Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

U posjetu Čehima

Više manje slučajno nađoh se prije nekoliko dana u selu Čehi. Za vas koji ne znate gdje se ono nalazi - to je mjesto točno sa druge strane Zagrebačke obilaznice od Svete Klare, u gradskoj četvrti Novi Zagreb Zapad. A zanimljivo je da se Čehi oduvijek nalaze "s druge strane" Svete Klare. Naime, u doba kada je preko Save postojao samo jedan most, stari savski, do Siska se išlo starom sisačkom cestom, koja se od "stare karlovačke" odvajala u Remetincu i zatim se pružala posve ravno, između Sv. Klare (sjeverno od ceste) i Čeha (južno) prema Hrašću, Velikoj Mlaki i Velikoj Gorici. (vidi fotku). Pri tome ne treba zaboraviti da su Čehi povijesno stariji od Svete Klare.Izvadak sa Google Maps karte.


A što mi je bilo zanimljivo u Čehima?

Susret sa "općinskom zgradom" u kojoj je koncentrirano većinom sve što treba jednom takvom manjem mjestu. Tu je trgovina ("Prehrana"), pored nje kutak za sjedenje uz pivu, iza zgrade je betonsko igralište za mali nogomet (igralište za NK Čehi je nešto sjevernije), u zgradi je sjedište Mjesnog odbora, ali i udruge Aerotika wink kao i motociklističke udruge policajaca "Plavi vitezovi". A odmah pored je i mali park sa spomenikom palima u NOB-u (kako se već i priliči u nas, park je loše održavan) i vrlo neobičnim nakošenim barjacima za zastave - ne sjećam se da sam igdje drugdje vidio takav dizajn.

Eto, fale još samo osnovna škola (u Svetoj je Klari), župna crkva (također je u Svetoj Klari - o tome više pročitajte na ovom linku sa portala Narod.hr, ne bih vjerovao da ću ikad njih citirati wink ) te spomenik palima u Domovinskom ratu (on je valjda isto u Sv. Klari).

Eto, pravi centar naselja.
(u kojem ima još praznih i neuređenih prostora)Trgovina sa velikim parkiralištem (tako da stanu i ovakvi kamioni) te autobusnim stajalištem (na fotki se ne vidi nadstrešnica). Snimio: Vanja


Kutak za pivu, iza ćoška dućana. Igralište je odmah iza. Snimio: Vanja


Tik do Mjesnog odbora su vrata ove udruge. Snimio: Vanja


A tu su i njihova vrata. Snimio: Vanja


A pored zgrade je i lišajevima obrasla ograda maloga parka ... Snimio: Vanja


U kojem je u hladu čempresa ovaj spomenik iz NOB-a... Snimio: Vanja


Pogled izbliza ... Snimio: Vanja


I, na kraju, tu su i neobični barjaci. I tek jedna jedina klupa u ovom malom parku gdje je vrijeme stalo 1990. (manikirani čempresi pripadaju već privatnom dvorištu iza parka). Snimio: VanjaPost je objavljen 27.04.2021. u 11:48 sati.