Nepoznati Zagreb

23.12.2022., petak

Prigodno božićnonovogodišnjeRemiza, kod mosta preko potoka Črnomerca. Snimio: Vanja


Kak vam se čine ovi svjetlucavi borovi kao prigodni kvartovski ukrasi za ovo doba godine?

Meni su posve OK, vidljivi su i daju dojam posebnog ugođaja, a opet su prilično decentni i nisu drečavi.

Oznake: Božić, nova godina, Advent, ukras, Remiza, ljubljanica, trešnjevka


- 15:05 - Komentari (1) - Isprintaj - #

04.09.2019., srijeda

Kutak mira ...

... za omiljenu igru.Remiza. Snimio: Vanja

Oznake: šah, Remiza, penzioneri, pivo


- 13:36 - Komentari (4) - Isprintaj - #

27.11.2018., utorak

Stiže vrijeme za nove kalendare ...

... ali, zasad ćemo baciti pogled i na poneki stari - recimo, ova dva na zidu jednog od prostora na trešnjevačkoj Remizi (fotkano sa nogostupa Zagrebačke avenije) winkRemiza. Snimio: Vanja

Oznake: ljepotica, Remiza, trešnjevka, kalendar


- 14:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

09.02.2018., petak

Vozni park u stanju mirovanja

.. eh, dok ja nađem vremena staviti post snijeg se već otopi! winkKod Remize. Snimio: Vanja


Naselje na uglu Selske i Ozaljske ulice. Snimio: Vanja


Oznake: snijeg, trešnjevka, Remiza, Selska cesta, bicikl


- 12:27 - Komentari (4) - Isprintaj - #

02.11.2015., ponedjeljak

Mapiranje Trešnjevke: Šetnja PongračevimGPS zapis šetnje, snimio: Mladen Sokele


Skupna fotka šetača na istočnoj tribini terena NK Trešnjevka. Snimio: Branko Margetić


Iza nas je prva ovojesenske šetnja „Mapiranja Trešnjevke“ koju sam poveo kroz Pongračevo i okolicu Remize ... nije to velik kvart i ovoga puta nismo napravili veliku „kilometražu“, ali je, rekao bih, šetnja svejedno uspjela. Između ostaloga, odnosno možda čak ponajviše, zbog zainteresiranih šetača koji su s nama ostalima dijelili svoje kvartovske priče i sjećanja. Ponajviše zahvaljujem vjernom Penziću koji je napokon dočekao da se prošećemo kroz kvart njegova djetinjstva tako da nas je počastio sa nizom zanimljivih pričica i crtica iz bliže i dalje povijesti kvarta. Teško je sve to prenijeti u ovaj medij bloga koji najbolje prihvaća kraće forme, ali ću se potruditi da makar spomenem sve teme o kojima smo razgovarali, a više podataka ćete naći na web stranici „Mapiranja Trešnjevke“ i linkovima koje ću vam dati unutar teksta.

(da ne zaboravim, zahvaljujem se na priloženim fotkama Branku Margetiću!)

Krenimo, dakle, od početka!

Prvu ovojesensku šetnju dočekao je sunčan i svjež dan, u 17h se ispod "vure" na tramvajskom okretištu skupilo 47 šetača - lijepa grupica znatiželjnika spremnih na podužu rundu po Pongračevu! (vjerovali ili ne, niti jednim korakom nismo tu večer izašli iz granica istoimenog Mjesnog odbora! :o) )

Na samome početku, u skladu sa tradicijom, izvadio sam kopije starih planova grada i ispričao ponešto o povijesti Pongračeva (vidi dolje niz važnijih datuma iz povijesti kvarta!), a zatim je nastavio Penzić, koji nam je ispričao nekoliko priča vezanih uz povijesna zbivanja, od storije o bogatoj obitelji Pongratz, "zagrebačkim Rockfellerima", po kojima je i kvart dobio ime, pa do zanimljivih informacija o doseljavanju izbjeglica iz Istre nakon Prvog svjetskog rata.

A tad je došao trenutak da protegnemo nožice! Krenuli smo prvo u pozadinu "Name" (koja već dugo više ne stoluje na toj adresi ...) pogledati artefakte iz njezine povijesti, napuštenu portirnicu sa starim "Milde sorte" satom i zaboravljenim natpisom sa oblastim starim logom tvrtke. Nakon toga krećemo na jug - prvo nas je na štengama uz Ozaljsku prebrojala naša Brojačica (dakle, bilo nas je 47), a onda sam u Puljskoj ulici, pred starom zgradom, ispričao ponešto o planiranom, a nikad ostvarenom "Tramvajskom gradu" (projekt iz 1941., ali zbog rata nikad ostvaren). Povijest Trešnjevke neraskidivo je vezana sa tramvajem, Remiza je jedan od najvažnijih „landmarkova“ (značajnih točaka) ovoga dijela grada i ona dominira svojom okolicom, i fizički i reputacijom.

Nastavili smo šetnju do "Kutije šibica" (nekad dvorane "Ivan Arapović"), uz koju su nekad, umjesto sadašnjih teniskih terena, bila košarkaška igrališta, dom košarkaša i košarkašica "Industromontaže", kasnije "Montinga". Košarkašice su bila evropska klasa, dok su košarkaši bili često na rubu prve i druge lige (iz tog je kluba potekao poznati košarkaš "Cibone" Zoran Čutura!).
(da se ne zaboravi, uz dvoranu se nalazi jedna od najviših zgrada, djelo arhitekta Slavka Jelineka, autora i „Zagrepčanke“, koja je izgrađena 1969. - više detalja pročitajte u članku iz „Glasa Trešnjevke“, broj 8/2009, str 38-41)

Nakon dvorane prošli smo pored igrališta NK Trešnjevka gdje smo popričali o povijesti kluba, a uočili smo i prastari semafor na kojem se rezultat namještao ručno, pomoću tablica sa brojevima. Zatim smo nakratko stali uz istočnu stranu igrališta gdje smo pogledali street art uradak majstora zidne umjetnosti Lonca koji ga je naslikao na zidu zgrade Dječjeg doma.

Već u sumrak stigli smo do Naselja Istrana i invalida, lijepog i mirnog kutka (usprkos buke sa Selske ceste) usred kućica sagrađenih 1929.-1930. Godine. Usprkos idiličnom izgledu i miru, život tu nije lak - kućicama je potrebna obnova i sigurni smo da je za veliku većinu stanara to samo pusti san.

S druge strane ulice nalazi se Zavjetna crkva sveudiljnog euharistijskog klanjanja Corpus Domini u župi Sv. Marka Križevčanina (uz samostan sestara Pohoda Marijina), otvorena 1941., djelo čuvenog slovenskog arhitekta Jožeta Plečnika. Zahvaljujući jednoj od naših šetačica ušli smo nakratko u crkvicu ukrašenu zanimljivim slikama.

Daljnji nas je put vodio uz Selsku cestu, pored Dječjeg doma A.G. Matoša (na mjestu gdjen je nekad bila gradska ubožnica za djecu), pogledasmo preko ulice nekadašnju gostionicu "Jablanica" (zvanu "Koreja") zatim preko raskršća Ozaljske i Selske ceste (gdje je nekad, u maloj kućici živio poznati trener Ivan Đalma Marković) do naselja socijalnih stanova, izgrađenih 1928., u kojem se danas nalazi Muzička škola, a do skora je tamo bio i Vatrogasni dom. Prošli smo kroz naselje i pogledali spomen ploču koja kazuje da se u njemu nekad sakrivao i Josip Broz Tito. Nastavljamo s druge strane naselja gdje se nekad nalazilo Javno kupalište (nekadašnja adresa Creska 5), od kojega je do danas ostala samo dotrajala kućica. S druge strane ulice, kakvog li kontrasta, nalazi suvremeni Umirovljenički dom izgrađen 1981. godine.

Nakon nekoliko minuta hoda stižemo Pazinskom ulicom do Lošinjske ulice, lijepog parka sa dječjim igralištem i bloka kuća u kojem su nekad bile kućice ZET-ovih radnika. Do današnjih dana su se sačuvale još samo dvije u izvornom obliku.

Na malom bezimenom trgiću kod raskršća Baštijanove i Vitezićeve ulice popričali smo o zabavama koje su se nekad održavale na njemu. To je još jedna specifičnost Pongračeva - centri ljudskih aktivnosti, trgovi u smislu njihove funkcije, nemaju formalni status trga, ime (upravo spomenuta lokacija te samo okretište tramvaja na Ljubljanici), dok prostori koji se nazivaju trgovima (Istarski i Opatijski) to zapravo nisu.

Šetnju nastavljamo Rabarovom ulicom prema gradilištima naselja koje je nastalo na terenu bivše kasarne (artiljerija). Dalje idemo u zavojitu Stubičku ulicu, pored bivših "bugarskih" vrtova. Stižemo do bivšeg igrališta NK Končar koje je u godinama nakon Drugog svjetskog rata bilo logor za njemačke zatvorenike koji su radili u Končaru (tada još Siemensu).

Prolazimo kroz Ladučku ulicu, a onda prečicom kroz jedno dvorište, u slijepu Šenkovečku ulicu. Nastavljamo uz potok Črnomerec, prelazimo Baštijanovu i divimo se ogromnoj iskopanoj rupi u koji je položen dio cijevi kroz koju će, čini se, teći potok Črnomerec.

Na kraju prolazimo i pored Opatijskog trga i "Tetris" kućice nazad do okretišta gdje završavamo sa šetnjom. Šetnja je potrajala, gotovo tri sata, ali vjerujem da nitko nije požalio!

Evo na kraju i „vremenske crte“ tog kvarta i važnijih okolnih građevina!

Od 1853.: Vojne vježbe na poljiam Pongračeva („Exerzierplatz“)
1901. Počinje rad Samoborčeka
23.06.1910. : Prvi let aviona Slavoljuba Penkale, pilotirao tehničar Dragutin Novak, na terenu bivše kasarne u Selskoj cesti
Kraj 20-tih godina 20. st: Obitelj Pongratz (pro)daje područje Pongračeva gradu Zagrebu
1926. : Osnovano NK Panonia, preteča današnjeg NK Trešnjevka
1927.-1928.: Gradi se naselje socijalnih stanova na uglu Ozaljske i Selske
1929.: NK Panonia mijenja ime u NK Trešnjevka
1929.-1930.: Gradi se Naselje Istrana i invalida
1931.: Gradi se stambeno naselje za radnike ZET-a
1932. Na prostiru uz Selsku cestu se nalazi Logor (kasarna) Krste Frankopana
1932.: Otvorena Osnovna škola Augusta Šenoe koju pohađa većina učenika iz Pongračeva
1935.: Otvorena nova Remiza na današnjem mjestu (preseljenje dijela bivše Remize s mjesta današnjeg tehničkog muzeja)
1930-te: Na području zapadno od Selske ceste se nalazi Gradska ubožnica, 1939. Se grade zgrade današnjeg Dječjeg doma AG Matoš
1940.: NK Trešnjevka se spaja sa NK Skakavci i preuzima ime NK Trešnjevački skakavci
1941.: Otvara se Zavjetna crkva sveuduljnog euharistijskog klanjanja Corpus Domini u Moščeničkoj ulici (Arhitekt: Jože Plečnik)
1941.: Napravljen projekat za „tramvajski grad“ u okolici Remize (zbog rata nikad pokrenuta izgradnja)
1945.: Nakon završetka Drugog svjetskog rata na mjestu terena bivšeg NK Končar se nalazio logor za ratne zarobljenike
Oko 1945.: Otvoreno nogometno igralište NK Trešnjevka (prije se nalazilo na prostoru današnjih Crikveničke i Trsatske ulice)
1945.: Osnivanje Dječjeg doma AG Matoš u Selskoj cesti
1948. Osnivanje Tvornice dizala Radnik
1950.: Osniva se NK Končar
1954. : NK Končar mijenja ime u NK Elektrostroj
Kraj 50-ih: Zalaganjem Ivana Arapovića izgrađena sportska dvorana „Kutija šibica“, do 1979. najveća sportska dvorana u gradu
1963.: Otvorena tvornica vatrogasnih aparata Pastor (preseljena oko 2010.)
1964.: NK Trešnjevka je u 1. Jugoslavenskoj nogometnoj lizi i natječe se u Kupu velesajamskih gradova (ispada u 1. Kolu)
1965. : Otvoren objekat Dječjeg vrtića Bajka na Opatijskom trgu
1970.: NK Elektrostroj mijenja ime u NK Končar
1971.: Posljednja vožnja Samoborčeka
1972.: Otvara se robna kuća "Nama" na Remizi
1973.: Tvornica dizala Radnik prelazi u sastav Končara
1981.: Otvoren Umirovljenički dom na Trgu Slavoljuba Penkale (nakon rušenja sjevernog dijela naselja socijalnih stanova)
1995.: NK Končar se fuzionira sa NK Zelengaj-Svjetlovod i odlazi sa Pongračeva
Artefakt nekadašnjih vremena, nadstrešnica iz 40-ih godina. Snimio: Branko Margetić


Pred Remizom, novi tramvaji. Snimio: Branko Margetić


... i stari tramvaj. Snimio: Branko Margetić


Prošlo je "5 i 5", vrijeme je za početak priče. Snimio: Branko Margetić


Gledamo stare planove grada ...Snimio: Branko Margetić


Penzić ima riječ! Snimio: Branko Margetić


Pred starom portom "Name" sa stražnje strane zgrade - a unutra: prašina i stari "Milde sorte" sat. :o) Snimio: Branko Margetić


Posljednje mjesto na kojem se ovdje još može vidjeti logo. Snimio: Branko Margetić


Grupna šetnja Puljskom ulicom. Snimio: Branko Margetić


U polukrugu. Snimio: Branko Margetić


Pokoja riječ o NK Trešnjevka ...Snimio: Branko Margetić


Iz prošlih vremena: Stari "ručni" semafor na terenu NK Trešnjevka. Snimio: Branko Margetić


Jedna od najviših zgrada Trešnjevke, nekad zvana i "Trešnjevačka ljepotica". Snimio: Branko Margetić


Nekoliko riječi o "Kutiji šibica". Snimio: Branko Margetić


Usred Naselja Istrana i invalida. Snimio: Branko Margetić


Pogled između zgrada ... Snimio: Branko Margetić


U posjetu crkvi ... Snimio: Branko Margetić


Pogled preko kvartovske granice, na bivšu gostionicu "Jablanica" odnosno popularno zvanu "Koreju". Snimio: Branko Margetić


U naselju socijalnih stanova na uglu Ozaljske i Selske. Snimio: Branko Margetić


Tu je nekad svraćao i ugledni gost .. :o) Snimio: Branko Margetić


Nekad davno je tu bilo javno kupalište! Snimio: Branko Margetić


Pao je već i mrak ... Snimio: Branko Margetić


Gradilište trešnjevačkog metroa uz potok Črnomerec! :o) Snimio: Branko Margetić

Oznake: šetnja, Mapiranje Trešnevke, pongračevo, Remiza, trešnjevka


- 06:45 - Komentari (8) - Isprintaj - #

05.10.2015., ponedjeljak

Sretan Poluuskrs!ZET-ova autobusna garaža na Puljskoj (Vurovčicama), taman na pola puta između dva Uskrsa. Snimio: Vanja

Oznake: ZET, autobus, trešnjevka, Remiza, Puljska ulica


- 11:03 - Komentari (2) - Isprintaj - #

07.07.2014., ponedjeljak

Snovi u oblačiću

Život je strip ...Okretište tramvaja na Remizi. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, fotka, Remiza, reklama


- 16:06 - Komentari (5) - Isprintaj - #

28.06.2014., subota

Grafiteri u leruFallerovo šetalište. Snimio: Vanja


Obrtnički prolaz. Snimio: Vanja

Oznake: grafiti, trešnjevka, Remiza, centar, Obrtnički prolaz


- 09:41 - Komentari (4) - Isprintaj - #

10.10.2013., četvrtak

Sve za nju, dvanajsticu!


Na Remizi prije nekoliko dana. Snimio: Vanja

Valjda snimanje nekog muzičkog spota?
Zna li tko nešto više? wink

Oznake: Remiza, tramvahj, ZET, trešnjevka


- 15:03 - Komentari (9) - Isprintaj - #

24.07.2013., srijeda

Ljetni susret


Kostrenska ulica nedaleko Remize. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, Remiza, Kostrenska, fotka


- 09:43 - Komentari (2) - Isprintaj - #

11.07.2013., četvrtak

Poigrajmo se kod Remize - odgovori!

Kao što već obećah, evo i odgovora na postavljena pitanja vezana uz igru kod Remize koja sam objavio u postu od 01.07.2013.!

Nadam se da su bar neki od vas pokušali sami pronaći odgovore na postavljena pitanja, a vi kojima se ovakva igra sviđa javite se na jesen kada ćemo igrati novu igru, tada na tržnici Jarun!

==============

MAPIRANJE TREŠNJEVKE, IGRA PRVA (Remiza)
11. 06. 2013., autor: Vanja Radovanović

Odgovori na sva ova pitanja se mogu pronaći pažljivim promatranjem odnosno razgovorom sa prolaznicima i mještanima u slijedećem području:
- sa zapada ome?eno zapadnom obalom potoka ?rnomerca i ku?ama uz nju
- sa juga omeđeno zgradama Remize
- sa istoka omeđeno Vitezovićevom/Puljskom ulicom
- sa sjevera omeđeno stražnjom stranom zgrada oko okretišta tramvaja (Ozaljska 148-150, Kozmo, Konzum, pošta, banka)

Sretno i dobru zabavu!
1. Kad je R&R radio od kada do kada je radio?
6-24h, kazuje plakat na ulazu u gostionicu uz potok Črnomerec, lijevo od mosta za Ljubljanicu.

2. Gdje se na okretištu tramvaja nalazi javni WC i keramičke pločice koje boje prevladavaju u njegovu uređenju?
Na sjevernoj strani, između kafića „Stop“ i lokala „Fresh food“. WC je popločen plavim keramičkim pločicama.

3. Koji je broj trafostanice za zgradu Ozaljske 150?
579 (nalazi se sa stražnje strane zgrade)

4. Vlasnik koje Ane je Ruža?
Ruža Čolak je vlasnica brusione i kopiraone kod „Kozma“.

5. Gdje je najviša dozvoljena visina 4,9 metara?
Na tramvajskim ulazima u Remizu, istok i zapad.

6. Koja se utakmica igrala u petak, 15.travnja 2011. godine, s početkom u 15:30 sati?
Na igralištu NK ZET na Savici igrali su NK veterani AP Podused – NK Hajduk (veterani), to govori plakat nalijepljen na unutrašnjosti stakla na staroj čekaonici uz okretište tramvaja.

7. Ako je klokan 30, koliko je Danska?
41. Vidljivo na naljepnicama na telefonskoj govornici ispred Zagrebačke banke.

8. Tko prodaje pozamanteriju?
Trgovina „BUBA“, Ozaljska 150 (ulaz uvučen).

9. Koliko košta 0,5 rakije od oraha u pečenjarnici „Viktorija“?
Ovo je trik-pitanje i svaki odgovor vrijedi ... naime, u tom lokalu ne drže rakiju od oraha! wink
(vidi tekst dolje!)

10. Gdje se na razmaku od samo 15 centimetara nalaze natpisi za ženski WC, lift i kavu
U izlogu firme „Bob reklam“, Ozaljska 148.

11. Ako vam ne treba žica, što vam treba?
Fotelja! Tako kaže reklama za „Evo TV“ na vratima pošte.

12. Gdje u zadanom području još uvijek možete naći napisan originalni logo „Name“?
Na natpisu za parkiranje lijevo od stražnjeg ulaza u Ozaljsku 148.

13. Gdje je hidrant na udaljenosti 9,60 metara?
Kod ulaza u ZET-ovu prodavaonicu karata.

14. Što je „MKN TOD-PROM“?
To je poduzeće (d.o.o.) za proizvodnju i promet roba, natpis se nalazi uz „Konzum“.

15. Koliko katova ima zgrada iznad „Konzuma“ na okretištu tramvaja?
15

16. Gdje se nalazi poklopac šahta koji datira iz doba prije Drugog svjetskog rata (prepoznat ćete ga po natpisu „Ljevaonica D. Gajić“), vjerojatno od gradnje Remize 1936. godine?
Između potoka i stare čekaonice na okretištu tramvaja!

17. Koje vrijeme pokazuje sat sa logom cigareta „Milde sorte“?
04:46, u staroj portirnici „Name“ sa stražnje strane zgrade!

18. Gdje se nalazi reklama za vinjak „Glembay“?
U izlogu firme „Bob reklam“, Ozaljska 148.

19. Pogledajte natpise za mjenjačnicu na ulazu pošte. Što je različito?
Neobičan je izbor jezika na kojem su napisane poruke. Na natpisu gore lijevo piše „Exchange office“ na hrvatskom, njemačkom, francuskom i engleskom jeziku, a na natpisu dolje piše „Currency exchange“ na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkomjeziku.

20. Donesite dva živa mrava!
Tradicionalni zadatak u svim igrama ovakvog tipa koje sam do sada radio! winkDodatak: Vezano uz pitanje broj 9 i rakiju od oraha .... ovakve igre radim povremeno već 15-tak godina u raznoraznim prigodama - za zabavu svijim prijateljima, kao slobodnu aktivnost za međusobno upoznavanje ljudi na esperantskim susretima, kao "team building" aktivnost na projektima u kojima radim u firmi i trudim se da pitanja budu ne samo zanimljiva (dakle, i ne preteška i ne prelagana), nego i da iziskuju određeni "napor" od sudionika, da se raspituju za odgovore kod prolaznika, trgovaca itd. Jednu od takvih igara sam organizirao 2000. godine u Pregradi za članove projekta na kojem sam radio - stigao nas je pun autobus, podijelio sam ih u skupine po 4-5 (ukupno je bilo 7-8 skupina) i krenula je potrega za odgovorima uzduži poprijeko Pregrade, a jedno od pitanja je baš bilo to, cijena rakije od oraha u lokalnom bircu u kojem se ta rakija, naravno, nije držala. Naravno, takva aktivnost nije prošla nezapaženo u malom mjestu poput Pregrade i prva stvar koja je upala u oči je bila ta da je tokom dana 7-8 ljudi ušlo u birc i pitalo za rakiju od oraha ... kod prva 2-3 upita gostioničar je bio pomalo iznenađen, a poslije je tražio objašnjenje i kod zadnjih je već sve znao pa je svakome nepoznatom gostu odmah rekao da rakije od oraha nema. wink

A stjecajem okolnosti sam nekoliko godina kasnije pričao sa jednom mještankom Pregrade i kroz razgovor smo došli do toga da je ona ispričala kako je, eto, prije nekoliko godina bio neki čudni događaj u gradu, neki čudni ljudi su hvatali mrave po mjestu, raspitivali se za rakiju od oraha i općenito zagledavali u svaki kutak, priča o tome je doprla do svih stanovnika ... na to sam se nasmijao od srca i ispričao joj pozadinu te čudne akcije koja je ušla u legendu mjesta! wink

Oznake: trešnjevka, mapiranje trešnjevke, Remiza, igra, odgovori


- 08:41 - Komentari (3) - Isprintaj - #

01.07.2013., ponedjeljak

Poigrajmo se kod Remize!Remiza. Snimio: VanjaVeć sam vam u nekoliko prigoda spominjao projekt "Mapiranje Trešnjevke" kojim se bavim posljednjih mjeseci i koji se tu i tamo isprepliće i sa ovim blogom ... a jedna od aktivnosti vezanih uz "Mapiranje ..." je bila i igra koju sam pripremio za zainteresirane znatiželjnike i koja je održana 11.06.2013.

A za sve vas koji tada niste došli, a željni ste malo zabave, evo i pitanja - odgovore ću vam postati također ovdje, na blogu, za točno 10 dana, u četvrtak, 11.07.2013!

Eto, poigrajte se i zabavite se! wink

Svaki komentar će me veseliti!

(napomena: igrači su imali 45 minuta za pronalazak odgovora)

==============


MAPIRANJE TREŠNJEVKE, IGRA PRVA (Remiza)
11. 06. 2013., autor: Vanja RadovanovićOdgovori na sva ova pitanja se mogu pronaći pažljivim promatranjem odnosno razgovorom sa prolaznicima i mještanima u slijedećem području:
- sa zapada omeđeno zapadnom obalom potoka Črnomerca i kućama uz nju
- sa juga omeđeno zgradama Remize
- sa istoka omeđeno Vitezovićevom/Puljskom ulicom
- sa sjevera omeđeno stražnjom stranom zgrada oko okretišta tramvaja (Ozaljska 148-150, Kozmo, Konzum, pošta, banka), dakle Labinskom ulicom

Sretno i dobru zabavu!


1. Kad je R&R radio od kada do kada je radio?

2. Gdje se na okretištu tramvaja nalazi javni WC i keramičke pločice koje boje prevladavaju u njegovu uređenju?

3. Koji je broj trafostanice za zgradu Ozaljske 150?

4. Vlasnik koje Ane je Ruža?

5. Gdje je najviša dozvoljena visina 4,9 metara?

6. Koja se utakmica igrala u petak, 15.travnja 2011. godine, s početkom u 15:30 sati?

7. Ako je klokan 30, koliko je Danska?

8. Tko prodaje pozamanteriju?

9. Koliko košta 0,5 rakije od oraha u pečenjarnici „Viktorija“?

10. Gdje se na razmaku od samo 15 centimetara nalaze natpisi za ženski WC, lift i kavu

11. Ako vam ne treba žica, što vam treba?

12. Gdje u zadanom području još uvijek možete naći napisan originalni logo „Name“?

13. Gdje je hidrant na udaljenosti 9,60 metara?

14. Što je „MKN TOD-PROM“?

15. Koliko katova ima zgrada iznad „Konzuma“ na okretištu tramvaja?

16. Gdje se nalazi poklopac šahta koji datira iz doba prije Drugog svjetskog rata (prepoznat ćete ga po natpisu „Ljevaonica D. Gajić“), vjerojatno od gradnje Remize 1936. godine?

17. Koje vrijeme pokazuje sat sa logom cigareta „Milde sorte“?

18. Gdje se nalazi reklama za vinjak „Glembay“?

19. Pogledajte natpise za mjenjačnicu na ulazu pošte. Što je različito?

20. Donesite dva živa mrava! (naravno, ovaj se zadatak odnosio samo na igrače uživo, vi, "online igrači" ne morate sakupljati mrave! wink )

Remiza. Snimio: Vanja

Oznake: trešnjevka, Remiza, mapiranje trešnjevke, igra


- 11:12 - Komentari (3) - Isprintaj - #

17.05.2013., petak

Mapiranje Trešnjevke, program drugi: Poigrajmo se kod Remize - podsjetnik!

Nadam se da se vidimo u 18h! wink


Remiza. Snimio: Vanja

Oznake: Remiza, igra


- 13:36 - Komentari (3) - Isprintaj - #

14.05.2013., utorak

Mapiranje Trešnjevke, program drugi: Poigrajmo se kod Remize!

Ovaj petak, 17.05.2013., u 18h vas očekuje drugi program iz serijala "Mapiranje Trešnjevke"! Sastanak je ponovo na Remizi, ovaj puta ispred trgovine "Kozmo", no sada vas ne očekuje šetnja znanim i neznanim stazama okolnih kvartova, već mala istraživačka igra za sve zainteresirane znatiželjnike oštra oka! Trajanje igre je 30 minuta, a igra je pogodna za sve između 1 i 101 godine!

Pravila je slijedeće: Očekuje vas papirić sa 20 zagonetnih pitanja, a odgovore možete naći pažljivim promatranjem svega oko vas u krugu 100 metara!

Najbolji i najznatiželjniji oštrookci će biti i nagrađeni, a svi zajedno ćemo se, vjerujem, i dobro zabaviti!

(Dođite čak i u slučaju lošeg vremena zato što se čak i tako može odigrati bar dio igre!)A kao nadopunu ovoj najavi dajem vam jedan mali foto-štiklec s Remize! Da li ste primjetili otisak broja "85" na fasadi zgrade "Name"? Ako se dobro sjećam, tu je stajao natpis posvećen obljetnici "Name" ... uzevši u obzir da je "Nama" osnovana 1881., natpis bio iz 1976. godine što bi bilo u redu jer je "Nama" na remizi otvorena 1971. godine!
(nešto više o povijesti "Name" nađite OVDJE!)Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Oznake: mapiranje trešnjevke, Remiza, nama, igra


- 11:16 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2024  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Veljača 2024 (5)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (2)
Studeni 2023 (7)
Listopad 2023 (5)
Rujan 2023 (2)
Kolovoz 2023 (6)
Srpanj 2023 (8)
Lipanj 2023 (11)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (5)
Veljača 2023 (6)
Siječanj 2023 (3)
Prosinac 2022 (7)
Studeni 2022 (8)
Listopad 2022 (3)
Rujan 2022 (2)
Kolovoz 2022 (3)
Srpanj 2022 (14)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Travanj 2022 (11)
Ožujak 2022 (10)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (9)
Prosinac 2021 (8)
Studeni 2021 (3)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (9)
Kolovoz 2021 (6)
Srpanj 2021 (9)
Lipanj 2021 (1)
Svibanj 2021 (8)
Travanj 2021 (6)
Ožujak 2021 (10)
Veljača 2021 (4)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2020 (2)
Rujan 2020 (6)
Srpanj 2020 (3)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (3)
Travanj 2020 (4)
Ožujak 2020 (9)
Veljača 2020 (3)
Siječanj 2020 (9)
Prosinac 2019 (4)
Studeni 2019 (1)

Tema bloga:

Linkovi