Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Zapisi iz (nepoznate) školske prošlosti - misterij pronađenog natpisa je riješen!

Prošloga sam tjedna objavio post u kojem nagađam(o) o tome kakav je natpis osvanuo na zidu Osnovne škole Frana Krste Frankopana na Volovčici tokom skidanja žbuke pri postavljanju nove fasade. I, iako se činilo da će potraga rezultirati rekonstrukcijom natpisa u obliku "Drug je Marko hrvatskoga roda, al je majka srpskoga naroda!" (vezano uz nekadašnje ime škole OŠ Marko Orešković i stihove vezane uz tog narodnog heroja), ispostavilo se da je pravi odgovor, tako se sad čini, ipak drugačiji.

Naime, jedan od pratitelja bloga (koji je želio ostati anoniman) se poigrao photoshopom, raznim filterima, kontrastima, umanjivanjem motiva ... i naposlijetku je uočio da je natpis zapravo glasio "1. MAJ PRAZNIK RADNOG NARODA", što je zaista dosta dobro vidljivo u toj drugoj perspektivi. A obzirom da su takve parole u to doba bile uobičajene (vidi dodatak, jedan od propagandnih plakata toga vremena - također poslano od istog pratitelja), smatram da možemo reći da je ovaj misterij uistinu riješen.

Zahvaljujem svima vama koji ste svojim komentarima sudjelovali u ovom malom istraživanju (posebno: RanMi, Lajoš!), bilo mi je vrlo zanimljivo!



Natpis na zidu, nakon obrade fotografije.


Jedan od propagandnih plakata tog vremena, sa istovjetnom parolom.



Post je objavljen 09.09.2021. u 11:23 sati.