Nepoznati Zagreb

07.09.2019., subota

Seoske forme i njihovi tragovi u našem gradu

Zanimljivo je s vremena na vrijeme prolistati stare karte i usporediti ih sa vidljivim sadašnjim stanjem .. ali je još uzbudljivije kada se uvidom u sadašnje stanje na terenu (tj. šetnjom gradom wink) uoče neke zanimljivosti koje inače ne upadaju u oko.

Listajući stare karte već sam dosta davno uočio neobično proširenje na području Knežije koje je vidljivo na kartama u 20-im i 30-im godinama prošloga stoljeća. Čini se da je to bila neka vrsta seoskomg "trga" odnosno slobodna površina koja je nekad možda bila zajednički pašnjak ii nešto slično, a čiji potencijal nije nikad ostvaren prerastanjem u npr. korištenje za neku sofisticiraniju javnu namjenu (tržnicu ili izgradnju neke javne zgrade npr crkve ili vatrogasnog doma). Na novijim kartama koje prikazuju stanje u 50-ima to proširenje više nije vidljivo, a u 60-ima je već počela i izgradnja suvremenih dijelova naselja koja su posve promijenila pejzaž Knežije i Srednjaka (to se proširenje nalazilo otprilike negdje na prostoru gdje se danas nalazi Lidl i početak Zadarska ulice gledan od Selske ceste, dakle na spoju ta dva današnja naselja).Područje Knežije i Srednjaka na karti iz 1918. godine.


Područje Knežije i Srednjaka na karti iz 1926. godine.


Područje Knežije i Srednjaka na karti iz 1930. godine.


No, ne tako davno sam uočio još jedno slično proširenje koje postoji još i danas, a nalazi se - vjerovali ili ne, u Buzinu! Naime, sjeverni dio naselja, uz obilaznicu, a sjeverno od Buzinske ceste zapravo sadrži oveću izduženu zelenu površinu koja je preširoka da bude obična cesta već je, radi uleknuća terena, nekad vjerojatno predstavljala pašnjak sa lokvom kao pojilištem. Danas je taj zeleni dio naselja dobro iskorišten, kao lokacija za dva igrališta, dječje i sportsko, te za vatrogasni dom.Područje Buzina gledano na Google maps.


Područje spomenutog zelenog pojasa u Buzinu, također na Google maps.


Zeleni pojas u Buzinu, desno je Buzinska cesta. Snimio: Vanja


Gledajući ostatak grada možda su najpoznatija još druga dva topografska oblika, lukove ulica koje su nastale prateći nekadašnje rukavce rijeke Save i potoke koji su utjecali uz njih ... a da stvar bude zanimljivija, i imena ulica potvrđuju takvo njihovo porijeklo. Radi se o Jezerskoj ulici u Rudešu (nastaloj u blizini potoka Kustošaka) i Vrbiku na Trnju, nastalome u blizini potoka Kuniščaka.Jezerska ulica sa okolicom u Rudešu na karti iz 1958. godine.


Vrbik na karti iz 1958. godine.


A za kraj, evo i malo znanstvenoga pogleda na tu problematiku, tipizacija oblika seoskih naselja na njemačkoj wikipediji (Strassendorf, Zeilendorf, Angerdorf, Streusiedlung) odnosno sličan tekst preuzet iz Britannice.

Oznake: selo, Buzin, knežija, Vrbik, rudeš, kustošak, Kunišćak


- 21:30 - Komentari (6) - Isprintaj - #

21.07.2018., subota

Svjetla i sjene velegrada (2): Gospodin na tajnome zadatku

Druga iz serijala gradskih pričica ...

Između svih trešnjevačkih semafora najviše frustracija pješacima donose ona dva pješačka semafora na Zagrebačkoj aveniji, istočni kod Nehajske/Ujevićeve i zapadni, kod Puljske/Srednjaka. Pješačko zeleno svjetlo se čeka, čini se, satima, a čekači, skupi ih se podosta, nestrpljivo čekaju kad li će doći to fucking zeleno koje će ih odvesti na drugu stranu prometne, bučne i smrdljive ceste koju svi žele čim prije ostaviti iza sebe i jedini, tako izgleda, koji se osim auomobilista kreću u smjeru zapada i istoka su biciklisti koje tim putem vodi najizravnija, ali i najdosadnija biciklistička staza u gradu.

I, taman kad se po 853. puta toga dana upalilo crveno svjetlo na pješačkom semaforu stigao je On. Postariji muškarac, tamo negdje u 50-ima ili 60-ima, u kratkim hlačama, kariranoj košulji, sa sunčanim naočalama i ne posve uobičajenim slamnatim šeširom. U ruci je imao sklopivi stolac i poveću platnenu vreću punu koječega. Činilo se da mu se ne žuri i kad se upalilo zeleno svjetlo krenuo je polaganim hodom preko ceste ... no, nije stigao na drugu stranu. Stao je kod središnjeg zelenog pojasa, poprilično uskog na tome mjestu, krenuo po njemu desetak metara u smjeru Selske, rastvorio stolicu i sjeo na nju sa smiješkom koji mu je zatitrao na usnama.

Tokom slijedećih sat vremena crvena i zelena svjetla su se smjenjivala uobičajenim rasporedom, a On je i dalje sjedio na istome mjestu. S vremena na vrijeme bi izvukao nešto iz vreće, jednom dvogled pa bi poluzainteresirano gledao u daljinu, drugi put novine koje bi letimično prolistao, treći put notes u koji bi zapisao nekoliko riječi, a većinu vremena nije radio ništa posebno, već kednostavno gledao u nekom neodređenom smjeru. Mnogi bi vozač ili vozačica pogledali prema njemu, a on bi uzvratio pogled i povremeno prstom dotaknuo rub šešira u znak pozdrava. Pješaci ga, izgleda, nisu previše zanimali iako bi pažljivi promatrač zamijetio da pogledom ispraća najatraktivnije žene, osobito one u uskim haljinama i kratkim suknjama.

Nakon sat vremena polagano je ustao, sklopio stolac, platnenu torbu objesio o rame i krenuo polaganim korakom, ali ne nazad prema pješačkom prijelazu, već na drugu stranu, prema nadvožnjaku preko Selske ... svakim je korakom postajao sve manji i manji dok nije utonio u zlatnu kuglu sunca na zalasku na vrhu nadvožnjaka.

Nije poznato da li se itko od stotina pješaka i tisuća vozača koji su u tih sat vremena prošli tim raskršćem zapitao što li je taj čovjek radio tih sat vremena, no poznato je da ga nitko od njih to nije ni pitao tako da će njegov zadatak zauvijek ostati tajan.

Oznake: pria, trešnjevka, knežija, Zagrebačka avenija, Gospodin


- 21:44 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.01.2018., petak

Cice u nestajanju ...

... počelo je sa lijevom (njenom). winkZagrebačka avenija, Knežija. Snimio: Vanja

Oznake: plakat, ljepotica, reklama, Zagrebačka avenija, trešnjevka, knežija


- 12:09 - Komentari (4) - Isprintaj - #

07.03.2017., utorak

Fasadni gradski muzej

Još davno mi je pala na pamet ideja kako bi bilo zanimljivo imati tzv. virtualni gradski muzej, nekakvu web stranicu na kojoj bi bila označena mjesta na kojima se nalaze zanimljivi detalji iz gradske povijesti i to one ajmo to reći "trivijalne": stari/zanimljivi/čudni gradski kućni brojevi, natpisi, table ... i još puno svega drugoga tog tipa. Takva web stranica zapravo već i postoji neko vrijeme, to je upravo ovaj blog wink .... no, zapravo bih volio kada bi to ipak bilo neko službenije mjesto, bilo pod paskom gradske uprave, muzeja grada, gradske četvrti ili bilo koje druge institucije koja bi od toga mogla napraviti pravu atrakciju za znatiželjnike kao što sam ja, zajedno sa npr oznakama na terenu, mobilnim aplikacijama koje vas navode do njih itd itd itd..

Ali, naravno, glavni je problem kod svih tih sitnih "artefakata" što oni tako lako nestaju, table bivaju odšarafljene, natpisi prebojani ... svako novo uređenje fasade prekriva sve prijašnje slojeve informacija.

I, sa time na umu, dijelim sa vama nekoliko relativno svježe uočenih noviteta vezanih uz numeraciju zgrada:Ujevićeva ulica - stari broj zgrade, očito iz doba gradnje Knežije (drugi dio 60-ih) kada ulice još nisu imale imena. Snimio: Vanja


Zeleni Dol, također iz doba gradnje zgrada u toj ulici (ponovo 60-te). Snimio: Vanja


Držićeva ulica, pored Autobusnog kolodvora. Snimio: Vanja


Ako vas zanimaju slične gradske sitnice, bacite pogled na neke moje prethodne postove sa sličnim temama!

- strugalice za blato
- oznake nakon poplave 1964.
- oznake za električne priključke
- oznake na stupovima za struju
- oznake za skloništa u Drugom svjetskom ratu

Oznake: kućni brojevi, knežija, Ujevićeva ulica, Zeleni dol, Držićeva ulica


- 18:15 - Komentari (2) - Isprintaj - #

24.02.2017., petak

Proljetni sunčani valovi

Iako je danas oblačan dan, počela je pomalo i kiša, za ovu noć najavljuju čak i snijeg na Medvednici, možda čak i koju pahulju u gradu ... ner može se poreći da je proljeće u gradu!

Nakon dugih tjedana hladnoće naprosto je teško vjerovati da proljeće ipak postoji, da se iz kuće ne mora izaći u najdebljoj jakni, sa kapom, šalom i rukavicama ... teško je vjerovati da se ujutro čuje ptičji koncert sa obližnjih stabala ... teško je vjerovati da se ponovo može sjediti na klupi u parku ... da je ponovo moguće voziti bicikl bez debelih rukavica ...

... sjajno!!!

Proljetno sunce je u mogućnosti čak rastopiti metalne šipke na francuskim prozorima Knežije i njihove krute pravocrtne sjene pretvoriti u mekane valiće!Knežija. Snimio: Vanja

Oznake: knežija, trešnjevka, prozor, Sunce, sjena


- 15:17 - Komentari (3) - Isprintaj - #

06.02.2017., ponedjeljak

Zimzelena mimikrija

Nekad zelena boja može poslužiti za maskiranje čak i zimi! winkSavska cesta. Snimio: Vanja


Prozorska ulica, Knežija. Snimio: VanjaOznake: zeleno, mimikrija, Savska cesta, bicikl, Prozorska ulica, dječje igralište, knežija, trešnjevka


- 09:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

17.11.2016., četvrtak

Kako doskočiti papirokradicama

Sigurno ste već svi vi tu i tamo vidjeli papirokradice na djelu - dovezu se, obično kombijem, do nekog od kontejnera za prikupljanje starog papira, podignu ga tako da papir iz kontejnera iscuri uokolo i zatim ga (papir, a ne kontejner wink) prebace u svoj kombi i prodaju na nekoj od otkupnih stanica za recikliranje sirovina.

Koliko sam čuo, prijave policiji su rijetko kad djelovale, a uz gubitak prikupljenog papira grad je zauzvrat dobivao i dodatni posao uređenja okoliša kontejnera kojeg je ekipa najčešće ostavljala u neredu.

No, čini se da je i za tu rabotu pronađen lijek - i to vrlo jednostavan. wink

Prije dva dana snimio sam na Knežiji kontejner sa dodatnim postamentom sa ogradicom koji umnogome otežava izvrtanje kontejnera. Nekad su dva čovjeka kao od šale prevrnula kontejner, no sad je to puno teže - trebali bi ga podići na visinu ogradice što je u slučaju bar napola popunjenog kontejnera posve isključeno za uobičajenu 2-3-članu ekipu papirokradica. Uz to, ogradica nimalo ne smeta redovnoj ekipi za pražnjenje kontejnera koja ga sa kukom i sajlom podigne na kamion, a i estetski se jako dobro uklapa.

Stoga, pozitivno brojanje za ekipu koja je smislila ovo rješenje!Ujevićeva ulica, Knežija. Snimio: Vanja

Oznake: papir, reciklaža, knežija, Ujevićeva ulica, trešnjevka


- 14:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

14.03.2016., ponedjeljak

Kulisne igre

Ne tako davno iznenada je zinula velika praznina uz Zadarsku ulicu na Knežiji - oz Zadarske to čak i nije tako vidljivo, no obzirom da se ta praznina smjestila između Zadarske i Zagrebačke avenije onda svatko tko prođe po toj vjerojatno najprometnijoj zagrebačkoj cesti mora uočiti veliko "ništa" na mjestu gdje su se nekad smjestila jedna mala kućica i njoj susjedna parcela na kojoj je rasla prava šuma (te parcele će se sjetiti svi sudionici lanjske Jane's Walk šetnje po Knežiji jer smo nakratko uronili u nju tokom šetnje).

Na tom velikom ništa se sad nalazi parkiralište, vjerojatno za stanare i korisnike obližnjih zgrada, no kako bi ih poštedili suvišnog stresa vlasnici parkirališta su uz još jednu preostalu trošnu kuću podigli visoku metalnu "kulisu" ... možda samo da prikriju pogled na jadnu kuću koja se jedva drži u jednom komadu, a vjerojatnije da se osiguraju da se neki komad te kuće ne odroni na parkirane aute.

I tako sad imamo uz Zadarsku ulicu veliko "ništa" parkiralište i puno "svega" (trošnu kuću) iza paravana .... odnosno, manje svakodnevnih detalja u ime sigurnosti i estetike (hm).Zadarska ulica, Knežija, uz Zagrebačku aveniju. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: parking, knežija, Zadarska ulica, trešnjevka


- 12:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #

23.10.2015., petak

Svatko ima svog bogaKnažija, iza "Konzuma". Snimio: Vanja.

Oznake: knežija, grafiti, ljubav, trešnjevka


- 14:20 - Komentari (5) - Isprintaj - #

27.07.2015., ponedjeljak

Zagrebački maestralPoljana Dragutina Kalea, Knežija. Snimio: Vanja


Vratio se ja u Zagreb nakon niza vrelih dana ... i, gle čuda, odjednom nestade ljeta!

I što ću sad nego čekati novi val ljeta, sunčane zrake i gradski maestral!

Oznake: knežija, trešnjevka, haljina, maestral, Poljana Dragutina Kalea


- 14:01 - Komentari (6) - Isprintaj - #

24.05.2015., nedjelja

Mapiranje Trešnjevke: Šetnja Knežijom i Srednjacima

Već je prošlo više od dva tjedna od šetnje Knežijom i Srednjacima (održana 08.05.2015.), a kronična kriza slobodnog vremena mi još uvijek nije dopustila da vam u detalje opišem kako je prošao naš mali izlet tim dijelom Trešnjevke. Stoga, krenimo sad u skraćenu verziju post-šetačkog izvještaja, a na kraju ćete naći linkove na dva albuma fotki sa šetnje (zahvaljujem dvjema Sašama, S. Martinović Kunović i S. Đukić, na odličnim fotkama!)Ucrtao: Vanja


Zajednička fotka šetača. Snimila: Saša MK.


Na početku, napravimo nekoliko koraka kroz povijest tog dijela Trešnjevke:

1897. Počinje sa radom osnovna škola Horvati
1929. Podignuta kapelica Salezijanskog doma
1932. Podignuta kapela Sv. Križa na Jarunu
1935. Tramvaj prolazi Tratinskom i Ozaljskom ulicom, gradi se Remiza
1940. počinje sa radom Osnovna škola Matije Gupca (arhitekt Ivan Zemljak)
1941. Podignuta zavjetna crkva sveudiljnog euharistijskog klanjanja, arhitekt Plečnik (Mošćenička ulica)
1948. Salezijanska crkva Marije Pomoćnice (arhitekti Zvonko Požgaj i Juraj Denzler)
1955. Podignut prvi podvožnjak autoputa ispod željezničke pruge
1964. Velika poplava koja je poplavila cijelo područje Knežije i Srednjaka
1965. Počela gradnja zgrada na području Knežije i Srednjaka
1978. Sagrađen nadvožnjak Zagrebačke avenije preko Selske ceste
1981. Sagrađen Jadranski most
1987. Preuređenje Horvaćanske ceste i puštanje u promet tramvajske pruge do Jaruna, završena gradnja objekata za Univerzijadu
1996. Izgrađen podvožnjak autoputa ispod Savske ceste i pruge

Evo i nekoliko činjenica koje smatram osobito važnim u promatranju tog dijela grada:

Povijest Trešnjevke je neraskidivo vezana uz izgradnju velikih prometnica. Kao što je Trešnjevku u cjelini obilježila izgradnja željeznice koja i dan danas čini njezine granice na sjeveru i istoku tako su "autoput" i Selska cesta obilježile odvajanje Knežije i Srednjaka od ostatka Trešnjevke odnosno jednog naselja od drugoga.
Pokušajte zamisliti kako bi ti kvartovi izgledali kada danas ne bi bilo "autoputa"! Zamislite kada bi se od Knežije do Trešnjevačkog placa moglo doći u 7-8 minuta šetnje bez neizostavnog čekanja na onom nesretnom semaforu kod Nehajske odnosno bez spuštanja u pješački pothodnik kod Omiške ulice!

Knežija i Srednjaci su isto tako točke na kojima se odlično može vidjeti kontakt sela i grada - starih obiteljskih kućica sa vrtovima koje stoje bok uz bok novih zgrada. Uočite kako su u počecima "urbanizacije" zgrade uglavnom bile građene u "otocima" malko udaljenim od kućica, dok se sada nove zgrade grade gotovo zid do zida uz kućice!
Pokušajte uočiti odnos između "sela" i "grada" dok prolazite tim kvartovima!

Što zapravo čini povijest nekog već "formiranog" kvarta? Povijest u doba kada su već izgrađene sve zgrade, uređene ulice, izgrađene škole, vrtići, igrališta, u doba kada nema ratova, razaranja, velikih pregradnji ... povijest tada čine male priče koje nisu ništa manje važne u razumijevanju života kvarta: nastanak i nestanak trgovina, gostionica, sastajališta, uređenje dječjih igrališta, biciklističkih staza, vrtova. I njih treba pamtiti!

A sad, krenimo u šetnju! wink

Ispred centra za kulturu Trešnjevka nas se skupilo ravno 67 - cijelo malo more poznatih i nepoznatih lica - između ostaloga i nekoliko djece (i moja kćerka sa mnom), nekoliko bicikala i najmanje dva psa!Okupljanje pred početak šetnje. Snimila: Saša Đ.


Uvodno slovo. Snimila: Saša MK


Kopije starih planova grada su na stolu, pričam(o) o povijesti. Snimila: Saša Đ.


Nakon uvodnog predstavljanja Jane's Walk dana i razgovora o povijesti tih dijelova Trešnjevke (vidi sve ovo spomenuto gore!) krenuli smo hrpimice našom unaprijed nepoznatom stazom koja nas je u početku vodila uličicama u smjeru jugoistoka! Usputno smo vidjeli ...

- zanimljivu ogradu sa cvjetićima u Udbinskoj ulici (iza nje se nalazi vrlo lijep tipično trešnjevački vrt sa malom kućicom, sve vrlo uredno!)
- nevjerojatni monolitni zid novogradnje na uglu Sokolgradske i Čapljinske ulice sa čak 24 prozora!
- jedva primjetne stepenice između Čapljinske i XXX ulice koje savladavaju visinsku razliku od cca 2 metra - očito je tu nekad davno bio savski rukavac koji je iščezao, ali je ostavio udubljenje u tlu
- sada napuštenu drvenu kućicu ispred koje je do prije 2 godien bial najljepša zborka kaktusa Trešnjevke
- prostor na kojem je nekad bila tvornica cipela Šimecki umjesto koje se sad nalazi stambeni blok, a firma je gotovo iščezla
- u Tešanjskoj ulici smo zapazili staru drvenu kućicu sa metalnom figurom jelenom na vrhu krova. Susjed nam je objasnio da taj jelen na krovu potječe još iz doba prije Drugog svjetskog rata. Vlasnici su odavno umrli, a on se brine o dvorištu (koje je, iskreno, poprilično neuredno)
- na kraju ulice se nalazi zid okrenut Zagrebačkoj aveniji na kojem se nalazi neobičan grafit. Vlasnici kuće kojoj zid pripada su nam rekli da su im prije nekoliko godina došla dva mladića s pitanjem mogu li na zidu nešto naslikati. Vlasnici su im to odobrili i nakon što su se vratili s godišnjeg našli su oslikani zid, a mladiće više nikad nisu vidjeli i ne znaju ništa o njimaP(r)olazak ispred CeKaTe-a. Snimila: Saša


Cvjetić na ogradi u Udbinskoj ulici. Snimila: Saša Đ


A ovo je vrt koji se krije iza cvjetića! Snimila: Saša MK


"Monolitna" fasada u Čapljinskoj ulici. Snimila: Saša MK


Jedan od naših četveronožnih pratilaca ... Snimila: Saša Đ.


Ispred ove kućice su rasli kaktusi! Snimila: Saša MK


U razgovoru sa "čuvarom" metalnog jelena. Snimila: Saša Đ.


Pumpa kakvih nema više puno ... Snimila: Saša MK.


"Plavi Radion", legenda pranja veša! Snimial: Saša Đ.


Grafit koji je nastao dok su vlasnici zida bili na odmoru. Snimila: Saša MK


A sad goreee ... Snimila: Saša MK.


- nedaleko zida se nalazi pješački pothodnik čudnog oblika, sa uzvišenjem između dva "tunela" za koje nitko ne zna zašto je tamo (možda podzemne instalacije?). Stepenice smo iskoristili za brojanje šetača (formirali smo kolonu kako bi našoj dobrovoljki, mladoj šetačici, omogućili lakše brojanje) i zajedničku fotku, no, ustanovili smo i da su rampe napravljene za lakši prolaz kolica zapravo neadekvatne za tu aktivnost - za bicikl su ipak OK.
- s južne strane Zagrebačke avenije smo uskim puteljkom zaokrenuli iza zgrade u Omiškoj i usputno zasmetali mladome paru koji je taman našao mirno mjesto za romantične trenutke wink
- prošli smo pored salezijanske crkve Marije Pomoćnice na Knežiji - prisjetili smo se da se poslije Drugog svjetskog rata u prostoru salezijanskog doma održavala i nastava osnovne škole Matije Gupca. Sa nama je bio i jedan od studenata koji je živio u zvoniku crkve (gdje su isto prostori doma), a jedan drugi šetač je spomenuo da u okviru crkve djeluje košarkaški klub "Don Bosco". Na parkiralištu iza crkve smo se prisjetili kuća koje su tu nekad bile (adresa: Skradinska ulica)
- kod škole Matije Gupca smo posjetili permakulturni školski vrt, učiteljica Lucija nas je provela kroz njega, pokazala gdje, što i kako raste, a vidjeli smo i kako se uzgajaju kalifornijske glisteNa ulazu u pothodnik - pred prebrojavanje. wink Snimila: Saša Đ


Brojačica nas je sve prebrojala! wink Snimila: Saša MK


Na uzvišenju između dva dijela pothodnika. Snimila: Saša Đ


Uskim prolazom u Omiškoj ulici. Snimila: Saša Đ


Zgrada salezijanaca uz crkvu, sa sjeverne strane. Snimila: Saša MK.


Na parkiralištu iza Knežijanske crkve. Snimila: Saša


Bravo majstore! wink Snimila: Saša Đ.


Uz Osnovnu školu Matije Gupca. Snimila: Saša Đ


Permakulturni vrt u dvorištu OŠ Matije Gupca. Snimila: Saša


U vrtu. Snimila: Saša Đ.


Pauza pored vrta na velikim balvanima namijenjenima školskim grupama. Snimila: Saša MK.


Odmaramo se ... Snimila: Saša


Učiteljica Lucija nam priča o vrtu. Snimila: Saša


U vrtu ... Snimila: Saša MK.


Poruka je jasna .. Snimila: Saša Đ


Učiteljica Lucija našla je gliste! Snimila: Saša Đ


Gledamo gliste! Snimila: Saša MK


- u Ulici Davorina Bazjanca smo pogledali sadašnju trgovinu DM koja je nekad bila ribarnica "Mirne" iz Rovinja, prisjetili smo se i drugih trgovina na Knežiji (Inko -> Nama -> Konzum)
- stigli smo do dječjeg igrališta iza zgrade u Ujevićevoj ulici gdje je još do prije 2-3 godine bila metalna lokomotiva za igranje (kakvu smo poslije vidjeli u dvorištu vrtića)
- prošli smo pored nekadašnjeg kafića Ramljak koji je u 70-ima bio glavno mjesto za izlazak. Na tome se mjestu gospon Franjo sjetio kako je u doba kada je išao u osnovnu školu (upisao 1939.) na tome mjestu prolazio pored velike bare po kojoj su plivale guske. Ta je priča osvijetlila prošlost Horvata i tajanstveno proširenje na starim kartama - tu je očito nekad bio mali "trg".
- prošli smo pored Ninske ulice od koje je ostalo svega nekoliko kuća, a zatim smo ušli u Zadsrsku ulicu gdje smo pogledali neobičnu kućicu na drvetu, očito načinjenu za dječju igruU Ulici Davorina Bazjanca, nedaleko trgovine "Dm". Snimila: Saša Đ


Danas "Dm", a nekad ribarnica. Snimila: Saša MK


Mozaik kamenih ploča popločane staze koja vjerojatno datira iz vremena gradnje naselja. Snimila Saša Đ.


Na dječjem igralištu. Snimila: Saša Đ


Gospon Franjo se prisjeća kako su ga tom mjestu, dok je išao u školu u doba kada je tu još bila bara, naganjale guske. Snimila: Saša Đ.


Pogled s druge strane! Snimila: Saša MK


Nekad je tu bio caffe bar "Ramljak", a sada se zove "Rustica" i više nema skaj stolce. wink Snimila: Saša Đ


Uz miris svježe pokošene trave ... Snimila: Saša Đ.


Omladina pažljivo sluša priče ... Snimila Saša Đ.


- nakon kućice smo krenuli u istraživanje "džungle" na napuštenoj parceli obrasloj travom i grmljem - krenuli smo stazicom koja se izgubila u sredini u grmlju gdje nismo našli ništa zanimljivo
- prošli smo kroz Kninsku ulicu koju su gradske vlasti htjele ukinuti, no stanari su se izborili da i dalje ostane na životu
- stali smo kod lijepog malog kružnog toka na kraju Kninske ulice i pogledali na drugu stranu, prema kafiću "Stara Knežija" u Ulici braće Cvijića gdje su se, kaže priča otprije nekoliko godina, sakupljali lokalni mafijaši, "Dečki s Knežije"Kućica za dječju igru u Zadarskoj ulici. Snimila: Saša Đ


Istraživači džungle u Zadarskoj ulici se vraćaju ... Snimila: Saša MK


Masovni prelazak Selske ceste. Snimila: Saša Đ.


- došli smo i prošli, u velikoj grupi, Selsku cestu i s druge strane uočili ogradu izrađenu od otpadaka iz tzv "štanci"
- malo sjevernije smo naišli na ogradu s natpisom Mogorićke ulice koja zapravo u realnosti više ne postoji iako je ima u popisu ulicu, dapače pred koju godinu su je asfaltirali, prema službenim obavijestima wink
- na uglu kod Drniške ulice prisjetili smo se neostvarenog prijekta "Tower 123" za najvišu zgradu u gradu koja se trebala tu graditi (prije je tamo bio rasadnik na što još podsjeća stara tabla)
- nakon Zadarske ulice posjetili smo još jednu "dvodjelnu" ulicu: Zelengradsku ulicu
- U Benkovačkoj ulici su nas iznenadili glasni psi s obje strane ulice, ali smo i uočili zanimljiv drveni kipić u jednom dvorištu
- nakon mirisa pečenja prešli smo ulicu Vurovčice i krenuli Loparskom ulicom II gdje smo uočili neispravne natpise na kućnim brojevima, ispuštena je riječ "ulica"
- prošli smo kroz Dubašničku ulicu, pogledali drvenu kuću koju je projektirao poznati arhitekt Drago Ibler, a nakon nje smo vidjeli i najstariju uličnu tablu Srednjaka, na kući gdje živi majstor kožar koji između ostaloga radi i scenografije za kazališta (rekli susjedi), a u dvorištu drži krojačku lutku.
- u Vrbničkoj ulici ima puno lijepih vrtova ... a stanari su nas sa zanimanjem pratili pogledima winkGledamo ogradu izrađenu od otpadaka sa "štance". Snimila: Saša Đ


Jedini preostali detalj Mogorićke ulice. Snimila: Saša MK


Ovdje već dugo nitko nije sjeo. Snimila: Saša MK.

>
Saša slika Sašu. Snimila Saša MK.


Na južnom kraju "dvodjelne" Zelengradske ulice. Snimila Saša Đ.


Ispunili smo Benkovačku ulicu! Snimila: Saša Đ


Gužva uz ogradu ... Snimila: Saša MK


Tri najglasnija psa Benkovačke ulice. Snimila Saša Đ.


Leđima nam okrenut drveni kip u dvorištu u Benkovačkoj ulici. Snimila: Saša Đ.


Kuća koju je projektirao Drago Ibler u Dubašničkoj ulici. Snimila: Saša Đ


Najstarija ulična tabla na tom dijelu Trešnjevke! Snimila: Saša MK.


Krojačka lutka u dvorištu kožarskog majstora u Dubašničkoj ulici. Snimila: Saša Đ


Vrbnička ulica. Snimila: Saša Đ.


Patuljci i prozori na srčeka ... Snimila: Saša Đ


- prošli smo pored šareno obojane ograde i otkrili šetačima tko ju je obojao, a zatim se uputili u posve mirnu slijepu Kostrensku ulicu u kojoj kao da je vrijeme stalo - na samome kraju se nalazi "kozlić" za piljenje, a pozdravili smo i vlasnika koji se odmarao u vrtu
- prošetali smo se uz potok Črnomerec i slušali žablje kreketanje, pogledali usamljenu divlju voćku u okruženju zidova nebodera Ulice braće Domany, spomenuli smo i nekadašnju mitnicu koja je bila kod sadašnjeg mosta preko potoka na Horvaćanskoj cesti (tamo je nekad bila i gostionica "Kod Hrena""). Umjesto stare žalosne vrbe i kamene ograde, sada je tamo mlada žalosna vrba i nema više tragova ograde
- za kraj šetnje smo napokon upotrijebili baterije i prošetali se napuštenom, ali još relativno dobro očuvanom garažom usred Srednjaka u kojoj se nalazi tek nekoliko auta, dvije sumnjive bačve i dosta prašine.Gospon iz Kostrenske ulice. Snimila: Saša MK.


Saša slika Sašu. Snimila Saša Đ.


Uz potok Črnomerec i kreketave žabe ... Snimila: Saša


Na samome kraju šetnje: Ulazimo u napuštenu garažu. Snimila: Saša Đ


U hodnicima garaža. Snimila: Saša Đ.


Desant na garažu! Snimila: Saša Đ


Garaža krije i natpise ... Snimila: Saša MK


Završni pljesak. wink Snimila: Saša Đ


I, to je bio kraj, za cijelu šetnju nam je trebalo nešto više od dva i pol sata puna zanimljivog razgledavanja uz isto tako zanimljive razgovore sa šetačima - hvala svima na dolasku, vidimo se uskoro opet, u petak, 29.05.2015., ponovo ispred CKT-a, ponovo u 18h, sa novim ciljem: Osnovnom školom Augusta Šenoe!Oznake: knežija, Srednjaci Mapiranje Trešnjevke, trešnjevka


- 20:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #

07.05.2015., četvrtak

Krenimo sutra zajedno u šetnju!

Prije nešto manje od mjesec dana najavio sam vam OVDJE sve zagrebačke šetnje koje će se održati u okviru globalnog projekta "Jane's Walk Day" čiji je zagrebački partner Centar za kulturu Trešnjevka odnosno projekt "Mapiranje Trešnjevke". U međuvremenu je već održana prva šetnja iz ciklusa, 24.04.2015. nas je Saša Šimpraga proveo zanimljivim manje poznatim predjelima Medveščaka (krenuli smo od Bookse i preko Petrove crkve, Voćarske ulice, Voćarskog naselja, Šalate, Novakove ulice i Ribnjaka završili smo, hodajući uz kaptolske zidine, na Europskom trgu, najmlađem trgu Zagreba). Bio sam na toj šetnji i jako mi se svidjela, a svidjelo mi se i to što je bila jako dobro posjećena, sa Sašom se prošetalo 45 šetača!

U međuvremenu smo žena i ja uhvatili priliku i posjetili i jednu od Jane's Walk šetnji u Ljubljani. Prošloga ponedjeljka, 04.05.2015., bili smo na jednoj od ljubljanskih izndanja Jane's Walk šetnji, Marko Peterlin iz Inštituta za politike prostora nas je proveo po gradskoj četvrti Šiška u šetnji pod naslovom "Put gradske prehrane". Tokom šetnje, čiji je početak bio na tržnici Šiška, a završetak na tržnici Koseze, prošli smo Vodnikovom cestom uz koju se moglo vidjeti nekoliko još aktivnih seljačkih gospodarstava unutar gradskog prostora, ali i gostionica raznih usmjerenja tako da smo posjetili mjesta proizvodnje hrane (gospodarstva), razmjene (tržnice, trgovine) i konzumacije (gostionice). Šetnji je prisustvovalo 25 šetača, a nakon šetnje smo imali i priliku popričati sa voditeljem i razmjeniti iskustva sa dosadašnjih šetnji.

Evo i nekoliko fotki s ljubljanske šetnje!Na početku šetnje, sastanak na staroj tržnici Šiška koja je odnedavno ponovo u radu. Snimio: Vanja


Ispred seljačke kuće obitelji Vodnik pored koje se nalazi tradicionalna gostionica. Snimio: Vanja


Zanimljivo ime kafića kod sportsko-reakreacijskog centra Ilirija ... ali ipak nema veze sa Jane's Walk! wink Snimio: Vanja


Jedno od seljačkih gospodarstava koje još uvijek živi u urbanom okolišu. Snimio: Vanja


Usred Ljubljane, no kao da smo na selu! Snimio: Vanja


Razgovor ispred vatrogasnog doma u kvartu Koseze. Snimio: Vanja


A što se tiče budućih šetnji ... one su pred nama, sutra!

Stoga, pozivam vas sve da sutra (petak, 08.05.2015.) u 18h budete na jednom od ishodišta šetnji: Na Podsusedskom trgu (voditeljica: Andreja Kolić), kod Centra za kulturu Maksimir u Švarcovoj ulici (voditeljica: Anita Končar), na Britanskom trgu (voditeljice: Iva Silla i Andrea Pisac) ili ispred Centra za kulturu Trešnjevka (voditelj: moja malenkost wink)- dođite i šećite se sa nama, veselimo se druženju sa vama!

Slijedi više podataka o šetnjama ovoga petka:

08.05.2015., Knežija i Srednjaci, od sela preko predgrađa do grada, sastanak ispred Centra za kulturu Trešnjevka u 18h, voditelj Vanja Radovanović
Ova se šetnja održava u sklopu obilježavanja Dana Jane Jacobs, kada se početkom svibnja u cijelome svijetu održavaju šetnje u skladu sa principima navedenim na početku ove najave. U sklopu te akcije koja potiče upoznavanje sa gradovima iz pješačke perspektive i uočavanje njihovih manje poznatih detalja prošetat ćemo se Knežijom i Srednjacima i upoznati njihov kolaž obiteljskih kuća i novogradnji – ne propustite potragu za tragovima metamorfoze tih kvartova iz seoskog naselja preko predgrađa u naselje suvremenih stambenih zgrada. Potražimo zajedno tragove nestale Mogorićke ulice, krenimo u šetnju po najmanje dvije dvodjelne ulice i u posjet misterioznoj garaži!

08.05.2015., Leafy Zagreb - urban wilderness rediscovered (šetnja na engleskom jeziku), sastanak na Britanskom trgu u 18h, voditeljice Iva Silla i Andrea Pisac
Rokov perivoj in Zagreb a place of Arcadian serenity, nestled only a few steps up the hill from the busy Britanac. Much more than a meadow or a park, it’s a uniquely designed architectural achievement that combines early 20th century villas and protected natural beauty. As such, it tells a story of how Zagreb had transformed from a provincial town into a modernist Central-European capital. 200 years ago, Rokov perivoj was a cemetery and an uncultivated outskirts of Zagreb. At the turn of the 20th century, however, it was where the first urban villas popped up, turning Rokov it into the Zagreb ‘cottage neighbourhood’. This radical transformation was preceded by two events. Firstly, the cemetery was closed and exhumed in 1877. And secondly, industrialism created a rich bourgeois class that looked for a place to build urban villas. Under the artistic influences of modernism, green spaces were cultivated and for the first time associated with prestige rather than with peasantry.

08.05.2015., Krug po Maksimiru, sastanak ispred Centra za kulturu Maksimir, Švarcova ulica 18h, voditeljica Anita Končar.
Na šetnji planiramo istražiti sve kutke maksimirske četvrti koje bi građani željeli obnoviti. U mapiranju tih lokacija pomoći će nam anketni listići koje su stanovnici ovog kvarta, u sklopu projekta "Zagreb za mene", označili kao najpoželjnije za revitalizaciju. Pridružite se šetnji Maksimirom, upoznajte svoje susjede, istražite kvart i sudjelujte u kreiranju novog lica našeg naselja.

08.05.2015., Šetnja Podsusedom, sastanak ispred knjižnice Podsused, Podsusedski trg, u 18h, voditeljica Andreja Kolić.
Šetnja će vas povesti Podsusedom, nekada omiljenim izletištem Zagrepčana na pola puta do Samobora. Na uzvisini se nekad dobro vidio utvrđeni grad Susedgrad (od kojeg se i danas vidi dio očuvanih zidina), koji je najpoznatiji po zloglasnom vladaru Tahiyu, dok je ljeti Podsused pružao osvježenje na uređenom kupalištu na Savi. Uz te zanimljive točke od današnje podsusedske ponude treba izdvojiti i lijepo uređenu Poučnu stazu, 800 godina staru kapelicu, kostur zagrebačkog kita koji potječe iz doba Panonskog mora ...

Oznake: Jane's Walk, mapiranje trešnjevke, knežija, Srednjaci, maksimir, podsused, Šiška, šetnja


- 12:46 - Komentari (5) - Isprintaj - #

23.10.2014., četvrtak

Mapiranje Trešnjevke: Iznenađenja Knežije!

Prošloga petka, 17.10.2014., poveo sam još jednu iz niza šetnji u okviru projekta "Mapiranje Trešnjevke". Ovoga puta smo se prošetali Knežijom i to uz dva posebna iznenađenja koja su obilježila ovaj neuobičajeni petak!

Početak šetnje je bio ispred Osnovne škole "Horvati" ispred koje smo se već jednom sastajali, na početku šetnje koja nas je vodila uzduž Savskog nasipa i preko Gajeva, Staglišća i Vrbana. No, ovoga puta smo krenuli drugim smjerom: za početak smo sjeli na klupe školskoga igrališta, na mjesto kojim je nekad vladao hlad starih kestena, a sada, kad su kesteni posječeni, pozdravljalo nas je popodnevno sunce. Zajedno smo se, uz stare planove grada, prisjetili povijesti Knežije, od doba kada su na tim prostorima vladala polja i voćnjaci i kada je otprilike na lokaciji sadašnjeg raskršća Selske ceste i Knežije, kod nekadašnje Name, a sada trgovine Pitarella i Konzuma, bilo središte sela Horvati (uz obližnje zaseoke Gredice i Vurovčice, a na mjestu današnjeg Studentskog doma Stjepan Radić su bile livade zvane Srednjaki), pa do novijeg doba, doba stambenih zgrada pretežno sagrađenih u 60-ima, kada se također zbivaju promjene, samo nešto sporije.Knežija negdje tokom 18. stoljeća. Izvor: Web stranica Austrijskog nacionalnog arhiva sa zbirkom digitaliziranih karata iz doba Austro-Ugarske monarhije.


Knežija i okolica 1898. godine (označena je tada novosagrađena osnovna škola Horvati). Izvor: Web stranice Knjižnica grada Zagreba.


Knežija s početka 20. stoljeća. Izvor: Web stranica Austrijskog nacionalnog arhiva sa zbirkom digitaliziranih karata iz doba Austro-Ugarske monarhije.


Knežija 1932. godine. Privatni izvor.

>
Knežija 1954. godine. Privatni izvor.


Pred početak šetnje ... Snimio: GP


Na školskom igralištu. Snimio: GP


Uvodna priča o povijesti Knežije ... Snimila: Barbara


Na ćošku Stolačke i Romićeve, prisjećajući se nestale stazice prema Ujevićevoj ulici ... Snimila: Barbara


Nakon pogleda u povijest, prošetali smo se Stolačkom ulicom do Romićeve (s tog mjesta je još ne tako davno, prije desetak godina, vodila stazica prema Ujevićevoj ulici - sada je to ograđeni posjed), a od tamo smo došli do Horvaćanske ceste i napuštenog i zapuštenog prostora nekadašnjeg filmskog studija "Ocean filma", uz koji se vežu počeci kinematografije u Zagrebu. Isti taj prostor je još jednom ušao u povijest mnogo godina kasnije, oko 2002. godine, u doba prvog zagrebačkog skvota, zabilježenog i u dokumentarnom filmu "Bastards of Utopia" autora Maple Razsa i Pache Veleza koji su i sami duže vrijeme boravili u tom skvotu. U to je doba prostor studija bio poznatiji pod nazivom Vila Kiseljak ili jednostavno “Skvot na Knežiji” i bio je preteča današnjeg AKC Medika. Na žalost, nakon višestrukih sukoba sa skinheadsima je skvot napušten, a prostorom su zagospodarili beskućnici i danas izgleda strašno, prepun je smeća i tragova koji pokazuju kako je bijedan život ljudi sa ruba (u jednoj od prostorija se, čini se, još uvijek boravi).Ovako se nekada reklamirao studio ... Izvor: Izložba u Muzeju grada Zagreba.


Na ulasku u "studio" ... Snimila: Barbara


U zapuštenom dvorištu "Ocean filma". Snimila: Barbara


Lovci oštra pogleda u foto safariju! wink Snimila: Barbara


Hodnici puni smeća i prašine ... Snimila: Barbara


U carstvu smeća i korova. Snimila: Barbara


... ponovo u civilizaciji! Snimio: GP


Poslije tog pogleda "preko ruba" koji je pokazao mučnu sliku svakodnevnog života naših najsiromašnijih sugrađana došlo je vrijeme za ljepše teme i prizore, za prvo iznenađenje te večeri: dobrotom udruge "Trenutak.39" i njene pokretačice Vanje Hraste imali smo priliku pogledati ne samo zanimljivu izložbu umjetničkih radova autora koji su izlagali u tom jedinstvenom prostoru koji je spoj životnog prostora i umjetničke galerije, već i spektakularnu igru tmurnih oblaka i sunca pred zalaskom koji su nam pružili nesvakidašnji pogled koji se sa balkona pruža na cijeli istočni dio grada.Na balkonu Trenutka 39. Snimio: GP


Hvatajući dramatični trenutak pred zalazak sunca ... Snimila: Barbara


Umjetničko gnijezdo u Trenutku 39. Snimila: Barbara


Umjetnička instalacija pristigla iz Mađarske ... Snimila: Barbara


Western-umjetnost! wink Snimila: Barbara


Pogled na početak Horvaćanske, jedini njen dio koji je zadržao smjer proteklih stoljeća. Snimila: Barbara


Dramatično nebo nad gradom sa balkona iz Trenutka 39. Snimila: Barbara


Nakon razgledavanja stana/galerije, razgovora sa Vanjom i uživanja u pogledu, došlo je vrijeme i za drugo iznenađenje. No, do njega nije bilo tako lako doći, iako se nalazilo ne tako daleko, u Škreblinovoj ulici: naime, uz već spominjane tmurne oblake došao je i jak vjetar koji je sa sobom donio i prve kapi kiše. No, grupa je hrabro, uz tek manje gubitke wink, stigla do ateliera kipara Marina Marinića. A tamo nas je dočekalo mnoštvo kiparskih radova koji su do vrha napunili sve tri prostorije omanje kućice ... riječi teško mogu opisati taj prostor pa to onda prepuštam fotkama!

Naravno, razgledavanje ateliera je bilo samo pola atrakcije, druga polovica je bila razgovor sa živopisnim umjetnikom kojeg trešnjevčani ponajviše pamte po "Kikirikiju", koji se nalazi u Parku Stara Trešnjevka, a stanovnici Knežije po skulpturi "Stanje duha" koja se nalazi u dvorištu ateliera, vidljiva sa ulice.

Dok smo razgledavali skulpture vrijeme je pokazalo svoju ćudljivost i zasulo nas ponovo kapima kiše pa je šetnja time bila i završena ... a ostatak zamišljene trase šetnje, koja je radila nekoliko zavoja kroz Knežiju i završavala na Srednjacima, ćemo posjetiti neki drugi puta!Sačekivanje pod tmurnim nebom, nakon prvog iznenađenja slijedi drugo! Snimila: Barbara


Zajednička fotka (istina, nekolicina nam je ostala iza ćoška ... ) Snimila: Barbara


Ulazimo u atelje, na vratima nas čeka domaćin! Snimila: Barbara


Marin u svome carstvu. Snimio: GP


Marinove skulpture. Snimila: Barbara


Snimio: GP


Hrvatski prijatelji Maori! Snimila: Barbara


wink Snimio: GP


Zahvaljujem se Barbari i GP-u na odličnim fotkama sa šetnje, Saši na pomoći kod organizacije i nadam se da se vidimo na slijedećoj šetnji, 07.11.2014. s početkom u 17h u Parku Pravednika među narodima (park kod raskršća Selske ceste i Zagorske ulice). Put će nas tada povesti kroz Ciglenicu, jedan od do sada neposjećenih trešnjevačkih kvartova ... i, naravno, potrudit ćemo se da i ovdje osiguramo poneko iznenađenje!

A posljednja šetnja ove godine će se održati 21.12.2014., sa sastankom u 17h, ispred trgovine “Konzum” kod raskršća Zagrebačke ceste i Ulice kralja Tomislava (u blizini željezničke pruge i ž.st. Kustošija). Riječ je o drugoj Predbožićnoj Trešnjevačkoj dijagonali - svima nam se svidjela lanjska koja nas je odvela sa sjeveroistoka na jugozapad Trešnjevke, a ovoga ćemo se puta dijagonalno prebaciti sa trešnjevačkog sjeverozapada do jugoistoka, sve do Savskoga mosta … dođite i osjetite predbožićnu atmosferu Trešnjevke hodajućim ritmom!

P.S. Evo linkova na reportaže sa dosadašnjih šetnji:

- svibanj 2013: Ljubljanica, Voltino, Rudeš

- lipanj 2013: Trešnjevački jug: Od Knežije do Vrbana

- prosinac 2013: Prva predbožićna trešnjevačka dijagonala (Samoborski kolodvor - Prečko)

- svibanj 2014: Predgrad Sava (Savska cesta i okolica)

Oznake: mapiranje trešnjevke, šetnja, iznenađenja, Trenutak 39, Marin Marinić, knežija


- 00:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #

18.05.2014., nedjelja

Mapiranje Trešnjevke: Šetnja nekadašnjom granicom grada i sela (Predgrad Sava/Horvati)!

U petak, 09.05.2014., održana je i druga ovoproljetna šetnja u sklopu projekta "Mapiranje Trešnjevke", ovoga puta smo se prošetali uzduž željezničke pruge koju mnogi doživljavaju kao istočno predziđe Trešnjevke. No, to nije posve točno, jer se upravo istočno od pruge nalazi Savska cesta oko koje se nalaze najstariji izgrađeni predjeli tog kvarta! Tokom 19. stoljeća se uz Savsku cestu razvilo predgrađe nazvano logičnim imenom Predgrad Sava, dok je sa druge, zapadne, strane svoj ruralni život živjelo selo Horvati.

Naravno, u današnje doba nema više puno tragova toga doba, no još uvijek je moguće pronaći neke detalje koji podsjećaju na to vrijeme ... a našoj šetnji bio je cilj pokazati bogatstvo zanimljivih priča i slika koje nam mogu ponuditi ta dva susjedna kvarta, okolica Savske ceste te današnja Knežija.

Početak šetnje mi je donio veliko iznenađenje - za razliku od dosadašnjih šetnji kada broj "šetača" nikad nije prelazio 30, ovoga puta nas se sakupilo više od 40 (prvo brzinsko brojanje je dalo brojku od 46 šetača!). Bila je to velika grupa koju nije lako voditi kroz ulice pune prometa, prolaznika, biciklista, a teško je i podijeliti informacije sa svima, popričati, odgovoriti na pitanja ... ja se nadam da su svi uspjeli čuti barem najvažnije detalje i da su doživjeli djelić atmosfere koja se skriva iza svima poznatih uličnih fasada!

(zahvaljujem se Barbari, GP-u i Mladenu na fotkama sa šetnje!)Ruta šetnje. Zabilježio Mladen


Okupljanje na polazištu ispred parka na Trešnjevačkom trgu. Snimio: Mladen


Okupili smo se u rekordnom broju! Snimila: Barbara


Uvodno slovo. Snimila: Barbara


Uvodno slovo 2. Snimila: Barbara


Suncem obasjani … Snimila: Barbara


Nakon uvoda u parku na Trešnjevačkom trgu krenuli smo Novom cestom i pogledali kako je kreativna skupina "Pimp My Pump" uljepšala oronulo pročelje turobne zgrade na uglu Nove ceste i Trešnjevačkog trga (ne propustite pogledati šarene gljivice na podzidu preko puta!), a zatim se otputili Šetalištem Jurija Gagarina na kojem smo popričali o nekad puno većem "otisku" ruskih imena ulica na Trešnjevci (vidi http://www.mapiranjetresnjevke.com/kvartovi/stara-tresnjevka/rusija-na-tr/) te o potocima Trešnjevke i Zagreba, za što nam je povod bio potok Kuniščak koji teče ispod tog šetališta, a odvodi kanalizacijske vode Trešnjevke sve do Ivanje Reke i utoka odvodnog kanala u Savu.

Pogledali smo i kroz vrata Željezničkog rasadnika (sada uglavnom napuštenoga), uočili zgradu Industrogradnje, jednu od 5 zgrada Savske ceste koje su uvrštene u monografiju "Arhitektura 1945-1985" i po čemu je ona na drugome mjestu po broju značajnih arhitektonskih ostvarenja u Hrvatskoj, odmah iza susjedne Ulice grada Vukovara. Na tu listu su se uvrstile slijedeće građevine:

- 1949.: Tehnički muzej (projektant: Marijan Haberle)
- 1970.: Trgovina “Slovenijales” (projektant: Lujo Schwerer)
- 1972.: Poslovna zgrada “Industrogradnja” (projektant: Grozdan Knežević)
- 1972.: Poslovna zgrada “Vjesnik” (projektant: Antun Ulrich)
- 1976.: Poslovna zgrada “Zagrepčanka” (projektant: Slavko Jelinek)Bujica šetača prelazi Vukovarsku! Snimila. Barbara


Stara turobna kuća koju su oslikali PMP-ovci! Snimila: Barbara


Divimo se novome radu PMP-ovaca na Novoj cesti. Snimio: GP


Pauza na Gagarinovu šetalištu, ispred poslovnih zgrada Industrogradnje i Zagrepčanke. Snimio: GP


Ispred Željezničkog rasadnika. Snimila: Barbara


Natpis iz nekih boljih vremena rasadnika koji je sada uglavnom napušten. Snimila: Barbara


Dvije trećine tima majstora kamere. Snimio: GP


Nakon toga smo skrenuli neuglednim puteljkom kojim se često služe prodavači neslužbenog "buvljaka" na Gagarinovom putu (vidi OVDJE) kao zamjenom za WC. Kad god sam želio sam proći tim putem nailazio sam na nekoga tko je pritjeran potrebom čučnuo u grmlje uz put wink . Ovaj put smo bili brojni i neumoljivi i prošetali se putem gotovo do kraja ... a kako se ne bi morali istim putem vraćati nazad providnost nam je poslala pomoć u vidu žene s djetetom koja je izašla kroz vrata obližnje obiteljske kuće, dapače neki od nas su je čak i poznavali! Prošli smo kroz njeno dvorište do ceste i usput doživjeli još jedan neočekivano miran kutak naličja inače bučne Savske ceste.

Na slijedećem zaustavljanju smo pogledali zanimljive radove u haustoru Drvodjelske škole, a nakon toga još dva tipična haustora sa radionicama u dnu i mnoštvom šupa postrance.Karte su uvijek zanimljive … Snimila: Barbara


Ovaj put je i meni bio nepoznat … Snimio: Mladen


… a otvorio nam je zanimljiv pogled u svijet dvorišta Savske ceste! Snimio: GP


Reljefi u haustoru Drvodjelske škole koji su, vrlo vjerojatno, načinili učenici. Snimio: Mladen


Otkrivanje haustora .. Snimila:Barbara


U retrovizoru … Snimila: Barbara


Nakon prelaska Zagrebačke avenije uronili smo u možda najneobičniji kutak šetnje, mjesto na kojem se nalazi nekoliko kuća koje možda još datiraju s kraja 19. stoljeća ... tamo još nema vodovoda, a baka sa balkona jedne od njih se čudom čudila što radimo oko njene kuće u tolikom broju.Iznenada uskrsla stara reklama za “Sutlu” iz Šenkovca na ćošku Savske ceste i Zagrebačke avenije. Snimio: Mladen


I ovo je Savska – provlačenje uskom stazicom kroz grmlje … Snimio: Mladen


U jednom od najegzotičnijih (i najvećih) dvorišta Savske ceste. Snimio: Mladen


To je vjerojatno jedna od najstarijih kuća u Savskoj, još uvijek bez vodovoda … Snimila: Barbara


Baka iznenađena bujicom ljudi u njenom dvorištu … Snimila: Barbara


S dvorišne strane … Snimila: Barbara


Tvornice djeci! wink Snimila: Barbara


Kod Nove ceste smo ponovo malko promijenili perspektivu i pogledali naličje Savske ceste prolaskom kroz još jednu skupinu starih kuća na mjestu kojih je, prema urbanističkom planu i vijestima iz novina, već davno trebao biti izgrađen kompleks poslovnih zgrada. Prošli smo i ispred nekadašnje Tvornice dugmadi Zagreb, a zatim zaokrenuli na mirniju knežijansku stranu. Tamo nas je dočekao motodrom za natjecanja modela automobila (a na obližnjoj livadi se na travnatoj stazi mogu natjecati bicikli), a zatim i zasluženi odmor na nekadašnjim stolovima za stolni tenis koje su okolni stanovnici, uz dogradnju klupa, pretvorili u mjesto za druženje.

Nakon odmora prošli smo pored ateljea kipara Marina Marinića (vidi http://www.mapiranjetresnjevke.com/kvartovi/knezija/marin-marinic/) sa skulpturom "Stanje duha" koja viri iz grmlja, a zatim na drugi kraj Knežije, do Kninske ulice i malog kružnog toka oko jednog drveta. Na toj je lokaciji, ako ćemo vjerovati starim kartama, bilo nekad središte sela Horvati.

Na tome je mjestu završena i šetnja koja se, što zbog velikog broja "šetača", što zbog zanimljivih razgovora rastegla preko 2 sata ... zahvaljujem svima na dolasku i nadam se da se visimo na slijedećim šetnjama na jesen ove godine!Odmor uz stolnoteniske stolove pretvorene u lokalno okupljalište zvano Bayer na Knežiji. Snimio: GP


Uokvireni odmor. wink Snimila: Barbara


Zajednička fotka većine sudionika šetnje ispred ateljea kipara Marina Marinića. Snimila: Barbara


Završerak šetnje uz maleni kružni tok oko jednog drveta u Kninskoj ulici. Snimila: Barbara


Za kraj, još dvije zanimljive informacije – znate li da administrativna granica Trešnjevke na istoku zapravo nije sredina Savske ceste (kako se uobičajeno smatra), već istočna granica parcela koje se nalaze na istočnoj strani Savske ceste? Dakle, na području Trešnjevke se nalaze i zgrada “Vjesnika” i “Zagrepčanke” i Pedagoške akademije!

Usporedimo još stanovništvo Trešnjevke 1853. godine (kada centralni dio današnje Trešnjevke još nije ni bio naseljen):

Pregrad Sava: 35 kuća, 225 stanovnika
Horvati: 30 kuća, 230 stanovnika
Ljubljanica: 3 kuće, 17 stanovnika
Jarun: 14 kuća, 153 stanovnika
Rudeš: 7 kuća, 78 stanovnika
Prečko: 8 kuća, 104 stanovnika


Cijela današnja Trešnjevka je tad imala 707 stanovnika u 97 kuća!

Uočite kako je prosječni broj stanovnika po kućanstvu u to doba bio između 7 (Predgrad Sava) i čak 13 (Prečko) i rastao je sa udaljenošću od grada!

No, 1931. godine je Savska cesta (sama za sebe) imala 174 kuće i 3375 stanovnika!

Oznake: mapiranje trešnjevke, šetnja, Savska cesta, knežija


- 10:56 - Komentari (6) - Isprintaj - #

03.04.2014., četvrtak

Mapiranje Trešnjevke: Šetnje za sezonu proljeće/ljeto 2014!

Drage i dragi moji, još malo pa će se navršiti i godina dana života projekta "Mapiranje Trešnjevke" kojeg sam pokrenuo u suradnji sa Centrom za kulturu Trešnjevke i grupom entuzijastičnih pojedinaca (GP, Mladen, Tina, VT te još mnogi drugi koji su također svojim djelićima doprinijeli slaganju trešnjevačkog mozaika! U međuvremenu se na web stranici projekta nakupilo već pravo mnoštvo podataka i raznih priča i fotografija, a njihov broj raste gotovo svakog dana.

A jedan od "zaštitnih znakova" projekta su i vođene šetnje - prošle godine smo ih imali četiri:

- od Remize kroz Voltino naselje, Rudeš i Ljubljanicu
- od Savske ceste kroz južnu Trešnjevku
- od Trešnjevačkog trga kroz sjeverozapadnu Trešnjevku
- od starog samoborskog kolodvora, Predbožićna trešnjevačka dijagonala

Ovoga nas proljeća očekuju još dvije šetnje:

- petak, 11.04.2014. (polazak od Sky officea u 19 sati) - vodim vas malo poznatim putevima Vrbana i Prečkog, sve do krajnje jugozapadne točke Trešnjevke. Slogan šetnje je: Od stakla i betona do vrbe i gloga u sat i pol šetnje! wink

- petak, 09.05.2014. (polazak iz parka na Trešnjevačkom trgu u 19 sati) - vodim vas jugoistočnim dijelom Trešnjevke, područjem Knežije i okolice pa do Savske ceste, najstarijim urbanim dijelom Trešnjevke u kojem se sve do danas miješaju zdanja koja su bila avangarda svog doba sa kućicama i zapuštenim dvorištima koja su se malo promijenila u posljednjih 100 godina.

Bit će mi drago ako ćete doći u navedene dane i prošetati se sa mnom kroz manje poznate zakutke Trešnjevke!

(Trajanje šetnji je cca sat i pol, ako grupa bude veća onda se to zna otegnuti i na dva sata. Šetnje kreću po svakom vremenu, dakle, održat će se i u slučaju kiše.)

Dođite!

(A ako želite pročitati malo više o ovom projektu, bacite oko na članak koji je o njemu izašao u H-Alteru!)
Oznake: mapiranje trešnjevke, šetnje, preko, vrbani, knežija, Savska cesta


- 17:07 - Komentari (5) - Isprintaj - #

11.03.2014., utorak

Vrijeme je za štangu!


Raskršće Zagrebačke avenije i Ujevićeve (čuveni pješački semafor kod Knežije). Snimio: Vanja

Oznake: reklama, knežija, Zagrebačka avenija, Ujevićeva, trešnjevka


- 14:12 - Komentari (6) - Isprintaj - #

25.11.2013., ponedjeljak

Zamalo simetrično


Ujevićeva ulica na Knežiji. Snimio: Vanja

Oznake: knežija, trešnjevka, golubovi, Ujevićeva ulica


- 13:39 - Komentari (2) - Isprintaj - #

10.06.2013., ponedjeljak

Mapiranje Trešnjevke: Trešnjevački jug - između grada i Save

Prošlog četvrtka, 06.06.2013., prošetali smo se, grupica od 24 šetača i ja, južnom Trešnjevkom, provrludali smo prostorom između Knežije i Vrbana znanim i neznanim stazama i popričali o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti tih kvartova. Jaki pljusak koji je oprao grad neposredno prije šetnje nije obeshrabrio šetače, no bilo je nešto mokrih nogu nakon livadnih staza ... wink

Općenito o povijesti Trešnjevke sam vam već pisao nakon prve šetnje (Rudeš itd) tako da ću vas ovaj put samo podsjetiti na neke od važnijih datuma iz povijesti južnog dijela Trešnjevke:


1783. - spominju se sela Hervati, Ilašići i Bankovići istočno od potoka Črnomerca i Lublenica, Jarun i Prečko zapadno od njega

1853. - spominju se sela Horvati, Ilijašići i Bankovići na istoku prostora sadašnje Trešnjevke te Ljubljanica i Govenka zapadno

1857. - prvi zapisi o savskom kupalištu na području trešnjevke

1897. - sagrađena osnovna škola Horvati (kasnije "Braća Ribar")

1925. - sagrađen "filmski grad" u Horvaćanskoj po ideji Franje Ledića

1929. - sagrađen salezijanski đački dom na Knežiji

1939. - otvorena osnovna škola Matije Gupca na Knežiji (tokom 2. svjetskog rata je služila kao spremište i bolnica za njemačke vojnike)

1948. - završena crkva na Knežiji (projekt: Zlatko Požgaj, Juraj Denzler) koja je započeta s gradnjom 1942.

kraj 60-tih: - sagrađena naselja Knežija i Srednjaci

1965. - otvorena osnovna škola Prečko

1969. - otvorena škola na Jarunu, danas Osnovna škola Ivana Meštrovića.

1971. - otvorena osnovna škola Josipa Račića

1974. - otvorena osnovna škola Nikole Tesle u Prečkom

1979. - stavljen kamen temeljac za izgradnju novog naselja Jarun

1983. - dovršene prve zgrade naselja Vrbani koje je dobilo ime po obitelji Vrban koji su se doselili krajem 19. st. na područje sadašnjeg naselja Vrbani III i duže vrijeme bili jedini stanovnici tog kraja

1985. - Sagrađena produžena Horvaćanska cesta kojom je provozio i tramvaj (do 2000. do Jaruna, nakon toga do Prečkog)

1987. - za potrebe Univerzijade sagrađen novi bazen na Savi, obnovljen studentski dom, dovršen projekt Jaruna

kraj 80-tih: - sagrađeno naselje Gredice

1996. - otvorena tržnica Jarun

2003. - započeto s gradnjom naselje Vrbani III

2005. - postavljen skulpture Otac Zemlja i Majka Zemlja u Rujanskoj ulici na Vrbanima

A mi smo te večeri učinili slijedeće:

- sastali smo se u 19h ispred Osnovne škole Horvati, najstarija škole južne Trešnjevke, uočili staru ogradu koja je nekad priječila đake da istrčavaju na ulicu
- prošetali se kroz ostatke "filmskog grada" Ocean filma u Horvaćanskoj i iznenadili lokalne alkiće na večernjoj siesti
- konstatirali nestajanje zadnjeg traga ulice Kalinovica na njenom nekadašnjem južnom dijelu, kod Ujevićeve
- pričali o tome kada je sagrađen Studentski dom "Stjepan Radić"
- tražili tragove Savskog kupališta i "Babinjaka"
- uočili još živuću "retro" natpisnu ploču Sportskog parka Mladost
- pronašli ogradu nekadašnjeg starog plivačkog bazena na Savi
- raspravljali o strujanju vode na području Jaruna i pitali se čemu služi neobična betonska rampa na nasipu potoka Vrapčaka pored taložnice
- slušali kreketanje žaba u potoku Črnomercu
- uočili gdje nestaju trasirke sa zagrebačkih cesta
- prošli kroz iznimno uredan kompleks vrtova uz rasklopno postrojenje Jarun
- naučili kako se na romskom broji do 20 wink
- pogledali najelitniji zagrebački skvot
- prisjetili se stare mitnice i stare staze popločane betonskim kockama uz zgrade u Ulici Braće Domany koje su sagrađene 1981. (je li tako?) te gostionica koje su nekad bile strateški raspoređene uz mostove ("Dva potočića" uz most preko Vrapčaka na mjestu današnje ulice Hrgovići te druga gostionica kod prelaska Horvaćanske preko potoka Črnomerca)
- pozdravili Gonza kojeg su na "željeznom Franceku" u Predovečkoj nafarbali dečki i cure iz "Pimp My Pump" grupe
- prisjetili se stare slastičarnice, mesnice i pošte iz Gajevog naselja
- zapitali se zašto je natpisna ploča Daruvarske ulice veća od standarda
- uočili lijepu ogradu sa paukom u Koprivničkoj i drvenu kućicu u dvorištu druge kuće u istoj ulici
- raspravljali o tome gdje je zapravo osnovan HDZ, da li u baraci u Savskoj ili gostionici uz igralište NK "Jarun"
- pogledali kuću u kojoj je nekad bio najstariji dućan na Jarunu i zamislili kako je nekad izgledala Peščanska ulica koja je išla trasom današnje Našičke
- pričali o povijesti Kružne ulice, crkvi i samoposluzi koju je nekad držala "Slavija"
- prošli sa stražnje strane "Plešivičke kleti"
- tražili Oca i Majku Zemlju
- pregledali neobične graffite u prolazi na Vrbanima ....

A tu je i niz pratećih fotki, zahvaljujem Mladenu i VT-u na fotkanju!

 photo Ruta-velika_zpse68546c1.jpg
Trasa šetnje - snimio i na kartu aplicirao: Mladen

 photo 2013-06-06_001_zps69813c20.jpg
Polazište. Snimio: Mladen


 photo 2013-06-06_003_zpsc79047c7.jpg
Gledamo kartu iz 1901. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_006_zps37ac4862.jpg
U carstvu Ocean filma. Snimio: Mladen

ostatak ostataka kalinovice photo 44dokazdaseovosmatrakalinovicom-alitablanijesluzbenaR_zps68de09fb.jpg
Nekad bilo sad nestalo (iz arhive VT-a)

duga nad sumracnim gradom photo 9duganadsumracnimgradomR_zps2c721724.jpg
Duga nas je počastila svojim prisustvom. Snimio: VT

 photo 2013-06-06_020_zpsb58dfdbd.jpg
Sportski park Mladost, natpis koji tu stoji valjda od izgradnje. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_025_zps0d3e4d9e.jpg
Pitali smo se čemu služi ta ramp? Možda kamionima kad buldožeri vade mulj iz taložnice?

 photo 2013-06-06_026_zpsd48cf233.jpg
Nekoliko riječi o kupalištu ... Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_028_zps62d637d4.jpg
Nasip nakon kiše .. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_030_zps461d7502.jpg
Uz čašicu razgovora ... Snimio: Mladen

setnja prema magli, ali nisu guske photo 12setnjapremamaglialinisuguskeR_zpsfd7431d2.jpg
Uz potok. Snimio: VT

 photo 2013-06-06_033_zpsdf258b23.jpg
Mokrih nogu uz potok Črnomerec .. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_041_zpsa9f80e59.jpg
Jarunska vrtna kolonija. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_042_zps93dadb3f.jpg
U sjeni trafostanice. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_045_zpsc8215e8a.jpg
Najelitniji zagrebački skvot. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_048_zpsb2c08136.jpg
Gonzo by PimpMyPump. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_049_zps6ba00ab1.jpg
Daruvarska s velikom pločom. Snimio: Mladen

 photo 2013-06-06_055_zpscdbeb0ea.jpg
Živopisni prolaz na Vrbanima. Snimio: Mladen

Oznake: mapiranje, trešnjevka, knežija, Jarun, vrbani, vrt


- 15:14 - Komentari (7) - Isprintaj - #

21.11.2012., srijeda

Naš put ka zapadu završava u blatu ...Selska cesta. Snimio: Vanja


.... a njegovu sudbinu dijele i pravci prema centru grada i Trešnjevci!

wink

Ovih dana se na Selskoj cesti otvara nova podružnica lanca trgovina "Lidl" ... bilo je impresivno gledati kako je gradnja trgovine napredovala iz dana u dan, iznikla je tamo za manje od mjesec dana! Sad je već gotovo sve na mjestu, parkiralište, spušteni rubnjaci, mjesto za biciklističku stazu ... jedino još kod pripremnih radova uklonjen putokaz samuje u lišću pored ograde vrtića. Baš me zanima kad će ga vratiti na svoje mjesto!

(iskustva sa suprotnim primjerima, kada se postavljaju znakovi vezani uz radove, nisu baš obećavajuća ... znak "Radovi na cesti" postavljen u Zorkovačku ulicu na Trešnjevci stoji tamo i dalje iako su radovi završeni prije cca 3 godine!)Snimio: Vanja

Oznake: Selska cesta, znak, putokaz, knežija


- 11:42 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2022  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (6)
Kolovoz 2019 (13)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (7)
Svibanj 2019 (3)
Travanj 2019 (9)
Ožujak 2019 (8)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (9)
Prosinac 2018 (14)
Studeni 2018 (7)
Listopad 2018 (7)
Rujan 2018 (4)

Tema bloga:

Linkovi