Nepoznati Zagreb

28.07.2022., četvrtak

Retkovečki rubnjaci, jedinstveni u gradu



Aleja lipa. Snimio: Vanja


Da, istina je, Retkovečki rubnjaci su jedinstveni u gradu.

A što je to kod njih tako jedinstveno, pitate se vi.
To što su rubnjaci u svim ulicama unutar naselja napravljeni ne pod pravim kutem nego s kosinom koja olakšava njihov prelazak.

Možda je to i paradoks - rubnjaci postoje baš zato da onemoguće njihovo prelaženje autima i tim zaštite pješake ... no, na pješačkim i biciklističkim prijelazima je ta njihova "zaštita" problematična, neugodna, otežava prolaz manje pokretnima. I, planeri Retkovca su tom problemu doskočili tako što su izabrali "srednji put", rubnjake koji pružaju "otpor" automobilima, ali su zbog svoje kosine, nagina, ugoniji za prelaženje.

Mislim da sam i na 2-3 druga mjsta u gradu vidio takve rubnjake, ali posve sigurno ne na tako kompaktnoj velikoj površini.
Jeste li ih možda vi vidjeli i negdje drugdje?



Aleja lipa. Snimio: Vanja

Oznake: rubnjaci, Aleja LIpa, Retkovec


- 19:10 - Komentari (3) - Isprintaj - #

26.07.2022., utorak

Retkovec nekad i sad



Retkovec netom nakon izgradnje, 1964., preuzeto sa Facebook grupe "Zagreb kakav je bio nekada"


Retkovec 1980., preuzeto sa Facebook grupe "Zagreb kakav je bio nekada"


Danas se ni po čemu ne može zaključiti da je Retkovec nekad bio naselje jednoobraznih montažnih kućica koje su sagrađene odmah nakon velike poplave 1964. kako bi udomile stradalnike s Trešnjevke i Trnja koji su ostali bez svojih domova. Pogledajte fotke kvarta dok su kuće bile tek podignute!

A danas ... ima tu svega, popnegdje izviri i pokoja kućica u originalnom stanju (češće vrlo derutna nego obnovljena), dok je većina njih obnovljena kako i koliko su si već stanari/vlasnici mogli priuštiti. I, naravno, neke kućice su se pretvorile u dvorce.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


A ono što je meni najljepše u Retkovcu - i za što vjerujem da se neće promijeniti, su imena ulica: Po vrstama drveća i cvijeću ... i drago mi je da se ta ideja svidjela i susjednim naseljima tako da i dijelovi Čulinca i zapadnog dijela Sesveta također u svojem sastavu imaju neka od takvih imena ulica.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Odmor u hladu igrališta u Aleji lipa. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Retkovec, Aleja LIpa, Ulica trešanja, kuće


- 21:11 - Komentari (3) - Isprintaj - #

25.07.2022., ponedjeljak

Retkovečki puteljci



Jedna od stazica Retlkovca. Snimio: Vanja


Za mene je Retkovec oduvijek bio blizanac Dupca - em oba imena završavaju na -ec, em se nalaze blizu jedan drugoga, zrcalno simetrično u odnosu na Ulicu prosinačkih žrtava, pardon, Aveniju Dubrava. A isto tako niti jedno od tih naselja nisam nikad detaljnije upoznao. Što se tog upoznavanja tiče, Dupcu sam iopak posvetio malo više pažnje jer se nalazi uz potok pa mi je bilo zanimljivo pratiti tu njegovu "zelenu", vrtnu stranu. A prije cca 2 godine sam i prisustvovao vrlo zanimljivoj šetnji koju je vodio urbanist Nikša Božić (novi pročelink Ureda za prostorno planiranje grada Zagreba koji nas je proveo kroz Klaku, Studentski grad, Trnovčicu i Dubec.

A Retkovec? Hm ... Donja Dubrava je uvijek nekako ostajala kratkih rukava u usporedbi sa Gornjom pa je tako i Retkovec ostao zanemaren ... do prekjučer, kada sam ga napokon posjetio.

Neću sad puno filozofirati (u slijedećem postu ću malo više) o tom planskom naselju sagrađenom odmah nakon poplave kako bi udomilo nastradale u velikoj poplavi 1964., već ću vam samo pokazati jedan meni vrlo simpatičan detalj: stazice između redova pojedinih kuća.

Nije cijelo naselje preprečeno takvim uskim stazicama, već samo određeni dijelovi sa manjim objektima. Te su stazice nekakav "polujavni prostor", one su jedini prilaz objektima u sredini između ulica, no izgledom zapravo izgledaju kao da uilazite u nečiji vrt, pogotovo kod onih kod kojih su se još sačuvale živice koje ograđuju mnoge parcele u Retkovcu. Ima ih različitih, neke su ljepše, zelenije, a neke pomalo zapuštene ili pak građevinskim radovima svedene na tek nogostup uz malo trave ... nema niti jedne (od onih koje sam vidio - a nisam vidio sve, bilo mi je prevruće da bih ih sve potanko ispitao) za koju bih "Wow, prekrasno!", ali simpatičnih ima dosta.

A ono što mi je kod njih najnesimpatičnije su - šahtovi. Napravljeni su tako da strše nekoliko centimetara iz okolne (također neravne) površine i staze tako da je popikavanje redovna pojava, a ni vožnja biciklom baš nije ugodna, pogotovo što je većina stazica u stanju u kojem zahtijeva obnovu (popločane su kulir pločama koje su često ili napukle ili nestabilne, a ponekad i oboje)



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Pogled na naselje iz zraka, ove su stazice usmjerene u pravcu sjever-jug (bez iznimke). Snimio: Google Maps.

Oznake: Retkovec, Staza


- 23:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.07.2022., nedjelja

Boćalište u Retkovcu: Zabava za dizajnere i matematičare



Boćalište u Retkovcu, na uglu Aleje lipa i Ulice breza. Snimio: Vanja


Nisam baš veliki poznavatelj Retkovca (više o mojem poznavanju Donje Dubrave čitajte u slijedećim postovima), no čini se da je boćalište na ugklu Aleje Lipa i Ulice breza jedno od aktivnijih u gradu - em je veliko, em je prilično dobro uređeno, em je za mojeg prolaska jučer, sredinom vrele nedjelje, iz objekta uz boćalište dopirao niz glasova. Dakle, ono živi.

A uz to je boćalište i niz sjedalica za gledatelje ... ne znam budu li one sve zaista i popunjene (vjerojatno ne - iz vrlo prozaičnog razloga što su neke polomljene), ali ima ih zaista puno, nisam brojao, ali sigurno 40-ak. A najzanimljivije je što su te sjedalice donešene od tko-zna-kud i radi se o onim poznatim "Univerzijada" dizajniranim sjedalicama, neke su jednog dizajna i žute boje, a druge su plave i drugačijeg dizajna. (naravno, ove boje uzmite sa zadrškom, i plava i žuta su debelo apšisale).

Dakle, to je zabava za dizajnere, proučavanje tih sjedalica koje su sad već zrele za smještaj u Muzej dizajna .. a za matematičare: Na žutim se sjedalicama nalaze i neki brojevi i to posve stohastički, nasumce, raspoređeni ... pogledajte ih, možda skužitre neki princip!
(ja nisam i ne vjerujem da zaista postoji neki wink)



Klupski objekt uz boćalište. Snimio: Vanja


Red (izblijedjelo)plavih stolaca. Snimio: Vanja


Red (prljavo)žutih stolaca. Snimio: Vanja


Ajmo gledati brojeve: 8 i 4 ... Snimio: Vanja


... 69 i 9 ... Snimio: Vanja


... 115 i 5 ... Snimio: Vanja


... 103 i 20 ... Snimio: Vanja


... 10 i 21 ... Snimio: Vanja


... i za kraj: 26! Snimio: Vanja

Oznake: Retkovec, Dubrava, Boćanje, boćalište, sjedalice


- 23:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

23.07.2022., subota

sADA

Nada, Lada, Rada ili Dada?
Ili nagrADA, ogrADA, izrADA?



Zagrebačka avenija, kod Svilkovića. Snimio: Vanja

Oznake: reklama, natpis, ljepotica, Zagrebačka avenija


- 20:34 - Komentari (9) - Isprintaj - #

19.07.2022., utorak

Pao u borbi za svjetlije sutra



Zeleni dol. Snimio: Vanja

Oznake: Zeleni dol, rasvjeta, stup, lampa


- 05:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

18.07.2022., ponedjeljak

VPP obrok

Votka-pecivo-pljuga.



Gupčeva zvijezda. Snimio: Vanja


Gupčeva zvijezda. Snimio: Vanja

Oznake: Gupčeva zvijezda, smeće, Otpad


- 06:12 - Komentari (1) - Isprintaj - #

17.07.2022., nedjelja

Nađite dva tipfelera



Gupčeva zvijezda. Snimio: Vanja

Oznake: Gupčeva zvijezda, ploča, natpis, tipfeler, gradilište


- 12:00 - Komentari (10) - Isprintaj - #

16.07.2022., subota

Sve po tri



Gupčeva zvijezda. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: tri, Gupčeva zvijezda, znak, putokaz, simbol


- 15:58 - Komentari (3) - Isprintaj - #

11.07.2022., ponedjeljak

Kako sam prekjučer ušao u svježe pokošeno kino Kustošija



U prostoru gdje je do 2006. bila zgrada kina Kustošija. Snimio: Vanja (snimljeno 09.07.2022.)


O kinu Kustošija je možda napisano i više tekstova negoli o nekim drugim važnijim i posjećenijim zagrebačkim perifernim kinima jer je netko nekada tom kinu nalijepio etiketu "porno kino" iako ju je to kino možda tek djelomice zaslužilo. Da, pornići (uglavnom "soft porn") su tu bili najčešće na programu tako da je jedan od jadina dva filma koja sam gledao u njemu bio neki tog tipa (imena se više niti ne sjećam), dok je drugi film bio "Joe protiv vulkana", prvi film u kojem sam gledao Toma Hanksa i Meg Ryan, a koji je u Zagreb došao kao drugorazredni film kakav se tipično prikazivao u kinima poput "Partizana", "Mosora", "Triglava", "Kalnika" pa i "Kustošije".

Što se tiče pornića, meni je ostalo u sjećanju da su takvi filmovi najčešće igrali u Kozari (gdje nisam gledao niti jedan jedini od toga žanra), zatim u kinu "Lika" (tamo sam gledao često spominjani "Strasti" koji je neke davne godine bio najgledaniji film u Zagrebu) pa i u kinu "Studio" (gdje sam neke pradavne gledao kvaziedukativni film "ABC od ljubavi do seksa"). Tu i tamo su takvi filmovi igrali i u "Kosmaju" (Jurišićeva), "Bratstvu" (Dubrava), "Kalniku" (Ilica kod Črnomerca) ...

Drugi razlog zašto je kino "Kustošija" postalo mitsko je to što je 2006. godine naprasno srušena zgrada tog kina uz obrazloženje da će se na toj lokaciji graditi stambena zgrada. Od tada je prošlo već 16 godina, a prazni prostor te parcele je i dalje nedirnut, tek tu i tamo u njega zaluta netko s kosilicom pa pokosi korov i grmlje. Za mojeg prekjučerašnjeg prolaska Vatrogasnom ulicom otkrio sam da ograda baš i nije nabolje učvršćena tako da se na parcelu može i ući ... što sam, eto, i učinio. Bez velike pompe, ali neka se zna. wink

Evo i nekoliko linkova na tekstove vezane uz kino "Kustošija":

- o starijoj povijesti kina (na web stranici Zg magazin - da li ste znali da je to kino otvoreno 1939. godine pod imenom "Kino Zvonimir"?))
- o zatvaranju kina (u Jutarnjem listu, tekst napisao Jurica Pavičić)
- rasprava o zatvaranju kina na Forum.hr



Prednji dio zgrade, uz Ilicu, je još uvijek na svojem mjestu. Snimio: Vanja


Neobičan balkon ... Snimio: Vanja


Pogled na zid na kojem je vjerojatno nekad bilo platno za prikazivanje. Snimio: Vanja


Ako nekog zanima tekst "Zagrebačka kina - pokušaj povijesnog pregleda" kojem sam na blogu objavio 2011. godine nek klikne ovdje.

Oznake: kino, Kustošija


- 15:21 - Komentari (5) - Isprintaj - #

10.07.2022., nedjelja

Graz: Pogled u smetlarnik



Smetlarnik u jednoj od novosagrađenih zgrada naselja Reininghaus u Grazu. Snimio: Vanja


Trenutačna najvrućija zagrebačka tema je smeće - kako se odvaja, sabire, zbrinjuje, koliko često, i kako će se sve to raditi u bliskoj, ali i dalekoj nam budućnosti ... pa ajmo na tren pogledati kako se bar djelić tog niza aktivnosti odvija negdje drugdje, recimo u Grazu, kojeg, uz Beč, često gledamo kao uzor u mnogočemu.

Za posjeta već više spominjanom novom stambenom naselju Reininghaus zavirio sam i u jedan od smetlarnika čija su vrata iz tkoznakojeg razloga ostala otvorena ... pa pogledajmo koje sve skupine otpada stanovnici Graza odvajaju.
(neću komentirati čistoću i urednost smetlarnika jer je on očito tek kratko vrijeme u upotrebi, vjerujem da bi on i kod nas nakon tek nekoliko mjeseci upotrebe bio u pristojnom stanju)

Zanimljivo je i vidjeti da je uređenje asketsko (zašto bi i bilo drugačije?), pod je napravljen od materijala koji se lako čisti i gladak je kako bi se kontejneri i kante čim lakše transportirali do i od kamiona za prikupljanje otpada, a zid je posebnom zaštitom zaštićen od oštećivanja na mjestu gdje ga dodiruju kontejneri.



Bijelo staklo, metalna ambalaža i obojano staklo. Snimio: Vanja


Četiri kante za bio otpad te veliki kontejner (ali jedan jedini) za preostali otpad. Snimio: Vanja


Dva kontejnera za papir. Snimio: Vanja


Dva kontejnera za plastičnu ambalažu te još jedan za bio otpad. Snimio: Vanja

Oznake: graz, Otpad, reciklaža, smetlarnik, Reininghaus


- 10:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

09.07.2022., subota

Graz: Voda, posvuda

Evo mene još malo u Grazu, sa pričama koje zazivaju i neke naše zagrebačke teme i dileme ....

Što se same geografije tiče, Graz ima više sreće sa svojom rijekom, u intimnijem je dodiru sa Murom .. em je to nešto manja rijeka, em prolazi tako blizu samog središta grada i povijesno je uključena u njegov razvoj ... dok je naša Sava povelika, sa velikim fluktuacijama vodostaja, a i izvan je centra ... pa se već desetljećima mučimo kako da je nekako uključimo u doživljaj grada. Uvijek je tamo negdje daleko, mutna, ponekad i smrdljiva, zapravo je skoro pa nevidljiva, čak i kada se šećete po nasipu.

No, pustimo i Savu i Muru na stranu ... ono što Zagrebu kronično fali je dovoljno pumpi sa pitkom vodom diljem grada. Zaslugom incijative 1postozagrad to se malo pomalo mijenja, no za ovih vrućih dana je tih izvora osvježenja još uvijek puno premalo ... i tu je Graz puno bolji, a da ne govorimo o npr Veneciji (iako su Talijani veliki potrošači flaširane vode!), na čijem se teritoriju može naći više desetaka uličnih pumpi sa pitkom vodom.



Povijesna pumpa u Veneciji. Snimio: Vanja


Pitka voda iz česme nešto novijeg dizajna. Venecija. Snimio: Vanja


Suvremena pumpa u novom naselju Reininghaus u Grazu


A da ne govorimo o onom aspektu vode koji je u Zagrebu gotovo iščezao ... a to je igra sa i u vodi. Koliko znam, u Zagrebu nema niti jednog jedinog dječjeg igrališta u kojem se djeca mogu igrati s vodom,takav bliski kontakt s vodom p špricati, namakati pijesak, zalijevati ... a nema ni mjesta u kojima si možete slobodno namočiti tabane (osim ako ne uđete u fontanu). I dok su se kod nas gradile monumentalne fontane u Grazu i danas nastaju nepretenciozna jezerca i maleni umjetni vodotoci poput ovoga u već spominjanom naselju Reininghaus gdje se takav bliski kontakt s vodom potiče, uz mnoštvo mjesta za sjedenje uz nju, pumpu za vodu namontiranu usred bvelikoga pješčaniku, male, ali zabavne i osvježavajuće male vodoskokiće ... (jedina dva zagrebačka koja mogu usporediti s njima su onaj ispred trgovačkog centra Arena i kod ulaza u Tvornicu "Kraš" na Ravnicama)



Pumpa za vodu u dječjem igralištu sagrađenom ove godine u naselju Reininghaus u Grazu. Snimio: Vanja


Pumpa za vodu u dječjem igralištu sagrađenom ove godine u naselju Reininghaus u Grazu. Snimio: Vanja


Jezerce (zapravo, umjetni vodotok s blagim padom) u naselju Reininghaus u Grazu. Snimio: Vanja


Obiteljski odmor uz vodu. Snimio: Vanja


Voda za zabavu i osvježenje djece i odraslih u naselju Reininghaus u Grazu. Snimio: Vanja


Voda za zabavu i osvježenje djece i odraslih u naselju Reininghaus u Grazu. Snimio: Vanja

Oznake: voda, graz, Venecija, pumpa, fontana, vodoskok, Esma, djeca, dječje igralište


- 15:35 - Komentari (4) - Isprintaj - #

06.07.2022., srijeda

Graz: Tramvaj i bicikl kao glavna gradska prijevozna sredstva



Graz, Reininghaussiedlung, UNSECO-Esplanade. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Već sam u prethodnome postu spomenuo novo naselje Reininghaus, koje se gradi na prostorima bivše istoimene pivovare ... a danas ćemo krenuti još koji korak dalje u upoznavanju novoga naselja. Pogledajte na fotkama kako izgleda glavna ulica toga naselja koja ga siječe otprilike po pola u smjeru sjever-jug. Dakle, po njoj je dozvoljen promet samo javnome prijevozu (tramvaj, autobus), biciklistima i dežurnim vozilima (Ćistoća, vatrogasci itd) ... a to znači, nema guranja s autima, dugih čekanja na raskršćima ....

Za aute su rezervirane garaže koje se nalaze ispod novih stambenih zgrada, dok su za bicikle rezervirani veliki prostori u prizemljima zgrada, a i ma i dovoljno vanjskih parkirnih mjesta ... uostalom, pogledajte sami na fotkama.

Što se pak tiče javnog prijevoza, tramvaj radnim danom vozi svakih 7 minuta u smjeru centra grada, prolazeći usput pored glavnog kolodvora, a završavajući svoju rutu kod trgovačkog centra Murpark, dok je tu i dodatna autobusna linija koja vozi svakih 10 minuta u smjeru Puntigama, lokalnog čvorišta do kojeg se dolazi okomito na tramvajsku liniju 4. Treba spomenuti i da je ta tramvajska linija nekad prometovala u smjeru Andritza koji se nalazi na sjeveru Graza, međutim za potrebe ovoga naselja su ju preusmjerili i sagradili dodatnu trasu sa još četiri stanice Više o toj izgradnji pogledajte ovdje u tekstu na web stranici Holdinga Graz.



Graz, Reininghaussiedlung, UNSECO-Esplanade. Snimio: Vanja


Servisni objekat (javni WC i vjerojatno nekakva trafika ili nešto slično) uz tramvajsku stanicu. Snimio: Vanja


Vozni red tramvajske i autobusne linije koje prolaze tom ulicom. Snimio: Vanja


Oznake: graz, tramvaj, bicikl, Reininghaus, ulica, javni prijevoz


- 14:38 - Komentari (2) - Isprintaj - #

04.07.2022., ponedjeljak

Graz: Čuvari drveća u ljetnoj sezoni

Počele su vrućine i ovih se dana puno govori o tome kako se nedovoljno zalijeva gradsko zelenilo i kako osobito mladim stablima prijeti sušenje. Nisam stručnjak za to područje pa ne znam da li je to istina ili nije, ali je činjenica da su po ovakvim vremenskim uvjetima mlađa stabla osobito ugrožena.

I, stjecajem okolnosti sam protekli vikend proveo u Grazu, a usputno sam posjetio i posve novo naselje, Reininghaus, koje se gradi na prostorima bivše istoimene pivovare koja je nekoć zauzimala veliki prostor južno od glavnog kolodvora u Grazu.
(više o povijesti te obitelji i pivovari pročitajte ovdje, a o značajkama tog dijela Graza ovdje)

Slijedećih ću dana pisati više o tom kvartu koji ubrzano nastaje i koji je prostorno veći od npr našeg Jelkovca, a čini se da je u njegovu gradnju i uređenje uloženo puno novca, znanja i iskustava tako da me jako zanima kakav će biti konačni "proizvod" odnosno kako će izgledati kvart za koju godinu kada bude posve sagrađen. No, za početak evo aktualne "crtice" o brizi za mnoštvo mladih stabala koja su zasađena oko zgrada i u središnjem parku tog novog naselja. Dakle, svako drvo ima oko svog debla gumenu "vreću" koja, čini se, služi kao rezervoar za vodu i koja se vrlo vjerojatno puni u određenim vremenskim razmacima, a koja onda na meni nepoznat način "zalijeva" korijen stabla.
Ako netko slučajno zna više o tome neka javi.



Graz, Reininghaussiedlung, nedaleko Kratkygasse. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


A ako se pitate što radi ovaj post o Grazu na blogu "Nepoznati Zagreb" ... predlaže onima koji se brinu o stablima u zagrebačkim parkovima da prouče o čemu se tu radi i ako je to dobra ideja koju si i Zagreb može priuštiti nek ju primijene.

Oznake: graz, Reininghaus, drveće, stabla, zalijevanje, zelenilo


- 15:36 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< srpanj, 2022 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Travanj 2024 (1)
Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)

Tema bloga:

Linkovi