Nepoznati Zagreb

07.10.2015., srijeda

Ukorak sa željama (1): Bicikli i "Zeleni plac"



Novi parking za bicikle, dobro vidljiv čak iz daljine. Snimio: Vanja


Možda danas, u ovako kišan dan koji nikoga ne mami na ulicu, a ponajmanje na bicikl, nije naprikladnije pričati o biciklističkim temama, no zašto ne, pogotovo kad za to postoji jako dobar razlog. A taj je razlog novi parking za bicikle u trgovačkom centru CC1 West!

Do ovoga ljeta parkiralište za bicikle ispred centra je bilo zaista jadno: nekoliko niskih metalnih elemenata kod kojih je bila prava umjetnost zavezati bicikl, i zbog naguranosti i zbog opasnosti od "heksnšusa" kad čovjek mora maltene kleknuti da bi zavezao bicikl. Nije ni čudo što su se biciklisti, koji su tokom godina u sve većem broju dolazili u centar, otimali za druge mogućnosti vezivanja: uz ogradu parkirališta, nogare natpisne ploče, prometne znakove (pa su time stvarali prepreke pješacima) ... dakle, komfor je bio minimalan, a o ekstravagancijama poput krova nad glavom (pardon, biciklom) se moglo samo sanjati.

I, početkom ljeta su počeli radovi na gornjoj ploči cijelog auto-parkirališta, parking za bicikle je prebačen u kutak desno prije ulaza, uz još gore uvjete ... kad li je tamo negdje početkom rujna osvanuo i "brand new" natkriveni parking sa većim brojem bicikala!

"Wow!", bila je moja prva reakcija ... a nakon nešto pomijeg proučavanja je oduševljenje malko splasnulo, no još uvijek ostaje činjenica da je to sad jedan od najboljih parkinga za bicikle u gradu.

Dobre strane parkinga su slijedeće:

- krov - i to ne samo u slučaju kiše, već i ljeti, u slučaju jakog sunca, kada sic više ne mora biti usijan, a stvari u bisagama na pragu topljenja. Istina, u slučaju kiše s vjetrom malo će bicikala ostati suho, možda ne bi bilo loše dodati nekakav prozirni (plastični?) pokrov sa istočne strane gdje je i tako otvor prema podrumskom auto-parkingu i nema dostupa do bicikala?

- veći kapacitet - do sada se na stari parking moglo nagurati tek 20-30 bicikala, dok su ostali zauzimali mjesta po okolici, a sada je ovdje cca 40-50 mjesta. Po meni je to premalo, vjerujem da u vrhuncima prometa tu bude i bar 60-70 bicikala ... ali, dobro, nećemo cjepidlačiti. wink

- relativno lako zaključavanje bez puno saginjanja do poda ili pak forsiranje vezanja za prvi kotač



Ima tu i lošijih strana:

- već spomenuto vezivanje je moglo biti jednostavnije sa već poznatim "klamericama" koje su jednostavnije za upotrebu i bolje drže bicikl od ovih laganih metalnih elemenata

- pristup parkiralištu je nespretan: biciklistička staza koja udobno i sigurno vodi posjetioca do ulaza centra tamo nestaje. Dakle, biciklisti moraju na kolnik (iako ih većina nastavlja vožnju po pješačkoj stazi), a onda naglo moraju skrenuti lijevo ... a to stvara probleme. Biciklisti nakon silaska sa biciklističke staze prirodno silaze na desnu traku, no ovdje moraju iz lijeve trake skrenuti preko prilično prometne trake u suprotnom smjeru. Dakle, moraju prijeći preko prometne trake , što obično znači čekanje i to čekanje u lijevoj traci koju najčešće koriste oni nervozni koji jure čim prije doći u trgovine. Slično je sa izlaskom - iz parkirališta se izlazi na traku za izlaz van koja se združuje sa trakom koja izlazi iz podzemne etaže i biciklist ju mora prijeći u 30-tak metara kako bi dohvatio početak biciklističke staze desno kod izlaza iz centar (pogledajte zadnju fotku za ilustraciju). Mislim da bi sve bilo lakše kada bi se biciklistička staza nastavljala i kroz centar, paralelno sa pješačkom stazom i zatim provela uz zebru do parkirališta, a zatim i slično prema izlazu. Vjerujem da ima sigurno i puno boljih rješenja, no već i ovo bi učinilo te prelaske uočljivijim, jer ovako slijede odmah nakon silaska s Rotora (pretjecanje već spomenutih brzih vozača) odnosno tik nakon spoja sa pristupom iz podzemne garaže gdje zavoj i kosina smanjuju vidljivost.



Napokon i jedan parking sa krovom! Snimio: Vanja


Novi način vezivanja nije najbolji, ali nije ni tako loš, puno bolji od dosadašnjeg i spirala koji još uvijek prevladavaju po gradu. Snimio: Vanja


Pogled s odmakom - kako "legalno" ući u parking? Snimio: Vanja


Još veći problem - kako sigurno ući, a zatim još veći problem, kako izaći biciklom iz kruga trgovačkog centra? Snimio: Vanja


Na kraju, mislim da treba spomenuti i otvaranje "City placa" u CC1 i to iz jednog važnog razloga - uprava centra je prepoznala potrebe posjetilaca (potreba za nabavkom zdrave prehrane, potreba za biciklističkim parkingom) i učinila konkretne korake ka poboljšanju. Kamo sreće kada bi svi "nadležni" tako ozbiljno shvaćali potrebe građanstva, od gradskih struktura pa sve do državnih nam organa svih vrsta!


P.S. CC1 West je idealno odredište za dolazak biciklom - vrlo je loše povezan sa javnim prometom (autobus za Podsused sa Remize vozi dosta rijetko, a od najbližeg tramvaja, okretišta Prečko, ima 15-tak minuta hoda uz blatnjavu prečicu preko polja) i stanovnicima okolnih kvartova, od Malešnice i Prečkog pa nadalje, je bicikl dobar oblik transporta jer ih do centra doveze u manje od 15 minuta vožnje. U sličnoj su poziciji i recimo CC1 East i Arena centar, no njihovo je "zaleđe" ipak manje brojno pa više ljudi dolazi iz daleka, autima. S druge strane, Avenue Mall je odlično povezan javnim prijevozom, a i zgrade u okolici su vrlo blizu centru, za razliku od CC1 West koji pomalo osamljeno stoji na rubu grada.

Oznake: CC1 West, trgovački centri, trgovina, bicikl, jankomir


- 12:30 - Komentari (3) - Isprintaj - #

03.12.2013., utorak

Da li su zagrebački trgovački centri autistični?

Sjećate li se mojeg teksta "Balada o klupi i trgovačkom centru"? U njemu sam prošao kroz sve veće zagrebačke trgovačke centre i proućio koliko se oni brinu za odmor svojih posjetilaca i kakve im mogućnosti odmora pružaju.



Gornja Dubrava na dlanu gledajući je sa parkirališta Garden malla. Snimio: Vanja


Stjecajem okolnosti ponovo sam posljednjih dana posjetio nekoliko trgovačkih centara i upalo mi je u oči kako oni minimalno komuniciraju sa svojom okolinom. Svaki od njih pokušava svojim posjetiocima pokazati monumentalno lice u vidu velike fasade i nadaleko vidljivih reklama te koliko je moguće jednostavniji i pompozniji pristup do svojeg parkirališta ili garaže. No, koliko sam centar, zgrada i njezina okolina, komuniciraju sa okolinom? Otvara li se zgrada prema svojoj okolini - ulaznim portalom, staklenim površinama, terasama? Može li se iz zgrade vidjeti okolina? Kako je s parkiralištem, da li je ono samo funkcionalno ili svojim posjetiocima pruža i poneki oku ugodni prizor ili čak mjesto za odmor (npr poneku klupu)?

Pogledajmo sad kakva su moja zapažanja i slobodno komentirajte!

Westgate: Ovaj centar ima (ne)sreću da je došao prvi na svoju lokaciju izvan dohvata svakog naselja i tu svoju mogućnost slobodnog razvoja i poziciju "otoka" usred ravnice je do sada uglavnom koristio vrlo rezervirano. Zgrada pomalo liči na svemirski brod koji je sletio usred polja, brod koji je okružen parkiralištima sa svih strana, tako da zgrada sama po sebi nema direktni kontakt sa okolinom već se preko parkirališta "pretapa" u okoliš. Sami centar je prema okolini vrlo "neproziran" i ne nudi nikakvu mogućnost vidika što je šteta, jer se s te pozcije vrlo lijepo vidi Medvednica, a u daljini i Samoborsko gorje, a nema nikakvih oku neugodnih prizora u neposrednoj blizini (autoput se nalazi sa leđne strane). Ako se ne varam, jedini lokal koji se pruža prema van je okrenut na jugozapad - možda bi neki ostakljeni pogled preko autoputa na istok bio pravo osvježenje? Parkirališta su predvidiva oblika, a zanimljivi kružni tokovi na prilaznoj cesti i fontana ih čine čak relativno zanimljivima.

King Cross: Komunikacija sa okolinom je minimalna, jedino kroz velike ulazne prostore i manje proširenje (u kojem se nalaze kafići) u sredini centra. Parkiralište je isto "autistično", bez ikakvih detalja koji bi posjetiocima uljepšali dolazak/odlazak. Ne znam zašto planeri nisu predvidjeli neki pješački prolaz/pothodnik na istočnu stranu Škorpikove, već se mora ići na prijelaz sjeverno od kružnog toka?

City Center One West: Još jedan "autist" koji ne pokazuje ama baš nikakvu želju komunikacije sa okolinom (koja, iskreno, baš i nije osobito zanimljiva) već se diči "neprobojnom" fasadom, tek se na terasi 1. kata nalazi manji prostor sa prozorima. Parkiralište - također nula bodova uz ipak jedan osvježavajući detalj - drveće koje je zasađeno na -1 etaži i svojim krošnjama simpatično viri u prizemlje (rješenje je već viđeno u starijem Mercator centru Vukovarskoj, ali je ovdje ljepše izvedeno). Propuštena je šansa sa parkiralištem na terasi sa kojeg samo dvometraši mogu uloviti malo pogleda, a moglo se tu napraviti svašta!

Mercatone: Za njega vrijedi sve što je rečeno za King Cross!

Arena centar: Ovaj centar ima sreću da se uz njega nalazi sportski objekat (dvorana "Arena") s kojom on čini cjelinu i dijeli pješački "otok" okružen prometnicama i naseljem. Teresa restorana brze prehrane gleda na sjever, prema Medvednici i gradu, što je zgodan detalj, a mali park ispred centra je najljepši detalj takve vrste među svim nabrojanim centrima i sam je po sebi privlaćan cilj djeci iz okolice. Parkiralište - ništa posebno osim što se s južne strane terase pruža pogled na južni dio Remetinca.

Avenue Mall: Ovaj centar je jedini koji posve direktno komunicira sa okolinom, što i nije čudo obzirom da se nalazi na prometnom raskršću i u blizini MSU-a. Na žalost, taj kontakt se odnosi samo na kut okrenut križanju, ostatak je posve zatvoren prema okolini. Ovaj centar nema vanjskog parkirališta već samo podzemnu garažu tako da je izvan konkurencije u toj kategoriji.

City Center One East: Još jedan "zatvorenik" s time što je pristupna strana centra (istočna) zatvorena (nagrđena) garažom koja nimalo ne doprinosi izgledu. Zauzvrat, s garaže se ipak pruža kakav-takav pogled na Vukomerec.

Garden Mall: Ovo je jedini veći centar, uz Arenu i Avenue mall, koji barem pokušava stupiti u kontakt sa okolinom i to ponajviše preko ostakljene sjeverne strane i restorana na prvom katu kojem je pogled veliki plus. Isto tako, centar odlikuje najljepši pogled u gradu što se tiče parkirališta - Medvednica i sjeverna Dubrava su kao na dlanu.



Pogled sa parkirališta Garden Malla prema Medvednici. Snimio: Vanja


A sad još kratak pregled manjih meni poznatih centara:

Metro Jankomir: Nula bodova u svim kategorijama - nema prozora, ograđeno parkiralište koje pomalo liči na vojni objekat ...

Konzum Špansko: Jedva malo više od apsolutne nule, ponajviše zbog pogleda sa terasnog parkirališta na okolicu.

Mercator, Zagrebačka avenija: Minimalni pomak od nule zbog malene zelene površine ispred ulaza kojeg ljeti koristi kafić. Pretpostavljam da će situacija biti neizmjerno bolja kad se izgradi produžetak ulice Oranice prema budućem mostu preko Save pa će Zagrebačka cesta vjerojatno postati slijepa na tom dijelu i centar će sa POS naseljem biti povezan šetnicom koja će završavati taman pred ulazom u centar - za njega idealna pozicija!



Mala zelena površina ispred Mercatora koja bi u budućnosti mogla postati dio parka. Snimio: Vanja


Centar Vrbani (bivša NaMa): Centar nimalo ne koristi svoje adute - ulaz na prometno raskršće i park u pozadini, Čak je i parkiralište ograđeno od parka kako ga se ni slučajno ne bi moglo povezati s njime. wink



Sjeveroistočna strana centra ima staklene površine, no one ne služe ni onima vani ni onima unutra obzirom da ih trgovine ignoriraju). Snimio: Vanja


Južna strana se naslanja na park, no s ove strane nema čak ni pokušaja da se bilo čime (možda kakvim kafićem, prozorom ...) "umekša" prilaz centru. Snimio: Vanja


Point centar Vrbani: Pogled sa prvog kata na naselje i mogućnost virkanja s terase (zanimljiv detalj!) osvježavaju ovu inače sumornu listu trgovačkih centara koji teže izolaciji. Poziciju usred naselja, na najprometnijoj točki (koja pomalo podsjeća na onu Avenue Malla) centar koristi velikim ostakljenim južnim ulazom i malim parkićem ispred njega te priključkom na nedaleku šetnicu kroz naselje. Jedina mogućnost parkiranja je podrumska garaža tako da u toj kategoriji nema bodova.



Portal kojim se Point centar otvara prema jugu. Snimio: Vanja


Nekoliko klupa ispred Point centra. Snimio: Vanja


Getro Vrbani: Sam centar dobiva nulu, dok parkiralište (natkrivena garaža) dobiva pozitivno brojanje zbog lijepog pogleda na Medvednicu i Rudeš.



Pogled na Zagrebačku aveniju iz garaže Getroa. Snimio: Vanja


Rudeš na dlanu. Snimio: Vanja


Pogled prema zapadu na Sky Office i okolinu. Snimio: Vanja


Mercator Vukovarska: Mali (ne osobito uređen) parkić prema Vukovarskoj i samoposlužni restoran sa ostakljenom stranom i ljetnom terasom uzdižu ovaj centar iz prosjeka. Garaža i parkiralište su ukrašeni drvećem koje viri iz podrumeske etaže, no zbog skučenosti prostora ne dolazi do izražaja.

Zaključak: S jedne strane je ovakav poražavajući rezultat shvatljiv - većina centara se nalazi u ne osobito lijepoj okolini, uz glavne prometnice, razna skladišta, poslovne objekte ... gdje zaista nema puno oku ugodnih motiva koji bi vabili za komunikacijom. S druge strane, glavni interes centra je nedvojbenio zadržati svoje posjetioce unutra, tamo gdje je glavni razlog njegova postojanja, kompleks trgovina. Ljepota je tu manje važna, čak možda i ometajuća (pogledajte još jednom moj post o klupama!). No, po meni je zaista šteta što se većina centara ipak začahurila sama u sebe i kontakt sa okolinom im je minimalan. Kad su već ovdje tu gdje jesu i, na žalost, pomalo postaju neizbježni, šteta je što ne sudjeluju ravnopravno u kreiranju ugođaja grada, već se drže po strani kao da ih se to uopće ne tiče.

Oznake: trgovački centri, okoliš, zelenilo, pogled


- 13:56 - Komentari (5) - Isprintaj - #

19.02.2013., utorak

Balada o klupi i trgovačkom centru

Možda sam ovaj post trebao objaviti krajem studenoga, početkom zime i pred početak predbožićne potrošačke groznice (koja, usprkos krizi, ni ove zime nije izostala), kada bi bio više nego aktualan ... no, iako ovaj post planiram već više od godinu dana, u tom času još nisam imao spremne sve podatke, a možda i nije loše objaviti ga baš sad, nakon prazničnih kupovina i postprazničnih rasprodaja ... iako, da budem iskren, čini mi se da za trgovačke centre nema prave "mort-sezone": zimi se ljudi sklanjaju u njih jer je ugodnije parkirati u natkrivenoj garaži ili na uvijek dobro očišćenom parkirnom mjestu umjesto traženja parkinga i šetnje po centru grada ... ljeti se pak sklanjaju pred suncem i vrućinom u natkrivene garaže i klimatizirane prodajne prostore. A i ona prvotna namjena centara, kupovina u udobnom i praktičnom okolišu, je već pomalo zasjenjena "popratnim efektima", kavicama s prijateljima, odlascima u kino ili na bowling, bježanju od kućne samoće u uvijek pune trgovačke aleje i prateće im kafiće ... Čini mi se da je socijalna komponenta dolaska u trgovačke centre već prevagnula nad onom trgovačkom. wink

No, danas mi nije namjera filozofirati o fenomenu trgovačkih centara i njihovoj ulozi u suvremenom hrvatskom društvu i životu Zagrepčana, već vam podastrijeti sve što mi padne na pamet vezano uz jedan sitni i često previđeni djelić tih centara: klupu.



Westgate: Jedna od "dnevnih soba" centra koje pozivaju na nešto duži odmor - lokacija nije nimalo romantična, no sofe i fotelje su prilično udobne, a i pogled je dobar. Snimio: Vanja


City Center One East: Klupa ili spartanski ležaj? wink Snimio: Vanja


Klupa se u trgovačkome centru nalazi u posve neobičnom okruženju i "sukobu interesa" ... Kao prvo, nalazi se u prividno javnom prostoru (prividno zato što su trgovački centri ipak vlasništvo njihovih vlasnika, a ne potpuno javna površina) između mnogo "privatnih" jedinica (trgovina, kafića, kina ...). Kao drugo, klupa u trgovačkom centru ne smije biti preatraktivna, jer bi time djelovala suprotno njegovim ciljevima (kad sjedite na klupi tad niti kupujete niti na neki drugi način, recimo potrošnjom u kafiću, ne sudjelujete u nekoj od djelatnosti kojima se vesele vlasnici centra), no ne smije biti niti odbojna, jer se njome služe i majke sa djecom, muževi koji čekaju žene, umorni potrošači ... dakle, ona dijeli mjesto i važnost sa WC-ima i hodnicima, dijeli njihovu poziciju "budi ugodna, ali ne previše".

Sličnu poziciju balansiranja na sredini između polova zauzima i položaj klupa ... za klupe u parkovima je ponekad poželjno da budu na nekom mirnom i samotnom mjestu (o tome bi mladi ljubavnici mogli satima pričati .. wink), no to baš nije poželjno u trgovačkom centru ... kao što nije poželjno niti staviti ih na najprometnije mjesto centra radi ometanja prometnih tokova ili pak usred velikih prostora gdje se umorni potrošač na klupi osjeća neugodno, kao nasred avionske piste. Dakle, poželjna je dobra pozicija koja omogućuje "people spotting", zagledanje prolaznika, zagledanje izloga ... ali i bar donekle mirno mjesto koje će kratki odmor učiniti zaista odmorom, a ne zamorom zbog ljudskog žamora, natiskivanja, preglasne glazbe ili propuh od ulaznih vrata. Takva situacija se očituje i u opremi klupe - neki trgovački centri su se odlučili za klupe bez naslona i time se deklarirali pobornicima ideje o najkraćem mogućem zadržavanju na klupama u njihovom centru, dok su se drugi odlučili za ustupak posjetiocima i svoje centre opremili klupama sa naslonima odnosno bogato tapeciranim sofama (koje ipak nisu tako ekstraudobne kao što izgledaju, osobno provjerih wink).

Isto tako, recimo, nije na odmet uočiti i funkciju samog trgovačkog centra u okolini u kojoj se nalazi - Avenue Mall nema samo trgovačku funkciju nego je i mjesto okupljanja, važan centar zabave u svojem širem kvartu, i to ne samo zbog kino dvorana već i zbog svoje "špica-funkcije" na prometnom čvorištu Novog Zagreba, mjestu idealnom za sastanak bilo koje vrste. U puno manjoj mjeri na taj način funkcioniraju i Arena centar (kina, bowling), City Center One East (kina) i Westgate (bowling), a City Center One West te pogotovo Garden Mall i King Cross nisu profilirani na taj način i kod njih su, uz razasute kafiće, klupe jedina mjesta odmora i okupljanja. S druge strane, čini se da u Avenue Mallu klupe imaju dvije funkcije, ovisno o poziciji - one uz ulaz su "meeting point", uvijek pune, dok su one druge, na višim etažama, samo prolazne točke najnužnijeg odmora.

Dakle, preko klupe u trgovačkom centru se prelamaju mnogi dijametralno suprotni interesi i zahtjevi i zanimljivo je pogledati kako se sve to očituje u njihovom položaju u zagrebačkim trgovačkim centrima ... i to i sa čisto "znanstvenog stanovišta" (broj klupa u omjeru prema veličini trgovačkog centra i broju trgovina) i sa subjektivnog gledišta (izgled klupa, osjećaj ugodnosti). S tim naumom sam tokom protekle godine obišao sve veće zagrebačke trgovačke centre i prebrojao ponuđena sjedeća mjesta na klupama, sofama i svim ostalim "instalacijama za sjedenje". Jedini je uvjet bio da je njihova upotreba besplatna, dakle da nisu u okviru nekog kafića, kina, trgovine gdje se ne podrazumijeva njena upotreba bez barem nagovještaja nauma kupnje - recimo, u trgovini obućom. Tokom njihovog brojanja sam procijenio i ugodnost njihova korištenja obzirom na sve ovo o čemu sam vam pisao ... naravno, svaki vaš komentar je jako dobrodošao jer sam svjestan da se u ovom postu ipak radi o samo mojem subjektivnom dojmu i vaši su sigurno u ovom ili onom segmentu drugačiji.

Napomena: "svi veći zagrebački centri" su oni sa stotinjak i više trgovina/lokala, a to su, poredani od zapada prema istoku:
- Westgate
- King Cross
- City Center One West
- Arena centar
- Avenue Mall
- City Center One East
- Garden Mall

Nakon njih je dosta veliki jaz nakon kojeg se nalaze manji centri koji su često skupljeni oko jedne velike trgovine (najčešće tipa "hipermarket" - Super Konzum, Mercator, Emmezeta, Interspar, Getro itd) ili pak skup puno malih trgovina (Importanne Centar, Importanne Galerija, Shopping centar Prečko itd) i čiji se posjetitelji u njima kraće zadržavaju što znači da su i klupe u njima uglavnom rijetkost i nalaze se u pravilu na neatraktivnim lokacijama koje ne zagovaraju ikakvo iole duže zadržavanje. Zavežite cipelu, pojedite pecivo, pričekajte partnera dok telefonira ili presložite prtljagu i krenite dalje bez suvišnog zadržavanja.

Krenimo, dakle, u šetnju trgovačkim centrima i sjednimo tu i tamo na neku od njihovih klupa i pokušajmo osjetiti kako nam je ...

Za početak pogledajmo tabelu u kojoj se nalaze svi moji sabrani podaci:



Sakupio i obradio: Vanja


Napomene:

Westgate - dovoljno mjesta za sjedenje na ne osobito ugodnim tapeciranim "klupama" bez naslona i udobnijim sofama. Pozicije su većinom ne osobito "romantične" wink, u praznim "džepovima" u sredini širokih hodnika u prizemlju, ispod stepenica i na drugim mjestima koja ne odišu atmosferom, a ne nude i neki poseban pogled na izloge ili prolaznike. Najbolja mjesta su na prvom katu, uz otvore s kojih se pruža pogled na prizemlje i pokretne stepenice. Nema sjedećih mjesta u blizini WC-a što nije praktično. Pozicioniranje kafića (s malo vanjskih sjedišta s pregledom zbivanja u hodnicima) potiče upotrebu klupa.

King Cross - po mom osobnom mišljenju šampion na ovome području. Sjedećih mjesta ima dovoljno i atraktivnog su izgleda (klupe ovalnog oblika sa naslonom), dobro se uklapaju u ambijent (postavljene su u osima ne preširokih hodnika) i omogućuju dobar pregled zbivanja oko njih dok su istovremeno često bar donekle zaklonjena biljkama ili reklamnim natpisima. Na žalost, ni ovdje nema sjedećih mjesta u blizini WC-a. Kafića je malo tako da su klupe nužnost.

City Center One West - jedan od lošijih primjera, klupe su neudobne (metalne, bez naslona) i dosta njih se nalazi na neatraktivnim mjestima (npr. široki ulazni koridor), a i ima ih puno manje nego kod konkurencije. S druge strane, dovoljno je sjedećih mjesta kod jednog od WC-a (prvi kat, sjever, pored "Drogerie Markt" trgovine). Kafići su razbacani po svim stranama centra tako da se vjerojatno računalo da će velik dio posjetilaca za odmor odabrati neki od njih. Po svim pokazateljima je CC1 West najlošije opremljen klupama od svih posjećenih centara.

Arena centar - na prvi pogled mi se učinilo da je sjedećih mjesta malo i da se nalaze na neugodnim mjestima, međutim pomniji pregled je pronašao prosječan broj sjedišta na prosječno odabranim mjestima, najčešće u osi hodnika, gdje ponekad vlada gužva. Isto tako, dio sjedišta je bez naslona i ne osobito ugodan. Kafići su koncentrirani na dva-tri mjesta što klupe čini nužnošću.

Avenue Mall - situacija je vrlo slična onoj u Arena centru, s time da je ugodnost sjedenja nešto veća zbog boljeg pozicioniranja klupa i sofa. Kafići su vrlo važan dio centra tako da su klupe ovdje manje bitne jer, čini se, većina ljudi izabire pauzu u kafićima.

City Center One East - klupa ima dovoljno, no pozicije im baš nisu atraktivne, dijelom zbog podosta velike "ogoljelosti" uređenja tako da prevladava ugođaj "avionske piste" odnosno sjedenja na prometnoj cesti, ovisno o lokaciji. Dizajn nekih klupa podsjeća na (tvrdi) ležaj! wink

Garden Mall - ovaj je centar manji od ostalih pa je i broj klupa srazmjerno manji. Zanimljiva je kolekcija šarenih sofa na katu (pored restorana) koja pruža mogućnost ugodnog sjedenja na dobrom mjestu i u ugodnoj atmosferi. S druge strane, veliki samoposlužni restoran dobrog "štimunga" također pruža mogućnost ugodnog sjedenja tako da su "besplatne" klupe rezervirane uglavnom samo za kratku pauzu. Dizajn klupa je vrlo zanimljiv i pomalo neuobičajen, osobito njihova dimenzija!

Što reći za kraj ovog pregleda?

Nadam se da će vas ponukati da i vi obratite pažnju na sve te sitnice koje su dio naše svakodnevice i koje također grade naš život! wink

A sad pogledajte zbirku fotki i pokušajte ocijeniti i sami koliko bi vam na svakom od tih mjesta bilo ugodno pročitati novine, pojesti pecivo, nahraniti dijete ili ga zabaviti na 15-tak minuta, sačekati dragu osobu ...!



Westgate: Tapecirane klupe bez naslona ... ne zovu na dulji odmor, no makar osiguravaju dobar pregled, a i imaju zaleđe ograde. Snimio: Vanja


Westgate: Već spomenute tapecirane klupe koje se svojom krivuljom koja prati galeriju dobro uklapaju u preostali interijer. Snimio: Vanja


Westgate: Pogled iz sjedilačke perspektive ... kao što se vidi, projektant interijera se nije mučio sa stvaranjem ugođaja oko ove lokacije. Snimio: Vanja


Westgate: Mjesto za odmor ili pozicija prometnika na aerodromskoj pisti? wink Snimio: Vanja


Westgate: Skulptura ili klupa? Teško je reći ... no, štogod to bilo, nije osobito udobno za sjedenje. Snimio: Vanja


King Cross: Jedini centar u kojem su klupe ne tek nadopuna prostora nego i faktor njegova uljepšavanja - ugodne za sjedenje, dobro uklopljene u prostor i čak lijepe. Snimio: Vanja


City Center One West: Prva i druga klasa sjedalica. Ovo je jedna od rijetkih lokacija koja ima bar minimum ugođaja, ostale su gotovo potpuno neatmosferične i djeluju kao da ih je netko stohastički posijao po centru popunjavajući praznine. Snimio: Vanja


Avenue Mall: Dizajn a la gajbe za voće je u redu, na žalost, nema naslona. Lokacija OK, u mirnijem dijelu centra,a li ipak sa pogledom. Snimio: Vanja


Avenue Mall: Fotelje na raskršću - odmorite se i uživajte u poziciji prometnika - ako ništa drugo, imate dobar pregled situacije. wink Snimio: Vanja


Garden Mall: Klupe slijede temu prirode kojom je uređen centar .... pa je onda u skladu s time dodano i drvce kao zgodan detalj.


Garden Mall: Zanimljiv detalj naslona i zelenilo iza leđa - sviđa mi se. Snimio: Vanja


Garden Mall: Kutak za popravljanje raspoloženja! Snimio: Vanj


City Center One East: Zanimljiva oživljavajuća boja i popunjavanje inače mrtve lokacije ispod stepenica koja, na žalost, ne obećaje dobar pregled okoline. Snimio: Vanja


City Center One East: Narančasti azil u kojem bi se za silu dalo i dremnuti ... wink (iako ga sigurno nadgledaju kamerama) Snimio: Vanja


City Center One East: Neudobni ćoškasti četverosjed, no makar u dobrome društvu ... Snimio: Vanja

Oznake: klupe, trgovački centri, shopping centri


- 08:49 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2024  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Travanj 2024 (1)
Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)

Tema bloga:

Linkovi