Nepoznati Zagreb

08.02.2024., četvrtak

Istovremeno vrhunski sportaši i diletantska reklama


520
Zagrebačka avenija. Snimio: Vanja


Ova me je nedavna propagandna kampanja Hrvatskog olimpijskog odbora svojim "ovo i ono" stilom malko podsjetila na onu iz prošlog posta, "Tinder & ljubav" itd.

Obzirom da ne znam ciljeve one prethodne onda ne mogu niti reći koliko je ta reklamna kampanja (ili što li je već bila, možda umjetnički eksperiment?) bila uspješna u posredovanju one poruke koju su autori htjeli prenijeti, no ova druga mi je zaista zagonetna.
Pretpostavljam da je ekipa iz HOO-a htjela skrenuti pažnju na naše vrlo uspješne sportaše koji su u vrhu međunarodnog sporta u svojim pojedinačnim disciplinama (a ne u timskima a la nogomet, vaterpolo, rukomet koji su već sami po sebi vrlo popularni) ... ali poruke tipa "Iz ruke i s ramena" su mi potpuno bezvezne, zapravo smiješne, uopće me ne potiču da razmišljam o tim sportašima kao uspješnim pojedincima.
Svaka čast Tinu, Filipu i ostalim vrhunskim sportašima koji su bili "modeli" ove kampanje, ali su njeni autori ipak tek druga liga.


520
Savska cesta. Snimio: Vanja

Oznake: SPORT, Hoo, plakat, reklama, Savska cesta, Zagrebačka avenija, trešnjevka


- 10:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.02.2024., petak

Reklama & reklama


520
Tratinska cesta. .Snimio: Vanja


Drage pratiteljice i pratitelji te svi ostali slučajni namjernici,
dajte mi recite da li netko od vas zna nešto o ovim stencil grafitima koji su se pojavili na nekoliko vrlo frekventnih točaka u gradu prije cca 2 godine?
(ima ih podosta npr. u okolici Tehničkog muzeja)

Nekako mi je u nekom zakutku pamćenja ostalo da je to bila propaganda za neku dizajnersku manifestaciju (tipa Design week ili nešto slično), ali se sad ne mogu sjetiti nikakvih detalja o tome.


520
Savska cesta. Snimio: Vanja

520
Savska cesta. Snimio: Vanja

520
Tratinska ulica. Snimio: Vanja

520
Svska cesta. Snimio: Vanja

520
Tratinska ulica. Snimio: Vanja

Oznake: grafiti, reklama, natpis, street art, Savska cesta, Tratinska ulica, trešnjevka


- 16:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.01.2024., četvrtak

Ona i on

Ona zna što hoće, a on je zbunjen.


520
Snimio: Vanja

912
Snimio: Vanja

520
Savska cesta, kod Veslačke, reklamni plakat stoji na tom mjestu već oko 2 godine. Snimio: Vanja

Oznake: reklama, vjenčanje, plakat, Savska cesta, Veslačka ulica, trnje


- 10:03 - Komentari (3) - Isprintaj - #

22.01.2024., ponedjeljak

Pitam se, pitam ... kako nastaje reklama?

520
Savska cesta, kod Interkontija/Westina. Snimio: Vanja


Nagledao sam se ove reklame za Jamnicu tokom prazničnih dana, mogla se naći u novinama, na telki, na plakatima, pa i ovako, na tramvajskim stanicama.

Pa sam se zapitao ... koliko u stvari treba za osmisliti jednu ovako prilično banalnu reklamu za prodati čim više mineralne vode u doba praznika?
Dakle, nije tu riječ o nikakvom "rebrandingu", novoj ambalaži, novom proizvodu, promijenjenoj ambalaži, otvaranju novog tržišta, pokušaju savladavanja neke afere koja je naškodila imidžu proizvoda ili proizvođača ... dakle, najbanalnije poticanje prodaje u doba kad se očekuje masovno trošenje novaca.

Ali ... sigurno se pazilo na svaki detalj: raspored ovih troje "manekena", tip i boja njihove odjeće, hoće li ili neće držati u rukama ne samo bocu Jamnice nego i fritule, osmijesi, tko kuda gleda, koji je motiv u pozadini ... i sigurno još hrpa stvari koje mi još niti ne padaju na pamet.

Ima li tu, među čitatlejima ovog bloga, netko iz reklamne branše pa da malo pojasni nastajanje jedne takve kampanje i plakata ili da podijeli neki link na tu temu?

(BTW, ova žena s plakata desno je sudjelovala i u reklamnoj adventskoj kampanji za Kaufland ... nije li to sukob interesa? wink)

Oznake: reklama, plakat, jamnica, Advent, Savska cesta


- 15:57 - Komentari (6) - Isprintaj - #

07.10.2023., subota

Velegrad (noću)

U svjetlu gradske noći.


520
Savska cesta. Snimio: Vanja

Oznake: centar, Savska cesta, tramvaj, velegrad


- 16:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.06.2023., petak

Ulične reklame: 10 days of Lovid

Uvijek rado pogledam "stickere" na javnim gradskim površinama, često se ulovi ponešto zanimljivo ... a prije nekog vremena mi je pažnju privukao ovaj crtež kojeg sam opazio na stupu željezničkog nadvožnjaka kod "Cibone". Pa, rekoh, ajd da vidim o čemu je ovdje riječ ...

I, eto ga: Riječ je o animiranom filmu tog naslova autorice Laure Martinović objavljenom 2022., pogledajte OVDJE više o njemu!
Snimio: Vanja

Oznake: sticker, naljepnica, Savska cesta, trešnjevka, željeznica, animirani film, Laura Martinović


- 15:24 - Komentari (3) - Isprintaj - #

15.02.2023., srijeda

Mistično mjesto kontakta: nekad sat danas šankSavska cesta, kod Jukićeve. Snimio: Vanja


Davno, davno, pradavno, na ovome je mjestu i betonskoj cijevi, postamentu, stajao sat sa reklamom ... više o tome pogledajte u komentarima ovog mojeg posta iz svibnja 2015.!

U međuvremenu nije to "mistično mjesto kontakta" nimalo avanziralo - u njegovom se središtu i nadalje skuplja smeće, a široki betonski rub sada ne služi za odmor umornih šetača (*) već za odlaganje malog pelinkovca wink.Savska cesta, kod Jukićeve. Snimio: Vanja


(*) Prije cca godinu dana htio sam ponovo fotkati unutrašnjost te betonske cijevi da vidim koliko se unutra nakupilo smeća u tih zadnjih 6-7 godina, no taman se predamnom jedna žena srednjih godina oslonila na cijev odmarajući očito umorne noge. Čekao sam 2-3 minute da vidim neće li se maknuti pa kad je ostala tako naslonjena o cijev ljubazno sam ju zamolio da se pomakne na par časaka, tek toliko da snimim fotku. A ona je tad verbalno nasrnula na mene - da kako me nije sram ometati ju u odmoru, da što ja tu imam slikati, koga briga za to, da sam grubijan i da će mi pozvati policiju ako se smjesta ne maknem.
Pa sam se i maknuo, rekoh, već ću jednom ponovo naići ... pa i jesam.


Oznake: Savska cesta, Jukićeva, beton, sat, smeće, mistično mjesto, centar


- 17:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

11.02.2023., subota

Surogat se smiješi svojim susjedima sa SavskeSavska cesta, stupovi zgrade u kojoj je nekad bila Filmoteka 16, a sada je Zagreb film. Snimio: Vanja


Nisam često u središtu grada pa su me jutros iznenadili ovi likovi na stupovima ispred prostora bivše Filmoteke 16 u Savskoj gdje je sada prostor Zagreb filma!Snimio: Vanja


Koliko znam, ovaj lik nije iz "Surogata", možda netko zna iz kojeg je filma? Snimio: Vanja


Više o Filmoteci 16 pogledajte OVDJE i OVDJE, a o njenoj arhivi koja se čuva u Hrvatskom državnom arhivu OVDJE.

OVDJE možete pogledati i film "Surogat" kojeg je snimljen za "Zagreb film" u režiji Dušana Vukotića 1961. i koji je do sada jedino djelo hrvatske kinematografije koje je osvojilo filmsku nagradu Oscar (u kategoriji animiranih filmova).


Oznake: Savska cesta, centar, Filmoteka 16, Zagreb film, Surogat


- 12:38 - Komentari (2) - Isprintaj - #

30.10.2022., nedjelja

Susret (u okviru) kojeg zapravo nije ni bilo

Bilo jednom u gradu, za tamne maglovite večeri,
susreli se u okviru,
svaki u svojim mislima
i na svojoj strani ulice.Savska, kod Cibone. Snimio: Vanja

Oznake: Savska cesta, trešnjevka, okvir, štand, susret


- 17:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.03.2022., utorak

Uz Dan žena i skorašnji dolazak proljeća ...Raskršće Savske ceste i Ulice grada Vukovara. Snimio: Vanja


Evo danas i nekoliko prigodnih riječi, uz Dan žena, a i skori početak proljeća .... Drago mi je što posljednjih godina vidim sve više i više žena na biciklima po gradu, i to svih dobnih skupina, među ljudima starije dobi na biciklima mislim da ih čak ima puno više nego muškaraca.

Žene, sretan vam bio vaš dan, a za sve vas koje bar tu i tamo sjednete na bicikl i provozate se gradom želim vam puno sunca, malo vjetra i obazrive vozače u vašoj blizini! winkKod okretišta tramvaja Prečko. Snimio: Vanja


Savska cesta, kod Cibone. Snimio: Vanja


Savska cesta, kod Cibone. Snimio: Vanja


Savska cesta, kod Cibone. Snimio: Vanja

Oznake: bicikl, ljepotica, trešnjevka, Savska cesta, svilkovići


- 09:06 - Komentari (3) - Isprintaj - #

07.05.2021., petak

Kruha i ljestavaSavska cesta, preko puta Učiteljske akademije. Snimio: Vanja

Oznake: Savska cesta, trešnjevka, ljestve, lojtre, PEKARNICA


- 08:40 - Komentari (3) - Isprintaj - #

06.05.2021., četvrtak

Kriptozagađenje

Sigurno ste već vidjeli ove naljepnice sa natpisom "Pieople" koje vas pozivaju da svratite na dotičnu web adresu ....

Meni su se zamjerile (naljepnice, ali zapravo ljudi koji stoje iza toga) time što su negdje početkom godine u samo jednoj noći tim "zagađenjem" bile obljepljene sve nadstrešnice na tramvajskim stanicama od Prečkog do Savske - a sigurno još i puno šire, diljem grada.

Onda su te naljepnice malo po malo, bivale skidane, valjda od građanstva (nažalost, ljepilo je prilično dobre kvalitete, teško se odljepljuju te naljepnice, probao sam svojim rukama) ... da bi prije desetak dana došao drugi val ljepljenja, kada su nadstrešnice ponovo "zagađene" istim čudom ...

Dugo sam vremena odolijevao zovu da vidim o čemu se tu radi, mislio sam, sigurno je neka muljaža sa kreditima ili "phishingom" ... no, danas ipak pogledah. Pa, čak sam imao i pravo - kriptovalute ...

Svatko ima pravo na svoje mišljenje o toj temi, a moje čak tu nije ni bitno - nego je jedino važno da ovakvo "reklamiranje" uopće ne smatram prikladnim.
Ne volim niti sve one oglase o zajmovima, piljenju stabala (agranu po granu, ako treba) i hodočašćima u Šurkovac koji se lijepe posvuda po gradu ... ali, to su makar pojedinačni komadi papira koji se relativno lako daju skinuti. A ovo je pošast, sa tim stotinama malih naljepnica.

Eto, možda zamrzim kriptovalute samo i jedino radi ovakvog načina oglašavanja. winkNadstrešnica na Savskoj cesti, kod Učiteljske akademije, smjer Jelačić plac. Snimio: Vanja

Oznake: Savska cesta, oglas, reklama, kriptovaluta


- 14:20 - Komentari (12) - Isprintaj - #

10.02.2021., srijeda

Ti povezuješ (i plaćaš), a oni besplatno odvoze

Uvijek me je fascinirala "tankoćutnost" kojom ljepitelji svih ovih jednostavnih plakatića (odvoz otpada, pozajmice, poduka, prijevoz ...) lijepe svoje plakate bilo kuda i bilo kako bez obzira na kontekst mjesta.
Ovo nije najdrastičniji primjer, ali je zato najsvježiji - jučer ga uočih i baš mi je dobro uletio kao ilustracija te priče.Savska cesta, kod Interconntija. Snimio: Vanja

Oznake: reklama, plakat, komunikacija, Savska cesta, Interkonti


- 09:57 - Komentari (2) - Isprintaj - #

13.01.2020., ponedjeljak

Novost u svijetu zagrebačkih naljepnica (naljki, stickera)Savska cesta, pošta kod Vodnikove. Snimio: Vanja


Ovu subotu prolazih gradom, po Savskoj u blizini Vodnikove, pa na poštanskom sandučiću uočih do sada u našem gradu neviđenu naljepnicu ... nije baš da sam ja sad neki ekspert i referenca za stickerologiju (hrvatski: naljepničarstvo wink), ali uočavam ih već duže vrijeme po gradu ... i uz mnoštvo onih "tipografskih" naljepnica, koje na ovaj ili onaj način furaju samo neki natpis ili ime (od kojih mi je, nek se zna, daleko najdraži Mane Mei) vrlo su rijetki stickeri koji uz riječ(i) imaju na sebi i nešto drugo. E pa ovaj ima samo to "nešto drugo", simpatičan "curičasti" motiv ... ne kužim baš točno, jel to lijeva cura desnoj crta po ruci ili je riječ o nečem drugom (razjasnite mi, molim vas, ako znate), ali uz taj figurativno-likovni odmak od naljepničarskog mainstreama privuklo me je i to što na naljepnici piše "Lunar lab". Da li je to možda novo djelo našeg već renomiranog uličnog umjetnika Lunara (ne bih rekao, nije baš njegov stil) ili je to nacrtao netko sa možda nekog njegovog tečaja (otud bi možda bilo ovo "Lab"?) .. ili to uopće nema veze sa njim?

Ako nešto znate, dojavite, molim vas, komentarom ispod posta - hvala!Savska cesta, pošta kod Vodnikove. Snimio: Vanja


Oznake: street art, grafiti, naljepnice, sticker, Savska cesta, pošta


- 17:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.01.2020., petak

Vatrogasni praznici

Za sve vas koji možda još niste vidjeli ovu vatrogasnu biciklističku instalaciju!
(kako sam rijetko u gradu moguće je da je ovaj bicikl nakićen vatrogasnim alatom i priborom na njihovim vratima već odavno ...)Savska cesta, kod ulaza u vatrogasno sjedište. Snimio: Vanja

Oznake: vatrogasci, Savska cesta, bicikl


- 17:03 - Komentari (1) - Isprintaj - #

01.07.2019., ponedjeljak

Ujedinjene električne boje

Ili, kako bi već izgledao parafraziran poznati reklamni slogan: "United colors of eletricity"! winkSnimio: Vanja


Nekada glavni kolni ulaz u Učiteljsku akademiju koji više nije u upotrebi, Savska cesta. Snimio: Vanja


Oznake: struja, vrata, boje, Savska cesta, trnje


- 18:56 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.03.2019., četvrtak

Treba znati ...

... prerezati!

"A clean cut", što bi rekli englezi. wink

Uz ove poruke postoji još jedna koju nisam uspio snimiti:
"Idem sutra na večeru sa bivšim", ženaZagrebačka avenija. Snimio: Vanja


Zagrebačka avenija. Snimio: Vanja


Horvaćanska cesta. Snimio: Vanja


Savska cesta. Snimio: Vanja

Oznake: reklama, plakat, Pila, trešnjevka, Zagrebačka avenija, Savska cesta


- 16:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #

18.01.2019., petak

Praznični zaostaci (4): Ispovjedi jednog billboarda

Poslovni su me zadaci usporili u obradi prazničnih zaostataka i pomalo mi je žao zbog toga: Kad se sad okrenem unazad praznici su mi već jedva vidljivi na vremenskom horizontu ... ali, kako mi je preostao još samo jedan nastavak ove serije onda ću vam ga "istovariti" danas pa da onda od slijedećeg tjedna krenem sa svježijim pričama.

Dakle, tamo negdje pred praznike se po gradu i okolici pojavila serija jumbo plakata firme Outdoor Akzent koja, po meni na zabavan način, reklamira ... pa, zapravo, same plakate!

Sami reklamni slogani su nekad bili zabavniji (kao ova dva na slici), nekad lascivniji (jedan od njih kojeg nisam uspio fotkati ide otprilike "Podao sam se svima ..." - nadopunite me ako ga znate!), a nekad ne baš inspirativni .... ali, kao ideja su mi bili zanimljivi!Savska cesta. Snimio: Vanja


Savska cesta. Snimio: Vanja


Zagrebačka avenija, kod Selske ceste. Snimio: Vanja

Oznake: Božić, billboard, trešnjevka, Savska cesta, Zagrebačka avenija, plakat, reklama


- 10:06 - Komentari (3) - Isprintaj - #

17.10.2018., srijeda

Ples jesenjeg vjetraSavska cesta. Snimio: Vanja


Sad je vrijeme i za sjetit se dobro nam poznate "Gitare jesenjeg vjetra" Grigora Viteza.

Oznake: jesen, lišće, ples, Gitara jesenjeg vjetra, Grigor Vitez, Savska cesta


- 16:47 - Komentari (2) - Isprintaj - #

24.09.2018., ponedjeljak

Njegov brak! A njezin???Tramvajska stanica "Studentski dom Stjepan Radić", smjer zapad. Snimio: Vanja


Naravno, ovo "mog." je vjerojatno ipak zamišljeno da znači "mogućeg" braka ... wink

Oznake: oglas, plakat, trešnjevka, Savska cesta, Selska cesta, brak


- 17:38 - Komentari (5) - Isprintaj - #

21.06.2018., četvrtak

Već iskorišteno!

Nedavno!Savska cesta. Snimio: Vanja

Oznake: reklama, poruke, Savska cesta, trešnjevka, Međugorje, street art


- 17:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

15.06.2018., petak

Povećanjem do nestajanja ...Savska cesta, između Vodnikove i Žerjavićeve. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Savska cesta, grafit, street art, uvećavanje


- 15:39 - Komentari (2) - Isprintaj - #

18.12.2017., ponedjeljak

Susret dotaknut žutomRooseveltov plac. Vanja

Oznake: susret, cipele, Klaićeva ulica, Savska cesta, centar


- 16:05 - Komentari (4) - Isprintaj - #

28.03.2017., utorak

Visokonaponska šljiva

Do sada smo tu i tamo viđali šljive na stiliziranim crtežima BBB-a kojima su obdarivali svoje neprijatelje, no ovo je prvi put da vidim njihov zaštitni znak, buldoga, sa šljivom na oku - i to još kakvom! winkSavska cesta, kod Ulice grada Vukovara. Snimio: Vanja

Oznake: grafit, BBB, buldog, Savska cesta, trešnjevka


- 16:41 - Komentari (2) - Isprintaj - #

06.02.2017., ponedjeljak

Zimzelena mimikrija

Nekad zelena boja može poslužiti za maskiranje čak i zimi! winkSavska cesta. Snimio: Vanja


Prozorska ulica, Knežija. Snimio: VanjaOznake: zeleno, mimikrija, Savska cesta, bicikl, Prozorska ulica, dječje igralište, knežija, trešnjevka


- 09:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

19.01.2016., utorak

Coflek - da ili ne?

Jutrošnjih -9 u gradu je nagnalo i najtvrdokornije ne-ljubitelje kapa da glavu pokriju nekim pokrivalom ... a mene je baš zanimalo hoću li danas na ulicama vidjeti više ljudi s kapama sa coflekom ili bez! wink

Dugo vremena sam kape sa coflekom viđao uglavnom samo na dječjim glavama i ponekoj ekstravagantnoj odrasloj, no čini se da je ove sezone drugačije i da su cofleki ponovo moderni. Moje kratko istraživanje, potkrijepljeno kratkim foto izvještajem dolje, pokazalo je da nema jasnog pobjednika i da su kape sa i bez cofleka otprilike jednakobrojne. Stoga, nema jasnog odgovora, ni da ni ne - živjele kape, sa ili bez! winkCoflek - Necoflek 2:0, Savska cesta. Snimio: Vanja


Coflek - Necoflek 2:2, Savska cesta. Snimio: Vanja


Coflek - Necoflek 3:3, Ulica grada Vukovara. Snimio: Vanja
Iako se čini da je glava krajnje lijevo također pokrivena kapom, bez cofleka, to je ipak bila samo tako formirana frizura winkA na kraju, kratka demonstracija nivoa prepisivanja na tekstovima na webu - usporedite ove linkove pronađene guglajući rečenicu "Da je popularni krzneni „coflek“ na pletenim kapama hit modni dodatak već nekoliko sezona, svjedoče i brojne poznate trendseterice ..."!
(pojma nemam koji je original, a koje su kopije, redoslijed linkova je posve proizvoljan)

Link prvi
Još jedan link
I još jedan link
Pa još jedan
I još jedan za kraj

Oznake: coflek, kapa, Zima, Savska cesta


- 14:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #

20.12.2015., nedjelja

Savska cesta: Kad se povijest poigra ...

Za početak, malo reklame: Najavljujem posljednju ovogodišnju šetnju u okviru projekta "Mapiranje Trešnjevke", održat će se u srijedu, 23.12.2015., sa početkom u 18h, a polazište je Trg Dražena Petrovića, nađemo se "ispod vure" na tramvajskoj stanici kod dvorane "Cibona". Službeno ime šetnje je "3. tradicionalna trešnjevačka dijagonala", a ja ovo izdanje nazivam "Kruz buku i tišinu velegrada", jer ćemo za naše šetnje s kraja na kraj Trešnjevke proći kroz neka od najtiših i najbučnijih njenih dijelova ... jer, svaki od njih ima eki svoj rajc, razlog zašto ga se isplati posjetiti. (naravno, točnu trasu šetnje vam neću odati, jer je ovo ipak mali izlet u nepoznato, ne želim kvariti draž otkrivanja wink)

Toliko o reklami ... a sad, jedno moje zanimljivo zapažanje vezano uz točku našeg starta, raskršće Savske ceste i Tratinske ulice. Da li ste kada razmišljali kako je povijest zapravo nepredvidiva i često sa sobom nosi radikalne promjene? Pokazat ću vam to upravo na primjeru dijela grada u kojem ćemo se naći u srijedu navečer!Isječak plana grada iz 1926. godine.


Pogledajte ovaj isječak plana grada iz 1926. godine ... to je doba kada se na Trešnjevci tek počelo graditi, Trnje je također tek započelo svoj razvoj i grad je samo malkice privirio južno od pruge. Uočite što se nalazilo oko gornjeg dijela Savske ceste tada i kakvo je stanje danas!

- na mjestu gdje se danas nalazi jedan od najluksuznijih hotela u gradu, Westin (nekada "Interkonti") 1926. godine su se nalazila vojna skladišta, a u desetljećima prije gradnje hotela bila je tamo vojna pekara.

- malko južnije, tamo gdje je sad lokal "Krivi put" i neki zavodi Fakulteta za kemijsko inženjerstvo i tehnologiju, u to doba je bila Potkivačka škola, a kasnije Veterinarski fakultet.

- još malo južnije, na mjestu Tehničkog muzeja, bila je nekad prva remiza ZET-a, a nakon njenog preseljenja na Trešnjevku, tamo je prebačen Zagrebački zbor odnosno preteča Zagrebačkog velesajma. Tehnički muzej stigao je tek 1954.

- Južno od Tratinske ulice, na adresi Savska 18, tamo gdje su sada zgrade koje pripadaju kompleksu Cibone, tamo je bila Tvornica kartonskih proizvoda Ivan Hudetz d.d.. A na mjestu zgrade "Agrokora" bilo je još do kraja 80-ih rukometno igralište RK Borac na kojem su se ljeti održavale disko večeri.

- nakon željezničkog nadvožnjaka na karti iz 1926. je vidjiva tvornica odjeće, no tamo je ubrzo otvorena Tvornica dvopeka keksa i vafla Bizjak (jedna od tvrtki iz kojih je nakon Drugog svjetskog rata nastao Kraš), da bi poslije tamo bila Tvornica dječje obuće Zagreb, a nakon njenog rušenja je krajem 90-ih sagrađen poslovni objekat Hoto kojeg je duže vrijeme koristio Hrvatski telekom, a sada zjapi prazan.

- još južnije, nakon Vukovarske, dugo je vremena bila Ženska kaznionica, tokom Drugog svjetskog rata bio je tamo Ustaški logor, a onda je 1972. sagrađena jedna od najneobičnijih zgrada u Zagrebu, nekadašnja trgovina Slovenijalesa, a danas zbir raznih trgovina.

Pogledajmo i djelić istočne strane ceste:

- tamo gdje je danas Studentski centar, na adresi Savska 25, nekad je bila tvornica pokućstva Bothe i Ehrmann, da bi nakon njene likvidacije na tu lokaciju bio preseljen Zagrebački zbor nakon kojeg je, preseljenjem preko Save i preimenovanjem u Zagrebački velesajam, na tu lokaciju došao Studentski centar

- pored centra se danas nalazi Hrvatski novčarski zavod, a prije njega se tamo od 1912. godine nalazila Kromolitografska tvornica Rožankovski i drug, a nakon Drugog svjetskog rata je preimenovana u Štampariju Ognjen Prica u kojoj su se uglavnom tiskali formulari.

- još jedan pogled južnije od pruge, tamo se na mjestu gdje je danas zgrada Ministarstva unutarnjih poslova nalazilo Gradsko vrtlarstvo

Dakle, povijest es zaista zna dobro poigrati: umjesto vojnih baraka niču luksuzni hoteli, umjesto Remize muzej, umjesto kartonaže sportska dvorana, umjesto tvornice keksa luksuzna poslovna zgrada, umjesto kaznionice neobična trgovina, umjesto tvornice pokućstva studentski centar, a umjesto vrtlarstva ministarstvo ... Zanimljivo, zar ne? wink

Oznake: Savska cesta, trešnjevka, mapiranje trešnjevke, povijest


- 17:44 - Komentari (6) - Isprintaj - #

19.11.2015., četvrtak

U Westin na ručak, pored Westina na posao

Treba iskoristiti još ova 2 dana lijepog vremena za "potrošiti" sve ove stotine lijepih sunčanih šarenih fotki koje sam snimio proteklih dana ... jer poslije, kad krene kiša, snijeg, smrzavica, bit će ih bespredmetno stavljati na web, već ću ih samo moći "konzervirati", ukiseliti, u arhivu i čekati slijedeću godinu. wink

Stoga, evo još dvije fotke snimljene istog dana i gotovo sa istog mjesta ... kao što naši sugrađani sa obje fotke cvjerojatno ne percipiraju bogataše koji odsjedaju u tom de-luxe hotelu, tako i gosti vjerojatno uopće ne vide ovu stranu grada ... ako im i uđu u vidokrug, vjerojatno ih niti ne primjete.Savska cesta, istočna strana zgrade Westin hotela. Snimio: Vanja


Savska cesta, istočna strana zgrade Westin hotela. Snimio: Vanja

Oznake: Savska cesta, Westin, čistač, bogataš, hotel


- 11:16 - Komentari (2) - Isprintaj - #

19.06.2015., petak

Priroda i Društvo, Društvo i PrirodaPješačka staza između Tijardovićeve ulice i Zagrebačke avenije. Snimio: Vanja


Volim ovu fotku. Pokazuje kako ljudi mogu na "neinvazivan način" zadovoljiti svoju potrebu za kretanjem, bez previše cifranja i utroška novaca i materijala. Jasno, mogli bismo s jedne strane prigovarati da je ova pomalo vijugava staza nepraktična za kiše, da je teško prolazna za djecu u kolicima i invalide i da ju nije lako čistiti od snijega (recimo, popločavanje ili uska asfaltna traka bi bio kompromis prema udobnosti i široj upotrebljivosti staze ) ... a sa druge strane bi se moglo prigovoriti ulickanosti friško pokošene livade, mogla bi ona biti i nepokošena.

No, prigovarali vi (ili bilo tko drugi) s ove ili one strane prirodno-društvenog spektra, baš volim ovakve stazice i uživam šetati se po njima kao što uživam i gledajući njihove najčešće blago zaobljene forme.

Nakon ovog utjecaja Društva na Prirodu, pogledajmo jedan zgodan slučaj utjecaja Prirode na Društvo koji sam uočio za jučerašnjeg posjeta Trnju!Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Podsjećaju me na "tunere" u Bakarskom zaljevu ... Snimio: Vanja


Riječ je o sportskom terenu pored Pedagoške akademije. Snimio: Vanja


Da, riječ je o Pedagoškoj akademiji u Savskoj i o već dugo zanemarenom igralištu koje leži pored Šetališta Jurja Gagarina. Tu je na jednoobraznom od čovjeka uređenom okolišu (asfalt) niknuo niz prirodnih "stazica", otočića, koji su se poput uzorka leopardove kože proširili po čitavome igralištu ... zaista zanimljiv travnati "uzorak", uvid u to kako priroda vraća oduzete joj površine kada se čovjek njima više ne služi!

Oznake: trnje, Savska cesta, igralište, Pedagoška akademija, asfalt, trava


- 14:21 - Komentari (5) - Isprintaj - #

26.05.2015., utorak

Mistično mjesto kontakta

Poznajete li ovo mjesto?
I ovaj - kako da ga nazovem - objekat?Snimio: Vanja


Desetine i stotine tisuća ljudi prolaze pored tog mjesta i tog "objekta" i baš se pitam koliko njih ga zapravo uočava!
Pitam se koliko ih tek zaviri unutra!

Bilo bi zanimljivo staviti nešto unutra i vidjeti kad bi netko uočio sadržaj te "žardinijere" (da li se možda sjećate, vjerojatno je tu nekad raslo cvijeće ili ukrasno grmlje?) ... recimo, knjigu. wink

Zamislite da je tu recimo vodoskok .. ili, mjesto dodira sa nepoznatom dimenzijom, Pupak Svijeta? wink

Što vi možete zamisliti na ovome mjestu?


>
Na raskršću Savske ceste, Vodnikove i Jukićeve ulice. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: Savska cesta, Jukićeva ulica, Pupak svijeta


- 16:37 - Komentari (10) - Isprintaj - #

09.04.2015., četvrtak

Ennio Il Dente

Za dva dana u Zagrebu gostuje velikan filmske muzike, skladatelj Ennio Morricone koji sa sobom dovodi, kako reklamni plakat najavljuje, čak 200 glazbenika!

Međutim, jedan od reklamnih plakata, onaj ispod željezničkog nadvožnjaka u Savskoj kod Jukićeve ulice, ima i dodatni detalj kojim ga je ukrasio neki nepoznati prolaznik. Zašto na kravati, to je prilično jasno (zato što pruža bijelu pozadinu koja osigurava bolju vidljivost crteža), no zašto baš zub? wink

Ako netko ima kakvo objašnjenje, javite, molim vas!

P.S. Stavio sam pravu fotku na preduskršnji post - pardonček zbog greške!Željeznički nadvožnjak preko Savske ceste kod Jukićeve ulice. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: zub, Ennio Morricone, plakat, reklama, Savska cesta, trešnjevka


- 09:31 - Komentari (5) - Isprintaj - #

02.03.2015., ponedjeljak

Trešnjevački odrazi

Mišljenja o staklenim fasadama su podijeljena, no ne može im se poreći da ponekad daju zanimljive neočekivane rezultate u vidu odraza ... u svakom slučaju su ljepše od ne tako davno spominjane "mikrovalke" koja ne posjeduje ni zrnce ovakve zaigranosti.Ulica grada Vukovara. Snimio: Vanja


Savska cesta, sa odrazom Vjesnikova nebodera. Snimio: Vanja


Isti motiv, ali povećan ... Snimio: Vanja

Oznake: staklo, fasada, odrazi, trešnjevka, Savska cesta, Ulica grada vukovara


- 16:52 - Komentari (5) - Isprintaj - #

02.10.2014., četvrtak

Leteći šeširi na Zelenom valu!Jučer na raskršću Ulice Izidora Kršnjavoga i Savske ceste. Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Nema tako mnogo stvari koje me odjednom mogu razveseliti kao što je slučajni susret sa nekim dobrim/zanimljivim uličnim performerom/performerkom ... bili to žongleri, pantomimičari, akrobati, svirači, gutači vatre, svejedno je, bit je priče u tome što je netko odlučio obogatiti život ulice nekom svojom vještinom, uljepšati rutinu prolaska od Simo do Tamo. Ono što mi je tako dobro u tome je ne samo ta predstava koju pokazuju svima koji se tamo zateknu, već i elemenat iznenađenja, neočekivanost njihovog pojavljivanja ... i, na kraju, i to što je taj njihov show potpuno besplatan, odnosno, tko želi ostavi im ponešto, a tko ne želi - nitko mu neće zamjeriti.

Jedna od takvih neočekivanih uličnih scena me je dočekala jučer na raskršću "Zelenog vala" (Ulice Kršnjavoga i Savske ceste) kod "Kontija" u vidu žonglerke sa šeširima koja je u Zagreb došla iz Baskije. Semaforski intervali se brzo smjenjuju tako da nisam stigao puno popričati sa njom, pa sam se koncentrirao na ovih nekoliko fotki ... a vama ostavljam pitanje zašto se tako često ulični performeri susreću upravo na ovome raskršću (ja sam ih prije već sreo dvaput)!

(niti ja ne znam pravi odgovor, no nagađam ga ... wink)

Za kraj, festival Ces't is d'Best mi je fora, no kod njega mi manjka upravo taj elemenat iznenađenja, predstava kada (i gdje) joj se čovjek najmanje nada!Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: zeleni val, Savska cesta, centar, žongler, Medika


- 13:32 - Komentari (6) - Isprintaj - #

18.05.2014., nedjelja

Mapiranje Trešnjevke: Šetnja nekadašnjom granicom grada i sela (Predgrad Sava/Horvati)!

U petak, 09.05.2014., održana je i druga ovoproljetna šetnja u sklopu projekta "Mapiranje Trešnjevke", ovoga puta smo se prošetali uzduž željezničke pruge koju mnogi doživljavaju kao istočno predziđe Trešnjevke. No, to nije posve točno, jer se upravo istočno od pruge nalazi Savska cesta oko koje se nalaze najstariji izgrađeni predjeli tog kvarta! Tokom 19. stoljeća se uz Savsku cestu razvilo predgrađe nazvano logičnim imenom Predgrad Sava, dok je sa druge, zapadne, strane svoj ruralni život živjelo selo Horvati.

Naravno, u današnje doba nema više puno tragova toga doba, no još uvijek je moguće pronaći neke detalje koji podsjećaju na to vrijeme ... a našoj šetnji bio je cilj pokazati bogatstvo zanimljivih priča i slika koje nam mogu ponuditi ta dva susjedna kvarta, okolica Savske ceste te današnja Knežija.

Početak šetnje mi je donio veliko iznenađenje - za razliku od dosadašnjih šetnji kada broj "šetača" nikad nije prelazio 30, ovoga puta nas se sakupilo više od 40 (prvo brzinsko brojanje je dalo brojku od 46 šetača!). Bila je to velika grupa koju nije lako voditi kroz ulice pune prometa, prolaznika, biciklista, a teško je i podijeliti informacije sa svima, popričati, odgovoriti na pitanja ... ja se nadam da su svi uspjeli čuti barem najvažnije detalje i da su doživjeli djelić atmosfere koja se skriva iza svima poznatih uličnih fasada!

(zahvaljujem se Barbari, GP-u i Mladenu na fotkama sa šetnje!)Ruta šetnje. Zabilježio Mladen


Okupljanje na polazištu ispred parka na Trešnjevačkom trgu. Snimio: Mladen


Okupili smo se u rekordnom broju! Snimila: Barbara


Uvodno slovo. Snimila: Barbara


Uvodno slovo 2. Snimila: Barbara


Suncem obasjani … Snimila: Barbara


Nakon uvoda u parku na Trešnjevačkom trgu krenuli smo Novom cestom i pogledali kako je kreativna skupina "Pimp My Pump" uljepšala oronulo pročelje turobne zgrade na uglu Nove ceste i Trešnjevačkog trga (ne propustite pogledati šarene gljivice na podzidu preko puta!), a zatim se otputili Šetalištem Jurija Gagarina na kojem smo popričali o nekad puno većem "otisku" ruskih imena ulica na Trešnjevci (vidi http://www.mapiranjetresnjevke.com/kvartovi/stara-tresnjevka/rusija-na-tr/) te o potocima Trešnjevke i Zagreba, za što nam je povod bio potok Kuniščak koji teče ispod tog šetališta, a odvodi kanalizacijske vode Trešnjevke sve do Ivanje Reke i utoka odvodnog kanala u Savu.

Pogledali smo i kroz vrata Željezničkog rasadnika (sada uglavnom napuštenoga), uočili zgradu Industrogradnje, jednu od 5 zgrada Savske ceste koje su uvrštene u monografiju "Arhitektura 1945-1985" i po čemu je ona na drugome mjestu po broju značajnih arhitektonskih ostvarenja u Hrvatskoj, odmah iza susjedne Ulice grada Vukovara. Na tu listu su se uvrstile slijedeće građevine:

- 1949.: Tehnički muzej (projektant: Marijan Haberle)
- 1970.: Trgovina “Slovenijales” (projektant: Lujo Schwerer)
- 1972.: Poslovna zgrada “Industrogradnja” (projektant: Grozdan Knežević)
- 1972.: Poslovna zgrada “Vjesnik” (projektant: Antun Ulrich)
- 1976.: Poslovna zgrada “Zagrepčanka” (projektant: Slavko Jelinek)Bujica šetača prelazi Vukovarsku! Snimila. Barbara


Stara turobna kuća koju su oslikali PMP-ovci! Snimila: Barbara


Divimo se novome radu PMP-ovaca na Novoj cesti. Snimio: GP


Pauza na Gagarinovu šetalištu, ispred poslovnih zgrada Industrogradnje i Zagrepčanke. Snimio: GP


Ispred Željezničkog rasadnika. Snimila: Barbara


Natpis iz nekih boljih vremena rasadnika koji je sada uglavnom napušten. Snimila: Barbara


Dvije trećine tima majstora kamere. Snimio: GP


Nakon toga smo skrenuli neuglednim puteljkom kojim se često služe prodavači neslužbenog "buvljaka" na Gagarinovom putu (vidi OVDJE) kao zamjenom za WC. Kad god sam želio sam proći tim putem nailazio sam na nekoga tko je pritjeran potrebom čučnuo u grmlje uz put wink . Ovaj put smo bili brojni i neumoljivi i prošetali se putem gotovo do kraja ... a kako se ne bi morali istim putem vraćati nazad providnost nam je poslala pomoć u vidu žene s djetetom koja je izašla kroz vrata obližnje obiteljske kuće, dapače neki od nas su je čak i poznavali! Prošli smo kroz njeno dvorište do ceste i usput doživjeli još jedan neočekivano miran kutak naličja inače bučne Savske ceste.

Na slijedećem zaustavljanju smo pogledali zanimljive radove u haustoru Drvodjelske škole, a nakon toga još dva tipična haustora sa radionicama u dnu i mnoštvom šupa postrance.Karte su uvijek zanimljive … Snimila: Barbara


Ovaj put je i meni bio nepoznat … Snimio: Mladen


… a otvorio nam je zanimljiv pogled u svijet dvorišta Savske ceste! Snimio: GP


Reljefi u haustoru Drvodjelske škole koji su, vrlo vjerojatno, načinili učenici. Snimio: Mladen


Otkrivanje haustora .. Snimila:Barbara


U retrovizoru … Snimila: Barbara


Nakon prelaska Zagrebačke avenije uronili smo u možda najneobičniji kutak šetnje, mjesto na kojem se nalazi nekoliko kuća koje možda još datiraju s kraja 19. stoljeća ... tamo još nema vodovoda, a baka sa balkona jedne od njih se čudom čudila što radimo oko njene kuće u tolikom broju.Iznenada uskrsla stara reklama za “Sutlu” iz Šenkovca na ćošku Savske ceste i Zagrebačke avenije. Snimio: Mladen


I ovo je Savska – provlačenje uskom stazicom kroz grmlje … Snimio: Mladen


U jednom od najegzotičnijih (i najvećih) dvorišta Savske ceste. Snimio: Mladen


To je vjerojatno jedna od najstarijih kuća u Savskoj, još uvijek bez vodovoda … Snimila: Barbara


Baka iznenađena bujicom ljudi u njenom dvorištu … Snimila: Barbara


S dvorišne strane … Snimila: Barbara


Tvornice djeci! wink Snimila: Barbara


Kod Nove ceste smo ponovo malko promijenili perspektivu i pogledali naličje Savske ceste prolaskom kroz još jednu skupinu starih kuća na mjestu kojih je, prema urbanističkom planu i vijestima iz novina, već davno trebao biti izgrađen kompleks poslovnih zgrada. Prošli smo i ispred nekadašnje Tvornice dugmadi Zagreb, a zatim zaokrenuli na mirniju knežijansku stranu. Tamo nas je dočekao motodrom za natjecanja modela automobila (a na obližnjoj livadi se na travnatoj stazi mogu natjecati bicikli), a zatim i zasluženi odmor na nekadašnjim stolovima za stolni tenis koje su okolni stanovnici, uz dogradnju klupa, pretvorili u mjesto za druženje.

Nakon odmora prošli smo pored ateljea kipara Marina Marinića (vidi http://www.mapiranjetresnjevke.com/kvartovi/knezija/marin-marinic/) sa skulpturom "Stanje duha" koja viri iz grmlja, a zatim na drugi kraj Knežije, do Kninske ulice i malog kružnog toka oko jednog drveta. Na toj je lokaciji, ako ćemo vjerovati starim kartama, bilo nekad središte sela Horvati.

Na tome je mjestu završena i šetnja koja se, što zbog velikog broja "šetača", što zbog zanimljivih razgovora rastegla preko 2 sata ... zahvaljujem svima na dolasku i nadam se da se visimo na slijedećim šetnjama na jesen ove godine!Odmor uz stolnoteniske stolove pretvorene u lokalno okupljalište zvano Bayer na Knežiji. Snimio: GP


Uokvireni odmor. wink Snimila: Barbara


Zajednička fotka većine sudionika šetnje ispred ateljea kipara Marina Marinića. Snimila: Barbara


Završerak šetnje uz maleni kružni tok oko jednog drveta u Kninskoj ulici. Snimila: Barbara


Za kraj, još dvije zanimljive informacije – znate li da administrativna granica Trešnjevke na istoku zapravo nije sredina Savske ceste (kako se uobičajeno smatra), već istočna granica parcela koje se nalaze na istočnoj strani Savske ceste? Dakle, na području Trešnjevke se nalaze i zgrada “Vjesnika” i “Zagrepčanke” i Pedagoške akademije!

Usporedimo još stanovništvo Trešnjevke 1853. godine (kada centralni dio današnje Trešnjevke još nije ni bio naseljen):

Pregrad Sava: 35 kuća, 225 stanovnika
Horvati: 30 kuća, 230 stanovnika
Ljubljanica: 3 kuće, 17 stanovnika
Jarun: 14 kuća, 153 stanovnika
Rudeš: 7 kuća, 78 stanovnika
Prečko: 8 kuća, 104 stanovnika


Cijela današnja Trešnjevka je tad imala 707 stanovnika u 97 kuća!

Uočite kako je prosječni broj stanovnika po kućanstvu u to doba bio između 7 (Predgrad Sava) i čak 13 (Prečko) i rastao je sa udaljenošću od grada!

No, 1931. godine je Savska cesta (sama za sebe) imala 174 kuće i 3375 stanovnika!

Oznake: mapiranje trešnjevke, šetnja, Savska cesta, knežija


- 10:56 - Komentari (6) - Isprintaj - #

06.05.2014., utorak

Mapiranje Trešnjevke: Savska cesta i okolica (+ najava šetnje!)

Savska cesta ima posebno značenje u srcima Zagrepčana iako ne tako mnogo njih zaista stanuje u njoj. Mnogima je ona bila sinonim za odlazak na kupanje na Savu ili pak odlaska u pravcu mora, bilo gledajući ju iz visine, sa željezničkog nasipa, za putovanja vlakom, bilo vozeći se po njoj prema starom Savskom mostu, remetincu i dalje prema Karlovcu. Sada, kada se većina prometa prema jugu odvija drugim pravcima, je ona ipak jedan od glavnih pravaca putovanja javnim prijevozom, noseći na sebi velik dio putnika koji iz centra grada putuju prema zapadnom dijelu Novog Zagreba.

Savsku cestu je teško smjestiti kvartovski jer ona sama predstavlja granicu Trešnjevke i Trnja tako da ju zapravo svojataju oba kvarta, a granica sama po sebi se tokom desetljeća šetala s jedne strane ceste na drugu da bi se, bar za sada, smirila na sredini. No, kako je ona ipak "mikrokozmos" za sebe, ja ću u ovom postu napisati ponešto o njoj kao cjelini, a uskoro, u petak, 09.05.2014., ćete imati prilike se njome i prošetati sa mnom, u sklopu druge šetnje "Mapiranja Trešnjevke" koja će nas odvesti u svijet nekadašnjeg predgrađa (Predgrad Sava) i sela (Horvati) južnog Zagreba.

Polazak šetnje je u 19h sa Trešnjevačkog placa, sa čistine ispred parka (ispod sata), a put će nas povesti s obje strane željezničkog nasipa koji predstavlja "istočno predziđe" Trešnjevke.

A sada o Savskoj!


 photo savska5_zps3c7b1db5.jpg
Ovdje je vrijeme stalo prije stotinjak godina - dio između Savske ceste, pruge i Nove ceste. Snimio: Vanja

 photo savska4_zps47276d53.jpg
Snimio: Vanja

 photo savska6_zps86d38d5f.jpg
Snimio: Vanja


Savska cesta je jedna od najstarijih zagrebačkih cesta, dio čuvenog zagrebačkog slova "T" kojim je Zagreb odvajkada spojen sa svojom okolicom. Na zapadu je prilaz gradu osiguravala Ilica, prateći put tik uz krajnje južne obronke Medvednice koji su osiguravali prolaznost čak i za poplava (tok Save je u srednjem vijeku, ali i puno kasnije, bio sjevernije nego sada, recimo nadomak crkve u Stenjevcu su još uvijek vidljivi ostaci rukavaca), na istok je veza grada sa svijetom bila Vlaškom, Maksimirskom i dalje putem kroz Dubravu koji i dan danas slijedi glavna prometnica. A napredovanje prema jugu je sprečavala rijeka Sava i svatko tko je želio bilo na jugozapad (smjer Karlovac), bilo na jugoistok (smjer Sisak) morao ju je prijeći.

Prvi pravac koji je vodio prema i preko Save nije bio onaj po Savskoj cesti, već po Petrinjskoj ulici koja je u doba prije prolaska željeznice vodila u smjeru Save i skele koja je bila smještena otprilike na poziciji današnje Trnjanske ceste (koja je to ime dobila nakon prolaska željeznice koja je taj smjer podijelila na dva dijela - gornji, Petrinjsku ulicu, i donji, Trnjansku cestu). Na tom prijelazu je 1764. bio smješten i prvi most preko Save, pontonski.

No, 1783. car Josip II određuje gradnju pravog mosta na položaju na kojem se i danas nalazi pješački Savski most, u produžetku Savske ceste koja je do tada vjerojatno bila samo beznačajan put. Njena trasa je izravnana kako bi predstavljala najkraću vezu od centra grada do mosta ... i od tada nadalje pozicija Savske ceste kao vodeće prometnice prema jugu je bila neprikosnovena.

Između 1809. i 1814. Sava je bila granica Napoleonovih Ilirskih pokrajina, dakle, Savska cesta je vodila prema granici. Nakon toga događaji se smjenjuju sve bržim i bržim ritmom!

1862. Otvara se željeznička pruga uz Savsku cestu (smjer Sisak), preko Save sada vode dva mosta, a cesta dobiva svoj prvi željeznički prijelaz, onaj kod današnje Veslačke ulice.

1870. Otvara se i željeznička veza između Zagreba i Budimpešte. Za Savsku cestu to znači još jedan željeznički prijelaz, onaj uz Crnatkovu, kojim su vlakovi stizali iz Budimpešte na tada jedini zagrebački kolodvor (današnji Zapadni kolodvor).

1873. Gradi se prva tvornica u Savskoj cesti, na adresi Savska 139 (neposredno pored današnje Kraljevske dvorane Jehovinih svjedoka). Radi se o tvornici šibica Pulsera i Mosera koja radi do 1890.

1877. Na mjestu današnjeg SC-a (Savska 25) Vjekoslav Heinzel gradi parnu pilanu. Na njenom mjestu se 1910. gradi tvornica namještaja Bothe & Ehrmann koja prelazi u ruke konzorcija "Slavonija" da bi ju 1937. naslijedio Zagrebački zbor koji se tu održao do 1957. kada je na tu lokaciju došao Studentski centar (kakva prošlost!).

1890. Uz gradnju Glavnog kolodvora pušta se u promet i kolosijek uz Koturašku cestu (treći i posljednji željeznički prijelaz).

1891. Savska cesta dobiva tramvaj, tada još konjski, jednu od prvih linija. A uz tramvaj dobiva i prvu Remizu, na mjestu današnjeg Tehničkog muzeja.

1892. Nekadašnji drveni cestovni most zamijenjen je metalnim.

XX. stoljeće Savska cesta dočekuje kao jedna od glavnih gradskih prometnica i središte sve jače industrijske zone koja se formira na prilazu Pregrada Save, gradskog predgrađa koje živi od transporta drvetom po rijeci Savi i trgovine njime ... a grade se i gostionice, prvi maleni industrijski pogoni ... Za razliku od nedalekih Horvata koji su imali seoski karakter, Predgrad Sava je imao jasan urbani karakter.

1902. U Savskoj 16 se nalazi Potkivačka škola (na mjestu današnjeg Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije).

1910. Elektrificira se tramvaj.

1923. i 1925. su bile velike poplave. 1925. je pojačan nasip do ušća potoka Črnomerca (koji nije izdržao nalet vode tek koji mjesec kasnije) da bi 1929. nasip bio dodatno pojačan.

1926. Gradi se novo savsko kupalište. Dotadašnje se nalazilo na trnjanskoj strani, dok se novo seli na trešnjevačku stranu.

1928. Na adresi Savska 32 se otvara tvornica keksa "Bizjak", nakon nje je na toj adresi radila Tvornica dječje obuće "Zagreb", a poslije nje je na toj lokaciji sagrađena poslovna zgrada HoTo tower.

1929. Počinje gradnja nadvožnjaka za željezničku prugu - prvi je sagrađen onaj kod Veslačke (1929.), zatim onaj kod Crnatkove (1930.), a zatim onaj uz Koturašku (1935.).

1935. Umjesto Potkivačke škole se na adresi Savska 16 nalazi Veterinarski fakultet. Tramvajska pruga dolazi na Trešnjevku (sagrađen je nadvožnjak preko Tratinske ulice) i remiza se seli na današnju lokaciju, a umjesto nje 1937. stiže Zagrebački zbor.

1939. Umjesto starog mosta gradi se novi metalni željeznički most koji i danas služi svojoj svrsi. Pušta se u rad novosagrađena Učiteljska gimnazija.


Na ovome mjestu ću stati sa nabrajanjem značajnih datuma u povijesti Savske ceste i pokušat ću nabrojati sve važne adrese iz ekonomske povijesti Savske ceste do Drugog svjetskog rata.

Početak Savske - danas je tu hotel Westin (nekada Intercontinental), no nekada su tamo bile barake vojnih skladišta

Savska 16 - 1902. je tu Potkivačka škola, a zatim veterinarski fakultet, a danas je tamo Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Savska 20 - Paracelsus, kemijsko farmaceutski laboratorij Šafranek, 1921 – Habitus, tekstilna tvornica i zavod za konfekcioniranje

Savska 22 – Zagrebačka tvornica odijela i rublja

Savska 23 - Bregant i drug firma, 1921. Samovez, industrija kravata

Savska 25 - Vjekoslav Heinzel gradi 1877. parnu pilanu. Na njenom mjestu se 1910. gradi tvornica namještaja Bothe & Ehrmann koja prelazi u ruke konzorcija "Slavonija" da bi ju 1937. naslijedio Zagrebački zbor koji se tu održao do 1957. kada je na tu lokaciju došao Studentski centar (kakva prošlost!). Tu je kasnije bila i Vaga, poduzeće za proizvodnju vaga i utega dd.

Savska 27 - Ovdje radi tiskara i litografija Rožankovski, 1931. počinje sa izradom i metalnih pakovanja, osniva se poduzeće Lim koje kasnije prelazi u Bužanovu ulicu. Tiskara kasnije postaje državna tiskara, štamparija Ognjen Prica, a potom tiskara AKD d.o.o. koja se tu nalazi i danas.

Savska 28 - Kartonaža Schmidt & Hudetz

Savska 31 - Pharma, apotekarsko dd, poslije Industrija vodomjera i fabrika električnih sijalica

Savska 32 - 1928. se otvara tvornica keksa "Bizjak" (nakon nje je na toj adresi radila Tvornica dječje obuće "Zagreb", a poslije nje je na toj lokaciji sagrađena poslovna zgrada HoTo tower.)

Savska 52 – Lacet, prva domaća tvornica vrpci i čipaka

Savska 58 – Higiea, prva jugoslavenska tvornica čepova, poslije Radnička pekara

Savska 72 - stolarska radionica 1902. godine

Savska 76 - Sava, tvornica sapuna i kemijskih proizvoda D. Fried, Lewi i drugovi k.d.

Savska 86 – Novatekst – tekstilna tvornica

Savska 88-90 - Tvornica čokolade Mirin (suvlasnik Bizjak) (2. Svjetski rat)

Savska 100 - Trgovina građevinskim drvetom

Savska 102 - Chemolander, kemijsko tehnički proizvodi

Savska 105 - stolarska radionica 1902. godine

Savska 107 - stolarska radionica 1902. Godine. 1921. Tvornica čarapa Mira, 1927. Tvornica čarapa Golub

Savska 110 - Rapid, mašinsko parno kotlarsko poduzeće

Savska 115 - Thierry pl. Alfred i Goršetić pl. Đuro, fabrika toaletnog sapuna.

Savska 116 - Umjetna bravarija Dolovski & Čivrag

Savska 119 - Stolarska radionica između dva svjetska rata

Savska 134 - Ventilator ing Koporčić (poslije preselila u Radničku 32)

Savska 139 - Tvornica šibica Pulsera i Mosera (1873. - 1890.)

Savska 150 - Electa – mehanička tkaonica vunenih tkanina

Savska 160 - Tvornica dugmeta, Itad, jugoslovensko industrijsko i trgovačko

Savska 170 - Kaja, poduzeće za izradu finih kovina

Savska 176 - gostionica Dolinar (1902.)

Savska 179 - Gostionica u doba prije Prvog svjetskog rata

Savska 206 - Gostionica u doba prije Prvog svjetskog rata.

(većina podataka navedenih u ovome tekstu preuzeta je iz knjige "Crvena Trešnjevka", izdanje Instituta za povijest radničkog pokreta Hrvatske, 1982.) photo savska1_zpsd2b835e9.jpg
Južni dio zapadne strane Savske ceste, još uvijek pun dotrajalih obiteljskih kućica. Snimio: Vanja

 photo savska2_zpsb3edc8d8.jpg
Snimio: Vanja

 photo savska3_zps256ff6ec.jpg
Vulkanizerska radionica južno od Nove ceste. Snimio: Vanja

 photo savska7_zps40645dec.jpg
U jednom od dvorišta Savske ceste. Snimio: Vanja

Oznake: Savska cesta, mapiranje trešnjevke, šetnja


- 13:44 - Komentari (6) - Isprintaj - #

03.04.2014., četvrtak

Mapiranje Trešnjevke: Šetnje za sezonu proljeće/ljeto 2014!

Drage i dragi moji, još malo pa će se navršiti i godina dana života projekta "Mapiranje Trešnjevke" kojeg sam pokrenuo u suradnji sa Centrom za kulturu Trešnjevke i grupom entuzijastičnih pojedinaca (GP, Mladen, Tina, VT te još mnogi drugi koji su također svojim djelićima doprinijeli slaganju trešnjevačkog mozaika! U međuvremenu se na web stranici projekta nakupilo već pravo mnoštvo podataka i raznih priča i fotografija, a njihov broj raste gotovo svakog dana.

A jedan od "zaštitnih znakova" projekta su i vođene šetnje - prošle godine smo ih imali četiri:

- od Remize kroz Voltino naselje, Rudeš i Ljubljanicu
- od Savske ceste kroz južnu Trešnjevku
- od Trešnjevačkog trga kroz sjeverozapadnu Trešnjevku
- od starog samoborskog kolodvora, Predbožićna trešnjevačka dijagonala

Ovoga nas proljeća očekuju još dvije šetnje:

- petak, 11.04.2014. (polazak od Sky officea u 19 sati) - vodim vas malo poznatim putevima Vrbana i Prečkog, sve do krajnje jugozapadne točke Trešnjevke. Slogan šetnje je: Od stakla i betona do vrbe i gloga u sat i pol šetnje! wink

- petak, 09.05.2014. (polazak iz parka na Trešnjevačkom trgu u 19 sati) - vodim vas jugoistočnim dijelom Trešnjevke, područjem Knežije i okolice pa do Savske ceste, najstarijim urbanim dijelom Trešnjevke u kojem se sve do danas miješaju zdanja koja su bila avangarda svog doba sa kućicama i zapuštenim dvorištima koja su se malo promijenila u posljednjih 100 godina.

Bit će mi drago ako ćete doći u navedene dane i prošetati se sa mnom kroz manje poznate zakutke Trešnjevke!

(Trajanje šetnji je cca sat i pol, ako grupa bude veća onda se to zna otegnuti i na dva sata. Šetnje kreću po svakom vremenu, dakle, održat će se i u slučaju kiše.)

Dođite!

(A ako želite pročitati malo više o ovom projektu, bacite oko na članak koji je o njemu izašao u H-Alteru!)
Oznake: mapiranje trešnjevke, šetnje, preko, vrbani, knežija, Savska cesta


- 17:07 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2024  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Veljača 2024 (5)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)

Tema bloga:

Linkovi