Nepoznati Zagreb

15.09.2017., petak

Hoće li zagrebački potoci posve nestati sa lica grada????

Tokom proteklih godina često sam se bavio problematikom zagrebačkih potoka, i na ovome blogu i u drugim medijima ... Moj je stav da naš grad neadekvatno i nedovoljno koristi svoje potoke i zelene zone oko njih koje još uvijek postoje na nekim mjestima. Ti zeleni koridori koji se prostiru najčešće niz padine Medvednice i u nekim se slučajevima produžavaju sve do Save predstavljaju nevjerojatnu mogućnost za kreiranje i umreženje pješačkih i biciklističkih staza odnosno rekreativnih područja kojih naš grad nema dovoljno. Povremeno sam izlažući taj svoj stav nailazio na kritike da je sve to utopija, da je preskupo, da se ne mogu riješiti imovinsko-pravni odnosi ... ali, čvrsto vjerujem da je održavanje tih zelenih koridora ulaganje u budućnost i da će se kad-tad, možda prije, a možda i kasnije, naći rješenja kojima bi se oni mogli upotrijebiti na puno zadovoljstvo građana i gostiju grada.

Evo tu linkova na neke od mojih tekstova vezanih uz potoke:

Pogledaj.to: "Mogu li zagrebački potoci postati zelene magistrale?"
Pogledaj to: "Ljeto u Zagrebu - Idilične šetnje uz potoke"
Pogledaj to: "Spasimo potok Črnomerec"
Mapiranje Trešnjevke: "Potoci Trešnjevke"
Blog: "Iščezli potoci (1): Bliznec"
Blog: "Iščezli potoci (2): Štefanovec"
Blog: "Črnomerec - potok ponešto drukčiji od drugih"
Blog: "Potok Dubravica - Idiličan kutak, ali samo za okorjele ljubitelje predgrađa"
Blog: "Zagrebački vrtovi (5): U vrtnome carstvu Dubrave"

I, prije nekoliko dana do mene je došla poruka Tatjane, jedne od čitateljice bloga, koja me obavještava da se novim izmjenama GUP-a određuje zatvaranje korita potoka Vrapčaka na potezu kroz naselje Vrbani! Još prije toga, tokom ovoga proljeća, vodio sam šetnju uzduž potok Črnomerec koji je jedinstven po tome što je on jedini potok uz koji je gotovo neprekinuto (uz iznimku malog dijela potoka koji se nalazi unutar "Plive") moguće doći od Medvednice sve do Save, a sada mu prijeti zatvaranje.Vrapčak nakon prvih kasnoljetnih kiša ovih dana, Rudeš. Snimio: Vanja


Vrapčak u Vrbanima, lani. Snimio: Vanja


Sjetimo se, mnogo je zagrebačkih potoka već zatvoreno, od Kunišćaka i Kraljevca preko Medveščaka do dijelova potoka Blizneca, i zaista bi bilo šteta da se lista otvorenih gradskih potoka ponovo skrati i to u doba kada drugi gradovi pomno uređuju svoje potoke, vraćaju ih iz reguliranih korita (Singapur) i daju im originalan izgled (Graz) ili ih pak iz podzemlja ponovo vraćaju na svijetlo dana (Aachen). Moramo li zaista pozatvarati sve potoke pa ih onda kasnije, uz sigurno visoku cijenu, ponovo vraćati na površinu? Ajmo jednom biti pametni pa naučiti nešto od onih koji su već prošli taj ciklus!

Stoga, predlažem vam da uputite vaše prigovore gradskim institucijama i zahtijevate očuvanje potoka na površini i uređenje njihovih okoliša na način primjeren potrebama građana - dakle, ne pretvaranjem u ceste, parkirališta i druge asfaltirane površine, već pretvaranjem u ugodne zelene zone. A koliko ću već moći i ja ću se uključiti u akcije koje će sigurno uslijediti.

Oznake: potok, potoci, Vrapčak, črnomerec, Bliznec, dubravica, aachen, Singapur, graz, voda


- 08:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #

08.02.2017., srijeda

Pitka voda ponovo na Jelačić placu!

Iako je još uvijek zima i hladnoća je ponovo potisnula prve daške proljeća prethodnih dana ovaj nas je vikend podsjetio da će toplina ipak jednom doći ... a tada ćemo se sigurno zaželjeti osvježiti kojim gutljajem pitke vode i u samome centru grada. Nekada je to bilo moguće: Manduševac nije uvijek bio to što je danas, ukrasna fontana, već je bio izvor pitke vode važan za okolno stanovništvo. No, sa urbanizacijom gradskog središta ta je njegova funkcije nestala - pisani izvori potvrđuju postojanje česme već u 14. stoljeću, 1641. je ona obzidana, 1852., povodom posjeta Franje Josipa I, česma je dobila poznati izgled s kandelabrom, no već krajem 19. stoljeća česma nestaje, a 1907. je uklonjen i kandelaber kao posljednji trag nekadašnjeg izvora (više o povijesti i sadašnjosti Manduševca pročitajte OVDJE, u tekstu Saše Šimprage "Manduševac treba mijenjati" objavljenom na web stranici projekta "Ars publicae")

Poznato je da u današnjem Zagrebu nije lako naći besplatnu pitku vodu: na sjevernoj strani Dolca, kod Skalinske ulice, nalazi se jedna nepraktično izvedena česma, druga, također neprikladnog dizajna, se nalazi na Cvjetnom placu, i tek ona treća, na Zrinjevcu, zaista služi svojoj svrsi .. ali ni ona, koliko god nam bila draga u svojem obličju "Željeznog Franceka" nije najlakša za upotrebu. Sve u svemu, u centru grada nije lako doći do osvježujućeg besplatnog gutljaja i po tome je Zagreb jedan od izuzetaka među evropskim gradovima - pogledajte OVDJE i OVDJE neke moje starije tekstove na ovome blogu u kojima opisujem svoja iskustva iz drugih zemalja, a OVDJE je i moj tekst iz 2011. u kojem sam zajedno sa prijateljskom ekipom načinio popis svih "Franceka" u gradu.

Zašto i Zagreb ne bi slijedio svijetle primjere drugih gradova?
(pogledajte tekst "40 česmi" OVDJE za više informacija, a na kraju teksta imate i niz linkova!)

Platforma "1postozagrad" pokrenula je upravo inicijativu tog tipa, sa ciljem da glavni zagrebački trg ponovo dobije mogućnost korištenja besplatne pitke vode i to na lokaciji Manduševca koji je stoljećima imao funkciju javne česme (više detalja vidi OVDJE). Podržavam tu akciju jer smatram da je javni pristup besplatnoj pitkoj vodi jedno od osnovnih prava, pitku vodu ne smijemo prepustiti potpunoj komercijalizaciji kao što je slučaj u posljednje vrijeme u našem gradu.Suvremena česma sa pitkom vodom i za ljude i za životinje, postavljena pored šetališta uz rijeku Muru u Grazu. Snimio: Vanja


A za bolje razumijevanje odnosa grada Zagreba prema vodi u javnome prostoru toplo preporučam da prelistate zbirku zanimljivih tekstova na web stranici projekta "Ars publicae" Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja koji se 2016. godine u okviru temata "Voda i javni prostor" bavio pitanjem (ne)dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru Zagreba, vode kao elementa javnog prostora te općenito vode kao javnog dobra.

Oznake: voda, javni prostor, Ars publicae, Manduševac


- 06:54 - Komentari (7) - Isprintaj - #

04.09.2014., četvrtak

Voda do grlaJučer na vrtu Eko Ekipe Prečko. Snimio: Vanja


Iako sam se dugo opirao, ne mogu više izbjegavati spomen ovog *?=)(/&%$#" vremena ovog ljeta ... kao što mi je prijateljica Dijana rekla "Jesen nikad nije bila tako lijepa kao ovog ljeta!"

Ah .....

Naš vrt u Prečkome (Eko Ekipa Prečko, sjećate se ...) grca u vodi, čini mi se da čak više ni korov ne uspijeva tako brzo kao u proteklim mjesecima (a rastao je brzinom svjetlosti), možda se čak i puževi podave u svoj toj vodurini?Jučer na vrtu Eko Ekipe Prečko. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Oni caruju ... Snimio: Vanja


Prisjetio sam se mog starog posta otprije 2 godine (stavljenog 15.07.2012.) - pogledajte OVDJE kako je tad izgledao potok Črnomerec! A sad izgleda ovako:Potok Črnomerec jučer Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Na kraju - ipak postoji barem jedna dobra vijest vezana uz vodu ovih dana: primjećen je probni rad fontane u parku Zorkovačkoj ulici! Radnici su poslije skinuli mlaznicu i sad opet više ništa ne šprica iz nje, no očito nam se bliži i konačno postavljanje!Danas u parku u Zorkovačkoj ulici. Snimio: Vanja

Oznake: kiša, voda, črnomerec, trešnjevka, fontana


- 14:42 - Komentari (7) - Isprintaj - #

12.08.2013., ponedjeljak

Voda i grad (2)

Drage i dragi moji, evo me opet u suncem isprženom Zagreb-gradu!

Kako ste?

Kako ste preživjeli ovo vruće ljeto?

Ja sam se upravo jučer vratio sa obiteljskog putovanja zapadnom Evropom i put nas je ove godine odveo u posjete četirima obiteljima u četiri različite zemlje (Švicarska, Francuska, Nizozemska, Njemačka) gdje smo imali prilike vidjeti kako izgleda njihova svakodnevica tako da će u slijedećim tjednima biti dosta postova vezanih uz usporedbe života u Zagrebu sa onima u posjećenim gradovima.

Za kratki početak, prisjetite se mojih priča o raspoloživosti pitke vode na javnim mjestima u Zagrebu - vidi OVDJE!

Osim "Franceka" na Zrinjevcu, česme na Cvjetnom placu, pipa sa vodom na tržnicama koje su najčešće sakrivene kojekuda (da vidim tko od vas zna gdje se ona nalazi na Trešnjevačkom placu!) i ponekog preživjelog "Franceka" na Trnju nema drugih mjesta gdje umoran/na zagrepčan(ka) ili putnik namjernik može popiti koji gutljaj svježe vode.

Što se toga u svijetu tiče, primjetne su razlike između zemalja. Francuska je na samome čelu - gotovo da i nema gradskog parka bez pumpe za vodu, a oduševio me je Strasbourg gdje se na nekoliko ključnih gradskih mjesta nalaze moderne česme sa pitkom vodom, čak i ispred same katedrale!

Njemačka je po tom pitanju korak ili dva iza Francuske, no pitku vodu je svejedno često moguće naći nagdje uz rub centra većine gradova. Švicarska je također tu negdje.

Nasuprot tome, u Nizozemskoj i Belgiji tokom našeg posjeta Amsterdamu i Bruggeu nismo uočili niti jednu pumpu sa pitkom vodom!Moderna pumpa za vodu ispred katedrale u Strasbourgu. Snimio: Vanja


Fontana u centru Heidelberga. Snimio: Vanja

Oznake: voda, Strassbourg, Heidelberg


- 10:54 - Komentari (9) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2022  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (6)
Kolovoz 2019 (13)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (7)
Svibanj 2019 (3)
Travanj 2019 (9)
Ožujak 2019 (8)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (9)
Prosinac 2018 (14)
Studeni 2018 (7)
Listopad 2018 (7)
Rujan 2018 (4)
Kolovoz 2018 (7)
Srpanj 2018 (14)
Lipanj 2018 (11)
Svibanj 2018 (5)
Travanj 2018 (5)
Ožujak 2018 (9)
Veljača 2018 (13)
Siječanj 2018 (15)
Prosinac 2017 (14)
Studeni 2017 (5)

Tema bloga:

Linkovi