Nepoznati Zagreb

03.04.2017., ponedjeljak

Proljeće za sve generacije

Lijepo je što proljeće dopire do svih srdaca, bez obzira na generacijske finese!Park Stara Trešnjevka. Snimio: Vanja.


Park Stara Trešnjevka. Snimio: Vanja.Oznake: proljeće, park stara trešnjevka, klupe


- 08:14 - Komentari (6) - Isprintaj - #

05.03.2017., nedjelja

Najoklupljenija javna trešnjevačka površina

Na početku, da ne bude zabune: Ne govorim o oklopima, već o klupama, odnosno o opskrbljenosti javnih površina Trešnjevke (i Zagreba u cjelini) klupama. wink

Trešnjevka baš nije kvart poznat po parkovima i uređenim zelenim površinama - u centralnom dijelu, Staroj Trešnjevci, nema puno parkova i osim Parka Stara Trešnjevka nema tu niti jedne veće uređene zelene površine (veliki zeleni komad uz trasu Samoborčeka koji se pruža od Trakošćanske pa sve do Selske i Krapinske je pretežno neuređen), dok u vanjskim trešnjevačkim kvartovima, južno, od Knežije pa sve do Prečkog, i sjeverno, u Ljubljanici, Pongračevom, Voltinom, Rudešu, nalazimo uglavnom zelene površine oko novogradnji i tek poneki manji klasični park. (naravno, ŠRC Jarun je posebna priča i neću ga razmatrati u ovom tekstu)

Uglavnom, svi ti parkići i zelene površine su, rekao bih, prilično dobro opskrbljeni mjestima za odmor (klupama). Nije uvijek bilo tako, ali malo-pomalo se situacija popravljala i već mi se dugo nije desilo da sam tražio mjesto za odmor u nekom komadiću trešnjevačke zelene površine i da ga nisam mogao naći. Ali, ono što mi je posebno zanimljivo, najveća koncentracija klupa na Trešnjevci se nalazi na jednom posve neočekivanom mjestu, u ne-parku, s minimalno zelenila, bez dječjeg ogrališta i sličnh sadržaja. Riječ je o platou zgrade na uglu Nehajske i Crikveničke ulice na kojem se nalaze, vjerovali ili ne, čak 84 sjedeća mjesta na gusto složenim metalnim sjedalicama!

Zašto baš tamo i zašto baš toliko?Pogled sa juga na dio platoa. Snimio: Vanja


Taj plato ima neke dobre i neke loše strane - dobra je strana to što je vrlo uredan: nema smeća, potrganih sjedalica, zapišanih kuteva ... vjerojatno zato što se nalazi uz prometnu Nehajsku ulicu, a preko puta je i policijska stanica. wink Siguran sam da bi situacija bila puno gora da recimo plato gleda na pokrajnju Trsatsku ulicu.

S druge strane, plato, ovakav kakav jest, baš ne poziva ljude da se zadrže na njemu i upotrijebe neko od tih 84 sjedećih mjesta - prolazim tamo dosta često i ne sjećam se da sam ikad vidio više od 1 (slovima: jednog) čovjeka da sjedi tamo, a najčešće nema niti jednog. (Opaska: na platou su i terase nekih kafića, no one nisu javni prostor, dakle ljude koji sjede na njima ne računam).
Za usporedbu, centralna javna rekreativna površina naselja Vrbani III, trg južno od trgovačkog centra Point, ima tek 54 sjedeća mjesta na klupama (dakle, za trećinu manje) koja su vrlo često solidno popunjena.

Dakle, plato najviše funkcionira kao prometna površina, prelaze ga stanari okolnih zgrada na putu do tramvaja, trgovine, apoteke, prolaze klijenti do obližnjeg javnog bilježnika ... dok mu je "rekreativna funkcija" gotovo nikakva (ako u to ne račumamo rekreativne kavice i pivice u lokalima).

Pitam se da li bi se išta promijenilo kada bi se na platou recimo napravio pješčanik za djecu ili postavilo nekoliko "urban gym" sprava?
Postaviti po platou nekoliko velikih žardinijera koje bi raščlanile taj "brisani" prostor?
Možda bi to bilo dobro mjesto za neku "slobodnu knjižnicu"?
Ili bi se tamo dala napraviti ad hoc izložba neafirmiranih kipara?
Imate li vi neki prijedlog za oživljavanje tog prostora koji je u ovom trenutku tako uredan i dobro opremljen?

Već niz godina pratim sudbine raznoraznih gradskih platoa, od prekosavskih (ispod Mamutice, Siget, Središće) pa do ovosavskih (Ravnice, Volovčica, Savica, Voltino, Staglišće, Špansko) i rijetki su posve funkcionalna mjesta koja bar djelomično aktivno žive (onaj pored Mamutice, Savica), neki su uglavnom samo prolazna mjesta (Ravnice, Staglišće ...), a neki su posve zapušteni (Voltino) ... Smatram da bi bio velik (i zanimljiv!) izazov pokušati oživjeti te prostore čija je najveća prednost to što su oaze pješaka, rijetka mjesta ovoga grada koja nisu zatrpana vozilima.Jedan od nizova klupa na platou. Snimio: Vanja.


Jedna od grupa klupa. Snimio: Vanja


Pogled s visine na dio platoa. Snimio: Vanja

Oznake: Nehajska ulica, trešnjevka, plato, klupe, zelenilo


- 12:26 - Komentari (7) - Isprintaj - #

10.11.2016., četvrtak

Jesen u gradu, kao u knjizi ...Ilustracija Danice Rusjan za knjigu "Moj dom", udžbenik predmeta "Priroda i društvo" za prve razrede osnovne škole u ranim 70-ima.


Ove nam se godine početkom studenog jesen prikazala u svom najklasičnijem mogućem svjetlu, kao u školskim udžbenicima - nakon malko topline i sunca oko blagdana Svih svetih na početku mjeseca došao je pretežno kišni period koji traje sve do sada ... tmurni dani, kiša, vjetar, gomile lišća po ulicama ... proteklog je vikenda bio "udarni period" padanja lišća i u samo 2-3 dana su stabla iznenada ogoljela. Ostalo je još ponešto na platanama i brezama, ali i to će otići u slijedećim danima kad ponovo zapuše vjetar ...

Evo i foto serijala sa fotkama snimljenih ovih dana širom grada - kako su gradske klupe vidjele jesen!Studentski dom na Šari. Snimio: Vanja


Gagarinov put. Snimio: Vanja


Zorkovačka ulica, iza Dječjeg vrtića "Bajka". Snimio: Vanja


Selska cesta, kod Jadranskog mosta. Snimio: Vanja


Ulica Hrvoja Macanovića. Snimio: Vanja


Ulica Hrvoja Macanovića. Snimio: Vanja


Zrinjevac. Snimio: Vanja

I za kraj ... iako više nema onakvih sela kakva su se 70-ih nalazila ne samo u školskim udžbenicima već i u stvarnosti, evo onda barem crteža za podsjećanje!Ilustracija Danice Rusjan za knjigu "Moj dom", udžbenik predmeta "Priroda i društvo" za prve razrede osnovne škole u ranim 70-ima.

Oznake: jesen, lišće, klupe, trešnjevka, Moj dom, Danica Rusjan


- 08:57 - Komentari (4) - Isprintaj - #

19.02.2013., utorak

Balada o klupi i trgovačkom centru

Možda sam ovaj post trebao objaviti krajem studenoga, početkom zime i pred početak predbožićne potrošačke groznice (koja, usprkos krizi, ni ove zime nije izostala), kada bi bio više nego aktualan ... no, iako ovaj post planiram već više od godinu dana, u tom času još nisam imao spremne sve podatke, a možda i nije loše objaviti ga baš sad, nakon prazničnih kupovina i postprazničnih rasprodaja ... iako, da budem iskren, čini mi se da za trgovačke centre nema prave "mort-sezone": zimi se ljudi sklanjaju u njih jer je ugodnije parkirati u natkrivenoj garaži ili na uvijek dobro očišćenom parkirnom mjestu umjesto traženja parkinga i šetnje po centru grada ... ljeti se pak sklanjaju pred suncem i vrućinom u natkrivene garaže i klimatizirane prodajne prostore. A i ona prvotna namjena centara, kupovina u udobnom i praktičnom okolišu, je već pomalo zasjenjena "popratnim efektima", kavicama s prijateljima, odlascima u kino ili na bowling, bježanju od kućne samoće u uvijek pune trgovačke aleje i prateće im kafiće ... Čini mi se da je socijalna komponenta dolaska u trgovačke centre već prevagnula nad onom trgovačkom. wink

No, danas mi nije namjera filozofirati o fenomenu trgovačkih centara i njihovoj ulozi u suvremenom hrvatskom društvu i životu Zagrepčana, već vam podastrijeti sve što mi padne na pamet vezano uz jedan sitni i često previđeni djelić tih centara: klupu.Westgate: Jedna od "dnevnih soba" centra koje pozivaju na nešto duži odmor - lokacija nije nimalo romantična, no sofe i fotelje su prilično udobne, a i pogled je dobar. Snimio: Vanja


City Center One East: Klupa ili spartanski ležaj? wink Snimio: Vanja


Klupa se u trgovačkome centru nalazi u posve neobičnom okruženju i "sukobu interesa" ... Kao prvo, nalazi se u prividno javnom prostoru (prividno zato što su trgovački centri ipak vlasništvo njihovih vlasnika, a ne potpuno javna površina) između mnogo "privatnih" jedinica (trgovina, kafića, kina ...). Kao drugo, klupa u trgovačkom centru ne smije biti preatraktivna, jer bi time djelovala suprotno njegovim ciljevima (kad sjedite na klupi tad niti kupujete niti na neki drugi način, recimo potrošnjom u kafiću, ne sudjelujete u nekoj od djelatnosti kojima se vesele vlasnici centra), no ne smije biti niti odbojna, jer se njome služe i majke sa djecom, muževi koji čekaju žene, umorni potrošači ... dakle, ona dijeli mjesto i važnost sa WC-ima i hodnicima, dijeli njihovu poziciju "budi ugodna, ali ne previše".

Sličnu poziciju balansiranja na sredini između polova zauzima i položaj klupa ... za klupe u parkovima je ponekad poželjno da budu na nekom mirnom i samotnom mjestu (o tome bi mladi ljubavnici mogli satima pričati .. wink), no to baš nije poželjno u trgovačkom centru ... kao što nije poželjno niti staviti ih na najprometnije mjesto centra radi ometanja prometnih tokova ili pak usred velikih prostora gdje se umorni potrošač na klupi osjeća neugodno, kao nasred avionske piste. Dakle, poželjna je dobra pozicija koja omogućuje "people spotting", zagledanje prolaznika, zagledanje izloga ... ali i bar donekle mirno mjesto koje će kratki odmor učiniti zaista odmorom, a ne zamorom zbog ljudskog žamora, natiskivanja, preglasne glazbe ili propuh od ulaznih vrata. Takva situacija se očituje i u opremi klupe - neki trgovački centri su se odlučili za klupe bez naslona i time se deklarirali pobornicima ideje o najkraćem mogućem zadržavanju na klupama u njihovom centru, dok su se drugi odlučili za ustupak posjetiocima i svoje centre opremili klupama sa naslonima odnosno bogato tapeciranim sofama (koje ipak nisu tako ekstraudobne kao što izgledaju, osobno provjerih wink).

Isto tako, recimo, nije na odmet uočiti i funkciju samog trgovačkog centra u okolini u kojoj se nalazi - Avenue Mall nema samo trgovačku funkciju nego je i mjesto okupljanja, važan centar zabave u svojem širem kvartu, i to ne samo zbog kino dvorana već i zbog svoje "špica-funkcije" na prometnom čvorištu Novog Zagreba, mjestu idealnom za sastanak bilo koje vrste. U puno manjoj mjeri na taj način funkcioniraju i Arena centar (kina, bowling), City Center One East (kina) i Westgate (bowling), a City Center One West te pogotovo Garden Mall i King Cross nisu profilirani na taj način i kod njih su, uz razasute kafiće, klupe jedina mjesta odmora i okupljanja. S druge strane, čini se da u Avenue Mallu klupe imaju dvije funkcije, ovisno o poziciji - one uz ulaz su "meeting point", uvijek pune, dok su one druge, na višim etažama, samo prolazne točke najnužnijeg odmora.

Dakle, preko klupe u trgovačkom centru se prelamaju mnogi dijametralno suprotni interesi i zahtjevi i zanimljivo je pogledati kako se sve to očituje u njihovom položaju u zagrebačkim trgovačkim centrima ... i to i sa čisto "znanstvenog stanovišta" (broj klupa u omjeru prema veličini trgovačkog centra i broju trgovina) i sa subjektivnog gledišta (izgled klupa, osjećaj ugodnosti). S tim naumom sam tokom protekle godine obišao sve veće zagrebačke trgovačke centre i prebrojao ponuđena sjedeća mjesta na klupama, sofama i svim ostalim "instalacijama za sjedenje". Jedini je uvjet bio da je njihova upotreba besplatna, dakle da nisu u okviru nekog kafića, kina, trgovine gdje se ne podrazumijeva njena upotreba bez barem nagovještaja nauma kupnje - recimo, u trgovini obućom. Tokom njihovog brojanja sam procijenio i ugodnost njihova korištenja obzirom na sve ovo o čemu sam vam pisao ... naravno, svaki vaš komentar je jako dobrodošao jer sam svjestan da se u ovom postu ipak radi o samo mojem subjektivnom dojmu i vaši su sigurno u ovom ili onom segmentu drugačiji.

Napomena: "svi veći zagrebački centri" su oni sa stotinjak i više trgovina/lokala, a to su, poredani od zapada prema istoku:
- Westgate
- King Cross
- City Center One West
- Arena centar
- Avenue Mall
- City Center One East
- Garden Mall

Nakon njih je dosta veliki jaz nakon kojeg se nalaze manji centri koji su često skupljeni oko jedne velike trgovine (najčešće tipa "hipermarket" - Super Konzum, Mercator, Emmezeta, Interspar, Getro itd) ili pak skup puno malih trgovina (Importanne Centar, Importanne Galerija, Shopping centar Prečko itd) i čiji se posjetitelji u njima kraće zadržavaju što znači da su i klupe u njima uglavnom rijetkost i nalaze se u pravilu na neatraktivnim lokacijama koje ne zagovaraju ikakvo iole duže zadržavanje. Zavežite cipelu, pojedite pecivo, pričekajte partnera dok telefonira ili presložite prtljagu i krenite dalje bez suvišnog zadržavanja.

Krenimo, dakle, u šetnju trgovačkim centrima i sjednimo tu i tamo na neku od njihovih klupa i pokušajmo osjetiti kako nam je ...

Za početak pogledajmo tabelu u kojoj se nalaze svi moji sabrani podaci:Sakupio i obradio: Vanja


Napomene:

Westgate - dovoljno mjesta za sjedenje na ne osobito ugodnim tapeciranim "klupama" bez naslona i udobnijim sofama. Pozicije su većinom ne osobito "romantične" wink, u praznim "džepovima" u sredini širokih hodnika u prizemlju, ispod stepenica i na drugim mjestima koja ne odišu atmosferom, a ne nude i neki poseban pogled na izloge ili prolaznike. Najbolja mjesta su na prvom katu, uz otvore s kojih se pruža pogled na prizemlje i pokretne stepenice. Nema sjedećih mjesta u blizini WC-a što nije praktično. Pozicioniranje kafića (s malo vanjskih sjedišta s pregledom zbivanja u hodnicima) potiče upotrebu klupa.

King Cross - po mom osobnom mišljenju šampion na ovome području. Sjedećih mjesta ima dovoljno i atraktivnog su izgleda (klupe ovalnog oblika sa naslonom), dobro se uklapaju u ambijent (postavljene su u osima ne preširokih hodnika) i omogućuju dobar pregled zbivanja oko njih dok su istovremeno često bar donekle zaklonjena biljkama ili reklamnim natpisima. Na žalost, ni ovdje nema sjedećih mjesta u blizini WC-a. Kafića je malo tako da su klupe nužnost.

City Center One West - jedan od lošijih primjera, klupe su neudobne (metalne, bez naslona) i dosta njih se nalazi na neatraktivnim mjestima (npr. široki ulazni koridor), a i ima ih puno manje nego kod konkurencije. S druge strane, dovoljno je sjedećih mjesta kod jednog od WC-a (prvi kat, sjever, pored "Drogerie Markt" trgovine). Kafići su razbacani po svim stranama centra tako da se vjerojatno računalo da će velik dio posjetilaca za odmor odabrati neki od njih. Po svim pokazateljima je CC1 West najlošije opremljen klupama od svih posjećenih centara.

Arena centar - na prvi pogled mi se učinilo da je sjedećih mjesta malo i da se nalaze na neugodnim mjestima, međutim pomniji pregled je pronašao prosječan broj sjedišta na prosječno odabranim mjestima, najčešće u osi hodnika, gdje ponekad vlada gužva. Isto tako, dio sjedišta je bez naslona i ne osobito ugodan. Kafići su koncentrirani na dva-tri mjesta što klupe čini nužnošću.

Avenue Mall - situacija je vrlo slična onoj u Arena centru, s time da je ugodnost sjedenja nešto veća zbog boljeg pozicioniranja klupa i sofa. Kafići su vrlo važan dio centra tako da su klupe ovdje manje bitne jer, čini se, većina ljudi izabire pauzu u kafićima.

City Center One East - klupa ima dovoljno, no pozicije im baš nisu atraktivne, dijelom zbog podosta velike "ogoljelosti" uređenja tako da prevladava ugođaj "avionske piste" odnosno sjedenja na prometnoj cesti, ovisno o lokaciji. Dizajn nekih klupa podsjeća na (tvrdi) ležaj! wink

Garden Mall - ovaj je centar manji od ostalih pa je i broj klupa srazmjerno manji. Zanimljiva je kolekcija šarenih sofa na katu (pored restorana) koja pruža mogućnost ugodnog sjedenja na dobrom mjestu i u ugodnoj atmosferi. S druge strane, veliki samoposlužni restoran dobrog "štimunga" također pruža mogućnost ugodnog sjedenja tako da su "besplatne" klupe rezervirane uglavnom samo za kratku pauzu. Dizajn klupa je vrlo zanimljiv i pomalo neuobičajen, osobito njihova dimenzija!

Što reći za kraj ovog pregleda?

Nadam se da će vas ponukati da i vi obratite pažnju na sve te sitnice koje su dio naše svakodnevice i koje također grade naš život! wink

A sad pogledajte zbirku fotki i pokušajte ocijeniti i sami koliko bi vam na svakom od tih mjesta bilo ugodno pročitati novine, pojesti pecivo, nahraniti dijete ili ga zabaviti na 15-tak minuta, sačekati dragu osobu ...!Westgate: Tapecirane klupe bez naslona ... ne zovu na dulji odmor, no makar osiguravaju dobar pregled, a i imaju zaleđe ograde. Snimio: Vanja


Westgate: Već spomenute tapecirane klupe koje se svojom krivuljom koja prati galeriju dobro uklapaju u preostali interijer. Snimio: Vanja


Westgate: Pogled iz sjedilačke perspektive ... kao što se vidi, projektant interijera se nije mučio sa stvaranjem ugođaja oko ove lokacije. Snimio: Vanja


Westgate: Mjesto za odmor ili pozicija prometnika na aerodromskoj pisti? wink Snimio: Vanja


Westgate: Skulptura ili klupa? Teško je reći ... no, štogod to bilo, nije osobito udobno za sjedenje. Snimio: Vanja


King Cross: Jedini centar u kojem su klupe ne tek nadopuna prostora nego i faktor njegova uljepšavanja - ugodne za sjedenje, dobro uklopljene u prostor i čak lijepe. Snimio: Vanja


City Center One West: Prva i druga klasa sjedalica. Ovo je jedna od rijetkih lokacija koja ima bar minimum ugođaja, ostale su gotovo potpuno neatmosferične i djeluju kao da ih je netko stohastički posijao po centru popunjavajući praznine. Snimio: Vanja


Avenue Mall: Dizajn a la gajbe za voće je u redu, na žalost, nema naslona. Lokacija OK, u mirnijem dijelu centra,a li ipak sa pogledom. Snimio: Vanja


Avenue Mall: Fotelje na raskršću - odmorite se i uživajte u poziciji prometnika - ako ništa drugo, imate dobar pregled situacije. wink Snimio: Vanja


Garden Mall: Klupe slijede temu prirode kojom je uređen centar .... pa je onda u skladu s time dodano i drvce kao zgodan detalj.


Garden Mall: Zanimljiv detalj naslona i zelenilo iza leđa - sviđa mi se. Snimio: Vanja


Garden Mall: Kutak za popravljanje raspoloženja! Snimio: Vanj


City Center One East: Zanimljiva oživljavajuća boja i popunjavanje inače mrtve lokacije ispod stepenica koja, na žalost, ne obećaje dobar pregled okoline. Snimio: Vanja


City Center One East: Narančasti azil u kojem bi se za silu dalo i dremnuti ... wink (iako ga sigurno nadgledaju kamerama) Snimio: Vanja


City Center One East: Neudobni ćoškasti četverosjed, no makar u dobrome društvu ... Snimio: Vanja

Oznake: klupe, trgovački centri, shopping centri


- 08:49 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2023  
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (6)
Kolovoz 2019 (13)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (7)
Svibanj 2019 (3)
Travanj 2019 (9)
Ožujak 2019 (8)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (9)

Tema bloga:

Linkovi