Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Umjetnost između grada i prirode – Male gradske akcije

Stižem i na kraj ovog pokušaja pregleda nekonvencionalne (pejzažne i slične) umjetnosti u gradu Zagrebu … sjećate li se možda još koje slične akcije?

Ja sam saznao za postojanje njih nekoliko koje se na ovaj ili onaj način mogu uvrstiti u tu rubriku:

U sklopu manifestacije ArtEnergy 2013., čiji je cilj bio osviještavanje važnosti očuvanja okoliša, iskoristivosti otpadnog materijala i odgovornosti prema Zemlji, nastalo je i slijedeće:

“… biti ćemo svjedoci nastanka dvaju impozantnih instalacija – one priznatog talijanskog umjetnika DEM-a, poznatog po svojim surealnim instalacija, slikama i muralima koji će u vanjskom okolišu Hrvatskog društva likovnih umjetnika sagraditi 3,5 m visoku instalaciju isključivo od prirodnih materijala pronađenih u šumi te one poznate hrvatske umjetnice Kristine Lenard. Unutrašnjost iste činit će oaza sa posebnim uvjetima za uzgoj: ribe i biljke koje čine dio samoodrživog sustava hidroponskog uzgoja.” (kazuje web stranica projekta)

Ovdje je i web stranica spomenutog talijanskog umjetnika.




Snimio: Vedran


Snimio: Vedran


Umjetnica Tonka Maleković je 2006. godine u Gradu mladih izradila instalaciju “Šuma – instalacija u dezintegraciji” koja je dobila i otkupnu nagradu Erste banke – pogledajte nekoliko fotki te instalacije!



Što to viri iz trave? wink Snimila: Tonka


Izbliza. Snimila: Tonka


Lokacija u prostoru. Snimila: Tonka


Djeca u žutom šumskom labirintu. Snimila: Tonka


Noćni pogled. Snimila: Tonka


Vrlo brzo nakon postavljanja netko je nepoznat razvalio instalaciju (oštetio je i neke već godinama prije postavljene skulpture u parku Grada mladih). Snimila: Tonka


Radove u prirodi su izvodili i Tanja Vukasinović (u parku Maksimir) i Damir Očko (u Bundeku), ali o njima nemam detaljnijih informacija.

Evo i malo drugačjih intervencija!

Prošloga je ljeta ispred Goethe instituta u Vukovarskoj podignut vertikalni vrt od cigala koji je lijepo rodio – vrt je još uvijek tamo, no ne znam hoće li biti održavan i ove godine!



Vertikalni vrt. Snimio: Vanja


Vertikalni vrt s unutrašnje strane. Snimio: Vanja


Zeleni paradajzići izrasli iz ciglastog zida (stanje: početak srpnja 2013.). Snimio: Vanja


U lijehi ispred Branimirove tržnice je prošloga ljeta netko (Zrinjevac???) posve simbolično, na mjestu gdje se trguje plodovima iz vrta i s polja, posadio niz kukuruza i paradajza – lijepo su narasli!



Lijeha na zidu ispred Branimirove tržnice. Snimio: Vanja


Ovoga proljeća sam se i ja malo zabavljao sa sličnim akcijama pa sam od starih cigala i oblutaka iz Save napravio “ulaznu liniju” za vrt Eko Ekipe u Prečkom. Na tome je mjestu, ulaznome ne samo u naš vrt već i cijeli niz drugih vrtova u zaleđu Prečkog, prije bilo odlagalište smeća što je nagrđivalo ulaz u vrtni predio. Odlučio sam to promijeniti pa sam uz pomoć vrtnih mi kolegica i kolega očistio smeće, prekopao zemlju i posijao cvijeće, a kao simbol prijelaza iz urbanog dijela Prečkog u vrtno “carstvo” sam napravio tu liniju koja nas i odjeljuje i spaja sa gradom i asfaltom … jer, nema gradskog vrta bez vrta, ali i bez grada. Baš me je veseli rad na toj liniji (još nije gotova)!



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Za kraj, zahvaljujem se Tonki Maleković na fotkama njene instalacije iz Grada mladih i dodatnim informacijama o umjetničkim akcijama ovoga tipa!

A vi, drage čitateljice i čitatelji, ako znate za još koju sličnu, javite mi, molim vas!


Post je objavljen 14.04.2014. u 11:14 sati.