Nepoznati Zagreb

07.06.2023., srijeda

Vir u moru kockica (Šubiceva ulica)

Iz grada je već odavno nestala većina malih kamenih kocaka, tek se još tu i tamo održava neki mali ficlek pločnika (češće) ili kolnika (vrlo rijetko) popločan njima.

A jedan od tih ficleka je i park u trokutu između Šubićeve, Zvonimirove i Derenčinove ulice, ne tako davno nazvan Parkom kneza Zdeslava. Posve se lijepo uklopio u taj mali komadić zelenila između prometnih ulica.

No, za razliku od većine pješačkih površina koje su skladno opločene "valovima" tih kockica složenih u luku, na sjeverozapadnoj strani (uz Šubićevu) je jedan "vir", mjesto na kojem su kockice složene u krug i taj je krug popunjen drugim kockicama. Neobično.

No, dovoljno je pogledati šire okruženje tog "vira" i pomaknutu ogradicu koja štiti travu kako bi se skužilo da je tu nekad bilo stablo koje je s vremenom otpiljeno/iščupano, a prostor na kojem se nalazilo je ispunjen kockicama.



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja



Oznake: Park kneza Zdeslava, Zvonimirova ulica, Šubićeva ulica, derenčinova ulica, pločnik, stablo, kockice, drvo, zelenilo


- 12:27 - Komentari (2) - Isprintaj - #

01.06.2023., četvrtak

Ulica grada Gualdo Tadino: Oaza mira i zelenila



Snimio: Vanja


Iznad Črnomerca, pomalo postrani, istočno od bolnice Sveti Duh, nalazi se Ulica grada Gualdo Tadino. To je mirna ulica pomalo opskurna imena (pogledajte na ovaj moj davni post zašto se ulica zove baš tako kako se zove!) i gotovo uronjena u zelenilo, osobito ako pogledamo njenu istočnu stranu koju tek uzak pojas guste šume dijeli od doline Šestinskog dola. ne sjećam se da sam igdje drugdje u gradu vidio tako "gusto" zelenilo oko stambenih zgrada te visine i veličine. Uostalom, pogledajte samo nekoliko prizora dok sam se šetao tom ulicom sa sjevera u smjeru grada.



Do ulice sam došao sa sjeverozapadne strane, štengama od ulice Dunjevac prema ulici Sokolovac ... tamo su zanimljive vile sa vjerojatno vrhunskim pogledom na grad. Snimio: Vanja


U jednom trenutku ulica Sokolovac prelazi u Ulicu grada Gualdo Tadino ... pretpostavljam da taj spoj nekad, prije gradnje tih zgrada, nije niti postojao. Snimio: Vanja


I, eto ga, zgrada je gotovo sakrivena u zelenilo obližnjeg šumarka ... vrlo ugodno na vruć i sparan dan za kojeg sam se tamo šetao. Snimio: Vanja


Iza te u zelenilo sakrivene zgrade pronašao sam i stepenice koje se spuštaju do ulice Šestinski dol ... Snimio: Vanja


Ali mi je zapravo najljepši prizor bio ovaj: Lijepa ravna staza koja se pruža između zgrada i šume - krasno! Snimio: Vanja


S druge strane ulice je manje idiličan prizor, niz garaža ... Snimio: Vanja


Ali, s istočne je strane uistinu prava džungla! Snimio: Vanja


Stazica se tu naprasno završava ... Snimio: Vanja


Taman kod podružnice knjižnice Vladimir Nazor ... Snimio: Vanja


.. koja ima baš zanimljiv retro logo i putokaz (a la klamerica) prema njoj. Snimio: Vanja


Malo dalje je i stara oglasna ploča mjesnog odbora (pardon, mjesne zajednice wink) ... Snimio: Vanja


... i to bi bilo to za ovu šetnju, ovo je već prizor stepenastih zgrada iz Ulice Kajfešov brijeg koja se strmo spušta prema Kuniščaku. Snimio: Vanja







Oznake: črnomerec, Ulica grada Gualdo Tadino, zelenilo, Staza, oglasna ploča, Knjižnica, font, natpis


- 17:41 - Komentari (1) - Isprintaj - #

12.02.2023., nedjelja

Tko kaže da nema zelenila u središtu grada?



Dvorište zgrade u Gundulićevoj ulici 41. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Oznake: Gundulićeva ulica, kvačice, zelenilo, dvorište, centar


- 13:24 - Komentari (3) - Isprintaj - #

04.07.2022., ponedjeljak

Graz: Čuvari drveća u ljetnoj sezoni

Počele su vrućine i ovih se dana puno govori o tome kako se nedovoljno zalijeva gradsko zelenilo i kako osobito mladim stablima prijeti sušenje. Nisam stručnjak za to područje pa ne znam da li je to istina ili nije, ali je činjenica da su po ovakvim vremenskim uvjetima mlađa stabla osobito ugrožena.

I, stjecajem okolnosti sam protekli vikend proveo u Grazu, a usputno sam posjetio i posve novo naselje, Reininghaus, koje se gradi na prostorima bivše istoimene pivovare koja je nekoć zauzimala veliki prostor južno od glavnog kolodvora u Grazu.
(više o povijesti te obitelji i pivovari pročitajte ovdje, a o značajkama tog dijela Graza ovdje)

Slijedećih ću dana pisati više o tom kvartu koji ubrzano nastaje i koji je prostorno veći od npr našeg Jelkovca, a čini se da je u njegovu gradnju i uređenje uloženo puno novca, znanja i iskustava tako da me jako zanima kakav će biti konačni "proizvod" odnosno kako će izgledati kvart za koju godinu kada bude posve sagrađen. No, za početak evo aktualne "crtice" o brizi za mnoštvo mladih stabala koja su zasađena oko zgrada i u središnjem parku tog novog naselja. Dakle, svako drvo ima oko svog debla gumenu "vreću" koja, čini se, služi kao rezervoar za vodu i koja se vrlo vjerojatno puni u određenim vremenskim razmacima, a koja onda na meni nepoznat način "zalijeva" korijen stabla.
Ako netko slučajno zna više o tome neka javi.



Graz, Reininghaussiedlung, nedaleko Kratkygasse. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


A ako se pitate što radi ovaj post o Grazu na blogu "Nepoznati Zagreb" ... predlaže onima koji se brinu o stablima u zagrebačkim parkovima da prouče o čemu se tu radi i ako je to dobra ideja koju si i Zagreb može priuštiti nek ju primijene.

Oznake: graz, Reininghaus, drveće, stabla, zalijevanje, zelenilo


- 15:36 - Komentari (5) - Isprintaj - #

05.03.2017., nedjelja

Najoklupljenija javna trešnjevačka površina

Na početku, da ne bude zabune: Ne govorim o oklopima, već o klupama, odnosno o opskrbljenosti javnih površina Trešnjevke (i Zagreba u cjelini) klupama. wink

Trešnjevka baš nije kvart poznat po parkovima i uređenim zelenim površinama - u centralnom dijelu, Staroj Trešnjevci, nema puno parkova i osim Parka Stara Trešnjevka nema tu niti jedne veće uređene zelene površine (veliki zeleni komad uz trasu Samoborčeka koji se pruža od Trakošćanske pa sve do Selske i Krapinske je pretežno neuređen), dok u vanjskim trešnjevačkim kvartovima, južno, od Knežije pa sve do Prečkog, i sjeverno, u Ljubljanici, Pongračevom, Voltinom, Rudešu, nalazimo uglavnom zelene površine oko novogradnji i tek poneki manji klasični park. (naravno, ŠRC Jarun je posebna priča i neću ga razmatrati u ovom tekstu)

Uglavnom, svi ti parkići i zelene površine su, rekao bih, prilično dobro opskrbljeni mjestima za odmor (klupama). Nije uvijek bilo tako, ali malo-pomalo se situacija popravljala i već mi se dugo nije desilo da sam tražio mjesto za odmor u nekom komadiću trešnjevačke zelene površine i da ga nisam mogao naći. Ali, ono što mi je posebno zanimljivo, najveća koncentracija klupa na Trešnjevci se nalazi na jednom posve neočekivanom mjestu, u ne-parku, s minimalno zelenila, bez dječjeg ogrališta i sličnh sadržaja. Riječ je o platou zgrade na uglu Nehajske i Crikveničke ulice na kojem se nalaze, vjerovali ili ne, čak 84 sjedeća mjesta na gusto složenim metalnim sjedalicama!

Zašto baš tamo i zašto baš toliko?



Pogled sa juga na dio platoa. Snimio: Vanja


Taj plato ima neke dobre i neke loše strane - dobra je strana to što je vrlo uredan: nema smeća, potrganih sjedalica, zapišanih kuteva ... vjerojatno zato što se nalazi uz prometnu Nehajsku ulicu, a preko puta je i policijska stanica. wink Siguran sam da bi situacija bila puno gora da recimo plato gleda na pokrajnju Trsatsku ulicu.

S druge strane, plato, ovakav kakav jest, baš ne poziva ljude da se zadrže na njemu i upotrijebe neko od tih 84 sjedećih mjesta - prolazim tamo dosta često i ne sjećam se da sam ikad vidio više od 1 (slovima: jednog) čovjeka da sjedi tamo, a najčešće nema niti jednog. (Opaska: na platou su i terase nekih kafića, no one nisu javni prostor, dakle ljude koji sjede na njima ne računam).
Za usporedbu, centralna javna rekreativna površina naselja Vrbani III, trg južno od trgovačkog centra Point, ima tek 54 sjedeća mjesta na klupama (dakle, za trećinu manje) koja su vrlo često solidno popunjena.

Dakle, plato najviše funkcionira kao prometna površina, prelaze ga stanari okolnih zgrada na putu do tramvaja, trgovine, apoteke, prolaze klijenti do obližnjeg javnog bilježnika ... dok mu je "rekreativna funkcija" gotovo nikakva (ako u to ne račumamo rekreativne kavice i pivice u lokalima).

Pitam se da li bi se išta promijenilo kada bi se na platou recimo napravio pješčanik za djecu ili postavilo nekoliko "urban gym" sprava?
Postaviti po platou nekoliko velikih žardinijera koje bi raščlanile taj "brisani" prostor?
Možda bi to bilo dobro mjesto za neku "slobodnu knjižnicu"?
Ili bi se tamo dala napraviti ad hoc izložba neafirmiranih kipara?
Imate li vi neki prijedlog za oživljavanje tog prostora koji je u ovom trenutku tako uredan i dobro opremljen?

Već niz godina pratim sudbine raznoraznih gradskih platoa, od prekosavskih (ispod Mamutice, Siget, Središće) pa do ovosavskih (Ravnice, Volovčica, Savica, Voltino, Staglišće, Špansko) i rijetki su posve funkcionalna mjesta koja bar djelomično aktivno žive (onaj pored Mamutice, Savica), neki su uglavnom samo prolazna mjesta (Ravnice, Staglišće ...), a neki su posve zapušteni (Voltino) ... Smatram da bi bio velik (i zanimljiv!) izazov pokušati oživjeti te prostore čija je najveća prednost to što su oaze pješaka, rijetka mjesta ovoga grada koja nisu zatrpana vozilima.



Jedan od nizova klupa na platou. Snimio: Vanja.


Jedna od grupa klupa. Snimio: Vanja


Pogled s visine na dio platoa. Snimio: Vanja

Oznake: Nehajska ulica, trešnjevka, plato, klupe, zelenilo


- 12:26 - Komentari (7) - Isprintaj - #

14.05.2015., četvrtak

Stilska utrka koja ne iscrpljuje, ali ostavlja bez daha* ...

(* - citat podnaslova iz jedne od stalnih rubrika Glorie IN, dodatnog izdanja Jutarnjeg lista)



Zagrebačka avenija. Snimio: Vanja


Modni savjetnici ovog ljeta za poslovne prigode savjetuju trendi zeleno-žute kombinacije koje će oživjeti prijepodnevne workshope i učiniti vas vidljivima i u najvećoj gužvi, dok se za popodnevno opuštanje na plaži i večernje izlaske preporučaju smioniji krojevi, ali i decentnije boje.

wink

A mišljenju modnih stručnjaka bih samo dodao da bi bilo posve OK da tu i tamo manekenke nakon foto sessiona oplijeve koju gredicu javnog zelenila (sa ili bez trendi zeleno-žutih kombinacija wink), dok bi radnice javnih službi poput Zrinjevca mogle tu i tamo napraviti koji foto session (recimo, za prigodni novogodišnji kalendar) da se vidi da su i one jedan od važnih kotačića gradskih službi.

Oznake: moda, zelenilo, plakat, reklama, Zagrebačka avenija, trešnjevka, zrinjevac


- 11:35 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Stilska utrka koja ne iscrpljuje, ali ostavlja bez daha* ...

(* - citat podnaslova iz jedne od stalnih rubrika Glorie IN, dodatnog izdanja Jutarnjeg lista)



Zagrebačka avenija. Snimio: Vanja


Modni savjetnici ovog ljeta za poslovne prigode savjetuju trendi zeleno-žute kombinacije koje će oživjeti prijepodnevne workshope i učiniti vas vidljivima i u najvećoj gužvi, dok se za popodnevno opuštanje na plaži i večernje izlaske preporučaju smioniji krojevi, ali i decentnije boje.

wink

A mišljenju modnih stručnjaka bih samo dodao da bi bilo posve OK da tu i tamo manekenke nakon foto sessiona oplijeve koju gredicu javnog zelenila (sa ili bez trendi zeleno-žutih kombinacija wink), dok bi radnice javnih službi poput Zrinjevca mogle tu i tamo napraviti koji foto session (recimo, za prigodni novogodišnji kalendar) da se vidi da su i one jedan od važnih kotačića gradskih službi.

Oznake: moda, zelenilo, plakat, reklama, Zagrebačka avenija, trešnjevka, zrinjevac


- 11:35 - Komentari (3) - Isprintaj - #

29.09.2014., ponedjeljak

Ljepota trave ...

... u gradskom ambijentu.



Kolnik Horvaćanske ceste kod Ulice Hrvatskog sokola. Snimio: Vanja


Biciklistička staza uz Zagrebačku aveniju nedaleko nadvožnjaka kod Selske ceste. Snimio: Vanja


Prečko, vrt EkoEkipe Prečko. Snimio: Vanja


Prečko, vrt EkoEkipe Prečko. Snimio: Vanja


Prečko, vrt EkoEkipe Prečko. Snimio: Vanja


Prečko, vrt EkoEkipe Prečko. Snimio: Vanja

Oznake: trava, zelenilo, priroda, Zagrebalka avenija, Horvaćanska cesta, ekoekipa Prečko, vrt, trešnjevka


- 09:44 - Komentari (6) - Isprintaj - #

03.12.2013., utorak

Da li su zagrebački trgovački centri autistični?

Sjećate li se mojeg teksta "Balada o klupi i trgovačkom centru"? U njemu sam prošao kroz sve veće zagrebačke trgovačke centre i proućio koliko se oni brinu za odmor svojih posjetilaca i kakve im mogućnosti odmora pružaju.



Gornja Dubrava na dlanu gledajući je sa parkirališta Garden malla. Snimio: Vanja


Stjecajem okolnosti ponovo sam posljednjih dana posjetio nekoliko trgovačkih centara i upalo mi je u oči kako oni minimalno komuniciraju sa svojom okolinom. Svaki od njih pokušava svojim posjetiocima pokazati monumentalno lice u vidu velike fasade i nadaleko vidljivih reklama te koliko je moguće jednostavniji i pompozniji pristup do svojeg parkirališta ili garaže. No, koliko sam centar, zgrada i njezina okolina, komuniciraju sa okolinom? Otvara li se zgrada prema svojoj okolini - ulaznim portalom, staklenim površinama, terasama? Može li se iz zgrade vidjeti okolina? Kako je s parkiralištem, da li je ono samo funkcionalno ili svojim posjetiocima pruža i poneki oku ugodni prizor ili čak mjesto za odmor (npr poneku klupu)?

Pogledajmo sad kakva su moja zapažanja i slobodno komentirajte!

Westgate: Ovaj centar ima (ne)sreću da je došao prvi na svoju lokaciju izvan dohvata svakog naselja i tu svoju mogućnost slobodnog razvoja i poziciju "otoka" usred ravnice je do sada uglavnom koristio vrlo rezervirano. Zgrada pomalo liči na svemirski brod koji je sletio usred polja, brod koji je okružen parkiralištima sa svih strana, tako da zgrada sama po sebi nema direktni kontakt sa okolinom već se preko parkirališta "pretapa" u okoliš. Sami centar je prema okolini vrlo "neproziran" i ne nudi nikakvu mogućnost vidika što je šteta, jer se s te pozcije vrlo lijepo vidi Medvednica, a u daljini i Samoborsko gorje, a nema nikakvih oku neugodnih prizora u neposrednoj blizini (autoput se nalazi sa leđne strane). Ako se ne varam, jedini lokal koji se pruža prema van je okrenut na jugozapad - možda bi neki ostakljeni pogled preko autoputa na istok bio pravo osvježenje? Parkirališta su predvidiva oblika, a zanimljivi kružni tokovi na prilaznoj cesti i fontana ih čine čak relativno zanimljivima.

King Cross: Komunikacija sa okolinom je minimalna, jedino kroz velike ulazne prostore i manje proširenje (u kojem se nalaze kafići) u sredini centra. Parkiralište je isto "autistično", bez ikakvih detalja koji bi posjetiocima uljepšali dolazak/odlazak. Ne znam zašto planeri nisu predvidjeli neki pješački prolaz/pothodnik na istočnu stranu Škorpikove, već se mora ići na prijelaz sjeverno od kružnog toka?

City Center One West: Još jedan "autist" koji ne pokazuje ama baš nikakvu želju komunikacije sa okolinom (koja, iskreno, baš i nije osobito zanimljiva) već se diči "neprobojnom" fasadom, tek se na terasi 1. kata nalazi manji prostor sa prozorima. Parkiralište - također nula bodova uz ipak jedan osvježavajući detalj - drveće koje je zasađeno na -1 etaži i svojim krošnjama simpatično viri u prizemlje (rješenje je već viđeno u starijem Mercator centru Vukovarskoj, ali je ovdje ljepše izvedeno). Propuštena je šansa sa parkiralištem na terasi sa kojeg samo dvometraši mogu uloviti malo pogleda, a moglo se tu napraviti svašta!

Mercatone: Za njega vrijedi sve što je rečeno za King Cross!

Arena centar: Ovaj centar ima sreću da se uz njega nalazi sportski objekat (dvorana "Arena") s kojom on čini cjelinu i dijeli pješački "otok" okružen prometnicama i naseljem. Teresa restorana brze prehrane gleda na sjever, prema Medvednici i gradu, što je zgodan detalj, a mali park ispred centra je najljepši detalj takve vrste među svim nabrojanim centrima i sam je po sebi privlaćan cilj djeci iz okolice. Parkiralište - ništa posebno osim što se s južne strane terase pruža pogled na južni dio Remetinca.

Avenue Mall: Ovaj centar je jedini koji posve direktno komunicira sa okolinom, što i nije čudo obzirom da se nalazi na prometnom raskršću i u blizini MSU-a. Na žalost, taj kontakt se odnosi samo na kut okrenut križanju, ostatak je posve zatvoren prema okolini. Ovaj centar nema vanjskog parkirališta već samo podzemnu garažu tako da je izvan konkurencije u toj kategoriji.

City Center One East: Još jedan "zatvorenik" s time što je pristupna strana centra (istočna) zatvorena (nagrđena) garažom koja nimalo ne doprinosi izgledu. Zauzvrat, s garaže se ipak pruža kakav-takav pogled na Vukomerec.

Garden Mall: Ovo je jedini veći centar, uz Arenu i Avenue mall, koji barem pokušava stupiti u kontakt sa okolinom i to ponajviše preko ostakljene sjeverne strane i restorana na prvom katu kojem je pogled veliki plus. Isto tako, centar odlikuje najljepši pogled u gradu što se tiče parkirališta - Medvednica i sjeverna Dubrava su kao na dlanu.



Pogled sa parkirališta Garden Malla prema Medvednici. Snimio: Vanja


A sad još kratak pregled manjih meni poznatih centara:

Metro Jankomir: Nula bodova u svim kategorijama - nema prozora, ograđeno parkiralište koje pomalo liči na vojni objekat ...

Konzum Špansko: Jedva malo više od apsolutne nule, ponajviše zbog pogleda sa terasnog parkirališta na okolicu.

Mercator, Zagrebačka avenija: Minimalni pomak od nule zbog malene zelene površine ispred ulaza kojeg ljeti koristi kafić. Pretpostavljam da će situacija biti neizmjerno bolja kad se izgradi produžetak ulice Oranice prema budućem mostu preko Save pa će Zagrebačka cesta vjerojatno postati slijepa na tom dijelu i centar će sa POS naseljem biti povezan šetnicom koja će završavati taman pred ulazom u centar - za njega idealna pozicija!



Mala zelena površina ispred Mercatora koja bi u budućnosti mogla postati dio parka. Snimio: Vanja


Centar Vrbani (bivša NaMa): Centar nimalo ne koristi svoje adute - ulaz na prometno raskršće i park u pozadini, Čak je i parkiralište ograđeno od parka kako ga se ni slučajno ne bi moglo povezati s njime. wink



Sjeveroistočna strana centra ima staklene površine, no one ne služe ni onima vani ni onima unutra obzirom da ih trgovine ignoriraju). Snimio: Vanja


Južna strana se naslanja na park, no s ove strane nema čak ni pokušaja da se bilo čime (možda kakvim kafićem, prozorom ...) "umekša" prilaz centru. Snimio: Vanja


Point centar Vrbani: Pogled sa prvog kata na naselje i mogućnost virkanja s terase (zanimljiv detalj!) osvježavaju ovu inače sumornu listu trgovačkih centara koji teže izolaciji. Poziciju usred naselja, na najprometnijoj točki (koja pomalo podsjeća na onu Avenue Malla) centar koristi velikim ostakljenim južnim ulazom i malim parkićem ispred njega te priključkom na nedaleku šetnicu kroz naselje. Jedina mogućnost parkiranja je podrumska garaža tako da u toj kategoriji nema bodova.



Portal kojim se Point centar otvara prema jugu. Snimio: Vanja


Nekoliko klupa ispred Point centra. Snimio: Vanja


Getro Vrbani: Sam centar dobiva nulu, dok parkiralište (natkrivena garaža) dobiva pozitivno brojanje zbog lijepog pogleda na Medvednicu i Rudeš.



Pogled na Zagrebačku aveniju iz garaže Getroa. Snimio: Vanja


Rudeš na dlanu. Snimio: Vanja


Pogled prema zapadu na Sky Office i okolinu. Snimio: Vanja


Mercator Vukovarska: Mali (ne osobito uređen) parkić prema Vukovarskoj i samoposlužni restoran sa ostakljenom stranom i ljetnom terasom uzdižu ovaj centar iz prosjeka. Garaža i parkiralište su ukrašeni drvećem koje viri iz podrumeske etaže, no zbog skučenosti prostora ne dolazi do izražaja.

Zaključak: S jedne strane je ovakav poražavajući rezultat shvatljiv - većina centara se nalazi u ne osobito lijepoj okolini, uz glavne prometnice, razna skladišta, poslovne objekte ... gdje zaista nema puno oku ugodnih motiva koji bi vabili za komunikacijom. S druge strane, glavni interes centra je nedvojbenio zadržati svoje posjetioce unutra, tamo gdje je glavni razlog njegova postojanja, kompleks trgovina. Ljepota je tu manje važna, čak možda i ometajuća (pogledajte još jednom moj post o klupama!). No, po meni je zaista šteta što se većina centara ipak začahurila sama u sebe i kontakt sa okolinom im je minimalan. Kad su već ovdje tu gdje jesu i, na žalost, pomalo postaju neizbježni, šteta je što ne sudjeluju ravnopravno u kreiranju ugođaja grada, već se drže po strani kao da ih se to uopće ne tiče.

Oznake: trgovački centri, okoliš, zelenilo, pogled


- 13:56 - Komentari (5) - Isprintaj - #

11.06.2013., utorak

Otvoren je zajednički vrt EkoEkipe Prečko!

Kao što sam već najavio, drage i dragi moji, u nedjelju navečer je kod raskršća Jarnovićeve i Ulice Slavenskoga otvoren zajednički vrt Eko Ekipe Prečko!



Tortaaaaaaaaaaaaaa!!!!! Snimio: Vanja


O nastajanju vrta sam već pisao - prije dva mjeseca sastala se mala, ali poduzetna ekipa stanovnika Prečkog i okolice i uzela stvari u svoje ruke: pronađena je prikladna parcela (zemljište je gradsko, bez trenutačne namjene, nije u sudskom sporu ili procesu povratka imovine), očišćena je od smeća i grmlja, zemlja je izorana i usitnjena, podijeljena na manje parcele uz jedan veći dio koji je ostao zajednički ... i, vrtlarstvo je moglo započeti!



Goste je dočekao pun stol ... Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Naravno, ovo nije bajka pa ću spomenuti i manje privlačne stvari - sa vrtlarskim radovima smo započeli malko prekasno tako da su nam naši nasadi manji nego kod susjeda ... mnogo nas nema nekog praktičnog iskustva sa sijanjem i sadnjom pa smo tu i tamo omanuli sa rokovima i "procedurom" ... uz kišno i hladno vrijeme se biljke ne razvijaju najbolje, ali zato odlično uspijevaju puževi i razne bolesti ...

... no, i dalje smo ustrajni u tome da ne želimo upotrebljavati ikakve kemikalije (umjetno gnojivo, herbicidi itd), da se želimo držati principa organske pojoprivrede, a većina nas eksperimetira i sa permakulturom (malčiranje, pridržavanje preporučenog rasporeda biljaka tzv. biljke-prijatelji itd) ...

... a jedno od glavnih pravila je zajedničko održavanje vrta i zajedničko odlučivanje o svim važnijim pitanjima, pokušavamo održati naš vrt zaista ZAJEDNIČKIM (trenutno nas je 70-tak), mjestom druženja i suradnje ljudi dobre volje ...

... i u tome bar zasad i uspijevamo! wink

Nedjeljna fešta je okupila stotinjak uzvanika (što nas "vrtlara", što gostiju), na prepunom stolu se tražio svaki slobodni centimetar za smještaj keksa i kolača, Maja nas je usrećila prekrasnom i vrlo ukusnom tortom, posjetila nas je i TV-ekipa iz "TV 24 sata" kao i gosti iz Osnovne škole Nikole Tesle, knjižnice Prečko ... Kada je pao mrak uljepšali smo ambijent svjećicama, a djeca su se poigrala svjetlećim štapićima i pripremila nam poi predstavu ...

... bila je to prekrasna večer, večer s prijateljima i gostima, sa krijesnicama, cvrčcima, pa čak i jednim ježom!



Vrt za sunčana nedjeljna popodneva. Snimio: Vanja


Djelić vrta. Snimio: Vanja


Desno je zajednički dio vrta (još u radu), a lijevo pojedinačne parcele. Snimio: Vanja


Na zadatku. Snimio: Vanja


Stigli su prvi gosti u razgledavanje vrta! Snimio: Vanja


Na ulazu ... Snimio: Vanja


Romana odgovara na pitanja TV-ekipe iz TV 24 sata. Snimio: Vanja


Još samo da postavimo natpis (Nikolina, hvala ti na pismoslikarskom i slikarskom uratku!). Snimio: Vanja


Šarene staklenke čekaju tamu kako bi uz pomoć svijeća rasvjetlile vrt! Snimio: Vanja


Razgledavanje ... Snimio: Vanja


Oko stola ... Snimio: Vanja


Reže se torta! Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Vrt i grad! wink Snimio: Vanja


Poi!!! Snimio: Vanja


Staza svijeća ... Snimio: Vanja

Oznake: vrt, zelenilo, eko ekipa Prečko, trešnjevka


- 15:16 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2024  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Travanj 2024 (1)
Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)

Tema bloga:

Linkovi