Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Retkovečki puteljci



Jedna od stazica Retlkovca. Snimio: Vanja


Za mene je Retkovec oduvijek bio blizanac Dupca - em oba imena završavaju na -ec, em se nalaze blizu jedan drugoga, zrcalno simetrično u odnosu na Ulicu prosinačkih žrtava, pardon, Aveniju Dubrava. A isto tako niti jedno od tih naselja nisam nikad detaljnije upoznao. Što se tog upoznavanja tiče, Dupcu sam iopak posvetio malo više pažnje jer se nalazi uz potok pa mi je bilo zanimljivo pratiti tu njegovu "zelenu", vrtnu stranu. A prije cca 2 godine sam i prisustvovao vrlo zanimljivoj šetnji koju je vodio urbanist Nikša Božić (novi pročelink Ureda za prostorno planiranje grada Zagreba koji nas je proveo kroz Klaku, Studentski grad, Trnovčicu i Dubec.

A Retkovec? Hm ... Donja Dubrava je uvijek nekako ostajala kratkih rukava u usporedbi sa Gornjom pa je tako i Retkovec ostao zanemaren ... do prekjučer, kada sam ga napokon posjetio.

Neću sad puno filozofirati (u slijedećem postu ću malo više) o tom planskom naselju sagrađenom odmah nakon poplave kako bi udomilo nastradale u velikoj poplavi 1964., već ću vam samo pokazati jedan meni vrlo simpatičan detalj: stazice između redova pojedinih kuća.

Nije cijelo naselje preprečeno takvim uskim stazicama, već samo određeni dijelovi sa manjim objektima. Te su stazice nekakav "polujavni prostor", one su jedini prilaz objektima u sredini između ulica, no izgledom zapravo izgledaju kao da uilazite u nečiji vrt, pogotovo kod onih kod kojih su se još sačuvale živice koje ograđuju mnoge parcele u Retkovcu. Ima ih različitih, neke su ljepše, zelenije, a neke pomalo zapuštene ili pak građevinskim radovima svedene na tek nogostup uz malo trave ... nema niti jedne (od onih koje sam vidio - a nisam vidio sve, bilo mi je prevruće da bih ih sve potanko ispitao) za koju bih "Wow, prekrasno!", ali simpatičnih ima dosta.

A ono što mi je kod njih najnesimpatičnije su - šahtovi. Napravljeni su tako da strše nekoliko centimetara iz okolne (također neravne) površine i staze tako da je popikavanje redovna pojava, a ni vožnja biciklom baš nije ugodna, pogotovo što je većina stazica u stanju u kojem zahtijeva obnovu (popločane su kulir pločama koje su često ili napukle ili nestabilne, a ponekad i oboje)



Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Pogled na naselje iz zraka, ove su stazice usmjerene u pravcu sjever-jug (bez iznimke). Snimio: Google Maps.


Post je objavljen 25.07.2022. u 23:33 sati.