Nepoznati Zagreb

10.07.2022., nedjelja

Graz: Pogled u smetlarnik



Smetlarnik u jednoj od novosagrađenih zgrada naselja Reininghaus u Grazu. Snimio: Vanja


Trenutačna najvrućija zagrebačka tema je smeće - kako se odvaja, sabire, zbrinjuje, koliko često, i kako će se sve to raditi u bliskoj, ali i dalekoj nam budućnosti ... pa ajmo na tren pogledati kako se bar djelić tog niza aktivnosti odvija negdje drugdje, recimo u Grazu, kojeg, uz Beč, često gledamo kao uzor u mnogočemu.

Za posjeta već više spominjanom novom stambenom naselju Reininghaus zavirio sam i u jedan od smetlarnika čija su vrata iz tkoznakojeg razloga ostala otvorena ... pa pogledajmo koje sve skupine otpada stanovnici Graza odvajaju.
(neću komentirati čistoću i urednost smetlarnika jer je on očito tek kratko vrijeme u upotrebi, vjerujem da bi on i kod nas nakon tek nekoliko mjeseci upotrebe bio u pristojnom stanju)

Zanimljivo je i vidjeti da je uređenje asketsko (zašto bi i bilo drugačije?), pod je napravljen od materijala koji se lako čisti i gladak je kako bi se kontejneri i kante čim lakše transportirali do i od kamiona za prikupljanje otpada, a zid je posebnom zaštitom zaštićen od oštećivanja na mjestu gdje ga dodiruju kontejneri.



Bijelo staklo, metalna ambalaža i obojano staklo. Snimio: Vanja


Četiri kante za bio otpad te veliki kontejner (ali jedan jedini) za preostali otpad. Snimio: Vanja


Dva kontejnera za papir. Snimio: Vanja


Dva kontejnera za plastičnu ambalažu te još jedan za bio otpad. Snimio: Vanja

Oznake: graz, Otpad, reciklaža, smetlarnik, Reininghaus


- 10:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

31.12.2018., ponedjeljak

U Novu godinu s pićem, naslonjačem i crvenim mašlekom za nula kuna

Eto, drage čitateljice i čitatelji bloga, nadam se da ćete se večeras lijepo provesti na dočeku, želim vam sve najbolje u novoj nam 2019. godini!



Reciklažno dvorište Špansko, dva vinjaka, fino vino i otpadno ulje za reciklažu, sve lijepe zlatne boje. Snimio: Vanja


Stolica od bambusa, Jablanska ulica, Rudeš. Snimio: Vanja


Mašlek do mašleka, Zagrebačka avenija, kod Zadarske ulice. Snimio: Vanja

Oznake: nova godina, trešnjevka, špansko, reciklaža, plakat, rekllama


- 16:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #

14.06.2018., četvrtak

Obiteljske priče

"Mama, mama, kažu mi da imam veliku rupu sa strane!"

"Nemaš, sine, evo ti bočica pa se malo igraj njome."

wink



ŠRC Jarun, sjeverna strana, nedaleko Vrbana. Snimio: Vanja

Oznake: Jarun, trešnjevka, KONTEJNER, Otpad, reciklaža, mama


- 15:16 - Komentari (2) - Isprintaj - #

30.01.2018., utorak

Napokon da je i Zagreb u nečemu prvi!

U doba užurbanih priprema za što sveobuhvatnije razvrstavanje i reciklaži otpada u Zagrebu su se, kao prvom gradu na svijetu, pojavili i prvi kontejneri za lako kvarljivi otpad (posve lijevo na slici) koje će Grad prazniti uz pomoć specijalno nabavljenih kamiona-hladnjača za prikupljanje otpada.



Zmajanska ulica, Sigečica. Snimio: Vanja


Oznake: Otpad, frižider, reciklaža, Sigečica, trnje, Zmajanska ulica


- 13:36 - Komentari (2) - Isprintaj - #

17.11.2016., četvrtak

Kako doskočiti papirokradicama

Sigurno ste već svi vi tu i tamo vidjeli papirokradice na djelu - dovezu se, obično kombijem, do nekog od kontejnera za prikupljanje starog papira, podignu ga tako da papir iz kontejnera iscuri uokolo i zatim ga (papir, a ne kontejner wink) prebace u svoj kombi i prodaju na nekoj od otkupnih stanica za recikliranje sirovina.

Koliko sam čuo, prijave policiji su rijetko kad djelovale, a uz gubitak prikupljenog papira grad je zauzvrat dobivao i dodatni posao uređenja okoliša kontejnera kojeg je ekipa najčešće ostavljala u neredu.

No, čini se da je i za tu rabotu pronađen lijek - i to vrlo jednostavan. wink

Prije dva dana snimio sam na Knežiji kontejner sa dodatnim postamentom sa ogradicom koji umnogome otežava izvrtanje kontejnera. Nekad su dva čovjeka kao od šale prevrnula kontejner, no sad je to puno teže - trebali bi ga podići na visinu ogradice što je u slučaju bar napola popunjenog kontejnera posve isključeno za uobičajenu 2-3-članu ekipu papirokradica. Uz to, ogradica nimalo ne smeta redovnoj ekipi za pražnjenje kontejnera koja ga sa kukom i sajlom podigne na kamion, a i estetski se jako dobro uklapa.

Stoga, pozitivno brojanje za ekipu koja je smislila ovo rješenje!



Ujevićeva ulica, Knežija. Snimio: Vanja

Oznake: papir, reciklaža, knežija, Ujevićeva ulica, trešnjevka


- 14:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

19.02.2016., petak

Gradski oglasni stupovi: Od dobre ideje do sramote

Dođoh i do kraja ovog malog trodjelnog serijala koji se fokusirao na jedan na prvi pogled ni po čemu poseban ulični kut u Prečkom koji je ipak više nego indikativan za situaciju u gradu.

Baš sam jučer slušao vijest o prosvjedu ispred Gradske vijećnice u kojem se spomenula informacija kako je Zagreb sa tek 1% recikliranog gradskog otpada na samome dnu ljestvice evropskih gradova, dok je, recimo, Ljubljana sa 65% dobila posebno priznanje. Moja obitelj i ja se trudimo reciklirati čim više kućnog otpada i pri tome nemamo nekih posebnih problema: bio-otpad stavljamo zimi u komposter na vrtu Eko-Ekipe Prečko, a ljeti kod nas na balkonu, ispred kuće imamo kontejnere za stari papir i otpadnu plastiku u koji se može ubacivati i "prehrambeni metal" (limenke od pića i hrane), a sve ostalo odvozimo kad se nakupi u neko od gradskih reciklažnih dvorišta gdje su djelatnici u velikoj većini slučajeva vrlo ljubazni i pomažu kod razvrstavanja (najčešće svraćam u ono u Zagorskoj ulici ili pak u Španskom).

Dakle, što se toga tiče, loptica je kod građana - svi vi koji čitate ovaj post, molim vas, razmislite o recikliranju vašeg kućnog otpada i pogledajte što činite na tome planu. (iako, vjerujem da vi koji čitate ove retke već to i radite ...) Kod naše zgrade je na početku bilo zaista svega u tim kontejnerima, no stanje se u posljednje vrijeme popravilo i primjećujem da se u te kontejnere više ne baca sve odreda, već zaista ono što je i naznačeno.

No, ajmo sad malo baciti pogled na ono za što je nadležan grad. Pogledajte ponovo fotku tog kuta u Prečkom i kako su ti kontejneri zapravo nabacani uz to raskršće ... i, da sve bude još ljepše ("ljepše" wink) tu su i poštanski sandučić koji se svojom bojom taman uklopio u to društvo i ... što još vidite?



Snimio: Vanja


Tu je i informativni pano, jedan od niza onih koji su postavljeni uglavnom po novijim naseljima na rubu grada tamo negdje oko 2001.-2002. godine, ako se ne varam. S jedne strane su bili detaljni planovi kvarta, a sa druge su se dugo vremena stavljali plakati Turističke zajednice grada sa popisom događanja u Zagrebu. Planovi kvarta su vrlo korisni za one koji kvart baš ne poznaju, a i plakati TZ su bili OK. No ...

... zub vremena i mjere štednje su učinile svoje. Planovi kvartova su pod utjecajem sunca izblijedjeli, a pod utjecajem vlage se nagužvali, odlijepili .. neki više nisu ni aktualni (na karti Prečkog još uvijek nema proširene Matetićeve ulice i tramvaja, snimljeno je stanje iz 1998. godine, dakle prije 18 godina) ... dakle, trebalo bi ih zamijeniti novima. A što se tiče plakata TZ, oni su se prestali stavljati u svibnju 2011. i na nekim mjestima (recimo, baš to u Prečkom) se još uvijek nalazi taj plakat sa popisom izložbi otprije 5 godina. Lani sam kontaktirao TZ Zagreba i pitao imaju li planove za ponovno stavljanje plakata ili neku drugu upotrebu tog oglasnog prostora, no odgovoreno mi je da se plakati više ne štampaju zbog štednje, a ti oglasni stupovi nisu u njihovoj nadležnosti.

I, oglasni stupovi stoje li stoje, društvo im na posve neglamurozan način prave kontejneri za reciklažu (kao u Prečkom), zatrpani su štandovima tržnice (kao u Španskom), prave društvo kestenjaru (kao u Vrbanima, na uglu Horvaćanske i Ulice Hrvatskog sokola) ili prodavaču voća (kao u Rudešu).

Ako već i nema love za plakate, nek se barem stave nove karte, a vjerujem da bi se i za drugu stranu stupova našla neka namjena. A vjerujem da bi se i reciklažni kontejneri mogle smjestiti na mjesta gdje su potrebni na barem malko ljepši način.



"B-strana" oglasnog stupa na uglu Petrovaradinske ulice sa Gradskim vodičem iz svibnja 2011., snimljena ovih dana. Snimio: Vanja


Prednja strana tog istog stupa, kvartovskog plana nema već neko vrijeme. Snimio: Vanja


Oglasni stup u Rudešu, na uglu Jablanske i Zagrebačke ceste, u prilično očuvanom stanju (karta je okrenuta na sjeverozapad što ju je uglavnom zaštitilo od izblijeđivanja). Snimio: Vanja


Isti oglasni stup, B-strana. Snimio: Vanja


Stup u Španskom, na rubu tržnice, izblijedio i zatrpan štandovima. Snimio: Vanja


Ako želite do karte, morate zamoliti prodavača torbica za dozvolu ... Snimio: Vanja


Druga strana stupa u Španskom. Snimio: Vanja


Stup u Prečkom pored Shopping centra Prečko - još je u funkciji, nije zatrpan, ali je plan kvarta zastario ... Snimio: Vanja


S druge strane - nepoćudni znakovi i šovinističke parole ... Snimio: Vanja


Treći oglasni stup u Prečkom, pored tržnice ... još je u dosta dobrom stanju, ali ... karta više nema veze sa stvarnošću. Snimio: Vanja

Oznake: reciklaža, oglasni stupovi, reklame, plakati, trešnjevka


- 09:43 - Komentari (8) - Isprintaj - #

16.02.2016., utorak

Odlagalište svega i svačega

Evo nam sada i šireg pogleda na lokaciju jučerašnjeg posta, ćošak Petrovaradinske o Štefanićeve ulice. Pravo šareno "odlagalište" svega i svačega! Kao uljeze možemo tu (dosta teško) uočiti poštanski sandučić i oglasni stup, ali ...



Snimio: Vanja

Oznake: reciklaža, Petrovaradinska, Štefanićeva, preko, trešnjevka, smeće


- 17:11 - Komentari (6) - Isprintaj - #

15.02.2016., ponedjeljak

Gužva u žutom dijelu spektra

Sad treba znati da li smo dobili novi XXL poštanski sandučić ili je instaliran novi mali kontejner za sitni plastični otpad tipa čepovi od boca jogurta i raznih pića! wink



Ugao Petrovaradinske i Štefanićeve ulice u Prečkom. Snimio: Vanja

Oznake: pošta, sandučić, reciklaža, Otpad, preko, paljetkova, Petrovaradinska, trešnjevka


- 15:54 - Komentari (2) - Isprintaj - #

21.08.2015., petak

Invazija šarenih vanzemaljaca!



Zrinjevac. Snimio: Vanja


Ovi novi kontejneri sa rupama poput očiju su mi baš guba, fakat pravi svemirski likovi ... zapravo, pitam se kako to da ih već proizvođač nije oslikao na taj način? wink
(očekujem da neki od grafitera uskoro ispravi taj proizvođački propust ...)

Oznake: zrinjevac, KONTEJNER, reciklaža, smeće


- 10:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< travanj, 2024  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Travanj 2024 (1)
Ožujak 2024 (6)
Veljača 2024 (6)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)

Tema bloga:

Linkovi