Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


 • Ranmi

  Mural je full zanimljiv, lijevi auto podsjeća na Volvo 240

  avatar

  16.03.2020. (12:30)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Hehehe, Ranmi, dobro opažanje, baš je ćoškast!

  (ima nešto tako djevičanski naivno u tim prastarim muralima očito slikanim kistom ....)

  avatar

  17.03.2020. (08:02)    -   -   -   -  

 • joško

  Na tom sam igralištu davno trenirao, travnjak je bio odličan.

  avatar

  17.03.2020. (19:07)    -   -   -   -  

 • Ranmi

  Ne samo djevičanski naivno, nego iz neke današnje pozicije i trendova je izuzetno bizarno da bi netko kistom na zidu nacrtao prometnu nesreću - i baš zbog toga je ovaj primjerak grafitne "arheologije" važan.

  Podsjetilo me pomalo, na mom kvartu u prolazu podzemne garaže, na natpise i poruke (od kojih je najpamtljivija "Bolje škemba od pijače, nego grba od štihače")
  za koje vjerujem da datiraju iz prve polovice 90ih, isto pisane, očito u nedostatku grafitnog spreja, s kistom i crnom bojom (što im je pritom dalo i veću kvalitetu i dugotrajnu očuvanost!).
  Pokušavam zamislit bizarnost situacije i predanost, da netko usred noći hoda okolo sa kanticom boje i kistovima, i piše poruke...

  No, jedno je sigurno - sa pojavom internetskog doba, svi grafiti sa šaljivim porukama i doskočicama (koje se danas "shareaju"), pa čak i ljubavni grafiti - su u 98% slučajeva nepovratno nestali sa zidova. Što bi neki sigurno komentirali da je pohvalno, jer dobar dio je bio besmislene, vandalističke prirode, pri čemu su prednjačili takozvani "tagovi", kod nas nažalost udomaćeni iz Hip-Hopa negdje početkom 2000.tih - no pitanje je spadaju li oni uopće u grafite s obzirom da ne nose nikakvu izražajnost, poruku niti artističku vrijednost, njihov najprecizniji životinjski ekvivalent je zapišavanje.

  avatar

  01.04.2020. (09:30)    -   -   -   -  

 • nepismeni

  Pozdrav svima, zanimljiv tekst i opazanje, kako sam upoznat sa tim dijelom, cak i sa nogometnim klubom, podijelio bih par stvari.

  Igraliste je bilo od NK Dubrave, koja nastupa u 2. HNL danas, te se 90ih klub seli i danas je na Klaki. To zemljiste je nekako doslo u koncesiju 90ih, kao kaj je i Klaka danas. Pitanje je tko je vlasnik zemljista u Niskoj/Medugorskoj danas?

  Ono je jedan od zidica, gdje se uvijek pokusalo uloviti par trenutaka utakmice. Posjecenost je bila velika tada, a mozda bude i u buducnosti. Na web stranicama kluba - nkdubrava.com ima dio o povijesti kluba, fotografije se stalno dodaju, pa tako i igralista.

  Osim sto se klub iselio od tamo, onim pozarom je dosta povijesti kluba izgorjelo, tako da je cudno procitati kako netko iz Dubrave moze na taj cin pozitivno gledati, jer za navijace Dubrave taj pozar je samo jedan u nizu tuznih dana za klub. Inace, klub je osnovan odmah nakon rata u ljetu 1945. te ima jako zanimljivu povijest - kad je osnovan, Dubrava nije bila dio Zagreba, kaj se i vidjelo po novinskim clancima tadasnjeg vremena.

  Zalosno je kaj je uz Jadran film, kvart ostao uskracen i za bolju sportsku pricu, ali takva je Dubrava, nikad kraja borbi.

  Budite mi zdravo!

  avatar

  15.12.2020. (19:56)    -   -   -   -  

 • miro

  Kako sam osamdesetih pohađao obližnju školu 29.Novembar (danas A.Starčević) bio sam prisutan kada se oslikavao "mural". Radi se zapravo o reklami za obližnju autolakirersku radioncu dvije kuće dalje u Međugorskoj ulici.

  avatar

  23.08.2021. (20:42)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...