Nepoznati Zagreb

30.05.2019., četvrtak

Jane's Walk: Šetnja mjestima susreta zagrebačke socijalističke prošlosti i tko zna kakve budućnosti - ORA Sava, Odteretni kanal Sava-Odra-Sava, Sveučilišna bolnica ...Sa šetnje. Snimila: Saša ĐukićU sklopu jubilarne pete sezone održavanja Jane's Walk događanja održao sam 24.05.2019. šetnju pod gore navedenim naslovom, a kako sam za tu šetnju pronašao i pripremio poveliku listu građe raznolikog porijetla zaključio sam da bi bilo šteta da se sve to pogubi pa ću onda svima vama zainteresiranima za tu šetnju i taj predio grada napisati ovdje nekoliko uvodnih rečenica i dati niz linkova na teme koje sam spomenuo tokom šetnje.

Dakle, nakon što sam 2018. godine održao šetnju po šumi Dotrščini i okolici motiviran svojim privatnim razlozima (u obnližnjoj ulici Čret sam stanovao prvih 30 godina svojeg života) ove sam godine pripremio jednu posve drukčiju šetnju, po predjelu za koji nisam bio vezan nikakvim privatnim pričama, ali me je svejedno zaintrigirao nekim svojim obilježjima. A sve je počelo razgovorima o omladinskim radnim akcijama sa svojom kolegicom po projektu "Mapiranje Trešnjevke" Sašom. Razgovor nas je doveo do ORA Sava i zapitali smo se gdje su se nalazile barake u kojima su bili smješteni brigadiri tokom akcije. Većina nas je izvora upućivala na barake kod Velika Kosnice u kojima se danas nalazi sklonište za beskućnike, no lutajući predgrađima uočio sam i grupu baraka na sjevernom rubu Lučkog koje su po svome izgledu mogle također biti nekadašnji smještaj brigadira, a pogotovo stoga što se te barake nalaze vrlo blizu odteretnog kanala Sava-Odra kojeg su pomogle graditi i omladinske brigade.

I, jednom sam se otputio do tih baraka koje su sada napuštene i na njima našao intrigantne natpise koji su upućivali da su se tamo zaista nalazile neke brigade. No, kontrola je pokazala da su ti natpisi tamo postavljeni radi snimanja jedne od epizoda serije Crno-bijeli svijet koja u 11. epizodi svoje druge godine emitiranja pokazuje prizore sa ORA Sava. Pogledajte na linku https://www.youtube.com/watch?v=lcXBwCcMSho epizodu "Hej haj brigade"


Dakle, to ipak nije bilo originalno ORA Sava naselje ... međutim, to je bilo originalno radničko naselje za radnike Hidroelektre koji su ga napustili po stečaju tvrtke 2015. godine ... a za njima je ostao nered, zapuštene barake, hrpe smeća, neodnešeni radni kombinezoni, cipele, alat, konzerve ... a dojmu zanemarenosti i nereda doprinijeli su i vandali koji su razbacali preostali namještaj, razbili većinu prozora, uništili sanitarije i restoran ... a taj koliko odbojan toliko i fascinantan prizor propadanja i zapuštenosti je morao biti pokazan i drugima. Tako da su se sve druge teme ove šetnje zapravo "nakalemile" na ovu: širenje grada u tome smjeru, obilaznica, odteretni kanal, Sveučilišna bolnica, Terme Zagreb, golf igralište, stadion "Plavi vulkan", remiza ....

... stoga, krenimo, za početak sa nekoliko rečenica o predjelu Blato koji se nalazi na jugozapadu grada, između Remetinca i Lučkog i rijeke SAve i stare Karlovačke ceste na kojoj se nalazi i selo istog imena.

Blato je jedan od rijetkih prostora na koje se grad može širiti bez velikih problema. Ono što je u 30-ima bila Trešnjevka, u 40-ima i 50-ima Peščenica i Žitnjak, u 80-ima i 90-ima Jankomir, a posljednjih desetak godina Buzin, to će u slijedećem periodu vrlo vjerojatno biti Blato. U blizini je autoputa i gradske obilaznice, gradnjom već dugo najavljivanog Jarunskog mosta postat će odlično povezan sa Trešnjevkom i zapadnim dijelovima grada, izgradnjom tramvajske pruge do buduće Remize imat će i vezu javnim prometom, izgradnjom hidroelektrana Podsused i Prečko dobit će i mogućnost širenja uz rijeku Savu stabilnog vodostaja ...

No, danas je Blato još uvijek prostor mira i tišine, kvazi-prirode (koju je prije više desetaka godina dodirnula izgradnja obilaznice, odteretnog kanala, golf igrališta, bolnice), u suprotnosti sa bukom Jadranske avenije i gradske obilaznice.

Evo za početak pogled sa Google maps-a:Područje između autoputa, obilaznice i Save.


Ucrtana ruta naše šetnje.


Pogled na bolnicu iz zraka.Evo sad i zanimljivih linkova poredanih po temama o kojiam smo razgovarali na šetnji!


Omladinske radne akcije:

1. Knjiga Reane Senjkovic: "Svaki dan pobjeda", Izdavači: Institut za etnologiju i folkloristiku i Srednja Europa, izdano 2016.
Download cjelokupne knjige je moguć OVDJE.

2. Knjiga "Omladinske radne akcije - dizajn ideologije" izdana povodom izložbe u KiC-u, ožujak-travanj 2017., autori izložbe i knjige Umjetnička organizacija Kultura umjetnosti
Download cijele knjige je moguć OVDJE.

3. Post "Uz nekadašnji dan omladinskih radnih akcija" na blogu "Nepoznati Zagreb"

4. Web stranica "ORA - mladost naše zemlje" sa zbirkom materijala o radnim akcijama

5. Facebook profili o omladinskim radnim akcijama:
https://www.facebook.com/OmladinskeRadneAkcijeUHrvatskoj/
https://www.facebook.com/groups/7569021589/


6. Isječak iz filma "S.P.U.K." (Sreća pojedinca, uspjeh kolektiva) režisera Milivoja Puhlovskoga koji se često spominje kao (trash) prikaz omladinskih akcija u 80-ima

7. Najpoznatija akcijaška pjesma, "Hej haj brigade" (snimljena 1976.)

Izvođač: Ivica Bobinec
Tekst: Radan Bosner
Muzika: Arsen DedićRadničke barake:

1. O firmi Hidroelektra koja je prestala postojati 2018. (čije se barake nalaze na rubu mjesta Lučko i koje su posjećene tokom šetnje, napuštene su 2015. godine)

2. O firmi Viadukt u stečaju čije se barake nalaze kod Jankomirskog mosta i također su napuštene (uz iznimku troje stanara bez struje i vode)

3. O firmi Pionir čije radničke barake još postoje (i renovirane su) između Zagrebačke ceste i Rudeške cesteZagrebačka obilaznica (građena najvećim dijelom od 1977. do 1979.):

1. Članak "Kako smo gradili Autoput" Vanje Radovanovića na portalu "Pogledaj.to"

2. Članak na Wikipediji o gradnji autoputeva u Hrvatskoj

3. Članak o širenju obilaznice na tri trake:

4. Razmatranja o novim cestama koje bi rasteretile obilaznicu:Odteretni kanal Sava-Odra

1. "Poplave u Zagrebu", studentski rad studentice Tine Pavlić


2. Časopis "Hrvatske vode", o poplavi 1964. u Zagrebu
https://www.voda.hr/hr/novosti/prije-53-godine-rijeka-sava-je-poplavila-zagreb

3. Dokumentarni film o poplavi 1964. autora Arsena Oremovića emitiran na HRT1 u proljeće 2019.

4. Časopis Građevinar: O evakuaciji velikih voda

5. Sustav zaštite od poplava grada Zagreba

6. Projekt izgradenje transverzalnog nasipa od završetka kanala do rijeke SAve https://www.zagrebacka-

7. Kratki film o ulasku voda iz Save u odteretni kanal

8. Kratki film o dolasku vodenog vala u odteretnom kanalu negdje kod Velike Gorice
Sa šetnje. Snimila: Saša Martinović KunovićGolf igralište

1. O kriminalu na golf igralištu - ilegalna gradnja vila

2. O kriminalu na golf igralištu - prekomjerno iskapanje šljunka

3. Mogućnost iznajmljivanja jedne od vila uz golf teren


Terme Zagreb

1. O zajedničkom projektu INE i grada Zagreba

2. O odlasku u stečaj zajedničkog projekta INE i grada Zagreba i traženju novog partnera


Nova Remiza

1. Remiza u Blatu do 2012.


Nedovršena Sveučilišna bolnica

1. Opširni članak u časopisu Građevinar o gradnji bolnice i događajima nakon obustave gradnje

2. Natječaj za izradu projekta Dječje bolnice u BlatuDolazak do bolnice. Snimla: Saša Đukić


Dio šetača na terasi bolnice. Snimio: Fran PolanOznake: mapiranje trešnjevke, Jane's Walk šetnja, blato


- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.10.2015., srijeda

Bolnica iz zraka

Prije točno tjedan dana sam pisao o dobro nam poznatoj "Bolnici na kraju grada" i taj je post izazvao podosta reakcija, od zgražanja nad stanjem u kojem se ta velebna nedovršena i zapuštena građevina sad nalazi pa do iznenađenja što se u taj kompleks tako lagano može ući.

Drago mi je što sam vam ponudio još jedan dodatni pogled na temu te bolnice, a još jedan, vrlo zanimljiv, vam pružaju ove dvije fotke bolnice snimljene iz zraka, dron-letjelicom, lipnja ove godine. Snimio ih je Luka Paić, čitatelj ovog bloga koji ih je poželio podijeliti sa mnom i vama i mislim da te fotke zaista zaslužuju objavu - stvarno su efektne!

Luka, hvala ti na javljanju i fotkama!Snimio: Luka Paić


Snimio: Luka Paić

Oznake: bolnica, blato, remetinec, grafiti, sava


- 10:37 - Komentari (5) - Isprintaj - #

21.10.2015., srijeda

Hoće li Bolnica na kraju grada postati Park na kraju grada?To je to, the Bolnica. Snimio: Vanja.


Vrijeme izbora se približilo, a samime time i vrijeme za napuhavanje reklamnih balon-obećanja koja se stave u upotrebu za tih nekoliko tjedana prije izbora i zatim lijepo ispušu, slože i stave u skladište do slijedećih izbora. Za razliku od prethodnih izbora kad je Bandić napuhao balon gradskih vrtova (točnije, uzeo ideju udruge Parkticipacija i pretvorio ju u svoju ideju) i najavljena obećanja čak i ostvario, ove sezone je lansirao uređenje parka u okolici nikad dovršene "Bolnice na kraju grada" u Blatu pored Remetinca. Obzirom da taj predio ne posjećuje nitko osim golfera koji na svojem terenu iza Bolnice već imaju svoj privatni park nije mi baš jasno kome bi taj park trebao biti namijenjen. Ajde, kad u gradu ne bi bilo potrebnijih stvari, onda bih rekao "neka bude", no ovako mi se to čini kao puko trošenje para i vremena.

U svakom slučaju, kako bih pogledao kako sve to sad izgleda uputio sam se prošle nedjelje sa malom grupicom znatiželjnih istomišljenika do spomenute Bolnice u "kontrolu" samog objekta i okolice. Za vas koji to možda ne znate, bolnica je započeta u valu gradnje velikih kliničko-bolničkih centara u Jugoslaviji (Beograd i Ljubljana), neko vrijeme nakon što je započeta gradnja Kliničke bolnice Dubrava (građene kao Vojne bolnice, dovršene 1988.), građena od 1982. do 1992., između ostaloga i sredstvima samodoprinosa zagrepčana koji su izdvajali po 1,5% iz svake plaće, a zatim je raspadom Jugoslavije i izbijanjem rata gradnja prekinuta i nikad dovršena.
(ako vas zanimaju detalji, od građevinskih pa do pozadinskih igara oko projekta i sličnoga, savjetujem vam da pročitate odličan članak Branka Nadila "Megalomanija i "bolnica na kraju grada"" u časopisu "Građevinar", broj 8/2014 u kojem je sve to podrobno opisano - čestitke autoru!)

Do bolnice nije teško doći prilazom od Jadranske avenije, objekt nije ograđen, oko njega prođe poneki prijateljski nastrojeni zaštitar ili pak kamion neke od firmi koje koriste dijelove bolnice kao skladišni prostor, tako da cijelo to gradilište zapravo izgleda kao neki muzej arhitekture 80-ih na otvorenome za koji nitko ne naplaćuje ulaznice. Pitanje je za što bi se taj kompleks mogao upotrijebiti ovakav kakav je sad, ima li smisla tu dovršavati bolnicu ili ne ... no, meni je prva asocijacija bila tematski park odnosno filmski centar sa prostorima za snimanje. wink

Neću se sad upuštati u dugačke opise, najbolje pogledajte sami snimljene fotke, a ako se slučajno namjeravate upustiti u posjet ne zaboravite da je u i oko objekta puno razbijenog stakla, ponešto ima i smeća (iako ne toliko koliko bi se očekivalo), i potreban je oprez jer se nikad ne zna kada će otpasti kakav prozor ili neki drugi komad opreme. Što se okoliša tiče, tu i dalje prevladava grmlje džunglastog tipa, no vidljivo je da je "Zrinjevac" već krenuo u akciju jer su veći dijelovi zelenila već posječeni (osobito s prednje strane bolnice). No, sve u svemu, sam posjet nije neka velika avantura kako to može izgledati na osnovu npr. filmića koji se može naći na webu. winkUlaz u podzemno "nešto" kod tehničkog dijela zgrade. Snimio: Vanja


Ući ćemo na "glavni ulaz" (s jugoistoka) tako da moramo zaobići kompleks ... usput susrećemo zanimljive dekorativne detalje poput ove traktorske gume. wink Snimio: Vanja

<
Evo ulazne aleje ... fenomenalna je sa svim ovim lampama zaraslim u grmlje! Snimio: Vanja


Džungla s javnom rasvjetom ... Snimio: Vanja


Ulaz! Snimio: Vanja


Amfiteatar za predavanja kod ulaza. Snimio: Vanja


U hodnicima prizemlja (podzemlja?). Snimio: Vanja


Unutarnja dekoracija. Snimio: Vanja


Izvana ... Snimio: Vanja


Pogled na južnu "čupavu" fasadu sa zaštitom protiv sunca. Snimio: Vanja


Dio sa poliklinikama ... Snimio: Vanja


Idemo na krov! Snimio: Vanja


Stepenice su okružene "paukovom mrežom". Snimio: Vanja


Pogled na susjedno krilo zgrade. Snimio: Vanja


Unutrašnjost dijela zgrada predviđenih za bolničke sobe je puna Wc/kupaonskih "kjubikla". Snimio: Vanja


Stigli smo na krov, sa južne strane sunce tuče svom snagom, kao da smo usred ljeta, a pogled puca u južne daljine! Snimio: Vanja


Dugački nizovi prostora za poliklinike su poput staklenika, obrasli travom i grmljem ... Snimio: Vanja


Jezero na krovu ... možda je tu po projektu trebao biti bazen za imućnije bolesnike? wink Snimio: Vanja


Zagreb kroz paučinasti raster konstrukcije. Snimio: Vanja


Super pogled na drugu obalu Save, na Trešnjevku! Snimio: Vanja


Neboderi na Srednjacima ... Snimio: Vanja


Srce metropole ... wink Snimio: Vanja


Dalje na istok, pogled prema Trnju. Snimio: Vanja


Sava! Snimio: Vanja


Arena & njezin centar, zračnom linijom tako blizu, a ugođajem tako daleko ... Snimio: Vanja


Još malo suncouživancije! Snimio: Vanja


Vrijeme je za spust, treba vidjeti i ostatak kompleksa ... Snimio: Vanja


Sad malo u šetnju kroz poliklinike ... Snimio: Vanja


Ogromnoooooo ... i praznooooo. Snimio: Vanja


Zanimljivi prozori, svaki sa elektromotorom. Snimio: Vanja


Šetačka ekipa ... Snimio: Vanja


Pred nama je još dugi niz paučinastih stepeništa ...Snimio: Vanja


Brigada vanzemaljaca ... Snimio: Vanja


Postrojavanje! Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Ovdje je trebalo biti rodilište ... Snimio: Vanja


Betonsko carstvo ... Snimio: Vanja


Poligon za grafitere ... Snimio: Vanja


Park arhitekture 80-ih. Snimio: Vanja


Vrijeme je za odlazak! Snimio: Vanja

Oznake: sveučilišna bolnica, blato, šetnja, remetinec, skvot, grafiti, street art


- 08:50 - Komentari (10) - Isprintaj - #

13.11.2013., srijeda

Još malo ... pa stiglo!

Još malo, još manje od deset dana, i na vaše ekrane stiže dugo pripremana web stranica "Mapiranja Trešnjevke"!

Radi se naveliko pa se baš ne stignu pisati i postovi, no moram malo misliti i na vas - evo jedne svježe fotke sa Jaruna, tko kaže da je blato nestalo sa naših ulica! winkUlica Županići na Jarunu, snimljeno prije 5 dana. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, blato, Jarun, Županići


- 13:35 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< siječanj, 2023  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)
Listopad 2019 (2)
Rujan 2019 (6)
Kolovoz 2019 (13)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (7)
Svibanj 2019 (3)
Travanj 2019 (9)
Ožujak 2019 (8)
Veljača 2019 (3)
Siječanj 2019 (9)
Prosinac 2018 (14)
Studeni 2018 (7)

Tema bloga:

Linkovi