Nepoznati Zagreb

28.05.2022., subota

Onkraj Prilesja: Ogranak Maksimirske šume



Ulica Oboj na prolazu kroz šumu. Snimio: Vanja


Ponukan jednom od Jane's Walk šetnji, "Okolišanje (Krug oko Maksimira)" koju je oko park šume Maksimir 20.05.2022. vodio Saša Šimpraga posjetio sam danas jedan izdvojeni "ficlek" te šume koji je također zaštićen iako je odvojen od njene glavnine. A radi se o dijelu koji se nalazi zapadno od ulice Prilesje i dopire, preko ulice Oboj, sve do stražnje strane ulice Jurja Ves. Nije to neka osobito velika šuma, a velikoj većini ljudi je poznata tek po dijelu ulice Oboj koji na svojem najstrmijem dijelu prolazi kroz nju, no ima u njoj zanimljivih kutaka. NA priloženoj karti pogledajte kuda sam prošao, a uz fotke pogledajte i moje komentare!



Ucrtao: Vanja


Istočna strana Oboja, ulazim u šumu. Snimio: Vanja


Stube do jedne od kuća napravljene od starih željezničkih pragova. Snimio: Vanja


Stigao sam do kraja tog kolskog puta, završetak udoline je zatvoren ogradom. (no, po njoj i dalje ide kanalizacija). Snimio: Vanja


Zanimljiv detalj na jednoj od ograda. Snimio:Vanja


Pogled unazad, a šetnju nastavljam stazicom koja se penje na brijeg do ulice Oboj ... Snimio: Vanja


Evo me, sad sam na vrhu brijega, krećem na drugu stranu (zapadnu). Snimio: Vanja


... tu su dva kolska puta, gornji se vrlo brzo završava kod lijepe obiteljske kuće ... Snimio: Vanja


... a onda sam se kratko spustio do donjeg koji je duži ... Snimio: Vanja


Tu se nalazi niz garaža iza većeg broja "urbanih vila" koje se zapravo ni ne vide sa Oboja. Snimio: Vanja


Pogled na padinu Jurje Vesi. Snimio: Vanja


Nakon cca 400-500 metara hoda stigao sam i ovdje do kraja kolskog puta, a nakon još 50 metara stiže se i do ograđene guštare gdje se ne može dalje (i ovdje po dnu ide kanalizacija). Snimio: Vanja


Ostaci stare pumpe ... Snimio: Vanja


Napuštena kuća ... i novi iskop. Snimio: Vanja


Ovdje je završetak puta ... Snimio: Vanja


Voćnjak s jedne strane ... Snimio: Vanja


... i guštara na kraju. Snimio: Vanja


Vraćam se nazad ... Snimio: Vanja


Prolazak kroz kordon neupotrebljavanih garaža i ulazim u šumu ... Snimio: Vanja


Pred sami Oboj nailazim na stazicu koja ide desno uzbrdo prema Jurjoj Vesi i na hrptu brijega nailazim na još jedan kolski puta iza kuća ... taj prostor očito služi stanovnicima ulice kao parkiralište. Snimio: Vanja


Završetak ove kratke šetnje je na ulici Jurja Ves, I odvojak do Jurje Vesi je s ovog mjesta još 50 metara. Snimio: Vanja


Oznake: maksimir, šuma, park, Prilesje, Oboj, Jurja Ves, šetnja


- 19:47 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.04.2022., nedjelja

Zvijezdini zvjezdani trenuci (5): Klupa mirnoga toka



Snimio: Vanja


Niti stotinu metara od Zvijezde, u terasastom parku koji se pruža prema Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar", nalazi se neobična vijugava klupa ... rijetko sam u tome kraju pa ne znam kada je postavljena (djeluje prilično novo) niti što je bilo prije nje na tome mjestu (neki kažu, zapušteni teniski teren), ali ovakva kakva jest, svojim mirnim, ali ne dosadnim oblikom, zaista oplemenjuje taj prostor.

Minus joj je što nema naslona (ali je zato dobra za ležanje!) i što nije u sjeni, a plus što se može sjediti i na mini-tribinama (dva reda) odmah pokraj nje sa kojih je pogled na klupu najljepši.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja







Oznake: klupa, Gupčeva zvijezda, Dom narodnog zdravlja, park


- 07:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.05.2021., utorak

Ljeto u gradu - skoro kao nekad

Nakon duuuugo vremena bijah opet u centru grada ... na prvi pogled se čak čini kao da se ništa nije dogodilo u posljednje dvije godine (naravno, da nema korone sada bi tu bile stotine turista i domaćih tražeći odmor za umorne noge na travnjaku Zrinjevca).



Zrinjevac. Snimio: Vanja


Zrinjevac. Snimio: Vanja


Zrinjevac. Snimio: Vanja

Oznake: ljeto, zrinjevac, ljepotica, knjiga, park


- 10:03 - Komentari (4) - Isprintaj - #

27.04.2021., utorak

U posjetu Čehima

Više manje slučajno nađoh se prije nekoliko dana u selu Čehi. Za vas koji ne znate gdje se ono nalazi - to je mjesto točno sa druge strane Zagrebačke obilaznice od Svete Klare, u gradskoj četvrti Novi Zagreb Zapad. A zanimljivo je da se Čehi oduvijek nalaze "s druge strane" Svete Klare. Naime, u doba kada je preko Save postojao samo jedan most, stari savski, do Siska se išlo starom sisačkom cestom, koja se od "stare karlovačke" odvajala u Remetincu i zatim se pružala posve ravno, između Sv. Klare (sjeverno od ceste) i Čeha (južno) prema Hrašću, Velikoj Mlaki i Velikoj Gorici. (vidi fotku). Pri tome ne treba zaboraviti da su Čehi povijesno stariji od Svete Klare.



Izvadak sa Google Maps karte.


A što mi je bilo zanimljivo u Čehima?

Susret sa "općinskom zgradom" u kojoj je koncentrirano većinom sve što treba jednom takvom manjem mjestu. Tu je trgovina ("Prehrana"), pored nje kutak za sjedenje uz pivu, iza zgrade je betonsko igralište za mali nogomet (igralište za NK Čehi je nešto sjevernije), u zgradi je sjedište Mjesnog odbora, ali i udruge Aerotika wink kao i motociklističke udruge policajaca "Plavi vitezovi". A odmah pored je i mali park sa spomenikom palima u NOB-u (kako se već i priliči u nas, park je loše održavan) i vrlo neobičnim nakošenim barjacima za zastave - ne sjećam se da sam igdje drugdje vidio takav dizajn.

Eto, fale još samo osnovna škola (u Svetoj je Klari), župna crkva (također je u Svetoj Klari - o tome više pročitajte na ovom linku sa portala Narod.hr, ne bih vjerovao da ću ikad njih citirati wink ) te spomenik palima u Domovinskom ratu (on je valjda isto u Sv. Klari).

Eto, pravi centar naselja.
(u kojem ima još praznih i neuređenih prostora)



Trgovina sa velikim parkiralištem (tako da stanu i ovakvi kamioni) te autobusnim stajalištem (na fotki se ne vidi nadstrešnica). Snimio: Vanja


Kutak za pivu, iza ćoška dućana. Igralište je odmah iza. Snimio: Vanja


Tik do Mjesnog odbora su vrata ove udruge. Snimio: Vanja


A tu su i njihova vrata. Snimio: Vanja


A pored zgrade je i lišajevima obrasla ograda maloga parka ... Snimio: Vanja


U kojem je u hladu čempresa ovaj spomenik iz NOB-a... Snimio: Vanja


Pogled izbliza ... Snimio: Vanja


I, na kraju, tu su i neobični barjaci. I tek jedna jedina klupa u ovom malom parku gdje je vrijeme stalo 1990. (manikirani čempresi pripadaju već privatnom dvorištu iza parka). Snimio: Vanja

Oznake: Čehi, općinska zgrada, park, NOB, spomenik


- 11:48 - Komentari (7) - Isprintaj - #

14.03.2020., subota

Neiskorišteno zeleno srce Gornje Dubrave - ili - Gdje je nestalo igralište NK Dubrave?

Duboko u srcu Gornje Dubrave nalazi se jedna veeeeeelika napuštena livada ... o kojoj ću sad napisati nekoliko riječi.



Dobro došli na livadu ... Snimio: Vanja


Kao čovjeku koji već desetljećima rijetko zalazi u Dubravu (jer već 20 godina živim na krajnjem jugozapadu grada) ta mi je zelena površina bez ikakva trenutna sadržaja više poznata sa planova grada sa kojima se volim družiti nego iz realnog života, svojim zelenilom usred gusto izgrađenog područja Dubrave upada u oči već pri prvom pogledu na kartu. A što se tih planova grada tiče, na većini njih, pogotovo onima starijeg datuma (prilažem isječke iz plana grada iz 1973., 1983. i 1993. godine - isječci su različitog opsega zbog različitih formata izdanja) može se pronaći da se na zapadnom dijelu livade nekada nalazilo nogometno igralište koje je koristio NK Dubrava.



Isječak plana grada iz 1973. godine. Igralište je označeno sa imenom NK Dubrava.


Isječak plana grada iz 1983. godine. Ime NK Dubrava je još prisutno.


Isječak plana grada iz 1993. godine. Ime je nestalo, vidi se tek drugačije, pravokutno iscrtano područje.


Obzirom da sam nekad (do 1994.) živio puno bliže Dubravi (na Čretu, pored Dotrščinske šume) i da sam i tada volio lutanja po gradu, pješice i biciklom sigurno sam tu i tamo prošao pored te livade i tog igrališta ... no, iskreno, uopće se ne sjećam kako su izgledali, a niti znam što se kasnije dogodilo sa njima.

Pa bih ja vama, drage čitateljice i dragi čitatelji uputio pitanje - što biste mi mogli reći o tom zelenom "srcu" usred Gornje Dubrave i nogometnom igralištu na kojega sad podsjeća samo osamljeni i zapušteni betonski zid uz Međugorsku ulicu sa vratima koja vode nikud.
Imate li možda neku staru fotku te livade i igrališta?

U komentaru na moj prethodni post (o Jugotonu, koji se nalazi(o) preko puta livade) Taango je napisao slijedeće:

Ja ti mogu reći da je u toj Niškoj ili danas Međugorskoj ulici skoro do Jugotona bilo nogometno igralište NK Dubrava.Stanovnici tog djela Dubrave izuzetno su voljeli taj klub i često ga pratili u brojkama čak i s više posjetitelja nego na nekim današnjim utakmicama HNK DINAMA. A zatim se u prostorije kluba uselio narodnjački klub u kojem je poginuo jedan od najvećih mafijaša u Zagrebu neki Bagarić namjerno pišem neki jer ne zavrjeđuje niti trunku poštovanja. Nakon toga narodnjački klub je izgorio do temelja hvala bogu. A sada je tu samo krš i lom ništa posebno a podsjetnik na neka ljepša vremena još je samo ostalo u imenu JUGOTON, a mnogi starosjedioci Dubrave se sjećaju tih vremena pa tako i ja.

Hvala ti, Taango, na tom komentaru - ako želiš reći još malo više o toj livadi, igralištu i općenito Gornjoj Dubravi, bit će mi drago!
(osobito me zanima što su one zarđale metalne konstrukcije na središnjem dijelu livade!)

A za vas koji kao i ja rijetko zalazite u taj dio grada evo i nekoliko fotki snimljenih prije tjedan dana ... i, obavezno pročitajte, tekst Saše Šimprage u Vizkulturi u kojem kroz razgovor sa arhitetom i urbanistom Nikšom Božićem možemo saznati mnogo o prošlosti i sadašnjosti Dubrave, a i mogućnostima za budućnost!
(jer, ako išta nedostaje Dubravi onda je to ugodan i funkcionalna središnji dio, trgovi za okupljanja, bolje prometne veze, parkovi ...)



Pogled uz Međugorsku ulicu prema istoku. Snimio: Vanja


Pogled uz Međugorsku ulicu prema jugu. Snimio: Vanja


Čudna metalna struktura nasred livade (postoje dvije takve uz mali betonski plato). Snimio: Vanja


Betonski zid uz istočnu stranu livade, to je vjerojatno nekad bio zid igrališta NK Dubrava? (pomalo podsjeća na sličan zid koji je do prije koju godinu postojao uz igralište NK Trešnjevka u Grabi). Snimio: Vanja


Neobičan stari mural prometne nesreće na zidu. Snimio. Vanja


Jedan od rijetkih lijevo-orijentiranih zidnih natpisa u Dubravi ... no, očito ne smeta nikome jer ga nitko nije ni pokušao prešarati ... tvornice su već zaboravljene ... Snimio: Vanja


Nikad dovršena kuća preko puta "igrališta" ... po stilu gradnje i vrsti cigle sigurno potječe bar iz 70-tih godina ... Snimio: Vanja

Oznake: Dubrava, Gornja DUbrava, NK Dubrava, park, livada, Međugorska ulica


- 09:40 - Komentari (6) - Isprintaj - #

14.12.2017., četvrtak

Dok nas građevinari ili prirodni elementi ne rastave ...



Snimio: Vanja


Zelena površina između Autobusnog kolodvora i Strojarske ceste. Snimio: Vanja

Oznake: klupa, stolica, Strojarska cesta, trnje, Autobusni kolodvor, park


- 13:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.06.2017., utorak

Tri nonice

Ako ste zaboravili ... wink



U parku iza Centra za kulturu Maksimir. Snimio: Vanja

Oznake: tri nonice, maksimir, park


- 14:18 - Komentari (7) - Isprintaj - #

12.05.2017., petak

Mimikrija (3)



Vrbani III, središnji park, zapadna strana. Snimio: Vanja


Nije se baš trudio ...

Oznake: trešnjevka, vrbani, auto, park


- 15:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Mimikrija (2)



Vrbani III, središnji park kod škole. Snimio: Vanja

Oznake: vrbani, trešnjevka, kamion, park, hlad


- 15:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

16.05.2016., ponedjeljak

S ekipom je (najčešće) ljepše ...

... samo treba odabrati: guštanje u miru ili trač partija. wink



Gušt: Park uz Naumovac. Snimio: Vanja


Trač partija: Park pored tržnice Savica. Snimio: Vanja

Oznake: klupa, park, naumovac, Savica


- 11:46 - Komentari (3) - Isprintaj - #

13.05.2016., petak

Perverzna zadovoljstva

Kako god se domišljao, nikako mi ne ide u glavu zašto je nekima tako velik gušt razbacivati smeće kad je koš za otpatke (gotovo prazan) na tek 2 metra ... tu ne pomaže nikakva isprika lijenošću već je riječ o 101-postotnoj perverziji.

I onda ne mogoh izdržati pa sam pokupio sve smeće i smjestio ga u već spomenuti koš. Bilo je pravo (perverzno? wink) zadovoljstvo vidjeti ponovo čist parkić!



Prekjučer ujutro, park u Prečkom, - prije ... Snimio: Vanja


... i poslije. Snimio: Vanja

Oznake: park, smeće, s, preko


- 07:26 - Komentari (14) - Isprintaj - #

15.04.2016., petak

Zelene površine između zgrada: Toliko dobrih mogućnosti ... i toliko nemara

Iako se ne može reći da nam je grad posve neuredan, za oko mi je u posljednje vrijeme zapelo nekoliko primjera "sistematskog nemara" za koji je dobrim dijelom kriv sam Grad (sa svojim službama) ... ali ni mi, građani, nismo tu bez krivice ... naravno, ne svi podjednako, neki više, a neki manje ... ali, čini mi se da smo svi bar dijelom krivi zbog toleriranja kršenja nekih osnovnih kulturnih pravila.

Evo i jednog primjera koji mi je ovih dana tako upao u oči ...

U kompleksu zgrada na Staglišću, između Horvaćanske ceste, Hrgovića i Ulice Hrvoja Macanovića (dakle, južno od tržnice Jarun), izveden je lijep park. Tu je dječje igralište, šetalište sa bujnim zelenilom, popločena terasa (iznad garaže) sa zanimljivim ograđenim prostorom za koji nisam posve siguran da li je zamišljen kao fontana ili možda prostor za igru najmlađih ... uglavnom, sve je lijepo zamišljeno i izvedeno i na stanarima je bilo samo da uživaju. I, naravno, da, zajedno sa gradskim službama, Čistoćom i Zrinjevcem, održavaju taj lijepo zamišljen park.

No, stvarnost je drugačija - park je prepun auta. Parkirani su posvuda, po stazama, na zelenim površinama (naravno, u hladu, da se slučajno vozač ne bi oznojio za ulaska u auto ... ), na prilazu dječjem igralištu (dapače, jedan parkirani auto je posve zatvorio put ka igralištu), a dva parkirana auta su posve onemogućili prolaz dječjim kolicima sa terase prema igralištu ... Uz te automobilističke teškoće ne može se ne primjetiti smeće na ćoškovima terase (netko je odložio šutu, čini se da već stoji tamo neko vrijeme), fontane/prostori za igru su još koliko-toliko uredni, nisu opuni smeća, no mjestimice su oštećeni, počela je uz rubove rasti trava ...

A zašto je tako? Vjerojatno je sve počelo tako što je netko ostavio automobilski prilaz otvorenim (nisam primjetio nikakve stupiće) ... netko drugi nije našao parkirno mjesto ili je bio lijen tražiti ga ili je garaža bila zatvorena (nisam provjeravao da li se uopće koristi) ili je neki od kupaca na tržnici zaključio da mu je skupo platiti pristojbu za parkiranje ... i, eto, mic po mic, lijep park je pretvoren u parkiralište. Da li su stanari zaista tako oduševljeni ovakvim stanjem, zar je zaista važnije da je auto u hladu točno ispred balkona od toga da je park lijepo odmaralište?

Slika ovakvog nemara i nebrige za zajedničke javne prostore ima po gradu nebrojeno - npr. uvijek se zgrozim kad dođem u Špansko i Malešnicu kad vidim u koliko su sličnih dvorišnih prostora prodrli auti. Rekao bih, u većinu, bar tri četvrtine takvih parkića su "zagađene" parkiranim autima.



Nesuđena fontana (što li ...), već pomalo obrasla travom. Snimio: Vanja


Ovo je vjerojatno zamišljeno kao prostor za dječju igru ... a sada je skupljalište smeća. Snimio: Vanja


Vreće sa šutom nemarno odložene uz rub terase. Snimio: Vanja


Auti su razasuti po svim stranama parka (istočni dio) ... Snimio: Vanja


... a ni na zapadnom nije ništa bolje. Snimio: Vanja


Najbolje mjesto, ispod drveta ... Snimio: Vanja


Prilaz klupicama je zagrađen .. zapravo, vjerojatno bi ih trebalo izvaditi kako bi se omogućilo parkiranje na travnjaku? wink Snimio: Vanja


Sa dječjim kolicima je ovdje prolaz nemoguć ... Snimio: Vanja


Nigdje drugdje nego posred prilaza dječjem igralištu! Snimio: Vanja

Oznake: staglišće, auto, parkiranje, park, nemar, trešnjevka


- 10:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.04.2016., četvrtak

Svatko ima svog najboljeg prijatelja

Nečiji ima četiri noge, nečiji dva kotača, a nečiji jednu tipkovnicu ... wink



Zrinjevac. Snimio: Vanja


Zrinjevac. Snimio: Vanja

Oznake: zrinjevac, prijatelji, bicikl, pas, mobitel, park, centar


- 08:56 - Komentari (5) - Isprintaj - #

16.11.2015., ponedjeljak

Majka i dijete



Park kod Zorkovačke ulice. Snimio: Vanja

Oznake: skulptura, trešnjevka, park, Zorkovačka ulica, djeca


- 16:08 - Komentari (3) - Isprintaj - #

12.10.2015., ponedjeljak

Bezobzirni posjetioci parka u Rudešu



U parku južno od Jablanske ulice, pored trgovine "Kaufland". Snimio: Vanja


Na moju sreću, na relaciji između Prečkog (gdje stanujem) i središta Trešnjevke (gdje radim) nudi se nekoliko gotovo ravnopravnih mogućnosti za dolazak biciklom od kuće do posla i nazad. Mogu birati između biciklističke staze Horvaćanskom sve do Knežije i zatim preko nje i placa do firme, zatim tu je meni osobno najdosadnija varijanta uz Zagrebačku aveniju, a uz te dvije mogućnosti često me privuče i najmirnija varijanta preko Rudeša sa podvarijantama kroz Pongračevo ili nešto više, trasom "Samoborčeka" ...

I, kad se odlučim na tu najmirniju varijantu tada u pravilu prođem pored Sky office-a, iza njega i mosta preko potoka Vrapčaka siđem na pješačku stazu paralelnu uz Zagrebačku aveniju (tamo gdje je nekad bio teretni željeznički kolosijek za bivšu kasarnu Prečko) i onda preko parka iza benzinske pumpe (pored "Kauflanda")dođem na Jablansku ulicu i zatim nastavim između škole i vrtića do Ratarske i onda poslije krenem dalje trasom bivšeg kolosijeka ili skrenem desno u Ratarsku. Uglavnom, taj parkić uz Jablansku ulicu je gotovo uvijek pun smeća ... i ne to onog kojeg donese vjetar od tko zna kuda, već bezobrazno ostavljenog po klupama ili oko koševa za smeće u parku. Zaista ne znam kome je to tako teško napraviti deset koraka do koša za smeće i tamo staviti ostatke "gozbe" (škarnicli od peciva, omoti od sira i mesnih narezaka) ... ili, kome je to tako zanimljivo razbacati smeće oko koševa? Već sam mislio da su to možda vrane - ali, njih ima posvuda po gradu i nema tako puno smeća uz koševe! Da li se tu radi o nekoj omladinskoj škvadri koju baš briga za okoliš? Takve smo i mi već imali pored naše zgrade prije nekoliko godina ... no, to je bilo tek povremeno, nakon subotnjih noći,a ovdje smeće vidim gotovo svaki put kad prođem parkom. Ili se možda radi o sakupljačima boca koji traže svoj plijen po koševima ne mareći za ono što ostane iza njih? Pojma nemam ....

Ako ove retke čita netko iz Rudeša može u komentaru dodati i svoje mišljenje!



Do koša za smeće ima manje od 20 metara ... Snimio: Vanja


Smeće oko koša na sjeverozapadnom dijelu parka. Snimio: Vanja

>
I još više smeća oko koša na južnoj strani parka. Snimio: Vanja

Oznake: rudeš, park, Jablanska ulica, smeće


- 12:12 - Komentari (4) - Isprintaj - #

07.08.2015., petak

Pale su prve žrtve toplinskog vala!



Zrinjevac. Snimio: Vanja


I ja bih tako rado podlegao čarima svježe i meke trave uz šum šuštanja vode ...

Oznake: zrinjevac, centar, park, vrućina, ljeto


- 09:50 - Komentari (4) - Isprintaj - #

07.07.2015., utorak

Mjesto s pogledom

Obostrano. wink



Tomislavov trg. Snimio: Vanja

Oznake: pogled, klupa, Tomislavov trg, centar, park, ljepotica


- 09:26 - Komentari (5) - Isprintaj - #

14.04.2014., ponedjeljak

Umjetnost između grada i prirode – Male gradske akcije

Stižem i na kraj ovog pokušaja pregleda nekonvencionalne (pejzažne i slične) umjetnosti u gradu Zagrebu … sjećate li se možda još koje slične akcije?

Ja sam saznao za postojanje njih nekoliko koje se na ovaj ili onaj način mogu uvrstiti u tu rubriku:

U sklopu manifestacije ArtEnergy 2013., čiji je cilj bio osviještavanje važnosti očuvanja okoliša, iskoristivosti otpadnog materijala i odgovornosti prema Zemlji, nastalo je i slijedeće:

“… biti ćemo svjedoci nastanka dvaju impozantnih instalacija – one priznatog talijanskog umjetnika DEM-a, poznatog po svojim surealnim instalacija, slikama i muralima koji će u vanjskom okolišu Hrvatskog društva likovnih umjetnika sagraditi 3,5 m visoku instalaciju isključivo od prirodnih materijala pronađenih u šumi te one poznate hrvatske umjetnice Kristine Lenard. Unutrašnjost iste činit će oaza sa posebnim uvjetima za uzgoj: ribe i biljke koje čine dio samoodrživog sustava hidroponskog uzgoja.” (kazuje web stranica projekta)

Ovdje je i web stranica spomenutog talijanskog umjetnika.




Snimio: Vedran


Snimio: Vedran


Umjetnica Tonka Maleković je 2006. godine u Gradu mladih izradila instalaciju “Šuma – instalacija u dezintegraciji” koja je dobila i otkupnu nagradu Erste banke – pogledajte nekoliko fotki te instalacije!



Što to viri iz trave? wink Snimila: Tonka


Izbliza. Snimila: Tonka


Lokacija u prostoru. Snimila: Tonka


Djeca u žutom šumskom labirintu. Snimila: Tonka


Noćni pogled. Snimila: Tonka


Vrlo brzo nakon postavljanja netko je nepoznat razvalio instalaciju (oštetio je i neke već godinama prije postavljene skulpture u parku Grada mladih). Snimila: Tonka


Radove u prirodi su izvodili i Tanja Vukasinović (u parku Maksimir) i Damir Očko (u Bundeku), ali o njima nemam detaljnijih informacija.

Evo i malo drugačjih intervencija!

Prošloga je ljeta ispred Goethe instituta u Vukovarskoj podignut vertikalni vrt od cigala koji je lijepo rodio – vrt je još uvijek tamo, no ne znam hoće li biti održavan i ove godine!



Vertikalni vrt. Snimio: Vanja


Vertikalni vrt s unutrašnje strane. Snimio: Vanja


Zeleni paradajzići izrasli iz ciglastog zida (stanje: početak srpnja 2013.). Snimio: Vanja


U lijehi ispred Branimirove tržnice je prošloga ljeta netko (Zrinjevac???) posve simbolično, na mjestu gdje se trguje plodovima iz vrta i s polja, posadio niz kukuruza i paradajza – lijepo su narasli!



Lijeha na zidu ispred Branimirove tržnice. Snimio: Vanja


Ovoga proljeća sam se i ja malo zabavljao sa sličnim akcijama pa sam od starih cigala i oblutaka iz Save napravio “ulaznu liniju” za vrt Eko Ekipe u Prečkom. Na tome je mjestu, ulaznome ne samo u naš vrt već i cijeli niz drugih vrtova u zaleđu Prečkog, prije bilo odlagalište smeća što je nagrđivalo ulaz u vrtni predio. Odlučio sam to promijeniti pa sam uz pomoć vrtnih mi kolegica i kolega očistio smeće, prekopao zemlju i posijao cvijeće, a kao simbol prijelaza iz urbanog dijela Prečkog u vrtno “carstvo” sam napravio tu liniju koja nas i odjeljuje i spaja sa gradom i asfaltom … jer, nema gradskog vrta bez vrta, ali i bez grada. Baš me je veseli rad na toj liniji (još nije gotova)!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Za kraj, zahvaljujem se Tonki Maleković na fotkama njene instalacije iz Grada mladih i dodatnim informacijama o umjetničkim akcijama ovoga tipa!

A vi, drage čitateljice i čitatelji, ako znate za još koju sličnu, javite mi, molim vas!

Oznake: umjetnost, pejzažna arhitektura, vrt, park


- 11:14 - Komentari (7) - Isprintaj - #

12.02.2014., srijeda

Bio jednom jedan Frulaš ...

... kojem se trag zagubio. No, ostalo je sjećanje. I Frulaš, kao simbol prisjećanja na davno vrijeme (neki bi rekli i "zlatno vrijeme") početne urbanizacije Trešnjevke.



Frulaš i nepoznata Trešnjevčanka za otvaranja parka. Iz obiteljske zbirke VT-a.


Fotografija parka iz 1940. Iz obiteljske zbirke VT-a.


Sjećate li se priče o Naselju Prve hrvatske štedionice i parku u Zorkovačkoj, sa bazenom i drugim najstarijim (nakon onoga na Trgu kralja Petra Krešimira IV) planskim dječjim igralištem u gradu?

Naselje je nastalo u godinama pred Drugi svjetski rat, a park je svečano otvoren 22.06.1940., nekoliko fotografija sa tog otvorenja stiglo je i do ovoga bloga (vidi OVDJE!) preko prijatelja ovog bloga VT-a koji ih je pronašao u svojoj obiteljskoj arhivi. Nešto kasnije, za cijelu priču se zainteresirao i Maro Grbić, unuk kipara Frana Kršinića, koji je za park napravio skulpturu "Frulaš" čiji je gipsani odljev krasio park za njegova otvorenja, no, suprotno planovima, njegov odljev u bronci se nije nikada pojavio u parku, a gipsani kip je netragom nestao - malko više o tom dijelu priče možete pročitati OVDJE.

U međuvremenu, tokom 2012. godine, park u Zorkovačkoj je obnovljen i, iako bez bazena (koji je zbog nemogućnosti održavanja higiejnskih uvjeta pretvoren u igralište) sad pruža vrlo lijepi dojam koji podosta podsjeća na originalni izgled. No, u parku još uvijek nedostaje fontana "Zodijak" (koja je uklonjena nakon naleta vandala, a kopija, navodno, već duže vrijeme čeka postavljanje zbog tko zna kojeg razloga) i, naravno, Frulaš. A kako bi se javnost ponovo podsjetila na priču o njemu (a posredno i o parku i čitavome naselju i tom vremenskom razdoblju) Maro Grbić je osmislio izložbu koja je upravo jučer otvorena u galeriji Modulor u centru za kulturu Trešnjevka, ni 500 metara zračne linije od nekadašnje pozicije kipa.

Izložba kroz kolekciju fotografija parka iz tog doba (ponovo iz obiteljske ostavštine VT-a), ali i podsjećanje na stvaralaštvo Frana Kršinića nudi zanimljiv pogled unazad, na pionirsko urbano doba Trešnjevke. A jučerašnje dodatno iznenađenje je bilo izlaganje drvene skulpture Frulaša iz 1926. (varijante istog Kršinićevog omiljenog motiva kojeg je predstavljao i Frulaš u parku) - pogledajte kako je izgledalo otvorenje na GP-ovim fotografijama (Hvala ti, GP!).
(pogledajte OVDJE poziv na izložbu na stranicama CeKaTea! Izložba ostaje otvorena do 21.02.2014.)



Posljednje pripreme prije otvaranja izložbe uz drveni kip Frulaša. Snimio: Vanja


Autor izložbe Maro Grbić i voditeljica galerije Modulor Saša Martinović Kunović. Snimio: GP


Kratki flautistički nastup za otvorenja izložbe. Nastupali su mladi flautisti profesorice Irene Crnogaj iz osnovne glazbene škole Blagoja Berse: Ivana Gabrijela Turina, Magdalena Juričić i Luka Prlić. Snimio: GP


Posjetioci razgledavaju izložbu nakon otvaranja. Snimio: GP


Po svemu što se može čuti ovih dana, Frulaš je na najboljem putu da postane jedan od urbanih simbola "Stare Trešnjevke". Od tih dana na Trešnjevci su ostale uglavnom tek zgrade, stara naselja uz samo poneki pojedinačni objekt koji odskače kao što su npr. Osnovna škola Augusta Šenoe ili crkva Sv. Marka Križevčanina, no i oni su zbog svoje lokacije uz ne odveć lijepu Selsku cestu i okruženi industrijskim krajolikom firme "Ericsson Nikola Tesla" ne baš pogodni za takvo simboličko značenje, ne ulaze tako ravno u srce. No, spokojni Frulaš u lijepom okruženju parka je idealni motiv "lijepe Trešnjevke" kakve se svi želimo sjećati i ako bi trebalo tražiti neku sliku koju bismo stavili na hipotetsku prvu razglednicu Trešnjevke to bi mogla biti upravo njegova slika.

Ovakva razmišljanja automatski vode i dalje, u drugim smjerovima - što li će oni između nas koji će još živjeti za 70 godina pamtiti kao simbole ovog sadašnjeg vremena na Trešnjevci? Sky office? Trgovačke centre? Na koji će se detalj Jaruna ili Vrbana ljudi sjećati s nostalgijom za nekoliko desetljeća? Što vam prvo dođe pred oči kad se sjetite npr. Knežije ili Srednjaka ili Voltinog naselja?

Imaju li oni svojeg Frulaša?

Oznake: Frulaš, park, zorkovačka, Teršnjevka


- 14:11 - Komentari (8) - Isprintaj - #

04.10.2013., petak

Na nuli


Park u Zorkovačkoj ulici, Trešnjevka. Snimio: Vanja

Lijepo je početi dan razgovorom na klupi u parku, usprkos tome što je danas pao prvi mraz, zar ne?

Oznake: trešnjevka, zobene pahuljice, park, mraz


- 09:36 - Komentari (5) - Isprintaj - #

15.07.2013., ponedjeljak

Bliski susret treće vrste sa surovom realnošću

Iako ovi svjetli četverokutnici na travi Tuđman-placa izgledaju kao mjesto slijetanja svemirskog broda iz neke od knjiga već zaboravljenog Ericha von Daenikena ili kojeg filma Stevena Spielberga ovo je zapravo mjesto "slijetanja" prosvjeda pirotehničara otprije nekoliko dana u zagrebačku i hrvatsku realnost .... čiji će trag ostati među nama još nekoliko dana i zatim izblijediti.

(GP, hvala ti na fotkama snimljenima u doba prosvjeda!)



Snimio: Vanja


Park za vrijeme trajanja prosvjeda. Snimio: GP


Snimio: GP


Snimio: GP

Oznake: Tuđman-plac, Trg Franje Tuđmana, prosvjed, park


- 12:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.12.2012., četvrtak

Dopunimo Zelenu potkovu!

Drage i dragi moji, nakon prigodnih zimskih gradskih crtica posljednjih dana vrijeme je da dodirnem i jednu ozbiljniju temu. Naime, građanska inicijativa "1postozagrad" pokrenula je akciju za uređenje novog javnog parka u centru grada, na jedinstvenoj lokaciji koja se nalazi u okviru svima nam poznate Zelene potkove i koja naprosto zove da ju se prenamjeni/uredi u zelenu površinu koja bi obogatila gradski prostor. Radi se o prostoru u Ulici Grgura Ninskoga, tik pored Glavnog kolodvora ... tokom Drugog svjetskog rata su se na toj lokaciji, tik uz Glavni kolodvor, nalazile barake za smještaj njemačkih vojnika koje je nakon rata preuzeo Crveni križ i u njih smještao beskućnike.

U međuvremenu su, tokom ove jeseni, barake uklonjene i prostor se počeo koristiti kao parkiralište što posve sigurno nije najsretnija namjena, pogotovo u svjetlu oslobađanja centra grada od automobilskog prometa i otvaranja javnog prostora pješacima te blizine javne garaže u Importanne centru. (na sreću, u posljednje je vrijeme automobilima ulaz u prostor zabranjen!)

Lokacija tog prostora unutar Zelene potkove i u blizini Glavnog kolodvora i Botaničkog vrta otvara zanimljive mogućnosti ... recimo, moguću atraktivnu vezu između njega i Botaničkog vrta preko Miramarskog podvožnjaka? Ili nekim novim samostojećim pješačkim mostom između dva parka? Možda šetalištem uz prugu prema Crnatkovoj i Runjaninovoj ulici, putem kojeg već i sad mnogi koriste za najbrži prilaz SC-u iz smjera Glavnog kolodvora?


Pogled na taj dio grada iz zraka pomoću Google Eartha.


Barake Crvenog križa tokom rušenja. Snimila: Ljiljana Čačić Krakar


Pogled od pruge preko Botaničkog vrta sa paviljonom - Botanički vrt i ovdje razmatrana površina izgledaju kao jedna cjelina zbog spuštene Miramarske. Snimio: Vanja


Pogled sa nadvožnjaka. Snimio: Vanja


Dodir kolodvorskih kolosijeka i parka. Snimio: Vanja


Ograda. Snimio: Vanja


Detalj ograde. Snimio: Vanja


Vrata, već dugo zatvorena ... no, idealna kao veza između kolodvora i parka. Snimio: Vanja


Točka dodira. Snimio: Vanja


Pogled sa istoka. Snimio: Vanja


Pogled iznutra u toplije doba godine. Snimila: Ljiljana Čačić Krakar


Snimila: Ljiljana Čačić Krakar


Zamislite si ovdje pokoju klupu, gredice sa cvijećem, prolaz prema Botaničkom vrtu ... Snimila: Ljiljana Čačić Krakar

Pogledajte na kraju sadržaj dopisa kojeg je inicijativa uputila nadležnim gradskim službama!
(zahvaljujem Saši Šimpragi i Ljiljani Čačić Krakar na pomoći pri pisanju ovog posta!)

============
Grad Zagreb

Ured gradonačelnika

Gradska skupština

Gradska skupština, Odbor za prostorno uređenje

Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet

Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode

Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada

Vijeće gradske četvrti Donji grad

Zagreb, 18. prosinca 2012.

Predmet: Novi javni park na prostoru Zelene potkove

Poštovani/a,
ovime tražimo da se na lokaciji nekadašnjih baraka za beskućnike u Haulikovoj ulici formira novi javni park na Zelenoj potkovi.

Barake prenoćišta za beskućnike srušene su u listopadu 2012. i umjesto da se taj prostor sada primjereno uredi i integrira u Zelenu potkovu tako što bi bio pretvoren u novi javni park, gradska uprava na tome mjestu planira izgraditi parkiralište, odnosno taj se prostor već sada tretira kao divlje parkiralište kojemu tamo nije mjesto.
Iako je danas prostor Haulikove ulice južno od Mihanovićeve opterećen parkiranim automobilima, novo bi se parkiralište nalazilo na korak do javne garaže ispod Starčevićevog trga pa je utoliko uputnije stimulirati njenu upotrebu i na taj način umanjiti problem parkiranja, a ne graditi još jedno parkiralište na mjestu gdje se ono ne bi trebalo nalaziti tj. tamo gdje je mjesto parku.

U tome smislu potrebno je zaustaviti planove o bilo kakvom parkiralištu na toj lokaciji.

Predmetna lokacija u srcu Zelene potkove – s drvoredima starih kestenova, povijesnom ogradom i ostacima nekadašnje fontane s pitkom vodom – upravo je idealna za novi javni park.
Realizacijom parka, Zelena potkova ostvarila bi i neposredniji parkovni kontinuitet tj. bila zaokružena u zeleni sustav i cjelinu.

Budući da je Zelena potkova najreprezentativniji, pa i ključni dio identiteta Zagreba, svaka intervencija u njen prostor treba respektirati činjenicu da se radi o spomeničkoj cjelini koja uživa zaštitu te se na taj način prema njoj treba i odnositi.

Predloženi novi javni park na Zelenoj potkovi ujedno nudi mogućnost ostvarivanja jedne naglašene osobitosti. Primjereno uređen, taj bi prostor mogao doslovno postati park na peronu budući da se s njegove južne strane nalaze putnički peroni Glavnoga kolodvora, a to je nešto što bi moglo postati zagrebačka osobitnost u međunarodnim razmjerima.

Zelena potkova, kao dio zagrebačke, hrvatske i europske kulturne baštine, zaslužuje i obvezuje na najviše standarde gradogradnje, a zadaća je gradske uprave to aktivno provoditi.

Stoga od gradskih vlasti tražimo:

- da se predmetni prostor privede parkovnoj namjeni i na taj način integrira u Zelenu potkovu tj. da ju smisleno, kreativno i kvalitetno nadogradi kao novi javni gradski park.

- da se taj prostor odmah privremeno uredi i to na način da se formiraju travnate površine, postave klupe i popravi povijesna ograda s južne strane parka.

- da se za predmetni prostor tijekom 2013. godine raspiše javni natječaj za krajobrazno uređenje, a odabrano rješenje potom u razumnom roku i implementira (budući da je riječ o malom parku, radi se i o manjem financijskom ulaganju.)

- da članovi/ce žirija javnog natječaja za oblikovanje parka budu interdisciplinarnog profila i uz obavezno uključivanje krajobrazne struke (što do sada u sličnim natječajima nije bio slučaj).

- da novi park dobije punkt s pitkom vodom (npr. po uzoru na fontanu na dječjem igralištu na Svačićevom trgu).

- da u gradskoj prostorno-planskoj dokumentaciji predmetni prostor bude upisan kao javni park.
Formiranjem predloženoga novog javnog parka, Zagreb bi nakon više od stoljeća dobio novi javni park na Zelenoj potkovi, a afirmirajući i gradeći na vlastitoj baštini, grad bi dobio i park neposredno uz putničke perone Glavnoga kolodvora, tj. nešto što ima malo koji grad na svijetu.

S poštovanjem ...

U potpisu se nalaze slijedeća imena:

Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata

Udruga mladih muzeologa – Kontraakcija

Parkticipacija

Zelena akcija

Sindikat biciklista

Hrvatsko-češko društvo

BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture

Pravo na grad

Analog

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske

Udruženje hrvatskih arhitekata

Goethe-Institut Kroatien

Autonomni kulturni centar Medika

dr.sc. Snješka Knežević

Zvonimir Milčec

prof.dr.sc. Jasenko Horvat

prof.dr.sc. Vesna Židovec

Radovan Delalle

Alem Korkut

Daša Drndić

prof. dr.sc. Sanja Filep

Svjetlana Lugar

prof.dr.sc. Tihomir Jukić

dr.sc. Ines Prica

dr.sc. Igor Duda

Jadran Boban

Petra Milički

dr.sc. Snježana Kordić

Vilim Matula

Lana Cavar

Ante Tonči Vladislavić

dr.sc. Sandra Uskoković

dr.sc. Liljana Filipović

dr.sc. Valentina Gulin Zrnić

dr.sc. Silva Kalčić

Tonka Maleković

dr.sc. Sanja Morić

Nataša Mataušić

Dejan Kršić

dr.sc. Snježana Banović

prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina

Duška Boban

dr.sc. Tomislav Šakić

dr.sc. Irena Kraševac

Igor Marković

Petar Milat

dr.sc. Marijana Bijelić

dr.sc. Saša Poljanec Borić

dr.sc. Sandra Križić Roban

Boris Postnikov

dr.sc. Tihana Rubić

Marijan Crtalić

Krešimir Galović

prof. dr.sc. Zvonko Maković

dr.sc. Nataša Govedić

Zlatan Vehabović

Klaudio Štefančić

Barbara Matejčić

dr.sc. Petar Puhmajer

Selma Banich

dr.sc. Jasna Čapo

dr.sc. Marko Špikić

Ana Krstulović

Maroje Mrduljaš

Dana Budisavljević

Dario Dević

Bojan Krištofić

dr.sc.Vjeran Pavlaković

dr.sc. Suzana Marjanić

dr.sc. Maja Šimpraga

Srećko Horvat

Ana Brnardić

dr.sc. Renata Jambrešić Kirin

Mladen Škreblin

Saša Šekoranja

Niko Mihaljević

Ivica Đikić

dr.sc. Vjeran Kursar

Urša Raukar

Vanja Radovanović

Borislav Doklestić

prof.dr.sc. Ognjen Čaldarović

Siniša Labrović

dr.sc. Igor Toš

prof.dr.sc. Vesna Mikić

prof.dr.sc. Feđa Vukić

dr.sc. Željka Čorak

dr.sc.Karin Šerman

prof.dr.sc. Daša Drndić

1POSTOZAGRAD

Nataša Bodrožić
Lidija Butković Mićin
Ana Elizabet
Aleksandar Hut Kono
Antonija Komazlić
Sonja Leboš
Ivana Meštrov
Saša Šimpraga
Uroš Živanović

/1POSTOZAGRAD isključivo je volonterska platforma usmjerena na poboljšanja grada./

Oznake: park, ulica Grgura Ninskog


- 20:02 - Komentari (7) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2024  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Travanj 2024 (1)
Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)

Tema bloga:

Linkovi