zidu Getroa. Snimio: Vanja

Oznake: trgovine, getro, vrbani, trešnjevka, povijest


- 07:05 - Komentari (6) - Isprintaj - #

29.09.2015., utorak

Ugostitelji u borbi protiv jeseni

U utrci za goste i zaradu ugostitelji su posljednjih dana dobili i još jednog suparnika - hladno vrijeme. Iako bi se u rujnu još uvijek moralo moći sjediti na vanjskim terasama (ta, s ljetom smo se pozdravili tek prije nekoliko dana!!!), po vremenu kakvo je ovih dana sjedenje vani nije uopće ugodno. I dok mu lokali u centru grada najčešće doskaču sa grijalicama (centar grada nam se pretvotio u Red Light district od silnih zacrvenjenih grijaćih tijela po kafićima! wink), ima i onih koji pribjegavaju klasičnim rješenjima - dekicama. A ove dekice ovdje su me posebno privukle zbog boje - em je narančasto jedna od tipičnih jesenskih boja, em simbolizira toplinu ... čovjek naprosto dobije želju da se zamota u njih za ovako siva dana kao što je današnji! wink



Vrbani III. Snimio: Vanja

Oznake: kafić, dekice, jesen, narančasto, vrbani, trešnjevka


- 10:38 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.01.2015., četvrtak

Mikrokozmosi Vrbana: Vrtna zelena rupa

Uz nizove zgrada koji dominiraju Vrbanima II (pogotovo uz glavne obodne prometnice, Rudešku i Horvaćansku cestu) te preostale pojedinačne razasute kućice koje se uglavnom nalaze u sjeverozapadnome kutu naselja i o dvije od njih sam pisao u protekla dva posta, u naselju su primjetne brojne neuređene zelene površine. Do prije koju godinu su one bile potpuno neuređene, zarasle u grmlje i često posute smećem, no akcije Zrinjevca su ih u međuvremenu pretvorile u poluparkovne površine, sa autohtonim drvećem koje je preživjelo izgradnju naselja, ali i pokošenom travom. Očito je da se tu čekaju daljnje akcije, bilo izgradnje (vjerojatno javnih ustanova - npr vrtića?), bilo uređenja pravog parka.

No, jedan se mali zeleni komadić Vrbana opire uređenju i još uvijek predstavlja komadić divljine, posve okrugao i nalik poznatome galskome selu iz stripova o Asterixu!



Zeleni otok uz potok Vrapčak. Snimio: Vanja


U doba zelenila taj se zeleni vrtni krug doima poput posve neprobojnog univerzuma zaraslog u bodljikavo grmlje, no sada, u zimskom periodu, kada i najgušće zelene površine postaju "providne", otkriva se prava priroda tog neobičnog kruga. U njemu se nalazi šest malih vrtova u različitim fazama života. Jedan od njih je posve neodržavan već duži niz godina i zarastao je u mlado drveće. Još jedan je, čini se, netaknut bar 2-3 godine i zarastao je u grmlje i visoku travu. U tri vrta se, tako bar izgleda, zalazi vrlo rijetko: staze djeluju zapušteno, duge grane grmlja sugeriraju da ih već dugo nitko nije obrezivao ... I, na kraju se u jugoistočnom dijelu te zelene "anomalije" nalazi i jedan vrt koji očito i dalje živi: vidljivo je da se put koristi, a u njemu je i malena baraka.

Ono što mi je osobito simpatično kod tog vrta je to što on ima i svoj paralelni život koji se odvija na njegovoj vanjskoj strani: na jednome stablu je postavljena nova kućica za ptice, dok je ispod jednog drveta maleni vrtić ograđen šljunkom, očito složen dječjim rukama.



Jedan od poluuređenih vrtova iza pojasa gustog grmlja. Snimio: Vanja


Vrata kroz koja se, čini se, već dugo nije prošlo. Snimio: Vanja


Ulaz kroz koji se ponekad prolazi. Snimio: Vanja


Baraka u uređenom vrtu. Snimio: Vanja


Kućica za ptice s vanjske strane vrta. Snimio: Vanja


Maslačak ograđen oblutcima. Snimio: Vanja


Kod ovakvih vrtova usred urbanih cjelina često se dešava da su zarasli grmljem i namjerno prepušteni "neurednom" izgledu, vjerojatno kako bi na taj način bili odbijeni vandali i mogući kradljivci povrća i voća (vrlo slično izgledaju i vrtovi sa druge strane Vrapčaka, zatim vrtovi na Klaki, vidi OVDJE, vrtovi kod okretišta autobusa u Španskom, vidi OVDJE), dok veće vrtne cjeline, koje se obično nalaze na rubovima grada, pokazuju samosvjesnije lice i obično su bolje uređene (vidi npr OVDJE).

Jako me zanima koliko će dugo ova divlja oaza još uvijek biti na životu, i zbog toga što predstavlja dobrodošlo osvježenje na slobodnoj površini između potoka Vrapčaka, naselja i Zagrebačke avenije, a i zbog toga što ona očito nekim ljudima nešto predstavlja, nešto više od komadića zemlje prekrivenog običnom travom.



Pogled na zeleni krug sa jugoistoka, sa šetališta uz potok Vrapčak. Snimio: Vanja

Oznake: gradski vrtovi, vrbani, vrt, oaza, Vrapčak


- 06:06 - Komentari (2) - Isprintaj - #

14.01.2015., srijeda

Mikrokozmosi Vrbana: Kolekcionarski asteroid

Za razliku od jučerašnjeg mikrokozmosa gotovo nestale ulice i njene jedine obiteljske kućice, uredne i održavane, ali opet suštinski drugačije od svoje okoline modernih zgrada, u Vrbanima postoje i drugačiji mikrokozomosi. Na primjer, onaj čiji je tipični predstavnik obiteljska kuća na uglu Lopatinečke i Cenkovečke ulice.



Pogled s prednje strane, iz Lopatinečke ulice. Snimio: Vanja


Na prvi pogled, s prednje strane se ta kuća ne razlikuje puno od one u Hrženičkoj ulici. Kuća izgleda uglavnom u redu, dapače, ograda je sofisticiranija, jedna od složenijih varijanti tako uobičajene metalne ograde 60-ih i 70-ih ... no, u oči upada činjenica da je cesta malko "zaogrnula" kuću, nivo njenog dvorišta je 20-ak centimetara ispod nivoa ulice, a isto tako je raslinje oko kuće malkice pregusto za uobičajenu kuću. No, ...



Vidljiva razlika u nivou ceste i dvorišta. Snimio: Vanja


... prava slika se opaža tek kad se kući priđe sa strane, iz Cenkovečke ulice. Tek se s te strane vidi kako u dvorištu (pa i u kući) vlada nered i kako se taj izdvojeni svijet predgrađa zapravo pretvorio u kolekciju svega i svačega, od starih sušilica i plastičnih vreća (koji uz pravu ogradu "podebljavaju" dodatnu ogradu koju čini debeli sloj grmlja) pa do razbacanih krpa, starih boca i koječega ostaloga. To je ona faza u kojoj, na žalost, završava tako mnogo starih kuća, kad se iz nje odesele mladi, a ostanu starci koji prikupljaju sve do čega stignu ili pak jednostavno više nemaju snage držati kuću i okućnicu čistima i urednima.



Pogled na kuću i dvorište iz Cenkovečke ulice. Snimio: Vanja


Pogled sa stražnje strane koji najbolje otkriva kontrast između kuće i njene okoline. Snimio: Vanja


Pitanje je koliko će dugo ova kuća još stajati na svoem mjestu ... vjerojatno toliko dugo dok će netko živjeti u njoj ... pa onda i još poneku godinicu duže, za vrijeme kojih će kuću obrasti grmlje, povijuše, trava. A onda će opet doći neki novi val urbanizacije koji će i nju potopiti.

Da ne bude zabune, ne smatram da je ono bivše doba, doba kada su Vrbani bili naselje isključivo malih kućica, bilo savršeno ili puno bolje od sadašnjega ... kao što ne smatram ni da je današnji trenutak Vrbana savršen ili pak puno bolji od ondašnjega. To su jednostavno dva lica, dvije različite razvojne faze jednoga naselja, i svaka od njih ima svoje specifičnosti koje promatram sa zanimanjem, dozom čuđenja, zrncem nostalgije, zrncem vjere u bolje sutra, željama za ljepši život svima, i onima u kućicama i onima u zgradama. A ove slike sadašnjeg stanje stavljam na blog na sjećanje svima, a pogotovo onima koji će u Vrbanima živjeti u doba kada ovakvih kućica više uopće neće biti.

Oznake: vrbani, trešnjevka, Lopatinečka ulice, Cenkovečka ulica, periferija, kućice, smeće


- 06:41 - Komentari (3) - Isprintaj - #

13.01.2015., utorak

Mikrokozmosi Vrbana: Koliko dugo živi pokrajnja ulica na periferiji?



Sky office iz Hrženičke ulice. Snimio: Vanja


Iako u ovom tekstu neću pisati o Sky office-u, već o jednom malom kutku Vrbana 200-injak metara južnije, nisam mogao odoljeti da ga ne počnem sa ovom fotkom - ona pokazuje bolje nego stotine riječi kako proces pretvaranja sela i periferije u grad nije sveobuhvatan i pravocrtan, već iza sebe ostavlja mnoge male seoske i prigradske "mikrokozmose" koji žive još dugo nakon što je neko područje i "službeno" postalo grad. O ovoje temi sam pisao već i prije (vidi tekst "Otoci u urbanome moru" iz 2012. godine), no moj prolazak kroz Vrbane ovih dana mi je dao dodatnog štofa za pisanje na ovu temu.

Poznajete li Hrženičku ulicu?

Posve je moguće da i ne, iako ona živi već gotovo 50 godina. Prije točno 50 godina ona još nije postojala, kao što pokazuje plan grada iz 1965., no 1969. je već bila na životu, a plan grada iz 1979. ju pokazuje u njenom najboljem izdanju, kao jednu od pokrajnjih ulica tada još prigradski izgledajućih Vrbana.



Plan grada iz 1965., Hrženička ulica je već ucrtana, no imena još nema.


Plan grada iz 1969. godine.


Plan grada iz 1978. godine.


Hrženička ulica danas. Snimio: Vanja


No, proces urbanizacije je neumitan i kolo sreće se okrenulo, počelo je sa gradnjom novog naselja; Vrbana II, oko te ulice ... i, ljeta gospodnjeg 2015., ulica je svedena na jednu malu točkicu. Točnije, na 30-tak metara makadamskog puta (kojim se i tako nitko nikad ne vozi) te jednu jedinu kućicu koja samuje u susjedstvu velike zelene zgrade u ulici Vrbani. Ta kućica je zapravo sasvim u redu: to je, čini se, tipična kuća građena 60-ih, izgleda održavano, uz nju se nalazi i prilično uredan vrt, u šupi u dvorištu još stoji i traktor IMT sa prikolicom ... No, pitam se koliko će ta kućica još živjeti takvim životom u sjeni zgrada .. što će se desiti kada sadašnji vlasnici umru ili se odsele? Vjerojatno će i ulica, usprkos čak dvama uličnim pločama, kad-tad prepustiti tu parcelu obližnjoj ulici Vrbani.

Pokušajmo se sjetiti ovog teksta za 10 ili 20 godina i pogledajmo živi li još Hrženička ulica i njena jedina građevina!

(ako pogledate kartu iz 1978. godine primjetit ćete pored Hrženičke i Vukanovečku i Novakovečku ulicu - od Vukanovečke je ostalo ficlek kao i od Hrženičke, dok je Novakovečku progutala nova gradnja i ona više ne postoji ...)



Uz ovu je kućicu očito nekad bila neka još manja. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: kućica, periferija, Hrženička ulica, vrbani, trešnjevka


- 07:50 - Komentari (2) - Isprintaj - #

24.10.2014., petak

Živahna dječja subota u Vrbanima!

Lako je bilo zabaviti djecu tokom proteklih sunčanih tjedana: bilo je toplo i suho i mogli su vani uživati u kakvoj su god zabavi željeli ... a što ćemo sada, kad kiša pada? wink

No, i za to postoji rješenje: Udruga "Vestigium" (čiji se prostor nalazi iza nekadašnje "Name" na Vrbanima, dvorišna strana Rudeške 142-144) organizira ovu subotu, 25.10.2014., od 10 do 12h, pričaonicu/radionicu/sviraonicu za klince. Evo i najave:

"Pozivamo sve male zaljubljenike u knjigu i čitanje i sve one koji će to tek postati, da nam se pridruže na našem putu oko svijeta s knjigom. Ovaj put vodimo vas u Afriku. Kroz priče iz slikovnica i kroz muzičku radionicu na kojoj ćemo svirati djembe - afrički bubanj. Pozivamo roditelje da nam se pridruže i ponesu svoje bubnjeve ako ih imaju :) Potičemo kulturu knjige i čitanja od najranije dobi. Pričaonica je besplatna zahvaljujući potpori Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport."

S druge strane, odmah nakon ove radionice, na drugoj strani Vrbana, u Vrbanima III, između Osnovne škole Alojzija Stepinca i dječjeg vrtića, Tonka Maleković organizira radionicu "Urbane livade - igre i slike". Radionica je namijenjena i starima i mladima, a cilj joj je oživjeti sjećanja na društvene igre iz bliže i dalje prošlosti i potom ih zaigrati. Prisjetimo se Crne Marice, Ledenog Ćire, Ćorave babe, Okoš Bokoš, Gumi-gumi, Lovice, Crne Kraljice 1-2-3 i drugih ....

Napominjem da je ovaj projekt odabran na natječaju za umjetničke intervencije u javnom prostoru Vrbana III u sklopu ovogodišnjeg programa "Novi kvartovi" projekta Ars Publicae koji se bavi interdisciplinarnim promišljanjem umjetničkog sadržaja u javnom prostoru, a kroz program "Novi kvartovi" u 2014. godini tematizira nova cjelovito projektirana i izvedena stambena naselja u Zagrebu, s naglaskom na Novi Jelkovec i Vrbane III. (program podržavaju Zaklada "Kultura nova", Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba te Ministarstvo kulture RH.









Oznake: Vestigium, Tonka Maleković, umjetnost, igranice, radionice, igra, vrbani, trešnjevka


- 10:45 - Komentari (1) - Isprintaj - #

13.06.2014., petak

U srcu gradske džungle

U svim džunglama, pa i onim gradskim, preživljavaju oni koji su najbolje prilagođeni okolišu - bilo da se mimikrijom stapaju sa njime, bilo da svojim izgledom privlače poglede. wink

Ugodan vam vikend!


Vrbani II, završetak ulice Vrbani tik do Zagrebačke avenije. Snimio: Vanja

Oznake: fotka, Zagrebačka avenija, vrbani


- 13:30 - Komentari (5) - Isprintaj - #

17.04.2014., četvrtak

Mapiranje Trešnjevke: Šetnja zelenim kutem Trešnjevke (Vrbani, Prečko) - od betona i stakla do vrbe i gloga!

Prošloga petka, 11.04.2014., prošetali smo se po prvi puta ove sezone u okviru projekta “Mapiranje Trešnjevke”, ulicama, uličicama, putevima i stranputicama krajnjeg jugozapada Trešnjevke, kroz Vrbane i Prečko. Vrijeme je bilo lijepo, svježe, ali ugodno za hodanje, večer nas je obradovala bistrim nebom i mjesečinom, a sudionici, njih devetnaest, su bili puni entuzijazma i nisu posustali ni kada smo u sumrak zaronili poljskim stazcama koje su nas provele kroz vrtne predjele. A dobar razlog za entuzijazam je bio drugačiji doživljaj grada sa njegovog ruba – šećući se po mraku poljskim stazicama i naposlijetku i savskim nasipom bilo je lijepo doživjeti svjetla grada, udaljeni bruj gradske vreve, djelić atmosfere gotovo pa seoskog predgrađa, gloga i vrbe, koje na nekim mjestima gotovo fizički dotiče staklo i beton novih građevina.

Slijedeće fotke (Barbara i Mladene, puno vam hvala na njima!) i GPS trag (Mladene, hvala!) će vam, vjerujem, dočarati bar djelić atmosfere koja je vladala na šetnji … Hvala svim “sušetačima” koji su ovu šetnju učinili baš takvom kakva je zapravo i zamišljena, nadam se da se vidimo u istom ili još većem broju 09.05.2014. u 19h na Trešnjevačkom placu ispred parka kada krećemo u slijedeću šetnju Knežijom i okolicom Savske!

P.S. Hvala i prisutnoj djeci na strpljivosti, a moram spomenuti i tri peseka koji su isto hrabro, svaki na svoj način, doprinijeli šetnji! wink



GPS ruta šetnje, snimio i obradio Mladen.


Startna pozicija: Sky office. Betona i stakla je puno, no već se vidi i zelenilo koje će nas sve više okruživati tokom šetnje! Snimio: Mladen


Na početku: Uskladimo karte! wink Sudionici šetnje su dobili kopiju topografske karte iz druge polovice 19. stoljeća na kojoj se vidi tadašnji izgled tog područja – zaseoci uz potoke i savske rukavce povezani kolskim putevima. Karte potražite OVDJE (gore lijevo su kontrole za povećavanje, smanjivanje, a možete i ublendati nove karte za usporedbu! Snimila: Barbara


Ovako su ti krajevi izgledali negdje oko 1870. godine (već se vidi trasa pruga Zidani Most-Zagreb_Sisak koja je izgrađena 1865.). Izvor: Digitalizirana zbirka topografskih karata Austro Ugarske monarhije, Državni arhiv Austrije u Beču.


Sa osmijehom u podzemlje! wink Snimila: Barbara


Ulazak u Had .. Snimio: Mladen


Ispod Zagrebačke avenije – pomalo zaglušujuće i klaustrofobično iskustvo. Ali, prešli smo cestu bez semafora i opasnosti! Snimila: Barbara


Vrbani: divlji vrtovi i procvala arhitektura. Snimio: Mladen


U srcu Vrbana II, divimo se lijepim voćnjacima. Snimila: Barbara


Upravo ovima! Snimila: Barbara


Na nevidljivoj granici Vrbana i Prečkog, tamo gdje će jednom produžena Vrapčanska nositi breme tranzitnog prometa. Snimio: Mladen


Jedan od naših četveronožnih sušetača, posebno drag djeci! Snimila: Barbara


Još jedan pesek, jako drag i jako star, koji nas je pratio iz vlasničkog naručja. Snimila: Barbara


Ispred Doma kulture Prečko, u blizini roštiljskog epicentra Prečkog. wink Snimila: Barbara


Svak na svome poslu .. wink Snimio: Mladen


Još jedan podzemni prolaz, ispod Matetićeve/Horvaćanske – izbjegli smo sve semafore taj dan! Snimila: Barbara


Postaja: Tržnica Prečko, u blizini nekadašnjeg srca sela Prečko. Snimila: Barbara


Najstarija kuća Prečkog, a iza nje Crkva Presvetog Trojstva u neobičnom “hotelsko-planinarskom stilu” koji je bio diktiran zahtjevima vlasti 1976. kada je građena da izgleda čim manje kao crkva. Snimila: Barbara


Napušteno plinsko skladište, dugogodišnja konstanta Prečkog prepuštena propadanju 2011. Snimio: Mladen


Napuštamo udobnost i toplinu asfalta i krećemo u mekoću i svježinu vrtova – ulazak u vrtno carstvo Prečkog kod vrta EkoEkipe Prečko. Snimila: Barbara


Usprkos grlobolji dobro raspoloženje me nije napuštalo, šetnja je imala dobru vibru wink Snimila: Barbara


Samoiznikla uljana repica u cvatu na trenutačno neobrađenim parcelama. Snimila: Barbara


Vrt EkoEkipe Prečko – nekoliko vrtlarica je bilo iznenađeno nenadanom povorkom koja je prošla vrtom … Snimila: Barbara


Iza leđa nekadašnjeg Centra za automatsku obradu podataka (CAOP), zgrade na krajnjem jugozapadnom kutu Prečkog i Trešnjevke. Snimila: Barbara


U sumrak na otvorenom polju. Snimila: Barbara


Praćeni mjesecom. Snimila: Barbara


Usred mraka bljesnula je supernova Mladenova blica! wink Snimio: Mladen


U labirintu stazica južno od Prečkog – lampa nije bila nužna, ali je nekima ipak dobro došla. wink Snimila: Barbara


Nasred livade oko 20:30 … kao da je snimano infracrvenom kamerom. wink Snimila: Barbara


Tamo gdje selo susreće grad – ulica Vrbje. Snimila: Barbara


Ponovo u civilizaciji! Cipele su možda pomalo blatne, ali je zato raspoloženje još uvijek na visini! Snimila: Barbara


Zadnja stanica Vrbani – odmor na šetalištu Vrbana III, pored trgovačkog centra Point. Vrijeme je za pozdrave i odmor … (a ja odoh direkt u krevet jer me je već načela i temperatura). Snimila: Barbara

Za kraj: Svima sretan Uskrs, čitamo se u utorak slijedeći tjedan!

Oznake: mapiranje trešnjevke, šetnja, vrbani, preko


- 09:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

03.04.2014., četvrtak

Mapiranje Trešnjevke: Šetnje za sezonu proljeće/ljeto 2014!

Drage i dragi moji, još malo pa će se navršiti i godina dana života projekta "Mapiranje Trešnjevke" kojeg sam pokrenuo u suradnji sa Centrom za kulturu Trešnjevke i grupom entuzijastičnih pojedinaca (GP, Mladen, Tina, VT te još mnogi drugi koji su također svojim djelićima doprinijeli slaganju trešnjevačkog mozaika! U međuvremenu se na web stranici projekta nakupilo već pravo mnoštvo podataka i raznih priča i fotografija, a njihov broj raste gotovo svakog dana.

A jedan od "zaštitnih znakova" projekta su i vođene šetnje - prošle godine smo ih imali četiri:

- od Remize kroz Voltino naselje, Rudeš i Ljubljanicu
- od Savske ceste kroz južnu Trešnjevku
- od Trešnjevačkog trga kroz sjeverozapadnu Trešnjevku
- od starog samoborskog kolodvora, Predbožićna trešnjevačka dijagonala

Ovoga nas proljeća očekuju još dvije šetnje:

- petak, 11.04.2014. (polazak od Sky officea u 19 sati) - vodim vas malo poznatim putevima Vrbana i Prečkog, sve do krajnje jugozapadne točke Trešnjevke. Slogan šetnje je: Od stakla i betona do vrbe i gloga u sat i pol šetnje! wink

- petak, 09.05.2014. (polazak iz parka na Trešnjevačkom trgu u 19 sati) - vodim vas jugoistočnim dijelom Trešnjevke, područjem Knežije i okolice pa do Savske ceste, najstarijim urbanim dijelom Trešnjevke u kojem se sve do danas miješaju zdanja koja su bila avangarda svog doba sa kućicama i zapuštenim dvorištima koja su se malo promijenila u posljednjih 100 godina.

Bit će mi drago ako ćete doći u navedene dane i prošetati se sa mnom kroz manje poznate zakutke Trešnjevke!

(Trajanje šetnji je cca sat i pol, ako grupa bude veća onda se to zna otegnuti i na dva sata. Šetnje kreću po svakom vremenu, dakle, održat će se i u slučaju kiše.)

Dođite!

(A ako želite pročitati malo više o ovom projektu, bacite oko na članak koji je o njemu izašao u H-Alteru!)




Oznake: mapiranje trešnjevke, šetnje, preko, vrbani, knežija, Savska cesta


- 17:07 - Komentari (5) - Isprintaj - #

10.06.2013., ponedjeljak

Mapiranje Trešnjevke: Trešnjevački jug - između grada i Save

Prošlog četvrtka, 06.06.2013., prošetali smo se, grupica od 24 šetača i ja, južnom Trešnjevkom, provrludali smo prostorom između Knežije i Vrbana znanim i neznanim stazama i popričali o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tih kvartova. Jaki pljusak koji je oprao grad neposredno prije šetnje nije obeshrabrio šetače, no bilo je nešto mokrih nogu nakon livadnih staza ... wink

Općenito o povijesti Trešnjevke sam vam već pisao nakon prve šetnje (Rudeš itd) tako da ću vas ovaj put samo podsjetiti na neke od važnijih datuma iz povijesti južnog dijela Trešnjevke:


1783. - spominju se sela Hervati, Ilašići i Bankovići istočno od potoka Črnomerca i Lublenica, Jarun i Prečko zapadno od njega

1853. - spominju se sela Horvati, Ilijašići i Bankovići na istoku prostora sadašnje Trešnjevke te Ljubljanica i Govenka zapadno

1857. - prvi zapisi o savskom kupalištu na području trešnjevke

1897. - sagrađena osnovna škola Horvati (kasnije "Braća Ribar")

1925. - sagrađen "filmski grad" u Horvaćanskoj po ideji Franje Ledića

1929. - sagrađen salezijanski đački dom na Knežiji

1939. - otvorena osnovna škola Matije Gupca na Knežiji (tokom 2. svjetskog rata je služila kao spremište i bolnica za njemačke vojnike)

1948. - završena crkva na Knežiji (projekt: Zlatko Požgaj, Juraj Denzler) koja je započeta s gradnjom 1942.

kraj 60-tih: - sagrađena naselja Knežija i Srednjaci

1965. - otvorena osnovna škola Prečko

1969. - otvorena škola na Jarunu, danas Osnovna škola Ivana Meštrovića.

1971. - otvorena osnovna škola Josipa Račića

1974. - otvorena osnovna škola Nikole Tesle u Prečkom

1979. - stavljen kamen temeljac za izgradnju novog naselja Jarun

1983. - dovršene prve zgrade naselja Vrbani koje je dobilo ime po obitelji Vrban koji su se doselili krajem 19. st. na područje sadašnjeg naselja Vrbani III i duže vrijeme bili jedini stanovnici tog kraja

1985. - Sagrađena produžena Horvaćanska cesta kojom je provozio i tramvaj (do 2000. do Jaruna, nakon toga do Prečkog)

1987. - za potrebe Univerzijade sagrađen novi bazen na Savi, obnovljen studentski dom, dovršen projekt Jaruna

kraj 80-tih: - sagrađeno naselje Gredice

1996. - otvorena tržnica Jarun

2003. - započeto s gradnjom naselje Vrbani III

2005. - postavljen skulpture Otac Zemlja i Majka Zemlja u Rujanskoj ulici na Vrbanima

A mi smo te večeri učinili slijedeće:

- sastali smo se u 19h ispred Osnovne škole Horvati, najstarija škole južne Trešnjevke, uočili staru ogradu koja je nekad priječila đake da istrčavaju na ulicu
- prošetali se kroz ostatke "filmskog grada" Ocean filma u Horvaćanskoj i iznenadili lokalne alkiće na večernjoj siesti
- konstatirali nestajanje zadnjeg traga ulice Kalinovica na njenom nekadašnjem južnom dijelu, kod Ujevićeve
- pričali o tome kada je sagrađen Studentski dom "Stjepan Radić"
- tražili tragove Savskog kupališta i "Babinjaka"
- uočili još živuću "retro" natpisnu ploču Sportskog parka Mladost
- pronašli ogradu nekadašnjeg starog plivačkog bazena na Savi
- raspravljali o strujanju vode na području Jaruna i pitali se čemu služi neobična betonska rampa na nasipu potoka Vrapčaka pored taložnice
- slušali kreketanje žaba u potoku Črnomercu
- uočili gdje nestaju trasirke sa zagrebačkih cesta
- prošli kroz iznimno uredan kompleks vrtova uz rasklopno postrojenje Jarun
- naučili kako se na romskom broji do 20 wink
- pogledali najelitniji zagrebački skvot
- prisjetili se stare mitnice i stare staze popločane betonskim kockama uz zgrade u Ulici Braće Domany koje su sagrađene 1981. (je li tako?) te gostionica koje su nekad bile strateški raspoređene uz mostove ("Dva potočića" uz most preko Vrapčaka na mjestu današnje ulice Hrgovići te druga gostionica kod prelaska Horvaćanske preko potoka Črnomerca)
- pozdravili Gonza kojeg su na "željeznom Franceku" u Predovečkoj nafarbali dečki i cure iz "Pimp My Pump" grupe
- prisjetili se stare slastičarnice, mesnice i pošte iz Gajevog naselja
- zapitali se zašto je natpisna ploča Daruvarske ulice veća od standarda
- uočili lijepu ogradu sa paukom u Koprivničkoj i drvenu kućicu u dvorištu druge kuće u istoj ulici
- raspravljali o tome gdje je zapravo osnovan HDZ, da li u baraci u Savskoj ili gostionici uz igralište NK "Jarun"
- pogledali kuću u kojoj je nekad bio najstariji dućan na Jarunu i zamislili kako je nekad izgledala Peščanska ulica koja je išla trasom današnje Našičke
- pričali o povijesti Kružne ulice, crkvi i samoposluzi koju je nekad držala "Slavija"
- prošli sa stražnje strane "Plešivičke kleti"
- tražili Oca i Majku Zemlju
- pregledali neobične graffite u prolazi na Vrbanima ....

A tu je i niz pratećih fotki, zahvaljujem Mladenu i VT-u na fotkanju!

 photo Ruta-velika_zpse68546c1.jpg
Trasa šetnje - snimio i na kartu aplicirao: Mladen

 photo 2013-06-06_001_zps69813c20.jpg
Polazište. Snimio: Mladen


 photo 2013-06-06_003_zpsc79047c7.jpg
Gledamo kartu iz 1901. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_006_zps37ac4862.jpg
U carstvu Ocean filma. Snimio: Mladen

ostatak ostataka kalinovice photo 44dokazdaseovosmatrakalinovicom-alitablanijesluzbenaR_zps68de09fb.jpg
Nekad bilo sad nestalo (iz arhive VT-a)

duga nad sumracnim gradom photo 9duganadsumracnimgradomR_zps2c721724.jpg
Duga nas je počastila svojim prisustvom. Snimio: VT

 photo 2013-06-06_020_zpsb58dfdbd.jpg
Sportski park Mladost, natpis koji tu stoji valjda od izgradnje. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_025_zps0d3e4d9e.jpg
Pitali smo se čemu služi ta ramp? Možda kamionima kad buldožeri vade mulj iz taložnice?

 photo 2013-06-06_026_zpsd48cf233.jpg
Nekoliko riječi o kupalištu ... Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_028_zps62d637d4.jpg
Nasip nakon kiše .. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_030_zps461d7502.jpg
Uz čašicu razgovora ... Snimio: Mladen

setnja prema magli, ali nisu guske photo 12setnjapremamaglialinisuguskeR_zpsfd7431d2.jpg
Uz potok. Snimio: VT

 photo 2013-06-06_033_zpsdf258b23.jpg
Mokrih nogu uz potok Črnomerec .. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_041_zpsa9f80e59.jpg
Jarunska vrtna kolonija. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_042_zps93dadb3f.jpg
U sjeni trafostanice. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_045_zpsc8215e8a.jpg
Najelitniji zagrebački skvot. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_048_zpsb2c08136.jpg
Gonzo by PimpMyPump. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_049_zps6ba00ab1.jpg
Daruvarska s velikom pločom. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_055_zpscdbeb0ea.jpg
Živopisni prolaz na Vrbanima. Snimio: Mladen

Oznake: mapiranje, trešnjevka, knežija, Jarun, vrbani, vrt


- 15:14 - Komentari (7) - Isprintaj - #

29.04.2013., ponedjeljak

Proljetna dilema



Vrbani, uz potok Vrapčak. Snimio: Vanja

Raste li ova trava prebrzo ili je ova klupa premalo u upotrebi? wink

Oznake: klupa, vrbani


- 15:52 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2024  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Travanj 2024 (1)
Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)

Tema bloga:

Linkovi