Nepoznati Zagreb

10.02.2022., četvrtak

Puna Vlaška kostura!Vlaška ulica. Snimio: Vanja.


Nakon dugo vremena pred koji dan prođoh Vlaškom ... a kad tamo, puna ulica kostura!

Naravno, ne onih stvarnih, već nacrtanih/naslikanih, šablonom i sprejom. I to gotovo na svakoj zgradi, pratio sam ih od Draškovićeve pa sve do Kvaternikovog trga ... i, zanimljivo, nisam takve kosture vidio nigdje drugdje po gradu, dakle, čini se da ih je netko namjerno posijao samo po Vlaškoj.

Recite mi, da li ste ih i vi vidjeli? Isto samo u Vlaškoj ili i negdje drugdje?
Imate li ideju o čemu se tu radi?Vlaška ulica. Snimio: Vanja.


P.S. Za Disneyev klasični animirani ples kostura iz 1929. (nacrtan prije 93 godine!!!) kliknite OVDJE ... a OVDJE možete naći suvremeniju verziju Andrewa Golda.

Oznake: Vlaška ulica, ples kostura, kostur, street art, grafiti, stencil art


- 08:55 - Komentari (7) - Isprintaj - #

09.09.2021., četvrtak

Zapisi iz (nepoznate) školske prošlosti - misterij pronađenog natpisa je riješen!

Prošloga sam tjedna objavio post u kojem nagađam(o) o tome kakav je natpis osvanuo na zidu Osnovne škole Frana Krste Frankopana na Volovčici tokom skidanja žbuke pri postavljanju nove fasade. I, iako se činilo da će potraga rezultirati rekonstrukcijom natpisa u obliku "Drug je Marko hrvatskoga roda, al je majka srpskoga naroda!" (vezano uz nekadašnje ime škole OŠ Marko Orešković i stihove vezane uz tog narodnog heroja), ispostavilo se da je pravi odgovor, tako se sad čini, ipak drugačiji.

Naime, jedan od pratitelja bloga (koji je želio ostati anoniman) se poigrao photoshopom, raznim filterima, kontrastima, umanjivanjem motiva ... i naposlijetku je uočio da je natpis zapravo glasio "1. MAJ PRAZNIK RADNOG NARODA", što je zaista dosta dobro vidljivo u toj drugoj perspektivi. A obzirom da su takve parole u to doba bile uobičajene (vidi dodatak, jedan od propagandnih plakata toga vremena - također poslano od istog pratitelja), smatram da možemo reći da je ovaj misterij uistinu riješen.

Zahvaljujem svima vama koji ste svojim komentarima sudjelovali u ovom malom istraživanju (posebno: RanMi, Lajoš!), bilo mi je vrlo zanimljivo!Natpis na zidu, nakon obrade fotografije.


Jedan od propagandnih plakata tog vremena, sa istovjetnom parolom.

Oznake: Volovčica, kolač, grafiti, natpis


- 11:23 - Komentari (6) - Isprintaj - #

02.09.2021., četvrtak

Zapisi iz (nepoznate) školske prošlosti

Osnovna škola Frana Krste Frankopana nalazi se na Volovčici i na svome se mjestu, pored glavne kvartovske ulice, Ivanićgradske, nalazi od 1952. godine, kako izvještava školska web stranica. A tokom svih ovih proteklih 69 godina škola, koliko znamo, nije baš često obnavljana i upravo se sada obavlja generalna obnova školske fasade.

A na toj su se fasadi, u sklopu skidanja stare žbuke, na starim ciglama, nedavno pojavili obrisi nekog starog natpisa napisanog prije stavljanja te žbuke. Natpis je teško čitljiv i iz priloženih fotografija (snimio pratitelj bloga RanMi) se može tek naslutiti završetak " ... JE NAROD".

Pa vas ja sad pitam: Sjeća li se netko od vas tog natpisa?
Što piše?
Kada je napisan, a kada je nestao pod žbukom?
Imate li možda neku staru fotku škole sa tim natpisom?

Baš bi me zanimali odgovori na ova pitanja i hvala vam na svakom doprinosu i odgovoru!

Zahvaljujem se RanMi-ju na temi za ovaj post i fotkama!Snimio: RanMi.


Snimio: RanMi.


Snimio: RanMi.

Oznake: Volovčica, kolač, grafiti


- 14:14 - Komentari (11) - Isprintaj - #

27.08.2021., petak

150 metara od Bana i 50 od Stjepana

Izgleda kao da nije tako, ali jest. I zapravo je dobro da je tako, da nam je grad tako šarolik.Snimio: Vanja.


Snimio: Vanja.


Snimio: Vanja.


Oznake: centar, dvorište, grafiti, bicikl, balkon, Petrinjska ulica


- 17:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

26.08.2021., četvrtak

Ideološki sukob na prehrambenoj frontiJelačić plac. Snimio: Vanja.

Oznake: jelačić plac, grafiti, vegetarijanci, janje


- 10:58 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.04.2021., subota

The Zid u Branimirovoj: (Pre)Poznat i u Poljskoj!

Podsjetit ću vas ovim postom malčice na onaj naš poznati (i danas već opet prilično zaboravljen i zapušten) The Zid u Branimirovoj koji je već desetljećima najbolji ogledni primjerak zagrebačkog street arta. I to ne bilo kakav, već zaista kvalitetan ... ali, kao što rekoh, sada i opet zapušten, a i nešto smanjenih dimenzija jer su Hrvatske željeznice 2015. srušile jedan njegov dio i zamijenile ga dosadnim prefabriciranim panoima sa reklamama (uz to pogledajte npr. ovaj tekst iz Telegrama.hr)

Zid je svoju prvu raznobojnu i raznoliku (i što se tiče samih djela na zidu, a i što se tiče njihovih autora) inkarnaciju doživio pred Univerzijadu, 1987. Nakon toga je njegov "ulični postav" obnovljen novim djelima 1999., a treća i zasad posljednja kolekcija suvremenih zidnih radova stigla je na zid 2010., u velikoj akciji koju je organizirao Muzej ulične umjetnosti (MUU), a koju sam i ja pratio na ovome blogu.

Od tada se nije puno toga dešavalo na i oko Zida ... polako ga je prekrivala gradska prljavština, radove su prekrivali novi, uglavnom nezanimljivi, natpisi i tagovi, HŽ je odrezao onaj već spomenuti komadić ... i tko zna što će biti sa njime u budućnosti. Kad jednog dana krene izgradnja na prostoru Gredelja (koja će se sigurno preliti i na ovu stranu željezničkih kolosijeka) čisto sumnjam da će taj zid ostati na svojem mjestu, samo će jednoga dana netragom nestati, kao da ga nikad nije ni bilo.

No, sada dolazimo da zanimljivog obrata: Prije nekoliko tjedana stigao mi je mail iz Poljske, od Magdalene Molęda, studentice III. god. kroatistike na Sveučilištu u Varšavi. I u mailu poručuje da je za temu svojeg preddiplomskog rada odabrala upravo The Zid, ovaj u Branimirovoj - a zanimale su je kako činjenice vezane uz Zid (kako je nastao, tko je bio organizator, kako je tekla priča sa dozvolama, da li je Zid zaštićen), tako i njegova uloga u gradskom životu - percepcija javnosti, njegov utjecaj na život ulice, ali i na život street arta u Zagrebu.

A najbolji dio je došao na kraju maila: ona se tokom cijelog ožujka nalazila u Zagrebu i razgovarala sa mnogim akterima tih događanja vezanih uz Zid pa je i mene zamolila za razgovor.

Naravno, pristao sam - jer me je jako zanimalo kako je netko poput nje odlučio odabrati baš tu temu i kako je uopće saznala za Zid, a obzirom da je taj Zid i meni srcu prirastao želio sam pomoći u toj akciji "izgradnje sjećanja" na njega i istraživanja njegove uloge u životu grada.

Pa smo se tako i našli - ne pored Zida, već na Trešnjevci koja je stjecajem okolnosti (njenog tadašnjeg mjesta boravka u Studentskom domu, a i mojeg radnog mjesta) bila praktičnije mjesto za sastanak. Bila je to srijeda, 24.03.2021., točno deset dana prije objave ovoga posta.

Razgovor je bio vrlo ugodan i vrijeme nam je jako brzo proteklo, uz priče o Zidu, ali i o mnogim drugim temama koje su na ovaj ili onaj način bile vezane uz život našeg grada. Magdalena je još kao mala zavoljela Hrvatsku, nakon prvih dolazaka na Jadran (i to, vjerovali ili ne, u Senj!), a poslije joj se nekoliko puta pružila prilika i za kratki posjet Zagrebu koji joj se odmah svidio i kojeg je zavoljela. Pa kad je trebalo odlučiti koja će joj biti tema tog rada nije se puno dvoumila, željela je da ona bude vezana uz Zagreb i neki od gradskih urbanističkih/socijalnih fenomena. Mentor je predložio da to bude nešto vezano uz street art, počela je proučavati čime se na tom području može pohvaliti Zagreb ... i jedan od prvih "pogodaka" je bio upravo Zid u Branimirovoj - i to točno moj post kojim sam opisivao tok njegovog trećeg uskrsnuća 2010. (prigodno uz sutrašnji Uskrs! wink).

Magdalena je cijelu tu priču shvatila vrlo ozbiljno i, iskreno, nisam očekivao da se toliko angažirala oko toga rada. Preko svojih profesora i lektora u Varšavi se javila osoblju na Kroatistici zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a oni su je dalje povezivali sa ljudima koji su bili angažirani na zidu, od Tomislava Buntaka, sadašnjeg dekana ALU (a nekadašnjeg ravnatelja Centra za kulturu Maksimir koji je bio angažiran na radu na Zidu 1987.) pa do mnogih autora koji su na Zidu ostavili svoj trag. Kontaktirala je i neke od gradskih ustanova pokušavajući istražiti administrativnu pozadinu njegova nastanka, razgovarala je i sa običnim građanma, stanarima ulice, pitala ih za njihovo mišljenje o Zidu, njegov utjecaj na gradski život ... zaista velik posao, kojim se što formalno, a što posve neformalno bavi već gotovo godinu dana.

Nakon razgovora sam ostao zadivljen njezinom energijom i entuzijazmom uloženim u taj rad, ali i poznavanjem Zagreba i prilika u njemu, kao i u čitavoj Hrvatskoj (tek joj predstoji otkrivanje Hrvatske izvan Zagreba i morske obale). A vrijedi napomenuti i da jako dobro vlada našim jezikom.

Zaželio sam joj puno sreće u dovršavanju rada i zamolio sam ju da ga, koliko već bude moguće, podijeli i sa mnom i svima nama u Zagrebu kada bude gotov. I, bio sam i sam vrlo ponosan što su, eto, i moji zapisi i fotke sa bloga poslužili tako dobrom projektu - i kao početni okidač za istraživanje, ali i kao izvor fotki zida koje nije tako lako naći u prostranstvima weba. Ponekad se zapitam koji je smisao svega ovoga što radim na ovome blogu, no s vremena na vrijeme naiđu ovakvi mailovi, ljudi, susreti koji me razvesele i priči o blogu daju dodatnu dimenziju.Magdalena uz The Zid u Branimirovoj, ožujak 2021. Iz Magdalenine foto arhive.


I, za kraj, evo nekoliko riječi o mojem osobnom doživljaju Zida u Branimirovoj, koje sam podijelio i sa Magdalenom odgovarajući na njena pitanja.

Zid (njegov prvi postav) je nastao 1987. U to sam doba bio student i revnosno sam, putem Poleta, Omladinskog radija i na sve druge načine, pratio gradska događanja, pa i tadašnju grafiti scenu. Sjećam se prvih grafita koji su se pojavili na gradskim ulicama (svih onih kojih sam se sjetio uvrstio sam u OVAJ post s početka 2017.) koji su bili tek tekstualne poruke, uz prve "stencil" radove Greinera i Kropilaka od kojih su se neki čak do nedavna mogli vidjeti na Knežiji ... No, tada je došao Zid - to mi je bio prvi pogled u životu na nešto toga tipa, na Uličnu umjetnost u pravome smislu riječi. Osvojio me je i Branimirova ulica, i tada a i sada jedna od najdosadnijih ulica u gradu, je dobila posve novu dimenziju. (zanimljivo, iste te godine, 1987., sam posjetio Berlin i pogledao uživo jedan drugi The Zid, Berlinski, koji je sinonim za (angažirani) street art na globalnom nivou.)

A od svih 1987. na Zidu u Branimirovoj načinjenih radova mi je sve do sada u pamćenju ostala jednostavna gotovo stripovska slika autobusa sa tekstom u oblačiću "Kaj drma?" koja je, kako je Magdalena posve slučajno uočila šetajući se Branimirovom, "uskrsnula" kroz ovodobni letak koji poziva na skup građana posvećen vibracijama koje nastaju vožnjom tramvaja u toj ulici.

Druge zidne inkarnacije, one iz 1999, se sjećam jako slabo - ponajviše zato što sam u to doba živio u Beču i jedva da sam ga zapazio za nekog od posjeta Zagrebu, obzirom da mi Branimirova ulica nikad nije bila na nekoj usputnoj ruti.

A treća, iz 2010. je meni osobno najdraža - i zato što mi se čini najraznovrsnijom i najslikovitijom, najšarenijom, a i zato što sam, svojim fotkanjem i muvanjem po ulici tih dana njegovog nastajanja, i sam posredno sudjelovao u njegovom postanku. A u kućnome albumu imam i neke od meni najdražih obiteljskih fotki snimljenih baš uz zid.
Uostalom, pogledajte ponovo te tekstove:

- Zid u Branimirovoj doživljava treću mladost
- Hura, The Zid u Branimirovoj je otvoren, dio prvi!
- Hura, The Zid u Branimirovoj je otvoren, dio drugi!
- Zaokružimo priču o Zidu (uz zahvalu autoru fotki, Ceedee-u)

A na Magdalenino pitanje što mslim, koja bi trebala biti sudbina zida, odgovorio sam sljedeće: Najradije bih da se Zid, ovakav kakav je danas, sruši, i potom sagradi neki novi, vrlo sličan ovome (ali, naravno, čvršći, uredniji, uklopljeniji u okoliš) i da se ponovo oslika nekim novim muralima. I da on na taj način živi vječno - da se svakih nekoliko godina "pomladi" novim radovima. A da se sve njegove inkarnacije od ove prve tri, koje će pokriti Magdalenin rad, pa nadalje, prate putem neke njemu posvećene web stranice koja će nositi memoriju tog zida iz njegove prošlosti, a na licu mjesta će biti uvijek novi i svježi Zid.
(naravno, nemam ništa protiv neke "spomen ploče" na street art način koja bi bila postavljena pored zida i koja bi upućivala na njegovu važnost doajena stret arta u Zagrebu)

Eto, sa nestrpljenjem očekujem Magdalenin rad, kad saznam nešto više o njemu, saznat ćete i vi! wink

Oznake: grafiti, street art, zid, Branimirova, Magdalena


- 10:08 - Komentari (8) - Isprintaj - #

19.01.2020., nedjelja

Grafiti arheologija

Pokušajte pročitati što piše u "najdubljem" sloju zapisa ovoga zidića!
(odgovor možete pročitati ispod fotke)Plato Gradec, Gornji grad. Snimio: Vanja


Na zidiću piše "Socijalizam se brani na Kosovu" ... dakle, zapis datira duboko u '80-te .... i zidić nije prebojan sve od tada.

Oznake: street art, grafiti, Kosovo, Gradec


- 07:45 - Komentari (2) - Isprintaj - #

13.01.2020., ponedjeljak

Novost u svijetu zagrebačkih naljepnica (naljki, stickera)Savska cesta, pošta kod Vodnikove. Snimio: Vanja


Ovu subotu prolazih gradom, po Savskoj u blizini Vodnikove, pa na poštanskom sandučiću uočih do sada u našem gradu neviđenu naljepnicu ... nije baš da sam ja sad neki ekspert i referenca za stickerologiju (hrvatski: naljepničarstvo wink), ali uočavam ih već duže vrijeme po gradu ... i uz mnoštvo onih "tipografskih" naljepnica, koje na ovaj ili onaj način furaju samo neki natpis ili ime (od kojih mi je, nek se zna, daleko najdraži Mane Mei) vrlo su rijetki stickeri koji uz riječ(i) imaju na sebi i nešto drugo. E pa ovaj ima samo to "nešto drugo", simpatičan "curičasti" motiv ... ne kužim baš točno, jel to lijeva cura desnoj crta po ruci ili je riječ o nečem drugom (razjasnite mi, molim vas, ako znate), ali uz taj figurativno-likovni odmak od naljepničarskog mainstreama privuklo me je i to što na naljepnici piše "Lunar lab". Da li je to možda novo djelo našeg već renomiranog uličnog umjetnika Lunara (ne bih rekao, nije baš njegov stil) ili je to nacrtao netko sa možda nekog njegovog tečaja (otud bi možda bilo ovo "Lab"?) .. ili to uopće nema veze sa njim?

Ako nešto znate, dojavite, molim vas, komentarom ispod posta - hvala!Savska cesta, pošta kod Vodnikove. Snimio: Vanja


Oznake: street art, grafiti, naljepnice, sticker, Savska cesta, pošta


- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.09.2019., petak

Četvrtakcija na Savici

Nađoh ovaj grafit na Savici (Gruška ulica), pa se zapitah što li bi to trebalo značiti ... zna li možda netko od vas?
(ovaj lik me malko podsjeća na Balaševića iz mlađih dana .. a vas?)Gruška ulica. Snimio: Vanja

Oznake: trnje, Savica, grafiti, street art


- 20:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.08.2019., srijeda

Neobični zidni zapisi StaglišćaNašička ulica. Snimio: Vanja


Našička ulica. Snimio: Vanja


Našička ulica. Snimio: Vanja

Oznake: grafiti, staglišće, trešnjevka, street art


- 23:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #

12.08.2018., nedjelja

Zidovi Stenjevca: Za svakoga ponešto

U povijesnom središtu Stenjevca, na trgu ispred crkve (koji je, zapravo, posve ugodno mjesto sa svojim klupama i dovoljno hlada u ljetnim mjesecima) svatko može naći natpis prema svome svjetonazoru: na crkvenoj ogradi je oglasna ploča sa mjestu primjerenim sadržajima, a na dva nasuprotna zida se nalaze dva natpisa intonirana posve drugačije, jedan socrealističkopovijesni i jedan osobnorazvojni ... pa, putniče namjerniče, odaberi onaj koji ti se najviše dopada!

(usput, jel zna netko što je sve pisalo na ovom natpisu na kojem se spominje Narodna vlada Hrvatske?)Povijesni natpis. Stenjevec. Snimio: Vanja


Samorazvojni natpis. Snimio: Vanja


Oznake: grafiti, stenjevec, natpis, Narodna vlada


- 10:24 - Komentari (6) - Isprintaj - #

22.05.2018., utorak

Do svemira i nema nazad!

Opet me dugo nije bilo, mjesec je svibanj i sve je puno događanja, a mene su najviše zauzele Jane's Walk šetnje (kliknite na LINK za raspored preostalih slijedećeg vikenda!) i pripadajući im seminar o kojem ću vjerojatno kad-tad i malo više napisati. A do tada, evo jednog simpatičnog, pa čak i programatskog grafita sa željezničke stanice Kustošija - ja ga shvaćam ovako: "Samo naprijed, bez oklijevanja!"Ž.st. Kustošija Snimio: Vanja

Oznake: grafiti, street art, Kustošija, željeznica


- 18:12 - Komentari (6) - Isprintaj - #

23.11.2017., četvrtak

Grafitibusters

Zimsko čišćenje ...Matetićeva ulica, Prečko. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Prisjetimo se i OVOGA ! wink

Oznake: grafiti, čišćenje, preko, trešnjevka, Matetićeva ulica, pothodnik


- 10:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #

20.08.2017., nedjelja

Part in Ark

Ove sezone me baš nije bilo puno po gradu tako da ne znam koje su lokacije ove godine "in", a koje "out" što se zabave i dobre atmosfere tiče, no osobito mi je drago bilo vidjeti prekjučer kako je ovosezonsko izdanje "Art in park" akcije u dvorištu između Tomićeve i Štrosa još bolje nego lano! Ovogodišnje dekoracije su još zanimljivije i šarolikije, a ljudi ima još više nego lani - sa razlogom, rekao bih, jer to mjesto odiše dobrom i šarenom energijom, ali i svježinom (onom doslovnom, temperaturnom) što je isto važno kad se treba maknuti sa vrućeg asfalta.

Neka nam "Art in park" poživi i slijedećih godina!

(evo njihovog Facebook profila i članka iz "Jutarnjeg lista" kojim je u svibnju najavljen početak sezone)Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Art in park, Tomićeva ulica, štros, grafiti, street art


- 19:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #

09.01.2017., ponedjeljak

Zagrebački grafiti - prilozi za povijesni pregledPreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


Vi koji me čitate duže vrijeme već znate za moj stav o grafitima ... ako su napisani na neku uređenu površinu smatram ih vandalskim činom (osobito ako u sebi ne nose neku šire razumljivu poruku i time makar nekakav razlog za svoje postojanje u javnom prostoru), dok ih rado vidim na drugim površinama poput zapuštenih zidova i ograda, bezličnih konstrukcija mostova i nadvožnjaka, a pogotovo na mjestima na kojima se oni nalaze legalno (takvih kod nas, istina, nema baš puno).

No, bili oni ovakvi ili onakvi grafiti su neodvojivi dio svakodnevice i pokazatelj lokalne (ne)kulture, društvenih i kulturnih gibanja i duha vremena općenito te ih gledam i na taj način, kao glas naroda koji odražava sve što se dešava oko nas, od ljubavnih jada i muzičkih preferencija pa do političkih previranja. Više o takvom pogledu pročitajte u zapisu razgovora Maroja Mrduljaša sa Fedorom Kritovcem pod naslovom "Grafiti - dragocjen urbani fenomen".

Također vrijedi spomenuti i izložbu "Umjetnost ulice - zagrebački grafiti 1994.- 2004." koja je svojedobno bila pripremljena u Muzeju grada Zagreba!

U ovom tekstu sam sakupio niz zapisa iz posljednjih više desetaka godina sa težnjom da spomenem čim više starijih grafita (od kojih mnogi više ni en postoje) te ih na ovaj način spasim od zaborava. Neke od njih sam zapisao osobno, no većinu (kojih se sjećam i sa svojih gradskih šetnji, ali ih nisam zapisao pa sam ih stoga i zaboravio wink) sam preuzeo sa dva internetska izvora - web foruma Forum.hr (sa ove dvije teme:"Legendarni grafiti u Zagrebu" i "Grafiti") te sa Facebook profila "Zagrebački grafiti". Stoga zahvaljujem svima koji su se javljali na teme i dijelili svoja sjećanja i zapise, a zahvaljujem i autoru FB profila na podršci!
(isto tako, uz tekst namjerno nisam priložio svoje fotke već skupljene sa FB profila "Zagrebački grafiti" - zahvaljujem se njihovim autorima na dijeljenju!)Preuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


Za kraj - pokušao sam se sjetiti kada sam prvi put uočio neki grafit (a da to nije bila neka od pro- ili kontra- političkih propagandnih poruka): Bilo je to u moje srednjoškolsko doba, krajem 70-ih i početkom 80-tih, taman iz doba neposredno prije pojave sprejeva. Ako se dobro sjećam, na Knežiji, u Bićanićevoj ulici, je na fasadama sa istočne strane bilo napisano širokim kistom "Clash", "Azra", "Pink Floyd", "Stripy" (junak crtića iz tog doba) te "Greiner & Kropilak" koji su se u to doba probijali kroz omladinski tjednik "Polet". A ubrzo nakon toga su došli sprejevi i grafitiranje je postalo puno lakše ...

I, sad slijedi lista koja nije poredana niti kronološki niti po mjestu zapisa već jednostavno po redoslijedu zapisa na web forumima, točno onako kako ih i inače doživljavamo dok se šećemo po gradu. Nadam se da će vam biti zanimljivo pročitati ju, slobodno u vašim komentarima ispravite eventualne krive navode i dodajte one zapise za koje smtrate da su se zaslužili pojaviti na ovome spisku! Unaprijed hvala!

1. "Alexu ne daju klavir."
Nalazio se na više lokacija u gradu i moglo ga se vidjeti dugi iz godina. Evo komentara sa Forum.hr-a:
Alex Račić je talentiran pijanist, negdje početkom devedesetih se navodno posvađao sa roditeljima zbog veze sa mnogo starijom gospođom i odselio, a roditelji mu nisu dali da ponese klavir. Neki tekst iz njemačkih novina iz 1999. kaže da su tada već bili par dvije godine, ona je imala 68, od njega je starija skoro 40 godina, bili su skupa do neke 2010. Ona danas ima 85 g. i super se drži, više nisu zajedno.
(komentar sa Foruma: Možda ga je ostavila zbog mlađeg? wink)


2. "Tramvajljudi" - Vodnikova ulica
3. "Hendrix" - na željezničkom savskom mostu. Komentar sa Foruma:
Prvi put je napisan, ako se autor dobro sjeća, negdje 1994. Čak je mama od jednog iz ekipe pomagala zvezati pemzl za dršku od metle. Autor je ležao potrbuške presavinut u struku dok su mu dvojica sjedila na nogama, a četvrti je umakao pemzl u boju. Nakon što je napisan ponovo (nije isti autor) izašao je članak, čini mi se u Večernjem, "Hendrix ponovno u Zagrebu", i taj članak prvotni autor i dan danas drži u novčaniku.

4. "Proleteri svih zemalja, tko vam pere čarape?" - Vodnikova ulica
5. "Žena treba muškarca kao riba bicikl" - Vodnikova ulica
6. "Ana čekaj me, Mario"i zatim dodano: "Mario, potrošio sam ti Anu" - kod Savskog mosta
7. "Di je musper?" - negdje u Savskoj cesti
8 "Jebeš cedevitu bez thc minerala." - Savska cesta, kod hotela Westin
9 "Bog je mrtav! Nietzsche" uz odgovor "Nietzsche je umro. Bog" - Srednjaci, Ulica braće Domany
10 "Twilight zone" (uz logo filma "Ghostbusters") - Ulica grada Vukovara, kod Trnjanske
11 "Nemamo gotovinu, jel može mastercard?" - Savska cesta, nedaleko okretišta tramvaja Savski most, iz doba kada se tražio Ante Gotovina
12. "Noću je hladnije nego vani" - pothodnik kod Prve gimnazije u Novom Zagrebu, ali i u Creskoj ulici na Trešnjevci
13. "Gdje je nebuloz?" - Savska cesta
14. "Ubila ga raža" - Adžijina ulica, Trešnjevka, na garaži ispred starog samoborskog kolodvora (netko se poigrao sa natpisom "Garaža" napisanim na dvokrilnim vratima sa razmakom između "ga" i "raža", uz park ispred bivše pivnice "Medvedgrad". Grafit je stajao dugo netaknut, godinama, a onda je prefarban, a "raža" se ponovo pojavila nekoliko mjeseci kasnije)
Usput, pod tim imenom postoji čak i punk band koji si je dao ime inspiriran tim grafitom!

15. "Dosta je toga, toge su nosili Rimljani" - na zidu umirovljeničkog doma u Drenovačkoj ulici na Trešnjevci, uz put do Studentskog doma na Šari
16. "Kosjenka, voli te tvoj Pterodaktilije" - na zidu kod KSET-a, 90-te godine
17. "Volim šalu nastranu" - u Maksimirskoj kod MIOC-a, 90-tih godina, neki kažu da je bilo i u Zvonimirovoj
18. "Kad si u govnima do grla, pojedi jagodu" - Rotor u Remetincu
19. "Tu me cijene, tu kupujem" - na Ekonomskom faksu, nakon otkrivene afere sa kupovanjem ispita
20. "Vašar taštine, stalni postav" - na Arhitektonskom faksu u Kačićevoj

21. "Miki daj me lizni! Neću Mini, vidjet će nas Dizni" - u Ilici, na ćošku sa Primorskom, citat iz jednog od stripova Dubravka Matakovića
22. "Bolje ruka na pici nego na strojnici" - pod željezničkim mostom preko Save, mislim da ga nema više
23. "Bolje žulj od krađe nego trbuh od štihaće" - Rotor
24. "Nema rata izmedju naroda, nema mira izmedju klasa" - kod Džamije
25. "Franjo Tahi i veseli kmetovi" - Šalata
26. "Kod veselih vandala" - Držićeva
27. "Tko prije umre dulje je mrtav" - Savica
28. "Mi smo purgeri i ko nam kaj more" - Ljubljanica
29. "Djecu u kaveze, klokane na šnicle" - križanje Ilice i Krajiške ulice
30. "Ovo je siga tu zakon više ne vrijedi" - između Folke i SavicePreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


31. "Volim te mama ali ne više od Dinama" - pisalo je na novozagrebačkoj strani Jadranskog mosta, zid blizu tramvajske stanice po kojem su prije nekih 10 godina krenuli crtat prave grafite. Sada to isto piše na Magazinskoj kod prijelaza za Zapadni kolodvor.
32. "Edi bolje gađa" - Blizu studentskog doma na Cvjetnom, nakon neuspjelog samoubojstva Miše Kovača.
33. "Bože, uzeo si krivog Sennu", mjesto nepoznato, nakon pogibije vozača Formule 1 Ayrtona Senne (tad je popularan bio Senna M iliti Senad od Bosne sa svojim dance hitovima)
34. "Da je sloboda i demokracija, bio bi Dinamo a ne Croatia" - u Draškovićevoj sredinom devedesetih. .
35. "Slušajte sve, samo ne cajke. Ovo je Zagreb, čobani!", kod benzinske pumpe na Držićevoj.
36. "Prodajem komad lima dimenzija 2x3m, tel:098nesto" - na početku Zagrebačke avenije sa zida od lima su skinuli komad i na cigli napisali taj natpis.
37. "Ovo je mjesto za stat i odmorit" - u Ilici izmedju Frankopanske i Britanca (zid je onako malo uvucen, kojih 10cm)
38. "Rađe guzim stare bake nego slušam narodnjake" - na igralištu kod MIOC-a (XV gimnazija)
39. "Stvarnost je iluzija uzrokovana manjkom alkohola u krvi" - nekad davno u Vodnikovoj ili Jukićevoj davnih godina
40. "Buhtlić" - u Vlaškoj

41. "Gmaj - gnojavi zmaj" - na Savskoj cesti
42. "Za Ajduka bubrug daću" - na Heinzelovoj
43. "Jugoslavija - tvrđava samoupravnog socijalizma" - nafarbani pra-grafit u Zvonimirovoj ulici
44. "Display u kvaru" - na tram. stanici, na križanju Vukovarske i Držićeve, na onom limu di bi valjda trebao stajat vozni red
45. "Zabranjeno je naslanjati sise na vratara" - u tramvaju, prerađen natpis "Zabranjeno je naslanjati se na vrata".
46. "Jebalo za invalide" - isto u tramvaju, od natpisa "Sjedalo za invalide"
47. "Ko tebe kamenom, ti njega plamenom" - isto viđeno u tramvaju
48. "Volim te mama, al ne više od parizera" - Draškovićeva ulica
49. "Nemojte tući ljude s naočalama, tucite ih palicom..." - nepoznato mjesto
50. Skupni zapis za radove Filjia i Pume 32 - vidi više OVDJE, OVDJE i OVDJE!Preuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


51. "Hoću piti, radit neću ni kod kuće ni u poduzeću" - nepoznato mjesto
52. "Bolje trbuh od pijače nego grba od stihače" - nepoznato mjesto
53. "Sve pet, samo je renault ostao 4" - negdje u Gajnicama
54. "Mrzim crnce i rasnu diskriminaciju" - nepoznato mjesto
55. "Gdje su vile vuci i hajduci pendrekom po glavi tuci" - nepoznato mjesto
56. "Ko rano rani zajebaje pivca" - nepoznato mjesto
57. "Johnny vrati se, jajo nas jebe" - nepoznato
58. "Zapad je najbolja obmana." - Keglić, na stanici dvojke prema Črnomercu
59. "I like pleasure spiked with pain" (dopisano "And the pleasure is all the mine" - na stanici kod"Vjesnika"
60. "Dragi gosti čuvajte kosti" - na ulazu u Zagreb kod Lučkog

61. "Dinamo živi vječno a Croatia do izbora" - još od devedesetih na neboderu u Folki
62. "Bolje umrijet od side kao jebač nego od proljeva kao seronja" - nekad stajao na Dubrovačkoj aveniji iza Porezne uprave
63. "Uvijek me uhvate dok pišem gr" - kod Zapadnog kolodvora
64. "Dugave se vide sa visina, to su riječi Jurja Gagarina" - sa flomasterom bilo napisano na vidikovcu kod kule Lotršćak, nema ga više
65. "Senna M glumi indijanca a gluplji je od prosjecnog bosanca!" - Novi Zagreb
66. "Mič Bjukenon volimo te, Sopot!" - u Sopotu, naravno
67. "Jer nemam love imam sve" – na Cvjetnjaku
68. "Ja sam sam svoja publika" – Teslina (tada prepuna šminkerskih pozera)
69. "Znam da ništa ne znam jer ekonomiju studiram" – Bogovićeva

70. "Fotelja glavu čuva" – isto Bogovićeva
71 "Zagi zove, nema love" – parodija na službeni moto Univerzijade "Zagi zove da ga love"
72. "Tko je ubio Zagija?" – kad je sve predivno nestalo iz grada, a počelo se potiho pričati i o mažnjavanju love…
73. "JNA is not dead" – sa zaokruženim A u "JNA" – bilo je to, pazite, 1987.! – na Cvjetnjaku
74. Uz "MARKS – LENJIN – ENGLS – TITO" dopisano "– ABDIĆ" – u Vodnikovoj, 1987., puno prije rata kada su Fikreta Abdića zatvorili zbog izdavanja mjenica bez pokrića.
75. "Abdić - avangarda radničke klase" – na početku Selske, blizu Savskog mosta.
76. "Poltroni naprijed - avangarda stoj" – na ogradi tehničkog muzeja, u Savskoj
77. "Smrt JNA" – preko "Živjela JNA" u Vodnikovoj (1986.)
78. "Socijalizam - Utopija" preko "Socijalizam – samoupravljanje" – Mihanovićeva (1986.)
79. "Država skrbi za svoje ljudstvo" - još uvijek su živi ironični grafiti iz 1987., skriveni pod panoe za reklamiranje filmova u Balkan prolazu (citat Laibacha)
80. "Poštuj vlast i dobit ćeš mir i socijalizam" - na istom mjestu (citat ogromne parole s češkog ili takvog nekakvog soc. graničnog prijelaza)
Većina navedenih grafita bila je potpisana sa "Shit art". Pisani su isključivo na starim fasadamaPreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


81. "Vjejane, ne seji" - Gajnice, vidjelo se sa Aleje Bologne
82. "Bolje umrijet od side kao jebač, nego od proljeva kao seronja" - Sopot, na istoj zgradi na kojoj je pisalo "Mič Bjukenon volimo te, Sopot"
83. "Ako nećete vi, legalizirat ćemo mi" - Potpis - Ganja workers. Ista zgrada u Sopotu.
84. "Jebo sam ti ćerku, a glasat ću za Zokija", na Sanadarevom predizbornom plakatu, uz dodatak "I ona će!"
85. "Za Zagreb lijep kao Marina Dropulić-Matulović" uz HDZ-ov nekadašnji predizborni slogan "Za Zagreb lijep kao zagrepčanke"
86. "Antuntun Vrdoljak" - Vlaška, kod Mega Music shopa.
87. "Ameri dajte nam jebača, uzmite si tenisača." - na bivšoj američkoj ambasadi na Zrinjevcu Evo cijele priče opažača:
To je bio grafit koji je vjerojatno najbrže uklonjen u ZG povijesti: Rano zimsko jutro, pasje hladno, smrznuta bljuzga i klizavica, 1999.-ta, policajac koji čuva veleposlanstvo s vanjske strane zakunjao u kućici koja je bila sa strane Zelenog vala. Kolega koji je išao na posao slikao u polumraku u 7.40 na američkoj ambasadi (tada je bila na Zrinjevcu, svježe obnovljena fasada) natpis (za mlađe: afera Bill Clintona s Monikom Lewinsky i Franjina opsesija tenisom).
Istrčimo van da to vidimo i dođemo oko 8.15 a tamo stoji hrpa policajaca i sve se uredno prefarbava debelim slojem boje...!


88. "Misli da je Lav, ali u podznaku je Rak", negdje u Mihanovićevoj, kad se počelo šuškati da je Tuđman bolestan
89. "Sava raka tika taka Tuđman ima raka", Siget, iz istog doba
90. "Hadeze lopovi pokrali državu i umirovljenike" - u pothodniku/prolazu na Savicu

91. "Nije li nam dosta misaonog posta?" - Dolac, početak 90-ih
92. "Pubertet je vrijeme kad se ženski glas mijenja iz NE u DA" - Savska cesta
93. "Vjeronauk u javni prijevoz" - kod Glavnog kolodvora
94. "Franjo, mijenjaj ime Dejanu, a ne Dinamu" - negdje u gradu
95. "Seks je revolucija u kojoj nevini krvare" - također nepoznato mjesto
96. "Beli Zageb grad, a ne bijele čarape" - u Prečkom
97. "Časne i padobranci mogu pogriješit samo jednom" - negdje u Novom zagrebu
98. "Život je težak, još ga nitko nije preživio" - zgrada u Dubravi
99. "Mijenjam cimera koji hrče za cimericu koja puši" - Studentski dom na Laščini
100. "Canjuga, vrati se" - DraškovićevaPreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


101. "Jedimo govna, milijuni muha imaju ukusa....." - nepoznato mjesto u gradu
102. "Slušajte sve, samo cajke ne" - kod 1. gimnazije u Novom Zagrebu, ali i kod Autobusnog kolodvora
103. "Kako polako teče dan kad je čovjek sam." - kod Jaruna
104. "Samo me ljubav može spasiti, a ljubav me je uništila." - Savska cesta, blizu Savskog mosta
105. "Bicikl d.o.o." - Savska cesta, blizu Save
106. "Tko ovo čita ne drka kitu u tramvaju." - Savska cesta, kod Cvjetnog naselja
107. "Jebeš zid na kojem ništ ne piše." - zaboravljena lokacija
108. "Tata kupi mi auto. Milo Dijete" - nepoznata lokacija
109. "Dante je prošao pakao, ali nije prošao Teslu." - u nekom od pothodnika.
110."Kriminalni milje pripada vama, navijanje ostavite nama" - također zaboravljena lokacija

111. "Čondiću odjebi!" - u Deželićevoj, grafit postavljen negdje 2002/2003 kad je Čondić doslovno svakodnevno bio na tv.
112. "Zakaj ste mi ubili muhu!?" - Draškovićeva (parafraza jingla sa Radija 101)
113. "Vod veselih vandala" - Držićeva.
114. "Bolje vrabac na grani nego ruka u golubu" - Novi Zagreb, pothodnik kod I/IV gimnazije
115. "Da cure vole pločice, spavale bi u kupaonici" - isto mjesto
116. "sin(2)x + cos(2)x = 1" - također isti pothodnik
117. "Silvija, voli te Jurica", a do toga još i "Ja sam Jurica" - na Vrbanima
118. "Vi koji ulazite ostavite svaku nadu" - Klaićeva, srednja škola Tesla
119. "Nezasviranoj violini za naljepša jutra" - Laščina
120. "Where is our charlie you fat swab" - Keršovanijev trg, izvor kaže "... tamo di su žute betonske pizdarije ..."

121. "Tko sluša Rozgu dobit će tumor na mozgu" - Remetinečka cesta, istočna strana, negdje oko 2012.
122. "Boots'n'braces"- ista zgrada, prema Kuhačevoj
123. "Živila junačka crvena armija" - pradavni zapis, Markovčeva ulica
124. "FK Partizan" - Mandrovićeva
125. "Ulica žrtava turbo folka" - na prometnom znaku, nepoznata ulica
126. "Umro je Newton, umro je Tesla, a i ja se ne osjecam bas najbolje" - Srednjoškolsko igralište, kod teniskih terena
127. "Pripremite putovnice" - na tabli na kojoj piše "Savski gaj"
128. "Život je težak trut" - Prečko
129. "Jebote kolko nas ima ... a ima nas malo" - Prečko
130. "Vitka si kao srna ... ili kako se već zove ona životinja sa surlom"- Prečko

131. "Ako strahujete, strahujte na tripu"- Špansko
132. "Nadmudrio punicu.....sjekirom!" - na srednjoj školi Tesla
133. "Tko pod drugim kopa jamu treba mu pojebat mamu" - isto Tesla
134. "Tiho vrabac s mosta pada, ja te volim intenzivno." - također Tesla
135. "Svaki homić ima flomić.....a ja imam penkalu" - isto Tesla
136. "Sto ljudi sto ćudi, sto žena dvjesto sisa" - isto Tesla, kod vrha stepenica desno
137. "A štać van iternet?" - studentski dom Cvjetno naselje
138. "Varikina crncima!" - na putu za malu menzu na Savi
139. "Trnje do Šangaja" - na Mostu slobode
140. "Sunce sija ko tepsija, u mom srcu depresija, iza ugla udari me čamac." - nepoznata lokacijaPreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


141. "Tko čita nije Čita" - Križanićeva
142. "Grah je nuklearna energija" - Varšavska
143. "Špek, luk, vino, žene.." - Varšavska, igralište
144. "Briješ il si ziher" - Prečko
145. "Putem kojim si krenuo nećeš se vratiti" - Voćarska
146. "Šta će mi mercedes kad nemam tebe" - Voćarska
147. "Dolje droga, žovjeli ćevapi" - Dubrava
148. "I kroz čičke do pičke", okretište tramvaja Zapruđe
149. "Vratite nam srbe, evo vam hercegovci" - Martinovka, sredinom 90-ih
150. "Čak i Pančevo ima gradonačelnika" - kad je bila afera sa gradonačelnicima Zagreba koje Tuđman nije htio potvrditi

151. "Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje" (parafraza nekadašnje reklame za Agrokoku) - Savica
152. "Jeftino plačem po sprovodima" - Savica
153. "Malo nas je al smo govna!" - negdje u zapadnom dijelu grada
154. "Volim te Sanja al ne više od gostovanja" - Borongaj, na garaži kod limenki
155. "Donijeli smo smrt među vas" - Remetinec
156. "Zakuvo sam čaj" - Vrbani
157. "Body language najbolje kuže pederi" (parafraza Sanaderove omiljene rečenice) - negdje u gradu
158. "Hercegovna" - stara Vlaška
159. "Welcome to South Central Savica" ("ko da se ulazi u neki jako veliki kvart koji ima svoj jugoistočni dio", kaže opažač) - ulaz na Savicu kod Držićeve
160. "Opa slon na vrata" (od "Opasno je nasloniti se na vrata" u tramvaju)

161. "Opasno je nasloniti sise na vratara" (od "Opasno je nasloniti se na vrata" u tramvaju)
162. "Da je sloboda i demokracija bio bi Dinamo a ne Croatia" - ne sjećam se više
163. "Nije neko srce al te voli" - Kralja Držislava
164. "Oslobodi sebe - drkaj" - Vrbanićeva
165. "Dugave do Babilona" - u Dugavama
166. "I love žuja in my škemba" - negdje na Trešnjevci
167. "Kruz se rasplakao i ja sam u bedu" - Knežija
168. "Nit je riba meso, nit je čovjek tovar" - Knežija
169. "Tornjaj se Mamiću!" - na gradilištu Mamićevih tornjeva na Trnju
170. "Jebo vas Toše Proesky da vas jebo" - na zgradi kod Marulićeva trgaPreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


171. "Sveća, žlica, limun šprica" - na ogradi tramvajske stanice Jarun, žutom bojom
172. "Punk nije trend punk je odgovor" - na Savskoj, na zidu kod Vjesnika
173. "Proleteri svih zemalja ujedinite se" s proleterkama (netko je dodao "... s proleterkama") - Vodnikova ulica, 80-te
174. "Hoćemo radnike na sveučlilište" (netko je dodao "... curi krov" - na nekadašnjem Radničkom sveučilistu "Moša Pijade", danas "Otvoreno sveučilište"
175. "Oko za oko, sendvič za doručak" - MIOC, davno
176. "Igle na gramofone" - na Studentskom centru
177. "Skuhat ću te, pojest ću te" - Dugave
178. "Vraćam se odmah..godot" - Kvatrić, davno
179. "Meni se DOPalo" - kod HNK?
180. "Isuse sretan ti 2008 rođendan" - Vrapče

181. "Ana volim te zguza, za 6 USA dolara" - kod restorana Vinodol kod Savskog mosta
182. "Koje boje želiš jutro?" - ispred menze na stud. domu Cvjetno
183. "Znam što si jela za doručak" - ispred nekog paviljona na Cvjetnom
184. "Never ever understimate the power of pink side" (i znak za muški spol) - na paviljonu u Cvjetnom
185. "Dante je prošao kroz pakao al nije kroz Trnje!" - na željezničkom mostu (na nasipu)
186. "Da da" - na trafostanici ispred Risovog naselja
187. "Pušite ko ima" (od "Zabranjeno pušenje u kolima" u tramvaju)
188. "Pas je slon" (od "Opasno je nasloniti se na vrata" u tramvaju)
189. "Kad ja tamo, a ono međutim" - na KSET-u, nekad
190. "Ljudi ne pite vodu, ribe se jebu u njoj" - na tribinama školskog igrališta

191. "Zar vam bunde ne smrde po tuđoj krvi" - isto
192. "Lako ti je pišat po podu, budi faca pa pišaj po stropu!" - u jednom kafiću
193. "Oprez! Ako previše slavimo, kazne nas." - na ogradi kod Vjesnika
194. "Dosta nam je štafelajnog snobizma!" - na ALU
195. "Potpuna insuficijencija satisfakcije" - negdje
196. "Ne želim cijeli život prati tuđe gaće" (dopisano "Onda skini svoje i zaradi nešto") - Vodnikova
197. "Yebale vas AVIOKARTE.HR" - kod raskršća Branimirova/Držićeva
198. "Janica kostelić nije građanin" - uz Šetalište Jurija Gagarina
199. "Resistance is futile" - na kockici, koja falabogu izgleda k'o borgova kocka

200. "Smrt ljudima" - kod stanice na Folnegovićevom
201. "Gazda je razapet uđite slobodno" - na jednoj crkvi
202. "I ako je bog svuda i stalno oko nas jel i na mom wc papiru?" - na drugoj crkvi
203. "Ako misliš da si premalen da bi imao utjecaja, pokušaj zaspati s komarcem u sobi." - IX gimnazija, ulaz u dvorište sa Ozaljske
204. "Moram na ručak, stari će mi srati" - Travno
205. "Polet je kriv za sve" - Savska, u 80-tima, u zlatno doba Poleta
206. "Budimo realni, tražimo nemoguće" - negdje u Gajevoj...
207. "Čuvajte se zlih ljudi" - garaža u Španskom, između Pupačićeve 2 i 4
208. "Daj mi jim joe" - jednom bilo na Zvonimirovoj
209. "Volim te mama al ne više od 50 grama" - PrečkoPreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".


210. "Nema oka nema svjedoka" - negdje
211. "Ljudi su posljedica svojih misli" - u Selskoj, prije križanja sa Baštijanovom na školi
212. "Tko nije s namav Đurđa mu je mama" (kada je Đurđa Adlešić iz HSLS-a predlagala zakon o navijačima) - stadion u Maksimiru
213. "Otac Zagreb, majka Trešnjevka" - trafo stanica u parku uz Selsku cestu, Pongračevo
214. "Sloboda ti nije dana, moraš ju uzeti sama" - Frankopanska, iz 1999.
215. "Kaj ti mama radi Zadar?" - objašnjenje upućenog upažača: "Radi se naime o internoj fori. Radnici iz Vjesnika rade na otpremi novina za pojedine gradove. Nečija majka je radila na otpremi novina za Zadar pa je tako i nastala čitava priča oko ovoga."

216. "Ovo je Sopot" (netko je prekrižio to sa sprejem i ispod napisao "Pizda vam materina ovo je Siget"
217. "Buser" (pa nadopisano "Busaj si mamu") - na Mostu slobode
218. "Gazimire pušiš mi nogu dok stanem u govno" - Peščenica

219. "Meni se doooopalo"- Crbnatkova/Runjaninova kod bivšeg "Krivog puta", sada kluba "H20"
220. "Velika muda u zečjim brlozima" - na nekoj od kućica na Glavnom kolodvoru...nema ga vise
221. "Taj led što vidiš u njenim očima, samo su suze, zaleđene hladnoćom svijeta" - Sopot
222. "Štrumpfovi su zakon" - na zgradi FER-a, pri dnu sokla
223. "I don't want coins, I want change." - Filozofski faks
224. "Emil" - na puno mjesta uz Ilicu prema Črnomercu i Kustošiji
225. "Vrijeme razbolijeva sva zaliječenja" - Strojarska ulica
226. "Ovdje vas zakon ne štiti" - Dubrava, Klaka
227. "Mikša je novi Isus" (nakon nekog vremena se dodalo ispod "Treba ga razapeti!", a vrlo brzo nakon toga: "Uskrsnuo sam!!!") - jedna od sporednih ulica koja izbija na Aveniju Dubrava
228. "Solidarnošću protiv izrabljivanja! Anarhosindikalizam" - na Knežiji, Ujevićeva, južno od Konzuma
229. "Ko se mača lača lakukarača!!" - u pothodniku na Selskoj
230. "Sindikat žena protiv kretena" - Tuškanova

231. "Jebo mene mali pas" - na južnoj ogradi Srednješkolskog igrališta
232. "Ne znam pucati jedanaesterce" - željeznički nadvožnjak na Savskoj, kood Koturaške
233. "Ne idu visoke štikle uz najniži nivo inteligencije" - Božidarevićeva ulica
234. "Oni divni dani" - na ulazu u osnovnu školu "Žuti brijeg"
235. "Što je stanje uma kad je mozak guma?" - Ksaver
236. "Trnje do Marsa" - Kruge
237. "Trnje do Tokia" - park iza trnjanske tržnice
238. "Kisi kisi!!" - Grgecova, Trnje
239. "Ne vrijeđaj krokodila ako rijeku nisi prešo" (potpis "Lacosta") - Selska cesta, na umirovljeničkom domu, 2012.
240. "Nemoj jest govna kad je burek 7 kuna" - na Kutiji Šibica, 2007.

241. "Ulica pjesnika" - kut Kranjčevićeve i Tratinske, citat sportskog radio reportera Ive Tomića koji je tako nazivao lokaciju igrališta NK Zagreb
242. "Povrće je čista radost" - na ogradi boćališta na Fallerovom šetalištu, 2016
243. "Njezin osmijeh usporediv je sa svemirom" - Baranovićeva ulica, Prečko, nastao 2013.
244. "Svi smo mi ljudi, a malo ko je čovjek" - Špansko
245. "Born 2 live a life to die, life's so damn short and I wonder why" - Fallerovo šetalište
246. "Nisam ja zločest, ti si nemoguća" - Folnegovićeva
247. "Više mesa u bureke" - Savica
248. "Jebeki, smeće si nosite doma", Gornji Lukšići
249. "Ti si moja beba, volim te do neba" - Granešina
250. "Hoću da rastem dok me smanjuju" - SljemePreuzeto sa FB profila "Zagrebački grafiti".

Oznake: grafiti, street art, zbirka, Zagrebački grafiti, forum.hr


- 10:50 - Komentari (7) - Isprintaj - #

25.05.2016., srijeda

I moj kabel pomaže ga tkati ...Trg kralja Petra Krešimira IV. Snimio: Vanja

Oznake: grafiti, kabel, Trg kralja Petra Krešimira IV


- 17:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.03.2016., četvrtak

Sizifov posao .. ili prvi korak do ljepšeg grada?Sa stražnje strane sportske dvorane "Dražen Petrović" tj. Cibone. Snimio: Vanja


Kako na vas djeluje ova slika?

Kao gubljenje vremena u bitci sa nečistoćom, neurednošću, išaranošću ... našeg grada?
Ili kao briti da bar nešto, tlo, bude uredno i čisto, kao baza, začetak uređenja grada?

Znate li za ovu priču?

Bacite vaš papirić u koš za smeće, a ne negdje drugdje. A ponekad pokupite i tuđi, odbačen kud ne treba, i smjestite ga kud već treba.
Važno je početi.
I ustrajati.

Oznake: cibona, trešnjevka, čistoća, grafiti


- 16:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

28.10.2015., srijeda

Bolnica iz zraka

Prije točno tjedan dana sam pisao o dobro nam poznatoj "Bolnici na kraju grada" i taj je post izazvao podosta reakcija, od zgražanja nad stanjem u kojem se ta velebna nedovršena i zapuštena građevina sad nalazi pa do iznenađenja što se u taj kompleks tako lagano može ući.

Drago mi je što sam vam ponudio još jedan dodatni pogled na temu te bolnice, a još jedan, vrlo zanimljiv, vam pružaju ove dvije fotke bolnice snimljene iz zraka, dron-letjelicom, lipnja ove godine. Snimio ih je Luka Paić, čitatelj ovog bloga koji ih je poželio podijeliti sa mnom i vama i mislim da te fotke zaista zaslužuju objavu - stvarno su efektne!

Luka, hvala ti na javljanju i fotkama!Snimio: Luka Paić


Snimio: Luka Paić

Oznake: bolnica, blato, remetinec, grafiti, sava


- 10:37 - Komentari (5) - Isprintaj - #

23.10.2015., petak

Svatko ima svog bogaKnažija, iza "Konzuma". Snimio: Vanja.

Oznake: knežija, grafiti, ljubav, trešnjevka


- 14:20 - Komentari (5) - Isprintaj - #

21.10.2015., srijeda

Hoće li Bolnica na kraju grada postati Park na kraju grada?To je to, the Bolnica. Snimio: Vanja.


Vrijeme izbora se približilo, a samime time i vrijeme za napuhavanje reklamnih balon-obećanja koja se stave u upotrebu za tih nekoliko tjedana prije izbora i zatim lijepo ispušu, slože i stave u skladište do slijedećih izbora. Za razliku od prethodnih izbora kad je Bandić napuhao balon gradskih vrtova (točnije, uzeo ideju udruge Parkticipacija i pretvorio ju u svoju ideju) i najavljena obećanja čak i ostvario, ove sezone je lansirao uređenje parka u okolici nikad dovršene "Bolnice na kraju grada" u Blatu pored Remetinca. Obzirom da taj predio ne posjećuje nitko osim golfera koji na svojem terenu iza Bolnice već imaju svoj privatni park nije mi baš jasno kome bi taj park trebao biti namijenjen. Ajde, kad u gradu ne bi bilo potrebnijih stvari, onda bih rekao "neka bude", no ovako mi se to čini kao puko trošenje para i vremena.

U svakom slučaju, kako bih pogledao kako sve to sad izgleda uputio sam se prošle nedjelje sa malom grupicom znatiželjnih istomišljenika do spomenute Bolnice u "kontrolu" samog objekta i okolice. Za vas koji to možda ne znate, bolnica je započeta u valu gradnje velikih kliničko-bolničkih centara u Jugoslaviji (Beograd i Ljubljana), neko vrijeme nakon što je započeta gradnja Kliničke bolnice Dubrava (građene kao Vojne bolnice, dovršene 1988.), građena od 1982. do 1992., između ostaloga i sredstvima samodoprinosa zagrepčana koji su izdvajali po 1,5% iz svake plaće, a zatim je raspadom Jugoslavije i izbijanjem rata gradnja prekinuta i nikad dovršena.
(ako vas zanimaju detalji, od građevinskih pa do pozadinskih igara oko projekta i sličnoga, savjetujem vam da pročitate odličan članak Branka Nadila "Megalomanija i "bolnica na kraju grada"" u časopisu "Građevinar", broj 8/2014 u kojem je sve to podrobno opisano - čestitke autoru!)

Do bolnice nije teško doći prilazom od Jadranske avenije, objekt nije ograđen, oko njega prođe poneki prijateljski nastrojeni zaštitar ili pak kamion neke od firmi koje koriste dijelove bolnice kao skladišni prostor, tako da cijelo to gradilište zapravo izgleda kao neki muzej arhitekture 80-ih na otvorenome za koji nitko ne naplaćuje ulaznice. Pitanje je za što bi se taj kompleks mogao upotrijebiti ovakav kakav je sad, ima li smisla tu dovršavati bolnicu ili ne ... no, meni je prva asocijacija bila tematski park odnosno filmski centar sa prostorima za snimanje. wink

Neću se sad upuštati u dugačke opise, najbolje pogledajte sami snimljene fotke, a ako se slučajno namjeravate upustiti u posjet ne zaboravite da je u i oko objekta puno razbijenog stakla, ponešto ima i smeća (iako ne toliko koliko bi se očekivalo), i potreban je oprez jer se nikad ne zna kada će otpasti kakav prozor ili neki drugi komad opreme. Što se okoliša tiče, tu i dalje prevladava grmlje džunglastog tipa, no vidljivo je da je "Zrinjevac" već krenuo u akciju jer su veći dijelovi zelenila već posječeni (osobito s prednje strane bolnice). No, sve u svemu, sam posjet nije neka velika avantura kako to može izgledati na osnovu npr. filmića koji se može naći na webu. winkUlaz u podzemno "nešto" kod tehničkog dijela zgrade. Snimio: Vanja


Ući ćemo na "glavni ulaz" (s jugoistoka) tako da moramo zaobići kompleks ... usput susrećemo zanimljive dekorativne detalje poput ove traktorske gume. wink Snimio: Vanja

<
Evo ulazne aleje ... fenomenalna je sa svim ovim lampama zaraslim u grmlje! Snimio: Vanja


Džungla s javnom rasvjetom ... Snimio: Vanja


Ulaz! Snimio: Vanja


Amfiteatar za predavanja kod ulaza. Snimio: Vanja


U hodnicima prizemlja (podzemlja?). Snimio: Vanja


Unutarnja dekoracija. Snimio: Vanja


Izvana ... Snimio: Vanja


Pogled na južnu "čupavu" fasadu sa zaštitom protiv sunca. Snimio: Vanja


Dio sa poliklinikama ... Snimio: Vanja


Idemo na krov! Snimio: Vanja


Stepenice su okružene "paukovom mrežom". Snimio: Vanja


Pogled na susjedno krilo zgrade. Snimio: Vanja


Unutrašnjost dijela zgrada predviđenih za bolničke sobe je puna Wc/kupaonskih "kjubikla". Snimio: Vanja


Stigli smo na krov, sa južne strane sunce tuče svom snagom, kao da smo usred ljeta, a pogled puca u južne daljine! Snimio: Vanja


Dugački nizovi prostora za poliklinike su poput staklenika, obrasli travom i grmljem ... Snimio: Vanja


Jezero na krovu ... možda je tu po projektu trebao biti bazen za imućnije bolesnike? wink Snimio: Vanja


Zagreb kroz paučinasti raster konstrukcije. Snimio: Vanja


Super pogled na drugu obalu Save, na Trešnjevku! Snimio: Vanja


Neboderi na Srednjacima ... Snimio: Vanja


Srce metropole ... wink Snimio: Vanja


Dalje na istok, pogled prema Trnju. Snimio: Vanja


Sava! Snimio: Vanja


Arena & njezin centar, zračnom linijom tako blizu, a ugođajem tako daleko ... Snimio: Vanja


Još malo suncouživancije! Snimio: Vanja


Vrijeme je za spust, treba vidjeti i ostatak kompleksa ... Snimio: Vanja


Sad malo u šetnju kroz poliklinike ... Snimio: Vanja


Ogromnoooooo ... i praznooooo. Snimio: Vanja


Zanimljivi prozori, svaki sa elektromotorom. Snimio: Vanja


Šetačka ekipa ... Snimio: Vanja


Pred nama je još dugi niz paučinastih stepeništa ...Snimio: Vanja


Brigada vanzemaljaca ... Snimio: Vanja


Postrojavanje! Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Ovdje je trebalo biti rodilište ... Snimio: Vanja


Betonsko carstvo ... Snimio: Vanja


Poligon za grafitere ... Snimio: Vanja


Park arhitekture 80-ih. Snimio: Vanja


Vrijeme je za odlazak! Snimio: Vanja

Oznake: sveučilišna bolnica, blato, šetnja, remetinec, skvot, grafiti, street art


- 08:50 - Komentari (10) - Isprintaj - #

15.10.2015., četvrtak

Što nam govore koševi za smeće?

Obzirom da kiša i nadalje pada, a ja nemam podvodni foto aparat wink onda posižem malkice u arhivu fotki iz prošlih mjeseci ...Martićeva ulica. Snimio: Vanja


Ovaj izlijepljeni koš za smeće sam fotkao u Martićevoj, privukle su me ove naljepnice i odlučio sam otkriti što (tko) stoji iza njih.

Nakon nešto guglanja pronašao sam (prilično očekivano) web albume sa raznim varijantama "ulične umjetnosti", ponajviše u formi teško čitljivih natpisa po ne-zagrebačkim vagonima, zidovima itd. Meni osobno se taj vidi uličnoumjetničke prakse ne sviđa, pogotovo kada se time uništavaju vrednije javne površine, no puno zanimljivije od samih crtarija mi se učinio intervju do kojeg sam došao guglajući pojam "Utah Ether" sa jedne od naljepnica. Do tada nisam čuo za taj grafiti-dvojac iako se čini, barem prema napisanome u članku, da su oni vrlo poznati na toj uličnoj sceni. Pročitajte i sami!

Vezano uz to, pronašao sam i zanimljiv tekst o problemima umjetnika uličnog profila sa zakonom - tekst pod naslovom "50 najvećih uhićenja uličnih umjetnika" je vrlo zanimljiv, pročitajte ga!

S druge strane, na košu za smeće u Zvonimirovoj sam našao ovaj neobični "sticker" - vidi dolje!Zvonimirova ulica. Snimio: Vanja


Nakon malo guglanja pronađoh da je to amblem jedne od kontra-neonacističkih akcija ... no, da se ne zavaravamo, postoje kod nas i naljepnice drugih profila. Jednu od njih (sada potrganu) sam uočio na stražnjoj strani prometnog znaka na pješačkom otoku kod semafora na raskršću Zagrebačke avenije i Srednjaka. Nakon što sam uguglao ime sa naljepnice (namjerno ga ne navodim da ga ne reklamiram) link me je doveo do web stranice koja hvali arijevsku rasu i mrzi sve ostale. Naljepnicu sam prijavio policiji (odgovorili su da im je ta stranica već poznata), a vrlo brzo je, ne znam čijom inicijativom, vjerojatno "uličnom", i nestala.

Dakle, ako želite virnuti u ulični polusvijet, počnite čitati koševe za smeće! wink

Oznake: street art, grafiti, Martićeva, Zvonimirova, stickeri, naljepnice


- 14:13 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.09.2015., ponedjeljak

Obitelj Džumbirović u šetnjiMalešnica. Snimio: Vanja


Možda niste ni znali da se poznati američki heroj dječjih priča, Gingerbread Man, skrasio u Zagrebu - sigurno je tome doprinijela i ova ljupka djevojka sa kojom sam ga ulovio u šetnji?

Oznake: Gingerbread man, malešnica, grafiti


- 11:18 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.08.2015., petak

Grafiti za sve! (Vratite nam Branimirovu!)

Jučer sam pun veselja pisao o svježim grafitima koji oživljavaju dvorište SC-a koje je s tim obogaćenjem odmah poprimilo novu dimenziju.

A danas se moram prisjetiti jedne ulice koja nas je na sličan način oduševljavala prije 5 godina (pogledajte OVDJE, OVDJE i OVDJE), a sada je ponovo potonula u sivilo ... da, riječ je o Branimirovoj ulici. Ne tako davno, prije mjesec ili dva, Hrvatske su željeznice srušile veći dio grafitima oslikanog zida uz objašnjenje da je bio opasan po prolaznike i umjesto njega su dignule metalnu ogradu i, naravno, na nju nakeljile reklamne panoe. Zid vjerojatno i jest bio ruševan, no to ne znači da ga se nije moglo ponovo osposobiti za neki novi grafiti-session, pa makar stavivši drvene panoe na sad postojeću metalnu konstrukciju ...

Sve u svemu, ulica bez Zida (koji je u međuvremenu već postao i alternativna turistička atrakcija) sad izgleda bezlično i jadno .. ali, pojavile su se i prve reakcije Naroda. Pogledajte kakve!Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Oznake: grafiti, branimirova ulica, zid, street art


- 07:17 - Komentari (4) - Isprintaj - #

13.08.2015., četvrtak

Novi postav grafita u dvorištu SC-a!Već neko vrijeme nisam prolazio kroz dvorište SC-a i jučerašnji odlazak biciklom u poštu u Branimirovoj mi je bio dobar povod da bacim oko što ima tamo nova. Mislio sam, eto prilike da napravim poneku fotku obnovljenog Francuskog paviljona (posljednji put kad sam prolazio tamo još je bio u skelama, no na kraju sam u dvorištu proveo 15 minuta fotkajući nove grafite na zidovima postojećih objekata!

Da, zidni postav je posve obnovljen - onaj krak dvorišta desno od Teatra ITD je već prije dobio novooslikano obličje, no sada je i ostatak osvanuo u novom ruhu ... i to po meni vrlo zanimljivom i lijepom!

Pogledajte kako to sad izgleda - po meni je vrhunac ona dugačka zgrada pored pruge koja je naprosto zablistala u svom novom šarenom izdanju!Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Uradak Lonca. Snimio: Vanja


Jedan od uradaka Saturna The Creattera iz Španjolske. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Evo nešto i na temu Tesle ... wink Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Nije mi stao cijeli grafit u objektiv ... piše "Modul". Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: grafiti, SC, Lonac, Saturno, street art


- 11:28 - Komentari (4) - Isprintaj - #

21.05.2015., četvrtak

Street art poslastica na Selskoj cesti

Drage i dragi moji, ne tako davno objavio sam članak na web portalu Pogledaj.to u kojem sam pisao kako bi bilo lijepo kad bi gradske vlasti dale odobrenje da se neke od najsivljih i najdosadnijih betonskih kutaka grada ožive street art intervencijama. Između ostaloga, spomenuo sam i sivilo zidova podvožnjaka Selske ceste ispod Zagrebačke avenije kao primjer mjesta kojem bi dobro došla umjetnička intervencija. I, gle, nekoliko tjedana kasnije na tome se mjestu pojavilo nešto - i to ne bilo što, već zaista odličan primjerak uličnog umjetničkog djela!
(ne, nisam ja to naslikao, časna pionirska! wink)

Zna li netko od vas čije je to djelo?
(oni šareni simbolići su sigurno potpis autora, no nisam ih do sada nikad vidio, a niti poznajem "autorski rukopis" stvaraoca ...)Uz Selsku cestu. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Selska cesta, grafiti, street art, trešnjevka, Zagrebačka avenija


- 15:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #

12.01.2015., ponedjeljak

Rudeški Casino Royale

Iako Zagrebačkom cestom (ne avenijom, nego onom cestom koja nas vodi od Ilice do Prečkog!) prolazim relativno često, njenu najbližu okolinu ne poznajem baš tako detaljno ... a kao što se već toliko puta pokazalo, nekad je dovoljno samo promijeniti točku gledanja i već se ukaže nešto novo!

A točku gledanja sam promijenio ovu subotu kada sam vrludajući biciklom sa kćeri po Rudešu prošao i Erdutskim putem, uličicom koja prolazi sa stražnje strane benzinske pumpe Ine koja se nalazi u blizini Ratarske ulice. I gle čuda, na betonskom zidu iza pumpe ugledali smo do tada neviđeni mural!

Iako je mural posve OK, ne mogu reći da me je baš nešto oduševio ... no zato me je nacereni krimi-lik na njemu svojom bombom i natpisom "Casino Royale" odmah podsjetio na serijal filmova o James Bondu koji se reprizira posljednjih tjedana i istoimeni film čija se radnja odigrava dijelom i u Crnoj Gori, gdje se junaci filma voze luksuznim vlakom (hahaha, crnogorska pruga dolinom Morače je zaista spektakularna, ali po njoj ne voze tako luksuzni vlakovi!), a mondene crnogorske hotele glume Karlove Vary!

Stoga, opet ponavljam pouku, "Uvijek gledaj na sve strane i sa svih strana!" wink, a usput: ako netko zna što je bila inspiracija za taj mural, neka mi javi!Betonski zid benzinske pumpe Ine na Zagrebačkoj cesti koji gleda na Erdutski put. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: zagrebačka cesta, Erdutski put, rudeš, grafiti, street art, zid, trešnjevka


- 12:16 - Komentari (6) - Isprintaj - #

01.01.2015., četvrtak

... vam svima!

Sretan vam svima, od svega srca, današnji dan, prvi novog nam ljeta, i još svih slijedećih 364 ... neka nam budu bolji od kolekcije 2014. godine!!!Balkan prolaz. Snimio: Vanja

Oznake: Balkan prolaz, grafiti, centar, sretan


- 14:45 - Komentari (10) - Isprintaj - #

06.08.2014., srijeda

Dugave: Iz muzeja ulične umjetnosti (2)

Puno je različitih grafita i street art uradaka stiglo u Dugave prije 3 godine, 2011., u sklopu akcije Muzeja ulične umjetnosti kada je na teren izašao veći broj stvaralaca te do sada uglavnom nepriznate umjetničke vrste. Jedan od zanimljivijih grafita, a sigurno i jedan od najvećih ikada napravljenih u Zagrebu je ovaj tu koji se nalazi s južne strane naselja, prema trgovini Bille. On definitivno nije romantičan kao djela spomenuta u prethodnom postu, no mislim da mu se ne može poreći maštovitost. wink


Oznake: Dugave, grafiti, street art, Muzej ulične umjetnosti


- 23:13 - Komentari (14) - Isprintaj - #

28.06.2014., subota

Grafiteri u leruFallerovo šetalište. Snimio: Vanja


Obrtnički prolaz. Snimio: Vanja

Oznake: grafiti, trešnjevka, Remiza, centar, Obrtnički prolaz


- 09:41 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2022  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (6)
Kolovoz 2019 (13)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (7)
Svibanj 2019 (3)
Travanj 2019 (9)
Ožujak 2019 (8)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (9)
Prosinac 2018 (14)
Studeni 2018 (7)
Listopad 2018 (7)
Rujan 2018 (4)

Tema bloga:

Linkovi